2021-10-17 937 views
今日去食午市omakase,兩個人食第二位半價,環境尚可,個別壽司質素不錯。談不上特別差亦都唔係特別好,呢個價錢我相信都收貨(人均360左右)。但這餐飯絕對不是omakas嘅體驗,兩個師傅分工合作,晨早預先切好各類魚的魚生排落碟到,之後不斷包壽司,不斷上碟,每次一句說話介紹完畢。但兩個師傅互相竊竊私語,沒打算同客人交談,還有上菜的次序不是由淡到濃有d怪,而且長時間都冇人加茶...。雖然價錢不算貴,味道也尚可,omakase來說...真係唔推介。
2021-10-16 685 views
甫一進入餐廳🍴,會感到內在環境昏暗,魚缸中也沒有魚,只有一隻龍蝦🦞。開餐前,侍應(全餐廳貌似只有一個侍應及一個經理,其他都是廚師)提供菜單給我們參閱,一共有兩款廚師發辦套餐可以選擇,侍應說兩位選擇同一款套餐,並讚好Sushi Tobi的IG,就可享第二位半價優惠。我們都選了$880的「和」套餐。🌸雖然我們訂了15:00的座位,也在14:50左右選好了套餐,但最後15:13左右才陸續被安排到專屬的房間入座。不過入座前,他們都很細心地提供了茶水及臨時座位讓我們等待。🌸前菜共四款:·豆腐、魷魚漬物及味蹭白蘿蔔(?)拼盤·白子·日本生蠔及池魚酸汁·金線鯛及鰈魚包海膽刺身除了海膽之外,新鮮程度都屬超市或以下級數,而且處理手法也不太好:鰈魚有骨、魚有筋🌸茶碗蒸——蛋非常滑,但內容物不算豐富,而且分配也不均勻:友人那份完全沒有海鮮,我的那份則有兩小塊魚肉。🌸接着到主菜的壽司:深海池魚帶子蝦及蝦膏伊佐賀梭子鯖魚配麫豉醬日本海膽除海膽及帶子以外都不太新鮮,而且有筋,壽司的確採用了日本米,但握工不好:太實,沒空氣。🌸舞茸湯——非常清淡🌸黑豆抹茶奶凍——黑豆是現成的漬物,當然美味,但抹茶奶凍的味道非常淡。🌸

前菜共四款:
·豆腐、魷魚漬物及味蹭白蘿蔔(?)拼盤
·白子
鯖魚配麫豉醬
日本海膽

舞茸湯——非常清淡
🌸
另點了一杯可樂,$15,沒氣的,味道像溶了的可樂雪條。
埋單約$1500
若這是外賣的話,我覺得質素還可以,但堂食的話就不了。
幸好這家並非正常的廚師發辦,入座到離場只耗用了約一小時,不算太浪費時間。
喺Open rice見到難得中午3点都有壽司食,仲要第二位半價,性價比都高去試吓。過程係,好似劈場咁趕收工。上晒壽司啲師父走哂,好似交功課咁,圖一,我仲攞住舊壽司,但無晒人,迷???食咗1個鐘。。45分鐘已經走晒。。。得返個侍應上埋湯,燉蛋,同綠茶奶凍。最離譜係,飲個湯問佢要隻匙羹,佢話日本人係用筷子飲湯,問我係咪要,一開始已經係要,呢度真心覺得佢講多咗,我想問,你去重慶大厦食咖哩,係咪全程用手拿嚟食。。招呼極差。。幾低都冇下次。。
過程係,好似劈場咁趕收工。
上晒壽司啲師父走哂,好似交功課咁,
圖一,我仲攞住舊壽司,但無晒人,迷???
食咗1個鐘。。45分鐘已經走晒。。。
得返個侍應上埋湯,燉蛋,同綠茶奶凍。
講出嚟都有啲慚愧 ,一把年紀先來食人生第一次omakase 🥺仲要係同家姐食好期待呢一餐,呢間係細佬推介,選址加拿分道,但係我之前喺附近做左幾年野都冇發覺呢度有一間食omakase 嘅地方, 去到先知原來有啲隱蔽,隱藏咗喺一間食日本野嘅地方入面。一入到去呢我哋都有啲疑惑同我哋想像中有啲出入。因為早咗少少到,侍應叫我哋坐住等,準時就會帶我哋入去。終於真係好準時帶咗我哋入一間小房入面,格局同出邊完全唔同,等入去嘅時候已經揀咗食邊個餐,因為佢有個promotion, 兩位如果揀同一個set ($880) 第二位就半價,所以我哋就揀咗呢一個offer 個set 包左五款刺身、八件壽司🍣、松茸湯、海鮮茶壺蒸同埋甜品綠茶布甸每一款上枱之前都會介紹一下個名,有啲真係唔知🤔佢講完都唔記得😜(我有專登抄低㗎)事實上我真係唔專業,淨係識分好食唔好食,啱我食定唔啱我食。事先佢都有問我哋有咩唔食,我都完全忘記咗自己唔食內臟😅結果真係有一種我係麻麻地⋯⋯「白子」,我食咗一啖頂唔順就俾埋家姐食,好似有啲腥腥地,不過賣相好靚㗎剌身方面重有「彷彿魚」「太刀魚」「🤩蠔🦪」「赤貝」壽司就有「石活貝」「衣早目」「牡丹蝦蝦膏

剌身方面重有「彷彿魚」「太刀魚」「🤩蠔🦪」「赤貝」

壽司就有「石活貝」「衣早目」「牡丹蝦蝦膏」「疏子魚」「中拖羅」「海膽」⋯⋯重有「吞拿魚手卷」*有啲字可能唔係咁寫😜

甜品嘅綠茶布甸都唔錯喎,中間嗰粒黑豆再加啲金箔令到成件事又靚咗好多🤩

可能我哋真係唔識食啦,食唔出佢嘅海膽新唔新鮮。不過隔離枱有對couple , 應該洗得起錢嘅,佢食完佢哋嗰件海膽壽司之後就同師傅講唔係好新鮮,要求師傅自己試吓,但係我見兩個師傅試完之後嘅表情都好似好無奈咁,但係都預咗佢會另外整過俾佢地食(用另外一款貴價啲嘅海膽)咁當然我冇食過佢哋嗰款海膽唔方便俾意見,不過食呢種比較高檔嘅omakase , 食客既意見當然要接受啦。

當然如果食夜晚就會更加高檔次啦,有promotion都要七百幾蚊一個人實在很奢侈! 唔知要等到幾時先有機會再食下一次呢?

其實上晝已經食咗個有質素嘅semi-buffet 早餐,隔咗幾個鐘又食啲咁高檔嘅嘢,所以我決定夜晚唔食飯啦,費事嘥咗呢兩餐,好回味

甜品-綠茶布甸
吞拿魚手卷
海鮮茶碗蒸
白子
前菜(水雲、豆腐、玉子)
甜品-綠茶布甸
2021-10-09 313 views
提前預約壽司發辦慶祝生日,選了「鮨鳶」,午市分別兩個套餐可選,選了「光」壽司12貫一試,還有二人同行一人半價,平均人頭價加一後也只是三百中,經濟實惠,性價比之選。店內一列橫壽司吧台,簡單企理,入座即送上一杯熱茶及一碟枝豆。水雲菇水雲又稱為海蘊、海髮菜、琉球長壽藻等,盛產於日本沖繩。入口清涼可口、質地柔軟、絲絲縷縷滑身柔順。因是酸汁漬物,味帶酸香。鮫鰈魚鮫鰈魚屬深海右口魚,以柚子酸汁啫喱做佐料,肉質比左口魚豐潤軟嫩,口感爽脆鮮甜,魚油豐富。連子鯛是鯛魚類別中較珍貴的一種,當造期只有一個多月,為保肉質緊緻及無損,必須手釣。𩶘魚𩶘魚肉質晶瑩剔透,入口柔軟幼嫩。鰤魚屬於巨型油甘魚,魚腴盈肥美 ,口感柔軟爽口,咬下甘甜油潤,魚香十足。魴鮄魚屬飛魚科既白身魚,肉質充實、爽口有彈性,口感豐富具層次,魚味清香而帶鮮甜。帆立貝整件大而厚肉飽滿,肉質柔順細嫩,咬下軟糯,入口鮮甜甘香。茶碗蒸金目鯛師傅微灸逼出魚油,肉質細膩柔軟油脂適中,味道鮮甜,越咬越滲出魚油香。牡丹蝦蝦肉晶瑩剔透飄紅,肉質彈牙爽口重膠質,味道鮮甜。櫻花蝦乾香口濃郁,柔軟配上香脆蝦乾,口感豐富。中拖羅肉質細緻綿密油潤,入口甘香帶油脂,融化在

水雲菇

鮫鰈魚

連子鯛

𩶘魚

𩶘魚肉質晶瑩剔透,入口柔軟幼嫩。

鰤魚

魴鮄魚

帆立貝

整件大而厚肉飽滿,肉質柔順細嫩,咬下軟糯,入口鮮甜甘香。

金目鯛

牡丹蝦

中拖羅

肉質細緻綿密油潤,入口甘香帶油脂,融化在嘴內。

宮城縣海膽

宮城縣擁有豐富的海洋資源,盛產海鮮,海膽明黃鮮嫩,入口甘甜香潤,面灑淡雪鹽,更顯鮮味。

梭子魚

肉質細嫩,味道鲜美有彈性。

右口魚邊

師傅微灸魚肉,逼出魚油使肉質更為油潤豐腴,魚肉更濃郁甘香。

卷物

汁物

甜品

總括來說,於香港吃上三百多元的廚師發辦可說是極優惠、食材高質、地點方便,性價比高。
  • 中拖羅
2021-10-08 465 views
❌鮨鳶❌📍:尖沙咀加拿芬道44-46號地下6號舖⏰:12:00pm-10:00pm💰:人均$400-$600 (設加一)-《光》Lunch Menu- 💰420 (設加一)📌茶碗蒸 📌手握壽司12貫 📌卷物 📌湯 📌甜品(Book枱要預付$200訂金一位)👧🏻發自友人:❌呢間係佢食過咁多間Omakase裏面最難食嘅一間 難食到要特登出個post講佢 要比全世界知道佢有幾難食😂有幾失望!-食Omakase其中一樣最重要嘅嘢就係環境 一開始行入去間店舖到 已經聞到好大浸腥味-店員都冇咩太大嘅問題 正正常常啦 但係冇晒熱茶唔會即時幫你添🥲-壽司師傅全程黑口黑面 食嘢嘅心情完全冇晒🥲🤮全程冇乜交流 除咗講呢種係咩魚之外就完結 簡直就好似應酬緊你咁😾加上師傅全程帶住隻錶做嘢⌚️感覺唔良好🤮-木枱面竟然仲有啲發霉嘅痕跡-食茶碗蒸嘅時候個木匙羹仲要係甩咗皮❌接下來要講佢食物嘅問題:-啲壽司完全唔!新!鮮!🤬完全冇魚生嘅鮮味 淡而無味仲要有筋 唔止係一件 呢樣好過份-加上好考廚師嘅刀工🔪魚生切到一忽忽上枱 爛容容咁 會見到廚師嘅手勢一般😢 無刀藝可言 一拎起舊壽司塊魚生就會裂開🤬-壽司全部都好鹹!!有一
❌鮨鳶❌
📍:尖沙咀加拿芬道44-46號地下6號舖
⏰:12:00pm-10:00pm
💰:人均$400-$600 (設加一)

-《光》Lunch Menu- 💰420 (設加一)
📌茶碗蒸 📌手握壽司12貫
📌卷物 📌湯 📌甜品
(Book枱要預付$200訂金一位)

👧🏻發自友人:
-木枱面竟然仲有啲發霉嘅痕跡
-食茶碗蒸嘅時候個木匙羹仲要係甩咗皮

❌接下來要講佢食物嘅問題:
-壽司全部都好鹹!!有一舊上邊全部都係鹽 點樣食呀咁鹹😾
-壽司上面嗰啲點綴 完!全!唔!夾!上面嘅味道同壽司本身嘅味道完全唔啱 食落去嘅味道好奇怪 加上太多嘅點綴 根本就掩蓋左壽司本身原有嘅鮮味(雖然原本都淡而無味㗎喇) 但係過多嘅點綴就會顯得有啲浮誇
-啲紫菜好硬 一啲都唔脆 咬極都唔斷😕
-海膽唔新鮮🤯🤯

🌟唯一要欣賞 覺得比較好食嘅 就係佢嘅甜品<綠茶布甸🍮 > 唔會好粉好膠 好Lim 都食到好濃郁嘅綠茶味🍵有回甘 呢個唔錯!不過甜品用個勁高嘅杯裝布甸 個碗側邊仲係崩嘅🤯

👎🏻整體來講呢間野唔會食第二次👎🏻
Ps: 話爭鮮好過佢都不失為過🥲
2021-10-02
$450 (Lunch)
第二位半價嘅lunch omakasae🍣彷彿魚深海池魚帆立貝配竹炭鹽牡丹蝦伊佐目配柚子胡椒鹽中拖羅海鮮茶碗蒸平靜魚水八爪魚配梅醬𩶘魚配三聖漬梳子魚配梅子粉海膽杯右口魚邊拖羅蓉手卷舞茸菇清湯
2021-09-25 198 views
週一適逢女友生日,特意預訂了這家位於尖沙咀的居酒屋好好慶祝,搭謝一年以來的照顧。店家分為大廳的居酒屋跟暗門內的Omakase兩部分,這次我們訂了Omakase,選了HKD 420/位的「光」Set,有前菜、茶碗蒸、手握壽司12款、卷物、汁物及甜品,午餐來說內容很豐富。前菜 酸汁水雲來自沖繩的水雲海草,質感爽滑,酸甜開胃。鮫鰈魚壽司(右)來自北海道鮫鰈肉質緊實爽脆,再加上鋪面的酸汁啫喱及萬能蔥提味,魚鮮味滿滿。連子鯛壽司(左)與真鯛相比肉質較柔軟,夏季期間的魚脂最多最肥美。笠子魚壽司(右)笠子魚來自北海道北部,肉質細膩而彈牙,味道鮮美。鰤魚壽司(左)厚實的白身魚肉實感細滑柔軟,魚香味愈嚼愈出。魴鮄魚壽司(右)魴鮄來自本州中部靜岡縣,粉紅與白色交集的魚身肉質紮實,味道清甜。杋立貝壽司(左)個頭喜人的杋立貝以青檸酸汁及竹炭鹽提味,使其獨有的海水味更出。茶碗蒸中段來碗熱騰騰的茶碗蒸,入口清甜滑溜。金目鯛壽司(右)經火炙處後的魚脂溶化滲出,整體質感油潤嫩滑。牡丹蝦壽司(左)蝦肉光潔晶盈,入口爽脆,嚼著黏稠呈膠質感。中拖羅壽司肥美的中拖羅入口即化,魚香味逗留口腔良久不散。海膽來自宮城縣的海膽份量喜

前菜 酸汁水雲
來自沖繩的水雲海草,質感爽滑,酸甜開胃。

鮫鰈魚壽司(右)

連子鯛壽司(左)
與真鯛相比肉質較柔軟,夏季期間的魚脂最多最肥美。

笠子魚壽司(右)
笠子魚來自北海道北部,肉質細膩而彈牙,味道鮮美。

鰤魚壽司(左)
厚實的白身魚肉實感細滑柔軟,魚香味愈嚼愈出。

魴鮄魚壽司(右)

杋立貝壽司(左)

茶碗蒸
中段來碗熱騰騰的茶碗蒸,入口清甜滑溜。

金目鯛壽司(右)
經火炙處後的魚脂溶化滲出,整體質感油潤嫩滑。

牡丹蝦壽司(左)
蝦肉光潔晶盈,入口爽脆,嚼著黏稠呈膠質感。

中拖羅壽司
肥美的中拖羅入口即化,魚香味逗留口腔良久不散。

海膽
來自宮城縣的海膽份量喜人,甜味十足,加上鋪面的淡雪塩,鮮味滿瀉。

梳子魚壽司(右)
連皮的厚切魚片以火炙微烤處理,帶來彈牙香口的質感。

右口魚邊(左)
火炙處理過的右口魚油香極重,加上壽司飯及爽口的蔥段同吃,豐富口感之餘亦正好中和其油膩感。

拖羅蓉手卷(右)
濃郁的魚油香味愈嚼愈出,片刻就充滿整個口腔,超滿足。

野菌清湯(左)

抹茶奶凍
最後一道是自家製的抹茶奶凍,入口冰涼茶味濃郁,為這餐完美收結。

總括而言以每位四百多元的價錢能吃到這樣豐盛,著實性價比極高,值得bookmark。
2021-09-24 179 views
平時行過都唔知晌加拿分道一座大廈地下原來有一間隱蔽的日本餐廳入到餐廳內再轉入廂房 就係食Omakase 嘅鮨鳶了壽司水準唔錯 價錢相宜最近仲做緊優惠午市Omakase set第二位半價低食!.🔸Omakase set ($420/位)▪️真鯛肉質柔軟,有淡淡魚香,以新清口味作開頭.▪️深海池魚口味清、甜、爽,肉質彈滑帶油香。.▪️赤貝非常爽口清甜,肉質厚身,口感滿足。.▪️甜蝦面頭有香濃嘅北海道海膽,甜蝦鮮甜,兩者好夾。.▪️火炙黑龍平時比較少見的黑龍魚,係季節時令食材,配以柚子胡椒更提鮮。.▪️中拖羅色澤紅潤,油分適中而無筋,入口即溶而魚味濃郁。.▪️海鮮茶碗蒸非常滑溜,以高湯去蒸,好鮮香,中間新鮮海鮮、香菇、白果。.▪️半熟龍蝦面頭有啲蝦膏,龍蝦味非常香濃!由於係半熟,口感又軟又爽彈👍🏻.▪️松葉蟹壽司蟹肉好鮮甜,濕潤唔乾,配土佐醋啫喱,酸甜清新。用杯子盛著好精緻。.▪️火灸太刀魚豐腴嘅太刀魚,經火槍炙燒,迫出魚油香,配香蔥一齊食,唔會膩。.▪️北海道海膽味道濃郁又回甘,口感creamy,份量仲好多!.▪️海鰻燒得好香口,口味鮮甜,肉質細綿。.▪️燒右口魚經微微炙燒後滲出魚油,一入口回味甘香。.▪️拖羅手卷紫

平時行過都唔知
壽司水準唔錯 價錢相宜
最近仲做緊優惠
午市Omakase set第二位半價
低食!

🔸Omakase set ($420/位)
▪️真鯛
肉質柔軟,有淡淡魚香,以新清口味作開頭
▪️深海池魚
口味清、甜、爽,肉質彈滑帶油香。
▪️赤貝
非常爽口清甜,肉質厚身,口感滿足。
▪️甜蝦
面頭有香濃嘅北海道海膽,甜蝦鮮甜,兩者好夾。
▪️火炙黑龍
平時比較少見的黑龍魚,係季節時令食材,配以柚子胡椒更提鮮。
▪️中拖羅
色澤紅潤,油分適中而無筋,入口即溶而魚味濃郁。
▪️海鮮茶碗蒸
非常滑溜,以高湯去蒸,好鮮香,中間新鮮海鮮、香菇、白果。
▪️半熟龍蝦
▪️松葉蟹壽司
▪️火灸太刀魚
▪️北海道海膽
味道濃郁又回甘,口感creamy,份量仲好多!
▪️海鰻
燒得好香口,口味鮮甜,肉質細綿。
▪️燒右口魚
經微微炙燒後滲出魚油,一入口回味甘香。
▪️拖羅手卷
紫菜烘得好脆,中間包了滿滿拖羅蓉,入口外脆內綿滑,仲有洋蔥香甜。
▪️舞蓉菇清湯
來個清香嘅湯品,暖胃又舒服。

▪️抺茶奶凍
非常香滑!抺茶味甘香濃郁,仲有粒好好味嘅蜜黑豆,以咁好味嘅甜品作結尾,滿足。
之前去呢一間餐廳食過幾次,無論食物定係服務態度都好唔錯,隔咗一個月到,今日再嚟食,見到全部人轉晒,今日嘅體驗超失望。每次我都係呢一間度食貴啲嘅午餐($880)服務態度方面,我1:34到,原本都係book咗1:30,佢話因為上一批客人遲咗到,所以要我哋等一陣,一等係等咗20分鐘,食嘅時候,廚師都冇主動介紹菜式,要我哋主動自己問,侍應仲不斷嘆氣。之前我都又係呢一間餐廳度帶過生果嚟食,其實已經係熟客,嚟咗好多次,之前嘅廚師同侍應都係免費幫我處理(呢樣服務好多間都有)但係今日佢哋攞咗我個生果,並且應承咗幫我處理,後尾就嚟食完嘅時候竟然同我講話冇時間處理,然後俾返我就算數,毫無責任心!之後2:44啲嘢食都未上完,就即刻迫我哋埋單,都唔緊要,我照埋單,埋咗單之後,3:00連我哋嘅手卷都未食完,湯同甜品都未上,就直頭開埋對門逼我哋走,叫我哋搬出去食,試問有冇人鍾意係未食完omakase嘅時候有人開左對門,企喺你背後完全唔走,咁樣間接地畀壓力叫人走真係好咩?我話食埋先行,佢就喺隔離一路jip,一路大力執碗發脾氣,喺度掟碗,服務態度咁差!非常離譜!其實食omakase平均時間都起碼一個半鐘頭至到兩個鐘,

服務態度方面,我1:34到,原本都係book咗1:30,佢話因為上一批客人遲咗到,所以要我哋等一陣,一等係等咗20分鐘,食嘅時候,廚師都冇主動介紹菜式,要我哋主動自己問,侍應仲不斷嘆氣。之前我都又係呢一間餐廳度帶過生果嚟食,其實已經係熟客,嚟咗好多次,之前嘅廚師侍應都係免費幫我處理(呢樣服務好多間都有)但係今日佢哋攞咗我個生果,並且應承咗幫我處理,後尾就嚟食完嘅時候竟然同我講話冇時間處理,然後俾返我就算數,毫無責任心!之後2:44啲嘢食都未上完,就即刻迫我哋埋單,都唔緊要,我照埋單,埋咗單之後,3:00連我哋嘅手卷都未食完,湯同甜品都未上,就直頭開埋對門逼我哋走,叫我哋搬出去食,試問有冇人鍾意係未食完omakase嘅時候有人開左對門,企喺你背後完全唔走,咁樣間接地畀壓力叫人走真係好咩?我話食埋先行,佢就喺隔離一路jip,一路大力執碗發脾氣,喺度掟碗,服務態度咁差!非常離譜!其實食omakase平均時間都起碼一個半鐘頭至到兩個鐘,而家連一個半鐘都冇,就逼我哋走,食物都未上晒,真係非常過分。

食物方面,食物水準降低左,本來頭盤同埋Sashimi都冇問題,但係壽司飯一夾就散,並且太多Wasabi同toppings,有啲魚都鮮,但係比佢哋蓋住,但係最失望嘅係,有啲壽司仲要用魚生上面啲toppings蓋住魚嘅腥味,真係強差人意

總括來講,今日嘅體驗真係非常之差,服務態度完全係一粒聲都唔值,食物嘅質素唔值呢一個價錢,本身我兩個月前都係成日去呢間食,嗰陣真係唔錯,廚師好nice有同我地有講有笑;完全估唔到9月再嚟,以前見過嘅廚師侍應都唔見曬,今日見到嘅都真係…可能大X樂嘅嬸嬸都冇今次某位waitress咁冇禮貌同埋串😹,大家考慮清楚去唔去
Sashimi
2021-09-18
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$820 (Lunch)
Sashimi
2021-09-15 105 views
用OpenRice 預約了吃午市Omakase,第二位朋友可以半價,即平均用$357,則可以享用令人驚喜的Omakase。先上了個前菜,有酸酸甜甜的水雲配菇。之後上了個茶碗蒸,用料十足,十分香濃幼滑。然後有十二款手握壽司當中印像最深刻的是海膽,濃郁的海膽,配有一層蟹肉,還有一層吞拿魚,上面更有香蔥和芝麻,一大口,十分滿足。牡丹蝦亦令人記憶猶新,香濃的蝦膏和蔥花,襯托出蝦肉的鮮味。真鯛亦是惹味之選,尤其是紫蘇葉那獨特的香氣,突顯出鯛魚之肥美。之後有脆卜卜的吞拿魚手卷,熱湯和甜品。實在是滿足又幸福的一餐。

先上了個前菜,有酸酸甜甜的水雲配菇
。之後上了個茶碗蒸
,用料十足,十分香濃幼滑。

然後有十二款手握壽司

牡丹蝦
亦令人記憶猶新,香濃的蝦膏和蔥花,襯托出蝦肉的鮮味。
真鯛
亦是惹味之選,尤其是紫蘇葉那獨特的香氣,突顯出鯛魚之肥美。

2021-09-13 67 views
今天去了吃Omakase 午餐,前菜是水雲,酸酸地,很開胃。茶碗蒸很滑溜,上面是芹菜,配冬菇、蝦仁等。真鯛,夾著紫蘇葉,味道非常香。北海道八爪魚配海鹽和青檸汁,感覺有嚼勁。飛魚配蔥蓉和香蔥,味道較濃。平靖魚配洋蔥,香口。油甘魚,口感清爽。吞拿魚配蔥花,蔥味令魚香更出。深海池魚,簡單但好味。梳子魚炙燒完,魚皮很香口。牡丹蝦配蝦膏和香蔥,味道濃郁。帶子厚身而且爽口,配竹炭鹽。海膽配蟹肉和吞拿魚蓉,層次分明,口感豐富,香濃滑溜。拖羅厚身,綿密,入口即溶。吞拿魚卷物,配芝麻和櫻花蝦,脆脆地。最後有熱辣辣的豆腐菇湯,和凍冰冰的綠茶奶凍。
茶碗蒸很滑溜,上面是芹菜,配冬菇、蝦仁等。

2021-09-12 184 views
睇到 u-tube 有片介紹,覺得幾吸引!食材見到有龍蝦、鮑魚、開邊花蟹加海膽、還有幾種貝殼類海鮮;還有見到主理的廚師刀藝不錯、處理食材時給人優雅、用心的感覺!於是 係屋企人生日的時候,就到訪光顧,誰知 「「落差」」都實在不少……..😞😞!雖說 廚師發板 是由 廚師以時令食材安排當晚嘅菜式,想不到 當晚不但沒有 龍蝦、鮑魚連貝殼類的海鮮 就只有 「帶子 」及「生蠔仔」。雖然有花蟹,但不是每人半邊,只是加上一些三文魚子用來蒸飯(蒸好一鍋 再分每人一小碗,剩餘的由服務員處理了!😂😂)致於主理的廚師……唉😮‍💨……..真的睇唔到有什麼刀藝……優雅感就更沒有…..先將魚生「撻」在枱面,切好咗嘅魚生就一堆一堆的放在枱面上(不是應該輕手一點地將魚生「放」在枱面,再切一片一片的整齊地排列在枱面備用嗎?)每次廚師送上食物時都會簡單講一次食物的名稱,如果我們有發問,廚師都會簡單地回答……..不知道這樣算不算有交流😅😅!整晚還可以接受的是 食材 ……… 尚算是新鮮的!

整晚還可以接受的是 食材 ……… 尚算是新鮮的!

2021-09-11
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$1300 (Dinner)
Celebration
Birthday
2021-09-10 2884 views
喺機緣巧合之下知道餐廳Omakase做緊第二位半價嘅優惠,梗係要約埋好朋友一齊去食好西😋我哋今次食嘅lunch set係『光 HIKARI』除咗有12貫壽司之外仲有前菜、茶碗蒸、手卷、湯同埋甜品❤️立魚:肉質爽口煙韌有嚼口,淡淡柚子味口感清爽!金線鯛:口感清淡柔軟,上面加上海苔碎更添風味!帆立貝:帆立貝圓大飽滿,肉質,灑上微量嘅竹炭鹽更能帶出鮮味!牡丹蝦 :蝦肉鮮甜口感細綿帶爽,上面仲放上火槍燒過嘅甘香蝦膏👍🏻蟹肉軍艦:望住師傅將鮮甜嘅蟹肉用人手拆出嚟放上軍艦上,感覺分外矜貴!海膽杯:壽司醋飯上面放上大量鮮甜又creamy嘅海膽,係我今餐最愛❤️❤️左口魚邊:肥美爽口,經炙燒之後滲出濃郁甘香魚油,入口即溶😍吞拿魚蓉手卷:滿滿嘅新鮮吞拿魚蓉口感軟滑細緻加入香氣十足嘅蔥花,外面嘅紫菜仲好香脆❤️舞茸菇湯:食咗咁多生冷嘢,飲返碗熱湯感覺好暖胃!抹茶奶凍:又香又濃滑嘅奶凍加上黑豆同埋矜貴嘅金箔,為今日呢一餐劃上完美嘅句號👍🏻除咗上面嘅食物之外其實我哋仲食咗池魚、鯖魚、吞拿魚、中拖羅、梭子魚同茶碗蒸,每人三百幾蚊就食到咁多咁高質嘅食物,性價比真係極高😊

立魚:
肉質爽口煙韌有嚼口,淡淡柚子味口感清爽!

金線鯛:
口感清淡柔軟,上面加上海苔碎更添風味!

帆立貝:
帆立貝圓大飽滿,肉質,灑上微量嘅竹炭鹽更能帶出鮮味!

牡丹蝦 :
蝦肉鮮甜口感細綿帶爽,上面仲放上火槍燒過嘅甘香蝦膏👍🏻

蟹肉軍艦:
望住師傅將鮮甜嘅蟹肉用人手拆出嚟放上軍艦上,感覺分外矜貴!

海膽杯:

左口魚邊:
肥美爽口,經炙燒之後滲出濃郁甘香魚油,入口即溶😍

吞拿魚蓉手卷:

舞茸菇湯:
食咗咁多生冷嘢,飲返碗熱湯感覺好暖胃!

抹茶奶凍:

位於美麗華酒店旁邊,加拿分道地舖再沿着樓梯下地庫,裏面係一間居酒屋,居酒屋內還有一間廚師發板😌感覺幾神秘,好似鬧市中既隱世餐廳🤣🍄HIKARI 光 ($420)Lunch Omakase前菜茶碗蒸12貫壽司卷物舞茸湯抹茶奶凍總括而言,壽司不過不失,整體沒有太大驚喜,有海膽、大拖羅、金目鯛,大家熱愛既魚類都會有😌舞茸湯幾清甜,唔錯唔錯🤤另外想講一講成個用餐體驗,礙於餐廳地方比較逼,成餐飯有一半時間小妹都係對住一個正係到剝蝦殼浸冰水既職員,另一半時間先係望住師傅整壽司🍣作為廚師發辦餐廳,我當然希望可以全程享受席前料理🥲而係食緊飯嘅客人面前,剝蝦殼浸冰水呢啲準備功夫會唔會比較適合喺廚房做呢?仲有一樣!抹茶奶凍上枱嘅時候,小妹一眼就發現有一隻昆蟲依附左喺奶凍上面,相信已經一齊喺雪櫃雪咗好耐😂職員都好好👍🏻立刻為我換上另一杯~但由此可見,餐廳係準備功夫上面仲有好多空間可以進步,希望餐廳唔單只係用價錢來吸引客人,而係用心製作嘅料理更加能夠吸引回頭客,期待下一次光顧嘅時候會帶俾小妹更多驚喜😊

🍄HIKARI 光 ($420)Lunch Omakase
前菜