2023-10-03 143 views
我提咗一次想食日本餐廳,男朋友就係咁搵日本餐廳同我去食。今次就帶咗我嚟呢間食。我試咗佢哋嘅本鮪寿司盛,真係唔可以錯過。啲本鮪新鮮得嚟,肉質鮮美又新鮮,真係讚到冇話講。而家講返起嚟都仲有啲流口水。另外,我都試咗鱈魚干,送酒一流。唔止咁,鮨玥仲有啲鹽燒嘅串燒真係好正!我試咗鹽燒牛舌同鹽燒雞腎,真係讚到冇得講。牛舌好嫩滑,肉質唔算太膩,而且鹽燒嘅味道真係令牛味更加突出。至於雞腎,鹽燒嘅風味好入味,令人食得好過癮。鹽燒雞軟骨鹽燒嘅調味,真係好美味。而鹽燒吞拿魚鮫都係一個驚喜,魚肉鮮甜,鹽燒嘅風味更加突出,真係好好食。當然,餐廳嘅飲品亦都唔可以忽略。我試咗三得利生啤,清爽啤酒配上日本料理,真係好搭。而佢哋嘅六點刺身盛令我驚喜不已,新鮮嘅刺身品種多,每一款都有獨特嘅風味,好適合刺身愛好者。最後,我仲試咗鮨玥嘅活赤貝刺身,真係一絕!赤貝鮮甜爽口,真係令人回味無窮。如果你鍾意日本料理同刺身,鮨玥一定係你嘅首選。記得去嗰陣要嗌鹽燒雞軟骨同鹽燒吞拿魚鮫,絕對會令你驚喜連連!

2023-09-27 131 views
這天朋友在附近工作,所以我們便相約在這裏吃晚餐!我這天最喜歡的菜式是餐廳自家製的低糖玉子燒。我平常就很喜歡玉子燒,而這裡的玉子燒可算是我近來最喜愛的玉子燒!它味道很優秀,它不會因為是低糖健康而淡而無味。而且厚切的玉子口感細軟而不鬆散,質感實在!這天的本鮪壽司盛亦非常吸引。吞拿魚魚片肉質很嫩,味道鮮美。雖然粉紅色拖羅比較肥美,的確比較美味,但其實赤身亦充滿光澤,鮮味十足!我們還品嚐了薄燒牛舌、生燒白鱔、鹽燒吞拿魚鮫、特盛蔥吞拿魚腩卷及牛油果軟殼蟹卷,真的非常豐富!
這天朋友在附近工作,所以我們便相約在這裏吃晚餐!
2023-09-27 122 views
啱啱去鮨玥食咗一個晚,呢度真係係一間好正嘅日本餐廳。佢地嘅本鮪寿司盛真係令我驚艷到,個鮪魚新鮮得嚟仲有香味,係嘴裡融化咗嘅感覺真係好好。鱈魚干都好出色,鹹鹹地香口,啖啖都係鮮味,真係啱啱好啖。鹽燒牛舌同鹽燒雞暋都係我最喜歡嘅菜式之一。牛舌燒得啱啱好,肉質嫩滑有彈性,仲有啲微微嘅焦糖味,真係好好食。雞暋就更加唔得閒,雞肉肉質鮮嫩多汁,鹽燒嘅味道好入味,每一口都係鮮味勁足。唔好錯過鹽燒雞軟胃同鹽燒吞稾魚鮫,都係鮨玥嘅招牌菜。雞軟胃食落好軟綿綿,入口即溶,鹽燒嘅味道又好香濃,真係一絕。吞稾魚鮫就更加特別,食落有啲嚼勁,鹽燒嘅味道好香,好適合啱啱好食嘅人。鮨玥嘅刺身盛真係唔可以錯過,特別係六點刺身盛同活赤貝刺身。六點刺身盛有多款新鮮嘅生魚片,唔單止好食仲好靚仔,每一款都有獨特嘅風味。活赤貝刺身鮮甜多汁,質感咬落好脆,真係令人欲罷不能。飲品方面,我推薦咗三得利生啤,幾清爽解渴,好適合搭配日本料理。另外,佢地嘅服務都好好,服務員態度親切有禮,令整個用餐體驗更加愉快。總括而言,鮨玥係一間不容錯過嘅日本餐廳。食物新鮮美味,每一款菜式都經過精心製作,味道鮮美豐富。加上舒適嘅環境同周到嘅服務,絕對係一個適

總括而言,鮨玥係一間不容錯過嘅日本餐廳。食物新鮮美味,每一款菜式都經過精心製作,味道鮮美豐富。加上舒適嘅環境同周到嘅服務,絕對係一個適合慶祝特別場合或者享受美食嘅好去處。如果你鍾意日本料理,鮨玥絕對值得一試。
2023-09-14 90 views
位於位於西灣河嘅鮨玥,嚴選各地新鮮嘅時令食材✈️食物種類多,好似有刺身、海鮮丼、燒物、料理、串燒、酒肴、揚物、和食等,款式多元化🤩堅持即點即制嘅傳統精湛料理🎌令每位食客可享受最新鮮同優質嘅美食👍🏻本鮪壽司盛本鮪壽司盛有赤身壽司、中拖羅壽司同大拖羅壽司🤩赤身脂肪少,魚味濃🐟中拖羅就甘香,而大拖羅油脂分佈平均,入口即溶,充滿油香🤤一次過試到三款不同滋味嘅吞拿魚🐟特大北海道厚岸蠔北海道厚岸係出產生蠔勝地🦪經山脈同沼澤嘅大大小小河流擁有各種營養物質👏🏻絕對係生產鮮美生蠔嘅好地方😍生蠔肉質肥大肉厚,淡淡海水鹹味🌊令蠔肉甘甜鮮味更突出👍🏻鰝鰺薄造-池魚王刺身鰝鰺係池魚中最矜貴嘅,有白身魚之王嘅美譽🤩肉身透明纖細、肉質鮮嫩、口感爽脆魚油肥美😝點埋帶酸味嘅醬汁一齊食,鮮味更提升🤩鹽燒油甘魚鮫油甘魚魚質油分重,肉質嫩滑😋入口甘香,油份充足😝魚鮫位於肥美既魚腩向上近下巴位置,肉質結實有彈性🐟用上鹽燒非常香口🔥外層香脆😛鱈魚干脆卜卜嘅鱈魚干,香脆可口,食到停唔到口🙊點埋沙律醬一齊食更滋味😚另外叫咗串燒:鹽燒牛舌、鹽燒雞軟骨同鹽燒雞腎🍢牛舌係我最愛👅牛味濃郁勁多汁💦雞軟骨同雞腎都有嚼勁🐔西灣河嘅鮨玥,嚴選各地新

本鮪壽司

特大北海道厚岸蠔

鹽燒油甘魚鮫

鱈魚干

另外叫咗串燒:鹽燒牛舌、鹽燒雞軟骨同鹽燒雞腎🍢牛舌係我最愛👅牛味濃郁勁多汁💦雞軟骨同雞腎都有嚼勁🐔西灣河嘅鮨玥,嚴選各地新鮮嘅時令食材✈️食物種類多,好似有刺身、海鮮丼、燒物、料理、串燒、酒肴、揚物、和食等,款式多元化🤩堅持即點即制嘅傳統精湛料理🎌令每位食客可享受最新鮮同優質嘅美食👍🏻

本鮪壽司

特大北海道厚岸蠔

鹽燒油甘魚鮫

鱈魚干

2023-09-12 663 views
朋友住西灣河,推介鮨玥性價比高,晚餐就佢啦😋本鮪寿司盛 $265新鮮的本鮪色澤鮮豔。有赤身,中拖,大拖羅,鮪魚的鮮美融入舌尖,肉質鮮甜,回味無窮。米飯口感細膩,與鮪魚完美配合,形成了一道絕妙的味道。特大 北海道 厚岸蠔 $58蠔的鮮甜與creamy口感就係令人一試愛上。鱈魚干 $30薄薄香脆的,佐酒一流。鰝鰺薄造-池魚王刺身(15片)$198鰝鰺的肉質鮮嫩,入口即化,每一片刺身都像一幅藝術品,讓人垂涎欲滴。可以沾一點豉油或酸汁食,各有風味!除了刺身之外,還嘗試了一些串燒。鹽燒牛舌 $40肉質鮮美,入口滑嫩,趁熱最好食!鹽燒雞軟骨 $25酥脆可口。鹽燒雞腎 $28唔會燒得過乾,爽口。生燒白鱔 $98生燒白鱔的口感彈牙,咬落魚脂滿滿。鹽燒油甘魚鮟 $120油甘魚的鮮美與鹽的微妙平衡,好好食😋美食當前,當然就要beer beer佢,cheers!!
朋友住西灣河,推介鮨玥性價比高,晚餐就佢啦😋
本鮪寿司盛 $265
特大 北海道 厚岸蠔 $58
蠔的鮮甜與creamy口感就係令人一試愛上。
鱈魚干 $30
薄薄香脆的,佐酒一流。
鰝鰺薄造-池魚王刺身(15片)$198
除了刺身之外,還嘗試了一些串燒。

鹽燒牛舌 $40
肉質鮮美,入口滑嫩,趁熱最好食!
鹽燒雞軟骨 $25
酥脆可口。

鹽燒雞腎 $28
唔會燒得過乾,爽口。
生燒白鱔 $98
生燒白鱔的口感彈牙,咬落魚脂滿滿。
鹽燒油甘魚鮟 $120
油甘魚的鮮美與鹽的微妙平衡,好好食😋
美食當前,當然就要beer beer佢,cheers!!
2023-09-09 87 views
西灣河高質居酒屋要數到鮨玥~|本鮪寿司盛|大拖羅、脂肪分佈好像雪花般,油脂甘香,入口即溶中拖羅、筋同脂肪比例啱啱好,好鮮味赤身、渾圓光滑,質感細膩、柔軟。|特大北海道 厚岸蠔|用少許辣蘿蔔蓉做點綴,提起蠔嘅鮮味,質感好creamy好飽滿~|鰝鰺薄造-池魚王刺身(15片)|縞鰺魚肉厚刺少,肉質鮮嫩肥美,脂厚油香,入口魚油甘香細膩、入口質感爽脆,刺身能帶出池魚令人齒頰留香的油分。|鱈魚干|燒鱈魚乾每條食落都脆卜卜,好香口,配啤酒一流!|鹽燒牛舌|食起來口感特別軟嫩、牛味濃郁囗感爽脆多汁|鹽燒雞軟骨|香脆又有嚼勁,個人口味落少少鹽、七味粉超正!|鹽燒雞腎|令人食到不能停手與停口,十分爽口美味|生燒白鱔|燒得皮脆而肉質嫩滑,且帶有魚油的油香|鹽燒油甘魚鮫|油甘魚是其中一種我愛吃嘅魚,鹽燒肉質特別肥美甘香
西灣河高質居酒屋要數到鮨玥~

|本鮪寿司盛|
大拖羅、脂肪分佈好像雪花般,油脂甘香,入口即溶
中拖羅、筋同脂肪比例啱啱好,好鮮味
赤身、渾圓光滑,質感細膩、柔軟。

|特大北海道 厚岸蠔|

|鰝鰺薄造-池魚王刺身(15片)|

|鱈魚干|
燒鱈魚乾每條食落都脆卜卜,好香口,配啤酒一流!

|鹽燒牛舌|
食起來口感特別軟嫩、牛味濃郁囗感爽脆多汁

|鹽燒雞軟骨|
香脆又有嚼勁,個人口味落少少鹽、七味粉超正!
|鹽燒雞腎|
令人食到不能停手與停口,十分爽口美味

|生燒白鱔|
燒得皮脆而肉質嫩滑,且帶有魚油的油香

|鹽燒油甘魚鮫|
油甘魚是其中一種我愛吃嘅魚,鹽燒肉質特別肥美甘香
  • 本鮪壽司盛
  • 生燒白鱔
2023-09-06 97 views
鯉景灣一向以為只有西餐廳,原來也有不錯的日本餐廳。見餐牌菜式豐富,選了不少美食鱈魚干卜卜脆本鮪壽司食絕不是一般的壽司,有大本鮪魚腩、中本鮪魚腩、本鮪赤身,一上台已甚有驚喜,單看賣相已見新鮮。食落果然沒有令人失望,全部是上乘的貨色、新鮮到不得了。而且壽司飯亦做得十分好,軟硬適中💯六點刺身盛,蝦肥美🥰,魚生高質👍🏻鹽燒牛舌調味適中,沒有過鹹牛舌厚切啖啖肉鹽燒雞腎夠爽口,雞軟骨亦十分好吃鹽燒吞拿魚鲛份量很大,燒得香口,鹽燒的烹調方法提升了食物的層次😍美味可口的食物,再嘆杯啤酒,大🈵️足🎉

鱈魚干卜卜脆

六點刺身盛,蝦肥美🥰,魚生高質👍🏻

鹽燒牛舌調味適中,沒有過鹹牛舌厚切啖啖肉

鹽燒雞腎夠爽口,雞軟骨亦十分好吃

美味可口的食物,再嘆杯啤酒,大🈵️足🎉

發現西灣河值得食的居酒屋‼️環境幾好!算多座位,可容納多人~食物選擇算多,價錢合理!上菜速度幾快~生蠔🦪幾鮮!口感好!拖羅拼盤吸引✨油甘魚鮫好味🤤我哋都邊食邊讚👍🏻推薦!其他都唔錯👌🏻 下次想試下其他😆呢度好適合聚會、食野、傾下計☺️本鮨壽司盛 $265鰝鰺薄造 - 池魚王刺身 $198鹽燒牛舌 $40鹽燒雞軟骨 $25鹽燒雞腎 $28鹽燒油甘魚鮫 $120 鱈魚干 $30北海道厚岸蠔 $58/隻兩款日本樽裝飲品都好飲!
發現西灣河值得食的居酒屋‼️

環境幾好!算多座位,可容納多人~

食物選擇算多,價錢合理!
上菜速度幾快~

生蠔🦪幾鮮!口感好!
拖羅拼盤吸引✨
油甘魚鮫好味🤤我哋都邊食邊讚👍🏻推薦!
其他都唔錯👌🏻 下次想試下其他😆
呢度好適合聚會、食野、傾下計☺️

本鮨壽司盛 $265

鰝鰺薄造 - 池魚王刺身 $198

鹽燒牛舌 $40

鹽燒雞軟骨 $25
鹽燒雞腎 $28

鹽燒油甘魚鮫 $120

鱈魚干 $30

北海道厚岸蠔 $58/隻

兩款日本樽裝飲品都好飲!

2023-08-06 116 views
本身住東區,間唔中會去鯉景灣蘇豪東食嘢飲嘢Chill吓今日想食日本嘢,所以幫襯咗鮨玥先嚟個鱈魚干送酒,烤到又脆又香口,點少少沙律醬食,送酒一流原條依佐木薄切,魚肉偏淋,魚味亦唔算重,所以點酸汁食,係夏天好夾嘅組合吞拿魚壽司盛,有齊赤身中拖羅同大拖羅,一次過可以試哂吞拿魚嘅濃味脂肪同肉味,每個部份各有吸引雞軟骨夠咬口,連帶少少肉同脂肪,慢慢咬,肉味香味慢慢滲出嚟,又係一道唔錯嘅下酒菜薄燒牛舌,牛舌選用牛舌芯,雖然薄切,但慢慢咬就感受到牛舌嗰份油脂香同濃濃嘅牛味,超like生燒白鱔,唔用汁燒咁對魚嘅新鮮度要求更加高,而且燒得非常香口,表皮香脆肉質仍好有彈性,屬於好高質嘅燒白鱔最後嚟個鹽燒油金魚鮫,魚鮫郁動多肉質有彈性,燒香外皮入邊仲保持肉汁,師傅嘅燒烤功力可見一斑
本身住東區,間唔中會去鯉景灣蘇豪東食嘢飲嘢Chill吓
今日想食日本嘢,所以幫襯咗鮨玥

先嚟個鱈魚干送酒,烤到又脆又香口,點少少沙律醬食,送酒一流

2023-08-06 96 views
朋友帶路去了鯉景灣食飯,平時都係幫襯酒吧,今日就去咗食日本菜鱈魚乾,入口香脆,咬落有魚香。雞軟骨串燒,外皮焦香,軟骨帶點肉,非常配合送酒嘅前菜。依佐木薄切魚生,魚味清甜,油脂不算多,吃起來比較清爽。吞拿魚壽司盛,有赤身,中拖羅及大拖羅,開始欣賞赤身純樸嘅魚味,可以食多幾件都唔怕油膩,而中及大拖羅入口即溶有油香,食嘅時候要點多啲山葵,中和油脂及帶出魚鮮。燒白鱔,食得出係新鮮嘅鱔肉,皮脆肉甜,入口彈牙又沒有泥味。薄燒牛舌,牛舌爽口,牛味香濃,脂肪豐盈,薄切一定唔會咁煙靭,少少黑椒調味,剛剛好!鹽燒油金魚鮫,外皮焦香又香脆,鮫位中間的魚肉特別細緻,魚油豐富,好味!

依佐木薄切魚生,魚味清甜,油脂不算多,吃起來比較清爽。

燒白鱔,食得出係新鮮嘅鱔肉,皮脆肉甜,入口彈牙又沒有泥味。

2023-08-02 104 views
收工約咗朋友啤啤佢🍻今次去咗鯉景灣蘇豪東一間日式餐廳,餐廳唔算好大,但乾淨企理座位舒服😁店員都好友善🥰先來2杯生啤🍻餸個小食鱈魚干🐡正呀我地點咗幾款壽司🍣本鮪壽司盛🍣芝士三文魚卷🧀牛油果軟殼蟹卷🥑壽司都唔差,比較喜歡拖羅🍣大中細有齊哂🤣中拖大拖好肥美燒物點了燒牛舌🦬生燒白鱔鹽燒吞拿魚鮫薄燒牛舌都好爽口🦬白鱔我覺得可以再燒耐少少我地勁喜歡鹽燒吞拿魚鮫🤣肉質好嫩😋食到停唔到口👍
收工約咗朋友啤啤佢🍻

先來2杯生啤🍻
餸個小食鱈魚干🐡正呀

我地點咗幾款壽司🍣

本鮪壽司盛🍣
芝士三文魚卷🧀
牛油果軟殼蟹卷🥑

壽司都唔差,比較喜歡拖羅🍣大中細有齊哂🤣中拖大拖好肥美

燒物點了燒牛舌🦬

薄燒牛舌都好爽口🦬
白鱔我覺得可以再燒耐少少

我地勁喜歡鹽燒吞拿魚鮫🤣肉質好嫩😋食到停唔到口👍

2023-06-26
$450 (Dinner)
  • 本鮪壽司盛
  • 生燒白鱔
2023-07-08 187 views
近年壽司備受大眾喜好,一些用料上乘高質的壽司店更吸引一班專業人士。今晚來到西灣河近海的鯉景灣蘇豪東一家日本餐廳,店舖地方不算大卻有著清雅休閑的感覺,很有和風味。坐下先點了三得利生啤;然後選了本鮪壽司盛:厨師把本鮪分成三部份端上~赤身:脂肪不多,魚味香濃,中拖羅:甘香可口,大拖羅:嫩滑油香,這三款本鮪搭配壽司飯,中和不膩;薄燒牛舌:簡單以鹽和胡椒調味就可嚐到牛舌的原味,煙韌彈牙;生燒白鱔:皮脆肉嫩,絲毫不膩又爽口;鰝鰺薄造~池魚王刺身:把池魚切成一片一片很薄,可見厨師的功夫了得,池魚肉質新鮮清爽;鹽燒吞拿魚鮫:厚肉的魚鮫,外脆內嫩,充滿魚油香。這家餐廳確實舒適又自在,而且食材很新鮮,價錢合理,值得造訪。

店舖地方不算大卻有著清雅休閑的感覺,很有和風味。
本鲔壽司盛

薄燒牛舌:簡單以鹽和胡椒調味就可嚐到牛舌的原味,煙韌彈牙;

生燒白鱔:皮脆肉嫩,絲毫不膩又爽口;

鰝鰺薄造~池魚王刺身

鹽燒吞拿魚鮫:厚肉的魚鮫,外脆內嫩,充滿魚油香。

本鲔壽司盛
鰝鰺薄造~池魚王刺身
2023-07-05 157 views
食友約定走訪這在號稱"蘇豪東"小區内的和式小店,順便啤番一啤👏簡約佈置,座位不多但已分了卡位,吧枱座及散桌,客人各適其式👌先來三得利生啤,清新涼快一下😚再配搭鱈魚乾,烘暖又脆口,佐酒至正小食😋另加燒物兩款,亦是啤酒好伴侣:生燒白鱔烤至皮現微燋而無炭焦味,肉嫩皮爽,好有嚼感😋鹽燒吞拿魚鮫,體積極大,肉量勁多而肉質綿滑,入口好有鹽香味而不過咸,我加了放桌上之生磨山根芥末蓉,更令味道昇華😋意猶未盡,追加了壽司及剌身:鰝鰺薄造-鰝鰺這魚有池魚王之美名,薄造刺身肉質細緻爽口,配以伴碟細蔥粒,魚味更顯😋😋本鮪壽司盛,一次嚐到三個吞拿不同部位,大本鮪魚腩油脂豐富肉質綿滑,中本鮪魚腩油香肉質平均,又滑又有咬口,赤身如其名紅红一片魚肉,不帶油脂入口爽嫩😋😋有飲有食的地道和食店👏👏

先來三得利生啤,清新涼快一下😚
三得利生啤

再配搭鱈魚乾,烘暖又脆口,佐酒至正小食😋
鱈魚乾

另加燒物兩款,亦是啤酒好伴侣:
生燒白鱔烤至皮現微燋而無炭焦味,肉嫩皮爽,好有嚼感😋

鹽燒吞拿魚鮫

意猶未盡,追加了壽司及剌身:

本鮪壽司盛

有飲有食的地道和食店👏👏
2023-07-03
$500 (Dinner)
三得利生啤
鱈魚乾
本鮪壽司盛
2023-07-01 122 views
呢間係SohoEast 唯一壽司🍣店☺️已經試過幾次,午餐晚餐都試過定食茶碗蒸超超超級滑😳壽司質素唔錯,幾新鮮,我至愛嘅火炙左口魚裙邊,肥到漏油🤤超級香👍🏻卷物試左個蔥吞拿魚蓉卷,好肥美,蔥好香👍🏻牛油果軟殼蟹卷,軟殼蟹夠脆,當然冇得輸🤣牛肉烏冬食過兩次,湯底鹹淡適中,牛肉分量超多,烏冬夠晒彈牙👍🏻👍🏻好彩唯一SohoEast一間壽司🍣店質素都幾唔錯☺️良心小店,可一可再💛

定食茶碗蒸超超超級滑😳

卷物試左個蔥吞拿魚蓉卷,好肥美,蔥好香👍🏻

牛油果軟殼蟹卷,軟殼蟹夠脆,當然冇得輸🤣

2023-07-01
$150 (Dinner)
  • 牛油果軟殼蟹卷
難得過來西灣河呢邊探朋友個BB😊近近地就去附近呢間「鮨玥」餐廳位於海旁走木系裝修風格🤗乾淨夠光猛仲坐得幾舒服添‼️前菜脆口鱈魚干配沙律醬鹽燒吞拿魚鮫🐠好大個吞拿魚鮫簡單以鹽燒至表皮帶焦香🥰魚肉部分剛剛熟嫩滑又Juice😋呢個必點‼️薄燒牛舌牛味濃有咬口!燒白鱔一串夠厚身啖啖肉另一串相對薄身魚皮勁脆!本鮪壽司盛最鍾意拖蘿油脂分布平均😍入口即化魚油好香☺️🥑牛油果軟殼蟹卷炸到好香脆帶少少暖身😊加入左牛油果及蟹籽令口感提升了☺️芝士三文魚卷柔軟的三文魚上加上奶香四溢芝士及沙律菜放係軟糯壽司飯上🤗點埋沙律醬一齊食唔錯!飲品就嗌左兩杯夠凍生啤🍻夏天飲真係好正‼️

前菜脆口鱈魚干配沙律醬

鹽燒吞拿魚鮫🐠

薄燒牛舌牛味濃有咬口!

燒白鱔一串夠厚身啖啖肉另一串相對薄身魚皮勁脆!

本鮪壽司盛最鍾意拖蘿油脂分布平均😍
入口即化魚油好香☺️