2023-01-05 188 views
聖誕節叫咗外賣同朋友開party慶祝,早一日24日已經到達店舖預訂,叫咗三款壽司,分別係吞拿魚軍艦、油甘魚壽司同埋中吞拿魚壽司。取貨當日雖然有啲混亂,我儲存的衛生情況都非常良好,味道方面個能夠保持水準。不會因為節日及外賣影響質素。吞拿魚軍艦,味道都非常新鮮,油甘魚壽司,我非常厚身,魚肉非常柔軟有彈性,保持到一貫嘅清甜,對得起這個價錢,中吞拿魚壽司,係我長期喜歡的壽司之一,大拖羅吞拿魚壽司要睇運氣,因為有機會會有筋,中吞拿魚壽司有筋嘅機會極少,同埋魚油嘅比例適中,有豐富嘅魚油,又可以有質感嘅魚肉質地。
2022-12-25
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$60 (Other)
Celebration
Christmas
————————————————————————壽司郎地址:藍田啓田道50號啓田商場2樓208號舖藍田壽司郎排隊人潮較少,終於有機會一試究竟,排隊大概半小時,壽司有點過譽但是甜品超驚喜🟠推薦食物 Recommended 🔹卡達拉娜:表層香甜焦脆,下層順滑蛋香味🔸蝦三味:一次過滿足你3款蝦🦐,很鮮甜🔹拖羅:厚切,脂肪分佈正常,不錯🔸白桃芭菲🍧:超級推薦,鮮甜多汁加上乳酪芭菲,強烈建議這款季節限定商品多多上架!🔹茶碗蒸:非常嫩滑,入口即溶而且很足料🟡不推薦食物 Not Recommended 🔹海膽:不算太鮮甜可口,過過口癮就好🔸布丁杯:超級普通🟠員工 Waitersnice,第一次的話會詳細介紹🟡環境 Environment 日本風但一小時進食時間略短🟠總評分Overall (8/10)💰$150/person#ezukokofood #ezukokolamtin #ezukoko藍田#ezukokojapan #ezukokocafe #ezukoko日本#foodiehk #foodie #hkfood #美食 #食好西 #隱世美食 #藍田餐廳
————————————————————————
壽司
地址:藍田啓田道50號啓田商場2樓208號舖

🟠推薦食物 Recommended

🔹卡達拉娜:表層香甜焦脆,下層順滑蛋香味
🔸蝦三味:一次過滿足你3款蝦🦐,很鮮甜
🔹拖羅:厚切,脂肪分佈正常,不錯
白桃芭菲
芭菲

🔹茶碗蒸:非常嫩滑,入口即溶而且很足料

🟡不推薦食物 Not Recommended
🔹海膽:不算太鮮甜可口,過過口癮就好
布丁

🔸布丁杯:超級普通

🟠員工 Waiters
nice,第一次的話會詳細介紹

🟡環境 Environment
日本風但一小時進食時間略短

🟠總評分Overall (8/10)

💰$150/person

白桃芭菲
芭菲
2022-12-26 236 views
開業咁耐我都冇食過,因為要排隊我會選擇食其他野,所以一直冇試過。但今日同事老公放假,所以有人排定隊,我同埋同事一收工就過去就立即入座。入座後先知原來得一小時用餐時間,咁平都明嘅,佢要返枱做多幾轉。基本上試得嘅我都試晒,但就冇全部影相。魚生寿司以佢價錢來講性價比高,由其是三款一碟嗰幾款。總括嚟講佢係抵食嘅,如果有人排隊我都唔介意再去食多次,都係嗰句,如果要我排隊就唔使啦。
2022-10-24
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$250 (Dinner)
  • 大拖羅
2022-12-16 250 views
啱啱睇完阿凡達見到藍田依間唔使點等位,就嚟食個午餐嚟到真係唔使等,即入仲有卡位坐,食咗咁多次,都係第一次一個人都有卡位炸軟殼蟹壽司好好食,每次嚟都會叫大大嚿,但係今次就有啲凍咗就唔係太熱,但係加埋啲沙律醬照燒醬都好好食今次個海膽就幾靚,但係食落就苦苦地今次炸物叫咗南瓜天婦羅同埋嗌咗雞軟骨,佢啲炸嘢都偏向油同埋都唔係太熱雪糕同薯條🍦🍟係最佳嘅配搭熱辣辣嘅薯條配上凍冰冰嘅雪糕甜甜地鹹鹹地一流,壽司郎嘅雪糕同薯條即係比出面好多地方都好食焦糖番薯🍠都係每次我嚟都會嗌,但係今次佢就有啲硬咗唔係太好食大拖羅個樣就靚,但係唔係入口即溶冇乜驚喜花之戀就不過不失,但係就好多沙律醬好似食緊沙律醬壽司㗎
啱啱睇完阿凡達見到藍田依間唔使點等位,就嚟食個午餐

炸軟殼蟹

海膽

今次個海膽就幾靚,但係食落就苦苦地

南瓜天婦羅
雞軟骨

焦糖番薯

大拖羅

大拖羅個樣就靚,但係唔係入口即溶冇乜驚喜

花之戀

花之戀就不過不失,但係就好多沙律醬好似食緊沙律醬壽司
炸軟殼蟹
本身住附近,但因長期好多人,開去咁耐都未試過。終於有朋友想試,咁試啦。星期日特登早D起身去拎飛,11點幾拎飛,之後成2點見差唔多就落去,但D號碼去得好慢,又係門口等左幾個字先入到坐,仲要因為吧檯先有位。坐就一般啦,D壽司叫選擇多,但份量細,味道真係唔可以話好,自己覺得Aeon外賣果D仲好味。話佢平又唔係,如果下次都要咁大陣仗先食到,真係唔好預我。

2022-11-21 158 views
I’ve came here a few times and a few incidents have happened.The funniest is probably the fallen ice cream on the converter belt!! Unfortunately I was too shocked to take a photo of it, but imagine how the customer who ordered it would react🤣🤣🤣Another was the malfunctioning iPad. The ordering system said error and unable to order when I pressed order, but then it turns out the system doubled my order?! It was really weird and troublesome. Our orders got messed up and we had to request an iPad ch

Another was the malfunctioning iPad. The ordering system said error and unable to order when I pressed order, but then it turns out the system doubled my order?! It was really weird and troublesome. Our orders got messed up and we had to request an iPad change.

The third incident (not much of an incident, but a remark) was when I went in at 10:30, their opening time and ordered immediately, but still had to wait around 9 minutes for my food, which was surprising, as Sushiro food delivery speed is usually very quick.

Catalana

Catalana
2022-11-02 284 views
放假同屋企人又尼一趟壽司郎🍣因為閑日等候時間唔算耐大概等咗半個鐘,見佢新推出咗甜品一定要試,係芝士蛋糕🧀 賣相係好吸引 但係味道感覺略為比較普通😗 另外都叫咗我最愛嘅卡達拉娜🧈每次必須點🤓💕必須再三強調這個一定要點😚😚同埋佢今日嘅大拖羅都好靚😍🍣 炸天婦羅每件都香脆同薯條都係即點即炸系列🍤👍🏻蟹膏壽司👍🏻👍🏻又平又滿足 ⭕️整體推介指數 ⭐️⭐️⭐️⭐⭐️
放假同屋企人又尼一趟壽司郎🍣
蟹膏壽司👍🏻👍🏻又平又滿足

⭕️整體推介指數 ⭐️⭐️⭐️⭐⭐️
2022-10-21 281 views
壽司郎一向以拖羅出名,但知疫情之後,已經好少去食啦,咁啱經過藍田壽司郎門口冇人,馬上衝入去重溫吓。拖羅依然係拖羅,但係好薄,味道亦都普通咗。油甘魚冇鮮味,其他壽司普普通通,真係唔似壽司郎之前的出品。最後叫咗個抹茶雪糕,依然都好失望,雪糕冇奶味,水份非常多。四個人最後埋單$664 。老實講,真係唔抵,朋友都覺得差咗,唔知係咪因為壽司郎分店越來越多,品質控制差咗。唔怪之得而家少咗人排隊,希望可以改善下,如果唔係又少咗一個食壽司🍣的地方。

拖羅依然係拖羅,但係好薄,味道亦都普通咗。

油甘魚冇鮮味,其他壽司普普通通,真係唔似壽司郎之前的出品。

最後叫咗個抹茶雪糕,依然都好失望,雪糕冇奶味,水份非常多。

四個人最後埋單$664 。
壽司郎相信大家都食過好多次啦😝😝只係影多啲靚相提醒大家又夠鐘食壽司郎啦!!!!今日星期日中午藍田店都只係等50張飛,大概等左40分鐘~可能星期日大家都出曬去出面玩, 好少留係藍田見食嘅大多數都係街坊三文魚牛油果卷$22 幾抵食呀, 見到啲三文魚幾肥美, 厚度都有番咁上下, 入面嘅牛油果都好多 唔係咁多飯我鍾意燒蝶魚鰭邊 $12正到爆, 豐富嘅油脂配埋紫蘇葉中和, 每次嚟都一定要食兩嚿先麻辣蝦壽司$12壽司郎嘅赤蝦真係好鬼靚,又爽口又鮮甜… 加埋麻辣洋蔥好嘢味赤身吞拿魚 $12壽司郎最抵食嘅魚唔係唔食呀嘛, 比起出面嗰啲假嘅赤身 呢個價錢超抵喜之次 期間限定 $27油脂好豐富嘅魚, 平時呢個價錢真係食唔到南瓜天婦羅$12點鹽好好食芝士味卡達拉娜 $22都係鍾意食原味多啲, 不過呢隻味好似分別唔大埋單2人$237~~~
壽司郎相信大家都食過好多次啦😝😝
只係影多啲靚相提醒大家又夠鐘食壽司郎啦!!!!

今日星期日中午藍田店都只係等50張飛,大概等左40分鐘~
可能星期日大家都出曬去出面玩, 好少留係藍田
見食嘅大多數都係街坊

燒蝶魚鰭邊 $12

麻辣蝦壽司$12
壽司郎嘅赤蝦真係好鬼靚,又爽口又鮮甜… 加埋麻辣洋蔥好嘢味

赤身吞拿魚 $12

喜之次 期間限定 $27
油脂好豐富嘅魚, 平時呢個價錢真係食唔到

南瓜天婦羅$12
點鹽好好食

芝士味卡達拉娜 $22
都係鍾意食原味多啲, 不過呢隻味好似分別唔大

埋單2人$237~~~
2022-08-15 296 views
食壽司郎攻略最重要係朝早唔洗排隊就入到去食同埋朝早食就最新鮮所有壽司都不過不失當然比唔上omakase嘅質素但至少過吓壽司癮最鐘意食拖羅同吞拿魚蓉最好食都係薯條同卡達拉娜
壽司郎攻略
但至少過吓壽司
最鐘意食拖羅同吞拿魚蓉
最好食都係薯條同卡達拉娜

2022-07-29 290 views
每次壽司郎有每月新推介 都會嚟捧吓場😉 由於呢排工作有啲忙 呢次個食評有少少時差🤣 但都俾大家做個參考 首先講吓每次嚟都會嗌嘅食物炸蝦牛油果卷$12來講真係好抵食 因為牛油果卷好大件😋 蝦肉好彈牙 而且牛油果絕對唔係好細粒嗰種鹽味牛排呢個同壽喜燒牛扒一樣 由於係放喺壽司上面 所以件牛係凍嘅🐮 鹽味牛排就係簡單用鹽來做調味 簡簡單單都幾好食蟹柳沙律醬呢個其實主要係食邪惡嘅沙律醬🫢 配埋一隻手指咁粗嘅蟹柳炙燒芝士三文魚呢碟真係每一次嚟都會叫 因為邪惡嘅芝士配三文魚好夾😌赤烏賊雙味分別係生同炙燒 覺得一碟有兩款口味都唔錯🦑櫻花蝦銀魚仔 軍艦雙味呢碟真係認真唔推介😐 雖然佢廣告話呢兩種食物都好高鈣質 但係坦白講大把食物都有鈣質㗎啦😵‍💫 呢兩件壽司係完全冇味 銀魚仔面有少少薑絲 所以其實只係食到薑味😞北海道野菜可樂餅外面都炸幾脆 入面就真係普通可樂餅咁嘅樣囉😅 又冇話好特別推介呢樣大人的焦糖慕絲撻呢個係佢大推嘅焦糖蛋糕 其實食落味道唔差 但係點解叫做大人的呢 就係因為佢嘅味道偏苦 可能小朋友冇咁鍾意食😙由於壽司郎越開越多分店 但係每一間分店依然係咁受歡迎 所以已經越來越少食佢啦🥲 仲要佢啲每月

炸蝦牛油果卷

分別係生同炙燒 覺得一碟有兩款口味都唔錯🦑

櫻花蝦銀魚仔 軍艦雙味

北海道野菜可樂餅

大人的焦糖慕絲撻

由於壽司郎越開越多分店 但係每一間分店依然係咁受歡迎 所以已經越來越少食佢啦🥲 仲要佢啲每月推介每況愈下 如果下次有再吸引啲嘅先再食啦
2022-07-24 191 views
每況愈下既壽司郎🥹🍣雖然無幾耐之前食過覺得水準下跌,但因為搵唔到其他替代品同見到又出左新系列,所以又忍唔住再食多次,但好可惜今次都同樣係麻麻地,下面主要會介紹熟食系列既壽司~🧡鰻魚三味(蒲燒/白燒/山椒)$27呢款鰻魚三位既鰻魚細過平時單件叫既鰻魚好多,食起上黎都無平時食開咁肥美。蒲燒就平時嗰隻味啦,唔特別講啦~白燒就真係顧名思義就咁燒,無咩特別調味味,鰻魚味會相對上出,但個人麻麻地鰻魚本身既味山椒反而有驚喜,本身山椒除左辣之外都有獨特既香味,出乎意料地同鰻魚好夾,可以一試👍🏻🧡珍寶魷魚天婦羅壽司 $12炸粉略嫌太厚,表面有d好似天婦羅汁咁既醬,唔洗特別點汁都ok魷魚無咩鮮味/魷魚味,但勝在咬落幾爽,口感煙韌,都算幾好食,$12黎講算唔錯😆🧡鯖魚壽司 $12鯖魚好厚肉,$12好抵食,面頭既蘿蔔蓉同鯖魚都好夾,唔想食生野但又想食得飽既不妨考慮下呢個😂另外,今次朋友試左好多新系列壽司,自己無食就唔特別comment啦,但有一件黎到係舊魚跌曬落黎,賣相分扣到落0😵‍💫如果有日本駐場師傅應該唔會比呢件事發生,希望餐廳可以改善,因為我仲好想食好睇好食既壽司郎🥹味道:6.5/10性價比:7/10📍
每況愈下既壽司郎🥹🍣

🧡鰻魚三味(蒲燒/白燒/山椒)$27

蒲燒就平時嗰隻味啦,唔特別講啦~

🧡珍寶魷魚天婦羅壽司 $12

🧡鯖魚壽司 $12

味道:6.5/10
性價比:7/10

📍各區都有,當日去既係藍田分店➡️
藍田啓田道50號啓田商場2樓208號舖

📌人均消費: $101-200

#hkfoodie #hkig #hkfoodieblogger #美食 #pasta #foodiegram #foodiehk #foodblogger #foodielife #foodie #香港美食 #香港好去處 #hkfood #hkfoodlover #hkfoodpic#hkfoodblog #打卡餐廳 #壽司 #sashimi #sushi #sushiro
2022-07-13 263 views
私心推薦海螺雙味同魚子!好鮮好好味😋蝦三味可以一碟食晒啲三款蝦,對鍾意蝦嘅我嚟講好正🙈嗰三碟貝都唔錯~松阪和牛就比較普通,有少少失望🫣而海膽都算平,唔算好有味但可以拎嚟過下口癮🙌🏻其他嗰幾碟比較普通就唔講了甜品小食方面嗌咗我每次嚟都必嗌嘅嘢😽脆薯必點!南瓜天婦羅就係個人喜好🤣白桃芭菲係期間限定,啲桃好甜,幾足料🤩卡達拉娜推薦俾所有frd佢哋都鍾意,表層啲焦糖勁脆,下面就好滑好重蛋味,唔算膩超級好食😭
自桃芭菲
卡達拉娜
2022-06-25
Waiting Time
50 Minutes (Dine In)
$215 (Lunch)
自桃芭菲
卡達拉娜
2022-07-10 166 views
下午3點諗住食壽司郎,所以2點幾開始去拎定票,點知原來唔洗等位🤣🤣可以即刻入座,好爽😆唔知係咪因為呢個鐘數冇乜人食,食物嘅質素好似再穩定啲😛 尤其炸物真係新鮮滾熱辣,滿足🥰同埋覺得個拉麵都有驚喜,唔錯🤤
同埋覺得個拉麵都有驚喜,唔錯🤤
2022-07-04 232 views
去藍田行街,發現藍田嘅壽司郎冇咩人排隊, 所以我又去咗食😂原來冇乜人排隊都情有可原,首先店員冇其他分店咁nice, 最重要係張枱竟然好污糟??!隻手一放上去黐立立,仲要有啲漬未清潔,唯有自己用水慢慢整甩佢~然後到佢飲茶嘅杯,真係好核突呀!!入面啲積多到呢...刮佢係會甩出嚟㗎, 浸浸下係咪會冧曬?然後我哋飲埋啲積????Oh my god😱呢間壽司郎叫環境比較偏暗,坐得唔算太舒服,如果唔care環境嘅你,我就講下壽司嘅質素啦~☺️壽司嘅質素同一般分店差唔多, 不過師傅嘅刀功就麻麻喇, 話說我以前暑期工都做過切魚師傅, 一睇就知道佢唔太識跟紋理去切,有啲仲散開左,睇落就唔得體喇~😢份量有啲正常,有啲壽司就偏細~ 不過今次最主要想去試埋佢嘅松阪牛,我真係唔建議大家食, 個味道好似普通嘅肥牛味,係有牛肉嘅味道, 但真係27蚊一舊唔值得囉!👇🏾然後佢個筋子唔知點解好鬼死鹹,平時食果啲都冇咁鹹....😑叫咗個蜜桃巴菲, 上嚟嘅時候已經溶溶地, 如圖所示, 不過味道還可以,係食到落底嘅時候,上面啲雪糕溶曬落下面啲蛋糕到,有啲似嘔吐物😂所以藍田間分店少啲人係情有可原嘅,不過唔想排隊都可以考慮過去😂😂
去藍田行街,發現藍田嘅壽司郎冇咩人排隊, 所以我又去咗食😂

然後佢個筋子唔知點解好鬼死鹹,平時食果啲都冇咁鹹....😑