2010-07-18 29 views
- 次次去親都係食雪花冰- 食過甘多間糖水鋪唯獨哩間既雪花冰係吾會甘快融- 仲要食極都好似食吾完甘- 我最愛既味係紅豆同埋芒果- 因為有一次今次去食無芒果我就嗌左紅豆,點知原來其實仲好味過芒果* 真係抵食,同d fd慢慢傾計都吾會甘快融同埋加上果度冷氣夠哂凍! 總之真係平靚正!
- 次次去親都係食雪花冰
- 食過甘多間糖水鋪唯獨哩間既雪花冰係吾會甘快融
- 仲要食極都好似食吾完甘
- 我最愛既味係紅豆同埋芒果
2010-07-15
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2010-07-15 32 views
在龍華飽吃一餐後, 當然要有好下場啦~沙田友帶Harry Potter and 聾貓徒弟去食糖水啦~大家都叫左冰, 唔同口味的都有叫, 一路食一路跌一路融食到成枱都係水, 哈哈哈~加了甜紅豆同埋魔豆, 兩者都係唔錯的選擇魔豆好似蟹籽咁會爆, 好得意~我們還點一個糖不甩, 都唔錯, 如果可以再熱番少少比我地同d冰平衡番少少就好喇~一黎個冰, 哈利波特就食到勁樣衰食完個冰之後, 成個人都勁凍原來12點個商場會close, 好彩仲有火車送佢地走~
在龍華飽吃一餐後, 當然要有好下場啦~

大家都叫左冰, 唔同口味的都有叫, 一路食一路跌一路融
食到成枱都係水, 哈哈哈~
加了甜紅豆同埋魔豆, 兩者都係唔錯的選擇
魔豆好似蟹籽咁會爆, 好得意~

我們還點一個糖不甩, 都唔錯, 如果可以再熱番少少
比我地同d冰平衡番少少就好喇~

一黎個冰, 哈利波特就食到勁樣衰
食完個冰之後, 成個人都勁凍

原來12點個商場會close, 好彩仲有火車送佢地走~
2010-07-09
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$35 (Last Night Supper)
2010-06-02 12 views
五月二十九日 (星期六)雖然之前在龍華覺得很飽,因為之前的雞扒還未消化,行了一會又覺得有點餓了,我們的消化力很強呢!我提議到糖圓園吃,記得有陣子他的rating很高的進了店子,看完menu,老公仔想吃個燉奶,可是原來夏天沒有燉的甜品,有點奇怪!其他甜品店也有,因為都會有客人吃的算吧,就看看,老公仔點了個芝麻糊豆奶凍,過了一陣,又說沒有芝麻糊=.=真的有點無奈!最後老公仔點了個楊枝金露豆奶凍,我就點了牛奶冰底加oreo加木糠楊枝金露豆奶凍,味道不錯,楊枝金露不算太甜,豆奶凍也很香豆腐味道牛奶冰底加oreo加木糠,牛奶冰底做得不錯,香牛奶味!oreo的份量不太夠看冬天要再來吃吃燉奶吧!
五月二十九日 (星期六)

我提議到糖圓園吃,記得有陣子他的rating很高的
真的有點無奈!

看冬天要再來吃吃燉奶吧!
牛奶冰底加oreo加木糠,
楊枝金露豆奶凍
2010-05-29
$28 (Last Night Supper)
牛奶冰底加oreo加木糠,
楊枝金露豆奶凍
2010-05-08 10 views
夜晚10點幾,係新城市廣場想食糖水真係幾難,唔想食滿記,於是去試下呢個開左咁耐既糖圓圓,點知....一試就出事喇自己點左紅豆燉奶,一黎到見到都覺得個賣相麻麻,勁乾..,一試好似分開食紅豆同燉奶咁...但呢個已經係最好既一個!!友人們貪得意點左什麼紅豆奶凍同芝麻糊奶凍,先講紅豆奶凍,又係好似分開上兩樣野咁,勁乾,食完之後要買野飲..另外個芝麻糊奶凍,完全唔夾,味道勁差...簡直唔知想點..最後我地只係食左一半就閃人,仲有個價錢又唔抵,本身想食湯丸,點知要25元,仲要得3粒....嘩....咁既質素同價錢...就算得你一間糖水鋪都要諗諗呀

另外個芝麻糊奶凍,完全唔夾,味道勁差...簡直唔知想點..

2010-04-24
2010-05-07 12 views
雪花冰盛行,很多甜品店都推出了雪花冰,點了一個Piña colada冰底(即菠蘿和椰子),配愛玉凍和小丸子惜冰底太甜 (幸好是日有大大支的清水)其實雪花冰面已有大量糖漿 (我選了百香果)所以可以控制一下甜度
雪花冰盛行,很多甜品店都推出了雪花冰,
惜冰底太甜 (幸好是日有大大支的清水)
其實雪花冰面已有大量糖漿 (我選了百香果)
所以可以控制一下甜度
杏仁茶的杏仁味闻起来很浓厚,不过吃起来就太稀了而且甜味太大,改过了杏仁香不过人家是叫做“杏仁茶”而不是“杏仁糊”嘛……所以也没什么好埋怨的雪花冰味道很好,这次的配搭都是朱古力焦糖咖啡一路的,颜色很深很诱人,而且堆成了一座蔚为壮观的小冰山,还好是两个人share~
杏仁茶的杏仁味闻起来很浓厚,不过吃起来就太稀了
而且甜味太大,改过了杏仁香

2010-05-01 3 views
行過呢間糖水店好多次, 想試下食雪花冰好多次, 咁啱今日天氣比較熱, 就入去坐坐啦.見到啲學生妹一人一碟冰, 個樣都幾靚喎, 叫左推介新口味既芝麻雪花冰, 因為本身都鐘意食芝麻味既雪榚or湯丸.碟冰黎到都幾大碟, 雪花冰灰灰地色, 食落, 嘩, 好正呀!!!!!!!芝麻味好香, 但又比雪榚一入口就溶, 配埋小丸子同我至愛既珍珠就perfect呢~~~~下次可以再試下其他口味, 但就要同埋friend黎先食到咁大碟囉

2010-04-30
2010-04-19 4 views
今日慶祝媽咪生日, 一早去利苑攞位飲個靚茶,跟住就去一田行街街.行到咁上下, 又想食甜品, 記得同事講過沙田心中心間糖圓園都ok, 就同媽咪去試試啦.去到差唔多4點, 都幾多人, 可能大家都係食完lunch口痕黎食下甜品.本身見到隔離啲妹妹仔一人一碟好似冰既野, 問下原來就係而家好興既雪花冰, 本身想試試, 因為個樣真係幾鬼靚仲要好大碟, 但係咳緊又俾阿媽話, 所以都係食返熱野.媽咪叫左個芝麻糊拼杏仁茶, 佢話都夠香夠滑, 食得出係磨出黎,仲要都幾大碗. 我就叫左個小丸子馬碲露, 貪個名夠得意, 食落又覺得好正喎, 唔會太甜, 又有我最鐘意既小丸子. 咳好下次可以黎試下啲凍野.仲有, 間舖有一大幅用糖做既畫, 好靚架, 啲妹妹仔係咁玩自拍.
今日慶祝媽咪生日, 一早去利苑攞位飲個靚茶
,跟住就去一田行街街.

2010-04-17
Celebration
Birthday
2010-04-11 9 views
第一次黎幫襯鋪面好細..唔建議大班人黎2丁友咁岩呢排凍番D就食D熱野叫左碗芝麻糊同木瓜雪耳芝麻糊滑就夠滑..不過冇乜芝麻味木瓜雪耳.....糖水得冰糖水味...完全無木瓜味..可能係師傅驚煲爛木瓜分開黎煲同埋係即叫即叮..連隻碗都熱到拎唔起手..雖然我諗大部分甜品鋪都係咁呢個減分..圍起都成廿蚊碗架~我諗都係食個鋪租..麻麻地啦
第一次黎幫襯

圍起都成廿蚊碗架~我諗都係食個鋪租..麻麻地啦
2010-04-01
;'(
2010-03-30 7 views
記得上次黎呢度係暑假~個時到多人到嘔今日行過竟然唔洗等位仲大把位任坐餐單多左好多野~兩個人試唔到太多唯有揀D岩食食左個紅豆豆奶凍 好老實個舊野一D味都冇 我諗紅豆+豆腐會平過佢另外叫左個牛奶冰同朋友一齊食朋友話勁重煉奶味.食完可以肥十磅另外叫左糖不甩. 唔知點解D糖不甩會扁晒 同埋勁甜 不健康之選退步左勁多啊.唔怪得冇晒人啦
記得上次黎呢度係暑假~個時到多人到嘔

同埋勁甜 不健康之選
退步左勁多啊.唔怪得冇晒人啦
2010-03-16
2010-03-22 9 views
同FD行行下街好想食甜野*跟住醒起呢度講糖圓園既甜品刀幾好食......就去試下啦!!叫左個和風豆奶凍~嘩!!!第一啖食佢個豆奶凍超滑同埋有種入口即融既感覺ˇ跟住食佢個D紅豆又唔會太甜、不過伴碟既綠茶糕冇乜綠茶味〞D小丸子正常既煙韌[]]]甜味適中,,,值得一試。。
2010-03-21
2010-03-05 12 views
食完霸王山莊, 決定食埋糖水再傾下計先番屋企~4個人試左4樣野~(1) 士多啤梨西米露朋友話似食冰多d, 佢食到"格格聲"咁~可見d冰都好大粒下(2) 芒果雪花冰+芒果+小丸子+黑白珍珠味道唔錯, 大大碟, 食完飽到想嘔(可能之前已經食太多掛), 我覺得好食過糖百府, 起碼呢個甜d(3)芝麻糊同一般冇分別(4) 雪花latte (好似係咁既名)朋友話d雪花係牛奶雪花冰, latte都好味~店內的鏡有一幅用糖砌的圖畫, 好靚~店內算整潔, 食物亦都好快有~waiter有禮貌會再幫襯, 因為呢間好味又少人過滿記好多!
食完霸王山莊, 決定食埋糖水再傾下計先番屋企~
4個人試左4樣野~

(1) 士多啤梨西米露
朋友話似食冰多d, 佢食到"格格聲"咁~可見d冰都好大粒下

(2) 芒果雪花冰+芒果+小丸子+黑白珍珠

(3)芝麻糊
同一般冇分別

(4) 雪花latte (好似係咁既名)
朋友話d雪花係牛奶雪花冰, latte都好味~

店內的鏡有一幅用糖砌的圖畫, 好靚~
店內算整潔, 食物亦都好快有~waiter有禮貌

會再幫襯, 因為呢間好味又少人過滿記好多!
芒果雪花冰+小丸子+黑白珍珠+芒果 $35
士多啤梨西米露, 我覺得似西米冰
雪花latte
2010-03-04
$25 (Last Night Supper)
芒果雪花冰+小丸子+黑白珍珠+芒果 $35
雪花latte
2010-01-10 1 views
今年的最後一日吃完晚飯到糖圓園吃糖水準備到中央公園倒數一到門外已經人山人海,此行8人在門外傾陣計時間好快過,終於到我地獲安排的是一張四人桌,那位貌似老闆的人要我們逼"小小"坐(因為只有他穿便服)真的逼小小啊~以我們8位成年人身型根本不可能坐的落奇怪是他有4張空的4人桌啊他說因為人多,否則我們可以坐啊,奇怪我沒等位嗎然後他要我們出去再等大桌。等了一會可以進了,真是莫名其妙,大枱的頭上有個龐大的障礙物而且很迫狹我們點了芝麻糊,2個雪花冰,燉奶...食物上桌的速度也很快。芝麻糊正正常常吧不算是太突出的說雪花冰的水蜜桃少的可憐,就是5片5元塊厚的東西然後突然來了碟糖不甩,那服務生說是"糖圓園送的那是來賠罪還是什麼,沒關係反正不會再有下次
今年的最後一日
吃完晚飯到糖圓園吃糖水準備到中央公園倒數
一到門外已經人山人海,此行8人
在門外傾陣計時間好快過,終於到我地

獲安排的是一張四人桌,那位貌似老闆的人要我們逼"小小"坐
(因為只有他穿便服)
真的逼小小啊~以我們8位成年人身型根本不可能坐的落
奇怪是他有4張空的4人桌啊

他說因為人多,否則我們可以坐啊,奇怪我沒等位嗎
然後他要我們出去再等大桌。
我們點了芝麻糊,2個雪花冰,燉奶...
食物上桌的速度也很快。
芝麻糊正正常常吧不算是太突出的說
雪花冰的水蜜桃少的可憐,就是5片5元塊厚的東西
然後突然來了碟糖不甩,那服務生說是"糖圓園送的
那是來賠罪還是什麼,沒關係反正不會再有下次

2009-12-31
Celebration
New Year's Eve
2010-01-02 2 views
同朋友食完飯去搵糖水食.路過咁岩又有一張4人檯,坐左先!因為朋友們岩岩個餐都唔飽所以個個都叫湯圓.我麻麻地中式...都係搵d西式野.有豆奶凍woo問一問先因為小弟本身對石膏粉敏感節以唔食得豆腐,豆腐花.了解後知道完全同豆腐花無關.因為小弟某次試過名叫豆奶凍的東西也同樣是豆腐花.所以必需清楚了解)和風豆奶凍: 本身豆奶凍沒有甜只有黃豆味;完全是有口感的豆漿.小圓子合格,不會over cook or not yet. 岩岩好.綠色東西食落沒有什麼味道可能係想做綠藥奶凍,但綠茶粉真係小得連奶也遮不過.紅豆很可惜不是日本紅豆. 所以出來樣子是爛了的.朋友們的湯圓朋友說很有口感.
同朋友食完飯去搵糖水食.
路過咁岩又有一張4人檯,坐左先!

因為朋友們岩岩個餐都唔飽所以個個都叫湯圓.
我麻麻地中式...
都係搵d西式野.
有豆奶凍woo
問一問先因為小弟本身對石膏粉敏感節以唔食得豆腐,豆腐花.
了解後知道完全同豆腐花無關.
因為小弟某次試過名叫豆奶凍的東西也同樣是豆腐花.
所以必需清楚了解)

和風豆奶凍:
本身豆奶凍沒有甜只有黃豆味;完全是有口感的豆漿.

紅豆很可惜不是日本紅豆. 所以出來樣子是爛了的.

朋友們的湯圓朋友說很有口感.
和風豆奶凍
2010-01-01
$26 (Last Night Supper)
和風豆奶凍
2009-12-15 5 views
上星期五, mammy突然好想食糖水..... 諗諗下沙田新開了糖水店, 於是就去食....mammy點了南瓜西米露 ~HKD 191), 夠熱, 一來到熱辣辣2). 新橙色, 已經賣相吸引3). 唔太甜... good我點了佢selling point 的朱古力雪花冰 配小丸子 配紅豆, and草莓sauce ~HKD 281). 大大碟, 兩個人都夠吃2). choco味好夠, 唔似深井fat 記的淡淡味...3). 價錢合理

mammy點了南瓜西米露 ~
HKD 19
1), 夠熱, 一來到熱辣辣
2). 新橙色, 已經賣相吸引
3). 唔太甜... good

HKD 28
1). 大大碟, 兩個人都夠吃
3). 價錢合理
2009-12-11
$50 (Other)