下巴仔評分(5星為最高)環境:🌟🌟🌟🌟味道:🌟🌟🌟🌟🌟服務:🌟🌟🌟🌟🌟抵食:🌟🌟🌟🌟重點推介🤤👍 原個椰皇燉牛乳(熱)熱辣辣嘅原個椰皇🥥直接上檯 傳來陣陣嘅椰皇香味 入面係滑滑嘅燉牛乳 非常吸引😍😍食落口除左有牛乳嘅香味 仲有淡淡嘅椰香味滲出來 清新滋潤 記得要挖埋啲椰皇肉出黎食呀!👍 芒果窩夫配雪糕🧇(綠茶雪糕)最basic既格仔窩夫 上面梅花間竹鋪滿黃色嘅芒果同白色嘅忌廉 再配上綠茶雪糕 整個窩夫色彩非常搶鏡 適合打卡 食落口 脆身嘅窩夫 與芒果🥭忌廉🧈雪糕🍦混在一起 口感同道相互平衡 唔需中要花巧既材料 簡單呈現出窩夫最原始既味道👍 芒果糯米糍(大)🥭兩粒大大嘅芒果糯米糍已經差唔多覆蓋整隻碟芒果肉非常大塊 鮮甜多汁😋 芒果糯米糍可以選擇細(3粒一碟)同大(2粒一碟)注意事項⚠️- 甜品店入口位於角祥街🗺- 免加一收費 用餐環境寬敞 飯後好去處😋
下巴仔評分(5星為最高)
環境:🌟🌟🌟🌟
味道:🌟🌟🌟🌟🌟
服務:🌟🌟🌟🌟🌟
抵食:🌟🌟🌟🌟

重點推介🤤
👍 原個椰皇燉牛乳(熱)

👍 芒果窩夫配雪糕🧇(綠茶雪糕)

👍 芒果糯米糍(大)🥭

注意事項⚠️
- 甜品店入口位於角祥街🗺
- 免加一收費 用餐環境寬敞 飯後好去處😋

2022-05-02 17 views
好耐冇坐低慢慢嘆甜品🍮呢間甜品舖有多款甜品,而且價錢唔貴!睇睇餐牌好多樣都好想食,我哋揀咗三款一齊share😌呢度配雪糕嘅甜品都可以揀口味:曲奇、朱古力、士多啤梨、芒果、綠茶、榴槤、芝麻、雲呢拿。▶️香蕉窩夫🧇配雪糕🍦$49揀咗朱古力味雪糕🍦呢個窩夫非常抵食,有兩大件!窩夫每一格仔都有忌廉及香蕉,仲配埋雪糕。呢款窩夫係煙煙韌韌嘅窩夫,食落比起平時脆身嘅更有口感😋 ▶️金銀滿屋$46芒果西米露、小丸子🍡、雪糕芒果西米露酸酸甜甜,入邊有煙煙韌韌嘅丸子,雪糕揀咗士多啤梨味~▶️焦糖燉蛋$42焦糖燉蛋夠多焦糖,焦糖香脆,賣相靚~食落又唔會太甜,好味~而家開返晚市堂食,食完飯食個甜品真係Perfect!

好耐冇坐低慢慢嘆甜品🍮呢間甜品舖有多款甜品,而且價錢唔貴!

▶️香蕉窩夫🧇配雪糕🍦$49

▶️金銀滿屋$46
芒果西米露、小丸子🍡、雪糕

▶️焦糖燉蛋$42
焦糖燉蛋夠多焦糖,焦糖香脆,賣相靚~食落又唔會太甜,好味~

而家開返晚市堂食,食完飯食個甜品真係Perfect!
早前去左朋友屋企玩switch, 玩到下晝悶悶地就決定落街搵下野食,朋友提議去佢附近新開既甜品舖試下,實測下好唔好食先👀◦ 法式焦糖燉蛋 ($42) 呢份燉蛋比我想像中大碗😍其實係等上菜個陣已經聞到陣陣既焦糖香味,冇既耐店員就送上呢碗焦糖燉蛋😙滿滿一層既焦糖,上面仲有一小粒士多啤梨做點綴都幾靚🥰燉蛋整得唔錯,口感厚身得黎又好滑,推薦🤩◦ 楊枝甘露 ($36)天氣咁熱飲番碗楊枝甘露真係透心涼😛呢碗楊枝甘露都幾大碗,食材包括芒果肉、西柚肉、西米同埋少少芒果醬,當中西米份量都幾多,啖啖西米口感都唔錯😋◦ 雪山榴槤飄香小丸子配雪糕 ($56)呢碗主要係一球雪糕、一球榴槤、同埋好多小丸子同西米;當中雪糕可以自己選擇,包括雲呢拿、曲奇、榴槤味等等,我地就揀左雲呢拿味☺️作為榴槤控既我二話不說揀左呢份😆榴槤真果肉真係食得我好開心,配埋小丸子同西米都幾夾,口感相當豐富!📍甜公館大角咀埃華街89-105號大同新邨大衛樓地下105B號舖

◦ 法式焦糖燉蛋 ($42)

◦ 楊枝甘露 ($36)

◦ 雪山榴槤飄香小丸子配雪糕 ($56)

📍甜公館
大角咀埃華街89-105號大同新邨大衛樓地下105B號舖
Type of Meal
Dinner
平時少啲經過大角咀埃華街呢邊,發現原來街道兩旁食店林立,係覓食好去處,依家下午天氣悶熱,特別想食甜甜地凍凍地嘅嘢,見到「甜公館」玻璃門面張貼咗好多甜品嘅宣傳海報,好似召喚緊我入去咁!「甜公館」個格局好光猛,空氣流通、好通風,見到放置咗部空氣清新機,其中一面牆係玻璃牆,空間感十足,四周嘅牆又貼滿晒唔同種類嘅甜品宣傳海報,唔使睇Menu都知道有乜嘢食!入邊有個工作嘅姨姨,食客一坐低,佢就會斟水送上,說話嘅聲音好似帶微笑咁,又問甜品好唔好食,好殷勤親切、又有禮貌!見到menu有好多系列:西式甜品、窩夫、綿綿冰、沙冰、中式甜品、芋圓、椰皇、西米露系列!選擇多多!見到幾個外賣都叫焦糖雪糕批,於是我都叫點咗!➺焦糖雪糕批$36第一次食雪糕做餡嘅批,外貌好似蛋撻,但味道並不普通,用匙羹敲兩敲,一下匹起焦糖片同芒果味雪糕送入口,唔係太甜嘅雪糕一下子溶化,剩返好脆、有少少厚度嘅焦糖片咀嚼,再匹起雪糖同餅底,餅底好重奶油味又酥化,不甜,中和返晒頭先焦糖片嘅甜味,成個批感覺好輕盈。而且上中下三層唔同質感嘅食材放埋一齊,層次分明,口感又幾得意。➺芒果窩夫配雪糕$55食完雪糕批,個胃仲有空間,所以點咗個窩夫,窩

➺焦糖雪糕批$36

➺芒果窩夫配雪糕$55
食完雪糕批,個胃仲有空間,所以點咗個窩夫,窩夫有完整兩大件,即叫即整,上枱嘅時候係脆嘅,入面暖暖哋,啖啖蛋味,窩夫面層逐粒逐點加上芒果粒同cream,每一啖都均匀食到,有誠意!

埋單接受消費券,外賣仲有九折,太好喇!
2022-04-30 452 views
🤎甜公館 (大角咀)🧸大角咀埃華街89-105號大同新邨大衛樓地下105B號舖〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️如果大家有最開我嘅post就會知道我食嘢食得好甜!平時去茶餐廳飲好立克我都要落三匙羹糖🤣放心我已經睇咗醫生佢話我冇糖尿病😵‍💫不過呢個食得太甜嘅壞習慣真係要改下。至於幾時要作出改變就梗係等我食埋今餐先啦,今餐係食甜品😍自從第五波疫情開始我就冇咩再食過甜品了,通常都係當作宵夜,冇咗晚市我就再冇飯後甜品了。今日行過見到呢間餐廳好吸引所以就衝左入去🤪呢間甜品店Menu真係勁多嘢揀😍-士多啤梨窩夫配雪糕🍓 $55睇到個餐牌嘅時候真係嚇咗一下,我冇諗過咁大份嘅窩夫整得咁靚都只係$55 ,平時出邊食開都起碼要$80左右😱實在比佢便宜嘅價格驚艷到我!即叫即整,熱辣辣上枱。窩夫香噴外脆內院充滿蛋香😝士多啤梨甜而不酸,太正了🙌🏻-法式焦糖燉蛋🥚 $42口感Q彈柔嫩、外表薄脆,充滿蛋香😋啖啖都有陣陣嘅奶香,吃起上黎又香又甜😚-焦糖雪糕批🍦 $36見到佢個外貌好似一個蛋撻咁樣估唔到咁好食,未見到實物之前我以為純粹係個撻上面加個雪糕,點不知原來雪糕係做內餡🍨,入邊嘅雪糕係焦糖雪糕,唔會話好甜

🤎甜公館 (大角咀)
🧸大角咀埃華街89-105號大同新邨大衛樓地下105B號舖

-士多啤梨窩夫配雪糕🍓 $55
士多啤梨窩夫配雪糕

-法式焦糖燉蛋🥚 $42
法式焦糖燉蛋

-焦糖雪糕批🍦 $36
焦糖雪糕批

見到佢個外貌好似一個蛋撻咁樣估唔到咁好食,未見到實物之前我以為純粹係個撻上面加個雪糕,點不知原來雪糕係做內餡🍨,入邊嘅雪糕係焦糖雪糕,唔會話好甜,剛剛好。上面嘅士多啤梨仲有切成心型。太美了🍓

所有嘢我地清哂😝😝😝😝

想繼續睇我分享唔同嘅嘢就𝓯𝓸𝓵𝓵𝓸𝔀 𝓶𝓮 @gladysfoodie
如果大家有其他餐廳推介可以𝒟𝒾𝓇𝑒𝒸𝓉 𝓂𝑒𝓈𝓈𝒶𝑔𝑒📩
2022-04-28
$70 (Tea)
  • 法式焦糖燉蛋
  • 士多啤梨窩夫配雪糕
  • 焦糖雪糕批
今晚去咗大角咀DINNER,順便試咗附近一間新開既甜品舖。全新裝修,環境整潔又企理,座位之間唔會太迫,都坐得幾舒服。幾個FRIEND一齊SHARE咗三個甜品~香蕉焦糖燉蛋賣相好精緻,入口香甜滑溜,有好重既奶香,質感偏挺身,面頭既焦糖外殼夠焦脆,仲鋪滿哂香蕉片,好正。士多啤梨窩夫配朱古力雪糕窩夫烘得鬆脆,加上忌廉、士多啤梨,配合埋夠哂冰凍既朱古力雪糕同食,一冷一熱,而家天氣食真係透心涼。鮮奶桃膠蛋白桃膠煙煙韌韌好有口感,甜度剛好,蛋白又嫩滑,好好食。
今晚去咗大角咀DINNER,
順便試咗附近一間新開既甜品舖。

全新裝修,環境整潔又企理,
座位之間唔會太迫,都坐得幾舒服。

幾個FRIEND一齊SHARE咗三個甜品~

香蕉焦糖燉蛋
賣相好精緻,入口香甜滑溜,
有好重既奶香,質感偏挺身,
面頭既焦糖外殼夠焦脆,
仲鋪滿哂香蕉片,好正。

士多啤梨窩夫配朱古力雪糕
窩夫烘得鬆脆,加上忌廉、士多啤梨,
配合埋夠哂冰凍既朱古力雪糕同食,
一冷一熱,而家天氣食真係透心涼。

鮮奶桃膠蛋白
桃膠煙煙韌韌好有口感,
甜度剛好,蛋白又嫩滑,好好食。

2022-04-26
Type of Meal