2014-11-12 467 views
吃完好味的蕃茄餐後, 大家都想吃甜品, 於是來了這一家試試。因為是星期六的晚上, 所以甜品時間很多人, 要等位, 不過後來經理開了自閉BAR枱位比我地, 哈哈!!! 四個人叫四樣甜品, 其實每樣好飽, 但大家都有選擇困難症, 所以就叫了!!!不過不能不提是這裡的"9層窩夫"真的很吸引, 如果人多的話SHARE來吃真的很不錯, 如果大食的一個人, 還可以挑店的比較, 45分鐘一人KO, 大家可以試下啊!!!! (唔知全日唔食野得唔得呢~~ )講返我地叫的東西先~~雪山個名很名副其實, 真的好似一座山, 好大好多, 食到好多生果, 仲有好似楊枝金露的雪山在中間, 真係色彩繽紛得來又開心, 又靚又FRESH!!!這個很特別, 名字已不常見, 好FRESH, 唔太甜, 風水梨很清甜, 仲有流心JELLY, YUMMY!!! 不會膩的一款~~~這個很冰涼, 每喝一口荔枝水都有透心涼的感覺, 荔枝清新, 但水個人覺得比較甜, 不過還有雪糕搭夠, 我覺得有點椰子味??隔離那個棉冰就有多層口感, 很棉入口即溶的冰, 蠻有芒果味的, 仲有"河粉", 不過芒果就唔太熟有點酸, 不過有好味芒果味爆珠!!不

新鮮什果雪山
風水梨流心布甸
桂花荔枝雪糕號及芒果棉花冰

不錯的甜品店, 而且款式也不太常見, 很想吃多幾次, 就不用選擇困難了, 哈哈!!!
2014-10-11
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
新鮮什果雪山
風水梨流心布甸
桂花荔枝雪糕號及芒果棉花冰
2014-10-31 522 views
現在吃完正餐後都改不掉要吃點甜食的習慣,是日吃完韓國料理後,再度來到屯門的甜牙牙用餐。去到時正值下午茶時段,店員帶我們到二人座位,剛好是上次光顧時的位置,很巧合呢!我們點了一個下午茶餐:香蕉雪糕堡($38)。甜牙牙的甜品賣相往往不會使人失望,跟相片如出一轍,賣相精美。疊起的蜜糖脆脆外圍滿切成片狀的香蕉,多士堡上有一球雲尼拿雪糕,甜品整體淋有朱古力醬和朱古力碎碎。蜜糖脆脆質地鬆脆,蜜糖散發淡淡甜香,最欣賞是雪糕球冰凍,吃起來透心涼,維持一貫水準。下午茶免費配是日特飲:花茶,但過甜了。甜品屬水準以上,環境舒適,若要在屯門吃甜品,相信甜牙牙依然是我的首選~
香蕉雪糕堡
花茶
下午茶免費配是日特飲:花茶,但過甜了。

2014-10-19
$19 (Tea)
vcity開了一間甜品店,常常聽朋友說過甜牙牙,朋友請食生日飯,就決定到附近的餐廳,今次終於親身去試一試這間甜品+cafe形式的甜牙牙。打開menu,甜品目不暇給,有好多選擇﹗﹗由於我們吃晚飯,想有點咸味的食物,有幾款all day breakfast,價錢+外表看起來不算太吸引,但仍order了其中一款試一試。all day breakfast來了,果然是很普通,吃的時候沒有什麼感覺,就像你在大家樂買了外賣火腿腸太陽蛋方包,吃大家樂外賣是不會抱太大感覺。但是看到價錢也不是便宜,就頗覺不值﹗好彩這裡的甜品果然不錯,這個Present及味道幾好﹗不過比較其他甜品cafe,這裡的價錢及質素又比下去了。Mocha 及 即磨coffee 的味道幾好,Mocha偏甜我不太喜歡,最重點是很小杯,不太抵飲。
All Day Breakfast
Tiramisu Pancake
mocha 及即磨coffee
Other Info. : 單純聊天的話,這裡還是不錯,但在旁邊有一間Starbucks,在旁喝咖啡食cake更化算。
2014-09-25
$120 (Dinner)
Celebration
Birthday
Tiramisu Pancake
2014-10-08 412 views
自從上次跟家人嚐過甜牙牙的甜品,便很想帶baka來一試,因為無論環境抑或食物質素均不俗。是晚在樓上吃過壽司後,便到甜牙牙吃個飯後甜品!今次我們被安排到較裡面靠牆的位置,坐下不久店員便送上裝滿水的小杯,非常小巧可愛,可供客人吃完甜品後沖淡殘留在口腔的甜味。今次點了士多啤梨朱古力脆脆($52)。甜品賣相依然漂亮,朱古力窩夫跟朱古力雪糕分開放置,窩夫由小到大從上至下串起排列,上面還有士多啤梨點綴,旁邊放有糖漿,供嗜甜的食客享用;朱古力雪糕底下鋪有多片士多啤梨和脆脆。窩夫質地偏脆軟,配上冰凍和重奶味的朱古力雪糕,整體鮮甜,維持水準。位於屯門的甜牙牙環境舒適,加上仍有很多想試的可愛甜品,依然會來捧場!
今次點了士多啤梨朱古力脆脆($52)甜品賣相依然漂亮,朱古力窩夫跟朱古力雪糕分開放置,窩夫由小到大從上至下串起排列,上面還有士多啤梨點綴,旁邊放有糖漿,供嗜甜的食客享用;朱古力雪糕底下鋪有多片士多啤梨和脆脆。

2014-09-30
$26 (Last Night Supper)
呢個2人分量既甜品已經98蚊啦!比之前加左10蚊雞…睇個樣就好吸引啦佢有3層,當然3層都係窩夫啦!最底同中間果層夾左片菠蘿,最上同中間果片就只得cream,最底係有好多雜果。好多汁,又甜甜既,無酸,應該係用甜水處理過既。最上層係有3個雪糕,朱古力,雲呢拿同6茶。味道普通啦~唔知咩牌子黎既呢?!最上既菠蘿乾好靚,中間又整到心心形。食落就…好痴牙既,糖漿味咁。
呢個2人分量既甜品已經98蚊啦!
比之前加左10蚊雞…
睇個樣就好吸引啦
佢有3層,當然3層都係窩夫啦!
最上既菠蘿乾好靚,中間又整到心心形。
食落就…好痴牙既,糖漿味咁。
這家朋友極力推薦的甜品店,格局現代又有個人風格,雖然地方不算細,但放了很多枱和位,所以有點壓避感!芒芒Mountain杯, 芒果新鮮丶超甜,超多丶又大大件,真的很震撼!內𥚃有冰冰,西米和涼粉。真的透心涼!口感豐富,冰涼!喜歡芒果的朋友,一定要試啊!三式蕉焗杏仁片片chocolate walffles......賣相靚又超超好味!walffles有香濃的朱古力味,脆脆的。香蕉有些是有脆糖包圍,跟雪糕一起吃,真的處身於甜品天堂!一試難忘!價錢不太貴,會一來再來!我大力向大家推介!

價錢不太貴,會一來再來!我大力向大家推介!
2014-09-13
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$55 (Tea)
大伙兒吃甜品,屯市只有󰀃滿記一間獨大,於是便走到V city試甜牙牙跟一般滿字頭許字頭甜品店一樣,店面小小的,但新開關係,還是挺舒適的。點了幾個甜品大家分享,較遜色的是巧克力窩夫,主要是窩夫問題,較乾身欠蛋香,巧克力只有苦味,很寡。二人份窩夫份量很大,窩夫口感比前者好一點,多一點蛋味。那菠蘿圈很有趣但有點痴牙。但索價90多元,點算兩款甜品多個選擇還好。最好味反而是最簡單的芒果綿綿冰,芒果肉不多,但頗香甜,拍得住愛文芒果。綿綿冰做得不錯,不易溶化,芒果味濃郁,份量大,爆珠和椰果足夠三人享用,大家讚口不絶。
大伙兒吃甜品,屯市只有󰀃
滿記一間獨大,於是便走到V city試甜牙牙

2014-09-01
$40 (Last Night Supper)
大伙兒吃甜品,屯市只有󰀃滿記一間獨大,於是便走到V city試甜牙牙跟一般滿字頭許字頭甜品店一樣,店面小小的,但新開關係,還是挺舒適的。點了幾個甜品大家分享,較遜色的是巧克力窩夫,主要是窩夫問題,較乾身欠蛋香,巧克力只有苦味,很寡。二人份窩夫份量很大,窩夫口感比前者好一點,多一點蛋味。那菠蘿圈很有趣但有點痴牙。但索價90多元,點算兩款甜品多個選擇還好。最好味反而是最簡單的芒果綿綿冰,芒果肉不多,但頗香甜,拍得住愛文芒果。綿綿冰做得不錯,不易溶化,芒果味濃郁,份量大,有爆珠和椰果,足夠三人享用,大家讚口不絶。
大伙兒吃甜品,屯市只有󰀃
滿記一間獨大,於是便走到V city試甜牙牙

2014-09-01
2014-08-28 313 views
見這裡有waffle , 就在tea time 來試試!點了兩個餐,綠茶紅豆窩夫和燒菠蘿雪糕 pancake.先講窩夫,其特別之處,係將件窩夫不規則地切細再用一枝長竹簽串起,大家可以想像下,件窩夫咁切法又串起,再等人攞到客人面前,其實件窩夫都已經唔熱啦!食起來,尚算有少少牛油蛋香,但偏乾和硬!綠茶雪糕又冇乜綠茶味,實在好一般!而另外的pancake ,真是一個好厚的pancake, 呢個唔錯,豈碼明顯地暖暖地,亦算鬆軟,係好飽肚的選擇。
見這裡有waffle , 就在tea time 來試試!
點了兩個餐,綠茶紅豆窩夫和燒菠蘿雪糕 pancake.
2014-08-24 406 views
之前食過尖沙咀果間甜牙牙。見屯門V CITY 開左一間就打算去試試,叫左2個下午茶餐,仲有薰衣草茶送~點知等左勁耐都仲未有得食,等左差唔多成30分鐘,仲要吹左佢地成3,4次先到,但其實果時無咩客人,照計應該好快有得食!!個薰衣草茶又唔好飲,一黎個味好奇怪,二黎太甜啦!!雖然個下午茶餐都幾抵食,但係質素太差啦!!

個薰衣草茶又唔好飲,一黎個味好奇怪,二黎太甜啦!!
雖然個下午茶餐都幾抵食,但係質素太差啦!!
2014-08-10
$40 (Tea)
2014-08-21 275 views
食物:難得一場來到,知甜牙牙出名waffle, 看了餐牌,選擇很多,很吸引,於是點了豆香waffle, 先叫自己冷靜一下對之前安排入座的不滿,但一咬下已經叫人失望,waffle很硬,像放了很久,而且凍的,完全沒有外脆內軟的口感,而那個很可愛的小公仔,不是雪糕,只是cream, 而且味道超淡,完全沒豆香!超級失望!Tea set反而還有多一杯即日特飲,反而更抵另外服務超級差!
食物:

Tea set反而還有多一杯即日特飲,反而更抵

另外服務超級差!

Other Info. : 一肚氣!8月17日一行5大1小去到甜牙牙拎位,個女manager物體安排左張4人枱俾我地,我拒絕,因為相信無可能坐到6個人!然後我要求坐埋邊一排靠牆位置,剛有4個位,我打算等另外二位客人走了便有6個位了,但該女manager話果邊公司規矩不設多人入坐(只限二人),真奇怪!我連說話都未講完,她便安排另一邊4人坐位俾我,叫我等另一邊二人位埋單才泊埋6個位,還馬上安排了2位客人入坐了剛我想等的位置,邊説我不坐,她會一路安排枱俾其他人入坐!!完全係恐嚇我咁,其實我小朋友2.5age也快睡著了,我设有BB車,如果靠牆的一排坐位小朋友便可以挨著我身坐著睡,現只可以邊抱著小朋友邊吃!我完全设可能有咁高技巧!\r\n之後,我再向女manager 反映意見,公司怎麼要規定靠牆一排枱不安排多人入坐?她說是公司規矩,也反映多次,還反駁一早安排了5人枱我也不願坐!\r\n她安排的明明是4人枱,她說路邊加多個位是5人枱,真可笑!我是6人呀!即使預我手抱2.5age 小朋友也未免太迫了吧!\r\n她還反駁是叫我坐著等6人位,但我是要求靠牆的6人位,而且她之前還説坐了就不可換位!其實佢知唔知自己講乜?\r\n你說公司規矩,算!但當我反映意見時,我話也未說完,她便一直反駁我,完全無禮貌!我係反映意見,唔係同你爭要拗贏!\r\n食物只有外表!以後不會再光顧!\r\n貼錢買難受!\r\n最離譜係,靠牆那邊之後係7人入坐,當中有3個小朋友!咩公司規矩?我完全唔明!\r\n \r\n\r\n
2014-08-10 421 views
今日同朋友食tea,見到門口餐牌D相好似幾好味,又唔使等位,於是入去試下。朋友唔餓所以只點了洛神花茶, 我就點了焦糖菠蘿窩夫同熱咖啡;飲品好快就到,但係窩夫要等成20分鐘,諗住係即叫即做啦,點知件窩夫好硬, 完全唔似即做,塊焦糖菠蘿還可以;飲品方便,杯咖啡無特別,而朋友就話佢個杯洛神花茶太甜。整體味道一般,只有賣相靚同唔算太貴,所以下次都唔會再來!

整體味道一般,只有賣相靚同唔算太貴,所以下次都唔會再來!
洛神花茶
焦糖菠蘿窩夫
咖啡
2014-08-10
$30 (Tea)
2014-08-06 461 views
剛成為openrice會員時曾寫一篇甜牙牙的食評,數數手指,原來已是快要一年前的事了,很懷念那時的日子呢! 自從知道甜牙牙在屯門會開分店時,一直都很想再拜訪,但奈何每次在屯門吃完晚餐後太飽未能容納甜點,是晚終於有機會試試這間甜牙牙了。 甜牙牙位於vcity的地下,附近的店鋪不多,環境比較安靜,有自成一角的感覺。時間尚早,店裡的食客不多,我們坐在近門口的位置。雖然這裡是新店,但其餐牌卻意外地破舊。 翻開餐牌,甜品的選擇甚多,而且每款的賣相出色,甜牙牙最為人熟悉的相信是這個層層疊窩夫。甜牙牙屯門分店的設計及環境明顯比旺角店精緻很得,牆櫃上有可愛的動物擺設,整體令人眼前一亮。等了20分鐘左右,第一款甜品便送到了!是妹妹嚷著要吃的法式焦糖燉蛋($33)。賣相出色,與餐牌展示無異,焦糖燉蛋上有草莓、藍莓和奶油。燒至金黃色的焦糖表面很脆很甜,但略嫌太厚,燉蛋幼滑,實際水準不及華麗賣相。吃完焦糖燉蛋不久,店員送上今晚的主角:朱古力窩夫疊層層雪雪堡($88)。記得上次在甜牙牙見到鄰桌叫類似的甜點時已很想吃,其賣相相當吸引!甜點份量誇張,主要由三層朱古力窩夫構成,窩夫間夾有草莓和奶油,最頂層的窩夫
法式焦糖燉蛋
等了20分鐘左右,第一款甜品便送到了!
朱古力窩夫疊層層雪雪堡
甜點份量誇張,主要由三層朱古力窩夫構成,窩夫間夾有草莓和奶油,最頂層的窩夫有三球雪糕,分別是雲尼拿、朱古力和抹茶味,還插有兩根朱古力脆脆。雪雪堡的賣相跟餐牌很相似,現場看比餐牌展示更佳!
雪糕的甜度適中,融化速度不太快,質地滑重奶味,我偏愛抹茶味。
而窩夫質地有驚喜,之前我吃的大多是質感較為厚實的窩夫,但這裡的較輕盈,更加脆軟,配上雪糕、奶油後更棒!又是另一種窩夫吃法,出奇地喜歡。
整體甜品的質素很不錯,可惜草莓有點酸,略為扣分。
整體甜牙牙屯門分店比起之前旺角店的飲食印象更佳,相信跟環境較舒適不無關係,加上甜品賣相出色,味道不俗,相信這裡會是我家未來飯後甜品的熱門選擇!
2014-07-30
$70 (Last Night Supper)
朱古力窩夫疊層層雪雪堡
2014-07-26 510 views
今次已經係第二次過嚟食甜牙牙!上次同朋友過嚟食咗嘅朱古力層層疊,份量好大,不過等候時間都需要哈嘍長時間,大約等了30分鐘左右。同店員追了單,店員笑容好好,幫我問咗之後答覆我等多3分鐘,果然3分鐘之後真係上嚟店員亦有解釋因為人流太多,所以需要長時間等待,並且解釋食物係即叫即整,都可以接受解釋今次就專登帶屋企人過嚟食,選擇了唔多人嘅時候,約7點左右,樓面客人都不是很多,可以安心坐得舒服點!今次叫咗車車同士多啤梨pancake不過車車窩夫我嫌唔夠味,因此同店員要求拎咗啲蜜糖,味道唔差pancake味道很好,好鬆軟,食咗飯嘅話,3個人先可以食得嗮!不過士多啤梨好酸,有小小失望!今次店員態度都好好,一坐低已經有水同餐具,嚟之前見到有客人投訴餐具好差,但嚟到嘅餐具我認為都幾幹凈,閃令令的! 證明有改善!!屋企人都好滿意,會再考慮
今次已經係第二次過嚟食甜牙牙!

今次叫咗車車同士多啤梨pancake

不過車車窩夫我嫌唔夠味,因此同店員要求拎咗啲蜜糖,味道唔差
證明有改善!!
屋企人都好滿意,會再考慮
2014-07-25
$50 (Dinner)
2014-07-22 602 views
悠閒的星期六懶洋洋的起了身,打算食返個whole day breakfast來開始。知道屯門新開左甜牙牙,又知佢有whole day breakfast,就去試試看。11:30a.m.去到, 竟然未開!有早餐食的店鋪竟然11點半都未開?咁算,人地又無話個早餐係早上食,咁好啦,等下啦,悠閒星期六丫嘛。12點開門,第一時間坐低,環境好靚,係冷氣凍左d,唔駛諗落單等食 。等,等,等...........等等下等左成半個鐘! 好彩有智能手機玩下先唔覺唔覺原來等左咁耐,餐飲杯熱朱古力又飲晒,手機又玩到無野好玩 ,搞錯呀,當我係第二張單落都無理由等咁耐呀?我俾多15分鐘佢,12:45,我問個早餐有未,佢話俾多3分鐘煎埋隻蛋,好,咁我俾多3分鐘你。其間已經有兩台客都已經不耐煩追order,佢地都大概等左35mins同20mins。究竟咩早餐要整咁耐呀? 3分鐘後,來了我老公的下雨天早餐,份量好少咋喎,d腸仔火腿凍嘅!我份法式多士早餐仲要等 ,最後,最後,最後,63mins後,即大概一個小時後,呢份早餐才送到 ,所有野都係凍嘅,um....唔係嘅.....暖過由雪櫃拎出來 ,包括隻蛋都

11:30a.m.去到,

等,等,等...........等等下等左成半個鐘!
,搞錯呀,當我係第二張單落都無理由等咁耐呀?

究竟咩早餐要整咁耐呀?

我份法式多士早餐仲要等
,包括隻蛋都係凍嘅,只有舊多士係暖暖地。

法式多士早餐內的煙肉,腸仔,其實都唔似煎過,似係舔過下d油,所以我真係唔明點解要等一個鐘。係咪要將份早餐在廚房攤涼一個鐘先可以拎出來?等一個鐘先有早餐食,唔怪得知空肚食早餐真係唔好。
$86 (Breakfast)