2017-04-26 956 views
知道上環新開左間酒樓,所以同呀媽試下食,因為都食嫌哂附近既酒樓。去到d服務員好有禮貌,帶左我地坐卡位,d位坐得好舒服,之後我地叫左兩隻鮑魚,兩碗翅同兩個小菜,值得一提既係個翅好大碗好足料!湯又唔咸,雞肉都唔韌好好味!另外本身食得唔多鮑魚,但係食依隻覺得好多汁好好味!d餸黎既時間都尚算適中,溫度都岩岩好,最後仲會有甜品送,有紅豆沙同蕃薯糖水,味道都還可以!食食下原來知道都會有點心食,下次同多d人一齊試下d點心先!
2017-04-26
Type of Meal
Dinner
2017-03-25 1376 views
上環ibis 二樓有新酒樓開張, 有八五折優惠, 星期六晏晝同屋企人去做白老鼠。星期六都提供午市套餐,呢個"生意伙伴"四人套餐 有湯翅, 自選3款點心, 前菜, 小炒, 菜心, 仲有飯或麵加糖水。唔駛煩, 就試呢個套餐。雞湯金錢翅: 極足料, 翅粗大, 湯清甜 !前菜二揀一, 黑蒜陳醋花膠: 分量不少, 第一次試呢個做法的花膠,幾特別。有陳醋的酸甜開胃, 有花膠的口感, 不錯!美極牛仔柳: 水準ok, 牛柳足料主食 二揀一,鮮蝦荷葉飯: 一打開, 哇, 大量蝦, 飯有荷葉飄香, 好食還有鮑汁菜心同3個自選點心, 其中燒賣點心竟然係有六粒ga, 仲要粒粒多蝦, 正結尾還有蕃薯糖水或紅豆沙, 我揀左蕃薯, 雖然好飽,但係都好食到食哂。

燒賣
鮮蝦荷葉飯
黑蒜陳醋花膠
雞湯金錢翅
Other Info. : 埋單仲有coupon 送 for 晚市
2017-03-18
$200 (Lunch)
燒賣
鮮蝦荷葉飯
黑蒜陳醋花膠
雞湯金錢翅
2017-03-21 1197 views
舊的酒樓關了約3個月, 新的終於開, 叫糖心軒, 就跟朋友來試吓lunch. 一早已訂了位, 12:30來到, 看見仍有頗多空枱.新張期內, 全日85折. 因為只2人食, 不能試多些款式. 蝦餃, 真的好多蝦, 肥肉不多, 但皮就恨容易爛 叉燒腸粉, 一般, 皮厚了些, 不夠熱, 沒有什麼特別, 不是難食, 可接受. 燒腩仔, 皮脆肥肉已經剪掉, 不錯, 只是嫌食物不夠熱. 鮑汁雞粒炆飯, 都幾好食, 料都頗多, 最好是汁不是太多, 剛剛好呢, 不會變湯飯似的. 魚翅湯雞湯浸菜心, 這個最唔抵吃, 亦不覺好吃. 最後2 人吃了$300, 如果沒有85折, 將會更多, 還未試甜品呢, 所以趁新張有折, 會再來試.

一早已訂了位, 12:30來到, 看見仍有頗多空枱.

新張期內, 全日85折.

因為只2人食, 不能試多些款式.

蝦餃, 真的好多蝦, 肥肉不多, 但皮就恨容易爛

燒腩仔, 皮脆肥肉已經剪掉, 不錯, 只是嫌食物不夠熱.

魚翅湯雞湯浸菜心, 這個最唔抵吃, 亦不覺好吃.

2017-03-21
$150 (Lunch)