2019-02-27 518 views
第二次過黎食早餐,公仔麵依然係"林"晒。一上枱,就望見唔開胃。今次唔係第一次啦。公仔麵應該要Q彈同有咬感。浸到林晒,不如我食意粉。價格比起後街其他店鋪,除左比較光猛衛生之外,價格較為昂貴,而且食物質素完全比下去。唯一要讚嘅,係佢嘅自家餐包,厚份又香脆。個人禁食此餐廳3個月,3個月後再來測試有無改善。
第二次過黎食早餐,公仔麵依然係"林"晒。
一上枱,就望見唔開胃。
唯一要讚嘅,係佢嘅自家餐包,厚份又香脆。
個人禁食此餐廳3個月,3個月後再來測試有無改善。
沙嗲牛肉麵

2019-02-25
2018-10-09 891 views
今日同朋友係附近拉完筋即刻黎醫肚食茶餐有一個粉,一份奄列,多士仲有杯野飲整體上都好好味多士脆奄列唔會好老咁埋單$50有找唔算平但好好味同餓肚醫完肚仲可以去附近apm shopping🤣
今日同朋友係附近拉完筋
即刻黎醫肚
食茶餐
有一個粉,一份奄列,多士
仲有杯野飲
但好好味同餓肚
醫完肚仲可以去附近apm shopping🤣
  • 茶餐
2018-09-16 619 views
是日來到官塘道附近落車!原想在APM啇埸覓食!可是小妹仍有公務,不便走到太遠!只好在附近尋覓一番。早上9點多,一堆餐廳營業中!在附近繞繞看來看去!就有兩三間不知道好不好吃的茶餐廳!最後走進瑞士咖啡室了!餐廳雖未滿座,客人也不少!這時間倘若是太冷清我就不敢進去了!餐牌早餐都係茶餐廳大路野食物!我叫左個早餐!沙嗲牛公仔麵,多士及餐肉煎蛋。餐點後很快的就送上桌。沙爹牛肉麵牛肉比較軟嫩!麵質爽口!湯頭還好!不過沙嗲味就唔突出!配上辣椒比較好吃!煎蛋見到以為會很乾柴!沒想到卻是意外的美味!蛋白吃起來柔潤。仍然保留蛋汁!餐肉就是罐頭貨!勝在厚切,口感還不錯!至於多士可能趕工製造外表仍未烘透,不過好鬆脆!即磨咖啡味道偏濃郁!沒有什麼特色!這類位於工廠大廈的食肆只能對內開放!所以門外張貼只供廠廈員工使用的告示!但外來街客不須理會!可照常入去光顧!店舖裝修帶有舊日香港情懷!店內有吊燈,牆上掛畫!舊相、海報等等都是香港人的集體回憶!格局是七八十年代冰室的模樣!是一間很大地方的茶餐廳!座位充足!我看即使是單人上班族!包括小妹!餐廳也很大方的給他四人大桌!真的很適合在辦工的區域存在!因為這樣便不怕沒有位置吃飯
是日來到官塘道附近落車!
原想在APM啇埸覓食!
可是小妹仍有公務,不便走到太遠!
只好在附近尋覓一番。
早上9點多,一堆餐廳營業中!
在附近繞繞看來看去!
就有兩三間
不知道好不好吃的茶餐廳!
最後走進瑞士咖啡室了!
餐廳雖未滿座,客人也不少!
這時間倘若是太冷清
我就不敢進去了!
餐牌早餐都係茶餐廳大路野食物!
我叫左個早餐!
沙嗲牛公仔麵,多士及餐肉煎蛋。

餐點後很快的就送上桌。
沙爹牛肉麵牛肉比較軟嫩!

麵質爽口!湯頭還好!
不過沙嗲味就唔突出!
配上辣椒比較好吃!
煎蛋見到以為會很乾柴!
沒想到卻是意外的美味!
蛋白吃起來柔潤。仍然保留蛋汁!

餐肉就是罐頭貨!
勝在厚切,口感還不錯!
至於多士可能趕工製造
外表仍未烘透,不過好鬆脆!
即磨咖啡味道偏濃郁!

沒有什麼特色!
這類位於工廠大廈的食肆
只能對內開放!
所以門外張貼只供廠廈
員工使用的告示!
但外來街客不須理會!
可照常入去光顧!
店舖裝修帶有舊日香港情懷!

店內有吊燈,牆上掛畫!
舊相、海報等等
都是香港人的集體回憶!
格局是七八十年代冰室的模樣!

是一間很大地方的茶餐廳!
座位充足!
我看即使是單人上班族!

包括小妹!
餐廳也很大方的給他四人大桌!
真的很適合在辦工的區域存在!
因為這樣便不怕沒有位置吃飯了。
而且現在有很多新食店的裝潢設計!
特意仿照舊式茶餐廳!

以懷舊為新店主題!
吸引不同年代的香港人及遊客!
但真正的舊式茶餐廳
卻沒有多少間了。
2018-09-10 359 views
今日下午茶同同事去左㙐士 下午茶,坐好之後,當然是先看看有什麼好吃見到隔離個星洲炒米好似好正,試下先!反正好耐冇食兩個人當然要兩份先夠.最後我們點了一鹹一甜,鹹的是星洲炒米而甜的則是西多士碟星洲炒米色香味俱全!每條都好上色!好均勻,材料又豐富,蝦都有幾隻,都唔細隻架,仲有叉燒,芽菜,蛋,洋蔥等等,好香好夠辣。粉炒得幾好!仲好乾爽,碟底冇乜油係度啲確晤錯另外邪惡的西多士西多士炸得很金黃其熱力在四射,牛油都能瞬間被融化再加點糖膠切好之後麵包很是鬆軟,入口都算有點蛋香!原來西多士是有點花生醬作餡的。相當美味了,這西多士真的讚!另外跟餐有杯東西喝,我當然要點一杯奶茶奶茶很是夠熱,茶溫很夠,茶味真的挺強此店在工廠區!店內上下人等都好像很熟口面。基本上不會特別吸引一般街客。
今日下午茶同同事去左㙐士
下午茶,
坐好之後,當然是先
看看有什麼好吃
見到隔離個星洲炒米好似好正,
試下先!
反正好耐冇食
兩個人當然要兩份先夠.
最後我們點了一鹹一甜,
鹹的是星洲炒米
而甜的則是西多士
碟星洲炒米色香味俱全!

每條都好上色!
好均勻,材料又豐富,
蝦都有幾隻,都唔細隻架,
仲有叉燒,芽菜,蛋,洋蔥等等,
好香好夠辣。
粉炒得幾好!仲好乾爽,
碟底冇乜油係度
啲確晤錯
另外邪惡的西多士

西多士炸得很金黃
其熱力在四射,牛油都能瞬間被融化
再加點糖膠切好之後
麵包很是鬆軟,入口都算有點蛋香!
原來西多士是有點花生醬作餡的。
相當美味了,這西多士真的讚!
另外跟餐有杯東西喝,
我當然要點一杯奶茶
奶茶很是夠熱,茶溫很夠,
茶味真的挺強
此店在工廠區!
店內上下人等都好像很熟口面。
基本上不會特別吸引一般街客。
2018-08-18 381 views
Classic Hong Kong Breakfast 🍳 香港有好多偽冰室帶著復古嘅裝潢但無冰室的氛圍... 亦無沒有獨有的冰室氣味。不過時移世易偽冰室都係有佢優點 起碼冷氣是厲害的。沙嗲牛肉麵餐肉煎蛋餐包凍奶茶係我認為最最最經典的早餐 但好食嘅地方唔多沙牛麵以前的湯是用好多好多解凍水煮嘅所以無啦啦做了一個超料的湯底 沙牛係煮熱的牛肉片混沙嗲汁 唔係罐頭!而家湯頭沒了沙牛是熱的已經很好... 今日這家我覺得已經比很多餐廳好,雖然唔同以前但我覺得好聰明用了一個比較小的碗 令到湯更濃更可以保存溫度令麵同沙牛可以變熱 味道亦不過不失。順帶有紙巾的餐不多印有logo的更少,好多小細節看得出是不是用心經營的餐廳餐廳好慘開張冇幾耐你無聊的規條封咗正門生意....仲要花咁多錢裝修... 希望埃捱得住啦
Classic Hong Kong Breakfast 🍳

2018-08-17 216 views
全埸滿座求其搭枱我點了一個早餐A...居然落單後不消半分鐘,所有食物都送到面前!實在快得令我驚訝! 雖則食物以極速製作!但質素還不差。特別要讚的是牛油餐包和炒雙蛋自家制餐包微暖夠軟,牛油足,炒雙蛋份量很少賣相一般...卻炒得剛好!蛋炒得滑,有些微蛋黃漿流出。至於火腿通粉則不過不失。火腿絲不多,通粉味道較淡口味!我加上辣椒油會較美味。題外話:本來叫熱咖啡被隔離人兄隨口飲咗!無所謂啦,最緊要有野飲我就同佢交換咗奶茶夠哂香滑與奶味配合剛好
全埸滿座求其搭枱
我點了一個早餐A...
居然落單後不消半分鐘,
所有食物都送到面前!
實在快得令我驚訝!
雖則食物以極速製作!
但質素還不差。
特別要讚的是牛油餐包和炒雙蛋
自家制餐包微暖夠軟,牛油足,
炒雙蛋份量很少賣相一般...

卻炒得剛好!
蛋炒得滑,有些微蛋黃漿流出。
至於火腿通粉則不過不失。
火腿絲不多,通粉味道較淡口味!
我加上辣椒油會較美味。
題外話:
本來叫熱咖啡被隔離人兄隨口飲咗!
無所謂啦,最緊要有野飲
我就同佢交換咗奶茶
夠哂香滑與奶味配合剛好
2018-07-26 268 views
這間餐廳 位官塘工廠區內 !地方都算大,環境尚算OK,再次光臨瑞士咖啡室,今次只有我一個人但係好多人預咗一定要搭枱甫坐下便立即點了常餐五香肉丁公仔麵麵正常野,只係個湯淡左少少。鮑魚三少片,肉丁又少吾係好夠喉。奄列也頗大份,味道則沒有甚麼特別。牛肉包入味但肉質不會過淋!麵包係軟但未去到食評講鬆軟既超級口感。同埋一杯熱飲潻,好似幾豐富咁..但是$5X 好似好貴喔!但是工業區搵到個地方舒舒服服...又有人安排坐位,都算唔差啦久吾久蛇出泥TEA ...
這間餐廳 位官塘工廠區內 !
地方都算大,環境尚算OK,
再次光臨瑞士咖啡室,
今次只有我一個人
但係好多人預咗一定要搭枱
甫坐下便立即點了常餐
五香肉丁公仔麵
麵正常野,只係個湯淡左少少。

鮑魚三少片,肉丁又少吾係好夠喉。
奄列也頗大份,味道則沒有甚麼特別。
牛肉包入味但肉質不會過淋!

麵包係軟但未去到食評講鬆軟既超級口感。
同埋一杯熱飲潻,好似幾豐富咁..
但是$5X 好似好貴喔!
但是工業區搵到個地方舒舒服服...
又有人安排坐位,都算唔差啦
久吾久蛇出泥TEA ...
2018-06-17 582 views
世上只有爸爸好,有爸的孩子像個寶各位爸爸父親節快樂~男士當然要有美女相伴,出場啦~女筋肉奶茶~ 哈哈哈哈,係咪幾過癮呢 冰震奶茶,奶唔夠絲滑略甜,個人歡喜茶味比較濃一點 ,但整體都OK的!餐廳走LOCAL懷舊風,名牌用麻雀砌成的今日叫左兩個茶餐(無圖有真相) 1. 瑞士汁雞脾配米粉,火腿奄列,牛油多士,女筋肉奶茶(+$3) 2. 豬扒包配炸薯條,凍檸死 瑞士汁雞脾夠入味唔鞋, 唔錯呀。 食物速度來得快,座位寬敞冷氣開放,嘆呢個下午茶真係幾爽歪歪呢由左至右高至矮唔整齊排列原來仲有筋肉男版I WILL BE BACK!
世上只有爸爸好,有爸的孩子像個寶

各位爸爸父親節快樂~
男士當然要有美女相伴,出場啦~

女筋肉奶茶~

哈哈哈哈,係咪幾過癮呢

餐廳走LOCAL懷舊風,名牌用麻雀砌成的

今日叫左兩個茶餐(無圖有真相)
2. 豬扒包配炸薯條,凍檸死

由左至右高至矮唔整齊排列

原來仲有筋肉男版
I WILL BE BACK!
2018-05-23 476 views
放假日如常打電話order外賣, 因為過左早餐時段所以order左茶餐(腸仔通凍檸茶)跟餐會有火腿奄列同牛油多士. 但電話中忘記了將牛油多轉醬多所以即刻打電話希望可以轉到:我: 唔好意思! 剛剛打泥叫左外賣既個茶餐多士想轉醬多瑞: 出左單轉唔到喎!我: 下! 一分鐘前落單炸喎你幫幫手睇下轉唔轉到丫瑞: 好我幫你睇睇啦 (cut左線)到左茶餐廳拎外賣..我: 頭先打左泥叫外賣, 想問轉唔轉到個醬多?瑞: 轉唔到喎個餐出左好耐我: 下! 頭先我咪打左泥話轉囉! 一分鐘炸喎個餐應該未整啦嘛瑞: 轉醬多要加4蚊,我又揾唔到你所以冇轉到我: 加4蚊冇問題. 我個個星期都叫你地外賣我知要加錢. 咁你而家幫幫手睇下轉唔轉到可以嗎? 因為我想食醬多瑞: 經理! 佢問可唔可以轉醬多喎經: 冇得轉個餐出左我: 下! 我已經即刻打返電話泥咁都冇得轉?經: (望都冇望過我費事彩我既態度) 個餐出左冇得轉我: ok! 咁冇下次我唔會再幫襯你地講真我已經即刻打電話改轉醬多, 真係想問改一改單係咪真係做唔到? 何謂服務性行業? 經理個態度完全係惡劣. 講句唔好意思轉唔到都冇. 淨係話冇得轉個餐出左仲要唔係望住我講h
(腸仔通凍檸茶)

我: 唔好意思! 剛剛打泥叫左外賣既個茶餐多士想轉醬多
瑞: 出左單轉唔到喎!
我: 下! 一分鐘前落單炸喎你幫幫手睇下轉唔轉到丫
瑞: 好我幫你睇睇啦 (cut左線)

到左茶餐廳拎外賣..
我: 頭先打左泥叫外賣, 想問轉唔轉到個醬多?
瑞: 轉唔到喎個餐出左好耐
瑞: 轉醬多要加4蚊,我又揾唔到你所以冇轉到
瑞: 經理! 佢問可唔可以轉醬多喎
經: 冇得轉個餐出左
我: 下! 我已經即刻打返電話泥咁都冇得轉?
經: (望都冇望過我費事彩我既態度) 個餐出左冇得轉
我: ok! 咁冇下次我唔會再幫襯你地

講真我已經即刻打電話改轉醬多, 真係想問改一改單係咪真係做唔到? 何謂服務性行業? 經理個態度完全係惡劣. 講句唔好意思轉唔到都冇. 淨係話冇得轉個餐出左仲要唔係望住我講hea我就算. 同埋真係要加錢又唔打返電話同我講聲. 同我講左我唔轉係另一回事. 轉醬多加4蚊仲要我求佢轉比我仲要轉唔到再要睇經理面色好似我做錯咁. 其實發生緊咩事買個外賣都要一肚氣? 現場我都費事同佢嘈同埋我都唔係中意寫食評投訴既人,
但今次真係忍唔住. 講真我中意食佢既早餐先個個星期幫襯, 但而家我以後都唔會再幫襯嫁啦.
2018-05-22
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$50 (Lunch)
好多知名食市開分店都開係觀塘,瑞士咖啡室都係其中一間,記過得好耐以前係中環食過一次,不過果時冇食雞翼,好似係食左咖央多,隨住時間,每間有名氣定冇名氣既餐廳,都只會係加價,而唔會減價,呢到都唔例外,個人覺得價錢真係好貴我點左招牌有雞翼既瑞士雞翼撈公仔麵 $46一個撈公要46蚊😳瑞士雞翼都幾入味,燜得幾焾,但2隻全翼加公仔麵就盛惠46大元,仲要係下午茶既價錢,個人覺得都有小小名過於實,可能隔幾個月食一次都可以接受既

我點左招牌有雞翼既瑞士雞翼撈公仔麵 $46

Type of Meal
Tea
2018-04-07 431 views
早餐去到十二點 所以十一點 一起身 就衝過來揾嘢食😂😊門口見到一個個菠蘿包 賣相好似好吸引咁 👅就喺度諗 食好唔好呢👉🏻👈🏻坐低咗 見到有個餐包菠蘿油 -> 又可以試埋其他嘢喎👀就係咁 就叫咗呢個火腿奄列仿鮑片肉丁米粉加熱奶茶lah~奄列都okay 同傳統嘅做法一樣 外脆內軟 尖得唔錯 無一切就碎的問題。 而米粉嫩滑 肉丁唔太辣 入口剛剛好 只係肉質有少少乾 相信較適合喜歡吃爽口肉的人(我本人一般)燈燈燈燈 戲肉來啦⋯⋯個菠蘿油係唔好食咖 係有些失望 一咬落去 舌尖已感受到麵包乾得像隔夜麵包一樣 咀嚼時 有點像咬住毛巾咁 咬來咬去都唔溶😑 包身又凍又硬 建議佢地可以丁一丁個包先俾人食🤔但個包靚嘅地方係塊糖皮好脆同唔會一咬就散 所以食起來唔會污糟邋遢 相對斯文一點至於奶茶方面 叫得冰室 當然好okay, 又濃滑又有茶味 係靚奶茶之一 值得飲
早餐去到十二點 所以十一點 一起身 就衝過來揾嘢食😂😊
坐低咗 見到有個餐包菠蘿油 -> 又可以試埋其他嘢喎👀
就係咁 就叫咗呢個火腿奄列仿鮑片肉丁米粉加熱奶茶lah~
燈燈燈燈 戲肉來啦⋯⋯
個菠蘿油係唔好食咖

火腿奄列仿鮑魚片肉丁米粉連菠蘿油
2018-02-20 564 views
食個晏就當然茶記最快、靚、正啦。呢間既瑞士汁雞翼雞脾都好食,瑞士汁入味而雞又無雪味。成個常餐好豐富,一定夠飽。唔夠飽都唔緊要,叫多個蛋撻就剛剛好曲奇皮不錯。朋友叫嗰個就面波蘿油,嘩…好耐無食過,雖然好肥美,但好好味吖
曲奇皮不錯。

2018-01-10 573 views
12點午餐時間,都可以搵到大枱。必食瑞士汁雞翼or 雞比不過米粉一般般,質地麻麻下次叫通粉比較好好味!好入味,個汁好正勁多火腿,爆出來牛油金黃色雞翼常餐48蚊(熱飲)

12點午餐時間,都可以搵到大枱。
必食瑞士汁雞翼or 雞比

不過米粉一般般,質地麻麻
下次叫通粉比較好

好味!好入味,個汁好正

勁多火腿,爆出來

牛油金黃色

雞翼常餐48蚊(熱飲)

食過中環既瑞士,一向都覺得佢啲茶餐早餐好好食,好鬼鍾意食。難得係我工作既地方觀塘開左間瑞士,緊係去食,但係觀塘呢間瑞士早餐係無多士囉,迫你食佢包房整既餐包。其他瑞士分店,間間食多士都唔洗加錢,但係得觀塘係要加2蚊。我都唔係好明,早餐食多士都要加錢,餐包又唔係整得食,又要迫你食,對瑞士非常失望,價錢本身已經唔係平,加埋多士,一個早餐最平要32蚊,我係觀塘其他茶餐廳食早餐加埋3蚊凍飲都係32蚊。所以幫襯左幾次都無再幫襯,寧願食過其他茶記。
Type of Meal
Breakfast
下午兩點半,肚餓至極,假期觀塘廠區很多餐廳都沒開,見此處有開,衝衝入內。望完餐牌,菜餐選擇不多,很多是油炸,剛病好又不想選,最後不情願的點了瑞士汁干炒牛河,貪的是既然招牌有瑞士兩個字,應該不會太差吧。怎知一等等了25分鐘!三催四請,姐姐們都說厨房在樓上。這是什麼理由?她們想説在樓上所以看不到是不是在蛇王?現場所見不是很多人!說實話,姐姐們態度是很有禮貌,但理由不合邏輯。千呼萬喚終於到來,一看size,心情涼了半截。Size 是正常一半,茶餐價要五十多元。瑞士汁是來自鬼佬sweet 的讀音。此炒河汁太多,汁一點不好味,汁太多沒鑊氣。此乃招牌的話,秒殺KO自家招牌。絶對不會有下次。
千呼萬喚終於到來,一看size,心情涼了半截。
瑞士汁炒牛河

絶對不會有下次。
2017-09-29
$60 (Tea)