2012-07-29 642 views
下午黎食team lunch~好多年冇黎食午市依然好多人~!叫左一個4人餐~好多野食~回窩肉太油太咸~ 如果可以清番少少就好酸辣湯好足料, 正~!咖哩牛腩幾不錯~牛腩牛筋都好入味~ 而且又唔un~ 蝦仁炒蛋就不太好. 蛋唔夠滑炒豆同樣太咸春卷個賣相唔得, 但食落好ok~ 好香脆, 意外地好味~!再叫左個小籠包, 皮比較厚, 肉好多, 湯都幾濃~唔錯的選擇~

下午黎食team lunch~

好多年冇黎食
午市依然好多人~!

叫左一個4人餐~

好多野食~
回窩肉太油太咸~ 如果可以清番少少就好

酸辣湯好足料, 正~!

咖哩牛腩幾不錯~牛腩牛筋都好入味~ 而且又唔un~

蝦仁炒蛋就不太好. 蛋唔夠滑

炒豆同樣太咸

春卷個賣相唔得, 但食落好ok~ 好香脆, 意外地好味~!

再叫左個小籠包, 皮比較厚, 肉好多, 湯都幾濃~

唔錯的選擇~
2012-07-27
2012-07-18 248 views
第一次黎呢度食午飯, 叫左3個小菜:蝦仁粉蛋 – 同平時茶餐廳食既冇乜分別..得幾粒急凍蝦…..糖醋魚塊 – 酸甜味都剛好. 不過魚塊好少. 洋蔥又炒到變黑…帶苦回窩肉 – 太多油, 太咸…d菜又好似冇切咁…味道真係唔太好. 一次就夠
第一次黎呢度食午飯, 叫左3個小菜:

回窩肉 – 太多油, 太咸…d菜又好似冇切咁…

味道真係唔太好.

一次就夠
2012-07-18
2012-03-10 201 views
四川菜貴為中國四大菜系之一,早以麻辣聞名。原來四川菜的調味是千變萬化,光是「味型」已有廿多種,甚麼咸鲜味型、家常味型、麻辣味型、糊辣味型、魚香味型、怪味味型、椒麻味型、酸辣味型、红油味型。。。是日光臨的「四川樓」,本人絕對相信它是專做遊客生意,全部一團一團的內地客、日本客,重重包圍了朕的四人枱。「椒麻雞」$55先上的冷盤,完全是醬料取勝。雞件上覆蓋著厚厚的蒜蓉粒、花椒、辣椒粒,吃下去先是嚐到辣椒的刺激,很開胃,之後舌頭是感受到一股麻痺的感覺,令雪藏雞件完全地脫胎換骨,變得味道層次有緻。當然,若將雞件改做豬排、牛肉、甚至是擦字膠也是沒有太大分別的,因為這菜其實是在吃醬汁嘛。「酸辣湯」$50足夠四人份量,以價錢角度來說的確很划算。刀工明顯粗糙,有點兒亂糟糟,味道倒是頗合胃口,酸與辣都有做到,芡汁也沒有太糊口,吃得過。「三鮮鍋巴」$65辣,也不是四川菜的唯一。例如這道鍋巴,完全沒有半點辣,卻是正宗四川菜之一,也是全晩最好吃的一道。茨汁內有蝦仁、甘荀、珍珠荀、磨菰以及重點 - 金華火腿,令整道菜滿有火腿的鹹鮮。鍋巴是現炸,脆卜卜的。將茨汁倒在上面,立時聽到「嗞咧咋嗱」的美味聲音,是聽覺與味覺享

「椒麻雞」$55

「酸辣湯」$50

「三鮮鍋巴」$65
鍋巴是現炸,脆卜卜的。將茨汁倒在上面,立時聽到「嗞咧咋嗱」的美味聲音,是聽覺與味覺享受的 crossover。加上份量也是大大碟,頗值得推薦。

「蝦肉小籠包」$45
正確是「蝦仁、豬肉小籠包」,不是純蝦肉。湯汁不多,皮也不薄,只是勝在饀料混入小蝦仁後味道沒有不倫不類。

「擔擔麵」$25
這個倒是可以完全不理,麻香不濃烈,甚至可用「有色無味」來形容。

雖則「四川樓」做的是遊客生意,但小菜價錢卻很公道,服務也是出奇地熱情,頗頗為食客沖茶及添湯,這才是今時今日的好客之道嘛!
2012-03-04
2011-10-30 121 views
是日經過尖沙咀,第一次發現居然有間四川菜館,睇價錢牌,二人套餐98(不包加一服務費)可選兩個小菜,價錢不算貴,試試也無妨。進門後,發現成間菜館都幾大,是日用餐人不多,環境都幾清靜。睇菜牌,一般小菜大致都是3X~5X的價錢,相對尖沙咀這個地段來說,價錢又真係平。是日選了二人套餐,共叫了:- 酸辣湯:極其開味,而且整個湯的配料十足,芡汁剛剛好,超級推薦!- 魚香肉絲:賣相不錯,雖然並不是地道的魚香味,但餸飯一流,可以一試。- 麻婆豆腐:只是面上有一層胡椒粉,整體味道偏淡,不推薦。- 是日糖水(杏仁豆腐):意外驚喜,居然是用杏仁粉做的,冰冰甜甜,值得一試。套餐還包括一個涼菜,兩個花卷,埋單計每人才60元,真係抵食!

酸辣湯
魚香肉絲
- 麻婆豆腐:只是面上有一層胡椒粉,整體味道偏淡,不推薦。
麻婆豆腐
杏仁豆腐
2011-10-28
$64 (Lunch)
酸辣湯
魚香肉絲
杏仁豆腐
2010-06-21 94 views
其實它不只供應四川菜。是次點的菜都不錯:砂鍋及魚頭煲味濃,有上海菜濃油赤醬的特色;夫妻肺片夠辣;千層耳很爽;素餃的餡味道好可是餃皮很厚;菜肉雲吞不過不失;豆沙包比酒樓的好得多。Too busy eating and forgot to take pictures of other dishes...
其實它不只供應四川菜。

素菜餃
夫妻肺片
砂鍋牛筋-手震震
魚頭煲
$60 (Lunch)
夫妻肺片
砂鍋牛筋-手震震
一进门看到人客稀疏,就知道不妙。吃的多半是游客。四个人叫了5个小菜,吃完都不知道吃过什么,一道蚂蚁上树让我哭笑不得,像是一盘死气腾腾的肉末渣炒烂粉丝经过翻热了的。根本就不算四川菜。价钱还不便宜,埋单每人130。
一进门看到人客稀疏,就知道不妙。吃的多半是游客。

价钱还不便宜,埋单每人130。
2010-05-08
$130 (Dinner)
2010-03-08 11 views
琴晚同3個女仔黎呢d食飯,一黎到d阿姐服務態度都唔錯,有仲介紹我地有咩好食~如果我地叫左:酸辣湯: 好好味,因為我鐘意食酸野,呢個d酸同辣岩岩好~口水雞: 我唔食得辣,食左一舊飲左好多茶~螞蟻上樹:要左少辣,好惹味,送飯一流!!洋蔥炒牛柳絲: 一般味道豬耳: 凍盤,好爽~每人食左一百蚊度,叫左飯又叫汽水,抵!!
如果我地叫左:

酸辣湯: 好好味,因為我鐘意食酸野,呢個d酸同辣岩岩好~

口水雞: 我唔食得辣,食左一舊飲左好多茶~

螞蟻上樹:要左少辣,好惹味,送飯一流!!

洋蔥炒牛柳絲: 一般味道

豬耳: 凍盤,好爽~

每人食左一百蚊度,叫左飯又叫汽水,抵!!
2010-03-07
$100 (Dinner)
  • 螞蟻上樹
2009-11-23 5 views
三鮮鍋巴 有D硬既飯焦, 多到食唔晒, 不過D蝦好咸 水煮牛肉 牛肉幾新鮮, 不過牛肉份量好少 雞絲炒面 都幾好食, 標準粤式味道價錢唔貴, 服務都晤錯可以一試, 不過味道方面....可能啱陪外國人朋友黎多D

三鮮鍋巴 有D硬既飯焦, 多到食唔晒, 不過D蝦好咸

水煮牛肉 牛肉幾新鮮, 不過牛肉份量好少

雞絲炒面 都幾好食, 標準粤式味道

價錢唔貴, 服務都晤錯

可以一試, 不過味道方面....可能啱陪外國人朋友黎多D

2009-11-19
$100 (Dinner)
  • :雞絲炒面
2009-03-13 5 views
今次第一次為眼光對住四川,向四川菜出發,最鍾意就係食辣啦!味道:點左干扁牛肉絲,因為朋友唔食得辣而叫左小辣,一黎到食落真係冇咩辣味,不過都幾刺激胃口,唯獨太油啦!賽螃蟹都幾好味,因為蛋白加埋少少湯底好有味 最後仲有一個三鮮鍋巴好好味!最好食係呢一個,有d金華火腿、雞肉、磨菰等等係個湯度,淋落卜卜脆既飯焦度真係好味 食飽仲有糖水送,雪梨雪耳,雖然太甜,但都唔介意照飲! 服務:好!可能果時唔多客啦,侍應好有心咁幫我地,答哂我地既問題!見到呢度有幾檯都係日本人,個部長原來仲識講日文添! 係呢度食野都因為咁所以覺得好開心 抵食:最值得讚呢度既除左服務好之外,仲有就係小菜可以揀中size或者細size,咁就唔怕中菜太大碟食唔哂,仲可以試多幾款添! 可以試多幾款而且價錢又唔貴,你話抵唔抵?
今次第一次為眼光對住四川,向四川菜出發,最鍾意就係食辣啦!

食飽仲有糖水送,雪梨雪耳,雖然太甜,但都唔介意照飲!

!見到呢度有幾檯都係日本人,個部長原來仲識講日文添!
係呢度食野都因為咁所以覺得好開心

可以試多幾款而且價錢又唔貴,你話抵唔抵?
  • 三鮮鍋巴
(Non-member)
2008-08-04 23 views
其實今次都唔係第一次o黎食ga la...不過覺得lee度都幾好...咪介紹比大家囉...今次同男朋友o黎食(其實係佢介紹我先知道有lee間食店), 叫了兩餸一湯: ~1. 係大千雞 -->夠哂辣, ...(本人最like食辣o野)....好好咪2. 係牛尾煲 -->都好入味....不過就有少少"銀" o左...3. 係蘿蔔側魚湯-->好好咪...最重要飲o左之後都唔覺得(頸喝)之後我地仲叫o左個"螞蟻上樹" -->原來係炒粉絲o黎...少少辣又野味...最後仲有個甜品送tim最重要係lee到o既service一流...o的員工個個都好有禮物ga

最後仲有個甜品送tim

大千雞
蘿蔔側魚湯
螞蟻上樹
$120 (Dinner)
大千雞
螞蟻上樹
2008-04-16 7 views
相信己經開了很久的一間四川菜館,很騖奇它得這些少食評,可能它做很多遊客生意,所以都沒有做宣傳,本地知名度不高,但本人久不久就來吃它的水煮牛肉,這裹的水煮牛肉做得不錯,牛肉滑,夠香也夠辣,但就不夠麻,服務很好,很多都是老伙記,很有舊派菜館的味道。狂人沙巴提提你,解辣最多的方法是喝牛奶。
2006-11-22 32 views
兩個人叫了蟹粉小龍包+酸辣湯+什錦炒年糕+嫩雞煨麵, 都是很簡單的菜色.小龍包一般, 炒年糕冇乜味酸辣湯太酸, 好似飲醋個麵整到蚵仔麵線咁, 結撻撻, 好似食糊仔咁見到有幾團日本客, 可能係做包團餐的. 雖然伙計招呼很好, 同其他看似熟客的一家大細都有傾有講. 但就唔多想再幫襯了
兩個人叫了蟹粉小龍包+酸辣湯+什錦炒年糕+嫩雞煨麵,
都是很簡單的菜色.

小龍包一般, 炒年糕冇乜味
酸辣湯太酸, 好似飲醋
個麵整到蚵仔麵線咁, 結撻撻, 好似食糊仔咁

見到有幾團日本客, 可能係做包團餐的.
2006-09-10 4 views
今日又要返工...... 一點鍾老婆來接我,今日好大雨,加上之後我地要去歷史博物館聽講座,所以留係尖東食野。見呢間野的menu 唔係太貴就諗住試下,以為係d 小館咁啦。點知一入到去原來係舊試酒樓,好得意。因為冇咩人,地方都坐得舒服,又有電視睇。我地叫左:1. 砂鍋雲吞雞- 好味,驚喜! $28 冇諗過都幾大鍋同好味。2. 小籠包- ok 啦,d 湯夠清,d 肉就一般。3. 擔擔麵- ok 好味喎...... $13,好平。4. 牛肉麵- 牛肉炆得好稔,牛根味道唔得,湯底冇味,唔得。講真,對呢間野本身冇抱大期望,點知出到來都ok... 有d 唔得,但有d 都得。以呢個價錢,我和老婆會再來的。

因為冇咩人,地方都坐得舒服,又有電視睇。我地叫左:

2. 小籠包- ok 啦,d 湯夠清,d 肉就一般。
3. 擔擔麵- ok 好味喎...... $13,好平。

2006-07-28 6 views
食火鍋...鴛鴦湯底: 清湯+麻辣湯底開初都唔錯ga, 麻辣幾辣幾好味,但耐就兩個湯底都好咸啦!火鍋料大部份每碟$28, 都幾大碟, 都ok!不過選擇唔多...呢度d前菜同醬料都好齊ga, 有花生,有泡菜-好味,辣度好! 仲有兩碟辣醬, 味道都唔錯!好就好在無咩人, 又有電視睇, d 服務唔錯咁lor!!
火鍋...鴛鴦湯底: 清湯+麻辣

好就好在無咩人, 又有電視睇, d 服務唔錯咁lor!!
2005-10-16 17 views
講左好耐終於都試左呢間四川樓, 但是, 有些失望, 個經理不停叫我地試小籠包, 話好好味, 我地見價錢又吾係太貴, 所以就叫來試下, 味道非常一般沒有特別驚喜. 其他食物都吾係太好食, 非常鹹, 不過, 個經理真係好nice , 又有禮貌, 值得讚下.