2024-10-22 39 views
Moko逛街想吃甜品就來到這裡了~ 之前剛營業的時候來過,覺得OK但沒有特別印象。但是這次再來看到人氣很旺,幾乎坐滿了。我們點了雙芋仙草凍,份量滿多的,大大個芋泥球好綿密,不算好甜,旁邊有好多芋圓、珍珠、紅豆🫘,底下的燒仙草滑滑的,整個碗都是冰涼的價格適中,48滿滿一碗,當餐後甜品剛剛好😋
價格適中,48滿滿一碗,當餐後甜品剛剛好😋
2024-10-06 86 views
跟朋友於「小皇府」吃過不太滿意的晚餐後,決定轉場吃甜品,選擇了同在 Moko 的「嚐仙」,先點餐付款再由店員送上餐點-🔹清香紅茶凍 $52芋圓、珍珠、西米、咖啡奶三色芋圓口感輕韌卻毫無味道;珍珠及西米屬正常水平;紅茶凍 Q 彈帶陣陣紅茶芳香,為整個甜品的精髓;咖啡奶清甜順滑,咖啡味道未算濃郁-🔹五式燒仙草 $61自選 5 款配料:芋泥、小丸子、芝麻湯圓、薏仁、紅腰豆點選熱食,賣相未算吸引芋泥如雪糕球體,質感綿密帶淡雅的芋香;芝麻湯圓充滿芝麻香惟甜度偏高,湯圓皮不帶煙韌感;紅腰豆煮至軟腍帶豆香;燒仙草煮至軟爛,順滑得入口即化,沒有口感
🔹清香紅茶凍 $52
芋圓、珍珠、西米、咖啡奶
🔹五式燒仙草 $61
自選 5 款配料:芋泥、小丸子、芝麻湯圓、薏仁、紅腰豆
點選熱食,賣相未算吸引
2024-10-06
$38 (Dinner)
2024-09-25 82 views
最近我來到位於旺角的嚐仙,這間餐廳的空間感相當寬敞,給人一種舒適的用餐氛圍。雖然環境不算特別靜謐,但非常適合與朋友聚會,聊聊天。當天我們只是想吃完飯後找個地方輕鬆一下,這裡的環境恰好滿足了我們的需要。餐廳提供了多種口味的選擇,我們決定點了兩碗,這樣可以共享不同的口味,嘗試更多的選擇。我特別喜歡這種煙煙韌韌的口感,咀嚼起來十分滿足。 調味適中,讓人感到清新,個糖水是冬瓜茶雪糕看起來普通,味道上來說就一般般,沒有特別突出的地方,讓人稍感失望。整體來說,嚐仙是一個不錯的選擇,特別是對於喜歡煙韌口感的人來說。雖然雪糕的表現沒有特別出彩,但整體的用餐體驗仍然ok, 是個適合聊天和享受美食的地方。但我不敢擔保我會再來

我特別喜歡這種煙煙韌韌的口感,咀嚼起來十分滿足。
調味適中,讓人感到清新,個糖水是冬瓜茶

嚐仙 (旺角) @tfreshhk 📍:旺角太子道西193號MOKO新世紀廣場3樓345號舖🚗:旺角東地鐵D出口 步行3分鐘📞:+852 5969-6320💲:~HKD50/head for dessertFood quality👌🏼:招牌燒仙草❌:芝味仙草烏龍茶、芋見芝味紅茶總結:🤔好多間分店嚟自台灣嘅過江龍仙草芋圓 份量好多都頗足料 定價都算合理👌🏼🤔招牌仙草有一球芋泥 仙草唔錯 芋圓就好普通 正常發揮🫡😨芝味仙草烏龍茶同芋見芝味紅茶嘅芝士奶蓋都幾難飲下 仲要成$30幾蚊杯完全唔值 大家避得就避🥲
嚐仙 (旺角) @tfreshhk
📍:旺角太子道西193號MOKO新世紀廣場3樓345號舖
🚗:旺角東地鐵D出口 步行3分鐘
📞:+852 5969-6320
💲:~HKD50/head for dessert

Food quality
👌🏼:招牌燒仙草
❌:芝味仙草烏龍茶、芋見芝味紅茶

總結:

🤔招牌仙草有一球芋泥 仙草唔錯 芋圓就好普通 正常發揮🫡

2024-09-11 124 views
星期六,晚飯後到這個商場的糖水小店,看看餐牌,決定點紅豆湯2號 (熱食),即是芋泥珍珠小丸子(價錢:$49)。服務採取半自助型式,需要先向店員購票後,再等待侍應把甜品送上。  等了差不多10分鐘才送到,起初以為它即叫即煮,所以才這麼久,但入口不是熱辣辣的,溫度大約是微暖和室溫之間,感覺不太好。材料有大量紅豆及紫米,珍珠及小丸子,芋泥算軟滑可口,完整體甜度適中。但溫度及上菜速度扣了分,以這個價錢感覺不值。
星期六,晚飯後到這個商場的糖水小店,看看餐牌,決定點紅豆湯2號 (熱食),即是芋泥珍珠小丸子(價錢:$49)。服務採取半自助型式,需要先向店員購票後,再等待侍應甜品送上。

2024-09-07
$49 (Last Night Supper)
2024-08-04 179 views
路過無乜人,去試下原來要喺門口點好餐先可以入座坐底之後店員會攞過嚟嘅招牌燒仙草料多,但係偏淡,想清清地,係唔錯嘅杏仁布甸一號個布甸好香,唔清楚個冰係糖水做,定係普通冰加糖水,不過感覺清甜,觀感亦唔錯
路過無乜人,去試下
原來要喺門口點好餐先可以入座
坐底之後店員會攞過嚟嘅

招牌燒仙草
料多,但係偏淡,想清清地,係唔錯嘅

杏仁布甸一號
2024-07-30 173 views
第一次嚟到嚐仙 平時行過都好多人排哂隊今日行過見唔洗排 即刻嚟試下先座位好闊落 咁啱仲有卡位坐就算無卡位 佢都會有個籃俾你放袋芋泥紅豆鮮奶 比例真係1:1:1厚厚嘅芋泥同紅豆 味道都好夾又唔會太甜 😂😂😂另外仲叫咗碗招牌燒仙草我明明見到人地個啲鋪到好整齊好靚但我個碗嚟到淨係見到黑蚊蚊嘅仙草唯有自己撈撈佢再影相😂📸📸📸其實等嘢食個陣見到好多枱食仙草嘅都有一個現象就係「不」唔到舊仙草😂😂😂因為佢太滑太大舊啦 當然 我都有呢個情況入面有雙芋 紅豆 同珍珠 我仲加咗西米露大大碗好抵食 又好味🤤
第一次嚟到嚐仙

就係「不」唔到舊仙草😂😂😂
因為佢太滑太大舊啦 當然 我都有呢個情況
入面有雙芋 紅豆 同珍珠 我仲加咗西米露
大大碗好抵食 又好味🤤
晚飯食唔飽😢,男朋友就提議轉場食糖水。見呢間嚐仙唔洗排隊又應該幾飽肚,一於入去試試佢🤣!.7 個人叫咗 4 碗甜品😍,燒仙草、雙芋豆花 、紫米紅豆湯圓同一碗普通豆腐花💕。上菜速度好快,叫咗 10 分鐘唔洗就送到!質素都唔差,豆花嫩滑有豆味,仲有黑糖冰墊底,好清甜~燒仙草甜甜地,熱嘅超滑,配埋煙韌芋圓、珍珠、紅豆同芋泥,超滿足!.鍾意食熱嘅,紫米紅豆都幾綿滑,仲有 4 粒熱辣辣嘅芝麻湯圓,暖笠笠冬天食一定仲正!

2024-07-08 221 views
服務差到死 班靚仔一直玩(同女仔打情罵俏)送餐極冇禮貌 點餐明明其中一杯喺外賣,同左佢講佢自己唔記得 冇禮貌回答加一蚊囉 岀面比錢呀食物質素 芋泥?芋泥好似磚頭咁硬唔建議去 好伏
服務差到死 班靚仔一直玩(同女仔打情罵俏)送餐極冇禮貌

食物質素 芋泥?芋泥好似磚頭咁硬

唔建議去 好伏
2024-06-18 234 views
幾個月前夜晚七個人去過呢間食甜品,嗰陣個收銀員收緊錢,所以我哋就企喺門口等佢安排入座,點知隔離有一班大陸大媽自己行咗入去坐低,個服務員竟然唔理佢哋,我哋出聲話佢哋打尖,佢淨係幫我哋安排更加細嘅位,其實根本唔夠七個人坐。但之後我哋諗住食個甜品,就算數,冇再追究。(甜品中規中矩)隔咗幾個月,兩個人平日晏晝再去食,喺門口嗌完嘢食就入去坐低,得三成入座率,但係空嘅座位全部都冇清潔。我哋求其搵咗個位坐低先,諗住再舉手叫佢哋執嘢,但係一個人都冇。隔咗幾分鐘有個女仔捧住兜仙草過嚟,佢見到我哋枱濕晒,枱面仲有上手食剩嘅碗,但係佢竟然直接擺上去!我哋叫佢先執走,問佢攞多隻匙羹,佢黑口黑面咁樣話:「自己攞」。我以為佢冇手,所以遲啲先抹枱,點知佢執走咗,就冇再返過嚟,成個枱面仲有上手啲甜品漬,黐笠笠,仲要係好明顯嗰種,佢冇可能見唔到。甜品方面:仙草、珍珠、芋圓都冇乜問題,不過芋泥冇甜味好難食,食緊一舊芋泥質地嘅不知名物體咁。

今日天氣都幾熱,就入咗旺角MOKO度搵啲嘢食🧊🧊我哋就去咗食呢一間位於3樓嘅嚐仙🤤🤤今日假期都相對比較多人😝排咗一陣隊就入得啦❤️🩷我哋今日就食咗佢哋新推出嘅清香紅茶凍💚同埋紅茶凍珍珠鮮奶❤️❤️清香紅茶凍係由芋圓💛💚西米😋珍珠😍鮮奶油組成🤤🤤份量超豐富,紅茶凍非常之清甜,可以先食一啖原味嘅紅茶凍再加鮮奶油咁就可以試晒兩個唔同嘅味道,唔會太甜🥰🥰加上西米芋圓珍珠同埋冰底🧊🧊非常之透心涼🦦紅茶凍珍珠鮮奶由紅茶凍😋😋黑糖🥰珍珠同埋鮮奶組合而成🥛鮮奶味香濃🎀加上彈牙嘅珍珠😆微甜嘅黑糖同埋紅茶凍💛飲落去相當冰涼仲好有口感💛💛非常消暑☀️☀️
今日天氣都幾熱,就入咗旺角MOKO度搵啲嘢食🧊🧊

再加鮮奶油咁就可以試晒兩個唔同嘅味道,唔會太甜🥰🥰
加上西米芋圓珍珠同埋冰底🧊🧊非常之透心涼🦦

紅茶凍珍珠鮮奶由紅茶凍😋😋黑糖🥰珍珠同埋鮮奶組合而成🥛
鮮奶味香濃🎀加上彈牙嘅珍珠😆微甜嘅黑糖同埋紅茶凍💛
飲落去相當冰涼仲好有口感💛💛非常消暑☀️☀️
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Tea
  • 清香紅茶凍
  • 紅茶凍珍珠鮮奶
2024-04-04 209 views
之前同fd 去食另一間糖水鋪食芋圓,點知大失所望! 所以今日去嚐仙,食返個好味嘅!我就叫咗個黃金地瓜泥仙草奶凍(走紅豆)。入面配料好豐富,好鍾意佢仙草凍底下面有好多冰,一直冰鎮住成個甜品🧊🧊🧊🧊芋圓、蕃薯圓、紫薯圓都好夠味,唔會得個色同好粉! 上面一球地瓜泥都同樣出色,唔會死甜而變成好假嘅番薯味!食仙草芋圓成日都好掙扎倒唔倒埋啲鮮奶油落去,如果唔加落仙草度會比較清爽,但係加咗又會好有奶香味,多一個層次!真係人生一大難題!

我就叫咗個黃金地瓜泥仙草奶凍(走紅豆)。

黃金地瓜泥仙草奶凍
2023-12-30
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$47 (Dinner)
黃金地瓜泥仙草奶凍
2024-03-05 226 views
食完飯飯,見冇乜嘢做,就過食個甜品,埋尾款式已經唔算好多,嗌咗個招牌嚟食吓,芋頭泥,芋圓,仙草,紅豆,珍珠,鮮奶油,諗住一定冇死啦,點知,佢只係將幾樣嘢加埋,一啲都唔突出芋頭泥,冇乜芋頭味,只可以讚佢唔係好甜,但係好細舊,芋圓,冇乜芋丸味,成粒都好似麵粉頭咁,啲紅豆又好甜,最好係仙草,因為仙草已經係最正常,加咗啲奶油,都係幫唔到手啲員工態度,完全可以用雙字嚟形容,敷衍,每一句,都唔多過兩個字,服務態度真係需要進修一下
食完飯飯,見冇乜嘢做,就過食個甜品,埋尾

$50 (Last Night Supper)
不時行經的甜品店,終於嘗試一次。點鋪門面細小,但原來內廳頗深,有幾張卡位,雖然座位仍是有點狹窄,但作為小聚小休之所,也是不錯的選擇。點了兩款甜品,招牌燒仙草,常溫的。仙草的味道不太濃,但配上竽泥、地瓜丸、芋圓、紅豆,QQ彈彈,非常可口。另一碗,杏仁布甸2號,充滿驚喜。個人本來不太喜歡食杏仁豆腐和鉋冰。所以店了半甜少冰的。但呢款布丁,杏仁味非常香濃,而且軟軟滑滑,吃了一口,口更帶餘香,夾着其他丸子、紅荳和水果粒一齊吃,味道口感都洽到好處,是個不錯的選擇。
不時行經的甜品店,終於嘗試一次。

另一碗,杏仁布甸2號,充滿驚喜。

2024-02-04 146 views
食完晚飯又想搵個地方坐,飲杯傾下計,唔想飲咖啡驚夜晚瞓唔到,去咗MOKO嚐仙飲台式飲品。Moko 分店環境比過Yoho果間好,灰色牆身有卡位,感覺舒服D🧋凍芋泥紅豆鮮奶加鮮仙草$41一層仙草一層紅豆一層芋泥,好有layer, 睇落好靚,味道稍甜☕️熱黑糖仙草紅茶拿鐵加小芋圓$41叫半糖,飲落唔錯,小芋圓細細粒唔會好硬☕️熱黑糖珍珠鮮奶$34叫半糖,珍珠都好QQ唯一要彈嘅係年青服務員攞飲品行嚟,一路行一路打瀉🥲

🧋凍芋泥紅豆鮮奶加鮮仙草$41

☕️熱黑糖仙草紅茶拿鐵加小芋圓$41
叫半糖,飲落唔錯,小芋圓細細粒唔會好硬

☕️熱黑糖珍珠鮮奶$34
叫半糖,珍珠都好QQ

唯一要彈嘅係年青服務員攞飲品行嚟,一路行一路打瀉🥲