2021-11-20 150 views
元朗一有新cafe開,甸甸就會迫不及待要去,唯今裝修得好有日式簡約風,鋪頭雖然細,但坐落唔算逼夾,窗口位都有兩人座,很有風味呢。怪不得甸甸要嚟😎1️⃣1️⃣1️⃣5️⃣ 早午餐時間🍴流心芝士漢堡扒+薯仔沙律、炒本菇、沙律菜加蜜糖多士芝士漢堡一切即流心,很驚喜,多士脆口香甜,很不錯👍🏻🥤iced Latte 比較Fruity,賣相不俗。🍴唯今和洋六品早午餐 混合和風與西式的早午餐,玉子豆腐很驚喜,多士真心好好食,好香脆,怪不得夠膽有半版menu以多士為主角,真心好食!菇炒得很香,好似落咗和式醬炒,流心蛋很健康,份量好啱我😋🥤Latte Black Rock顧名思義冰了咖啡,將牛奶淋上嚟飲,賣相靚,惜咖啡冰溶得很慢,所以飲出嚟都係好濃嘅奶味,如果啡粒大啲濃啲,咁可以飲出啡味。唯今仍然試業中,新cafe算是做得很好,至少我同甸甸仍再想試多次其他食物☺️

1️⃣1️⃣1️⃣5️⃣ 早午餐時間

🍴流心芝士漢堡扒+薯仔沙律、炒本菇、沙律菜加蜜糖多士
芝士漢堡一切即流心,很驚喜,多士脆口香甜,很不錯👍🏻

🥤iced Latte
比較Fruity,賣相不俗。

🍴唯今和洋六品早午餐

🥤Latte Black Rock

2021-11-20
Type of Meal
Breakfast
2021-11-16 512 views
📌Tadaima~元朗ただいま🙋🏻‍♀️元朗新開左一間很可愛嘅日式咖啡店😍主打日本酒、咖啡同輕食嘅小店~就係建德街嘅轉角位 大玻璃窗上嘅貼紙好得意🤩裝修以白色同深啡色為主調 偏向居酒屋嘅風格 店面唔算好大 座位也不多👈🏻和風戶外位置很吸睛 打卡一流📸平日人流唔算好多 但如果想坐出邊位置嘅話記得早啲到‼️但其實戶外嘅座位近後巷 都有蚊滋仔嘅出現😵‍💫食物選擇有輕食同多士 亦有很多飲品嘅選擇另外亦有售賣唔同種類嘅日本清酒🍶1️⃣ 唯今和洋六品早午餐 𝗔𝗹𝗹 𝗱𝗮𝘆 𝗯𝗿𝗲𝗮𝗸𝗳𝗮𝘀𝘁 $𝟴𝟴 (𝟳.𝟱/𝟭𝟬)比起平時食嘅西式All day breakfast好唔同😙很有日式的風味 而且材料豐富!入邊有芝士香蔥厚掦豆腐、香腸、溏心蛋、炒菇、沙律菜同兩件烘多士😋多士加咗蜜糖甜甜的 外脆內軟仲要用咗網格墊起 非常貼心👍🏻芝士香蔥厚掦豆腐味道亦很特別 香蔥味道突出配上炒菇同香腸 鹹香十足沙律菜亦都非常清新 食完好滿足🥗2️⃣ 綠茶蛋糕卷 𝗠𝗮𝘁𝗰𝗵𝗮 𝗥𝗼𝗹𝗹 𝗖𝗮𝗸𝗲 $𝟯𝟴 (𝟲/𝟭𝟬)原本係想叫玄米茶麻糬卷的 但賣晒😩另外甜點仲有綠茶蛋糕卷同蘋果金寶批綠茶蛋糕卷賣相普通 味道較為失望😅抹茶味唔算濃 卷
📌Tadaima~元朗

ただいま🙋🏻‍♀️
元朗新開左一間很可愛嘅日式咖啡店😍
主打日本酒、咖啡同輕食嘅小店~
就係建德街嘅轉角位 大玻璃窗上嘅貼紙好得意🤩
但其實戶外嘅座位近後巷 都有蚊滋仔嘅出現😵‍💫
食物選擇有輕食同多士 亦有很多飲品嘅選擇
另外亦有售賣唔同種類嘅日本清酒🍶

比起平時食嘅西式All day breakfast好唔同😙
很有日式的風味 而且材料豐富!
多士加咗蜜糖甜甜的 外脆內軟

另外甜點仲有綠茶蛋糕卷同蘋果金寶批
綠茶蛋糕卷賣相普通 味道較為失望😅
抹茶味唔算濃 卷蛋亦都唔夠鬆軟
cream亦都偏膩 整體較為普通🤔

3️⃣ 𝗠𝗮𝘁𝗰𝗵𝗮 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲 +$𝟮𝟰 (𝟳.𝟱/𝟭𝟬)
拉花好靚呀 影咗一陣相都冇起晒泡😗
不過抹茶味唔算好濃 而且甜度較高
不過跟餐加$20可選$42以下嘅飲品~
價錢尚算合理

環境服務🥂: 7/10
推薦指數👍🏻: 7/10

🍴: Tadaima
📍: 元朗建德街26號益利大廈地下12號舖
🔍: 09:00-18:00 (Mon-Fri) *不定期休店*

☟︎ 同地區餐廳
#hkhungryfoodie元朗
☟︎同類型餐廳
#hkhungryfoodie日式
☟︎ 同款式餐廳
#hkhungryfoodiecafe
2021-11-09 209 views
元朗最新和風咖啡店店面不大 內裡只有約10個位置而且枱與枱之間頗為逼夾但戶外的位置真的蠻有日本街頭的感覺除了咖啡/輕食 還有售賣不同類型的日本酒日式all day頗有新鮮感加入了溏心蛋/炒本菇/芝士揚豆腐等味道不錯 定價也比較合理甜品有Signature的自家製奶酥吐司會附上Yoghurt & 一小塊brownie 今次試的抹茶吐司略嫌抹茶味不夠突出最有驚喜是用上了百花蜜的Honey Tonic是不想喝咖啡時的好選擇
元朗最新和風咖啡店

今次試的抹茶吐司略嫌抹茶味不夠突出
最有驚喜是用上了百花蜜的Honey Tonic
是不想喝咖啡時的好選擇
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$90 (Lunch)
2021-11-07 832 views
元朗拉麵彩附近開了新cafe唯今,logo以咖啡、酒為賣點。之前路過還在裝修,外觀以白和啡主調,大玻璃窗還有些可愛的貼紙,看起來很日式。掛有清酒瓶作裝飾。(聽說有酒牌後會賣酒)煙肉薯蓉芝士烤多士芝士面剛烤起,有芝士的焦香,配搭煙肉薯蓉,滿滿的充實感,與香脆的厚多士搭配極好。百花蜜聽說是台灣產,天然蜜香強,完全不是那種廉價的黏稠糖漿味,配上乳酪、沙律菜,健康的輕食,整份$46,性價比好高。Honey Tonic百花蜜底,蜜量不少,甜度剛剛好,雖然加了tonic,仍有花蜜香。tonic 的氣泡感,配上頗colourful 的烤多士,感覺很有活力。流心芝士漢堡扒漢堡扒裡面的芝士熱辣辣,一切開芝士湧出來,澎湃的畫面。(抱歉忘了拍照)漢堡扒多汁香軟,肉料高質,油香四溢,食到尾不會dry。薯仔沙律加了蘋果、洋蔥,蘋果中和了洋蔥強烈的個性,味道變得很柔和,很有家庭感的沙律。本菇帶著自身的菌香,沒有華麗的味道,但有著木般的日本香氣。這份$88,還有烤多士,同樣CP值很高呢。Latte Black Rock很可愛的設置,自己倒明治奶,撞擊Black Rock(咖啡冰)產生自己喜歡的咖啡虎紋。最初是濃烈的

煙肉薯蓉芝士烤多士

Honey Tonic

流心芝士漢堡扒

Latte Black Rock
很可愛的設置,自己倒明治奶,撞擊Black Rock(咖啡冰)產生自己喜歡的咖啡虎紋。最初是濃烈的奶味,啡冰漸漸融化,咖啡味越來越濃,個性越來越明顯,喜歡變化,很有趣的飲用體驗。

整體來說,唯今是間有個性但很親切的cafe,店員都是年輕人,在店裡閒著的感覺很舒服。期待賣酒的唯今,聽說有很多東北、北海道試的特別清酒、果酒,會再顧店喔。
2021-11-06
$100 (Lunch)