2009-01-18 26 views
我家住附近,有時行過都會買o黎食下~egg tart,依然咁好食!但可能呢間的turnover 慢,所以十次入面,我都食左3-4次係凍凍地的egg tart...沙翁~o岩o岩出爐先好食,如果唔係,真係好難食!桂花榚~好難食~勁糕,一d桂花咋都冇!以前我食開mk新世紀入面果間,果間好味好多!宜家真係差左好多,就算宜家有discount,我都唔會買o黎食!!!
我家住附近,有時行過都會買o黎食下~

沙翁~o岩o岩出爐先好食,如果唔係,真係好難食!

2009-01-10 16 views
特價$3.8食左個旦撻,味道普通,冇特別好食一D屋村樓下既面包鋪仲好食過佢再黎芝麻榚+咩咩桂花榚完全唔得~如果彭定康當年冇幫襯過,一定唔會咁出名............
特價$3.8食左個旦撻,
味道普通,冇特別好食
一D屋村樓下既面包鋪仲好食過佢
再黎芝麻榚+咩咩桂花榚
完全唔得~
2008-12-28
平時要5蚊一個的泰昌蛋撻~唔聲唔聲咁~做大特價呢不過只限4日~看呢篇食評的朋友....已經享受唔到呢個優惠了共買了7個....真係皮脆~蛋香~不過講真~只要係剛出爐~都唔會差得去邊但泰昌真的算係咁~咁多分店都仲保持到水準~good~

平時要5蚊一個的泰昌蛋撻~唔聲唔聲咁~做大特價呢

共買了7個....

真係皮脆~蛋香~

不過講真~只要係剛出爐~都唔會差得去邊

但泰昌真的算係咁~咁多分店都仲保持到水準~good~
$3.8
2008-12-28 18 views
去食 lunch 路經泰昌平時 $5 一個蛋撻而家聖誕價 $3.8新鮮出爐蛋撻外香脆內軟滑好香蛋味~因為仲要食 lunch 所以只食一個真係想食多個蛋撻及沙翁
去食 lunch 路經泰昌

好香蛋味~

因為仲要食 lunch 所以只食一個

真係想食多個蛋撻及沙翁

2008-12-15 9 views
現在賣的食品越黎越多元化老婆餅、糯米糍、糕點、花生糖、茶果、紅豆餅..........等味道不太甜反而沙翁偏甜了。。。有時,今天賣花生糯米糍過兩天就賣紅豆糯米糍你估佢唔到。。。唯獨蛋白蛋撻只供中環店出售不知何時其他分店都買到呢
現在賣的食品越黎越多元化
老婆餅、糯米糍、糕點、
花生糖、茶果、紅豆餅..........等
味道不太甜

紅豆茶果、紅豆糕
紅豆糯米糍
花生糯米糍
紅豆餅
$15 (Tea)
紅豆茶果、紅豆糕
花生糯米糍
  • 花生糯米糍、紅豆茶果
2008-12-12 9 views
因唔係新鮮出爐既關係﹐隻蛋撻食落口只係微溫。但味道依然好味﹐曲奇皮仲有少少脆。食落唔會食到酥皮果總豬油味﹐而係好香既牛油味。蛋餡唔太甜﹐幾好。相信剛出爐時質素會幾好
蛋餡唔太甜﹐幾好。相信剛出爐時質素會幾好
$5 (Last Night Supper)
2008-12-09 10 views
2008年12月9號 - 夜晚7點幾左右食左飯之後就在灣仔行街。 經過泰昌就試試他們的蛋撻先。 之前已經在沙田試過他們的蛋撻la。 但是甩皮。 所以想看看是不是個別事件。買左個蛋撻(HK$5,-)就試試la。 Um。 個皮好好多。 沒有出現"甩皮"的情況。 個蛋都好好味。 好滿意呀。 我會試埋其他泰昌的蛋撻的。
2008年12月9號 - 夜晚7點幾左右

$5 (Other)
2008-12-01 2 views
曾在金鳳茶餐廳食評中表示,灣仔蛋撻多,以地鐵站為中心點,請認定左檀島右金鳳,最近,多左個中神通 - 『泰昌餅家』是次幫襯係因為公司某同事為解其突然發作的蛋撻癮起,決定請全世界下午茶萬歲,唯選擇的偏偏不是快樂、金鳳、檀島等灣仔老字號,而是因末代港督肥彭幫襯過而發跡的泰昌。依稀記得今年初我曾評過泰昌原店的蛋撻,當時久仰其大名,一試之下的確相當不錯,除了是其味道吸引外,或多或少都受那蛋撻背後的末代港督故事意義影響... 這次再試泰昌,曲奇餅底仍然脆口,唯蛋心有點過甜,或者是我口味轉了,人大了對甜的反應不同了,整體算是不錯的,只是分店愈開愈多,失去了到中環原店朝聖的動力,而從店鋪裝修、店員年輕化來看,此店特色也漸被淹沒了... 這種文化與利益的衝突,屢見不鮮,以特許經營大肆擴充,真是一件好事嗎?

泰昌
2008-11-24 7 views
成日話出名蛋撻,重有樣都好多人講既係 "沙翁",我鐘意食,走去試下5蚊個,都幾大個,糖夠多,皮夠un 口又帶點脆,可惜蛋香味唔夠舊式酒樓果D香,不過都唔錯,我食完行到龍門都走番轉頭買多個,重有飲細檸茶4蚊,幸福
正~一大埋
$5 (Other)
正~一大埋
2008-11-13 16 views
如果唔係老公買返嚟俾我食, 我都唔知道灣仔新開咗間泰昌餅家老公話呢間賣$5個, 原來貴過官塘嗰間(賣$3.8)但係我真係覺得灣仔呢間好味好多喎蛋味好濃郁又滑, 有D似食緊燉蛋嗰曲奇皮更勝官塘泰昌原來一分錢真係一分貨
如果唔係老公買返嚟俾我食, 我都唔知道灣仔新開咗間泰昌餅家

老公話呢間賣$5個, 原來貴過官塘嗰間(賣$3.8)

但係我真係覺得灣仔呢間好味好多喎

蛋味好濃郁又滑, 有D似食緊燉蛋

嗰曲奇皮更勝官塘泰昌

原來一分錢真係一分貨
泰昌蛋撻
2008-11-10 9 views
最近經過,見到有間泰昌餅家,是新開的還是我一直沒有為意?過了剛出爐的時間,蛋撻已經唔熱。反正都係諗住買返屋企食,熱唔熱也沒太大問題,就買8件返屋企同老豆老媽子慢慢嘆。用微波爐叮一叮,熱呼呼了!蛋香仍沒有流失,又夠滑,蛋味都仲有,至於蛋撻皮,皮脆得來又鬆化,最合我心水。一口氣吃掉三隻,下午茶的quota滿晒。
最近經過,見到有間泰昌餅家,是新開的還是我一直沒有為意?

一口氣吃掉三隻,下午茶的quota滿晒。
2008-10-29
自從有blog友証實灣仔有泰昌之後,個心1直都癢吓癢吓佢嘅蛋球,於是oct 20, 08來買 : 1) 蛋球 x 6-個樣好似好大咁,所以我哋先將每個切成1/2-原來喺哋好鬆...........發到咁大,有蛋香味,入口唔算油,但都食到有少少油味-雖然喺咁,但我都好鍾意食,最終都喺食咗1整個-如果熱d,就真喺perfect喇~~~- 企我後面嗰個女子,1口氣要買18個蛋球,店員都要去睇吓有無咁多賣比佢............好彩我先來1步咋

1) 蛋球 x 6
-個樣好似好大咁,所以我哋先將每個切成1/2
-雖然喺咁,但我都好鍾意食,最終都喺食咗1整個
-如果熱d,就真喺perfect喇~~~

2008-10-29 8 views
尋日路經呢家泰昌..人來人往..居然一個食評都無?!!!!咁奇怪就等我做第1個啦!!泰昌既蛋撻已經唔係第1次食,,但前幾次印象都唔係咁好..只記得有一次係中環買番公司同朋友分享,,感覺,,,,,,,普通貨仔姐..又一次係由家姐從觀塘買回家..感覺仍然係.....一般貨仔姐,,,所以我對泰昌既感覺就係"靠名氣既一般貨仔"但我反而一直對佢既沙翁既印象唔錯..外脆內鬆,,係街好少整得咁好食..今日行過灣仔呢間口痕痕就入去買D野食啦..早到佢D麵包糕點,,UM..個樣唔特別吸引..加上D糕點個樣唔似好食,,所以決定去番收銀個度買沙翁或者蛋撻..排緊隊既時候見到D沙翁同蛋撻..好爭札,,要沙翁好定蛋撻好呢....沙翁..蛋撻..沙翁..蛋撻..個人想食蛋撻..但我一直都覺得佢既沙翁好食D咖wor..最後都係買左蛋撻($5)//俾多次幾會你啦..拎上手摸摸..唔熱,,不過暖暖地啦..食落口...E..唔係一般貨仔wor~~tart皮夠鬆夠香,,而蛋漿好滑好香蛋味..係上貨wor~~好味,,今日終於發現佢既蛋撻唔係一般貨仔..係真係有末料到,,好!!所以大家食野覺得間野唔好食都要俾多幾次機會,,可能
所以大家食野覺得間野唔好食都要俾多幾次機會,,可能會有唔同feel!!