2024-09-02 116 views
8點幾收工經過,就入去泰昌試下,可以手機落單,介面方便易用。不過今晚少人,响櫃檯order 埋就坐低。Order 咗個咖喱海鮮飯,鴛鴦少冰。有例湯送埋,無乜味精,飲咗唔口乾。鴛鴦而家好易有伏,唔喺茶大多,啡太少,就啡太多,茶太少。前者有澀味,後者就無茶味。呢度比例啱啱好,令人想一飲再飲。咖喱海鮮好大碟,配一碗靚仔,兩者分開上,食幾多匹幾多。結果食唔哂,咖喱要攞走,好多蝦,好多蚌,好多薯仔,味道唔錯。好正。下次要試下小菜,煲仔,睇下夠唔夠火喉。

下次要試下小菜,煲仔,睇下夠唔夠火喉。
2024-09-02
$65 (Dinner)
2024-05-22 183 views
又一家说是全港最好吃的蛋挞出现了蛋挞 他们家的主打蛋味很浓,就是鲜美香浓又原汁原味,🥚超级丝滑的蛋液和曲奇饼干般的塔皮携手并肩相互交融,个头也很大,但没说到第一的程度🥹莎翁 是炸得很泡的那种面团子🥠,外面再裹上了层棉砂糖,完全是油香和白糖的主导,第一口特别第二口好吃第三口就腻了☸️没有特别的惊艳的吧,属于路过了可以试下,但不必专门来的程度
又一家说是全港最好吃的蛋挞出现了
2024-05-19 142 views
本身諗住食下午茶餐去到scan QR code發覺介面入邊完全冇得選擇雙拼燒味我舉手叫阿姐過嚟,明明佢有一個係燒味雙拼米線嘅餐,我就係嗌呢個,點知阿姐落咗下午茶切雞叉燒俾我。我已經講明唔要雞,但係佢都以為我係落呢一個下午茶茶餐。隔咗好耐都未到,再叫阿姐過嚟問阿姐先至話俾我聽,原來佢落錯咗!食一個下午茶,最終用咗我個幾鐘對面老公都食完坐喺度等我我個餐都仲未到呢間嘢完全唔掂人手比例極少電子落單完全失敗!差!!!
差!!!
2024-05-14 139 views
味道普普通通, 街坊店試一次 食物 : 滑蛋蝦仁飯 $55 - 味道普通, 賣相正常 乾燒伊麵 $56 ~ 味道正常, 但不算好食 飲品 : 有餐湯送, 是粟米湯, 味道正常, 另外餐包飲料, 叫咗西洋菜密, 味道正常 環境 : 茶餐廳裝修, 座位幾多 服務 : 店員有禮貌 價錢 : HK$111 (無加一服務費)
味道普普通通, 街坊店試一次
食物 : 滑蛋蝦仁飯 $55 - 味道普通, 賣相正常
乾燒伊麵 $56 ~ 味道正常, 但不算好食
環境 : 茶餐廳裝修, 座位幾多
服務 : 店員有禮貌
價錢 : HK$111 (無加一服務費)
滑蛋蝦仁飯
乾燒伊麵
2024-05-09
$55 (Dinner)
2024-04-26 122 views
朝頭早送完小朋友返學,多數我都會食埋早餐先返屋企!我好鍾意去泰昌度食早餐講起泰昌餅家,可能人人都以為淨係呢對只係買麵包😂😂但其實行入少少係餐廳嚟嘅可以食嘢👍🏻由於餐廳位置比較隱蔽,不容易被看見所以餐廳一般都唔會太多人,唔會坐到好迫呢個係其中一個原因,我最鍾意去食嘢而家好多地方已經冇得食五香肉丁米🥹而泰昌仲有得食五香肉丁米真係好感動😍而且味道係唔錯,除咗佢個早餐份量都好多價錢,我覺得都算係比其他餐廳優惠👍🏻👍🏻一般都係$36 就有一個套餐,凍飲就加$3
朝頭早送完小朋友返學,多數我都會食埋早餐先返屋企!
我好鍾意去泰昌度食早餐
由於餐廳位置比較隱蔽,不容易被看見
所以餐廳一般都唔會太多人,唔會坐到好迫
呢個係其中一個原因,我最鍾意去食嘢
而家好多地方已經冇得食五香肉丁米🥹
而泰昌仲有得食五香肉丁米真係好感動😍
一般都係$36 就有一個套餐,凍飲就加$3
2024-04-25
$36 (Breakfast)
2023-10-10 343 views
南豐廣場入面嘅泰昌餅店做咗裝修之後,喺外面睇覺得都幾靚,所以每次行過都有想入去試吓嘅衝動,但係身邊嘅人都提我唔好亂試,始終抱有獵奇嘅心態,真係想入去試試,今晚屋企人終於話俾個機會我了我一個心願,果然係獵奇食物嘅質素😰菜心炒牛肉以小菜有飯有嘢飲黎講,其實唔貴,但係真係一分錢一分貨,牛肉係完全沒有肉味,而且充滿鬆肉粉嘅質地,味道一般,佢用咗蒜蓉來炒,但係蒜蓉完全聚集於餸嘅其中一邊,完全冇炒勻。菜心算係裏面最好味的。鐵板牛扒餐呢個真係有驚喜,上碟嘅時候見到大大塊好吸引個樣!但係塊肉絕對係喪屍肉,加上無窮無盡嘅鬆肉粉,食入口其實唔知食咗啲咩!之後講吓佢個蒜蓉汁,其實用「汁」黎形容係錯嘅,佢係杰過你屋企支牙膏,倒唔到出嚟果種!跟餐俾咗一個意粉,係就咁用滾水烚咗啲意粉,然後上面淋一啖茄汁果種,完全沒有誠意!成份鐵板餐入面最好味係即炸嘅薯條!熱檸檬茶估唔到,這一餐俾到我最有獵奇嘅感覺,竟然係杯熱檸檬茶!唔知發生咩事,全杯都係漂白水味!喺徹徹底底用漂白水係浸嗰隻杯,然後再沖一杯檸檬茶嗰種味道!!最後我哋唔敢飲放返喺度就走咗。餐廳環境坐得舒服,因為晚飯時成間餐廳根本就冇咩人!入嚟嘅人數亦都代表左一啲嘢。

菜心炒牛肉

鐵板牛扒餐
成份鐵板餐入面最好味係即炸嘅薯條!

熱檸檬茶

餐廳環境

整體來講,呢次嘅獵奇體驗,令我明白屋企人嘅說話係要聽嘅,泰昌餅店,請你堅持繼續做好你嘅麵包,唔好做其他嘢了。
2023-10-06 181 views
星期天,黃金週,將軍澳到到都滿了人。每一間餐廳門口都最少有十幾人在等,沒有想太多的想找個位坐下,已經很好了。不知不覺便行到南豐中心,間間餐廳都很多人。今次的彩蛋便是找到這間餐廳。剛行過的時間還以為是衹有麵包賣,沒有想過是有餐廳的。而食物方便,我覺得好港式茶餐廳,所以便食了個常餐。沙嗲牛即食麵,好港式食物不錯呀~可能是地點問題,不會太多人找到的

食物不錯呀~可能是地點問題,不會太多人找到的
2023-09-16 138 views
上次同仔仔黎經過冇食,今次經過就黎試下!一路以為呢到淨係賣包😂食物雞扒拼鰻魚意粉啲薯條都幾有薯味!鰻魚都ok🫶🏻雞扒就有啲薄,不過都好食😋不過係冇諗到😂😂個意粉咁細,同埋佢上差咗汁嘅意粉🥺不過好快問一問就即換🩷啲意粉就麻麻地🫠頂級牛扒嗯…個牛扒🥩有啲薄,不過100蚊都唔洗,其實都唔會厚得去邊我哋叫5成熟,都好有牛味!係唔夠喉姐😂😂凍檸茶、熱檸水個檸檬好鮮!酸都好食🤪menu 服務😂好大鄉里!因為好少staff,係咁舉手冇人理😂同埋佢哋真係好忙,然後有人同我哋講,掃QR CODE就得,水都係自助拎😀
上次同仔仔黎經過冇食,今次經過就黎試下!
一路以為呢到淨係賣包😂

食物

雞扒拼鰻魚意粉

啲薯條都幾有薯味!鰻魚都ok🫶🏻
雞扒就有啲薄,不過都好食😋
啲意粉就麻麻地🫠

頂級牛扒
嗯…個牛扒🥩有啲薄,不過100蚊都唔洗,其實都唔會厚得去邊
我哋叫5成熟,都好有牛味!係唔夠喉姐😂😂

凍檸茶、熱檸水
個檸檬好鮮!酸都好食🤪

menu

2023-07-26 201 views
今天偶然有事到南豐廣場,未夠鐘,隨便找間茶餐廳歇歇腳,見泰昌座位寬敞便入去一試。點了$38的下午茶,已包括菠蘿油、火腿和牛乳炒蛋,配上熱奶茶,價格合理啊。食物送上桌全部熱騰騰,我已經加分👍嘗過後覺得整體不錯。對一般茶餐廳服務沒有特別期望,但很高興留意到3位樓面員工都很勤快和友善,令我感覺十分良好。此外,店內座位很多也很整潔,可能當時並非繁忙時段,所以客人都可揀選喜爱位置,久坐也冇問題。下次經過一定再幫襯以表支持😀
食物送上桌全部熱騰騰,我已經加分👍嘗過後覺得整體不錯。
下次經過一定再幫襯以表支持😀
2023-07-25
$38 (Tea)
2023-05-28 242 views
第一次嚟呢度食飯。見食評都ok,坑口好少少嘅餐廳星期日係唔洗排隊,只想快快食個飯,呢度又唔洗等位,就入咗嚟食。餐牌價錢都合理,一般茶餐廳嘢食。叫左個鰻魚炒飯,本以為炒嘢喺茶餐廳嚟講唔會中伏點知中咗個大伏😨 因為佢根本就唔可以叫做炒飯,只可以叫做撈飯。 啲飯無炒開過,係一嚿嚿嘅,蛋都係一嚿嚿🙄 正常炒飯係蛋包住每一粒飯,炒得好香,呢個飯只係將所有材料係個鑊度撈埋一齊,醬汁都係某部份飯先有,有啲飯基本上係白色🫥 你搵啲醬汁係呀pat pat食幾啖好喊。唯一可取之處係好大碟,但咁嘅味道一啲都唔想食落去。同行友人叫左叉燒炒蛋飯,叉燒炒蛋都叫正常啲,飯就比較乾。雖然呢個價錢有湯,有嘢飲都叫合理,但下次唔會再嚟食,去排隊食番牛奶冰室好過

同行友人叫左叉燒炒蛋飯,叉燒炒蛋都叫正常啲,飯就比較乾。

鰻魚炒飯
2023-05-08 203 views
公眾假期,大商場都人山人海,所以去了南豐廣場的泰昌茶餐廳。疫情前已經有堂食,但食物款式不多,所以沒有來吃。後來裝修,擴大了,食物款式多了,有鐵板、粉麵飯等,還有乳鴿,才來試試。這次已經是第三次來,可能因為在商場最入面的舖位,所以很多人都不知道有茶餐廳,每次來都只有一半客人左右。之前已經試過焗豬扒飯和鐵板,味道不錯,這次試試較為中式的套餐,點了涼瓜菜脯煎蛋飯,爸爸點了咖哩焗牛肉飯。小朋友 上次做完運動很餓,吃光了牛扒鐵板餐, 還加了一隻乳鴿, 這次事先被警告不能再吃那麼多,所以只點了常餐。涼瓜菜脯煎蛋飯: 蛋煎得很香,菜脯不會太鹹, 涼瓜不會太苦或無味,餸菜很適合和飯一起吃。咖哩焗牛肉飯: 爸爸沒有特別評價,只說這間餐廳的性價比高,茶餐廳的價錢可以吃到酒樓的質素 ,生意不好應該是位置問題,而且款式也沒有附近的茶餐廳多,也是少人光顧的原因。腸仔即食麵、 奄列及牛油多士: 小朋友全都吃光,沒有負面評價, 只是香腸賣相不太好。這間茶餐廳的一個特別之處,就是點套餐會送椰子雞湯,點西餐也是這個湯,總覺得那是稻香火鍋的椰子雞湯湯底。 出湯的單總是有點亂,每次都會漏一碗, 但店員檢查完後又會送回。飲品

飲品款式和一般茶餐廳差不多,熱奶茶會用厚杯盛載,一般熱飲用膠杯,看到餐牌有熱杏霜所以點了試試,調味剛剛好,不用加糖。

餐廳門外有餐牌, 套餐有A/B兩款輪流供應, 每款有大約七八個餐,自助點餐。 店員人數不多,店面只有兩至三人,出餐速度正常。
焗咖哩牛肉飯套餐
椰子雞湯及熱杏霜
香腸即食麵,庵列,牛油多士
涼瓜菜脯煎蛋飯套餐
2023-05-01
$54 (Dinner)
焗咖哩牛肉飯套餐
椰子雞湯及熱杏霜
香腸即食麵,庵列,牛油多士
涼瓜菜脯煎蛋飯套餐
2023-03-15 268 views
基本上你唔行入去係唔會發現呢間茶餐廳嘅存在你淨係會以為隔離有得飲茶不過將軍澳真係冇乜好嘅茶餐廳所以真係要捐窿捐罅搵下佢出面真係好似係賣餅賣包但係你估唔到佢入邊真係有嘢食好!我哋一於試試!因為我係今朝早去食早餐所以叫咗個最穩陣嘅餐🥣應該包冇死呢個係茶餐有炒滑蛋同埋多士炒滑蛋的確出色 入面仲有蛋汁多士舊麵包仲係脆 出色至於呢個招牌沙嗲牛麵味道都係非常出色麵質煮得非常彈牙沙嗲牛肉自家炒得好惹味一丁嘅麻油係另上同埋你哋可以問佢拎辣椒油加埋落個沙爹牛麵度 一流不過唯一唔好嘅嘢係個湯唔夠熱如果可以熱啲會更加Perfect整體來講真係唔錯仲可以出去幫襯買包買糕點其實將軍澳區真係冇乜好茶記呢間有80分會繼續幫襯同埋服務好好叫佢拎辣椒油同餐紙都會即刻俾你抵讚
基本上你唔行入去
係唔會發現呢間茶餐廳嘅存在
你淨係會以為隔離有得飲茶
不過將軍澳真係冇乜好嘅茶餐廳
所以真係要捐窿捐罅搵下

佢出面真係好似係賣餅賣包
但係你估唔到佢入邊真係有嘢食

好!我哋一於試試!
因為我係今朝早去食早餐

叫佢拎辣椒油同餐紙
都會即刻俾你

抵讚
2023-03-15
$46 (Breakfast)
無諗過泰昌餅家竟然會開左間茶餐廳在坑口南豐廣場門口位置當然有大家熟悉既麵包同埋彭定康讚好的蛋撻入到去餐廳餐牌選擇都有好多下午茶時段就叫左對鴛鴦脾試吓炸脾西多 ($𝟒𝟖)脆卜卜真係好正雞皮炸到香脆有黑椒鋪面西多都係超級好味瑞士雞脾撈麵 ($𝟒𝟔)雞脾都算入味但係撈丁就無乜瑞士汁味所以就覺得淡淡地所以今次比拼炸脾勝出👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻下次想試下泰昌早餐呀~好開心TKO居民有咁多新餐廳呢!
無諗過泰昌餅家
竟然會開左間茶餐廳在坑口南豐廣場
門口位置當然有大家熟悉既麵包
同埋彭定康讚好的蛋撻
入到去餐廳餐牌選擇都有好多
下午茶時段
就叫左對鴛鴦脾試吓

炸脾西多 ($𝟒𝟖)
脆卜卜真係好正
雞皮炸到香脆有黑椒鋪面
西多都係超級好味

瑞士雞脾撈麵 ($𝟒𝟔)
雞脾都算入味
但係撈丁就無乜瑞士汁味
所以就覺得淡淡地

所以今次比拼炸脾勝出
👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻
下次想試下泰昌早餐呀~
好開心TKO居民有咁多新餐廳呢!
2022-10-30 315 views
宜家做咗人哋阿娘 每日都學校和興趣班來來回回!中間停留的時間 最喜歡來這家吃個下午茶☕️🙃價格中肯 份量大 吃完肚仔很滿足的🥳最緊要提一提大家⋯ 每個下午茶餐 會免費送你一個秘方曲奇皮蛋撻😋 好好味!
價格中肯 份量大 吃完肚仔很滿足的🥳

2022-09-02 256 views
到底仲有冇好食又唔油淋淋沙翁食…….真係食唔返,以前舊屋村麵包店都仲食到家下咩都冇有時去泰昌買黎食,頂下,過下口瘾,算不過,唔係間間好食,因為唔係間間都炸得好食,油溫要控制得好好有時食落似高力豆沙D Friend.內面太濕,外面唁夠脆一係太高油,外乾,內面仲乾完全有口氣感暫時,得旺角呢間得我心可惜,執左
到底仲有冇好食又唔油淋淋沙翁食…….

真係食唔返,
以前舊屋村麵包店都仲食到
家下咩都冇

有時去泰昌買黎食,頂下,過下口瘾,算
不過,唔係間間好食,
因為唔係間間都炸得好食,
油溫要控制得好好
有時食落似高力豆沙D Friend.
內面太濕,外面唁夠脆
一係太高油,外乾,內面仲乾完全有口氣感

暫時,得旺角呢間得我心
可惜,執左
TakeAway