2016-06-12 1152 views
今朝一早醒左訓吾倒,的起心肝去食早餐。最後揀左九龍灣太興。 去到冇乜人,不用排隊。坐低點左個雪菜肉絲米餐,米粉不錯,不過份量同肉絲都很少,多士同炒蛋正常。 還有杯即磨咖啡做得不錯,咖啡味很香! 朋友叫了招牌餐蛋麵,份量正常,有麻油香味,很起來不錯!
2016-04-27 593 views
約左朋友系九龍灣食晏,佢提議去太興,差不多一點到,等左十分鐘便可入座。我叫左常餐有雪菜肉絲米粉,基本上碗米粉入面系冇乜幾條肉絲,米粉就好滑,有d似米線,味道方面就好一般,食完下晝仲有d口渴,炒滑蛋,冇食比左朋友,件多士就一般普通size,幸好都仲有d微暖,熱齋啡,但最後比左杯熱咖啡,入口都好 rich。朋友叫左义燒燒肉飯,燒味份量也多,但d飯就好似少左d,义燒帶點肥膏同埋仲好有肉汁,幾好食,相比下燒肉比較普通,仲有少少鞋口添,個凍奶茶佢話還可以。埋單 $123,都幾貴下!
埋單 $123,都幾貴下!
2016-04-27
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$61 (Lunch)
2016-03-03 421 views
今天自己一個吃午餐,於是我便去太興吃飯,中午1點幾,正值午飯時間,有一些人在排隊。由於我只是一個人,很快便能入座,不過需要搭枱。我叫了5星級燒肉飯,飲品叫了凍檸茶少冰。5星級燒肉飯方面,燒肉有很多件,而且每件都十分肥美,我以為是燒腩呢^_^ 雖然燒肉是凍的,不過燒肉皮十分脆。另外,燒肉的肉質完全不(鞋),而且肥美多汁,十分美味!白飯份量方面,其實是比較少的,女生剛剛好而已,男生應該不夠飽。另外豉油太少了,我要另外再點一碟豉油。凍檸茶少冰方面,少冰都是十分多冰,有一半都是冰,正當我想發怒的時候,看見隔壁枱一位小姐叫普通凍檸茶(沒有少冰)竟然2/3都是冰,我想還是算了。味道方面,凍檸茶只得3塊薄薄的檸檬片,不過味道都ok,不會酸/苦澀。價錢方面,5星級燒肉飯$63,凍檸茶$3,餐廳不用加一,總共$66,對於在平日吃午飯,這個價錢都算昂貴。總結來說,太興食物味道不錯,都算是茶餐廳的好選擇。

我叫了5星級燒肉飯,飲品叫了凍檸茶少冰。
凍檸茶少冰

總結來說,太興食物味道不錯,都算是茶餐廳的好選擇。
2016-03-03
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$66 (Lunch)
凍檸茶少冰
2016-02-26 239 views
喜歡去九龍灣太興, 環境清潔, 寛敞,服務可以. 桌上還提供一壺熱水可以自由倒.輕盈辣肉碎扎肉湯米粉是我最愛, 有扎肉, 少辣肉碎,豆, 更有九層塔, 帶來香, 惹味, 有清新的感覺. 份量最合食量不大的女士.奶茶茶走, 鍊奶另上, 甜度自己調教, 茶味濃, 奶份量剛剛好. 但次次我叫待應不用給太多鍊奶, 來時依然多, 感覺好浪費.
輕盈辣肉碎扎肉湯米粉
2016-02-11
$26 (Breakfast)
輕盈辣肉碎扎肉湯米粉
2015-09-09 373 views
Lunch的時間,我時常會出外吃,十次有八次,我都吃不完我的午餐,因為現時的午餐份量甚多,我一個lady真的吃不下。間中,我感覺我吃完午餐後,吃剩了的,可以是我下一個午餐的份量。做人真的不可以太浪費,所以我現在本著一個心,就是盡量吃簡而精的食物好了。這次走入太興,因為知道太興的食物雖不便宜,但多是好吃的。一走進太興,被侍應帶到另一張有客坐著的雙人枱,心裡面不是太高興,因為入來的時候看到有空的雙人枱,他們應該是想預留給兩位客人。但我入坐時已經1點40-45分左右,人流應該會已開始減少,這時候他們就不應該要客人搭枱。 我提及到不想搭枱,那男侍應竟然說沒有不搭枱的位,我也不為小事理論,最後我選了另一張客人即將賣單的雙人枱,一間餐廳待應的服務是否貼心,在這些細節上就分出來。點了咖哩牛腩飯,飯來得算快,味道一如以往的沒令人失望,有好吃的感覺。泡沫咖啡亦好飲﹗吃的中途已發現自己吃不完,叫侍應給我盒子,把半個飯帶走了,剛好夠我明天吃。這樣一餐當兩餐食,又吃到美味食物,慳不少呢﹗後一日再叮來吃,味道依然美味﹗

咖喱牛腩飯
泡沫咖啡亦好飲﹗
泡沫咖啡
2015-08-27
$66 (Lunch)
咖喱牛腩飯
泡沫咖啡
  • 咖哩牛腩飯
2015-02-21 208 views
早二日行街行得攰,本想搵coffee shop 抖下基本上成個德福都只係得連鎖式既餐廳(我一向比較喜歡支持小店的)差不多五年無去過太興的我,因周圍都大排長龍,便幫襯太興了印象中他們家的冰鎮奶茶不錯的公司三文治 ,十分一般料雖然多,但凍既,個包硬既而且用上都是平價貨式比美心更差,人家美心仲有薯片伴碟佢收人五十蚊份會唔會好過份奶油豬又係凍既!看到有炼奶嗎?我食都差點食不出無甜味,個包因為凍既因此好硬冰鎮奶茶和咖啡味道好,是唯一令我最滿意的我們姐妹二人點了兩個下午茶餐,加埋凍飲共付差不多一百大兩,好貴,服務還算是好,坐位舒服,食物質素有待提高
早二日行街行得攰,本想搵coffee shop 抖下
差不多五年無去過太興的我,因周圍都大排長龍,便幫襯太興了
印象中他們家的冰鎮奶茶不錯的

公司三文治

公司三文治 ,十分一般
料雖然多,但凍既,個包硬既
而且用上都是平價貨式
比美心更差,人家美心仲有薯片伴碟
佢收人五十蚊份會唔會好過份

奶油豬仔包

奶油豬
又係凍既!
看到有炼奶嗎?我食都差點食不出
無甜味,個包因為凍既因此好硬

冰鎮奶茶和咖啡
味道好,是唯一令我最滿意的
我們姐妹二人點了兩個下午茶餐,加埋凍飲
$50 (Tea)
2014-10-04 377 views
收到張太興50蚊既卷,咁就襯住去九龍灣睇戲時去左依間太興食個午餐兩個人叫左一碗排骨面線,一碟鵝脾飯加多個鮮油多士叫碟鵝脾飯加三蚊有碗羅宋湯,碗湯嚟到飲第一啖發覺唔熱,即刻叫侍應拿去更換,點知再嚟嗰碗都係唔熱,係咪煲個湯都唔識呀到食個鵝脾飯時,隻鵝脾啲皮真頭淋既,啲飯又係唔熱,暖暖地咁,真係離譜到個鮮油多士,見到個餐牌影到好靚,好想食。點知一嚟到發現原來每塊都係得半塊牛油,小家到過份,真係無下一次最後個排骨湯面線,個湯又係唔熱,真係唔知個廚房係咪唔識整熱嘢。啲排骨算係可以,夠多肉夠淋,算係咁。

兩個人叫左一碗排骨面線,一碟鵝脾飯加多個鮮油多士

2014-10-04
$70 (Lunch)