Restaurant: TAI HING (Greenfield Garden Shopping Arcade)
Info:

2017-08-12 780 views
原來我之前都寫過幾次太興,真是自己都不記得了😅,但是歷史已經久遠,太興,在我的印象中,好像已經裝修過幾次,室內環境完全不同,服務人員亦都完全不同了。即使現在,星期四晚上,大概七八時進去,也可以自由坐低,沒有什麼人在等位。太興,以往比我的感覺,好像非常之貴,一個燒味飯,雙拼都大概要五$60。現在,好像非常之不同,餐牌上有很多特價選擇,先看到牛尾,其餘還有雞,如果特價小菜上面有雞,便可以不用叫燒味那一種。紅酒牛尾,只覺得面頭很多油,非常之油膩,而又未不算太多肉,亦都比較薄切,所以牛尾的肉不太多,一大盤,覺得油膩。極尙魚露蔥油雞,以特價小菜來說,這個蔥油雞算是非常划算,因為半隻放在碟上,童叟無欺,雞皮不算太肥膩,亦都不算油光滿雞。雞的外皮及表面那層肉,的確有點兒雨露的鮮味,微咸,不用再點薑蔥。然後,由於母親非常之喜愛太興的豬肺湯,於是迫我們也一起喝,便帶了三盎。結果,我覺得豬肺湯,味道還好,雖然不算是火候十足味道香濃,但是杏仁味亦都比較出色,味道可以吧。豬肺只有三兩件,但是已這麼一大盎豬肺湯,都只需48還有第二第三盎特價的話,其實價錢已經比以往便宜得多。由於帶了兩個肉類,害怕沒什麼菜,所以點

紅酒牛尾,只覺得面頭很多油,非常之油膩,而又未不算太多肉
,亦都比較薄切,所以牛尾的肉不太多,一大盤,覺得油膩。

,微咸,不用再點薑蔥。

然後,由於母親非常之喜愛太興的
豬肺湯,於是迫我們也一起喝,便帶了三盎。

結果,我覺得
,味道可以吧。

由於帶了兩個肉類,害怕沒什麼菜,所以點了一個
椒絲腐乳通菜,這個等得比較耐,可能因為是即炒,還是有點兒油光。這就是我不太喜歡外出吃東西的原因,一來比較油膩,二來吃少少一碟菜就已經索價$40-50。既不健康有比較昂貴,為何不在家裏煮呢。通菜不算非常之堅硬或煙韌,有點椒蒜,味道不錯。

還有太興的冰鎮凍奶茶,其實我一向也覺得味道不錯,而且茶味不澀,但是由於近期感到飽制,今次沒有喝。
Type of Meal
Dinner
2017-05-16 339 views
今日再次同朋友去太興食下午茶,由於大家都好肚餓的關係,一坐低我同友人好快睇完餐牌就决定叫2個茶餐一齊分享食,侍應亦好快手甘幫我地落order!不到3分鐘侍應就好快上左香煎雙蛋豬扒飯比我地,我地立即開餐,一試!嘩!雙蛋煎得太老太硬,食落完全無蛋香味,味道真是麻麻!至於個豬扒,我諗大家都見到非常細塊,味道亦好一般,得过咸字!肉質好嚡口好硬,完全唔好食,杯熱菜蜜就一般啦,不夠濃味,太淡口!跟住食埋個大都牛肉麵,D麵質都算唔錯,好弹牙好爽口,但D牛肉真是唔得,煮得唔夠淋,好硬好難食!至於杯凍檸茶就一般啦,不過不失!今次太興的食物真是令我完全失望,希望下次再來會有所改善啦
,杯熱菜蜜就一般啦,不夠濃味,太淡口!

今次太興的食物真是令我完全失望,希望下次再來會有所改善啦

2017-05-12
$45 (Tea)
2017-05-15 222 views
今日母親節同屋企人去左太興食晚飯,知道今晚一定多人食飯,所以晚上六點就即刻走去等位,可能時間尚早,去到太興好快就有侍應安排位置比我地,坐低後望望餐牌,都有好多選擇,樣樣餸都好吸引好想食最後大家决定叫3個晚饭套餐一齊分享!點餐後不到5分鐘侍應就放低左第一道菜,就是义燒 燒鵝雙拼,D义燒真是好好食,肉質超嫩,入口鬆化,再加上D醬汁甜甜地好惹味,至於個燒鵝就一般喇,肉質食落好嚡口,味道一般,好彩有碟酸梅醬點先可以好食D第二道菜好快就上枱,梅菜扣肉,D扣肉都好好食,肥瘦適中,入口即溶,再加埋D梅菜真是送飯一流,甜甜地好惹味,可惜份量太少,反而加D菜芯味道完全唔配合,菜芯又硬又老,好難食侍應好快上埋第三道菜就是豉汁蒸倉魚,條魚食落好新鲜好好味,蒸得啱啱好唔會過火,抵讚整體D食物質素都算唔錯,可惜份量偏少,價錢亦偏貴!
最後大家决定叫3個晚饭套餐一齊分享!

整體D食物質素都算唔錯,可惜份量偏少,價錢亦偏貴!
2017-05-14
$90 (Dinner)
Celebration
Mother's Day
2017-05-05 217 views
今日一早去左友人屋企玩遊戲機兼吹下水,友人家住青衣碼頭,打打下機我同友人都感覺有D肚餓,大家望下時間2點半啱啱好可以去食個茶餐醫肚,於是拿拿臨落楼去食野,友人話佢屋企楼下有間太興,D食物質素唔錯可以一試!去到太興好快有位坐低,即刻攞個餐牌望下先,見到下午茶有好多好多選擇,有炒飯有炒麵,連我最爱的湯粉湯麵都有,樣樣野都好想食,點算?有選擇困難症的我地最後終於决定叫乾炒牛河同埋牛丸湯米粉,不用幾分鐘,侍應好快就上左碟乾炒牛河比我朋友!一上到枱已聞到好香豉油味,我同朋友都急不及待試下D河粉先,嘩!炒得非常惹味,食落完全唔會覺得好油,味道啱啱好,咸淡適中,再試埋D牛肉,都好好味,D牛肉炒得刚刚好,唔會過老,而且仲好有咬口添我地食食下乾炒牛河,好快又再上埋我的牛丸湯米粉,一上枱我已聞到好香牛丸味,即刻夾粒試下,太好味了!牛丸好弹牙好有咬口,而且仲超濃牛肉味添,跟住再食下米粉,米粉已經索晒個湯D味,好好食,味道一流!最後飲埋杯凍o茶,味道都唔錯,飲落一D都唔會有苦澀味,甜度適中,簡直透心涼太興的價錢雖然比一般餐廳貴左小小,但食物質素真是完全值回票價,我下次一定會再來光顧的

2017-04-27
$45 (Tea)
2017-04-21 199 views
太興我一直都非常支持,須然比一般茶記稍貴,但質素係有保証的!今日放假再次去食早餐,先黎杯凍O茶,一望已覺得有D唔妥,睇真D發覺原來換咗D細粒D既冰粒,以前圓圓地而家散D再望吓凍O茶嗰顏色比之前淡色,飲啖試吓嘩…… 酸嘅而且冇茶味,叫個侍應生比D糖水我加,但依然不像從前既味道,下次都係飲番冰鎮奶茶穩陣D!多士、旦、腸、雞扒還算正常,但之後既火煺出前一丁就……圖中呢碗係咪正正常常冇乜特別呢?但其實係換過黎第二碗,第一碗送來,我從未試過在太興會出品一碗完全發水既出前一丁囉,誇張D好似麻繩咁粗,心諗唔通水吧換咗人?(水吧好似需協助煮麵)以往我一直讚太興既出品貴得黎有價值,但今日比我感覺直係水準下降,希望只係一日失手啦,須然今日D食物麻麻,但有樣嘢係可以保持水準,就係侍應生既服務,今日我咁多不滿及要求,但各個待應依然禮貌非常,我有不滿他們很有禮貌道歉並保持笑容,值得一讚!
多士、旦、腸、雞扒還算正常,但之後既火煺出前一丁就……
2017-04-21
$36 (Breakfast)
2017-04-17 259 views
早上外出嘆早茶回家後,等到下午茶時間先再落樓下間太興下午茶,平時都幾多人,今日假期更加多要等位,都等咗成十幾分鐘先有位,望望餐牌有新發現多咗兩三款飯喎,最後選擇咗巨型雞扒飯及食過好多次既大都牛肉麵,侍應話雞扒飯很多人點,所以可能要等15分鐘,我又唔趕時間所以照點,結果唔駛10分鐘就送到啦嘩……雞扒真係好巨型喎,而且顏色炸得唔錯,試吓先……唔會太乾仍有肉汁,有用少少酒醃過,加埋其他醃料醃出黎既味道比我期望有D出入囉(見仁見智啦)唔係唔好味但我個人覺得不合我自己,如果配上其他醬汁可能會好D!至於大都牛肉麵保持一貫水準幾好味,牛肉夠淋而且好入味今次既雞扒飯一般般,下次再試埋豬扒雙蛋飯
保持一貫水準幾好味,牛肉夠淋而且好入味
今次既雞扒飯一般般,下次再試埋豬扒雙蛋飯
2017-04-15
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$41.5 (Tea)
2017-04-06 152 views
OT完10點鐘先番到青衣, 都冇咩邊間餐廳仲有開門, 諗黎諗去都係食太興平時菜單都唔多睇, 都係食開鴨脾飯, 今次手痕望左兩望, 俾我發現到佢個胡椒豬肚煲, 所以就叫點知真係有SURPRISE, 成個煲連爐咁上, KEEP住D湯係熱, 已經覺得好有誠意, 仲要個味都唔錯, D雞滑到呢~最正係佢D胡椒既份量岩岩好, 辣辣地但又唔太辣, 岩晒我呢D想食小小辣但太辣又頂唔順既麻煩友另外加左個豬肺湯, 個湯就都係咁冇咩特別, 仲要貴貴地唔係好底

2017-04-05
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)
  • 胡椒豬肚煲
2017-03-16 144 views
太興好多時都係我既飯堂,須然價錢未必比一般茶記平,但勝在付出一元就真係比番一元既質素你今日放假瞓死咗,成14:00才起身,之後去屋企樓下既太興tea一tea先,上次食咗唔錯既干炒牛河,今日改食星洲炒米,加杯凍鎮奶茶48元下午茶星洲炒米稍稍比茶記貴,但我覺得合理,因為食落真係有分別,即炒出來送到我已被味道引到口水流,比較濃烈既味道啱我配料又多,中蝦有4-5隻而且並不是平時多用來炒飯嗰D冇味蝦,兩個字……好味冰鎮奶茶一直都保持到應有既水準環境在青衣海旁邊,一個悠閒而滿足既下午茶
今日放假瞓死咗
冰鎮奶茶一直都保持到應有既水準
環境在青衣海旁邊,一個悠閒而滿足既下午茶
2017-03-08
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$51 (Tea)
2017-02-26 146 views
在海邊的太興,而且有位泊車。嘆過下午茶,在海濱長廊散步,看看風景,看看釣魚郎。下午茶餐如何?仿佛沒甚要求亦唔記得細味。心目中太興不會太差的。但是,去商場洗手間就好有印象,因為好遙遠哦。
Type of Meal
Tea
2017-02-06 139 views
有時候不想在家煮,會很方便地去樓下的太興解決。下午茶算是第一次首先被它的外型吸引,仔細一看,原來是棉花糖,一向不喜歡食甜品的我,被它吸引了。拿起刀叉,切一小塊放進口中,棉花糖的甜配上多士的香,配合的很好,很有層次,平時單食棉花糖會太甜,單食多士又會太乾,這樣一起食,還真不錯呀。算是一個小驚喜。再來一杯冰震奶茶。我比較喜歡重奶味,所以覺得奶味不夠,冰涼的感覺帶給你透心涼的感覺,特別刺激。不是嗎?冬天的飲料放在冰上,喝起來怎麼不刺激呢⋯⋯

算是一個小驚喜。
2015-03-16 710 views
星期六放假,知道太興的燒味一向都出名,同埋又想飲佢杯奶茶,決定同屋企人黎屋企附近的太興食午餐。午餐價錢套餐價(連野飲)都要50至60蚊,因為想食燒味,嗌左個乳豬飯加奶茶。乳豬皮脆, 脂肪厚過肉...至於個飯唔夠熱,不過整體係好食既

2015-03-15
$60 (Lunch)
2014-11-07 485 views
星期日的晚上,咱們一家通常在外用膳,多數在青衣區覓食,很多時候會在同一食店吃飯,不過今晚卻有點不同。今晚來到太興,同樣地要等位,而且在下已來過好幾次,因此不用多說餐廳環境了。在餐牌中,雖然有燒味和小菜可以選擇的,但是咱們還是點了多款燒味來吃。薰蹄。似乎已經後久沒吃了,今晚點來,可以回憶一下它的味道。薰蹄本身沒甚味道,要靠醬汁提起味兒,薰蹄咬下有鬆化現象,皮有點煙靭,蘸上醬汁,是酸酸微微的,也能帶來醒胃作用。叉燒。一向是在下的至愛吧,每次吃起叉燒,總會有鬆化和軟腍的,而這叉燒也有燶邊位置,吃起來也有點脆口感覺。雖然是差不多全是瘦叉,可是卻又帶又有肥脂在內,因此吃起來不會太過硬和乾。燒鵝。總是吃到的是皮脆,皮下脂妨也有一點。肉質軟腍和有咬口,雖有骨在內,但是卻不成問題,重要的是連骨也都好吃呢。燒肉。這燒肉的皮與肥脂和瘦肉相連著,賣相不錯,吃下時皮夠脆,但有稍微硬了一點,肉質不錯,夠軟腍而且不會太鹹,味道剛剛好吧。油菜。今次點來菜心,菜心都幾甜的,雖有蠔油蘸上,但可以提提菜的鮮味。菜淥得夠腍,稍多爽口的話,就更好。這晚點的全是例牌,而且幾乎把全部的燒味都點了,可謂是一餐燒餐呢!

薰蹄
叉燒

燒鵝

燒肉

2014-10-19
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
2013-12-26 217 views
上次來這間太興,給在下的印象是麻麻,不過今晚也是不多想,不妨再來一次。今次點來一客叉燒飯,沒有像上次般黐黏黏的,不過蜜味都豐富,肉質就有點腍,但未至於鬆化。叉燒是全瘦的,沒有半點油脂,在這情況下叉燒腍的話,都係咁啦。油菜是菜心,今次用上了蠔油,不過蠔油偏少,沒把整碟菜都是蠔油。菜也是淥得腍腍,沒有爽脆的感覺,只是多一碟食吓。柚子蜜都是甜的,喝一杯都是滋潤一下乾燥的天氣。杯底裡有柚子,加上是沖濟,把水和沖濟混和,就是甜甜的一杯柚子蜜了。今次好像是好了一點,叉燒至少不會硬屈屈的。由於時間不早,店舖要收工,因此還未吃完,便收在下的飯錢,有點莫名其妙的感覺。
2013-12-25
$58 (Dinner)
2013-07-14 159 views
一個人食晚飯,求求其其便算了,今晚只有一個人,不想想得太多,是但求其去一間食店搞掂便算了吧。今冕來到青衣翠怡,就是求其去了太興燒味,在下去過荃灣及尖沙嘴分店,其實這兩間都是OK麻麻地,而這間分店也不會寄予厚望。來到太興,想到的只有他們的燒味,其他甚麼小炒,在下不會去試的,原因就是太興以燒味起家,所以亦只有吃燒味好了。來一客叉燒飯,似乎成了在下不二之選,可能就是在下喜歡吃的食物。今趙的叉燒有燶邊,是在下喜愛的,沒有燶邊的,好像少了一樣東西似的。不過看過這碟叉燒飯中的叉燒,似乎顏色暗淡了一些,不是光亮如澤的,而且蜜汁也頗多,令叉燒黐黏黏的,而且有點硬柴柴的。另外腐乳通菜中的通菜只是淥過了,再加上腐乳。然後通菜未見淥得夠淋,有點硬屈,而腐乳卻好像有點怪怪的,有點沙的感覺,不像以往吃過的腐乳一般的味道。冰鎮奶茶可說是太興的名物,奶茶是有茶的味道,但是卻又不夠厚道,回甘味也欠缺了,滑就夠滑但奶就落得多了一點吧。雖然叉燒有燶邊,但整體味道不太如意。

雖然叉燒有燶邊,但整體味道不太如意。
2013-07-14
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$61 (Dinner)
2013-02-19 135 views
新年團拜,除了打邊爐,其實吃盤菜也不錯,因為洗的東西比較少,收拾方便些,可以大家圍著一起玩遊戲的時間也多了。有朋友說元朗還是屯門那邊的圍村有很好吃的盤菜,可是最後因為時間緊迫,就由屋主自己決定到哪裡去訂,她就選了家裡樓下的太興盤菜,一來不用煩怎樣從新界把盤菜搬回家,而且她說這個盤菜有鮑魚,感覺豪華一些。這個集團今年推出了三款盤菜,我們只有七個人,所以只可選擇其中兩款,一款是$730的鮑魚海味豐盛盆菜,另一款是$1680的極品鮑參花膠至尊盆菜,同樣都是8人用的,但價錢相差一倍以上,我們還是小朋友,不用吃那麼貴的盤菜,最後就買了最平的一款。盤菜裡面的食物本身都已經煮熟了,吃的時候把店家附送的兩盒南乳汁倒進去,再用電磁爐一直熱著。盤菜看起來很豐富,裡面有8隻原隻鮑魚、冬菇、髮菜、花膠、大海蝦、海鰻鱔肚、油雞、燒鵝、蘿蔔、雲耳、枝竹、芋頭、魚蛋、燒腩仔、豬手、吊片、素翅和西蘭花。雖然加了兩盒南乳汁,可是味道仍然有點淡,某些食材本身沒什麼味道,始終加入南乳去滾才十多分鐘就開始吃,但店家應該不會是打算靠這些後期加入的南乳汁調味吧,一開始煮的時候應該就要把食物炆得入味,就算沒有南乳汁也不會覺得淡,可

雖然加了兩盒南乳汁,可是味道仍然有點淡,某些食材本身沒什麼味道,始終加入南乳去滾才十多分鐘就開始吃,但店家應該不會是打算靠這些後期加入的南乳汁調味吧,一開始煮的時候應該就要把食物炆得入味,就算沒有南乳汁也不會覺得淡,可是蘿蔔、花膠、枝竹等等都很清淡。

鮑魚是幾大隻,不會炆得過腍,頗有嚼頭;冬菇肉厚,算是炆得比較入味的;海蝦都幾大隻,沒什麼蝦膏,肉質爽口有蝦味;油雞和燒鵝都不錯,始終大興是以燒味起家,水準不會太差;芋頭不夠粉,就算煮到最後也是爽爽的;豬手味道不錯,又腍又滑富膠質;吊片,完全沒有吊片該有的質感,除了以白色一片片的外貌認出它外,味道與軟腍腍的口感都完全不是吊片,頗難吃;魚蛋,比較硬實,沒有魚蛋的彈牙口感。

集團近幾年不斷擴張,聽鬆弛說太興在國內的分店水準甚穩定,和香港的差不多,所以在國內要吃飯通常也會選擇這裡,心想份量雖然變小但出品穩定,盤菜應該不錯,可是只得算是合格,至少要吃盤菜的話,我不會推薦這裡,除非你說你想要吃到每人一隻鮑魚,那麼這個8人份的盤菜價格都算是合理的。
TakeAway
$100 (Dinner)