2024-03-27 1665 views
我哋今次嚟到黃大仙搵嘢食,呢度有一間置身於韓國餐廳🍴裏面嘅台式Cafe🇹🇼。而且呢度啲嘢食都好足料👅,以呢個環境、價錢嚟講幾抵食💰。.🥘台式鐵鍋湯 + 大滿足套餐(雞, 米粉)($128)我哋揀咗濃香蕃茄牛肋條湯🍅,蕃茄味道濃郁又清甜,係自家煲出嚟嘅感覺♨️,唔會有太膩嘅茄膏感。同時間牛肋條嘅肉香味、油脂香味😋,令成碗湯更加鮮味,有種蕃茄牛尾湯嘅感覺🐮。呢個湯底煮雞肉又香又有濃郁雞味🐔、煮唔同蔬菜有吸收晒茄湯嘅鮮香、米粉更加掛湯🍜,食落好滿足。.🍢台式鐵鍋湯 + 夜市小吃套餐($128)呢一款我哋就揀咗黑蒜牛骨湯🐄。甜不辣好有口感、唔同蔬菜配埋牛骨湯純粹嘅肉香味、油脂感😆,有一種清湯腩湯底嘅感覺,夠鮮味🤤。另外台灣腸放落火鍋裏面都好特別🌭,煮完保留住台灣腸甜香嘅味道,同時間更加多汁軟腍,好特別🙌🏻。我哋仲加埋泡麵(+$8)🍜,食到最後煮可以吸收埋湯底嘅風味,食落超滿足💕。.🍰芝士櫻桃奶蓋千層蛋糕($48)千層蛋糕層層都有芝士香味🧀,又有奶油香,兩種香味平衡😝。上面仲有好似士多啤梨新地嘅醬🍓,令到成個蛋糕夠晒甜香,配埋乳酸爆爆珠💥,口感好特別。.
🥘台式鐵鍋湯 + 大滿足套餐(雞, 米粉)($128)
🍢台式鐵鍋湯 + 夜市小吃套餐($128)
🍰芝士櫻桃奶蓋千層蛋糕($48)
2024-03-25
Dinner
揾朋友tea揾到去平時少嚟嘅黃大仙,方便大家就揀咗近港鐵站嘅黃大仙中心北館,電梯上一層行到最尾見到韓閣隔離有間台式cafe,叫「嘆嘆」,感覺幾超chill。一入大門口就見到大樹造型打卡位,掛滿七彩顏色祈願紙條、燈球,頭頂樹葉係一束束密密麻麻倒掉嘅乾花,色彩繽紛。枱凳都主要係木製,成個感覺好大自然。✔️招牌鐵路便當盒$72台灣就去得多,但係正宗嘅台灣鐵路便當就未食過,喺香港其他地方食台灣嘢多數鍾意食牛肉麵,見到呢度有鐵路便當就試試佢。呢個便當好豐富,份量亦都好大份,包含咗肉燥飯、紫菜粟米湯、滷水豆腐、糖心蛋、椰菜,仲可以揀選滷豬排/鹽酥雞/小食拼盤,最後揀咗滷豬排,超大塊!✔️麻辣酒香醉雞翼 2隻(跟餐+$18)鐵路便當跟餐可以加小食,成日抗拒唔到雞翼嘅誘惑,呢隻麻辣醉香脆雞翼係凍食,麻辣味幾突出!✔️古祖黑糖珍珠奶茶(凍)(跟餐+$2)另外,鐵路便當跟餐加2蚊就可以飲到黑糖珍珠奶茶,價錢非常驚喜!出面一定唔止呢個價錢!✔️嘆嘆拼盤(細)$88下午茶時光,點會少得小食拼盤過吓口癮?呢個細嘅拼盤有3種小食:鹽酥雞、台灣腸、甜不辣。鹽酥雞有調味粉、紫蘇葉調味,幾香口。台灣腸皮衣都夠脆夠口感!✔️嘆嘆紫

✔️招牌鐵路便當盒$72

✔️麻辣酒香醉雞翼 2隻(跟餐+$18)

✔️古祖黑糖珍珠奶茶(凍)(跟餐+$2)

✔️嘆嘆拼盤(細)$88

✔️嘆嘆紫薯奶茶$38
朋友單叫咗杯紫薯奶茶,話奶茶嘅紫薯味都幾出。

✔️嘆嘆紫薯菲菲$68
呢個甜品賣相好吸引,用料好足,碎冰上係布丁、仙草、芋圓、珍珠、芋泥,好大份呀!兩個人食都要好出力先食得完!
2024-03-21 77 views
辛苦了一個上午,下午一於和同事吃個豐富午餐。🥘台式濃香番茄牛肋條明爐鍋$88~番茄湯底清甜鮮味,牛肋條肉質豐腴。我們另外加了$60配一份💥星級套餐~包括花甲、肥牛、花枝、豆腐、枝竹、生菜、金菇,雞脾菇及一個甜品。套餐材料豐富,食材新鮮。🍱招牌鐵路便當盒$110~我們選了古祖鐵路滷豬排,豬排滷得非常入味,沒有雪藏味。🫕養生紅棗燉椰子雞湯$98~雞湯足料清甜,感覺健康暖胃。這款燉湯還配上一碗紫菜飯,配湯吃又是另一番風味。🍮三色芋圓芒果雪花冰(加$38)~非常適合打卡的一道甜品。芒果雪糕配上棉棉冰,感覺透心涼。三色芋圓煙煙韌韌,不會太甜。點了滿桌子食物人均也不用$180,十分抵食。
辛苦了一個上午,下午一於和同事吃個豐富午餐。
點了滿桌子食物人均也不用$180,十分抵食。
2024-03-21 45 views
陪阿媽去黃大仙探朋友,黃大仙係一個有特色社區,我同阿媽探完人就在黃大仙中心行街,我們係商場一路行一路揾下餐廳食午餐,我們沿路睇下有咩啱食,見到一間台式餐廳,店員提供QR CODE俾我們掃碼,坐下之後立即掃碼叫野食,叫豬排便當同三寶便當,地方十分舒適,環境又幾好,食物水準整體不錯,地點又方便,近MTR真是超方便,價錢又不是太貴食物水準豬排,炸得好好食,飯夠軟熟雞翼,好好味腸仔,味道又幾好服務,我覺得不錯地方,店舖都幾大,座位舒適地點,近MTR十分方便嘆嘆係一間環境舒適台式料理,我覺得呢間真是幾好,值得推薦!
食物水準
豬排,炸得好好食,飯夠軟熟
雞翼,好好味
腸仔,味道又幾好
服務,我覺得不錯
地方,店舖都幾大,座位舒適
地點,近MTR十分方便
嘆嘆係一間環境舒適台式料理,我覺得呢間真是幾好,值得推薦!
2024-03-18 32 views
前排去完台灣,掛住台灣既美食🥲呢日去左黃大仙拜神,見到原來有間台灣味道既餐廳,所以就入左去回味下食得台灣野,點可以唔食滷肉飯呢樣我真係幾推介餐廳用左珍珠米,唔係平時食開既泰國米未食飯都感受到誠意🥰一擺啖飯入口,滿滿既油香,就知道我今次無叫錯野食啦🥳滷肉汁又好送飯,隻蛋又入哂味,好快我就清左碟飯😝第二樣要介紹既係蛋餅今次我地叫左芝士肉鬆味,佢賣44蚊佢既蛋餅係比較厚身既,唔係台灣食開既薄薄地熱辣辣加上半溶既芝士,又有甜甜地既肉鬆我地細食D,食左一舊都飽飽地🤣講真真係唔係叫小食當做主食都不為過,性價比幾高👏最後想講下花茶🫖同埋甜品🍰花茶全程有燈芯火熱住,甜品又有乳酸爆珠,一啖茶、一啖甜甜酸酸既奶凍好正再加上花茶餐廳話係用台灣既蜜糖加埋入去杯茶度真係夠哂清香呢樣幾推薦一眾養生既朋友飲😍總結來講,呢餐真係帶左我返去台灣既感覺特別係餐廳有選用到台灣既食材而唔係只係拎左D調味料就當係想搵地道既台灣味道呢間幾推薦呀
前排去完台灣,掛住台灣既美食🥲

食得台灣野,點可以唔食滷肉飯
呢樣我真係幾推介
餐廳用左珍珠米,唔係平時食開既泰國米
未食飯都感受到誠意🥰
一擺啖飯入口,滿滿既油香,就知道我今次無叫錯野食啦🥳
滷肉汁又好送飯,隻蛋又入哂味,好快我就清左碟飯😝

第二樣要介紹既係蛋餅
今次我地叫左芝士肉鬆味,佢賣44蚊
佢既蛋餅係比較厚身既,唔係台灣食開既薄薄地
熱辣辣加上半溶既芝士,又有甜甜地既肉鬆
我地細食D,食左一舊都飽飽地🤣
講真真係唔係叫小食
當做主食都不為過,性價比幾高👏

最後想講下花茶🫖同埋甜品🍰
花茶全程有燈芯火熱住,甜品又有乳酸爆珠,
一啖茶、一啖甜甜酸酸既奶凍好正
再加上花茶餐廳話係用台灣既蜜糖
加埋入去杯茶度真係夠哂清香
呢樣幾推薦一眾養生既朋友飲😍

總結來講,呢餐真係帶左我返去台灣既感覺
特別係餐廳有選用到台灣既食材
而唔係只係拎左D調味料就當係
想搵地道既台灣味道呢間幾推薦呀
2024-03-15 27 views
鐵路便當-台灣食品黃大仙拜神後係港鐵黃大仙站B3出口,步行約1分鐘,就搵到呢間台灣食品cafe食嘢。嘆嘆店舖幾大間一邊係韓國餐廳,另一邊係台灣餐廳咖啡店。任君選擇😁我哋選咗食台灣食物及食甜品😋進入餐廳都幾多人,不停播放着韓國音樂。✅嘆嘆套餐A $98任選主食($68或以下)+任選甜品($48或以下)送是日選茶(凍/熱)我哋選擇了以下食物:1)秘製滷水牛展拼手抄蔥油拌麵2)甜品:芝士蛋糕3)飲品:熱飲✅古早滷拼盤 $98✅鐵路便當配湯$69選擇了滷水雞髀✅嘆嘆拼盤$88去完黃大仙廟,坐吓、聚下、打卡的好地方。
鐵路便當-台灣食品

我哋選咗食台灣食物及食甜品😋
進入餐廳都幾多人,不停播放着韓國音樂。

1)秘製滷水牛展拼手抄蔥油拌麵
2)甜品:芝士蛋糕
3)飲品:熱飲

✅古早滷拼盤 $98

✅鐵路便當配湯$69
選擇了滷水雞髀

✅嘆嘆拼盤$88

去完黃大仙廟,坐吓、聚下、打卡的好地方。
Dinner
富士山不再,話無晒啲杯,經理態度差,我問佢,回應時好似我有問題,賣相普通飲品一杯。另外滷水好咸,糖心蛋唔糖心。差評,唔再去,又貴,又唔好食,而家打卡樣都無,講完
今日去黃大仙求籤,順便去旁邊黃大仙中心北館地下搵嘢食,見到呢間台式 cafe 幾有人氣,門面幾靚,餐廳氛圍很休閒的「嘆嘆」。一入門口中間位置,有一棵閃閃發光的大樹,佈置幾特別,坐在大樹下感受暖笠笠的台灣夜市。店長推介冬日限定台式鐵鍋 和 鐵路便當,仲有千祈唔好錯過甜品,芋圓雪花冰,值得一試!嘆嘆套餐B鐵路便當盒 - 鹽酥雞特濃奶蓋朱古力(凍)是日精選甜點朋友點選鐵路便當盒 - 鹽酥雞,招牌鐵路便當盒很出色,賣相豐富。熱湯、涼菜、鹵水蛋、豆腐 ,配搭滷肉飯同吃,果然一流。鹽酥雞好有台灣夜市地道風味,味道很好,米飯加上了肉燥,非常豐富,增添不少美味。特濃奶蓋朱古力特濃奶蓋奶味較濃郁,朱古力味反而略淡。嘆嘆套餐A麻辣牛肉麵是日選茶(凍)甜不辣2件最近愛上麻辣,麻辣香氣四溢,是一道口感辣味和香醇的菜品。台灣牛肉配搭麻辣調味料製成的湯麵,湯底濃郁,經典的台灣料理。牛肉麵廚師用心熬煮而成,口感鮮美,牛肉厚切和蘿蔔一同放在麵條上,肉質鮮嫩,湯汁醇厚。甜不辣是台灣傳統小吃,口感綿密,香氣濃郁,跟熱湯麵條一起吃,味道更豐富。炸四寶丸配肉羹炸四寶丸配肉羹,另一道台灣的傳統家常小吃,以

嘆嘆套餐B
鐵路便當盒 - 鹽酥雞
特濃奶蓋朱古力(凍)
是日精選甜點
特濃奶蓋朱古力
特濃奶蓋奶味較濃郁,朱古力味反而略淡。
嘆嘆套餐A
麻辣牛肉麵
是日選茶(凍)
甜不辣2件

炸四寶丸配肉羹
炸四寶丸配肉羹,另一道台灣的傳統家常小吃,以四寶丸和炸肉羹為主要材料。口感彈牙酥脆,和炸肉羹香氣,風味味道非常搭配。
三色芋圓芒果雪花冰(冷)
招牌甜品之一,三色芋圓味度不會過甜,芒果雪花冰賣相精緻,雪糕幼滑,份量頗大,特別喜愛芒果香甜的味道。
3.6 牛乳黑糖芋圓特盛
3.6 牛乳黑糖芋圓特盛,特別大碗,味道充滿牛奶味,顏色配搭好看。味道香甜,口感輕盈,3.6 牛乳風味有特色。

$180 (Dinner)
  • 3.6 牛乳黑糖芋圓特盛
  • 嘆嘆招牌牛肉麵
  • 香酥鹽酥雞
2024-03-03 72 views
已經好耐冇寫食評但今日真係要講一講!呢間餐廳真心伏先講環境其實好迫 再到食物先係重點話就話台灣嘢其實係扮台灣嘢!冇諗過台灣啲嘢食咁難食 同我食開啲新竹米粉有好大差別!完全食唔到 。。。個花茶就算正常 除咗上枱嗰下個蠟燭係熄左主菜先係重點呢三個主菜完全勁似廚餘!你又點會估到係 上海排骨台式三杯雞 同埋牛肋肉。。。真係忍唔住講粗口!賣相同味道都係0分!。。。極度懷疑呢度啲好評係打手!討厭真係可一不可再!希望大家唔好中伏!
已經好耐冇寫食評但今日真係要講一講!
呢間餐廳真心伏
先講環境其實好迫 再到食物先係重點
話就話台灣嘢其實係扮台灣嘢!

冇諗過台灣啲嘢食咁難食 同我食開啲新竹米粉有好大差別!
完全食唔到 。。。
個花茶就算正常 除咗上枱嗰下個蠟燭係熄左

新竹米粉

主菜先係重點

呢三個主菜完全勁似廚餘!
賣相同味道都係0分!。。。

極度懷疑呢度啲好評係打手!
討厭

真係可一不可再!
希望大家唔好中伏!
$98 (Lunch)
難食台式餐廳,下午茶時間食又唔係爆場情況都可以要客人等成40分鐘🙂問左第一個員工後唔見人又無回應,問第二個員工跟下個餐進度,先講整緊?!先唔講等幾耐啦,無辨法肚餓又整左就算唯有等,然後到左上菜後(如圖)牛展完全無滷味乾身身而且切到好簿兩三塊Hea比你,麵仲要係煮得唔夠淋硬硬地,蔥油更加唔洗講,似係油同水比你,完全無誠意上菜!服務更唔不值一提,咁多員工卻無人更進🙂👎🏻#不值一試,第一嬲到打差評
👎🏻#不值一試,第一嬲到打差評
祕制滷牛展+手工蔥油拌麵
2024-02-29 763 views
今日去黃大仙呢間台灣麵食嗰度食嘢,嘩果然好多人,真係好嘢係多人排㗎,差啲冇得食。🤤🤤蕃茄牛肉麵蕃茄牛肉麵是一道經典的台灣料理,以牛肉和蕃茄為主要材料製成的湯麵。湯底通常由牛骨和蕃茄一同熬煮而成,口感鮮美。配料方面,牛肉切片和蕃茄一同放在煮熟的麵條上麻辣酒香醉雞翼麻辣酒香醉雞翼是一道口感辣味和香醇的雞翅膀菜品。通常,雞翅膀會先用麻辣調味料和香料進行醃製蕃茄牛肋條配滷肉米粉蕃茄牛肋條是以牛肋骨和蕃茄為主要材料,經過燉煮而成的菜餚,牛肋條肉質鮮嫩,湯汁醇厚。滷肉米粉則是一種以米粉為主食、滷肉和滷汁為調味的台灣傳統小吃,口感綿密,滷肉的香氣濃郁。這道菜將兩者結合在一起,味道豐富肉燥高麗菜肉燥高麗菜是一道台灣的傳統家常菜,以高麗菜和滷肉為主要材料。高麗菜的清爽口感和滷肉的濃郁味道,非常適合搭配飯或麵食。酒香醉雞翼使用酒,其他調味料使其入味。香和雞肉的結合,帶有微妙的香氣和風味。芒果千層蛋糕👍👍👍芒果千層蛋糕層和芒果奶油層交替堆疊而成。蛋糕層通常是酥脆的蛋糕皮或酥皮,而芒果奶油層則是使用芒果果肉和奶油製成的濃郁奶油。這道蛋糕味道香甜,口感輕盈,並以芒果的清新風味為特色。荔枝乳酪大馬士革綠茶嘆嘆紫薯

蕃茄牛肉麵

荔枝乳酪大馬士革綠茶

嘆嘆紫薯奶茶

2024-02-25
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Lunch
2024-02-20 45 views
先講環境,餐廳播音樂勁大聲,播嚟播去都係嗰幾首,一餐飯時間淨係jisoo首flower已經播左三四次。食物嗌咗招牌牛肉麵,滷水雞翼肉燥飯,同埋牛乳黑糖芋圓特盛。牛肉麵嘅麵幾特別而且入味,牛肉同牛筋都好食。肉燥飯就一般,滷水雞翼有啲太腍。甜品真係好麻麻,啲冰未打碎有啲仲黐埋一大嚿,要係咁用匙羹打碎佢嚟食,而且好多都冇味。雪糕珍珠芋圓都好一般,牛奶布甸都OK,但係個麻糬就真係麻麻。如果唔係為咗湊夠$200用OpenRice個優惠券都唔會嗌呢個甜品。食物真係偏貴唔抵食,呢個價錢可以食到更好食嘅台式餐廳。

食物嗌咗招牌牛肉麵,滷水雞翼肉燥飯,同埋牛乳黑糖芋圓特盛。

牛肉麵嘅麵幾特別而且入味,牛肉同牛筋都好食。

肉燥飯就一般,滷水雞翼有啲太腍。

食物真係偏貴唔抵食,呢個價錢可以食到更好食嘅台式餐廳。
3.6牛乳黑糖芋圓特盛
2024-02-20
$125 (Dinner)
Dining Offer
Voucher
  • 嘆嘆招牌牛肉麵
2024-02-18 44 views
為咗依間咁既嘆嘆忍唔住第一次寫食評!超超大伏!!!冇服務野食冇水準又等勁耐!!!第一次食飯食到咁難受!野食追3次先黎!唔想貼錢買難受千祈唔好黎!食完一啲都唔嘆!評分要200字!除咗劣評,我俾唔到其他comment!!!
為咗依間咁既嘆嘆忍唔住第一次寫食評!
超超大伏!!!冇服務野食冇水準又等勁耐!!!
第一次食飯食到咁難受!野食追3次先黎!
唔想貼錢買難受千祈唔好黎!食完一啲都唔嘆!
評分要200字!除咗劣評,我俾唔到其他comment!!!
2024-02-18
Lunch
2024-02-12 54 views
難食。大伏。茶木價錢,茶餐廳質素。完全不值。路過吾使食。上菜慢。食完主菜好耐先上小食。叫左三杯是日選茶杯杯吾同顏色。相片食物同上菜個樣又吾同。D野又細份。用錢買comment都吾好咁過份。CP值係0。係0。係0。再重覆。。。難食。大伏。茶木價錢,茶餐廳質素。完全不值。路過吾使食。上菜慢。食完主菜好耐先上小食。叫左三杯是日選茶杯杯吾同顏色。相片食物同上菜個樣又吾同。D野又細份。用錢買comment都吾好咁過份。CP值係0。係0。係0。
難食。大伏。
茶木價錢,茶餐廳質素。
完全不值。路過吾使食。
上菜慢。食完主菜好耐先上小食。
叫左三杯是日選茶杯杯吾同顏色。
相片食物同上菜個樣又吾同。D野又細份。
用錢買comment都吾好咁過份。
CP值係0。係0。係0。

再重覆。。。

難食。大伏。
茶木價錢,茶餐廳質素。
完全不值。路過吾使食。
上菜慢。食完主菜好耐先上小食。
叫左三杯是日選茶杯杯吾同顏色。
相片食物同上菜個樣又吾同。D野又細份。
用錢買comment都吾好咁過份。
CP值係0。係0。係0。
2024-02-12
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
今日諗住去食個台式下午茶,喺門口問個亞姐有冇下午茶,佢答我話唔知,要我自己去scan QR code先知喎,好啦黎晒餐,有一個餐又爭杯嘢飲要崔幾次先有,全程張枱又係冇餐具又要自己周圍去搵,到最後埋完單,我個小朋友見門口有部夾公仔機只要消費$100就有一個幣可以玩,我就同返頭先嗰個收錢個男人講係咪有,佢問我咩事,我話我啱啱食完個下午茶消費咗150幾蚊係咪有一個幣,俾完錢只相隔大約一至兩分鐘,就已經唔認得個客,最後不情願地俾咗我太太,咁嘅服務態度鍾意受氣嘅就去幫襯啦,間鋪如果諗住唔做早啲執咗佢好過啦,年初二唔想做咪唔好做囉,冇人逼你開舖㗎。
2024-02-11
$50 (Tea)