2016-08-27
屯門屋邨,小型屋苑眾多,除咗屯門站同大會堂被大型連鎖店雄霸之外,特式小店遍地開花。適逢午飯時間,街坊、地盤真漢子、同我都令小店全場爆滿。 裝修平實,枱櫈尚算好坐。鹽酥雞翼肉燥飯跟凍檸茶$39入鄉隨俗,午市都係以碟頭飯為主,當然全部都係台風款式。見套餐跟飲品,諗住叫杯珍珠奶茶試吓,阿姐好理直氣壯咁話我哋無賣珍珠奶茶喎雖然唔係台式餐廳老奉要賣珍珠奶茶,但又如果體現到呢問係台式餐廳呢?一試個飯,我彷然大悟。雞翼只係焯熟再煎,事後灑鹽,既不酥脆亦無腌過,連一般茶餐廳水準都無;肉燥汁不甜不香,只係蒸或焯熟豬肉碎再撈冬菇粒,似將肉餅打碎上碟,再加幾條豆角而成一碗飯,其實味道唔算好難食,但同我所認知嘅台式肉燥飯真係天淵之別,常言道,誰認真,誰便輸了。呢個午餐,唯一可取之處係份量十足,食完真係夠氣夠力去開工。 可能正正經經賣茶記碟頭飯,一樣可以生意興隆,但如果以港式方法,試圖煮台灣菜,反而不倫不類,既委屈自己,又得失客人,何必呢?
鹽酥雞翼肉燥飯跟凍檸茶