2010-06-26 29 views
開始見到個門口貼左好多雜誌介紹就入去試試!個樣好都Ok~我估佢都幾好味但當我試完第1口後,我後悔入去!焦糖燉蛋~好難食~好冷牙~D焦糖怪怪地食完立刻走~我唔會去第2次
開始見到個門口貼左好多雜誌介紹就入去試試!
個樣好都Ok~我估佢都幾好味
但當我試完第1口後,我後悔入去!
焦糖燉蛋~好難食~好冷牙~D焦糖怪怪地

食完立刻走~我唔會去第2次
2010-06-26
$22 (Tea)
2010-06-25 7 views
發覺自己實在太肥了, 放工後同老公去游水, 之後去德發食晚飯.老公之前同朋友食過, 話幾好味.今次我地兩人叫了椒鹽鮮尢, 怪味雞, 梳乎裡同朱古力心太軟, 椒鹽鮮尢真係好好味,外脆內軟,好耐都未食過更好食,終於找返小時間長沙灣大排檔既水準;怪味雞幾特別幾好味,最後吃埋兩個租品,梳乎裡一般, 朱古力心太軟好好味, 好濃朱古力味,不過每碟份量也很少,但味道真的不錯, 我會再食, 好味.
老公之前同朋友食過, 話幾好味.
椒鹽鮮尢真係好好味,外脆內軟,好耐都未食過更好食,
終於找返小時間長沙灣大排檔既水準;
怪味雞幾特別幾好味,
最後吃埋兩個租品,
梳乎裡一般, 朱古力心太軟好好味, 好濃朱古力味,
不過每碟份量也很少,
但味道真的不錯, 我會再食, 好味.
2010-06-24
$100 (Dinner)
  • 椒鹽鮮尢
好多年未食過咁難食嘅飯盒,咖哩粉加水,開到杰撻撻,杰到可以用筷子夾起半粒方糖咁大舊咖哩汁,最大鑊係咖哩粉未溶得晒,食落有些少沙沙地感覺,有幾恐佈可想而知,豬扒並非宣傳單張一樣嘅煎豬扒,而係慳水慳力嘅漿粉炸豬扒,雪藏到冇味嘅豬扒亦係意料事,特別係炸到好似受左幅射咁,更核突係....竟然唔用薯仔,用炸薯條撈飯,真係九唔搭八到不能接受....如果你問有冇見過咁難食嘅咖哩豬扒飯?咁你真係 無敵了....
宣傳單張
實物
2010-06-14
$34 (Lunch)
2010-05-15 7 views
與友人一行六人沒有訂位 不需要等 岩晒我侍應哥哥 態度好好 我地第一次黎佢不停介紹 係不停 由我地坐第一刻 已感到佢既熱誠 勁!是日一班餓鬼 未能影相下已吃光了 只能快影甜品叫了-豬紅(侍應哥哥話8蚊雞叫啦,又好味又抵)餐牌無寫架 真係幾入味wo 可能抆左幾日幾夜 浸住左 哈哈~~~避風塘茄子曾經係大埔伍仔記食過 一試難忘 入口多油到爆 但熱氣野係咁架啦!唔通乾到廋咩??大富大貴本人不吃魚 聽友人說 應該無記錯係桂花 佢地勁讚wo~!! 好快見骨 應該真係唔錯炸墨魚餅併炸豆腐又係好味到爆既熱氣野 墨魚餅真係一流,好堅wo!!又彈牙 又入味,襯埋豆腐一流啦, 因為食豆腐可以扮晒清清地咁 實質又勁熱氣~無得頂~~~籠仔梅菜菜遠友人見到隔離有 佢又扮晒野識食 :ed堅過石堅 有個籠仔wo!叫叫叫味道一般 清清地 幾好既 因為食太多熱氣野喇!無骨雞侍應哥哥推介 又係好好好入味 咸咸地幾好送酒 可惜我地唔飲油~哈哈!!隻雞好鮮甜 D肉可能滑過我地成台人~哈哈!!甜品 心太軟 , 梳乎里, 椰絲奶凍磚 梳乎里又話酒店手準?? 哈哈 ,還可以啦,無咩特別~椰絲奶凍磚 下次可以唔洗叫 心太軟 甜得
與友人一行六人

沒有訂位 不需要等 岩晒我

侍應哥哥 態度好好 我地第一次黎
佢不停介紹 係不停 由我地坐第一刻 已感到佢既熱誠 勁!

是日一班餓鬼 未能影相下已吃光了 只能快影甜品
叫了-
豬紅(侍應哥哥話8蚊雞叫啦,又好味又抵)

炸墨魚餅併炸豆腐

籠仔梅菜菜遠
味道一般 清清地 幾好既 因為食太多熱氣野喇!

無骨雞
隻雞好鮮甜 D肉可能滑過我地成台人~哈哈!!

甜品
心太軟 , 梳乎里, 椰絲奶凍磚

梳乎里又話酒店手準?? 哈哈 ,還可以啦,無咩特別~

椰絲奶凍磚 下次可以唔洗叫

心太軟 甜得滯 ....下次輕D手啦,落少D糖呀!

食咁鬼多野 都係每人$120炸,又甜又咸,想點呀?
下次要多D人黎食WO,試下海鮮都好似幾唔錯WO!!

代價-喉嚨發炎 ,唔該晒!
2010-05-10
2010-04-19 7 views
前菜炸墨魚餅併炸豆腐$108豆豉雞煲$38白飯心太軟$28梳芙厘$22合共$207.00呢度都幾多人食,一心要食埋甜品,所以冇叫好多咸餸前菜個青瓜,唔入味,可能冇出夠水,攬到個汁唔夠味酥炸併好大碟,係將兩碟例牌嘅份量,如果有細碟嘅話,就可以叫多樣餸食,兩個人食完呢碟嘢都飽到死,墨魚餅結實彈牙,炸得香酥,豆腐唔夠豆味,脆漿厚又黏牙即場表演煲仔菜,不過好大陣燶味咁,雞肉唔鞋,都有好多料頭,即係啲蔥頭嗰啲,其實呢啲仲好食過主菜,入味又惹味心太軟個朱古力餡唔過甜,唔會食到好腻口,疍糕個皮薄,食唔到質感,不過已經好有水準梳芙厘以呢個價錢,已經係合格,夠鬆軟,有香味冇疍腥味,唔過甜隔幾日,帶個朋友食心太軟,再試埋過燉疍,呢個就唔好食,好似食CREAM咁,唔滑有啲實,唔得
前菜
炸墨魚餅併炸豆腐$108
豆豉雞煲$38
白飯
心太軟$28
梳芙厘$22
合共$207.00

呢度都幾多人食,一心要食埋甜品,所以冇叫好多咸餸

前菜個青瓜,唔入味,可能冇出夠水,攬到個汁唔夠味
,炸得香酥,豆腐唔夠豆味,脆漿厚又黏牙
,入味又惹味
心太軟個朱古力餡唔過甜,唔會食到好腻口
,疍糕個皮薄,食唔到質感,不過已經好有水準
梳芙厘以呢個價錢,已經係合格,夠鬆軟,有香味冇疍腥味
,唔過甜

隔幾日,帶個朋友食心太軟,再試埋過燉疍,呢個就唔好食
,好似食CREAM咁,唔滑有啲實,唔得
前菜
炸墨魚餅併炸豆腐$108
豆豉雞煲$58
梳芙厘$22
心太軟$28
(Non-member)
2010-03-22 10 views
我同男朋友去食了兩個餸, 心太軟, 可惜差強人意, 雞肉很老, 而魚實在淡而無魚味, 只有食到配料的味道, 水準之下, 心太軟, 可能之前期望太高, 反而是最失望, 送來後都沒有一分鐘, 而開始整個下陷, 裡面夠熱, 但不太甜, 如你喜歡食不太甜的而要求不高, 還可以, 但我之前有很高期望所以失望了......最激氣的還是最後落番樓下付錢的時候, 廚師叔叔態度差劣, (可能因為我男朋友已經出了門口) 我還手握著錢他已立即等不切的一手將我手上的錢搶去, 再很快的將找續塞番落我手度! ! 重要眼尾都冇望過我, 亦連最基本的多謝都沒有! ! 這個是什麼人 ! ! 比侍應更差 ! ! 去一間食店食野, 最重要是食物水準, 其次是服務, 衛生等, 這裡什麼都做不好, 怎叫人去 ! ! !

而魚實在淡而無魚味, 只有食到配料的味道, 水準之下,

2010-03-18
(Non-member)
我和老公當晚去食飯, 當晚我們去到時九點多, 不是太多人, 我們叫了兩餸一小食, 但一直等.........等了半小時......., 還未到, 看電視劇都賣了兩轉廣告, 找人幫我們追, 她竟然很悔氣的說, "得啦!", 到餸黎的時候, 我們叫了個O者O者雞煲, 送來的時候氣勢很好, "是呢沙啦"的, 但食落雞肉很韌很老, 一點都不好食, 再等多幾分鐘來了另一餸, 生煎骨煲, 一樣是很有氣勢的來, 但毫無肉味, 肉質"鞋"的, 真很差! ! !到落番樓下賣單時, 肥哥廚師出來我們賣單, 他看一看張單很不屑的眼神再望一望我們, 我真不知他什麼意思, 兩個人也不是算吃得少吧! ! 最後他連基本的"多謝"都沒有! !(註: 我們食的時候,隔離枱是一大枱人來食的, 當時肥哥廚師多次上來親自招呼他們, 極好笑容禮貌的.............)食物又不好吃, 又等得耐, 已知不可要求什麼服務, 禮貌, 但似乎連最基本的受尊重都沒有, 貼錢買難受, 我以後都不會再去 ! ! !
我和老公當晚去食飯, 當晚我們去到時九點多, 不是太多人,

, 真很差! ! !

2010-03-11
2010-03-11 2 views
早幾日叫我男友去呢間野做,睇下間野質素係點,佢地對伙記算唔錯,例如:可以食埋宵夜至走、又可以飲野、又可以拎埋番屋企食…D 食物方面炸豆腐、蒸肉餅、甜品都ok,不過美中不足係無早餐囉!
早幾日叫我男友去呢間野做
2010-03-09
$40 (Tea)
  • 心太軟
唔...同而家公司既同事講左好耐啦,終於食到一餐小菜啦.係網上面搵呀搵,最終就決定去德發試一下.由於六點一放工就閃,好早就到.(不過都搵左一陣先知係邊.)去到已經有幾多人.不過一行三人去到仲有位,坐係最近門口張臺度.其實係去之前已經決定左大概食D咩,好快我地就order左.冇幾耐個老闆見到我做既資料搜集,知道我係第一次試,佢好好心禁推薦佢地既小菜.不過由於已經order左,所以唯有下次先試!!!食左大富大貴,滑滑既炸金磚豆腐,避風塘茄子,仲有就係$8既豬紅.當中,我最中意既就係炸豆腐啦,真係好好味呀,其次就係大富大貴啦,起左肉既桂花魚就係好入味,我既同事都好中意食.食完小菜,當然係要食埋d甜品啦.心太軟,焦糖燉蛋,仲有梳扶厘.當晚真係好飽好飽呀,下次要搵多d人去食先得.
唔...同而家公司既同事講左好耐啦,終於食到一餐小菜啦.
係網上面搵呀搵,最終就決定去德發試一下.
由於六點一放工就閃,好早就到.(不過都搵左一陣先知係邊.)
其實係去之前已經決定左大概食D咩,好快我地就order左.
不過由於已經order左,所以唯有下次先試!!!
當晚真係好飽好飽呀,下次要搵多d人去食先得.
醒胃既涼拌青瓜
$8 豬紅
好正既炸金磚豆腐!!!
避風塘茄子
大富大貴.正!!!!
焦糖燉蛋
梳扶厘
2010-02-09
$80 (Dinner)
醒胃既涼拌青瓜
$8 豬紅
好正既炸金磚豆腐!!!
避風塘茄子
大富大貴.正!!!!
焦糖燉蛋
梳扶厘
  • 炸金磚豆腐
2010-02-11 6 views
今日屋企無飯食, 同同事收工後黎德發小廚食晚飯.由於得兩個人, 所以叫得三樣嘢:青瓜(送嘅): 清甜 (但係同事話金豪嗰啲好食啲.)辣酒豬紅: 辣味同豬紅好夾, 仲要$8蚊碟, 好抵食黃金豆腐拼墨魚餅: 豆腐外脆內滑, 水準之作. 墨魚餅唔係得團粉, 落足料. 好味. 啫啫三杯雞: 啫啫雞熱辣辣, 味道豐富, 有甜有咸又有薑葱味, 正!美中不足得兩個人係試唔到其他餸, 希望下一次多幾個人食多幾款小菜.
今日屋企無飯食, 同同事收工後黎德發小廚食晚飯.
由於得兩個人, 所以叫得三樣嘢:

青瓜(送嘅): 清甜 (但係同事話金豪嗰啲好食啲.)
辣酒豬紅: 辣味同豬紅好夾, 仲要$8蚊碟, 好抵食

2010-02-10 9 views
上星期約靚女同僚提早食團年飯,到咗深水埗拿出地址按圖索驥找尋開飯各食家都介紹的德發小厨,兩人傻吓傻吓係北河街市附近打咗兩個轉先揾到,見到德發門口有位男士招呼緊客人應該係老闆,佢見到我哋生客亦好好招呼,難得亦好殷勤介紹菜式同甜品。原先叫蝦兩味,但係老闆話蝦太多兩個人係食唔晒,咁淨要咗黃金蝦同老闆極力推介嘅大富大貴,好!就到新年啦,大家都要大富大貴。結果只要咗兩個餸,留返個肚嚟裝甜品同兩大瓶酒。黃金蝦外殼香脆同蝦肉好爽,賣相都好靚仔。大富大貴嘅桂花魚起肉用金針雲耳蒸得好滑同有鮮味。甜品要咗心太軟同椰絲奶凍,兩人同一感覺都話椰絲奶凍正過心太軟。兩人最後要飲清兩大瓶啤酒同紅酒,來祝賀新一年大家都心想事成,健康快樂!

黃金蝦
椰絲奶凍
心太軟
$120 (Dinner)
黃金蝦
椰絲奶凍
心太軟
  • 大富大貴、椰絲奶凍
要去高登買野, 咁都俾我撞正個電腦節... 迫到嘔泡.預左黎呢度, 做定功課試新野. 呢度好多較出名嘅美食都試過, 係小菜鋪冇乜點去(人少, 難叫野). 見近排容記小菜王評語麻麻.. 就去左有聽朋友講過下嘅德發小廚.小菜鋪有埋西式甜品, 早o係'灣仔金源'領教過. 黎得當然會試埋啦.兩個人, 叫得唔多.. 食左:1) 福建炒飯2) 大富大貴3) 啫啫油麥菜4) 避風塘茄子5) 梳乎厘6) 火焰芝士山大富大貴.. 我對佢期望頗高. 招牌野點可以失手架!? 當然, 一d 都冇令人失望. 起左肉嘅桂花魚, 時間更易掌握, 所以肉質非常嫩滑, 但又可以完全熟透. 當然, 其他魚好似石斑果d 就唔可以咁食啦, 因為魚味會流失比較多. 所以, 桂花起肉蒸係好好嘅選擇. 甜豉油配上金針雲耳. 好快就已經將佢毀屍滅跡喇. 通菜唔"當造", 老闆一路玩電腦, 一路話, "介紹你, 油麥菜啦!" 又好啦... 兩樣菜都係適合. 如其他食評所言, 黎到就"隊"碟炒好嘅菜入去. 好香蝦醬味. 幾好味. 不過, 我覺得食啫啫煲.. 都要係坐街邊大排檔, 放低兩支青島, 天氣凍凍地, 個煲吱吱聲, 特別好食咁~
要去高登買野, 咁都俾我撞正個電腦節... 迫到嘔泡.

兩個人, 叫得唔多.. 食左:

1) 福建炒飯
2) 大富大貴
3) 啫啫油麥菜
4) 避風塘茄子
5) 梳乎厘
6) 火焰芝士山

叫左福建炒飯係因為見到有幾個食評講過話幾好味. 又憶起小時候, 每逢wkend 都同公公婆婆姨媽姨丈舅父舅母表兄弟一行成廿幾人去飲茶, 臨尾一定叫福建炒飯, 好懷念呢種情景. 呢度個福建炒飯都交足功課, 味道對辦. 不過, 食過咁多唔同地方嘅福建炒飯, 總覺得係酒樓先做到果種味道. 係因為大酒樓用多d 濕碎食材放入去(如蝦仁, 鴨粒, 瑤柱, 芥蘭, etc) 令佢好味d? 定係我已經俾兒時食過果種口味定左型呢?!

就係因為我坐個位對正牆上幅避風塘茄子, 望望下就忍唔住叫埋喇. 一片片薄薄的茄子頗香口. 脆漿略嫌太多.
金黃色的大部份是脆漿碎, 而非炸蒜粒, 辣椒, 等等.. 如多一點"避風塘", 更覺惹味. 個人喜歡煎鑲三寶那種厚切茄子, 外脆內滑, 層次感較豐富..

甜品時間到! 先食梳乎厘. 小小一個杯焗度成個面漲起黎. 大大個得黎又冇過火變燶. 師傅工夫了得. 吃落鬆鬆軟軟, 唯獨味道稍嫌淡口, 甜一點, 或加一點薑汁, 杏汁更好.

火焰山賣相麻麻. 老闆都話, "唔好啦, 叫心太軟啦" 可惜, 心太軟試得太多, NOBU, 小店, 師妹, 貴的平的都試過. 可以好好食, 但好少好難食. 反而火焰山考功夫得黎又少見. 所以一意孤行. 一開始都有D後悔, 但食落竟然另一回事! 驚喜嘅係入面加入類似芝士Mousse. 原來好夾!
不錯錯~~

埋單走人, 避風塘茄子食唔哂包走. 但最後竟然走果時問佢, 佢話唔小心掉左
!! 我食左兩三件咋
!! 不過個老闆 so far service 都好好, 幾啱傾又見連老細都 sorry 左, 都唔想篤爆我係叫邊個打包架喇 (我知邊個架, 佢仲問, 真係要打包?!
). 臨走老細話, "得啦, 我記住你啦, 左手食飯架嘛?! 下次你黎, 燉定個雞湯送返俾你!"

p.s. 老闆, 放心. 德發小廚我一定會再拜訪. 只係唔慣食完冇耐又食同一間餐廳
. 我昅到你有睇開 forum, 冇理由唔睇 openrice 嘅. 我好快會call 齊馬, 上黎一次過試埋你其他撚手小菜!!

2010-01-12
$150 (Dinner)
  • 火焰芝士山
the famous dish 大富大貴 is really good.the boss recommanded 2 of us to order a small dish.It cost HKD118.we go there b4 6pm,we ordered a tea set (福建fried rice),and also mix vegetable pot.the porton was big,we failed to finish all.Recommand to go there ar least 4 persons,then can try some more dishes and also the dessert.

It cost HKD118.
we go there b4 6pm,
and also mix vegetable pot.
the porton was big,
we failed to finish all.
2010-01-03
$100 (Dinner)
  • 福建fried rice
2009-12-24 2 views
本人也曾經去過一次覺得不錯,今次也介紹給我朋友去。今次本人為這一餐寫一下食評。今次我地叫左大富大貴、椒鹽肉排、啫啫芥蘭煲。大富大貴。味道不錯,起晒肉;肉質夠滑,蒸的時間不會過長或過短。椒鹽肉排。肉質鬆軟,但味道略淡。啫啫芥蘭煲。同時加了蝦米、蝦膏一齊煮,有另一番風味。整體上都不錯,但是魚的價錢比較貴。
本人也曾經去過一次覺得不錯,今次也介紹給我朋友去。
今次本人為這一餐寫一下食評。
今次我地叫左大富大貴、椒鹽肉排、啫啫芥蘭煲。
椒鹽肉排。肉質鬆軟,但味道略淡。
啫啫芥蘭煲。同時加了蝦米、蝦膏一齊煮,有另一番風味。
整體上都不錯,但是魚的價錢比較貴。
2009-12-12
$101 (Dinner)
2009-12-01 11 views
經朋友介紹到來一試,叫左個羊腩煲,沙拉骨同菜心炒牛肉,都幾好味,沙拉骨好鬆軟,蘿蔔好淋,而且冇落味精,晚飯小菜直得一試。全店都有不少西式甜品,但很奇怪的是沒有人食,而且台椅都是中式的,怪怪的。還看到一個什麼廚藝比賽的銀牌。

2009-11-30
$60 (Dinner)