-🦄竹虎京堂 @taketorabamboo-火炙甜粟竹筒飯定食 Hkd55Rating🌕🌕🌕🌗🌑追加甜品| 帆立貝刺身Hkd10 Hkd14Rating🌕🌕🌕🌑🌑-其實呢間餐廳我一年前睇完介紹都想食架喇🤤一年之後嘅今日就終於有機會可以食到Hehe..🤭咁岩又撞正下午茶時間🤭原來下午茶係抵咁多架🤤竹筒飯定食系列嘅每一款🍱我都好想食😫但唔知點解就係比呢個咁平平無奇嘅粟米吸引住我諗呢款火炙粟米竹筒飯 應該好少人會叫掛...🤣不過火炙粟米呢款我諗素食者都岩食😏😏😏雖然看似簡單 但一點點嘅幸福就係咁推疊而成🤪-🌽火炙粟米竹筒飯一送到來就算我影左一陣相 唔係即刻享用🙈竹筒飯入面嘅飯都係熱辣辣🔥所以食落口好舒服不過略嫌佢味道較淡 儘管見佢有落到醬油但都係比較淡🤥而我都睇過好多唔同食評介紹都話啲飯係好爛🤔我自己就覺得竹筒飯係一定係咁唔鍾意呢種口感嘅 咁可能竹筒飯就唔岩你食喇👋🏻佢嘅口感係介乎于平時食開嘅白飯同粥嘅中間🙀睇報導話佢用左日本🇯🇵北海道星丸米 唔會過乾而且重甜味 但甜味我又唔係好食得出😹而份量方面 我諗都可能有大約一碗飯🍚👌🏻所以食完都好有飽肚感 面頭嘅粟米燒得好靚🌽本身係金黃色再炙燒過
🦄竹虎京堂 @taketorabamboo

本身係金黃色再炙燒過簡直冇得輸💛💛
不過佢啲粟米嘅水份唔夠💦比較乾身😫
而且唔會話粒粒分明咁爽口 同啲飯一樣比較爛
但整體而言 因為佢夠熱 我食完係心靈同個胃都滿足
🍱前菜小食(隨定食附送。款式可能會唔同)
下午茶嘅前菜同晚餐嘅前菜好似係有分別🙈

📍竹虎京堂 (九龍灣) @taketorabamboo
九龍灣宏照道38號Megabox 10樓4號舖
2020-10-18
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$87 (Tea)
2020-10-17 179 views
每次去Maga Box都會吃這間,記得第一次吃$7X蚊一個set,有好多野,有幾碟款小食,加竹筒鰻魚飯。好開心滿足!不過D飯就稔咗D,鰻魚都算大塊。小食雖然每樣小小,但一個餐可以食到多樣野,好滿足!系出面食免加一,還可以看人打冰球。
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$80 (Dinner)
  • 竹筒鰻魚飯
2020-10-13 195 views
黎到mega box誤打誤撞入左呢間鋪打開menu先發現係之前都聽過幾出名既竹筒飯又可以試新野😆✨三文魚籽貝柱睇相就知有幾澎湃 好足料刺身都好新鮮 唔會腥👍🏻✨月見角切黑豚呢個就有啲圖文不符喇 上到黎個下係失望左不過好彩佢味道都唔差 吉穿隻流心蛋撈飯一流豚肉都入肥既 不過偏瘦食落就冇乜油脂香氣但佢既竹筒飯好香 有淡淡既香味 齋食白飯都唔會覺得差😀✨北海道牛乳紅松葉蟹薯餅上檯熱辣辣 味道唔錯 有牛奶既香氣 薯蓉都好滑👍🏻兩個竹筒飯都係定食黎 跟左好多細細碟既日式前菜 味道都唔錯👍🏻整體黎講 呢間野性價比都唔錯 份量大份 上菜都快 值得再試😋
黎到mega box誤打誤撞入左呢間鋪

齋食白飯都唔會覺得差😀

✨北海道牛乳紅松葉蟹薯餅

上檯熱辣辣 味道唔錯 有牛奶既香氣 薯蓉都好滑👍🏻

2020-10-11
$125 (Lunch)
2020-10-12 1447 views
在我光顧「九龍灣」商場「Megabox」日本菜餐廳「竹虎京堂」之前,曾經對「竹虎京堂」裡面,有少許台式風格的手調紅茶有少許好奇,所以光顧「竹虎京堂」一個星期之前,曾經購買一杯「水蜜桃水果茶」試飲看看。所以我為了「竹虎京堂」而率先外賣自取,購買一杯冰凍版本的「水蜜桃水果茶」飲品,但是當時飲的凍「水蜜桃水果茶」實際甜味味道感覺很淡,有點讓我失望。再加上「竹虎京堂」裡面沒有「牛腩飯」,也沒有「雞扒」,只有外表質地都切得稍嫌有點單薄的「汁煮牛舌」和「明太子赤雞」,定食裡面也沒有「白飯」可以選擇,驅使我放棄享用「竹虎京堂」的晚餐,改為享用下午茶。我在下午茶時間光顧「竹虎京堂」,但是「竹虎京堂」偏偏就是沒有「下午茶」茶餐餐牌,所以我只好改為選擇「汁煮牛舌」定食,定食裡面只有冷熱版本「烏冬」和「蕎麥麵」可以選擇,結果我選擇了「蕎麥冷麵」。至於「竹虎京堂」定食套餐裡面,對我來說最重要的部分就是套餐飲品。我為了確認「竹虎京堂」的手調「水蜜桃水果茶」,是否食店水吧調校飲品基本甜味濃度出了問題,所以我點了「多甜」「少冰」版本「水蜜桃水果茶」。果然我一選擇了享用「多甜」「少冰」版本「竹虎京堂」「水蜜桃水果茶」

果然我一選擇了享用「多甜」「少冰」版本「竹虎京堂」「水蜜桃水果茶」之後,「水蜜桃水果茶」飲品裡面的「水蜜桃」甜味立刻「歸位」,回到正常手調「水蜜桃紅茶」飲品味道水平。

但是由於我第一次外賣自取購買「水蜜桃水果茶」的時候,沒有要求為「水蜜桃水果茶」「減冰」,所以當時第一次購買後,我經歷舟車勞頓之後,返回家裡面才享用飲品,飲品裡面的冰塊都融化得七七八八。

冰塊融化得快要七七八八,而且正常甜味水平的「水蜜桃水果茶」實際甜味味道偏向比較淡薄,難以正常喝到飲品裡面的水蜜桃甜味和紅茶茶味。相反「水蜜桃水果茶」「減冰」和「多甜」之後,水蜜桃紅茶甜味立刻回來了。

由此可見,「竹虎京堂」水吧店員製作的手調「水蜜桃水果茶」跟其他飲品,在安排飲品的甜味糖漿份量濃度調校上,很明顯還未能夠完全掌握,和選擇到最適合飲品的甜味糖漿份量。

所以我覺得在「竹虎京堂」裡面,負責手調製作台式飲品的店員,最好為手調飲品重新再調校設計一個適合食客享用,又令飲品能夠擁有甜味感覺的糖漿份量和濃度,否則我覺得「竹虎京堂」手調飲品暫時還未值得推薦。

至於「竹虎京堂」套餐的其他部分,主要來自於套餐主菜食品「汁煮牛舌」,配菜「凍蕎麥冷麵」,還有我另外追加選擇的小食食品,以優惠價價錢港幣二十元一份售賣的「雞軟骨餃子」。

「竹虎京堂」「汁煮牛舌」定食套餐裡面,包括有三道比較爽口的前菜小食食品,包括「魚腐」、「中華沙律」和「海帶沙律」,至於「蕎麥麵」旁邊還附有一小碟「青芥末」。

至於「汁煮牛舌」定食裡面的主菜「汁煮牛舌」餐碟上面,還附有一小碟沾有甜味醬汁,味道偏甜,口感偏向比較乾,有點硬,感覺像「魚乾」的乾物小食。

我最初把「蕎麥冷麵」直接放進「冷麵汁」裡面撈勻,撈勻「冷麵汁」之後的「蕎麥冷麵」味道本來不怎麼樣,我發現最初的「冷麵汁」味道不怎麼樣,所以立刻意識到需要加調味料進入「冷麵汁」裡面。
水蜜桃水果茶

我看見「竹虎京堂」「冷蕎麥麵」旁邊還有一小碟,看似跟套餐不太相關的「青芥末」。我又沒有點刺身魚生,食店為什麼忽然在這時候才送上「青芥末」?

於是我抱着觀望心態,把少許「青芥末」倒進「冷麵汁」裡面,攪勻「冷麵汁」和「青芥末」之後,再把「蕎麥冷麵」放進「冷麵汁」撈勻在一起,再試食一口冷麵看看味道。
汁煮牛舌定食

果然加入了「青芥末」的「冷麵汁」,「冷麵汁」裡面的味道,立刻增加了一陣具刺激性感覺,讓沾上「冷麵汁」的「蕎麥冷麵」味道變得有少許辣味和甜味,更容易順便消暑降溫一下。

至於「蕎麥冷麵」麵條本身的口感感覺則頗為爽口,「蕎麥冷麵」麵條不會黏附在牙齒表面上和齒縫之間,麵條加上「冷麵汁」後爽口口感效果變得更加顯著。
雞軟骨餃子

至於我另外加錢追加選購,餐廳套餐價港幣二十元一客的「雞軟骨餃子」,餐廳同樣沒有附上任何調味醬汁,我只好嘗試直接試食「雞軟骨餃子」,我發現餃子餡料裡面有不少免治雞肉。

而且「雞軟骨餃子」裡面的雞肉餡料,還混雜了不少香蔥碎,以及「雞軟骨餃子」不可或缺的一部分,口感不算非常硬,可以直接咀嚼嚼爛和吞嚥的「雞軟骨」。

至於「竹虎京堂」定食套餐裡面的主角「汁煮牛舌」,「牛舌」實際口感沒有我想像那麼韌,只不過「牛舌」實際製成品質感給我一種感覺,就是被完全燒熟和燒香的「牛肉乾」。

因為「汁煮牛舌」本身被「竹虎京堂」廚房的人切得很薄,然後再塗抹一層甜味醬汁,再加熱燒烤,燒到變成現在十分乾燥,沒有任何肉汁滲透出來的「肉乾」。
冷蕎麥麵

「汁煮牛舌」本身的口感,其實一點也不韌,只是「汁煮牛舌」質感比較乾,所以需要甜味醬汁去補救,我也需要用牙齒不斷咀嚼,才能完全嚼爛,肯定不是速食快餐食品。

我暫時覺得「竹虎京堂」食品裡面最美味,也是享用過程最簡單的熟食食品,肯定非「雞軟骨餃子」莫屬。「竹虎京堂」把大部分食品預先加入醃料調味,所以食品整體味道偏甜偏鹹,不需要再點調味料。

或許「竹虎京堂」廚房正正就是有見及此,所以沒有提供任何調味醬料,食客除了享用「蕎麥冷麵」之外,也沒有其他醬汁可以取用,需要以不點任何醬汁的情況下直接享用套餐。

「竹虎京堂」定食裡面大部分食品都可以不用點醬汁,就能直接放入口享用,唯獨是「蕎麥冷麵」不行,需要加入「青芥末」進入「冷麵汁」,才食到真正味道,看來「竹虎京堂」侍應有需要多向食客解釋真正享用食品方法了。
2020-09-19
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$125 (Tea)
汁煮牛舌定食
雞軟骨餃子
冷蕎麥麵
2020-09-27 312 views
今個下午諗住試下呢間賣相算吸引的竹筒飯,因為想吃些熱的東西,可惜...賣相吸引沒什麼內涵😞,前菜有四蝶看似也很吸引,但味道一般,個人覺得整體食物太鹹,最失望係個竹筒飯,唔可以講係凍嘅,但也不算是熱所以入口沒有那種熱辣辣的竹筒幸福感😔。反而呢餐飯既重點去咗杯抺茶拿鐵珍珠,小甜味道適中值得一讚😋不過個人要提提真心覺得飯係要熱先好食架!餐廳服務方面都好既,坐位距離合格,係一間似日式餐廳既中、日食物。整體環境裝修竹味感重幾特別。
月見且豚肉竹筒飯
抺茶拿鐵珍珠
2020-09-27
Type of Meal
Lunch
抺茶拿鐵珍珠
2020-09-01 538 views
今次係叫外賣,佢出名係竹筒飯,但係反正都係叫外賣,堂食既話應該會試下佢個竹筒飯。我叫左個三色刺身飯,佢有個蝦湯律跟埋,刺身係北寄貝、海膽同埋三文魚,仲有紫菜,用黎配海膽,正!仲有件玉子。份飯唔算多,但女仔黎講都OK,唔會太多岩岩好,但啲貴dry左d,唔知係咪運送過程有啲長既關係。海膽雖然水左啲,但係甜既。刺身冇配豉油😓另外加左$1x叫左杯珍珠抹茶牛奶,唔算太甜,d珍珠正常,唔係好好咬個隻。想講佢個外賣盒好特別,有啲似飛機餐咁,刺身外面有2舊乾冰雪住。
Delivery
2020-08-27 460 views
好耐無去MegaBox 啦,而且自從亞女出世之後,每次去MegaBox 都會帶埋佢去,今次又係#飛甩亞女系列 ,拍住拖兩公婆去😅疫情下,日本刺身亦都係被之側吉,不過今次終於忍唔住,要破戒😜,這間店舖不單個名已經好有氣勢,食物都唔錯👍🥢刺盛丼定食有油甘魚、三文魚、帆立貝、甜蝦、蟹籽丼即係有飯啦,的確配有壽司飯,仲埋配冷/熱烏冬,好豐富😋😍🥢油甘魚、三文魚、赤身沙律定食兩個定食啲刺身好厚、好新鮮,唔知係咪太耐無食刺身,所以特別好味😋 ,再配埋4款小食,好滿足🥰

🥢刺盛丼定食
有油甘魚、三文魚、帆立貝、甜蝦、蟹籽
丼即係有飯啦,的確配有壽司飯,仲埋配冷/熱烏冬,好豐富😋😍

🥢油甘魚、三文魚、赤身沙律定食

$100 (Lunch)
自從半年前吃過一次竹虎京堂的竹筒飯套餐後,一直念念不忘,不單止有各種各樣的配菜,份量也很多。今天剛好到Megabox買東西,決定再次光顧😍由於疫情關係,位子中間有保持一定的距離,也有隔板。點了2個套餐,2樣小食,也一杯特飲😚。套餐的配菜應該每天不同,可能看廚師心情而定吧🤣不過配菜比上次少,也少了湯,有點失望🥺比目魚飯,um⋯⋯魚的大小有點尷尬,味道是不錯,配上微甜的醬汁。竹筒飯稍微有點弱,沒有太多竹筒的香氣。茶碗蒸換成了膠碗,應該是方便外賣用,所以全部都換成膠碗。其他前菜小食和甜點都豐富,紅豆涼粉有小驚喜😗唐揚嫩雞定食,首先要讚的是冷烏冬,爽口,但是嫩雞的份量也太少了吧?😣如果能平均分配烏冬和炸雞的份量會更好。煎餃子和水果茶,單點小食大約25元左右。餃子沒沾料,可以問店員拿,我們要了柚子醋😆+$18 可以加特飲,不過不失,建議試其他飲品。餐廳原本就附送熱茶,今天是荔枝紅茶,反而比特飲好飲🧐

由於疫情關係,位子中間有保持一定的距離,也有隔板。

2020-08-17
2020-08-16 380 views
疫情仍嚴峻,屈在家已多天,今日(16/8/2020)有一超市做韓國食品展,便到MEGABOX入貨,順便食午餐,此商場差不多所有餐廳都不用等位,便選了這間,因之前來過,見多人等位,今日唔駛等位,便一試。看餐牌,見鰻魚十分吸引,點了二個餐及一客小食。竹筒飯蒲燒原條鰻魚,此餐有好多伴菜,好味,主食竹筒飯量唔多,啱女士,鰻魚好食。熱烏冬唐揚嫩雞,烏冬好滑,雞肉好脆口及嫩滑,此餐份量實在太少。北海道牛乳紅松葉蟹薯餅,好香牛乳味,亦有蟹肉鮮味,
看餐牌,見鰻魚十分吸引,點了二個餐及一客小食。
竹筒飯蒲燒原條鰻魚

北海道牛乳紅松葉蟹薯餅,好香牛乳味,亦有蟹肉鮮味,
北海道牛乳紅松葉蟹薯餅

2020-08-16
竹筒飯蒲燒原條鰻魚
北海道牛乳紅松葉蟹薯餅
個日去睇傢俬所以去咗mega box見到呢間餐廳幾得意一於去試吓啦!去到唔駛等侍應哥哥話叫我哋自己搵位其實我就唔係太鍾意呢種服務態度明明日本菜好似茶記咁有啲扣分價錢佢又唔算好貴我哋當然嗌佢最出名嘅竹筒飯啦月見角切黑豚竹筒飯 $88上菜嗰刻真係嘩一聲好大盆好多嘢食!!!前菜分別有螺頭中華沙律,腐皮,兩舊仔嘅豬肉?日式蒸蛋,甜品同埋仲未發好嘅紫菜男朋友話 豚肉OK,但冇驚喜,不過不失前菜都係啲好普通嘅嘢嚟分開晒黎擺得靚靚咁而我嗌左山葵昆布扇貝柱竹筒飯 ($79)前菜都係一樣啦其實味道唔差嘅特別係個日式蒸蛋但嗰個未發好嘅海帶有少少睇見唔係好開胃.........而個扇貝柱乜味都冇 個飯又唔熱老實講都真係唔係咁得個甜品都唔好食.................而我一路食見到個竹筒黑蚊蚊感覺都幾污糟個杯幾得意有誠意過啲食物整體來講服務認真麻麻環境都係一般衛生都一般覺得個竹筒好污糟但重點係食物真係好普通可以一試但我唔會再黎我認為呢一間係冇乜誠意嘅餐廳但價錢都唔係貴嘅填得飽個肚囉
個日去睇傢俬所以去咗mega box

我哋當然嗌佢最出名嘅竹筒飯啦

月見角煮黑豚飯

月見角切黑豚竹筒飯 $88
上菜嗰刻真係嘩一聲

好大盆好多嘢食!!!
前菜分別有螺頭
中華沙律,腐皮,兩舊仔嘅豬肉?
日式蒸蛋,甜品
同埋仲未發好嘅紫菜

男朋友話
豚肉OK,但冇驚喜,不過不失
前菜都係啲好普通嘅嘢嚟
分開晒黎擺得靚靚咁

山葵昆布扇貝柱

而我嗌左
山葵昆布扇貝柱竹筒飯 ($79)
前菜都係一樣啦
其實味道唔差嘅
特別係個日式蒸蛋

但嗰個未發好嘅海帶
有少少睇見唔係好開胃.........
而個扇貝柱
乜味都冇

個飯又唔熱

老實講都真係唔係咁得

甜品都唔好食.................
而我一路食

但價錢都唔係貴嘅
填得飽個肚囉

月見角煮黑豚飯
2020-08-06 2363 views
第三波疫情爆發後,情況急劇惡化;自7月11日政府重新加強防疫措施後,只是短短一個星期,政府已第二度收緊,措施甚至比三、四月份時所實施的限制更嚴厲 ⋯⋯ 更辣的措施隨時陸續有來!由於香港人怕死,隨着疫情突然轉趨嚴重,商場人流也急速減少。兩個星期前,商場內餐廳的排隊人龍本來已經重現,今日所見,人龍再次消失!單單睇餐廳名字,以為又是日本過江龍。加上門面裝修有竹、有葉,附庸風雅;又掛了一個木牌,大大隻字寫上「北海道產米使用店」⋯⋯ 差點信以為真。望真一下餐牌,一切謎團已經解開!原來只是港式日本餐廳,只不過改了一個很日本化的名字而已。點解不需要上網查核就肯定不是日本過江龍?原因簡單,主打菜式竹筒飯疑似中國地方菜式,日本何來竹筒飯?第一次光顧,穩陣起見,只點普通版,如果好食,下次才揀豪華版。除了竹筒飯,還有炸物、燒物、天婦羅及刺身丼,全部以定食形式奉客;定價$100左右,以商場餐廳價位來說,唔算貴了。飮品花款多,有宇治抹茶、北海道牛乳、水果茶及乳酸梳打,雖然係日式風味,但堂食竟然也用台灣珍珠奶茶外賣膠杯奉客!好奇怪?月見角切黑豚竹筒飯($88)有五款不同口味的前菜、茶碗蒸及甜品。雖然全部細細碟,已
月見角切黑豚竹筒飯($88)有五款不同口味的前菜、茶碗蒸及甜品。雖然全部細細碟,已足以給予客人非常豐富的感覺 ⋯⋯ 不過,冇一碟小食好吃。
月見角切黑豚竹筒飯
木魚昆布湯底唔掂,茶碗蒸的味道很差。雞蛋及上湯的比例不恰當、蒸蛋時間又控制得很差;結果是:茶碗蒸內有起泡,蒸蛋入口唔滑溜。第一個小吃螺片中華沙津冇味道。
二十幾年前好鍾意食辣味螺肉,當年真的以為是日式小吃,自從去過日本之後,就知道受騙了;近年也很少見到餐廳供應作為前菜小食,今日再食,才覺得原來幾難食。醬油漬炸腐皮已經算是比較好食的小吃;另外兩款前菜甚至吃不出是什麼食材。
角切黑豚好鹹,完全沒有脂肪;肉質又乾硬、又粗鞋、又冇肉汁。竹筒飯滲滿與浸煮豚肉相同味道的調味醬汁,同樣很鹹。最好食就是那一隻溫泉蛋,也是全靠這一隻溫泉蛋才可以將竹筒飯的味道溝淡,變得正常一點。
除了主食材之外,柚子牡蠣竹筒飯($88)與月見角切黑豚竹筒飯一模一樣。為了盡量帶出 牡蠣的味道,竹筒內的白飯完全沒有任何味道或調味醬汁,很奇怪;如果這個竹筒飯的概念源自日本釜飯或者中國農家菜式,就應該加入調味汁。
柚子牡蠣竹筒飯
據了解,餐廳在不同季節會採用不同產地的牡蠣,不過,就肯定只是急凍貨(竹筒飯定價太便宜)。雖然如此,也算有一點蠔味;加上柚子皮的香氣,也提升了蠔的鮮味。
流水烏冬兒童餐配赤雞($75)最抵死的地方當然是兒童版流水烏冬。在日本,有一些百年歷史老店供應流水蕎麥麵或麵線;由於老店裝修還是停留在百多年前的風格,加上所採用的器具也是由竹、木等等天然材料制造,感覺非常附庸風雅。眼前所見的流水烏冬其實更似一件小型玩具,全塑膠製作、用電池驅動;實在只能夠吸引小朋友,偏偏流動速度又太快,烏冬不停隨水流轉動,幾歲大的小朋友很難夾起烏冬。
流水烏冬兒童餐配赤雞

乾煎赤雞扒太乾、欠鷄味、調味亦很差;日式魚蛋卷唔好味。
兒童餐唯一吸引的地方竟然是任揀玩具一件。
試了兩款竹筒飯,一款好鹹、一款冇味;主食材質素強差人意;前菜有多種口味,但冇一種吸引 ⋯⋯ 應該不會有下次機會試食豪華版竹筒飯了。
2020-07-18
2020-07-23 377 views
今次同老公去咗試食九龍塘一間好想食好耐嘅竹筒飯但係今次就希望越大失望越大。我哋假日去到都要排隊入去,餐廳座位比較狹窄,個日我叫咗個蒲燒原條鰻魚竹筒飯定食另外我老公好似叫左個泡菜花姿飯定食,本身以為竹筒飯會即刻整要等好耐,點知原來佢係一早整定唔使2分鐘就上枱嗰時心諗已經有啲失望,因為上台嗰陣時已經係冇熱辣辣嘅感覺,佢個定食跟咗個茶碗蒸仲有幾樣前菜同埋甜品,整體來講個竹筒飯完全冇味道,非常之淡,建議可以提供一啲調味料比客人自己加入去,唯一比較好食嘅就係個蒸蛋,都夠滑溜。只能夠講咁嘅價錢,同食物質素令人覺得唔值得再去。

只能夠講咁嘅價錢,同食物質素令人覺得唔值得再去。
黎到megabox唔知食咩好,見到呢間平價懷石料理一於試下🥰大部分餐都$100內💰如果唔係堂食~拎去food court 食仲唔洗加一添🙈⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬🔺汁燒靖魚($69)🔺明太子赤雞($69).要提一提😆佢地既熱茶係荔枝綠茶🍵有驚喜🤪一上菜見到好吸引😍 竹筒飯份量睇落細,但我係食唔哂的😆米飯軟硬度適中🍚加埋醬汁送飯一流😝我覺得雞排係比靖魚吸引的😋 雞排夠嫩滑,但靖魚有少少乾😗除左有主食之外,配菜有茶碗蒸、帶子裙帶、漬物、枝豆同湯。仲有我最中意既福餅❤️食左花生味🥜超好食🥰.🔸評分: 8/10💰人均消費: $100
⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬
🔺汁燒靖魚($69)
🔺明太子赤雞($69)
🔸評分: 8/10
💰人均消費: $100
2020-06-23 448 views
同朋友睇完戲搵間餐廳食飯,之前睇到介紹呢間餐廳食竹筒飯就去試吓。舖面唔大,都幾多人食緊。入到去被安排兩個人打橫咁坐,其實我都鍾意,同朋友傾密計都唔使咁大聲講。餐廳主打食各式竹筒飯及冷麵冷烏冬上菜時成個套餐上,套餐有湯、前菜、小食、漬物、茶碗蒸、主菜加甜品。擺盤幾靚,好啱打卡。湯用茶壺盛載,飲嘅時候自己倒到旁邊嘅碗,唔使凍哂。碗內有昆布、菇、蜆肉等,但當日嘅湯唔夠熱同唔夠鹹,冇咩味...我叫嘅柚子牡蠣,叫之前朋友都提醒過我,好彩唔鯹,但柚子偏苦澀,兩者夾埋食就啱啱好。 個飯都唔錯,幾煙韌,食食吓都食哂。朋友叫嘅豚角煮就話好肥,同埋得兩舊,但朋友都仲接受到。套餐性價比高,堂食加一服務費。如果唔介意,可以係餐廳出面嘅枱食,咁就唔使加一啦!順帶一提餐廳個杯茶,一開始飲落就覺得好特別嘅味,係果味,幾好飲,但係諗極都諗唔到咩味,到埋單嘅時候先見到原來佢地嘅茶係荔枝綠茶,啱飲仲可以買番屋企沖嚟飲。
餐廳主打食各式竹筒飯及冷麵冷烏冬

朋友叫嘅豚角煮就話好肥,同埋得兩舊,但朋友都仲接受到。

2020-06-13
$80 (Dinner)
Megabox睇完戲友人就提議食「竹虎京堂」主要sell竹筒飯 香港係少見嘅🤓入座上左杯茶 個杯竹筒造型風格又幾貫徹🤪杯茶飲落好特別 有淡淡水果香氣😙後來得知係「荔枝綠茶」相當唔錯以大型商場食肆嚟講「竹虎京堂」食品價位偏低性價比係幾高嘅🙂順帶一提 走先見到原來係外面food court食就免加一喎😀豚角煮 竹筒飯 ($69)••••••係定食set嚟上枱時都幾豐富㗎☺️••••••竹筒飯••••••👉🏻gimmick野 唔通啲米有竹筒味咩🤣兩大舊豚角煮睇落好肥 食落都真係好肥😂感覺有啲似無醬汁嘅東坡肉又忟得幾淋喎🤤將啲肥豬肉撈埋「北海道星丸」米飯好香豬油味呀😋米飯煮乾身啲會更好 略略濕口左啲但食食下忽然靈感到個竹筒不斷重用係咪好污糟😂😂😂竹筒是咪會吸味的?🤣不過是但啦 純粹笑下者🤣🤣🤣••••••土瓶蒸 - 一隻蜆 湯近乎無味 又唔夠熱no good茶碗蒸 - 上面有芡汁 普普通通啦 五味前菜 - 都係啲漬物 正常發揮福餅 - 唔夠新鮮 放耐左 好實唔煙韌唔Q彈
Megabox睇完戲友人就提議食「竹虎京堂」
主要sell竹筒飯 香港係少見嘅🤓

「竹虎京堂」食品價位偏低
性價比係幾高嘅🙂

順帶一提 走先見到
原來係外面food court食就免加一喎😀

豚角煮 竹筒飯 ($69)
係定食set嚟
上枱時都幾豐富㗎☺️