2022-06-18 1508 views
上網睇到介紹,諗住一心去熟食市場試個日式鰻魚飯,點知去到門口唔記得個名,見到餐牌上既鰻魚蛋包飯,一心以為係佢,結果入錯左。入錯鋪唔等於一定差,只係同預期中唔同,唔緊要,一樣係食飯,試一試冇壞。拖羅蓉飯:拖羅蓉份量合理,溫度亦適中,幾好味。鰻魚蛋包飯:蛋幾滑,鰻魚唔會太肥或太乾,好食。唐揚雞:味道唔錯,但個面好似有層粉咁,口感唔係咁好。雞泡魚干:正常發揮,依樣食物應該好難唔好食。總括嚟講味道對得住價錢,但需要一提係d飯好痴,口感唔好,拉低左平均分數。最後附送甜品,一口過既芝士蛋糕。值得讚係店員有禮貌,而且作為小本經營,廚房唔大,預左食物上枱時間會耐d,響熟食市場上面,衛生環境可以接受,唔好搵d豪裝日式餐廳去比較。

拖羅蓉飯:拖羅蓉份量合理,溫度亦適中,幾好味。

鰻魚蛋包飯:蛋幾滑,鰻魚唔會太肥或太乾,好食。

唐揚雞:味道唔錯,但個面好似有層粉咁,口感唔係咁好。

雞泡魚干:正常發揮,依樣食物應該好難唔好食。

最後附送甜品,一口過既芝士蛋糕。

拖羅蓉飯
鰻魚蛋包飯
唐揚雞
雞泡魚乾
cheese  cake
雞泡魚乾
2022-03-05 1227 views
駿業街熟食中心2樓有三間日本餐廳,我鍾意呢間,味道最好,亦係最多選擇有丼飯,又有和風午餐,丼飯今次揀左灸燒左口魚正啊有入口即融嘅感覺,大概有5片,飯份量都足夠男同事好似叫左吉列豬扒飯,都話夠飽,不過略為炸得乾身左亦有同事叫左咖喱撈牛肉定肥牛烏冬,我都食左2條,烏冬反而相對細碗,男仔應該會唔夠食,但味道的確係幾好,牛肉都好嫩,再加埋大量蔥花,好食小食嘅雞骨腸同埋明太子雞翼都係正常發揮,個人鍾意雞骨腸多啲

有丼飯,又有和風午餐,丼飯今次揀左灸燒左口魚
正啊有入口即融嘅感覺,大概有5片,飯份量都足夠

男同事好似叫左吉列豬扒飯,都話夠飽,不過略為炸得乾身左

小食嘅雞骨腸同埋明太子雞翼都係正常發揮,個人鍾意雞骨腸多啲

2021-11-26 1077 views
觀塘駿業熟食中心有一間賣日式料理既小店,價錢非常親民,有幾款食物經openrice落單外賣自取仲有折添,啱晒附近既打工仔。 🍴溫泉蛋雞絲胡麻冷稻庭烏冬$40 胡麻醬同烏冬真係絕配,呢度既醬落得好足,夠晒撈成碗烏冬,篤開溫泉蛋,d蛋黃漏落烏冬度,令烏冬加添蛋香,更加creamy。雞肉既份量亦算多,咁多個餐最鐘意呢個👍 🍴炙燒三文魚丼$56三文香表面輕輕燒過,唔會過火又加添左炙燒既香味,厚度足夠好軟嫩,表面落既燒汁又係另一款風味。 🍴日本黑豚吉列豬扒丼$54吉列豬扒夠大塊,而且炸得幾好,肉唔會韌,仲有生菜同蕃茄可以解油膩。 如果堂食既話,柚子茶仲可以添飲,大食既又可以叫多飯。幾十蚊既價錢食到日式料理,仲要又好味,非常滿意架喇。

🍴溫泉蛋雞絲胡麻冷稻庭烏冬$40

🍴炙燒三文魚丼$56

🍴日本黑豚吉列豬扒丼$54

TakeAway
Lunch
💥有冇人覺得親子丼呢個名好殘忍🙉📍 瀧神|觀塘📍埋單 $ 3 X#cl觀塘 #CL四圍食 #CL日本野⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️瀧神係一間喺熟食中心嘅隱世小店,佢嘅午餐好抵食😻 30幾蚊仲有埋嘢飲💛💟 親子丼 親子丼其實都係大個咗先知道係雞蛋同埋雞🤣佢嘅滑蛋整得好好味👍好有蛋味,而家雞呢就唔會鞋嘅👅配埋啲洋蔥啊蔥花完全係升級左嘅層次,本身望落去唔係好大,以為會唔夠飽但點知食落去又OK喎🤟🏻不負責任點評✌🏻好味道🌕🌕🌕🌖🌑性價比🌕🌕🌕🌗🌑回頭率🌕🌕🌕🌗🌑(五粒為滿分)⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️ #852food #hkig #ighk #hkfoodie #hkblogger #hkfood #hkbloggers #hkcafe #hkrestaurant #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkfoodbloggers #hkigfoodie #尖沙咀美食 #尖沙咀 #香港好去處 #香港打卡 #打卡 #香港餐廳 #香港美食指南 #香港加油 #香港美食 #相機食先 #食好西 #旺角美食
💥有冇人覺得親子丼呢個名好殘忍🙉

回頭率🌕🌕🌕🌗🌑
(五粒為滿分)

⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️

2021-10-13 718 views
朋友介紹黎到觀塘駿業熟食市場嘅一間日式餐廳 雖然平時行開經過樓下見到好多野食 但入黎搵食就真係比較少😂平日晚上黎到 唔算好多人 店面都唔係好大 但好有日式空間感☺️惠顧晚市套餐免費奉送前菜(胡麻冷豆腐 & 三文魚沙律) 餐飲(無限添飲凍柚子茶) 是日甜品(芝士蛋糕) 感覺好抵😎朋友推薦三文魚腩 可以揀刺身或者炙燒 我就揀咗刺身上 厚切食出嚟嘅口感好香 油脂分佈平均 但份量比較少 食完感覺上都唔係好飽 但未至於餓嘅😅朋友嘅壽喜燒牛肉嘅份量都唔係好多 配一隻生蛋同一碗白飯 味道一般🙈可以添飲嘅飲品只有冷熱柚子茶 味道偏淡 勝在可以refill朋友之前食過鰻魚飯話係好大條好味好多 日式野食嚟講呢間餐廳算係價錢相宜 下次可以試下其他食物🤣

三文魚腩丼
Dinner
三文魚腩丼
胡麻冷豆腐
2021-10-07 360 views
🍭觀塘一向都出名多隱世小店,係工業區又多又平又好味嘅餐廳,今次搵到間平民少少嘅日式小店位於熟食市場入面,首先裝修都幾有日式feel,鋪位細細間咁,似係家庭式日式煎餃子,煎到好脆,幾好食燒鯖魚,麻麻地炸雞皮,好脆,但冇咩味免治雞肉串,呢個一般◆牛肉鍋,足料,幾好食和風一口牛,好有牛味,好食整體食物一般啦,簡單食,比較家庭式嘅一間日式料理

日式煎餃子,煎到好脆,幾好食
燒鯖魚,麻麻地
炸雞皮,好脆,但冇咩味
免治雞肉串,呢個一般
◆牛肉鍋,足料,幾好食
和風一口牛,好有牛味,好食

整體食物一般啦,簡單食,比較家庭式嘅一間日式料理
2021-07-09 821 views
喜歡這觀塘小店格局 魚生尚算新鮮 而價錢亦合理 雖然店員較少 但有禮物 上菜速度亦快 我們點了炙燒魚生飯 京蔥拖羅魚蓉飯 一份三文魚腩刺身 雖然份量不算很多 但味道很不錯 相信下次平日夜晚也會再來

2021-06-29 534 views
每星期幫襯一次,都幫襯咗近半年。每次早上11:00前落單,預計12:45取餐,每次取餐都要多等10~15分鐘。準時到取要等咁耐,咁咪遲D去囉,遲D去又係要等咁耐。睇住佢比晒D0008號,0012號..我問我0001同0002都未有,點解要倒轉D單號嚟做?佢又話係順住做,個妹妹仔仲次次日劈口劈面答我未得。今日得15分鐘食飯,仲要嘥時間喺喥寫劣評。質素係好,但我接受唔到次次咁受氣,幾好食都冇用。
TakeAway
2021-05-21 628 views
今日喺openrice外賣自取發現呢間嘢,只不過係咁啱有自己想食嘅幾款丼飯,本身無期望,點知食落幾唔錯,仲要係呢個價錢。叫咗蒲燒鰻魚丼、炙燒三文魚帆立貝丼、燒雞軟骨同明太子雞翼,無一樣失拖,好食過一半叫自己做日本食堂嘅港式日本料理,最欣賞炙燒三文魚帆立貝飯,佢唔係求其燒兩燒俾你,食得岀食材新鮮、加個燒汁係花過心思。唯一可以批評嘅就係個飯硬咗少少(本人中意硬飯可以接受)。估唔到喺熟食市場唔覺眼嘅小店有咁高水準!

唯一可以批評嘅就係個飯硬咗少少(本人中意硬飯可以接受)。

估唔到喺熟食市場唔覺眼嘅小店有咁高水準!
2021-05-21
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
$80 (Dinner)
  • 炙燒三文魚帆立貝丼
2020-11-02 1665 views
小弟最近愛在觀塘駿業熟食中心搵食,今日到〈瀧神〉享用午膳地方雖小,但有高質食物,值得推介。就這樣一客日式咖喱炸蝦丼,連一杯飲品收$49經濟實惠,但其實是吃不飽的。講返個飯,中辛咖喱香濃,天氣涼吃一口最適合薯仔都幾香脆,有新鮮蕃茄伴碟。至於炸蝦,揸得金黃香脆,也十分彈牙!$49餐就配一杯凍柚子蜜,但你看太細杯吧... 尤其吃完中辛程度的咖喱,怎夠喉?所以建議如果要吃咖喱飯的話,緊記要加配小食,加配兩隻雞翼或餃子,都只是$8至少都幫到大家飽肚!但下次一定會再幫襯,一試該店的海鮮丼
小弟最近愛在觀塘駿業熟食中心搵食,今日到〈瀧神〉享用午膳
地方雖小,但有高質食物,值得推介。

就這樣一客日式咖喱炸蝦丼,連一杯飲品收$49

$49餐就配一杯凍柚子蜜,但你看太細杯吧...
尤其吃完中辛程度的咖喱,怎夠喉?

至少都幫到大家飽肚!但下次一定會再幫襯,一試該店的海鮮丼
2020-11-02
Lunch
2020-07-16 1616 views
以往下午經常會來吃飯,因為近我公司,而且夏天最緊要冷氣夠凍,這裡正是不錯既選擇。第三波疫情爆發,見到小店新增了很多優惠外賣套餐,而且選擇比以往多,合共有二十多款,由$32-$88既套餐都有,而且現在有外送服務今次跟同事選了兩個新推出既套餐,他人丼(豚肉)及白汁雞皇丼,份量算充足,而且味道亦不錯他人丼(豚肉),外賣自取$36,日本醬汁味既滑蛋,加上五花腩片,送飯一流白汁雞皇丼,好值得推介,自取價$38,首先雞皇夠晒大件,本身有味。而白汁亦是我第一次食到咁夠味既,亦好足料,白汁入面有紅蘿蔔,炸過既薯粒等,唯一可惜係我唔記得叫佢多飯優惠套餐送柚子茶,普通野,但係夏天飲落都幾解渴。

他人丼

白汁雞皇丼

優惠套餐送柚子茶,普通野,但係夏天飲落都幾解渴。
2020-07-15
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$38 (Lunch)
他人丼
白汁雞皇丼
  • 白汁雞皇飯
2020-07-16 871 views
黎開觀塘做野,知道熟食中心有好多野食,上到黎望下,經過呢間日本野睇到門面幾特別就入去試下,叫咗黑豚吉列豬扒飯,唐揚墨魚咀吉列豬扒炸得好靚,好大塊,套餐仲跟前菜同飲品兩粒墨魚咀大大粒,外脆內軟,唔同平時食開嗰d細細粒柚子茶有得任飲埋單嗰時仲有9折,問下店員先知原來2:15後有特價,埋單都係$61可能因為疫情關係,堂食唔算多,坐得算舒服食物性價比高,冷氣夠涼,夏天黎一流,佢地仲有開晚市,野食款仲會唔同,下次有機會會黎試下

吉列豬扒炸得好靚
,好大塊,套餐仲跟前菜同飲品

兩粒墨魚咀大大粒,外脆內軟,唔同平時食開嗰d細細粒

柚子茶有得任飲

可能因為疫情關係,堂食唔算多,坐得算舒服

食物性價比高,冷氣夠涼
2020-07-10
Tea
2020-07-07 804 views
再有本地確診的第二天,全店的廚師和樓面都沒有戴口罩,其中一位摸完鼻後直接處理我兩杯飲品,所以忍唔住問點解唔戴口罩,得到回覆是因為在廚房內工作(因為唔對客所以不用戴畀人睇?)以及剛回店太熱。。。。自求多福吧
再有本地確診的第二天,全店的廚師樓面都沒有戴口罩,其中一位摸完鼻後直接處理我兩杯飲品,所以忍唔住問點解唔戴口罩,得到回覆是因為在廚房內工作(因為唔對客所以不用戴畀人睇?)以及剛回店太熱。。。。自求多福吧
2020-05-06 1552 views
午餐,疫情价$43,明白一分錢一分貨,但是最基本的飯底要生冷槓是何玩法?味道係冇問題嘅,但係成餐飯好似食緊石仔咁。唔食又浪費,食完到依家成個鐘個胃仲痛緊(>.<)
2020-05-06
$43 (Lunch)
2020-04-15 1242 views
無飯夫妻訓醒就是食晚餐,經apps訂位有discount .去到目的地我有一刻想掉頭走,我最怕街市,我們係無飯夫妻,就是我吾鐘意果D 濕立立嘅感覺,同埋果陣味,但我老公話一場來到,試一次lo鋪頭裏面算乾淨,坐位也算舒服寬敞三文魚刺身三文魚腩刺身(堅肥,但吾夠凍)燒魚邊飯(燒燶D會香D,同埋逼D油香出來)汁燒鵝肝飯里間店係一人料理,由刺身,燒物,炸物,丼飯都係一個人主理,可能老板慳cost,可能主廚就是老板,一個人做真是好叻,咩都識,食物水準算Ok丼飯既飯我覺得比平常硬左D,刺身丼飯吾係用醋飯,衹用白飯有D失色,鵝肝個汁對我來講咸左D,鵝肝夠肥有油香
無飯夫妻訓醒就是食晚餐,經apps訂位有discount
鋪頭裏面算乾淨,坐位也算舒服寬敞

三文魚刺身

三文魚腩刺身(堅肥,但吾夠凍)

燒魚邊飯(燒燶D會香D,同埋逼D油香出來)

汁燒鵝肝飯
有油香
2020-04-14
$200 (Dinner)