2024-09-04 134 views
🍧 嘆甜品(粉嶺)夜晚約女朋友吃完飯,想找個地方消磨時光,嘆甜品最合適不過了!位於粉嶺的嘆甜品是個理想選擇,環境清新舒適,讓人感到放鬆。 🌙我們點了幾樣招牌小食,首先是'B B Q蜜糖雞翼',外脆內嫩,蜜糖的香甜味道恰到好處,讓人一口接一口。 🍗接著是'港式懷舊咖喱三寶',裡面包含燒賣、魚旦和豬皮,各有特色,咖喱醬汁濃郁,令人懷念。 🍛飲品方面,我們選擇了'西瓜汁'和'鮮果飄雪',清爽可口,特別適合炎熱的夏日。 🍉此外,'養生玫瑰烏龍'也非常推薦,香氣四溢,喝上一口讓人心情愉悅。 🌹最後,'芋圓雪燕西米露'甜而不膩,口感滑順,完美結束這頓美味的甜品之旅。 🍠整體來說,嘆甜品提供了多樣化的選擇和優質的服務,絕對是約會的好地方! 👍嘆甜品 新界粉嶺聯和墟聯安街1-7號富好閣地下B鋪室
🍧 嘆甜品(粉嶺)

甜品
新界粉嶺聯和墟聯安街1-7號富好閣地下B鋪室
太開心啦粉嶺開嘆甜品!之前係屯門食過1次佢地ge窩夫,已經留下左深刻印象。而家係粉嶺開,唔洗走到去屯門咁遠啦🥰🥰同屯門分店一樣,鋪頭入面有好多好可愛ge貓貓擺設🐱D甜品選擇真係好多好多,有選擇困難症ge我揀左好耐,最後揀左個特別d ge岩鹽奶蓋無花果乾窩夫配日式焦糖燉蛋,一個甜品有窩夫,雪糕,仲有焦糖燉蛋,簡直係一次滿足晒3個願望呀🤩🤩個窩夫賣相好靚好精緻,隻蝴蝶都食得架!窩夫外脆內軟,奶蓋好香,少少咸味夾埋甜甜地ge無花果乾,味道幾特別。個焦糖燉蛋都好好食,好香蛋味同好滑,而且唔會太甜,推薦!👍🏻👍🏻👍🏻Btw, 由於個份量都幾大,建議2個人share食😂
太開心啦粉嶺開嘆甜品

同屯門分店一樣,鋪頭入面有好多好可愛ge貓貓擺設🐱

岩鹽奶蓋無花果乾窩夫

個窩夫賣相好靚好精緻,隻蝴蝶都食得架!

Btw, 由於個份量都幾大,建議2個人share食😂
岩鹽奶蓋無花果乾窩夫
聯和墟最近開咗間甜品店全店以貓咪做裝飾🐱甜品嘅款式仲好多,吸引同抵食有傳統港式糖水、冰花、台式芋圓、清新系列、法式系列、炸物、特色飲品等….咁多款式叫多幾款可以share必試窩夫系列~鮮雜果忌廉窩夫($68)真係好吸睛,用咗🌈繽紛嘅鮮果、三色果醬同埋cream圍繞住四件窩夫,配搭一齊相當健康,窩夫外脆內軟蛋香味十足,盤上劃上花可愛貓(+$2轉開心果雪糕)D24榴連雪燕撈$ 52充滿榴槤飄香,嚿肉仲好大,滋潤雪燕同粒粒西米Come 撈有咬口,榴槤控推介香芒蜂蜜水晶$ 42好清爽,有幾款唔同晶瑩質地蘆薈、水晶、椰果等..口感Q彈過癮港式懷舊小食($ 32)咖喱三寶燒賣+ 魚旦+豬皮各4件一次試晒三口味,辣得惹味BBQ蜜糖雞翼 ($ 30/5件)炸得香脆可口,啖肉甜蜜綜合水果茶$ 36 |雪糕草莓奶昔$ 35水果茶飲透心涼;粉紅奶昔香甜滿瀉,雪糕仲有得揀口味
聯和墟最近開咗間甜品
全店以貓咪做裝飾🐱

甜品嘅款式仲好多,吸引同抵食
有傳統港式糖水、冰花、台式芋圓、
清新系列、法式系列、炸物、特色飲品等….
咁多款式叫多幾款可以share

必試窩夫系列~鮮雜果忌廉窩夫($68)

D24榴連雪燕撈$ 52

香芒蜂蜜水晶$ 42
好清爽,有幾款唔同晶瑩質地
蘆薈、水晶、椰果等..口感Q彈過癮

港式懷舊小食($ 32)
咖喱三寶燒賣+ 魚旦+豬皮各4件
一次試晒三口味,辣得惹味

BBQ蜜糖雞翼 ($ 30/5件)
炸得香脆可口,啖肉甜蜜

綜合水果茶$ 36 |雪糕草莓奶昔$ 35
水果茶飲透心涼;粉紅奶昔香甜滿瀉,雪糕仲有得揀口味
2024-08-27
Type of Meal
Tea
8月25號吃的,因為太忙了到現在才發出來。那天學弟請我在粉嶺吃甜品,突然想到我來香港讀書的第一年就是住在粉嶺名都的。這一次來吃甜品🍮也算是一個很不錯的閉環了😍這次去的是✨嘆甜品✨以貓貓🐱🐈🐈‍⬛😺為主題,可愛的窩夫🧇上面都畫著貓貓呢,店主真的太有心啦~我點的是帶有鮮花💐味道的,鮮花、奶蓋以及窩夫三者的味道做到了完美融合,有一種很清新的感覺🤣還點了一份榴槤的綿綿冰🍧以及一份香蕉船🍌顏值也真的好高呢,味道也是很不錯的,甜度適中~這家小店佈置也很有講究,有小清新的畫作,也有不少關於貓貓的小裝飾喔🎍喜歡拍照打卡的寶寶們不要錯過啦~

2024-08-29 139 views
吃飽飯就肯定要吃個糖水來填胃的空檔,想不到這間在屯門的糖水店會在粉嶺這邊開新分店,而且還是最近才開張的,人氣挺高的!性價比高糖不甩丸子窩夫(65元)(窩夫加麻糬+6元)性價比很高的一整份窩夫,本身就配有雪糕,還有大量的芋圓和小丸子來增加口感,還撒上了黃豆粉,吃的時候再加上煉奶一起吃,增加香甜感,而本身的口感就很鬆軟了,而我又另外加了麻糬,多了一份軟糯口感!本身的雪糕也可以選挺多口味的,配榴槤也只是加2元,而我就選了豆腐味,味道比較清淡,有豆香!芒果飄雪(62元)有點像楊枝甘露的刨冰版,因為都有加上了西柚果肉,再配上大量芒果醬和新鮮芒果,吃起來特別香甜,芒果味很濃郁,牛奶刨冰入口即化的!榴槤忘返(58元)榴槤味超香濃的,分別有榴槤蓉和榴槤雪糕,再配上西米,椰汁凍和椰汁,吃起來口感豐富,愛吃榴槤的一家要試!芒果椰果愛玉(42元)牛奶加配大量的芒果肉和芒果醬,又有增加口感的椰果和嫩嫩的愛玉,整杯味道酸甜可口。芒果西瓜汁(28元)完全想不到的組合,清甜的西瓜汁加上酸甜的芒果汁,喝起來比想像中要搭,兩種的口味一次過喝到,挺特別的!

糖不甩丸子窩夫(65元)(窩夫加麻糬+6元)

芒果飄雪(62元)

榴槤忘返(58元)

芒果椰果愛玉(42元)

芒果西瓜汁(28元)

2024-08-23
2024-08-29 132 views
粉嶺開左間新既甜品鋪,之前係屯門總店一直幫襯開,難得開到黎聯和墟實在太好小店入面用左好多貓貓設計,好可愛! MENU 好繽紛,甜品選揀好多! 主打窩夫款式! 多款味道選擇!!!⭐香蕉船小朋友第一眼見到就話要揀呢個! 好靚啊!雪糕味道可以自己配搭! 我仲見到有榴槤味選項添! 下次試下先⭐榛子朱古力石板街窩夫擺盤好靚! 仲畫左隻貓貓係度好可愛!窩夫好香 外脆內軟 TOPPING淋上朱古力榛子醬,焦糖味爆谷及棉花糖好豐富!⭐黑糖五寶芋圓仙草芋圓夠哂軟糯煙韌! 襯上仙草爽滑彈牙 好有口感同埋吾會好甜! 大大碗好有份量! ⭐波波拼盤熱辣辣炸起 有薯條、燒賣、魚蛋、墨魚丸!

小店入面用左好多貓貓設計,好可愛!

⭐香蕉船
小朋友第一眼見到就話要揀呢個! 好靚啊!

⭐榛子朱古力石板街窩夫
擺盤好靚! 仲畫左隻貓貓係度好可愛!
好豐富!

⭐黑糖五寶芋圓仙草

⭐波波拼盤
熱辣辣炸起 有薯條、燒賣、魚蛋、墨魚丸!

2024-08-22
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$60 (Last Night Supper)
2024-08-26 141 views
聯和墟開咗間店面小小但味道超正嘅高質甜品鋪!店鋪用好多貓貓元素做裝飾佈置。甜品方面雪糕窩夫、台式芋圓仙草、傳統中式糖水通通都有,款款真係超足料唔係講笑!.糖不甩丸子窩夫(配士多啤梨雪糕)一款超吸睛嘅甜品!窩夫外脆內軟,除咗有雪糕球配搭外,仲有丸子、芋圓、杏仁片等。糖不甩丸子煙煙靭靭,配搭一齊食口感非常好.綜合芋圓仙草三色芋圓.小丸子.蘆薈椰果.紅豆.西米.椰汁份量超足料!另+$16配D24榴槤成碗都係榴槤嘅香氣.鮮果飄雪牛奶雪花冰.甜煉奶.鮮雜果.士多唾梨雪糕色彩繽紛!生果鮮甜新鮮配埋牛奶雪花冰炎炎夏日天氣食真係即刻降暑.BBQ 蜜糖雞翼小食拼盤炸燒賣+鹽酥雞粒+雞軟骨+薯條有泰式辣醬及茄汁自行配搭小食全部即炸熱辣辣上枱🤤

糖不甩丸子窩夫(配士多啤梨雪糕)
綜合芋圓仙草
小食拼盤
炸燒賣+鹽酥雞粒+雞軟骨+薯條
有泰式辣醬及茄汁自行配搭
小食全部即炸熱辣辣上枱🤤
試新店!見到聯和墟開咗新嘅甜品舖,呢日去咗試試~店面唔大,得十幾個位,當日去到排咗5分鐘左右。Menu都幾多選擇,芒果類、榴槤類、雪糕冰類、台式芋圓愛玉、西式窩夫、中式糖水等等今次試咗呢兩樣:#榴槤忘返 $58有D24榴槤肉、海藻珠、西米、椰果、榴槤雪糕榴槤味香~濃~👍略嫌榴槤肉少咗啲啲🤏🏻😌圍住個雪糕唧咗一個半圈,不過有榴槤雪糕搭救,西米夠煙靭👍 海藻珠同西米比例唔錯,整體幾好食❤️#焦糖脆脆香蕉鮮忌廉窩夫配雪糕 $59雪糕口味都有好多款選擇,有雲呢拿、芒果、朱古力、草莓雪糕、曲奇、榴槤雪糕 +$2最後我哋揀咗曲奇~好大盤,有成條香蕉😂窩夫有少少脆邊👍基本上香蕉+cream+雪糕係穩陣嘅選擇🤣呢度份量仲要足👍今次無叫我最鍾意嘅芒果小丸子,要搵日再試~
試新店!見到聯和墟開咗新嘅甜品舖,
呢日去咗試試~

店面唔大,得十幾個位,
當日去到排咗5分鐘左右。
Menu都幾多選擇,
芒果類、榴槤類、
雪糕冰類、台式芋圓愛玉、
西式窩夫、中式糖水等等
榴槤忘返

今次試咗呢兩樣:
#榴槤忘返 $58
有D24榴槤肉、海藻珠、西米、椰果、榴槤雪糕
榴槤味香~濃~👍
略嫌榴槤肉少咗啲啲🤏🏻😌
圍住個雪糕唧咗一個半圈,
不過有榴槤雪糕搭救,
西米夠煙靭👍
海藻珠同西米比例唔錯,
整體幾好食❤️
焦糖脆脆香蕉鮮忌廉窩夫配雪糕

#焦糖脆脆香蕉鮮忌廉窩夫配雪糕 $59
雪糕口味都有好多款選擇,
有雲呢拿、芒果、朱古力、
草莓雪糕、曲奇、榴槤雪糕 +$2
最後我哋揀咗曲奇~
好大盤,
有成條香蕉😂
窩夫有少少脆邊👍
基本上香蕉+cream+雪糕係穩陣嘅選擇🤣
呢度份量仲要足👍

今次無叫我最鍾意嘅芒果小丸子,
要搵日再試~

2024-08-20
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$59 (Last Night Supper)
榴槤忘返
焦糖脆脆香蕉鮮忌廉窩夫配雪糕
1K
2024-08-25 152 views
下班後和同事吃甜品!為什麼呢?因為這家窩夫在群組內很多人推薦果然名不虛傳!大家來到必點窩夫今天我們試了焦糖脆脆香蕉鮮忌廉窩夫賣相滿分焦糖脆脆滿煙韌的其實朱古力雪糕味道濃郁👍鐵觀音茶醬麻糬窩夫茶醬超重鐵觀音味香滑綿密,配珍珠絕了還有用朱古力醬畫出來的小店長很用心的感覺但我猜麻糬是忘了放吧?不見了😅當時心情太興奮我也是忘了問台式甜品像芋圓仙草他們也有我們點的這款還加了桃膠女士最愛各款賣相美美的特飲Oreo朱古力是同事不二之選除了甜品外,小食炸物等也有的吃過甜想吃鹹的同樣滿足到價錢方面我覺得也合理的份量大,二人分享也可以怪不得才剛開店已有不少人推介👍

下班後和同事吃甜品!為什麼呢?
因為這家窩夫在群組內很多人推薦

焦糖脆脆滿煙韌的其實
朱古力雪糕味道濃郁👍

鐵觀音茶醬麻糬窩夫
茶醬超重鐵觀音味

香滑綿密,配珍珠絕了
還有用朱古力醬畫出來的小店長

我們點的這款還加了桃膠
女士最愛

各款賣相美美的特飲
Oreo朱古力是同事不二之選

除了甜品外,小食炸物等也有的
吃過甜想吃鹹的同樣滿足到
價錢方面我覺得也合理的
份量大,二人分享也可以
怪不得才剛開店已有不少人推介👍
2024-08-25 133 views
屋企附近新開咗間甜品舖梗係要幫襯吓啦😋佢哋價格好親民。同樣嘅嘢如果轉左喺尖沙咀價格起碼×2。今次試咗佢哋嘅鮮雜果忌廉窩夫配豆腐味雪糕。呢個豆腐味雪糕真係好正,有香濃嘅豆腐味同奶味而且口味好清新。又唔會太甜。多款鮮雜果忌廉配埋香脆即整嘅窩夫,簡直係完美😍 伴碟仲用朱古力畫咗精緻嘅圖案。成疊野好colorful就好似一件藝術品咁。加$8仲可以換購多款飲品我就揀咗白桃乳酸。酸酸甜甜好開胃。榴槤飄雪 在上面有一舊鮮榴槤打出嚟嘅,榴槤雪糕。口味好濃郁,下便鋪一層厚厚嘅牛奶碎冰,口味偏清淡。同榴槤雪糕一齊食,啱啱好中和左。 隔離仲鋪左一堆煙韌嘅小丸子。BBQ蜜糖雞翼,雞翼烤到啱啱好將皮下嘅脂肪逼走雞皮變得酥脆 小食拼盤,裏便有兩串雞軟骨。幾粒燒賣。除炸薯條。椒鹽味鹽酥雞。雪糕草莓奶昔,濃郁嘅草莓味雪糕搭配埋絲滑奶昔。芒果西瓜汁,用新鮮芒果同西瓜整出嚟。
BBQ蜜糖雞翼,雞翼烤到啱啱好將皮下嘅脂肪逼走雞皮變得酥脆
雪糕草莓奶昔,濃郁嘅草莓味雪糕搭配埋絲滑奶昔。
芒果西瓜汁,用新鮮芒果同西瓜整出嚟。
  • 鮮雜果忌廉窩夫配豆腐味雪糕
  • 榴槤飄雪
  • BBQ蜜糖雞翼
  • 小食拼盤
  • 雪糕草莓奶昔
  • 芒果西瓜汁
  • 白挑乳酸
2024-08-25 163 views
🧇《嘆甜品 》喺屯門開到嚟粉嶺聯和墟嘅一間甜品店,以貓為做主題,有貓咕𠱸、貓嘅擺設裝飾。佢哋主打窩夫同埋店員好推介佢哋嘅中式糖水。🧇開心果窩夫賣相幾靚,畫咗個小貓咪🐱,有一小碗椰汁糕、一球雪糕、cream上面仲有蝴蝶做襯托,整碟甜品打卡一流。椰汁糕細細粒,幾香滑。窩夫鬆軟配上濃郁嘅開心果醬好夾,但醬就有小許偏甜。呢款甜品好啱share一齊食。☕️生磨芝麻糊望落去已經知道好細滑,品嚐完一啖,整個口腔都充斥着濃厚嘅芝麻味。難怪店員推介佢哋嘅中式糖水啦。🥭 楊枝甘露夏天最好食冰冰凍凍嘅楊枝甘露。西米係最底,而濃厚嘅芒果汁係中層,好fresh又甜嘅芒果同柚子粒喺最上層,分層影相出嚟嘅效果好靚。呢款係我至愛。☕️紫米露芋圓有芋圓嘅甜品鋪我一定會試下。佢嘅芋圓做得都幾煙靭彈牙,紫米露配上椰汁,香濃,紫米好有咬口,甜度適中。🧆椒鹽炸燒賣& BBQ蜜糖雞翼食咗咁多甜嘢,一定唔可以錯過佢嘅鹹食小食。椒鹽炸燒賣外脆內軟煙煙韌韌&,而BBQ蜜糖雞翼就有少許雪藏味,整體味道還可以。I▪️🅐🅓🅓🅡🅔🅢🅢📌 粉嶺聯和墟 📍 聯安街1-7號富好閣地下B號舖
🧇《嘆甜品

🧆椒鹽炸燒賣& BBQ蜜糖雞翼

I▪️🅐🅓🅓🅡🅔🅢🅢
📌 粉嶺聯和墟 📍 聯安街1-7號富好閣地下B號舖
2024-08-24 98 views
嚐試了楊枝甘露… 好味道,價錢合理。店內環境幾cozy , 有啲貓嘅裝飾品,而且店員好貼心,我哋一行四人加一個BB , 隨即幫我地解決放袋及BB 車問題,雖然店舖不太多座位,但有時想食甜品會再去!下次會嚐試佢地嘅signature 窩夫🧇
嚐試了楊枝甘露… 好味道,價錢合理。
下次會嚐試佢地嘅signature 窩夫🧇
好開心呀!聯和墟又多一間好好食嘅甜品店🥹😍,有齊西式甜品、中式糖水,仲有小食,下午茶&宵夜有好選擇!必點窩夫🧇&心太軟🖤!🤎 糖不甩丸子窩夫:窩夫外脆內鬆軟,沾煉奶或半溶嘅雲尼拿雪糕⚪都好食。芋圓&小丸子都煙韌 Q彈。仲有好多款窩夫,下次想試 Oreo & Baileys 😋🖤 心太軟:擺盤好靚好精緻,一切開就流心爆發,用比利時朱古力🍫,好濃郁,配埋雪糕一齊食,又熱又冷,雙重享受!🧡 香芒蜂蜜水晶:自家制嘅水晶,淡淡蜂蜜甜蜜🍯, Q彈好咬,仲有椰果 & 清甜芒果肉🥭,芒果汁底,平時鍾意食芒果甜品嘅必試呢個!💛 香蕉船:雙球雪糕 + 一大條香甜香蕉🍌,加上彩虹碎碎,小朋友最鐘意🩷 心花怒放:色彩繽紛嘅鮮果粒,火龍果、芒果、西瓜等等,下面係蜂蜜水晶,上面又有雪糕球🍨&海藻珠,夏天消暑一流~🧡 花枝丸鹽酥雞拼盤:炸得好香脆,又唔會油淋淋,配泰式酸辣醬,香口又惹味~💛 蘋果柚子蜜:酸酸甜甜,不過最特別係隻貓貓靚紙杯!店舖裝備擺設都係貓喵🐾,好可愛~~

必點窩夫🧇&心太軟🖤!

💛 蘋果柚子蜜:酸酸甜甜,不過最特別係隻貓貓靚紙杯!

店舖裝備擺設都係貓喵🐾,好可愛~~