2017-07-31 1032 views
朋友話我知愛東嘅稻香8:30pm後有火鍋放題, 就算今日37度高溫都要試吓, 反正游完水都8點喇。$138 又真係抵嘅而且都多選擇, 而且佢地飲品都算多, 除咗 汽水 , 仲有 夏枯草, 菊花薑蜜, 沙冰, 甜品有紅豆沙, 杏仁茶, 雪糕等。 老公揀咗個沙嗲湯底, 睇吓我地食咗咩啦肥牛好腍, 牛味都有嘅, 當然你想食靚 d嘅可以加錢食安格斯嘅, 不過個人覺得佢呢款都 ok㗎, 其實食物都幾新鮮。 因為肚餓關係, 其實仲叫咗炸魚皮, 海蝦, 冰豆腐都無影到, 記得嘅時候都已經做完喇游完水食咁多野都真係...........呢個火鍋放題都尚算合理, 2位連埋加一都係$303.

$138 又真係抵嘅

老公揀咗個沙嗲湯底, 睇吓我地食咗咩啦

游完水食咁多野都真係...........
呢個火鍋放題都尚算合理, 2位連埋加一都係$303.
2016-10-04 1540 views
稻香價格不嬲都唔貴,仲時不時有特價食送,不過就要睇你岩唔岩食。今晚一家人就黎左呢度食啦。燒雞個醬汁甜甜地,幾好味既。但雞肉質有啲鞋,唔熱唔脆,$80 一只,唔算好特價,有啲失望。金沙蝦脆口,剛炸起,食得出有咸蛋。蝦幾大只,蝦頭清潔得幾乾淨,略嚴細碟左少少。蒸海石斑呢條魚好抵!好似48蚊到,但超大條!差不多每枱都叫一碟,兩個人食未必食得晒!呢種魚唔多骨,蒸得幾嫩滑。酒樓既蒸魚豉油永遠都甘好味!!如果特價野有多啲選擇同轉款就更好!會繼續幫襯!

燒雞
秘製醬燒雞
金沙蝦
金沙海蝦
蒸海石斑
蒸石斑
如果特價野有多啲選擇同轉款就更好!會繼續幫襯!
金沙海蝦
蒸石斑
2016-09-30 754 views
諗住食宵夜椰子雞窩,明明都唔使廚房,足足等了20分鐘,都只係嚟咗2罐汽水侍應淨係叫你比D耐性死未,又或者叫極都無反應調味吧連辣椒都無,叫人fill番又燶口燶面,一句講晒,幾好食都唔好幫襯呢間
侍應淨係叫你比D耐性
死未,又或者叫極都無反應

2016-08-29 756 views
稻香特價點心都幾多款,有三張紙,價錢到幾平,3.8起。人流多,幾旺場。本身以為釀豆腐係煎釀三寶果種,不過黎到大失所望,無味,蒸埋一碟,唔會再嗌。特價飯,梅菜排骨,好多人食,自取,一出即攞晒。味道唔錯,排骨淋,梅菜甜,3.8抵食!

釀豆腐
梅菜排骨飯
梅菜排骨飯
2016-08-27 561 views
一直以黎椰子雞煲都會比人有個感覺好貴,但係又好滋補既菜式,最近稻香將椰子雞煲平民代,最平只係25蚊半隻,真係食個lunch都貴佢成倍仲送4罐啤酒,而家咁既時勢,真係稻香先做到食椰子雞一定要沾沙薑桔仔,更加帶上雞既鮮味椰子水滾就放雞煲5分鐘雞肉有光澤煲左大概五分鐘就熟雞肉充份吸收左椰子既香味,食落加添左幾分層次食完雞之後我開始食下配菜,椰子肉及椰子水椰子肉好甜好爽,記住唔好食太多會好易飽,而椰子水清甜可口之後我地仲點左其他火鍋配料,我地係醬汁自助吧度乜都拎d醬汁番黎牛肉,梅花片(豬)脂肪分佈好均勻,色澤都係鮮紅色不得不提我的最愛鮮炸魚片,係度食魚皮真係世界級好食,又大件,又脆身,最緊要唔係貴38蚊咋仲有脆魚院都不可不食,魚質厚肉爽口

仲送4罐啤酒,而家咁既時勢,真係稻香先做到
食椰子雞一定要沾沙薑桔仔,更加帶上雞既鮮味

椰子水滾就放雞煲5分鐘
雞肉有光澤
煲左大概五分鐘就熟
雞肉充份吸收左椰子既香味,食落加添左幾分層次

食完雞之後我開始食下配菜,椰子肉及椰子水
椰子肉好甜好爽,記住唔好食太多會好易飽,而椰子水清甜可口

牛肉,梅花片(豬)脂肪分佈好均勻,色澤都係鮮紅色
仲有脆魚院都不可不食,魚質厚肉爽口
2016-08-25 354 views
呢度應該係區內最平既酒樓,人流多,當然食物就見人見智啦,無物要求既就無問題。不過明顯食得出火候爭啲,唔似即做。叉燒包雖然佢幾大個,汁甜甜地,幾好味既,但叉燒肉好少,汁多。茄子炸得好脆,大件,好香口,茄子夠淋,魚肉脆口,點埋個豉油,幾好味。不過呢度服務麻麻,舉極手,職員都好似睇唔到甘

叉燒包
雖然佢幾大個,汁甜甜地,幾好味既,但叉燒肉好少,汁多。
叉燒包
茄子
炸茄子
不過呢度服務麻麻,舉極手,職員都好似睇唔到甘

炸茄子
2016-08-17 220 views
落雨天一早黎飲早茶,場內都幾滿,大多係上左年紀既老人家。特價點心都幾多,6蚊,八蚊,十蚊都有,選揀都較多!兩個人食四樣野都唔洗五十蚊埋單!3.8豆卜排骨飯一出就大把人去拎,慢啲都賣晒!送就真係唔係話好多,但3.8要求唔可以太高。排骨入味同林既,豆卜太乾,硬左啲。飯既份量都唔少。芋餅,脆口,加埋芝麻更香!入面係芋蓉,滑溜,甜甜地,好味!晚飯新菜式,見到門口擺滿大大個既椰子未試過,唔知好唔好食😂

3.8豆卜排骨飯
飯既份量都唔少。
豆卜排骨飯
芋餅,脆口,加埋芝麻更香!入面係芋蓉,滑溜,甜甜地,好味!
芋蓉綠茶餅
晚飯新菜式,見到門口擺滿大大個既椰子未試過,唔知好唔好食😂
芋蓉綠茶餅
2016-08-15 154 views
試過係到飲早茶兩次…食物較其他茶樓特別和抵食。可是經常漏單,同一張點心紙叫八様點心會漏三樣,叫侍應查單應完又唔做。食物又等得耐…落完單15分鐘都未有一碟。非常混亂。
2015-02-11 827 views
稻香開業多年,其點心質素都OK。今天特別為了其膠籠所以要寫食評。教會後跟家人午餐。選擇了到教會附近的稻香,剛剛轉了下午茶時段,價格便直不少,所以吸引不少街坊幫襯。這裏地方大,四四正正,枱與枱距離近,真係非常熱鬥。這裏有自助區,客人可以自己取額外的餐具或醬料。這做法十分便利,同時可侍應的工作量。燒鵝半隻 $188稻香門口放了一排燒鵝,看似肥美。於是一坐下,先點了半隻燒鵝。有別其它餐廳,這裏的燒鵝用玻璃盤送上,下面放了小洋燭,用來保溫。燒鵝不太肥,少了一份鵝香。肉比較實,不太鬆化。味道一般。米線一窩 $28這裏燒鵝沒有跟餐,所以散叫了一窩米線。只需要$28,真的超抵!平凡的米線,可入燒鵝汁,便變得美味。蘿蔔千絲酥 $20.8 表面壓紋不太平圴,賣相不太討好。但一咬落去,熱辣辣,正!蘿蔔絲多又甜,味道不錯。雞絲粉皮 $19.8 麻酱唔香,粉皮唔夠爽滑,味道一般。蝦餃 $23.8 細細粒,一啖食落肚,剛剛好。壓皮效果一般,但皮夠薄,味道一般。鸳鸯雙潮 $13.8 即是潮州粉果及蝦餃。1次過可以食2款餃真係好。皮薄料足,味道OK。朱古力流沙包 $6.8 創意食品~中要$6.8 3個包 真係平到無
燒鵝半隻 $188
燒鵝不太肥,少了一份鵝香。肉比較實,不太鬆化。味道一般。
米線一窩 $28
平凡的米線,可入燒鵝汁,便變得美味。
蘿蔔千絲酥 $20.8
雞絲粉皮 $19.8
麻酱唔香,粉皮唔夠爽滑,味道一般。
蝦餃 $23.8
鸳鸯雙潮 $13.8
朱古力流沙包 $6.8
創意食品~中要$6.8 3個包 真係平到無朋友。包軟綿綿而且熱辣辣。裹面的朱古力流出來的,味道不太甜,味道都幾特別,
這裏的食物不作太多評語,當點心送上時,真係嚇一跳!盛載着各式各樣的點心不是傳統的竹籠,稻香換了7彩的膠籠盛載點心。沒有歡喜的感覺或讚美,反而覺得稀虛,因為有失去傳統風味,而且這膠籠外人及顏色好大陸感覺。除了對這膠籠的外型不太接受外,對其物料更奇有些不安。於是回家後立即上綱查看有關報道,稻香回覆:「矽膠蒸籠耐熱溫度達攝氏300℃,絕對適合高溫加熱使用,而且經過化驗所及食環署的安全檢驗,物料完全符合國際標準。膠蒸籠比傳統竹籠更方便清洗,且外觀時尚。食環署另指出,矽橡膠本身無毒,耐熱性高,適宜用作蒸或烘焙用具。」雖然沒有害處,但是竹籠是飲茶的標記。希望稻香可用回傳統的竹籠,保留傳統。

最後$400 埋單.

2015-02-08
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$100 (Tea)
星期六同家人食飯,要第五六張枱門口有點菜機等了二十分鐘到有位本来點了冬瓜忠,開頭又話有,之後又話冇紅梅沙拉骨 - 普通冇嘜特别加一蚊嘅雞,都冇嘜要求條魚我地早過隔離枱叫,佢地食完我地都末到,吹咗三次單先到條魚味道都0k飯椰皇燉燕窩$28 - 燕窩表面有,底下係冇,有椰味好食服務真係麻麻,上菜跟唔切,食物OK,價錢平
星期六同家人食飯,要第五六張枱
門口有點菜機
等了二十分鐘到有位
本来點了冬瓜忠,開頭又話有,之後又話冇
紅梅沙拉骨 - 普通冇嘜特别
加一蚊嘅雞,都冇嘜要求
條魚我地早過隔離枱叫,佢地食完我地都末到,吹咗三次單先到

條魚味道都0k
椰皇燉燕窩$28 - 燕窩表面有,底下係冇,有椰味好食

服務真係麻麻,上菜跟唔切,食物OK,價錢平
2012-08-25
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$90 (Dinner)
傳統嘅點心,都算是做出一貫平實的水準。蝦餃皇:鋪上成隻中蝦,蝦得個爽字,鮮味欠奉,而且蝦上面生粉太厚,一咬就膠口;牛什、鳳爪:非常惹味韮菜豬紅:特別出色,比同系嘅潮樓更惹味更滑;五穀馬拉糕:倒汗水令糕身腍哂滑 san san,好難食還有,面對共有黃、橙、綠、藍、啡、杏六種顏色的七彩矽膠點心籠,個人驚一驚,然後當堂謝哂,冇哂胃口飲茶。d膠籠真係好好好難頂,咁娘咁重口味,仲以為自己返咗大陸。d嘢食再好味都冇用啦!下次嚟呢度唔駛預我,冇下次!
傳統嘅點心,都算是做出一貫平實的水準。

牛什、鳳爪:非常惹味

韮菜豬紅:特別出色,比同系嘅潮樓更惹味更滑;

五穀馬拉糕:倒汗水令糕身腍哂滑 san san,好難食
令人食慾大減的七彩矽膠點心籠(差)
令人食慾大減的七彩矽膠點心籠(差)

d膠籠真係好好好難頂,咁娘咁重口味,仲以為自己返咗大陸。

d嘢食再好味都冇用啦!

下次嚟呢度唔駛預我,冇下次!
2012-03-10
$80 (Tea)
  • 冇心情推介嘞