2021-07-19 355 views
Ordered a half portion panini and arrived the saddest looking sandwich ever… $44 for 2 tiny pieces of bread and the smallest piece of meat. Other food items might be better but I’m not coming back again because of the terrible service. Left feeling really disappointed in this place.
2021-06-28 414 views
環境氣氛幾好,幾chill同埋放鬆嘅,重點我諗係樓底好高,令到成個空間壓迫咁唔大。1. 啤酒唔識飲酒,俾唔到comment2. 薯條個薯條好好食,好好食,好好食!炸得好,攞上手唔油,食落好脆身,呢度嘅雪條冇乜特別嘅長,都係普通番茄醬,但食完會係開心嘅,就算要做運動都係開心嘅✨3. 海鮮意粉作為一個好鍾意食意粉嘅人,佢呢個意粉都幾令人失望。唔係好食,闊條意粉好乾,就算沾咗佢比嘅湯都係好乾,唔會令佢夠味😮‍💨 賣相其實都唔算好4. 醋魚叫咗之後,有啲後悔,唔係因為佢做得唔好,可能純粹因為自己唔識欣賞呢一類食物,俾唔到comment🤣但係如果想試新野,可以試吓,個味道係有啲特別嘅
1. 啤酒
唔識飲酒,俾唔到comment
2. 薯條
3. 海鮮意粉
4. 醋魚
2021-06-17 415 views
#pb食在荃灣 #pb支持黃店💛紗廠中的三文治🥪今次又去到南豐紗廠搵食🥰 去親都係個d文青cafe 今次試下主打手工啤嘅小酒吧食下野😋 佢位於紗廠頂樓 環境幾大 平日下午茶時間去到唔多人👍🏻 .食物選擇都幾多 有飯有意粉有三文治 午餐跟餐+$20 配薯條 / 沙律 & 咖啡😍 三文治有半份 or 一份選擇👍🏻 最重要係有送酒小食🤪🔹燒肉古巴佬🐷半份份量好弱 賣相好普通咁🙈 但係其實幾好食🤪 佢用左意式拖鞋包包住燒腩仔、甜火腿、豬皮、芝士等等 食落少少鹹😋 唔會好漏👍🏻 燒腩仔食落好香脆😍🔹吐司雞🐣呢個半份份量相對多d👍🏻 厚切西多加上咖央牛油超香 西多士口感幾鬆軟😍 炸雞大大件 唔會好乾身😋🔹Dirty☕🔹Flat White☕.整體環境幾大 三文治味道唔錯 而且有半份選擇幾好🥰 自己一個or 同朋友仔chill下幾好💛TAP The Ale Project荃灣白田壩街45號南豐紗廠3樓302號舖
#pb食在荃灣 #pb支持黃店💛

🔹Flat White☕

TAP The Ale Project
荃灣白田壩街45號南豐紗廠3樓302號舖
2021-06-12 327 views
🔅馬來肉骨飯沒有甚麼肉骨茶味,似想整到意大利飯咁,但飯都比較硬,又沒甚麼餸,得番乾肉,純粹填飽個肚,不推介🔅南乳豬撕治沒甚麼南乳味,肉絲似煲完湯的豬肉絲,比較乾,而且要注意上面幾粒辣椒係勁辣(平時已經食得辣)🌶🌶🌶🔅燒肉古巴佬Overcooked 麵包,勁焦,入面都係夾塊普通豬肉,無咩特別整體黎講飲番杯啤酒係幾唔錯嘅,不過野食質素就真係麻麻,仲要價錢其實都幾貴,大家都係食左野先去比較好。
🔅馬來肉骨飯

🔅南乳豬撕治

🔅燒肉古巴佬

馬來肉骨飯
南乳豬撕治(半份)
燒肉古巴佬(半份)
2021-04-26
Type of Meal
Dinner
2021-06-10 293 views
一早約左朋友由於天氣真係太熱...  去紗廠行下HEA 下太耐冇去唔知的人流如何甘如果可以BOOK 位就梗係BOOK 位先啦BOOK左一間行過幾次但冇去既餐廳個到既佈置係一間都幾relax 的啤酒bar甘原來係甘多野食, 仲要都好有驚喜! 因為冇諗過的食物係可以甘樣配搭因為配搭太新鮮同有的肚餓叫左好多唔同既野(但係仲有好多都想再試, 應該會返去encore)紅番孖寶 $68(番薯好好食, 但紅菜頭好一般, 個醬好好食!) 馬來肉骨飯 $88(呢個又係好OK, 甜甜地, 好快就清哂! 估唔到risotto係好夾又好好食) 椒鹽浦Boy $48/half(呢個係最冇特別, 但味道OK) 南乳豬撕治 $48/half(呢個係我其中一個既favourite兩邊脆包咬落去既口感) 吐司雞 $48/half(呢個都係大愛, 因為食落去個包既甜味同脆雞都好好食)之後落黎就係野飲由於我唔係叫啤酒所以有機會下次會再黎野飲方面就不過不失排名不分先後熱日式焙茶鮮奶 $48凍朱古力 (唔記得左幾錢)Red Grape Fruit Soda (唔記得左幾錢)
一早約左朋友
由於天氣真係太熱...  去紗廠行下HEA 下
太耐冇去唔知的人流如何
甘如果可以BOOK 位就梗係BOOK 位先啦
BOOK左一間行過幾次但冇去既餐廳
個到既佈置係一間都幾relax 的啤酒bar甘
原來係甘多野食, 仲要都好有驚喜!
因為冇諗過的食物係可以甘樣配搭

因為配搭太新鮮同有的肚餓叫左好多唔同既野
(但係仲有好多都想再試, 應該會返去encore)

紅番孖寶 $68
(番薯好好食, 但紅菜頭好一般, 個醬好好食!)

馬來肉骨飯 $88

椒鹽浦Boy $48/half
(呢個係最冇特別, 但味道OK)

南乳豬撕治 $48/half
(呢個係我其中一個既favourite
兩邊脆包咬落去既口感)

吐司雞 $48/half
(呢個都係大愛, 因為食落去個包既甜味同脆雞都好好食)

之後落黎就係野飲
由於我唔係叫啤酒
所以有機會下次會再黎
野飲方面就不過不失

排名不分先後

熱日式焙茶鮮奶 $48
凍朱古力 (唔記得左幾錢)
Red Grape Fruit Soda (唔記得左幾錢)
2021-05-23
$120 (Lunch)
  • 紅番孖寶
  • 馬來肉骨飯
  • 南乳豬撕治
  • 吐司雞
  • Red Grape Fruit Soda
📍餐廳位於南豐紗廠 係南豐紗廠入面開得比較夜嘅餐廳有大量手工啤酒可以選擇🌀 海鮮沾意 Seafood Tsekepen炸蝦🍤 碎乾貝嘅寬意粉 配上木魚周打白汁炸蝦都有3大隻 夠脆口不過意粉就真係無點調過味 個周打湯太稀唔掛湯味道好淡 但的而且確配搭得幾有創意🌀 炸卡津雞翼配腐乳醬 Christy Cajun Wings with Femented Tofu Dip呢個配搭好特别 好有港式風味〰️雞翼炸得香脆 肉質依然嫩滑👍🏻外面嘅卡津醬 有少少似孜然粉 好香口但個腐乳醬偏鹹🙈 食落會比較重口味🌀 薯條+蒜蓉薯條🍟係幼薯條 分量好多 加咗$20 add on 要蒜蓉表面有一大堆即磨蒜蓉 蒜香味相當出色😽配落熱辣辣嘅薯條 好好食 下次都會encore 再叫!
📍

但個腐乳醬偏鹹🙈 食落會比較重口味

🌀 薯條+蒜蓉
薯條🍟係幼薯條 分量好多 加咗$20 add on 要蒜蓉
表面有一大堆即磨蒜蓉 蒜香味相當出色😽
配落熱辣辣嘅薯條 好好食 下次都會encore 再叫!

薯條
海鮮沾意
2021-05-29
$150 (Dinner)
薯條
  • 炸卡津雞翼
2021-05-31 217 views
啤酒黎講最鐘意飲手工啤~今日專登去荃灣紗廠試下呢間手工啤cafe! 有得飲又有得食!話明手工啤cafe,就緊係又有啤酒,又有coffee~不過我夜晚唔慣飲咖啡,所以只係今晚只係啤一啤~我地經職員介紹,揀左spinning people同kokomo,spinning people 苦D濃D,kokomo果香味重,酸酸甜甜,我同朋友都好鐘意食物方面我地叫左麻婆Nachos同埋吐司雞~ 平時食nachos都係配牛油果guacamole,但原來配麻婆豆腐好夾~麻辣過癮! 吐司雞係西多士上面再加炸雞,炸雞好juicy,加埋黑麥糖漿,個咪甜甜咸咸,好特別!呢度好岩一班朋友chill住飲飲食食~另外6pm 前仲有happy hour,有8折架~

吐司雞係西多士上面再加炸雞炸雞好juicy,加埋黑麥糖漿,個咪甜甜咸咸,好特別!
2021-05-18
Type of Meal
Dinner
2021-05-30 115 views
夏日炎炎唔知帶隻狗仔去邊玩好..所以決定今日就去南豐紗廠..由於前一年嚟過我哋都係食呢一間..記得嗰陣仲飲咗好多啤酒..今日黎到..諗唔到食咩之下..所以都係黎返呢度..一如以往有狗仔嘅就坐響出邊嘅高台..今次佢仲安排咗有個酒桶仔..可以俾我隻狗仔坐喺上邊..先嘆返杯Flat White先..吐司雞 (Half)呢間餐廳最好就係可以俾你叫一半份量或者全份..個人覺得佢半份都夠一個女仔食..因為佢塊雞扒都好大件..炸得香脆有少少似台灣鹽酥雞嘅味道..不過有啲邊位就炸到硬咗少少..切都切唔入..吐司塊包就沾滿蜜糖嘅香味!不過要留意番就係假日佢哋人均消費需要$100以及90分鐘時間用膳..不過基本上你份吐司加杯嘢飲都應該過額的
夏日炎炎唔知帶隻狗仔去邊玩好..
所以決定今日就去南豐紗廠..
由於前一年嚟過我哋都係食呢一間..
記得嗰陣仲飲咗好多啤酒..
今日黎到..諗唔到食咩之下..
所以都係黎返呢度..
一如以往有狗仔嘅就坐響出邊嘅高台..
今次佢仲安排咗有個酒桶仔..
可以俾我隻狗仔坐喺上邊..

先嘆返杯Flat White先..

吐司雞 (Half)
呢間餐廳最好就係可以俾你叫一半份量或者全份..
個人覺得佢半份都夠一個女仔食..
因為佢塊雞扒都好大件..
炸得香脆
有少少似台灣鹽酥雞嘅味道..
不過有啲邊位就炸到硬咗少少..
切都切唔入..
吐司塊包就沾滿蜜糖嘅香味!
不過基本上你份吐司加杯嘢飲都應該過額的

2021-04-29 630 views
一早知道南豐紗廠好多Cafe有時純粹想同朋友聚一聚唔想食咁多嘢我覺得呢一間就好適合因為佢呢度又有好多Box game玩 輕鬆一下平日去唔使等位又唔會吹你走 太好了好鍾意佢好多小食叫尤其係紅菜頭番薯薯條同吐司雞吐司超鬆軟🍞配左吉士奶油超夾 塊炸雞扒冇諗過咁大塊 超抵食仲有佢個肉骨茶燴飯 都好值得推介 好特別可以一試諗起新加坡肉骨茶鍾意飲啤酒嘅人好適合不過除咗咖啡仲有手工啤酒 見到好多人入嚟飲啤酒吹吓水 氣氛非常輕鬆
一早知道南豐紗廠好多Cafe

鍾意飲啤酒嘅人好適合不過
除咗咖啡仲有手工啤酒
見到好多人入嚟飲啤酒吹吓水 氣氛非常輕鬆

2021-04-15 496 views
位於南豐紗廠3樓既TAP 同其他餐廳走既文青路線唔同. 呢度唔再係飲咖啡, 而係以手工啤做主打, 仲有漢堡, 三文治…食lunch 都可以 Chill住食餐廳面積大, 有三份一個位置用黎放裝飾, 有懷舊街機, 又有老虎機, 好特別幾欣賞佢地既三文治, 包點係可以叫食物 全份/ 半份 (Half/ Full), 岩哂細胃既女仕們.手工啤就寫哂o係牆上面, 店員都好有耐性咁介紹每一款比你, 好nice.吐司雞 (半份) : 炸雞 + 厚切麵包, 附上一份介央牛油同大麥麥牙糖漿. 店員提醒介央牛油可能會比較膩, 可以少少試下先.  但因為個介央好香口,  炸雞+吐司+介央牛油 一齊放落口, 估唔到係咁夾, 最後 我食哂全個介央牛油.  遺留左個大麥麥芽糖漿炸薯條: 叫左個原味. 油溫夠高, 炸到外脆內軟, good! 手工啤 : 因為要返工既關係, 叫店員介紹左一杯少D酒精既比我, OOTD, 有花香味, 幾岩女仕飲.

吐司雞 (半份) + 炸薯條
2021-01-05
吐司雞 (半份) + 炸薯條
  • 吐司雞
2021-04-13 468 views
之前聽說他們的旺角店因加租結業覺得好可惜,今日突然在南豐紗廠見到原來他們在這裡開店了!之前只有在他們旺角店飲酒,這次終於可以試試他們的佐酒小食。飲品叫了一杯話梅味手工啤和一杯Dirty,一飲真係飲到忌廉和話梅味,很少在手工啤飲到這種口味,相當有趣。喜歡飲甜味啤酒的絕對要一試,但飲到尾時覺得有點太甜。Dirty來說份量有點細,但啡味不錯。食物點了Cajun炸雞翼、椒鹽浦BOY(炸蝦三文治)和馬來肉骨飯(肉骨茶risotto)。雞翼不過不失,以炸雞翼來說不算特別出色,如果內裡的肉汁再多一點會更好。炸蝦三文治的醬汁是我喜歡的,好特別。肉骨茶risotto真係第一次見有餐廳做,係做到果個感覺,帶甜的,配搭有酸味或苦味的手工啤應該比較好,我剛好點的是偏甜的手工啤變成甜撞甜。下次會再試其他小食同手工嚟。

之前只有在他們旺角店飲酒,這次終於可以試試他們的佐酒小食。

炸蝦三文治的醬汁是我喜歡的,好特別。

馬來肉骨飯

下次會再試其他小食同手工嚟。
Other Info. : 終於一試這裡的佐酒小食 之前知道他們的旺角店因加租結業覺得好可惜,今日突然在南豐紗廠見到原來他們在這裡開店了! 之前只有在他們旺角店飲酒,這次終於可以試試他們的佐酒小食。 飲品叫了一杯話梅味手工啤和一杯Dirty,一飲真係飲到忌廉和話梅味,很少在手工啤飲到這種口味,相當有趣。喜歡飲甜味啤酒的絕對要一試,但飲到尾時覺得有點太甜。Dirty來說份量有點細,但啡味不錯。 食物點了Cajun炸雞翼、炸蝦三文治和肉骨茶risotto。 雞翼不過不失,以炸雞翼來說不算特別出色,如果內裡的肉汁再多一點會更好。 炸蝦三文治的醬汁是我喜歡的,好特別。 肉骨茶risotto真係第一次見有餐廳做,係做到果個感覺,帶甜的,配搭有酸味或苦味的手工啤應該比較好,我剛好點的是偏甜的手工啤變成甜撞甜。 下次會再試其他小食同手工嚟。
2021-04-11
$200 (Tea)
2021-03-16 502 views
馬來肉骨飯 $88肉骨茶味嘅risotto,好特別嘅口味🧐於是我推介比同行既朋友挑戰,自己試一啖🤣甜甜地但無藥材味既肉骨茶,味道一般(好彩無自己挑戰😎)飯粒既口感其實唔錯煙煙韌韌,整體來講試過就夠,唔會再試。椒鹽蒲Boy $48/half啤酒醬炸蝦🍤炸醬唔會太厚,蝦肉爽口,少少椒鹽再加微辣既蛋黃醬再配法包係有驚喜既醜搭,最好既係可以買半份,雀仔胃就可以試多幾款👏🏻港女家姐 $38Flat white $38環境好chill坐落好舒服,亦有好打卡位影相,其實餐廳主打係手工啤酒,因為去既當係工作中,所以就無試到😩味道:★★★☆☆性價比:★★★☆☆🤜🏻雀仔胃拒絕向嘥位食物說得#打卡cafe #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfood #foodstagram #fusion菜 #南豐紗廠 #荃灣美食 #hkcoffee #香港手工啤酒 #手工啤酒
馬來肉骨飯 $88

馬來肉骨茶
椒鹽蒲Boy
港女家姐
椒鹽蒲Boy
呢排趁住放長假入左荃灣南豐紗廠hea下,順便搵間cafe放下空做下野,無意中搵到呢間環境好chill而又可以飲番杯嘅黃店cafe,於是一於同fd入去嘆返個悠閒嘅afternoon break😎身為茶控嘅我,入到去梗係例牌嗌番杯熱嘅hojicha latte,一上到嚟個賣相講真就麻麻哋,個拉花拉到有啲「咩」🤭,而飲落我都覺得還好,唔可以話唔好飲,但係茶味真係有啲唔夠濃,比較淡,加上坐係冷氣機底,吹到杯野好快已經唔熱🙈另外,我哋見佢呢度主打飲手工啤酒,諗起晏晝啤一啤佢都幾chill😆,由於我哋都唔係太熱衷飲酒,所以就嗌咗杯易入口嘅pilsner,飲落順滑唔會太苦澀,有啲啲花香味,啱晒我呢啲想飲少少但又唔鍾意太苦嘅人🤣最後,我哋仲嗌多份蝦多士,賣相唔錯,用黑白芝麻鋪滿多士面,切開咗仲有啲沙律醬流出嚟,幾吸引🤭 塊多士都做到外脆內軟,而且多士夠厚身,相當飽肚,不過美中不足嘅就係佢層蝦膠太薄,$68食呢個蝦多士就有少少性價比低🙈總括黎講,呢間Cafe嘅嘢食嘢飲相對中規中矩,比較推薦佢嘅手工啤酒👍🏻 但係環境幾舒服,坐近窗仲有塊落地大玻璃望到外面,spend一個下晝喺呢度坐吓做吓嘢都幾舒服😌 不過

Hojicha  latte

Contemporary  Pilsner

黑白芝麻蝦多士

總括黎講,呢間Cafe嘅嘢食嘢飲相對中規中矩,比較推薦佢嘅手工啤酒👍🏻 但係環境幾舒服,坐近窗仲有塊落地大玻璃望到外面,spend一個下晝喺呢度坐吓做吓嘢都幾舒服😌 不過要留意番,星期六日佢人均收費每位$100🙌🏻
Contemporary  Pilsner
2021-02-28 369 views
南豐紗廠大大小小的cafe中,暫時最鍾情於這間!吐司雞果然名不虛傳。椰子雞湯就飲得多,想不到連椰子吐司雞也是prefect match。濃郁的椰香配上嫩滑的雞肉,味覺的多重享受;再配上鬆脆的吐司連雪糕吃着,口感非常豐。另一款fusion item退役超人亦不遜色,歐式麥包口感煙韌而軟熟,夾着豐腴的燻牛肉、脆邊而流心的煎蛋同吃,三文治也豪不簡單。南乳豬撕治雖然外表不大吸睛,但脆口乳豬配上酸辣椒和法包,又是另一番風味。配上啤酒和梳打,滿足了!
南豐紗廠大大小小的cafe中,暫時最鍾情於這間!

配上啤酒和梳打,滿足了!
2021-02-19 476 views
週末同朋友逛南豐紗廠,順便到呢間主打多國fusion菜式嘅餐廳食個lunch,呢度有好多款特色吐司,值得試下😆📍 吐司雞 - Full (Half$48/Full$88):吐司係硬身嘅厚多士,配搭介央牛油同大麥麥芽糖漿,係西多士嘅食法,炸雞炸到好脆,size有吐司咁大。當你將吐司同炸雞一齊咬,就會感受到——好脆口!!!吐司嘅甜味同炸雞嘅鹹味居然好夾,係意料之外嘅好味😳😳不過炸雞嘅皮稍嫌油咗啲啲好食指數:4/5📍 椒鹽浦BOY - Half (Half$48/Full$88):法包焗得外脆內軟,啤酒醬炸蝦嘅炸漿厚薄啱啱好,上面灑咗啲椒鹽,配埋捲心菜同微辣嘅參巴蛋黃醬,味道都幾唔錯好食指數:3.5/5📍 三重芝感 - Half (Half$44/Full$78):因為其他吐司比較特別,顯得呢款好普通,味道正路好食指數:3.5/5📍 檸檬仔($48):酸酸哋好適合一邊食吐司一邊飲,可以解解膩好食指數:4/5📍 日式焙茶鮮奶(Hot$48/Cold$52):拉花幾靚,甜度適中,味道唔錯好食指數:3.5/5🌟大家嚟之前最好book定位,walk in需要等好耐下抵食指數:3.5/5環境指數:4/

吐司雞

好食指數:4/5

三重芝感

因為其他吐司比較特別,顯得呢款好普通,味道正路

📍 檸檬仔($48):
檸檬仔

酸酸哋好適合一邊食吐司一邊飲,可以解解膩

好食指數:4/5

📍 日式焙茶鮮奶(Hot$48/Cold$52):
日式焙茶鮮奶
拉花幾靚,甜度適中,味道唔錯

好食指數:3.5/5

🌟大家嚟之前最好book定位,walk in需要等好耐下

抵食指數:3.5/5
環境指數:4/5