2021-04-27 1223 views
☕️ 食物:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5💰 價錢:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5🤵🏻 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5🛋 環境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5西班牙餐廳Tapa Room在銅鑼灣、尖沙咀都有分店,這次我光顧的是觀塘店,位於國際貿易中心地下,正正是讓在職男女來個Happy hour的好地方~ 果然聞名不如見面,在香港初嚐西班牙特色小吃,真的非常有水準 😋 可選擇錯室內或室外的座位,環境也算可以,而最令人窩心的亦包括侍應們的服務態度,值得一讚 👍🏻💋 炸黑毛豬火腿球 ($58)點了一個熱烘烘上檯的炸物,外表炸得很酥脆,餡料芝士味很香濃,有流心的效果,咬下去就是有快感!😍 但老實說,沒有特別嚐到/看到黑毛豬火腿,是我太孤陋寡聞嗎?🙄 Anyway,再配上蘋果蜜糖蛋黃醬,滋味非常~💋 捧捧鵝肝 ($58)再來一客冷盤小吃,看食評的受歡迎榜長期處於頭三位,就點了個招牌棒棒鵝肝!☝🏻一客3件鵝肝捧捧,外表就像一個小圓球,味道的確有點像滿口鵝肝醬的感覺,但味道極濃,質感亦較結實,中間有一小塊鵝肝粒,有雙重口感。再特別配搭起香濃的開心果碎粒,一而再、再而三想吃的感覺從此而來~ 👍🏻
☕️ 食物:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5
💰 價錢:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5
🤵🏻 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5
🛋 環境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5

💋 炸黑毛豬火腿球 ($58)

💋 捧捧鵝肝 ($58)
2021-04-14
$150 (Tea)
  • 棒棒鵝肝
2021-04-12 213 views
因為湊B所以已經好少出夜街同fine dinner所以我揀咗以 neon art 為概念嘅Tapa Room 一次過滿足兩個願望❤️偽夜生活 hehe~~西班牙菜好耐無食!!頭盤係蟹肉辣忌廉芝士釀烤甜紅椒🌶外表精緻吸引之餘,呢個紅椒好飽滿🈵微辣配質地幼滑柔味道較淡且微甜嘅芝士同忌廉,超豐富嘅口感🧀主菜慢煮黑毛豬鞍架配醋燒汁蒜香意粉🍝個黑毛豬勁Juicy而且肉質鮮嫩,好食!🐖配埋個西班牙水果特飲🍹真係飛唔到都可以盡情感受異國風情🇪🇸
因為湊B所以已經好少出夜街同fine dinner
所以我揀咗以 neon art 為概念嘅Tapa Room

一次過滿足兩個願望❤️偽夜生活 hehe~~
西班牙菜好耐無食!!

頭盤係蟹肉辣忌廉芝士釀烤甜紅椒🌶
外表精緻吸引之餘,呢個紅椒好飽滿🈵
微辣配質地幼滑柔味道較淡且微甜嘅芝士同忌廉,超豐富嘅口感🧀
主菜慢煮黑毛豬鞍架配醋燒汁蒜香意粉🍝
個黑毛豬勁Juicy而且肉質鮮嫩,好食!🐖
配埋個西班牙水果特飲🍹
真係飛唔到都可以盡情感受異國風情🇪🇸
Lunch
2021-03-26 212 views
開左好耐, 第1次食, 環境衛生好。食最貴牛扒set lunch, 好冧, 又香, 好好味。前菜, 🐙, 一般, 又5會話韌。整個set份量對女士就岩岩好, 男士就稍微差少少。🤭
開左好耐, 第1次食, 環境衛生好。
食最貴牛扒set lunch, 好冧, 又香, 好好味。
前菜, 🐙, 一般, 又5會話韌。
整個set份量對女士就岩岩好, 男士就稍微差少少。🤭
2021-03-20 241 views
對上星期去左海濱長廊順便食埋晚飯,搵左呢間叫tapa room 既餐廳,呢度唔算好易搵,不過環境寧靜,好岩大家食下野chill下😆我地叫左咁多野食,我地最鐘意食煙紅椒蒜辣單骨雞翼🌶️,其實係得少少辣,不過佢隻調味料令到成隻雞翼好好食😋另外我地叫左鮮甜凍蝦配蒜蓉蛋黃醬🦐,啲蝦夠大隻多肉,同埋點埋個蛋黃醬真係好好食,個醬好特別到main course 部分,我地食烤煎慢煮西班牙黑毛豬鞍架配些厘醋燒汁伴炸薯粒🐗,店員提我地切個陣要點切同埋要切埋啲肥膏一齊食先好食,係真係幾野味店員冇介紹錯👍同埋啲店員服務好好,我地每食完一樣菜都好勸力過黎幫我地收碟🥰

2021-03-18 272 views
叫咗四樣嘢每樣野都來得好慢😐,第一個嚟咗鵝肝比堅尼三文治。一放入口好鹹,唔係鵝肝鹹,而係三文治表面佢沈咗好多粉,另外一個好難食嘅嘢 ,就係西班牙肉腸忌廉芝士意粉....又係好喊,嘢飲就OK都幾好飲。如果嗌lunch set都叫做勉強OK,西班牙火腿前菜正正常常,啲嘢都正正常常。今日坐戶外,而家已經唔係熱天,都俾蚊咬左幾粒,食嘢途中不停有蚊子飛來飛去,滅蚊效果做得唔太好🥲另外叫咗好出名嘅西班牙蛋餅,熱辣辣都好食,算係四樣嘢入邊最好
叫咗四樣嘢
以往曾嘗過銅鑼灣本店的晚餐,Tapa與酒水均是令人驚豔的美味,卻觀塘分店的食品質素令人失望。叫了一個午餐的鱸魚及一jar sangria,其鱸魚肉質其乾無比,友人一道認為比一夜乾還乾。鱸魚的醬汁是本人小學中學飯堂劣食的三色椒醬汁,是熟悉的味道。如果是茶餐廳36元午餐尚可接受,這卻是158元,是3陪的價錢,卻是有3分之1的質素。令人髮指。觀塘分店連酒水也做不好。銅鑼灣本店的酒水是讓人震驚的好,酒純,味濃,口感豐富。但觀塘分店,同一jar sangria,色澤淡,味道淡,酒精少,冰佔整jar的一半。邊飲邊在想,我竟然把360元花在這杯糖水上。本人勸大家除非想測試自己的忍耐力與錢包的負荷能力,否則切勿輕易嘗試。

2021-03-15 209 views
1)入店時,reception 問我是否有帶寵物來,我一頭霧水。看到booking 上面寫著B-Day,便告訴他係birthday。==‘’令人啞口無言。2)lunch menu超級唔掂,叫咗個鱸魚魚柳,乾到喊,個汁係小學、中學飯堂劣食嘅汁(酸得來勁難食,個配菜都係唔知發生咗啲咩事)。3)最嬲係嗰一Jar Sangria ,啲冰多到⋯⋯味道極淡,水果欠奉。與價格完全不符。無咩事⋯⋯我去返銅鑼灣個間食:)真係無下次!!!

無咩事⋯⋯我去返銅鑼灣個間食:)
真係無下次!!!
2021-03-15
$400 (Lunch)
Celebration
Birthday
2021-03-10 141 views
🔹西班牙薯仔蛋餅 $78這個不錯哎雖然基本材料就是薯仔和蛋 但一直吃下去也不膩 蛋皮煎的剛好 有點點脆 加上酸忌廉很搭不過不重蛋香 大部份都是薯仔的味道裏面是流心的蛋漿 而薯仔是顆粒狀 比較有咬口推薦程度:7/10🔹烤煎慢煮西班牙黑毛豬鞍架 配些厘醋燒汁伴炸薯粒 $158這個超級好吃啊啊啊 可能是我最近吃過最好吃的豬了菜一到來就已經聞得到很香切下去的時候 很容易就可以切開了一入口先是炭烤的香氣 外皮烤的脆脆的肉質很嫩 不敢相信吃的是豬 嘴巴裏充斥着滿滿的肉汁和微微油脂的味道 很驚艷豬的厚度剛好 配上鹹酸甜的醬汁真的好吃 很開胃吃的出來是用心做的一道菜薯粒也炸的很好 薯仔是偏硬的口感 很有咬口MUST TRY ITEM!!推薦程度:9/10🔹霹靂蜜糖烤慢煮法國黃油春雞(Half) $98調味很特別 很法國的感覺 不會是平常能吃到的味道 偏鹹和酸雞烤得不錯 挺嫩的整體的感覺是偏歐洲口味推薦程度:7.5/10📍Tapa Room觀塘觀塘道348號國際貿易中心地下G02號舖#towel_觀塘
🔹西班牙薯仔蛋餅 $78

豬的厚度剛好
配上鹹酸甜的醬汁真的好吃 很開胃
吃的出來是用心做的一道菜
薯粒也炸的很好 薯仔是偏硬的口感 很有咬口
MUST TRY ITEM!!
推薦程度:9/10

📍Tapa Room
觀塘觀塘道348號國際貿易中心地下G02號舖
#towel_觀塘
2021-03-09 5449 views
[精緻的午餐]在觀塘和牛頭角交界,主打吃西班牙菜門口搶眼的霓虹燈與另外的分店一樣,可以做打卡位設有露天同室內座位,設計型格又不失時尚氣息。棒棒鵝肝$78將鵝肝醬揉成波波外班圓圓一點也不像鵝肝,加上香鹹味道,既特別又意想不到檸汁白酒煮蜆 $98蜆肉味道不過不失,算是新鮮,但嫌白酒的味道不太突出,可以再加多強;配合夠忌廉的忌廉芝士餡料口感,微辣的味道令人開胃,蟹肉也好吃。西班牙薯仔蛋餅 $78令人喜愛的味道,切粒薯仔和creamy混合口感豐富,再加上熱呼呼的上桌烤牛肉Prime 肉眼牛扒伴胡椒忌廉汁配薄煎薯餅$𝟭𝟵𝟴 主打以 sharing plates 為主題的西班牙 餐廳,將食物切好,裝飾好賣相比我想像的要好,牛肉半成熟,胡椒忌廉汁配薄煎薯餅 飲品選擇多,想要Sangria,有白亦有紅整體而言,與友人都喜歡這家餐廳,無適氣氛、食物、服務都很好,在疫情下都有消毒物品,貼心!
[精緻的午餐]

在觀塘和牛頭角交界,主打吃西班牙菜
門口搶眼的霓虹燈與另外的分店一樣,可以做打卡位
設有露天同室內座位,設計型格又不失時尚氣息。

棒棒鵝肝$78

將鵝肝醬揉成波波
外班圓圓一點也不像鵝肝,加上香鹹味道,既特別又意想不到

檸汁白酒煮蜆

檸汁白酒煮蜆 $98

西班牙薯仔蛋餅 $78
西班牙薯仔蛋餅 78

烤牛肉Prime 肉眼牛扒伴胡椒忌廉汁配薄煎薯餅$𝟭𝟵𝟴

賣相比我想像的要好,牛肉半成熟,胡椒忌廉汁配薄煎薯餅

飲品選擇多,想要Sangria,有白亦有紅

2021-01-27
Lunch
檸汁白酒煮蜆
西班牙薯仔蛋餅 78
  • 西班牙薯仔蛋餅
  • 鵝肝比堅尼三文治
  • 烤煎US PRIME肉眼牛扒配粉紅胡椒忌廉汁伴薄煎薯餅
2021-03-03 2555 views
之前食過Tapa Room 尖沙咀分店, 印象的確唔錯, 今次試下觀塘區國際貿易中心地下G02號舖。 店內以霓虹燈管做裝飾✨, 當晚我們各選幾款菜式,棒棒鵝肝$104、 薄切炙燒吞拿魚腩$88、薄切慢煮八爪魚$78、 西班牙黑毛豬火腿24個月$87、 烤煎原隻八爪魚腿配西班牙青醬$208、烤煎肉眼牛扒配粉紅胡椒忌廉汁伴薄煎薯餅$218,飲品有Red Sangria$60、白酒三支價錢分別是$350、$450、$520。⭕西班牙黑毛豬火腿24個月🥓~味道可口, 用來送酒一流呀。⭕薄切慢煮八爪魚🐙~口感軟綿, 帶有鮮味。⭕烤煎原隻八爪魚腿配西班牙青醬🐙~八爪魚腿烤至外層焦脆,肉質煙韌有嚼勁,本身已經有鮮味,點埋青醬就更加惹味, 因為太好味 ,我們又點了兩碟添!⭕薄切炙燒吞拿魚腩🥩~炙燒後入口即溶、油香四溢,味道甘香。⭕棒棒鵝肝🍭~精美吸睛的鵝肝, 賣相好似棒棒糖🍭,加入香料搓成球形, 配上開心果碎, 味道更加豐富。 原先一碟有三粒, 因為我們當晚有四個人, 所以加錢要多一粒, 最後因為太好食的關係,我們點了兩碟。⭕烤煎肉眼牛扒配粉紅胡椒忌廉汁伴薄煎薯餅🥩~肉眼牛排五成熟, 粉嫩多汁又軟腍,

⭕西班牙黑毛豬火腿24個月🥓~味道可口, 用來送酒一流呀。
西班牙黑毛豬火腿24個月

⭕薄切慢煮八爪魚🐙~口感軟綿, 帶有鮮味。
薄切慢煮八爪魚

烤煎原隻八爪魚腿配西班牙青醬

⭕薄切炙燒吞拿魚腩🥩~炙燒後入口即溶、油香四溢,味道甘香。
薄切炙燒吞拿魚腩

棒棒鵝肝

⭕烤煎肉眼牛扒配粉紅胡椒忌廉汁伴薄煎薯餅🥩~肉眼牛排五成熟, 粉嫩多汁又軟腍, 面層有紅胡椒和奶油醬, 紅胡椒添加辛辣和果味, 令味道更加層次, 底層有薯餅, 更有 特色。
烤煎肉眼牛扒配粉紅胡椒忌廉汁伴薄煎薯餅

⭕Red Sangria🍹~紅酒加入白蘭地及芬達,令Sangria成為有氣的飲品, 再加上少量生果, 味道更帶甜美。
Red Sangria

⭕三支白酒🍾~ 唔記得影第一支白酒$350, 味道比較酸,第二支$450甜甜地比較易入口、第三支$520有烤橡木的口感和酸度平衡。

白酒三支價錢分別是$350、$450、$520

Tapa Room 是我近期喜愛的西班牙餐廳, 無論食物和飲品都幾好。👍🏻

2021-02-27
$700 (Dinner)
西班牙黑毛豬火腿24個月
Red Sangria
白酒三支價錢分別是$350、$450、$520
  • RedSangria
2021-02-25 170 views
📌 Tapa Room~觀塘今次去咗呢間好多人大讚嘅西班牙酒吧餐廳🇪🇸喺銅鑼灣同尖沙咀都有分店 都係比較暗黑嘅設計風格🖤今次去嘅呢間位於觀塘國際貿易中心地下 不太近地鐵站😩門外有搶眼嘅霓紅燈打卡位 科幻味十足👽設有戶外同室內座位 入邊嘅位置會比較黑坐戶外位就會比較chill 梳化位坐得幾舒服🤩但係對面有工程會有很多灰塵 環境比較嘈吵😫人流不算很多 但送餐速度偏慢Set Lunch 包餐湯或凍盤+主菜+甜品或飲品😗配搭都幾多 主菜都幾有西班牙特色!飲品仲有好多酒類選擇 適合同friend過嚟chill下🥂店員服務態度有善 但整體食物質素個人覺得較為失望😞1️⃣ 西班牙海鮮焗飯𝗦𝗲𝗮𝗳𝗼𝗼𝗱 𝗣𝗮𝗲𝗹𝗹𝗮 $𝟭𝟴𝟴 (𝟳/𝟭𝟬)食西班牙菜又點少得西班牙海鮮飯😍賣相幾吸睛 用咗一個小鐵鍋裝住本身對呢個期望好高 但覺得味道算普通🤔上邊亦有唔少海鮮 有蝦、蜆、青口同魷魚但蜆有沙加青口腥 相反蝦肉比較彈牙🦐米飯口感偏硬身 幾有咬口醬汁味道偏鹹 辣度偏低🙈2️⃣ 烤牛肉Prime 肉眼牛扒伴胡椒忌廉汁配薄煎薯餅𝗕𝗲𝗲𝗳 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗣𝗼𝘁𝗮𝘁𝗼 𝗖𝗮𝗸𝗲 $𝟭𝟵𝟴 (𝟱/𝟭𝟬)賣相比我想像中冇咁美觀 吸引力不
📌 Tapa Room~觀塘

坐戶外位就會比較chill 梳化位坐得幾舒服🤩
但係對面有工程會有很多灰塵 環境比較嘈吵😫
人流不算很多 但送餐速度偏慢
Set Lunch 包餐湯或凍盤+主菜+甜品或飲品😗
配搭都幾多 主菜都幾有西班牙特色!
飲品仲有好多酒類選擇 適合同friend過嚟chill下🥂
店員服務態度有善 但整體食物質素個人覺得較為失望😞

食西班牙菜又點少得西班牙海鮮飯😍
賣相幾吸睛 用咗一個小鐵鍋裝住
本身對呢個期望好高 但覺得味道算普通🤔
上邊亦有唔少海鮮 有蝦、蜆、青口同魷魚
但蜆有沙加青口腥 相反蝦肉比較彈牙🦐
米飯口感偏硬身 幾有咬口
醬汁味道偏鹹 辣度偏低🙈

賣相比我想像中冇咁美觀 吸引力不大🙊
一開始點左Medium 結果上咗兩成熟嘅肉
已經有少少失望 好彩店員仲肯換😢
牛味不算太濃郁 咬落偏靭🙁
上面嘅胡椒忌廉汁亦過於鹹 可能因為太多
最底仲有薄煎薯餅 味道還可以~
醬汁味道實在太鹹啦😫

3️⃣ 凍切拼盤𝗖𝗼𝗹𝗱 𝗖𝘂𝘁 𝗣𝗹𝗮𝘁𝘁𝗲𝗿 +$𝟯𝟴 (𝟲.𝟱/𝟭𝟬)
賣相都唔錯 有薄切西班牙火腿🍖
咸香十足 仲有芝士片提升味道層次
伴碟仲有紅酒燴梨 紅酒味濃🍷
但我本身不太鍾意西班牙火腿嘅騷味 所以覺得還好🤣
凍切拼盤𝗖𝗼𝗹𝗱 𝗖𝘂𝘁 𝗣𝗹𝗮𝘁𝘁𝗲𝗿

4️⃣ 薄切慢煮八爪魚𝗢𝗰𝘁𝗼𝗽𝘂𝘀 +$𝟮𝟴 (𝟳.𝟱/𝟭𝟬)
較推薦呢款前菜 作為開胃菜幾正👍🏻
八爪魚薄切咗 食落去有咬口
配上蕃茄蓉同橄欖油 幾惹味😋
味道酸酸甜甜 口感清新💖
薄切慢煮八爪魚𝗢𝗰𝘁𝗼𝗽𝘂𝘀

5️⃣ 𝗖𝗵𝘂𝗿𝗿𝗼𝘀 +𝟯𝟴 (𝟴/𝟭𝟬)
仲有我係西班牙超級鍾意食嘅傳統甜品Churros😆
一共有四條 睇落都幾迷你😂
即叫即整 上枱嘅時候熱騰騰
好鍾意佢落咗好多肉桂粉 炸得酥脆🤤
再加上朱古力醬 味道不錯
作為飯後甜品一流!
𝗖𝗵𝘂𝗿𝗿𝗼𝘀

6️⃣ 𝗕𝗲𝗳𝗼𝗿𝗲 𝗦𝘂𝗻𝗿𝗶𝘀𝗲 $𝟭𝟬𝟴 (𝟴/𝟭𝟬)
呢杯打卡真係好靚 都幾大杯🤩
主要係用咗雜莓汁同Rosemary製作而成
味道都幾重果味 冇藥水味
好易入口 酒味唔算太重🥰
𝗕𝗲𝗳𝗼𝗿𝗲 𝗦𝘂𝗻𝗿𝗶𝘀𝗲

7️⃣ 𝗣𝗶𝗻𝗸 𝗣𝗶𝗻𝗲𝗮𝗽𝗽𝗹𝗲 𝗖𝗼𝗼𝗹𝗲𝗿 $𝟱𝟴 (𝟲/𝟭𝟬)
原本睇個Menu仲以為呢杯飲品係粉紅色

性價比💵: 6/10
打卡指數😍: 6.5/10
環境服務🥂: 7/10
推薦指數👍🏻: 6.5/10
✄---------------------—------✄
🍴: Tapa Room
📍: 觀塘觀塘道348號國際貿易中心地下G02號舖
🔍: 12:00-23:00 (Mon-Thur); 12:00-00:00(Fri); 13:00-22:00(Sat-Sun)
📍銅鑼灣謝斐道415-421號積福大廈地下B號舖
📍尖沙咀彌敦道176號The Nate 2樓B號舖
薄切慢煮八爪魚𝗢𝗰𝘁𝗼𝗽𝘂𝘀
𝗖𝗵𝘂𝗿𝗿𝗼𝘀
𝗕𝗲𝗳𝗼𝗿𝗲 𝗦𝘂𝗻𝗿𝗶𝘀𝗲
2021-02-22 1962 views
Tapa Room係一間連鎖西班牙酒吧餐廳,之前已經喺尖沙咀店食過,定價走中低檔路線,比香港唔少西班牙餐廳都要平,但Tapas好食賣相亦唔差,一啲都唔輸蝕,朋友喺觀塘返工,知道附近都有Tapa Room,就約朋友周末放工後黎食下傾下。觀塘分店比尖咀分店大,除左室內仲有室外座位,天氣仲未好熱坐喺室外,感覺都幾relax。西班牙菜一定唔少得Tapas同酒,哩度嘅Tapas有分Cold同Hot,每樣都有好多款揀,全部幾十蚊有交易,驚唔夠飽佢地亦有主菜同甜品。一坐低先每人叫杯野飲先,左邊係Pink Pineapple Cooler($58),右邊係Before Sunrise($108/NH, $76/HH),前者係Mocktail,飲倒菠蘿酸甜味,後者係Gin酒做底嘅cocktail,主要用雜莓溝成,甜甜地好易入口,唔會有藥水味。Cold Cut Platter($88) - 哩個拼盤有西班牙火腿、芝士同紅酒燴梨,細細份,兩三個人要黎餸酒就最啱。火腿鹹度適中,燴梨甜甜地,芝士口感比較硬,唔會好滯。蟹肉及辣忌廉芝士釀烤甜紅椒($98) - 哩道係Cold Tapas,大大隻甜紅椒入面釀滿左蟹肉

Pink Pineapple Cooler & Before Sunrise
Cold Cut Platter
蟹肉及辣忌廉芝士釀烤甜紅椒($98) - 哩道係Cold Tapas,大大隻甜紅椒入面釀滿左蟹肉,因為加左辣忌廉所以口感creamy得黎帶少少辣味,味道唔錯。
蟹肉及辣忌廉芝士釀烤甜紅椒
鵝肝比堅尼三文治($78) - 三文治烘得好香脆,麵包唔會太厚,中間夾左鵝肝,食倒鵝肝鹹香味之餘,又冇平時嘅煎鵝肝咁油膩。
鵝肝比堅尼三文治
巴塞隆拿式烤紅蝦($88) - 紅蝦一客有五大隻,烤到香噴噴,上面仲放左好多香料,蝦肉結實唔霉。
巴塞隆拿式烤紅蝦

西班牙海鮮焗飯($188) - 焗飯係二人份量,雖然唔係好大份,但上面鋪滿左唔同海鮮,有魷魚同紅蝦、青口、大蜆各四隻,非常足料。焗飯係用海鮮湯煮成,所以本身已經有調味,軟硬亦適中。
西班牙海鮮焗飯

Tapas喺西班牙當地好多時都只係買酒送嘅免費小菜,味道雖然唔差,但大部份賣相都好普通,反而唔及香港嘅西班牙餐廳咁精緻,不過有辣有唔辣,喺香港嘅西班牙餐廳飲酒加食野,食得飽人嘅人均消費四五百蚊走唔甩,而Tapa Room人均三百幾蚊已經可以飲飽食醉確係幾抵。
$375 (Lunch)
Cold Cut Platter
巴塞隆拿式烤紅蝦
西班牙海鮮焗飯
1K
Tapas是西班牙根深柢固的飲食文化,吃的樂趣有於它的隨興多樣性,冷熱、款式也不拘,趁著週日假期,今次就來到位於工廈區的Tapa Room,Chill住享受西班牙美食。餐廳設計以 neon art 為概念,色彩繽紛的霓虹燈飾尤其搶眼,設計注入型格時尚氣息,不落俗套,恍如踏進熱情奔放的西班牙國度。餐牌款式繁多,主打以 sharing plates 為主題的西班牙 tapas 小食,貫徹西班牙人熱愛分享的飲食文化。Tapas好送酒,放鬆喝一杯,一口美食一口美酒。凍切拼盤 $88一盤包括西班牙火腿、曼徹格芝士及紅酒燴梨,梨子的清新果香加上紅酒的醉人香氣,融為一體,喚醒沉睡中的味蕾。西班牙火腿鹹度適中,香味輕柔,細緻有餘香,最適合搭配濃濃奶香的芝士。蟹肉及辣忌廉芝士釀烤甜紅椒 $98紅椒肉厚無嗆澀味且甜度高,裡面裹著多得滿瀉的蟹肉及辣忌廉芝士。忌廉芝士餡料口感Creamy,微辣開胃的味道也可為蟹肉提鮮。鵝肝比堅尼三文治 $78薄身的多士即點即製,烘得脆卜卜,沒有因吸收了鵝肝的油份而變軟。內裡包著油脂豐腴、香郁幼滑的鵝肝醬,外脆內軟滋味無窮。西班牙薯仔蛋餅 $78西班牙薯仔蛋餅可算是西班牙菜式中

Tapas好送酒,放鬆喝一杯,一口美食一口美酒。
Tapas

凍切拼盤 $88
凍切拼盤

凍切拼盤

蟹肉及辣忌廉芝士釀烤甜紅椒 $98

鵝肝比堅尼三文治 $78
鵝肝比堅尼三文治

內裡包著油脂豐腴、香郁幼滑的鵝肝醬,外脆內軟滋味無窮。

西班牙薯仔蛋餅 $78
西班牙薯仔蛋餅可算是西班牙菜式中的signature dish,厚切蛋餅的外層煎成香脆金黃,每一口裹滿濃郁蛋香。
西班牙薯仔蛋餅

切開中間有軟心效果,中心的蛋漿入口嫩滑,加上質地粉糯的切粒薯仔,口感味道極具豐富層次感。

西班牙海鮮鍋飯 $188
二人份量配料豐富,食材包括青口、蜆、魷魚及蝦肉,真是一口一鮮味。
西班牙海鮮鍋飯

加了用上不同海鮮熬製的濃湯煮成,全然吸收濃郁香料味道。
西班牙海鮮鍋飯

米飯粒粒分明,煮至軟硬適中,淺身平底大圓鑊底下更有Socarrat飯焦,吃得津津有味。

The Classic $108
將氈酒、Tonic Water、青檸和檸檬混合而成,就成為一杯簡單經典的Gin & Tonic。
The Classic

Green Garden $108
將Gin & Tonic加入新鮮的青蘋果切片,清新冰涼又舒爽。
Green Garden
$410 (Lunch)
2021-02-21 834 views
假日想chill chill, 今日同朋友去左一間有風味既西班牙餐廳食lunch,呢度有好多霓虹燈,裝修都幾靚。凍盤:蟹肉及辣忌廉芝士釀烤甜紅椒$98好似食緊沙律醬咁樣,超級creamy,蟹肉味好濃郁,加咗甜紅椒,配搭有新意,又好味薄切炙燒吞拿魚腩$88好似fusion菜,吞拿魚好肥美,炙燒後油脂味四散,加咗少少辣椒香料,味道好有層次!熱盤:檸汁白酒煮蜆$98啲蜆都幾大隻,鍾意佢嘅調味,可以突出蜆嘅鮮味😍😍巴塞隆拿烤紅蝦$88啲蝦一上嚟就聞到好香既烤蝦味,完全吸引晒我嘅味蕾,蝦殼🦐好香脆,蝦肉好肥美!Main course :西班牙式油封鴨腿配甜血橙醬$198呢個main 係我最期待既野食,果然冇令我失望,食到我舔舔脷😋😋皮脆肉嫩,一定要點啲血橙醬,可以令味道更上一層樓🤗推介👍飲品:Green garden 一飲就有淡淡嘅青蘋果味,加左羅勒葉,帶啲丁香一樣嘅氣味,好清新!Before sunrise 呢一杯更加容易入口,好清甜,有雜莓果香😘女士啱飲呢度真係好chill, 坐得舒服,服務好,侍應會推介招牌菜,嘢食又好味,拍拖或者一班人嚟都好啱

凍盤:
蟹肉及辣忌廉芝士釀烤甜紅椒$98

薄切炙燒吞拿魚腩$88

熱盤:
檸汁白酒煮蜆$98
啲蜆都幾大隻,鍾意佢嘅調味,可以突出蜆嘅鮮味😍😍

巴塞隆拿烤紅蝦$88

Main course :
西班牙式油封鴨腿配甜血橙醬$198

飲品:
Green garden

Before sunrise
呢一杯更加容易入口,好清甜,有雜莓果香😘女士啱飲

2021-02-21
Tea
2021-02-21 89 views
Tapa Room - 型格西班牙菜看見這種霓虹燈管設計的打卡位,應該知道今天的餐廳是一間型格的西班牙菜,每一間分店也是採用這樣設計的入口,摩登科幻感的風格。血橙燒牛柳沙律 超抵食的沙律,燒牛柳油香肉汁多。加上薄脆和沙律菜,還有果甜的西柚片和橙片,平衡得很好。蟹肉及辣忌廉芝士釀烤甜紅椒 凍盤的小食,大大的甜紅椒,把滿滿的的蟹肉辣芝士忌廉一口吃掉,超滿足。西班牙薯仔蛋餅 期待很久的薯仔蛋餅,外層蛋香十足的蛋餅,內裡是綿綿是薯仔,再有流心的蛋漿在內。炸黑毛豬火腿球 脆炸的火腿球小食,內裡是非常Creamy的火腿餡蓉,配上蘋果蜜糖蛋黃醬十分滋味。西班牙海鮮鍋飯(二人份)原個平底鑊盛著的鍋飯,相當地道,海鮮種類非常多,有四隻大蝦、魷魚、青口和海蜆,飯底鮮味調味夠,又不會太乾。Green Garden, Pink G & T 點了兩杯以Gin酒和tonic water 為Base的飲品,一杯是青蘋果加羅勒,另一杯是西柚提子,相當清新。
Tapa Room - 型格西班牙菜

血橙燒牛柳沙律

炸黑毛豬火腿球

西班牙海鮮鍋飯(二人份)

Green Garden, Pink G & T