2020-09-16 929 views
婷婷老實講:好不經已地經過,見到得反好小麵包賣,當下嘅我心諗:咁多人買?好好食架?女女已經拉我簡麵包😍店員好熱食咁介紹俾我知邊隻多人買,邊隻好食😊👍❤️我未食過用艾草做嘅麵包,所以簡左,外表睇落去冇咩特別,原來砌開後,內部大大個suprise 😍😍😍😍😍😍😍😍仲有個蒜蓉芝士包,即場食會幫手叮叮,哇,裡面d芝士好似流心咁架,超香超好味,想買多一個走比老公,點知賣晒拉,唯有下次帶埋老公再去食😊👍
婷婷老實講:
好不經已地經過,見到得反好小麵包賣,
當下嘅我心諗:咁多人買?好好食架?

女女已經拉我簡麵包😍
店員好熱食咁介紹俾我知邊隻多人買,邊隻好食😊👍❤️

呢間麵包舖既包一早已經知道係非常有名😮,每日收工去到貨架一定空空如也,所以今日次特別早啲啲去到打算買個包早餐食🥖🥢朱古力菠蘿包方包🍞($76)去到剩返唔係好多包,咁岩有個朱古力包就試下啦成個包擰上手都好重手,唔似平時果啲發得好脹但係入面空心既包,上面舖滿曬杏仁,望落都流曬口水🤤切開入面係勁多朱古力🍫,啲朱古力多到跌出黎,食落每一口都有好濃郁既朱古力味成個包食落都好有份量,唔係發到好脹但入面空心既包但相對黎講就唔係有好重既菠蘿味🍍,菠蘿味有啲似鳳梨酥既感覺朱古力亦有啲太甜,食兩塊簿片已經好飽😷舖頭仲有其他特色包,下次會再買黎試下

🥢朱古力菠蘿包方包🍞($76)
去到剩返唔係好多包,咁岩有個朱古力包就試下啦

成個包食落都好有份量,唔係發到好脹但入面空心既包
但相對黎講就唔係有好重既菠蘿味🍍,菠蘿味有啲似鳳梨酥既感覺
朱古力亦有啲太甜,食兩塊簿片已經好飽😷

舖頭仲有其他特色包,下次會再買黎試下
2020-08-07
TakeAway
$76 (Breakfast)
2020-08-04 1221 views
呢段時期度度都唔去得.又懶得煮野食👐🏻最好就係食麵包啦🤣今次黎個tardemah 特集~ ·🌱艾草年糕方包($78)難食到震撼🤢🤮好失望.甜度仲要過高.咁多款之中最難食🍯拱佐諾拉蜜糖芝士方包($84)推薦👍🏻烘熱後芝士帶點點融化. 點埋附送既蜜糖.難以抗拒🐥辣雞方包($89)另一款唔喜歡的🙅🏻‍♀️包體過份濕潤.加上調味過重.麻麻地🍕辣肉腸方包($84)芝士;辣肉腸;洋蔥;肉碎💓🧄蒜蓉法包($58)愈簡單愈好食~蒜香味濃🍠椰子.蕃薯布利歐方包($89)之前介紹過👍🏻👍🏻基本上去親都會買😋好喜歡cream cheese mix蕃薯🧚‍♀️🍫朱古力菠蘿包方包($76)之前介紹過x2😛🧀藍莓忌㾾芝士方包($71)呢個無影到🤣影到頹😂cream cheese細滑加埋藍莓酸甜.係我心目中top 3之一黎架😋·📍Tardemah尖沙咀梳士巴利道18號Victoria Dockside K11 Musea B2樓223號鋪
🍕辣肉腸方包($84)芝士;辣肉腸;洋蔥;肉碎💓

🧄蒜蓉法包($58)愈簡單愈好食~蒜香味濃

🍫朱古力菠蘿包方包($76)之前介紹過x2😛

📍Tardemah
數日前放假打算到museum of art 逛逛聽聞過呢間韓國麵包店的大名, 加上上網發覺朝早十點K11 musea 開咗舖的餐廳唔多,於是揀咗呢間舖食個早餐位置有點難找,原來要喺B2 food court 對出再行少少路一入去就有位好有禮貌嘅韓國女職員,用英文同我打招呼呢間舖最出名的係佢嘅豐富餡料, 材料配搭亦好新鮮,而且成份organic在陳列櫃每款包上面都有照片,show 俾大家睇裏面嘅餡料係點樣嘅,十分到位我揀咗佢地招牌艾草年糕方包如果堂食的話,佢會幫你叮熱,記得襯熱食呀!年糕叮完拉絲嘅狀態真係好好食。 麪包軟綿綿,再配上紅豆/ 紅莓/ 粟子, 酸酸甜甜, 又有多層口感,值得推介麵包好食之餘,最窩心係職員的服務唔知係咪見我得一個人,而且麪包加上年糕食落其實好飽肚,女職員幫我切開麵包後,將半個麵包幫我叮熱俾我堂食,另一半幫我放入膠袋紮好,等我可以帶返屋企食同家人分享而且有見疫情緣故, 堂食連埋即棄手套奉上,可見佢地細心程度落單時我問多咗句: do you have any coffee?女職員表示沒有,我沒有再多問怎料上麵包時,佢奉上了一小杯即沖咖啡‘ This is my ow
數日前放假打算到museum of art 逛逛

一入去就有位好有禮貌嘅韓國女職員,用英文同我打招呼
我揀咗佢地招牌艾草年糕方包

麵包好食之餘,最窩心係職員的服務
而且有見疫情緣故, 堂食連埋即棄手套奉上,可見佢地細心程度
女職員表示沒有,我沒有再多問
怎料上麵包時,佢奉上了一小杯即沖咖啡
‘ This is my own coffee, I share with you’
聽完有d 唔好意思, 但真係暖上心頭

今次食到有人情味又有質素的有心麵包店
真係好值得推介,令我用咗咁多年openrice,第一次食評
最後希望大家唔好好似我咁盲中中問有冇coffee,等女職員可以好好享受佢杯咖啡
每次經過呢間舖,佢個貨架都空空如也,得返一、兩條麵包....望吓價錢其實唔平嗰喎!究竟佢係極少量製作定係咁好賣呢?卒之有一日我晨早十二點半嚟到,見到琳琅滿目嘅麵包種類,有咸嘅、有甜嘅....不過我本人就唔嚐甜,所以買咗兩個咸包— 辣肉腸方包同蒜茸法包。韓國老闆娘好friendly, 佢教我要薄薄地咁切個辣肉腸方包再拎去叮,然後點佢送嘅洋蔥白汁。返到屋企已經急不及待想食,一切開已經聞到香味⋯每片包都有芝士、辣肉腸同焦糖化咗嘅洋蔥,而佢送嘅洋蔥白汁真係好畫龍點睛,成件事好夾,仲有啲似食緊pizza咁。。。食咗半條已經好飽,正餐都唔洗食!總括來說呢個小店係好值得再幫襯!
總括來說呢個小店係好值得再幫襯!
辣肉腸方包
蒜蓉法包
辣肉腸方包
蒜蓉法包
2020-05-04 1518 views
終於有機會去試到。上一次行過仲大排長龍,今次見到人潮已退,就即刻買!佢既艾草年糕方包最出名,加上我係年糕控,所以決定試呢個!78蚊四件包都唔平,不過一拎上手係好重,感覺好扎實。老公都話,哇,咁重既。佢既麵包聲稱較為健康,無添加。不過佢好似無好詳細既標籤,如果有就更好了。佢既標籤有列低個filling,絕對足料。入面有艾草,年糕,鷹咀豆,栗子,紅豆,青豆,莓。望下個橫切面已經覺得好幸福!佢既麵包部分較平時既包無咁甜,希望係真少糖。年糕同包都夾,不過略嫌年糕太甜,要襯杯茶or咖啡!絕對會回購,想試南瓜cream cheese!
終於有機會去試到。
上一次行過仲大排長龍,今次見到人潮已退,就即刻買!

佢既艾草年糕方包最出名,加上我係年糕控,所以決定試呢個!
78蚊四件包都唔平,不過一拎上手係好重,感覺好扎實。
老公都話,哇,咁重既。
艾草年糕方包

佢既麵包聲稱較為健康,無添加。
不過佢好似無好詳細既標籤,如果有就更好了。

佢既標籤有列低個filling,絕對足料。
入面有艾草,年糕,鷹咀豆,栗子,紅豆,青豆,莓。
望下個橫切面已經覺得好幸福!

佢既麵包部分較平時既包無咁甜,希望係真少糖。
年糕同包都夾,不過略嫌年糕太甜,要襯杯茶or咖啡!

絕對會回購,想試南瓜cream cheese!

2020-05-03
TakeAway
$78 (Lunch)
2020-04-29 788 views
Last time when I first visited, most of the bread sold out already. Therefore this time I purposely made a special journey to there in the afternoon for a chance to try this baoooo! Unfortunately the cheese one sold out, so I bought the recommended Mugwort Rice cake bread instead, though they only sell bread in loaf...Luckily, one of their customers were so nice that she was happily sharing a full loaf with me Bread is nice, proper stuffed with rice cake, chestnuts, cranberries and whatever ther

Bread is nice, proper stuffed with rice cake, chestnuts, cranberries and whatever there is though 👍🏻 it’s like eating dessert 😛

Hopefully I get to try the savoury ones next time!
since Savory food is always my preference before sweet 🤪
Mugwort  RiceCake  Bread
2020-04-29
$78 (Tea)
Mugwort  RiceCake  Bread
  • 艾草年糕方包
來自韓國首爾既人氣烘焙麵包小店已登陸尖沙咀K11 Musea😆今次咁岩經過就一於同閨蜜入去試試😋Tardemah係選用premium有機韓國麵粉,每天新鮮製造,不含防腐劑及人造色素,最為特別之處係接近每款麵包裡都會加入豐富既餡料🤣而且麵包款式亦好多,可按照個人喜好揀選鹹或甜既麵包🥯-🎈拱佐諾拉蜜糖芝士方包 $84今次堂食就試左呢個蜜糖芝士方包,真心覺得幾好味,麵包新鮮鬆軟,因為麵包本身係鹹麵包,加熱後芝士變成半融狀態,所以食落好香芝士味😳而另一種食法就係將麵包點上蜜糖裡,倍感層次~-另外店員全部都係韓國人,佢地好親切咁幫我地用微波爐加熱個蜜糖芝士方包🙈仲送上兩杯咖啡☕️真係太驚喜太有愛了❤️雖然價錢來說係有點兒貴,但勝在係有機麵包再加上超爆餡料,都值得一試🧚🏼‍♀️-🔸Tardemah📍尖沙咀梳士巴利道18號Victoria Dockside K11 Musea B2樓223號舖

🎈拱佐諾拉蜜糖芝士方包 $84

🔸Tardemah
2020-04-18
Type of Meal
Tea
2020-02-21 1126 views
吃完飯後跟bae在k11 musea逛一逛,發覺b2樓層有很多麵包店,當中的法國巴黎麵包店有著很長的人龍,但我們今天的目標不是這個,是那個韓國過江龍。麵包店位於food court的一層,需要花少少時間才尋覓到。店舖位置不大,設有餐枱。位於櫥窗的麵包,一個個整齊排列著,點了一個艾草年糕方包。感覺麵包十分鬆軟,像是使用了有機麵粉弄成的。韓國店員十分親初,絕對感受到她們的熱情!加油!繼續為香港人帶來美食。餐廳也可拓展生意業務,例如設計韓國tea set,或者好像奈雪之茶一樣,一併售賣韓國特色飲品,加強人流。吃完又要隔離,不知何年何月何日才見到bae。

感覺
麵包十分鬆軟,像是使用了有機麵粉弄成的。
艾草年糕方包

吃完又要隔離,不知何年何月何日才見到bae。
2020-02-15
$78 (Tea)
2020-02-13 556 views
呢間野唔只食過一次💓食過真係番唔到轉頭😢不過真係好貴 七十幾蚊買個包🍞但係佢每一款包都爆晒餡‼️勁重手 完全唔係空氣麵包🤤呢到有勁多款唔同嘅麵包 鹹又有甜又有酸酸甜甜都有🤩實有一款啱食😚佢每日都會提供幾款比人試😍堂食仲有微波爐加熱比客人食 正🥰-最特別係呢到嘅包每日都新鮮出爐 主打健康有機✨佢冇加防腐劑同埋化學物質 所以擺雪櫃都淨係放到三日😟原本驚食唔晒所以唔買咁多 點知一日成晒成個🤣-野莓忌廉芝士方包 $71呢款係店員推介嘅😝因為我自己鐘意食啲酸酸地嘅 屋企人又想食芝士餡 所以就買左呢款😚內餡係raspberry cream+cream cheese🥰忌廉做得超級滑 莓同埋芝士味真係勁夾‼️balance得好好 唔會蓋過左兩者嘅味🤩啲餡真係多到爆晒出黎✨酸酸甜甜一啲都唔溜🤤麵包都勁鬆軟又濕潤❣️呢到嘅麵包有一種魔力係食完一啖會停唔到....會想一直食食食😭
野莓忌廉芝士方包 $71
野莓忌廉芝士方包🍞
野莓忌廉芝士方包🍞
2020-02-06 477 views
韓國過江龍~有機爆餡麵包🤩🤩!成日經過K11 Musea都見到呢間包鋪 啲大媽真係講韓文同埋會叫人去試食😂同埋都見到真係幾爆餡 先捨得買個呢試下💸💸-原諒我搬運左佢成日😂搞到佢有啲變左形(咸包.左)芝士、蕃茄、羅勒青醬方包 $80一入口都覺得幾鬆軟 羅勒味最出 單食麵包都食到蕃茄味 唔錯😚😚叮熱之後會再鬆軟啲同 芝士會變左拉絲🤤🤤!(甜包.右)艾草年糕方包 $78呢個爆餡程度仲勁過上邊果款😂啲年糕 我食落覺得似麻糬係多到飛哂出呢🤣🤣 除左年糕 入邊仲有栗子 紅豆 同野莓 口感同味道都幾豐富 不過就真係滯左啲🤰🏻
韓國過江龍~有機爆餡麵包🤩🤩!

原諒我搬運左佢成日😂搞到佢有啲變左形
(咸包.左)芝士、蕃茄、羅勒青醬方包 $80
(甜包.右)艾草年糕方包 $78
2020-02-04 524 views
星期天到K11 Musea ,諗住食早餐,跟住睇戲,但原來Food floor 大多是11才開門,在B2層行緊期間,見到有一間藍調麵包店,店內有兩位女士熱情地叫住我們,試佢哋整的麵包。同老公商量後,決定先吃麵包,不夠飽再食其他。麵包架上有很多款式,睇過食評TRADE MAH 是來自韓國的有機麵包店,麵包是人手做的,在韓國很受歡迎,是有名的,即刻心定了。店員詢問我們喜歡咸或是甜,我們選擇咸包,她就推了栗子忌廉芝士包,付款後,我們坐下,等店員將麵包切片,突然店員送給來兩杯咖啡,她說是送的,真是一個小驚喜呀。等了一會,麵包送來,店員已為我們切了一片一片,一部份在碟上,一部份在袋內,食店預了客人需帶走吧!很貼心!栗子🌰 忌廉芝士包,料子真的很多,大大舊忌廉芝士,粒粒栗子藏在麵包內,麵包𡁻起來有口感,芝士與栗子🌰原來很夾,一甜一咸,怪不得賣高價也有人幫襯,好吃😋!兩個人吃,奇實很飽肚,真材實料!個人評分服務B食物A環境B衛生B抵食B

個人評分

Type of Meal
Breakfast
  • 栗子水牛芝士包
2020-01-22 341 views
門口有幾位韓國阿豬媽笑容滿面講:好好食既韓國有機麵包。 諗起上次去韓國旅行見到有間大排長龍既麵包店,個陣心諗岩岩排完一輪食ISSAC,又排?不了。今次係香港見番佢,又即管一試。老實講,七八十蚊一條麵包認真唔平,可能我去既時間比較晏,做緊買二送一優惠。 今次買左: Oreo白朱古力方包/朱古力雲石麵包/辣肉腸方包  3款賣相最吸引我既,係OREO白朱古力方包除左上圖依款,其他已經食晒,麵包好鬆軟而且好香。依條食得比較慢,係佢比我想像中甜好多好多,係甜過普通食OREO。但值得一讚既係面頭塊菠蘿包皮,1日後依然係脆既如果非常鐘意食甜既朋友值得一試。而另外無影相既兩款:朱古力雲石麵包,對我黎講唔會太甜,味道剛剛好,但比較普通,依個價錢唔值得番買。至於辣肉腸麵包,番到屋企既第一時間已經俾老公清左。麵包裡面既餡料十足,芝士味濃郁,加上附送既SOUR CREAM SAUCE 一齊食認真唔錯,老公話要留番個牌下之次encore
門口有幾位韓國阿豬媽笑容滿面講:好好食既韓國有機麵包。
今次係香港見番佢,又即管一試。

賣相最吸引我既,係OREO白朱古力方包
Oreo白朱古力麵包

但值得一讚既係面頭塊菠蘿包皮,1日後依然係脆既

如果非常鐘意食甜既朋友值得一試。

而另外無影相既兩款:
2020-01-19
TakeAway
$70 (Dinner)
  • 辣肉腸方包
上星期六(11/1)終於有時間來到新開業的商場K11 Musea。 K11 Musea的名字來自「海邊的希臘女神」。 是古希臘神話主司文學、科學、藝術以及知識泉源的繆斯女神。我不是喜歡逛商場。 而是這商場有兩間我想光顧的店。 意外收獲是發現其他特色的店舖。途經一間麵包店Tardemah Bakery。 媽媽被麵包吸引了。現在搜尋資料,才知道是韓國很有名的麵包店。 店員都是韓國人。 懂一點點廣東話。當天,麵包店的東主也在此。 我們坐下來吃麵包。 送我們各一盒香蕉乳酪飲品。 店內的另外一對夫婦也有給他們贈送飲品。店內有少許座位。 媽媽買了麵包後,我們坐下來吃了兩片麵包。這一款口味的麵包 — 艾草年糕方包,店員說是沒有蛋和奶的。 一袋子內的方包可以切成四片這種厚度的麵包。 價錢是$78。很貴呢! 我問媽媽「妳真的要買嗎?」。 她回答比她大一點的姨媽剛因病離世,已吃不到好吃的東西。 看到想吃的便吃吧。全店的麵包都是有機麵包。 方包內有豐富的餡料。像這一款口味的有韓國艾草、年糕、鷹咀豆、栗子、紅豆、青豆和野莓。 第一次吃到方包內有這麼多食材。店員替我們切成四片麵包。 取出兩片麵包放到微波爐弄熱。

K11 Musea的名字來自「海邊的希臘女神」。
是古希臘神話主司文學、科學、藝術以及知識泉源的繆斯女神。

我不是喜歡逛商場。
而是這商場有兩間我想光顧的店。
意外收獲是發現其他特色的店舖。

途經一間麵包店Tardemah Bakery。
媽媽被麵包吸引了。

現在搜尋資料,才知道是韓國很有名的麵包店。
店員都是韓國人。
懂一點點廣東話。

當天,麵包店的東主也在此。
我們坐下來吃麵包。
送我們各一盒香蕉乳酪飲品。
店內的另外一對夫婦也有給他們贈送飲品。

店內有少許座位。
媽媽買了麵包後,我們坐下來吃了兩片麵包。

艾草年糕方包

這一款口味的麵包 — 艾草年糕方包,店員說是沒有蛋和奶的。
一袋子內的方包可以切成四片這種厚度的麵包。
價錢是$78。

很貴呢!
我問媽媽「妳真的要買嗎?」。
她回答比她大一點的姨媽剛因病離世,已吃不到好吃的東西。
看到想吃的便吃吧。

艾草年糕方包

全店的麵包都是有機麵包。
方包內有豐富的餡料。

第一次吃到方包內有這麼多食材。

店員替我們切成四片麵包。
取出兩片麵包放到微波爐弄熱。
以碟子盛出來給我們。
還附上塑膠手套。
(這很不環保……)

麵包口感鬆軟。
年糕的軟糯口感混入麵包中很特別。

味道不會甜。
(我想起日本菓子內的栗子和紅豆很甜……)
艾草沒有特別的味道。
2020-01-11
$39 (Tea)
艾草年糕方包
因為係韓星粉的關係,大部分新開又有關韓食的餐廳都不會放過!上星期日特登去K11 Musea買呢個艾草年糕包(我又係年糕fans),當日即食,涷食真的麻麻地,叮返熱食會好一點,叮耐啲等年糕軟身啲會更好食。但係味道又未至於其他人講的咁好食!只係食完會好飽,好飽,四分一件已經可以當lunch食!🍞🍞另外又買多個菠蘿朱古力包,好似$78,更加麻麻地😅艾草年糕包,$85一個,價錢係貴,試一次無妨,但不會試多一次!
因為係韓星粉的關係,大部分新開又有關韓食的餐廳都不會放過!
但係味道又未至於其他人講的咁好食!
只係食完會好飽,好飽,四分一件已經可以當lunch食!
🍞🍞
另外又買多個菠蘿朱古力包,好似$78,更加麻麻地😅