飯後需要食碗糖水,所以嚟到{陳茶館🥣}要注意,依度唔收現金,同埋等候時間都比一般糖水店耐,落單後都要等大概15分鐘先有得食🙈✴️仙草芋圓西米露✴️西米露頗甜,加上沾咗糖水嘅芋圓就會更甜~不過椰汁幾香濃,如果可以減甜一點就會更好🫢🫢✴️四喜仙草✴️湯底係豆漿,配上芋圓、仙草同桃膠~豆漿甜度低,仙草同桃膠都無用糖水浸得太緊要,所以甜甜地嘅芋圓就發揮作用👏🏼芋圓好煙韌實在,嗒真啲食到有芋頭同蕃薯味,都算幾足料🤪

✴️仙草芋圓西米露✴️

✴️四喜仙草✴️
$38 (Dinner)
2024-05-04 231 views
睇到OpenRice評論,山長水遠由九龍專程去到黃埔朝聖台灣芋圓。果然沒有令我失望。台灣芋圓。超級好味。雖然價錢四十幾元一碗,少少貴,但係有10幾粒芋圓。每粒大大粒粒,真材實料,口感煙靭。而且味道不太甜。我吃了桃膠芋圓,桃膠都有不少,椰汁底。超好味。我朋友叫了仙草芋圓,一樣好味。唯一美中不足,是店舖面積比較少。 雖然非繁忙時間,但都要在外邊等一輪先有位坐。而且座位不夠舒服。下次都係外賣攞返屋企慢慢嘆比較好。

我朋友叫了仙草芋圓,一樣好味。

而且座位不夠舒服。下次都係外賣攞返屋企慢慢嘆比較好。
2024-02-20 481 views
話明芋圓專門店,無理由唔好食😝😝晚上8點,提早食個甜品,餐牌上熱的甜品比較少,有些失望,畢竟冬天都想吃暖暖的糖水!要係外面櫃檯落單,先付款再坐低等,叫了芋圓配紫米露,唔算太甜,紫米都算多,個糖水不過不失。主角芋圓十分彈牙,煮得剛剛好,很好吃,有不同的味道和餡料,有驚喜!薑茶桃膠都算唔錯,薑味很濃,不喜歡辣的就不要叫了,桃膠只有幾粒,整體感覺同芋圓不算太match。順帶一提全部都是用紙碗裝糖水,雖然靚,但不太環保,同埋糖水太熱,啲紙好似唔太hold得住咁,有啲危。
話明芋圓專門店,無理由唔好食😝😝

台式糖水,是許多人對台灣美食的美好回憶。然而,有時候我們卻會遇到一些讓人失望的味道。今天,小編就來分享一些關於台式糖水味道不佳的食評。首先,要說的是糖水的甜度問題。台式糖水有時會過甜,使人無法真正品味到糖水的美味。過度的甜味掩蓋了其他原材料的風味,讓整杯糖水變得單調而無趣。其次,有的台式糖水在選用原料上並不講究。不少店家為了迎合市場需求,使用了劣質的原料制作糖水,這就直接影響了整體口感。品嚐時,會感到味道平淡無味,甚至帶有怪異的氣味,讓人彷彿置身於味覺的迷宮中。另外,口感也是台式糖水的一個重要指標。但有些台式糖水的口感過於粗糙,缺乏濃滑的觸感,讓人感覺像在喝一杯平淡無奇的糖水湯,失去了品嚐糖水的樂趣。總而言之,遇到味道不佳的台式糖水,並不代表台式糖水整體品質不好,而是需要更謹慎選擇。我們應該尋找那些用心制作、選材優良的台式糖水,才能真正品味到台灣糖水的豐富風味和獨特魅力。希望這些食評能幫助大家在選擇台式糖水時有更好的體驗。

2024-02-07 340 views
🤍大滿貫燒仙草 $38配料好豐富 好吸睛😍芋圓同珍珠都夠煙韌🍡仲要大大粒咁樣🤤仙草同紅豆份量都唔少🫘奶茶底奶香茶濃 但唔會過甜🧋唔會搶咗配料風頭-回訪嗎:🙋🏻‍♀️味道 🌕🌕🌕🌕🌗抵食 🌕🌕🌕🌗🌑
🤍大滿貫燒仙草 $38
回訪嗎:🙋🏻‍♀️
味道 🌕🌕🌕🌕🌗
抵食 🌕🌕🌕🌗🌑
2024-02-04 265 views
第一次寫留comments,未試過食嘢食到咁嬲 俾錢買難受。簡直係後悔,早知唔食。未夠鐘就同我講話堂食時間已經到,唔介意你想做多啲生意,但唔係話同我講話已經夠鐘囉,因為根本未夠。而且staff句「食完好快啲走」係咩事。。?un耳到爆,嬲到即刻走咗。明明食甜品係應該會開心,但一食完即刻有人咁同我地講嘢。🙃🙃🙃🙃🙃🙃🙃🙃🙃🙃🙃🙃🙃🙃🙃🙃🙃🙃🙃Train好啲員工先啦。
Train好啲員工先啦。

2024-01-13 252 views
陳茶館芋圓甜品專門店📍紅磡必嘉街120號黃埔天地第3期百寶坊地下G12號舖接男朋友放工嘅時候經過好多次,見到個牌好靚都好想食,但次次都因為太肚餓,所以直接去咗食正餐冇食到佢!今次終於外賣到!超期待😂 ⭐️椰汁桃膠三寶$42裏面有芋圓、桃膠、小丸子⭐️椰汁雪燕三寶$45裏面有芋圓、芋泥、雪燕呢兩款食落去個味道其實都比較相似,因為都係椰汁底,個椰汁嘅味道非常之出,同兩款入邊嘅配料都好夾。會再去食,同埋都想試吓唔同嘅款~

陳茶館芋圓甜品專門店
📍紅磡必嘉街120號黃埔天地第3期百寶坊地下G12號舖

⭐️椰汁桃膠三寶$42
裏面有芋圓、桃膠、小丸子

⭐️椰汁雪燕三寶$45
裏面有芋圓、芋泥、雪燕

睇小紅書介紹的,又係返學的學校附近,所以去試下。平日周三下午4點左右,客人不多,我們入去後,客人就開始多了。1, 環境真係唔錯,好有文青feel,好適合年輕人和鐘意食甜品嘅人去2, 店內只有2個年輕女店員,無論咩國籍(當日也有工人姐姐),咩年齡(當日從阿婆到小學生都有)她們的服務態度好好,而且全程帶口罩,衛生意識高仲好開朗靚女3, 選擇唔少,味道也可以,份量也不少,可能當日感冒,薑汁底覺得好辣全程光顧得開心兼享受,這先係香港該有的服務態度。很值得去幫襯!!!

,而且全程帶口罩,衛生意識高
仲好開朗靚女

全程光顧得開心兼享受,這先係香港該有的服務態度。

很值得去幫襯!!!
睇小紅書介紹的,所以去試下。地方好容易搵,又係街邊,幾方便。1, 環境好文青feel, 主力白色+木色檯櫈,好適合年輕人和鐘意食甜品的人2, 店內只有2位年輕女店員,但服務態度好好,無論咩國籍,咩年齡,都好好招呼,又有禮貌,更全程帶口罩,衛生意識高3, 產品選擇都唔少,也備有冷熱選擇,份量也不少,價格也不高,很值得幫襯當日感冒,薑汁底就覺得好辣。4, 要先在counter落order+比錢, 但可以先入內搵位+揀嘢食,贊全程食得開心,這才是香港該有的服務態度,給這两位靚女店員 好值得去試試

當日感冒,薑汁底就覺得好辣。

全程食得開心,這才是香港該有的服務態度,給這两位靚女店員
好值得去試試

2023-12-06
  • 椰汁桃膠三寶
  • 仙草芋圓西米露
2023-12-05 232 views
晚飯後有說不完的話題,香港慣例,就是去食糖水!朋友二話不說提議去食芋圓,我們立即從尖沙咀坐的士往紅磡!一落車,見到很多人在門口,一些是等外賣,一些是等位,我們好彩只等了十多分鐘便有位。芋圓原來有這麼多組合,朋友點了桃膠三寶,轉了豆漿底。我同樣是點了桃膠三寶,但選了傳統的椰汁底,芋圓真的不只是粉團那麼簡單,Q彈有咬口,而且真的是有芋頭味的,令我從此對芋圓改觀!另一朋友點的五福仙草也很有睇頭!涼粉底加上堆得滿滿的料!大滿足!難怪這舖生意興隆!

芋圓原來有這麼多組合,朋友點了桃膠三寶,轉了豆漿底。

2023-12-01
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$40 (Last Night Supper)
2023-11-30 239 views
一同七個大人去試下,未食已經有啲皺眉頭…事源七人起有五張枱嘅情况都兄可以比三張枱起牆角迫埋一齊冇事嘅冇事嘅😤然後呢,起大門口點完之後就回位就覺得有啲熱就用過咗膠嘅menu卡潑涼,我就覺得冇傷大雅,可能我大鄉里,比大隻佬店員一手搶走張menu,我話我好熱呀,回應係,呢度中央冷氣!!糖水一般啦,見仁見智,呢個位置係應該貴小小咁啦。我食桑寄生蓮子茶都OK啦。送餐就…. 有啲…總之消費有氣受!一句到尾受氣,冇回頭
送餐就…. 有啲…總之消費有氣受!
一句到尾受氣,冇回頭
2023-11-30
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$40 (Dinner)
2023-11-28 149 views
芋泥紅豆仙草二重奏係豆漿底好多口感 豆腐底感覺好健康 飲哂都好理所當然芋圓椰汁紫米露係最basic最隱陣既款式本身十分喜愛紫米露覺得咁多配料 好抵食兩款都好正 最重要係對得起個價錢環境又舒服寬敞 一路同朋友吹水一路食糖水 開心
芋泥紅豆仙草二重奏係豆漿底
好多口感 豆腐底感覺好健康 飲哂都好理所當然

芋圓椰汁紫米露係最basic最隱陣既款式
本身十分喜愛紫米露
覺得咁多配料 好抵食

兩款都好正 最重要係對得起個價錢

環境又舒服寬敞 一路同朋友吹水一路食糖水 開心
2023-11-25 144 views
10點幾去到都仲係要排隊限時食30分鐘叫左芋圓桃膠凍$36芋圓好食桃膠一般果凍有驚喜多料,有紅棗杞子龍眼等,不過唔太啱個人口味最後15分鐘內食完環境有啲迫,出入都要小心撞到其他人
10點幾去到都仲係要排隊
限時食30分鐘
叫左芋圓桃膠凍$36
芋圓好食
桃膠一般
果凍有驚喜多料,
有紅棗杞子龍眼等,不過唔太啱個人口味
最後15分鐘內食完
環境有啲迫,出入都要小心撞到其他人
2023-11-24
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Last Night Supper
2023-11-11 147 views
超正的芋圓糖水店 芋圓芋泥做得好出色,芋泥口感做得好好,應該食過都算世一。芋圓有口感,份量好多,加埋涼粉一齊食超級正。我是配豆漿底,唔會太甜。如果鍾意食芋泥芋圓,呢間一定要食。有一個美中不足就是實在太多人,所以冇耐性的我每次都選擇叫外賣拎返屋企食,可以電話先落單一去到就拎得。
超正的芋圓糖水

芋圓芋泥做得好出色,芋泥口感做得好好,應

該食過都算世一。

芋圓有口感,份量好多,加埋涼粉一齊食超級

正。我是配豆漿底,唔會太甜。如果鍾意食芋

泥芋圓,呢間一定要食。

有一個美中不足就是實在太多人,所以冇耐性

的我每次都選擇叫外賣拎返屋企食,可以電話

先落單一去到就拎得。
💜黃埔每晚排長龍的手工芋圓店🥣一心出來食糖水,特別找了一家手工芋圓店 離遠已見到店外很多人,有些人更是專程來叫外賣,令我更期待這家手工芋圓的水準⸝⸝> ̫ <⸝⸝!🔸大滿貫燒仙草 $38 🌟6/10果然是大滿貫,外表100分💯很足料!芋圓多粒,煙韌有芋香,仙草清涼兼滑溜(少有,讚!只是略嫌珍珠和紅豆有點甜,奶茶底則是正常味道。整體而言是十分推介的(^^♪ ~🖊️Food ⑦ Atm ⑦ Service ⑥ $$ ⑦ CP ⑦
💜黃埔每晚排長龍的手工芋圓店🥣
一心出來食糖水,特別找了一家手工芋圓店

大滿貫燒仙草

🔸大滿貫燒仙草 $38 🌟6/10
果然是大滿貫,外表100分💯很足料!
芋圓多粒,煙韌有芋香,仙草清涼兼滑溜(少有,讚!
只是略嫌珍珠和紅豆有點甜,奶茶底則是正常味道。
整體而言是十分推介的(^^♪ ~

Type of Meal
Last Night Supper