2023-10-19 220 views
工作不如意,約人出黎食下野傾下計,朋友話呢閒陳茶舘幾好食便來了。主打仙草糖水,都有少量其他野叫既。第一次黎唔知枱上的QR CODE原來唔WORK,咪諗住問下店員囉,點知好惡咁話出面落單比錢先,可能佢真係好忙,語氣係重啲啫。🍧大滿貫燒仙草大滿貫有芋圓、珍珠、紅豆、仙草,配奶茶底。個碗幾靚, SIZE不大,配料都算多,至少望落去係滿先啦,芋圓香甜有咬口,其他料都好食,特別在用奶茶做糖水底,而非黑糖糖水,個奶茶都幾好味添,美中不足係唔夠凍,有冰都係微溫的。🍧五福仙草五福有芋圓、紅豆、小丸子、仙草,配冬瓜茶冰沙底,基本上兩碗差不多,分別在個糖水底,冬瓜茶真係激甜,同埋冰沙都係唔凍既,點解呢?啲冰瞬間融哂,變成一碗暖既糖水。味道OK啦,但得30分鐘食,有D趕😔

🍧大滿貫燒仙草

🍧五福仙草

味道OK啦,但得30分鐘食,有D趕😔
2023-10-07
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$40 (Tea)
陳茶館起黃埔開咗一排都未試過🙈今次食完晚飯後口痕走去試吓主打芋圓甜品,款式夠多有仙草、桃膠、紫米露、西米露有啲仲有豆漿或椰汁底特別啲有奶茶底同冬瓜茶冰沙底▶️ 桑寄生蓮子茶- 芋圓 ($42)可揀熱或凍,仲未冬天當然揀凍😗感覺好養顏補血,尤其啱女仔👧🏻有兩粒紅棗、大量蓮子紅棗冇核,帶天然甜味蓮子口感爽實,有啲似煮淋咗嘅花生芋圓份量好足,一碗有~10粒,全部巨型size!有三隻色:橙色、淺紫色、深紫色橙色係甜番薯製🍠 深紫色係紫番薯,真係食到少少番薯味,不過兩者之間分別唔大淺紫色係芋頭,質感明顯俾番薯實身同煙靭,幾有驚喜值得讚係芋圓口感做得好好,每一粒咬落非常煙靭有嚼口😋唔粉又唔太黏,某程度上幾似硬身啲嘅年糕自己唔係芋圓控,但都覺得呢個整得好食,會令你一粒粒接二連三咁放入口桑寄生蓮子茶底同預期有出入,呢個飲落似落咗糖嘅五花茶/涼茶味道唔錯,唔會太甜,飲落清涼,當清熱氣~▶️ 黑糖珍寶仙草 ($38)仙草底,上面有小丸子、珍珠、芋圓仙草食落都有涼茶味,啫喱得黎偏流質,配上甜甜地嘅黑糖小丸子煙煙韌韌🍡朋友話珍珠好食,不過可能今次煮得耐咗🙈有啲太黏呢款係人氣款🔥仙草份量多,同時又可以試齊咁多配料款
陳茶館起黃埔開咗一排都未試過🙈今次食完晚飯後口痕走去試吓
主打芋圓甜品,款式夠多
有仙草、桃膠、紫米露、西米露
有啲仲有豆漿或椰汁底
特別啲有奶茶底同冬瓜茶冰沙底

▶️ 桑寄生蓮子茶- 芋圓 ($42)
可揀熱或凍,仲未冬天當然揀凍😗
感覺好養顏補血,尤其啱女仔👧🏻有兩粒紅棗、大量蓮子
紅棗冇核,帶天然甜味
蓮子口感爽實,有啲似煮淋咗嘅花生
芋圓份量好足,一碗有~10粒,全部巨型size!

有三隻色:橙色、淺紫色、深紫色
淺紫色係芋頭,質感明顯俾番薯實身同煙靭,幾有驚喜

桑寄生蓮子茶底同預期有出入,呢個飲落似落咗糖嘅五花茶/涼茶
味道唔錯,唔會太甜,飲落清涼,當清熱氣~
桑寄生蓮子茶- 芋圓

▶️ 黑糖珍寶仙草 ($38)
仙草底,上面有小丸子、珍珠、芋圓
仙草食落都有涼茶味,啫喱得黎偏流質,配上甜甜地嘅黑糖
小丸子煙煙韌韌🍡
朋友話珍珠好食,不過可能今次煮得耐咗🙈有啲太黏
呢款係人氣款🔥仙草份量多,同時又可以試齊咁多配料款式,的確值得試
黑糖珍寶仙草

芋圓真心出色👍🏻幾驚喜,整體做得唔錯,甜品得黎走養生路線,無負擔🥰
環境算舒服,可惜夜晚飯後繁忙時段,堂食限時30分鐘😅唔坐得耐
服務都ok,等候時間唔長,見佢哋一邊不斷做緊外賣
每人最低消費一碗甜品🍨性價比ok,平均$40/碗,食完飽上加飽🤰🏻夠晒滿足😌

黎開黃埔想食宵夜糖水可以去呢間!
$40 (Last Night Supper)
桑寄生蓮子茶- 芋圓
2023-10-07 189 views
🔸香芋芋圓仙草 $39🔸四喜仙草 $36椰汁🥥同埋豆漿雖然比較流質 但唔會太甜 配合埋仙草/桃膠啱啱好 仙草質感似涼粉芋圓大粒煙韌 每一款嘅味道都夠濃郁 但份量比較少只有7-8粒左右🙈個人最鍾意係佢哋嘅芋泥 🍠芋頭味道濃郁 唔會假甜 質感綿密又夾雜咗芋頭粒💜好好味!相比起以前嘅熹記 質素都維持到嘅 但就無咁抵食 如果芋圓份量多番啲就好喇!==== ==== ==== ==== ==== ==== ==== ==== ====🍡陳茶館芋圓甜品專門店 紅磡必嘉街120號黃埔天地第3期百寶坊地下G12號舖==== ==== ==== ==== ==== ==== ==== ==== ====
🔸香芋芋圓仙草 $39
🔸四喜仙草 $36

🍡陳茶館芋圓甜品專門店
紅磡必嘉街120號黃埔天地第3期百寶坊地下G12號舖

2023-10-02 151 views
奇趣對面既陳茶館又係排隊度好高既糖水店入面座位都迫但唔洗搭檯不過因為白色設計望落去都幾光猛感覺舒服過好多傳統糖水舖唔想等位都好多人買外賣拎走所以門口都keep住有人龍而且價錢算抵多數都係三十零蚊有交易係櫃檯落單比錢之後佢就會送過黎堂食都係用紙碗太多選擇但好似次次黎到都係食雪燕芋圓西米露同飲廢水既價錢差唔多不過就可以坐係度chill一陣我同老婆都好專一佢又係次次諗唔到都係會揀木瓜桃膠雪耳大大舊木瓜同桃膠呢個真係熱先好食咁樣每杯三十零蚊有得坐就真係抵玩過連鎖店呢間真係番兜左幾次而家仲係土瓜環開埋分店證明真係搵得到
奇趣對面既陳茶館又係排隊度好高既糖水

呢間真係番兜左幾次
而家仲係土瓜環開埋分店
證明真係搵得到
2023-02-04
$35 (Tea)
2023-09-28 285 views
🥕香芋芋圓仙草:8.5/10 ($39)作為主角嘅芋圓煙韌得黎好有咬口,雖然食唔出三種芋圓嘅味道有d咩分別,但係明顯食得出每一粒芋圓都係真材實料好重芋頭味(呢度嘅芋圓標榜無添加色素✨)。芋泥方面,店家加左好多芋頭粒落去一齊煮,所以咬落去會明顯食到一舊舊嘅芋頭🤤🤤。仙草方面,口感正正常常,不過🙎🏻‍♂️就覺得佢無乜仙草味。整體黎講,三款配料都幾高水準,配合埋淡淡地嘅奶底,🙎🏻‍♂️認為呢碗嘢值得比高分💯💯。🥕芒汁仙草芋圓西米露:8/10 ($48)芋圓同仙草大致上同上面所講嘅分別唔大,我地就唔起到重複多次啦。芒果西米露底方面,甜到適中,芒果味唔算話特別重,西米露就正常發揮,成碗嘢都好足料👍🏻👍🏻。

🥕香芋芋圓仙草:8.5/10 ($39)
香芋芋圓仙草

🥕芒汁仙草芋圓西米露:8/10 ($48)
芒汁仙草芋圓西米露

2023-09-14
香芋芋圓仙草
芒汁仙草芋圓西米露
陳茶館價錢💲: $36/ $42/ $38好味程度😋: 4.3/5服務🍴: 3.7/5環境🗾: 3.4/5 (地方細d) 性價比🥢: 4.3/5回頭率😚: 4.3/5-黃埔的呢間糖水店之前經過都好想試,今次見唔洗等位就入去啦!記得如果太夜去可能有d配料會賣曬啊🤐 但整體食左的糖水/飲品都唔錯,絕對係會再去的!-✅✅大滿貫奶茶。入面有仙草、紅豆同珍珠,配料滿滿😋 仙草夠滑溜,珍珠夠煙韌,兩樣都唔會太硬。紅豆偏甜,但大大粒夠飽滿。鍾意個奶茶底茶同奶味好平均,飲到紅茶的醇。用左黑糖去做甜味,個人幾鍾意,飲到陣炒燶的味,整體叫微甜armarmho,好好飲🤩-✅✅椰汁桃膠三寶。椰汁夠香濃夠滑,味道唔人工👍🏻所有配料都比得好多。桃膠QQ,小丸子有咬口。芋圓大大粒,但小小軟,唔會好滯,有地瓜、芋頭或紫薯的味道,各樣味道都食得出,所以呢個口感我都ok😚-✅✅芋泥紅豆仙草二重奏。呢個豆漿底完全唔膩!飲多幾啖都好fresh,唔太甜。🫘仙草2樣配料都唔錯,芋泥真材實料,泥得來帶d顆粒,係有落d奶去溝的芋泥😌 呢個配搭適合當日唔想食芋圓的朋友,不過要鍾意芋頭啊🤣-基本上每一款都好滿意,睇下個人口味。糖水底可以
陳茶館
價錢💲: $36/ $42/ $38
好味程度😋: 4.3/5
服務🍴: 3.7/5
環境🗾: 3.4/5 (地方細d)
性價比🥢: 4.3/5
回頭率😚: 4.3/5

基本上每一款都好滿意,睇下個人口味。糖水底可以自由搭配,呢樣嘢我覺得好好,鍾意清新d的可以揀豆漿,中意椰香就揀椰汁😎
2023-09-21 160 views
🎐陳茶館芋圓甜品專門店 (黃埔) (紅磡)📍紅磡必嘉街120號黃埔天地第3期百寶坊地下G12號舖黑糖珍寶仙草 $38 唔推 x 除咗好甜都係好甜🧖🏼‍♀️螞蟻人可能會鍾意甜品底就係黑糖加碎冰 食嘅時候啲冰仲未融 仲會咬到啲冰🧖🏼‍♀️裏面有小丸子 珍珠 芋圓 仙草芋圓本體已經有甜味 搞到配埋黑糖好甜好彩質地好食 煙靭軟糯 其他配料都正常 甜&煙靭 仙草唔係好重中藥味 普普通通下次如果再試會試第二款 可能呢款中伏環境都幾舒服 同埋個盒好靚🤣
🎐陳茶館芋圓甜品專門店 (黃埔) (紅磡)
📍紅磡必嘉街120號黃埔天地第3期百寶坊地下G12號舖

仙草唔係好重中藥味 普普通通

下次如果再試會試第二款 可能呢款中伏
環境都幾舒服 同埋個盒好靚🤣
2023-09-18
$40 (Lunch)
2023-09-19 116 views
超愛食芋頭嘅我點會錯過芋圓同芋泥哩啲美食😋 經過黃埔偶然見到哩間芋圓甜品專門店,梗係要試吓啦!👑椰汁雪燕三寶 $45香滑椰汁底,配埋大大份幼滑芋泥,雪燕份量都唔少,芋圓煙韌有咬口,啖啖都有多種材料,每啖都品嚐到濃濃嘅芋頭味,啱哂我哩個芋頭迷💜✨川貝麥冬陳皮燉雪梨 $38川貝化痰清熱、潤肺止咳;麥冬亦同樣有潤肺嘅功效;陳皮化痰止咳;雪梨仲可以清熱化痰。潤喉滋潤嘅糖水一定要揀熱食,食一啖就知道好足料,雖然川貝同麥冬都帶微微苦味,但加咗甘甜嘅陳皮同雪梨就中和返哂,最近哩啲天氣就好啱飲,可以潤肺潤喉👍🏻🔍整體感覺:店內用餐限時30分鐘,先付款後食用。餐廳唔係好大,但裝修簡約,環境乾淨,感覺都好舒適。職員服務態度友善客氣,食物質量更加優秀,性價比好高,一定要再encore😆

椰汁雪燕三寶
👑椰汁雪燕三寶 $45

川貝麥冬陳皮燉雪梨
✨川貝麥冬陳皮燉雪梨 $38

2023-09-16
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$40 (Last Night Supper)
椰汁雪燕三寶
川貝麥冬陳皮燉雪梨
2023-09-19 46 views
系香港呢個繁忙既城市中,固然要搵返間好食既甜品治療下心靈!!係土瓜灣同frd食完飯... 就搭車過黎食糖水令人讚嘆的外觀。仙草凍和芋圓結合在一起,營造出色彩繽紛的視覺效果。每一口都是一個多層次的驚喜,讓人愛不釋手口感令人驚艷。仙草凍綿密細膩,入口即化,帶來清涼的感覺。芋圓QQ彈牙,帶有淡淡的芋香,讓人回味無窮值得一提的,店舖注重甜度的平衡。採用了適度的甜度,讓各種成分彼此平衡,使味道更加自然,不過分甜膩工作人員的服務態度也不錯,聽到他們友善地回答客人有關芋泥的問題,並為他們提供推薦和建議,充滿耐心多層次的口感& 適度的甜度如果你正在尋找一個可口的甜品來滿足你的味蕾,我強烈推薦你來這家店品嚐一齊享受美食吧!
係土瓜灣同frd食完飯... 就搭車過黎食糖水

多層次的口感& 適度的甜度

一齊享受美食吧!
2023-08-18
10 Minutes (Dine In)
朋友大推的糖水舖,今日終於嚐到,芋圓好好味,係真係食落去有原材料的味道,試過咁多間芋圓,哩間最有味!試左招牌大滿貫,估唔到奶茶同芋圓仙草咁襯,店裏其他糖水搭配都很新穎,忍唔住下次再黎試過
朋友大推的糖水舖,今日終於嚐到

2023-09-06
10 Minutes (Dine In)
$38 (Tea)
  • 大滿貫燒仙草
2023-08-31 92 views
從來未寫過食評,今次真係要開齋。芋圓煮唔熟,個心仲係粉。珍珠亦都未焗好,實心。唔知點解會賣比人。煮個位試一粒就會知道唔得。唔知點解一間「芋圓專門店」點解會有咁既出品。
從來未寫過食評,今次真係要開齋。
芋圓煮唔熟,個心仲係粉。
珍珠亦都未焗好,實心。
唔知點解會賣比人。
煮個位試一粒就會知道唔得。
唔知點解一間「芋圓專門店」點解會有咁既出品。

2023-08-30
TakeAway
2023-08-26 287 views
同朋友喺黃埔食完飯,見到附近呢間主打芋圓嘅甜品店,順便買兩碗上去朋友屋企,一邊吹水一邊食🙆🏻‍♀️▪️黑糖珍寶仙草 (芋圓、珍珠、小丸子、仙草)芋圓大大粒,食落煙韌,同埋都食得出芋頭、蕃薯、紫薯味。珍珠偏甜少少,小丸子都幾有咬口,仙草爽口滑溜▪️五福仙草 (芋圓、紅豆、小丸子、仙草) 轉奶茶底紅豆粒粒分明,唔會煮到爛晒,但食落都夠綿。奶茶底個奶味同茶味幾balance,唔會太甜陳茶館芋圓甜品專門店📍紅磡必嘉街120號黃埔天地第3期百寶坊地下G12號舖📍土瓜灣馬頭圍道101號地舖

▪️黑糖珍寶仙草 (芋圓、珍珠、小丸子、仙草)

▪️五福仙草 (芋圓、紅豆、小丸子、仙草) 轉奶茶底

陳茶館芋圓甜品專門店
📍紅磡必嘉街120號黃埔天地第3期百寶坊地下G12號舖
📍土瓜灣馬頭圍道101號地舖
五福仙草
TakeAway
雖然呢間甜品店好似主要食芋圓,但佢嘅沙冰同樣出色,尤其係佢嘅「阿華田波波冰」。首先,講下呢杯沙冰嘅阿華田波波。真係要話,呢杯沙冰真係好特別!佢哋將阿華田嘅滑順同埋綿密口感完美融合喺一齊。你一嚐,就會感受到阿華田嘅香濃巧克力味道,令人驚艷!同埋佢哋特別加入咗阿華田粉末,增添咗口感層次。真係好吸引!另外,講下佢哋嘅沙冰底。佢哋嘅沙冰底真係輕盈得嚟,彷彿絲絲雪花。一嚐,就會感受到冰涼又綿密,非常舒爽!佢哋會加入阿華田粉末,令沙冰更加豐富多層次。真係一個絕佳嘅組合!總括嚟講,呢間甜品店嘅「阿華田波波冰」絕對值得一試!呢杯沙冰唔止好好味,仲有特色獨特嘅口感。如果你鍾意甜食同埋想試下新口味,呢個係一個絕對推薦嘅選擇!快啲試吓啦,我肯定你會愛上呢款「阿華田波波冰」!
2023-08-25
$40 (Dinner)
  • 阿華田波波冰
2023-08-26 48 views
一到夜深或者做完運動既時候…就會好掛住芋圓🥹由其陳茶館最近是我的愛夜深糖水時間 陳茶館門口總係會排滿晒人陳茶館前身係熹記 轉左名之後我覺得愈黎愈好食🤭我既no.1推介✨大滿貫燒仙草$38( 芋圓、珍珠、紅豆、仙草)比較特別嘅係奶茶做底估唔到芋頭同奶茶係可以咁夾架🙈重點奶茶底唔會太甜 又名奶茶味✨黑糖珍寶仙草$38(芋圓、珍珠、小丸子、仙草)個人覺得黑糖底有小小過甜不過芋圓等配料料全部大大粒感覺良好😜仲可以另加其他配料我加左$10芋泥食每一啖芋泥都可以感受到幸福既感覺😃
一到夜深或者做完運動既時候…
就會好掛住芋圓🥹

由其陳茶館最近是我的愛
夜深糖水時間 陳茶館門口總係會排滿晒人
陳茶館前身係熹記
轉左名之後我覺得愈黎愈好食🤭

我既no.1推介
✨大滿貫燒仙草$38
( 芋圓、珍珠、紅豆、仙草)
比較特別嘅係奶茶做底
估唔到芋頭同奶茶係可以咁夾架🙈
重點奶茶底唔會太甜 又名奶茶味

✨黑糖珍寶仙草$38
(芋圓、珍珠、小丸子、仙草)
個人覺得黑糖底有小小過甜
不過芋圓等配料料全部大大粒
感覺良好😜

仲可以另加其他配料
我加左$10芋泥
食每一啖芋泥都可以感受到幸福既感覺😃
2023-08-26 39 views
首先,我要話下個地方。佢地嘅餐廳係用啲淺淺嘅木色調裝潢,有種自然舒服嘅感覺。啲燈光唔會太刺眼,好適合嚟悠閒嘅下午。仲有啲植物裝飾,增加咗啲生氣。講返啲甜品啦,真係令人驚艷!我叫左個桃膠芋圓仙草,個樣就已經好吸引,食落口感真係唔同凡響。啲桃膠有種爽滑嘅質感,好煙靭😍啲芋圓嘅口感都好正,嚼落好有咬勁,而且芋味濃郁。另外想讚吓啲店員都好友善,幫我哋解釋唔太熟悉嘅甜品。佢地嘅推介亦都有幫到我揀啱口味,一定會再返嚟食 😋😋😋