2023-05-01 369 views
(10分為滿分:🌕)味道:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌖🌑🌑🌑椰汁桃膠三寶(芋圓/桃膠/小丸子)另加仙草($42+7)呢間其實好耐之前都介紹過,不過個時係食外賣,當時已經覺得幾抵食,同埋好多選擇😝平時食台式甜品最多桃膠,芋圓同仙草,但岩岩一路打一路膠番其實我係可以直接叫四喜仙草,連價錢都仲平啲$36😂😂我覺得仙草,芋圓同桃膠都好味,惟獨是小丸子太麵粉轉飽肚,呢到扣左分🙈我個人黎講唔太推薦,同埋佢可以揀椰汁底或者豆漿底,可以揀番自己喜歡既😋價錢:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑價錢黎講我覺得好親民合理,想食多啲配料可以自己加錢配搭,唔想諗咁多麵有好多款配搭好,你睇番邊樣有自己鍾意食既野就得🤣🤣平均都係$35-$50,我地個日飽得滯仲2個人share左一碗,就仲平😂😂(佢好似冇寫明最低消費,不過我地都係快快食完唔會霸住人地個位🙆🏻‍♀️)交通:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌗🌑🌑之前另一間分店就係土瓜灣,可能對大部分人黎講都唔係太就腳,呢間就係黃埔花園近紅磡啲個邊,不過黃埔地鐵站行過去都唔算遠,同埋附近都好多餐廳,最岩食完dinner去食個甜品😋揸車既記得可以善用黃埔花園泊車優惠,係奇趣天地個條街行入去就係😃環境:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌖🌑🌑
(10分為滿分:🌕)
味道:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌖🌑🌑🌑

椰汁桃膠三寶(芋圓/桃膠/小丸子)另加仙草($42+7)

價錢:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑

交通:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌗🌑🌑

環境:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌖🌑🌑🌑
鋪頭入面好光猛同乾淨,位置都比想像中多,不過始終佢近Polyu Hall,都比較多大學生去食飯後甜品,所以都要排隊等下,但位置都坐得舒服既,如果品想等既都可以叫外賣拎番去食🙆🏻‍♀️

性價比:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑
而家有得飛,去台灣食野已經唔係難事,但如果口痕想食台式甜品,呢間都係唔錯既選擇,幾個fd一齊去仲可以叫佢同款大家share下,起碼唔使下下都要食窩夫個啲甜品咁悶🤣🤣🤣🤣
睇人介紹咁多次終於食到🤤好多款式 選擇困難嘅真係揀到天黑都未揀完😂最後揀左有桃膠 有雪燕芋圓好煙韌 仲有西米最緊要嘅係椰汁底🤤🤤------👻回頭指數/Coming back?🍽食物/Food: 🔘🔘🔘🔘🔘📷環境/Ambience: 🔘🔘🔘🔘🔘🛎服務/Services: 🔘🔘🔘🔘🔘💸性價比/CP: 🔘🔘🔘🔘🔘------🐶寵物友善/Pet-friendly: ❌🏖室外用餐/Outdoor seating: ❌------
睇人介紹咁多次
終於食到🤤
好多款式 選擇困難嘅
真係揀到天黑都未揀完😂
最後揀左有桃膠 有雪燕
芋圓好煙韌 仲有西米
最緊要嘅係椰汁底🤤🤤
------
👻回頭指數/Coming back?
🍽食物/Food: 🔘🔘🔘🔘🔘
📷環境/Ambience: 🔘🔘🔘🔘🔘
🛎服務/Services: 🔘🔘🔘🔘🔘
💸性價比/CP: 🔘🔘🔘🔘🔘
🐶寵物友善/Pet-friendly: ❌
🏖室外用餐/Outdoor seating: ❌
2023-04-20 241 views
今日食完晚飯,到屋企附近間食芋圓嘅台式糖水店,眼見都有十個八個人排隊,外賣嘅人都好多。。。等咗10分鐘左右就可以入坐。但堂食只可坐30分鐘。原來店舖最低消費係每人要叫一碗,但係佢又冇貼出嚟冇告示,只係店員口頭講。我哋三位,佢嘅份量都幾大,所以我就叫咗兩碗,再買一杯嘢飲外賣。店員都老實講,芋圓過夜係會變硬,佢叫我揀啲冇芋圓嘅嘢外賣。我哋叫咗薑汁桃膠三寶 薑汁味唔算好濃,但都幾大碗芋泥紅豆仙草二重奏都好足料,唔算好甜臨走之前叫咗杯仙草冬瓜茶,俾晒錢,但係店員話賣晒不過佢都馬上退返錢俾我哋。都算老實,因為有啲餐廳會逼你轉其他嘢。。。可能係新開,所以比較亂,食物一般唔係高質素,勝在店員到客客氣氣,有禮貌。

我哋叫咗薑汁桃膠三寶
薑汁味唔算好濃,但都幾大碗

芋泥紅豆仙草二重奏
都好足料,唔算好甜

臨走之前叫咗杯仙草冬瓜茶,俾晒錢,但係店員話賣晒
2023-04-08
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$40 (Last Night Supper)
2023-04-19 195 views
平時都中意食有芋圓既甜品鋪😋以前有一間食完會想再食既,自從結業之後,就搵唔番個種味道🥺,今次食完陳茶館,終於搵得返懷念咗好耐嘅味道🤩,成為會再二訪既甜品鋪🥳,價錢又抵食食物又多選擇🫶🏻🧊黑糖珍寶仙草 $38係凍冰冰既仙草凍上面😼加入左黑糖珍珠、三色芋圓、小丸子既配料,黑糖既味道令其他食材帶少少黑糖既焦香,三色芋圓既蕃薯🍠同芋頭味突出👍🏻,仲煙煙韌韌既質地,珍珠既黑糖味咬緊既時候都會滲出嚟,仙草質地滑捋捋,夾埋一齊咪道都幾正🥰🧊椰汁桃膠三寶 $42係香甜濃郁既椰汁底中🥥,加入左桃膠、小丸子同芋圓,桃膠估唔到咁大粒🤩,咬落去質地爽口,充滿膠質,食完呢幾粒桃膠真係好滿足,芋圓🍠同小丸子煙煙韌韌,同椰汁底好夾👍🏻🧊薑汁栗子三寶 $48呢一個只有熱選擇,平時唔太中意熱甜品既小編都覺得好正👍🏻,飲落去溫度啱啱好,係暖暖地嘅溫度,唔怕辣口,係栗子🌰之中加入芋圓🍠小丸子,都真係幾好味,糖水唔會太甜,又食到好重薑嘅味道,鍾意食薑就覺得好正嫁😼🧊木瓜桃膠鮮奶 $38木瓜質地唔會太淋,咬落木瓜🥰味突出又幾甜嫁,鮮奶🐄既味道都幾濃,桃膠大大粒,質地爽口夠哂膠質😋,食落又凉浸浸,夠哂滋潤整體嚟講陳茶館食物既質素

🧊黑糖珍寶仙草 $38

🧊椰汁桃膠三寶 $42

🧊薑汁栗子三寶 $48

🧊木瓜桃膠鮮奶 $38

整體嚟講陳茶館食物既質素都幾高😚而且款式選擇幾多🤩,芋圓又夠晒好味,充滿咗以前嘅回憶🥳,所以都幾推薦大家過嚟試吓㗎❤️

人均消費💵: $40-50
性格比: 9.5/10
好食程度😋:9/10
回頭指數💓:9/10

📍陳茶館芋圓甜品專門店 (黃埔) (紅磡)
2023-04-17 172 views
📍陳茶館芋圓甜品專門店 (黃埔) 紅磡必嘉街120號黃埔天地第3期百寶坊地下G12號舖同事大推呢間,所以港島人特登出城試下!環境唔錯,係木系光猛嘅裝修,但位置唔係好多,有少少逼,唔係坐得好舒服,真係sell食物。黑糖珍寶仙草 $38|食第一啖冇撈勻,黑糖味好重,整體偏甜,但同下面啲冰撈勻咗之後都中和返甜味。配料芋圓、珍珠、小丸子、仙草。全部都好軟糯煙韌、冇粉感!而三色芋圓都食得出本身食材嘅味道。美中不足嘅係啲冰唔係想像中嘅黑糖綿綿冰。同鮮仙芋對比會覺得冇咁抵食,鮮仙芋大大碗,又係牛奶綿綿冰,分店又多。
📍陳茶館芋圓甜品專門店 (黃埔)

2023-04-06 329 views
熹記改名叫陳茶館,但依然沿用熹記嘅紙碗。印象中熹記係外賣店,30蚊以內有成交,而且已經發展到糖水舖,仲要有兩間舖,價錢當然要調整下,而且好似有限時。*四喜仙草 $36豆漿底+芋圓+桃膠+仙草芋圓好出色,煙韌、有咬口,木薯粉嘅比例唔多,可以食到芋頭、番薯味。仙草質感偏向啫喱狀,唔夠動L,桃膠正常發揮。豆漿底唔會好甜,夾得嚟冇椰汁咁heavy,意外地唔錯唔錯!*仙草芋圓西米露 $36椰汁西米露+芋圓+仙草西米煮到啱啱好煙韌,而且份量唔少,配芋圓、仙草都好好。
四喜仙草 $36
豆漿底+芋圓+桃膠+仙草
仙草芋圓西米露 $36
椰汁西米露+芋圓+仙草
西米煮到啱啱好煙韌,而且份量唔少,配芋圓、仙草都好好。
四喜仙草
2023-03-25
$36 (Dinner)
四喜仙草
2023-03-26 467 views
⌂ 土瓜灣陳茶館芋圓甜品專門店 @chans__tea 馬頭圍道101號號 地舖 (到訪分店)紅磡必嘉街120號黃埔天地第3期百寶坊地下G12號舖星期一 全日休息 星期日至四 13:00 - 22:30 星期五至六 13:30 - 23:00·黑糖珍寶仙草 $38 𖧷 無加一︶︶꒦꒷‧˚₊៸៸﹕︶꒷꒦︶꒷꒦︶︶꒦꒷‧˚₊ ៸៸#ewm土瓜灣#ewm甜品︶︶꒦꒷‧˚₊៸៸﹕︶꒷꒦︶꒷꒦︶︶꒦꒷‧˚₊ ៸៸*・゜高質手工煙韌芋圓仙草゜・*係土瓜灣食完飯咁啱想食糖水就好random咁入咗嚟!超級驚喜!會話係土瓜灣必食甜品♡(*´ `*)イヤシ、、、店舖以白色同木系裝修為主,唔單至營造出明亮俐落嘅氛圍,仲可以令到細細哋嘅鋪面睇落好開揚~𖧷 外賣的話,店員提示唔好放入雪櫃同埋要係一個鐘內食臨走嘅時候買多三碗甜品返呵比朋友仔,佢哋全部都話好好食(〃ω〃) 一定會同朋友再嚟幫襯=͟͟͞͞ʕ•̫͡•ʔ =͟͟͞͞ʕ•̫͡•ʔ =͟͟͞͞ʕ•̫͡•ʔ =͟͟͞͞ʕ•̫͡•ʔ︶︶꒦꒷‧˚₊៸៸﹕︶꒷꒦︶꒷꒦︶︶꒦꒷‧˚₊ ៸៸๑ 黑糖珍寶仙草 $38 配料有芋圓、珍珠、小丸子、仙草一大舊仙草係底再加埋少量嘅黑糖碎冰朋友覺得個仙草唔夠滑,但我就中意啲有返
⌂ 土瓜灣
陳茶館芋圓甜品專門店
@chans__tea
馬頭圍道101號號 地舖 (到訪分店)

星期一 全日休息
星期日至四 13:00 - 22:30
星期五至六 13:30 - 23:00

·黑糖珍寶仙草 $38

𖧷 無加一

#ewm土瓜灣
#ewm甜品

*・゜高質手工煙韌芋圓仙草゜・*
會話係土瓜灣必食甜品♡(*´ `*)イヤシ、、、

𖧷 外賣的話,店員提示唔好放入雪櫃同埋要係一個鐘內食

๑ 黑糖珍寶仙草 $38
配料有芋圓、珍珠、小丸子、仙草
一大舊仙草係底再加埋少量嘅黑糖碎冰
朋友覺得個仙草唔夠滑,但我就中意啲有返啲咬口嘅嘢食!所以呢份仙草對我嚟講係啱啱好!
芋圓嘅顏色勁鮮艷同有光澤,味道上又煙韌又夠味~
每粒珍珠都比黑糖包實 (落足料嘅黑糖係有啲甜架啦,但一次半次就唔緊要啦(⑉・̆༥・̆⑉))
一定一定會再去!!

#土瓜灣美食 #hk #hkdaily #hkfoodie #美食 #hkfoodie #food #hkfood #hkig #foodiehk #foodinstagram #foodphotography #手機食先#foodpics#foodblogger #香港美食 #hkigshop #餐廳推薦 #打卡餐廳 #餐廳推介 #土瓜灣好去處 #香港美食指南 #甜品 #芋圓 #芋圓控
2023-03-21
$38 (Last Night Supper)
  • 黑糖珍寶仙草
2023-03-23 173 views
紅磡多隱世美食,今次就發現到黃埔有間美味0既糖水店!! 見到主打係食芋圓,身為芋圓迷必定試!! 是日係weekend 0既晚上大概9點零鐘,有十幾人0係門口等堂食/ 外賣,想排堂食需向店員拎飛仔,等左大概15-20分鐘就有位。餐廳座位之間有少許窄,隔離枱幾個人,佢地傾得興起時好嘈。大滿貫燒仙草 $35材料好足,芋圓、珍珠煙韌彈牙,特別鍾意地瓜圓😋食到淡淡既地瓜味同糯米香,紅豆煲得夠腍身。椰汁桃膠三寶 $40桃膠份量比意想中多,仲要大大粒,粒粒都乾淨無黑色雜質,椰汁清香。

大滿貫燒仙草 $35

椰汁桃膠三寶 $40
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Last Night Supper
2023-03-22 154 views
紅磡呢一間陳茶館都已經食咗幾次,價錢抵食,芋圓真係做得好食,種類都算多,如果唔係因為怕肥都真係會想日日食,因為我真係會芋圓迷芋圓好食就唔使講,不過熱食就認真麻麻。因為屋企老人家要食熱嘢,所以上次排咗僱員就順便嗌咗個熱嘅糖水,薑味的而且確好濃,不過唔夠甜,同埋同凍食嘅芋圓相差甚遠,所以都建議大家食飯凍嘅👍🏻

Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2023-03-16 247 views
其實我叫錯咗嘅本身係想食椰汁底 (熱食), 鬼揞眼一見到有桃膠芋圓仙草,我就冇諗咁多,即叫,之後先發現原來佢係冬瓜冰茶底😅說好的養生呢?但冇辦法啦,俾晒錢,心諗反正我外賣嘅,大不了我咪返到屋企整返熱🤪當然啦,最後係冇咁做㗎因為太懶啦😝但因為我屋企同紅磡都有一段好長嘅距離,所以返到嚟屋企食已經唔係咁凍桃膠芋圓仙草 - $36桃膠粒粒都幾大粒,而且都起碼有六至七粒,爽口!👍🏻同個冬瓜茶都幾夾,清爽芋圓地瓜圓,又係有六七粒,每粒都食返各自嘅味道,好香,亦好煙靭!好好食呀最後仙草,唔知點解大大粒😂平時啲仙草都得一片片嘅,但佢係大粒😆一粒仲大粒過平時食嘅涼粉🙈但口感係仙草黎,soft d 個冬瓜茶唔係好甜嘅,所以芋圓同仙草都突出,但桃膠就係要靠個糖水底,變相就無味,椰汁底/奶茶底相信會更夾😁下一次再經紅磡,希望可以再叫👍🏻👍🏻👍🏻椰汁底奶茶底喺😹

桃膠芋圓仙草 - $36

下一次再經紅磡,希望可以再叫👍🏻👍🏻👍🏻椰汁底奶茶底喺😹

TakeAway
2023-03-12 148 views
之前見好多人介紹呢間芋圓糖水,夜晚去到好多人叫外賣,堂食當然滿座。叫咗一碗外賣返屋企食,叫咗熱薑汁栗子三寶$48。外賣好快等咗5分鐘左右就有。薑汁味非常香濃,真係好夠薑!餡料有栗子、芋圓、小丸子。呢度嘅芋圓真係好好味,好煙韌,多多都食到☺️☺️☺️講真呢一間嘅質素真係好過某一間連鎖店。另外,小丸子亦都煙靭。而且栗子有好多,粒粒大大粒,甜甜地。呢個價錢真係好抵食!下次一定會再去試吓其他唔同嘅配搭!~

呢個價錢真係好抵食!下次一定會再去試吓其他唔同嘅配搭!~
店內招牌三色手工芋圓每日新鮮製作,大大粒軟糯煙韌,有咬口。紅豆粒粒分明又夠綿, 食到紅豆味而唔會被甜味蓋過。仙草較爽口滑溜。🍡五福仙草 $35五福仙草是由芋圓、紅豆、小丸子同仙草組合, 特別用上冬瓜茶沙冰底, 飲到淡淡既冬瓜茶味而又唔會有死甜既味道👍🏼仙草亦唔會搶走冬瓜茶既味道。小丸子比芋圓細粒同煙韌, 食到少少糯米味。🍡大滿貫仙草 $35大滿貫仙草是由芋圓、珍珠、紅豆同仙草組合, 用上奶茶底。茶底有淡淡奶茶味👏🏻甜度比冬瓜茶沙冰底低。
店內招牌三色手工芋圓每日新鮮製作,大大粒軟糯煙韌,有咬口。
紅豆粒粒分明又夠綿, 食到紅豆味而唔會被甜味蓋過。
仙草較爽口滑溜。

🍡五福仙草 $35

🍡大滿貫仙草 $35
2023-03-01 156 views
去開紅磡有事,同朋友完成咗之後想搵個地方坐低食啲甜嘢,路過見到有甜品店就隨心坐低咗。門口都有好多人等緊外賣,星期四下午茶時間堂食就仲有位。餐廳係自助落單,坐低等咗一陣就有嘢食。因為只係隨意坐低,本身冇抱太多期望,一食落口嘩好好食。😍芋圓好煙靭,望返餐廳寫左係到原來話係手工做嘅,大大粒!而且毫不吝嗇,非常足料。椰汁底都好濃郁,西米露有咬口不是琳琳的。朋友叫咗桃膠,我試咗幾啖,好正好煙韌好滋潤,最後多得滯大家都食唔完。😂下次黎開紅磡會encore。

$60 (Tea)
  • 椰汁桃膠三寶
2023-02-22 193 views
喺黃埔行行吓見到一間食芋圓嘅專門店,見都冇咩人就入咗去試吓,又估唔到好好食。大家如果去睇演唱會或者出去黃埔嗰邊,可以試下🤟🏻🤟🏻香芋芋圓仙草 $39暫時係我食過香港最好食芋圓,每一粒都好香芋頭番薯味,而且超級食上去好煙韌,配上勁綿既芋泥唔算太甜,勁好食。 不過仙草口感唔夠滑、無咩仙草味,整體都算好食,推薦!

香芋芋圓仙草 $39

香芋芋圓仙草
香芋芋圓仙草
2023-02-11 179 views
食完飯去行Donki順便當運動消化下( ´ ▽ ` )ノ沿路途中見呢間糖水好多人排隊於是忍唔住拎飛等入座…咁就食埋再行喇😹-芋圓椰汁紫米露 $38💰呢款糖水只限熱食,芋圓份量幾多而且真係食到番薯,芋頭,紫薯嘅味道因為係熱食嘅關係,比起凍糖水更軟糯煙靭糖水就個人覺得甜咗少少同紫米比得好少🤏🏻變相就成碗糖水比人一種好稀既感覺-黑糖珍寶仙草$35💰黑糖味好濃,又係覺得有少少過甜🤏🏻配料比得幾多,絕不吝嗇仙草既口感唔似坊間平時食開好滑溜既感覺比較爽口似涼粉,幾好食😋
食完飯去行Donki順便當運動消化下( ´ ▽ ` )ノ
沿路途中見呢間糖水好多人排隊
於是忍唔住拎飛等入座…咁就食埋再行喇😹

-芋圓椰汁紫米露 $38💰
呢款糖水只限熱食,芋圓份量幾多
而且真係食到番薯,芋頭,紫薯嘅味道
因為係熱食嘅關係,比起凍糖水更軟糯煙靭
糖水就個人覺得甜咗少少同紫米比得好少🤏🏻
變相就成碗糖水比人一種好稀既感覺

-黑糖珍寶仙草$35💰
黑糖味好濃,又係覺得有少少過甜🤏🏻
配料比得幾多,絕不吝嗇
仙草既口感唔似坊間平時食開好滑溜既感覺
比較爽口似涼粉,幾好食😋