2023-04-21 454 views
放工後跟細佬食甜品嚟到已經即刻想叫養生甜品- 熱桃膠木瓜鮮奶原來仲有紅棗係入面 真心正!😍喜歡佢個鮮奶甜甜地又夠香 桃膠大大粒有咬口🔥同埋木瓜大舊又夠甜 細佬果個黑糖珍珠竽圓涼粉也不錯 冰涼野岩哂夏天食 😚🧊平時麻麻地竽圓既佢出奇地食哂仲要讚好!以後要來多啲 多謝食完美味甜品令我開心番 🥰
放工後跟細佬食甜品
嚟到已經即刻想叫養生甜品- 熱桃膠木瓜鮮奶
原來仲有紅棗係入面 真心正!😍

以後要來多啲 多謝食完美味甜品令我開心番 🥰

TakeAway
.土瓜灣開左間陳茶館😙🤪 裝修行白色簡潔風✨ 睇落有少少似一間小Cafe🤣🤣 不過今次係第一次食陳茶館 之前真係冇食過 同左兩個friend一齊黎食🐷.🐷大滿貫燒仙草 👅8.5/10 $38呢碗糖水裡面有芋圓、珍珠、紅豆🫘、仙草每一樣配料份量都幾多😙 芋圓都幾有咬口 同埋粒粒都算大粒😌 珍珠口感煙韌岩岩好!.🐷木瓜桃膠鮮奶(熱)👅8.5/10 $38熱嘅糖水特別香🤣🤣🤣裏面嘅木瓜好甜😍 桃膠份量亦都非常多✨ 成碗糖水就偏甜 雖然而家已經天氣變熱 但係飲呢一碗熱熱地暖暖地嘅糖水真係好唔錯🐷.🐷椰汁雪燕三寶 👅9/10 $45椰汁嘅味道幾香🥥 雪燕真係好正🤣 三寶係包括雪燕、芋圓、芋頭✨ 個底有啲芋泥😙 味道同口感都唔錯 芋圓一樣都係幾大粒同埋有咬口👍🏻 雪燕份量都幾多 有滑捋捋嘅感覺🤣

🐷大滿貫燒仙草 👅8.5/10 $38
呢碗糖水裡面有芋圓、珍珠、紅豆🫘、仙草
🐷木瓜桃膠鮮奶(熱)👅8.5/10 $38
熱嘅糖水特別香🤣🤣🤣
🐷椰汁雪燕三寶 👅9/10 $45
2023-03-26 415 views
好耐冇食過土瓜灣熹記糖水,今日同朋友喺土瓜灣食晚飯,食完晚飯心郁郁就順路去買返碗糖水返屋企慢慢嘆。😋去到先發現原來舖頭改咗新名,而且仲重新裝修過,變咗做簡約風格,成個感覺唔同晒,靚咗好多之餘堂食位置亦多咗好多,不過啲糖水價錢亦相對提升左。😣餐牌好似同之前冇乜大分別,只係價錢唔同咗。木瓜桃膠鮮奶 ($38) : 用木瓜、桃膠、紅棗再加入冰涼嘅鮮奶,勁足料之餘味道超正,口感透心涼 😍 自己超級鍾意食呢款。
餐牌好似同之前冇乜大分別,只係價錢唔同咗。
TakeAway
土瓜灣既街坊有福啦😍繼黃埔之後🍽️人氣自家製芋圓甜品店陳茶館 @chans__tea 最近喺土瓜灣開咗新分店☺️小店標榜店內甜品配料都係自家製,主打以芋圓為主角的甜品及幾款養生桃膠甜品,賣相精緻,價錢仲係咁親民,每款都係三十幾蚊😝除左仙草底佢地仲有其他糖水底揀,幸福感滿滿❤️ _▪️黑糖珍寶仙草 (冬瓜冰底) $38芋圓有紫薯味、芋頭味同地瓜味🍠大大粒幾煙韌🤍黑糖珍珠黑糖味濃食落有咬口😋其他配料珍珠、仙草、小丸子份量都好多💜用咗冬瓜冰底,甜甜地幾清新😆 ▫️薑汁桃膠三寶$43 ( 芋圓、小丸子、桃膠) 女生必點之選! 今次小編揀左熱食,薑味好濃夠辣,食完成個人都暖笠笠😊 桃膠份量好多,小丸子細細粒同樣有驚喜🍡口感煙韌▪️香芋芋圓仙草(椰汁底)$39芋泥香甜帶濃濃芋香,食既時候會食倒細細粒的芋粒,口感豐富🥰配埋芋圓呢個配搭冇得輸🤤另外都可以加錢轉奶茶底喔🥭木瓜桃膠燉雪耳 $35 上次食過覺得好好味所以再叫😉桃膠清澈透明無雜質,大大片木瓜夠曬滋潤😚加左啲杞子更加清甜🥤Oreo 芋泥鮮奶 $38厚厚的芋泥蓉濃郁滑膩,加埋Oreo更有口感, 飲品類仲有黑糖波波/大滿貫(仙草、珍珠、紅豆),除左鮮奶都可以

_
▪️黑糖珍寶仙草 (冬瓜冰底) $38

▫️薑汁桃膠三寶$43 ( 芋圓、小丸子、桃膠)

▪️香芋芋圓仙草(椰汁底)$39

🥭木瓜桃膠燉雪耳 $35

🥤Oreo 芋泥鮮奶 $38
厚厚的芋泥蓉濃郁滑膩,加埋Oreo更有口感, 飲品類仲有黑糖波波/大滿貫(仙草、珍珠、紅豆),除左鮮奶都可以配奶茶🧋
2023-03-23 294 views
前生熹記20蚊一碗 依家40幾蚊 都係用緊之前熹記個好細嘅碗。但紅磡分店好似係用大碗。一係你就兩間分店都用一樣size。今次叫左仙草,仙草唔夠滑,有d硬。希望鋪頭正視份量問題!
2023-03-18 222 views
叫咗仙草芋圓西米露加紅豆,返到屋企諗住沖完涼先食,一打開竟然冇芋圓,打電話落土瓜灣店又冇人聽,我想問點補償返俾我,你哋舖頭專係食芋圓架,但竟然冇比到芋圓個客人,有冇搞錯啊!🤬🤬🤬
仙草芋圓西米露
2023-03-18
2023-03-13 169 views
閒逛土瓜灣,無意中見到依間新開芋圓甜品舖,因為之前去台北未食夠芋圓,所以見到芋圓嘅甜品當然要即刻試吓新開follow Ig 有9折優惠,叫左一個五福仙草,通常凍嘅下底都會係碎冰底,仲要係好多冰,但依個係一大舊仙草底,少量碎冰,真係好,芋圓雖然未去比台灣咁QQ,但都好好食,都煙un 又夠味食完好滿足,下次想食芋圓一定再去
食完好滿足,下次想食芋圓一定再去

五福仙草
五福仙草