2022-11-29 543 views
由佢觀塘店開始食過就返唔到轉頭 終於等到佢嚟葵廣開分店 真係好驚喜🎉唔洗突登搭咁遠去觀塘食每次都必點包心芋圓 地瓜圓 紫薯圓 焙茶圓 再配埋牛乳 完美~椰子凍都好特別好清甜佢地係用一半係椰奶一半係椰青水都做 所以都值得一試
由佢觀塘店開始食過就返唔到轉頭
終於等到佢嚟葵廣開分店 真係好驚喜🎉
唔洗突登搭咁遠去觀塘食
椰子凍都好特別好清甜
佢地係用一半係椰奶一半係椰青水都做 所以都值得一試
2022-11-05 593 views
之前已經聽過下呢間舖~見今晚收工後係葵芳搵食😋本身已經諗住買返屋企食,七點幾行過已經有D人,到八點幾再行過去都係咁多人😳舖頭都算易搵,就係葵涌廣場1樓,大家樂隔離~第一下睇menu,其實係想食🥭良枝甘露😂但見佢有個自選DIY,自己揀料,同埋呢間舖係出名芋圓,所以最後叫左個6款DIY😝因為舖頭幾多人幫襯,⏱食物製作需時~我落完單見仲有十碗先到我,就又行左陣先返去攞😚🍨6款自選DIY ($40 + 1)6款料本身係 $40,但因為外賣,所以加多 $1~我揀左🌸桂花凍、🍠包心芋圓、🍠紫薯圓、🍵焙茶圓、🍠蜜芋頭、🥥椰汁~本身係想攞返屋企食,但買完又費事攞來攞去了,所以最後都係係葵廣搵個位食算😝未開都已經見到好滿,所以開蓋都好小心慢慢開,費事倒到周圍都係🤦‍♀️🌸桂花凍勁多,食落唔甜,好清香嘅桂花味,幾有驚喜😳🍠包心芋圓幾得意,入面仲有蕃薯蓉😋🍠紫薯圓幾有紫薯味,煙煙韌韌~🍵焙茶圓好重茶味,好正😋🍠蜜芋頭,幾大粒,見係期間限定先叫,幾軟糯,但自己唔係太鍾意😂🥥椰汁,本身係想叫🥛4.3牛奶,但舖頭話冇晒,惟有揀椰汁😢小食幾滋味,但食多D就會覺得🥥椰汁有D膩🤦‍♀️呢碗甜品份量非常足,當飯食都得,勁飽😂
之前已經聽過下呢間舖~
見今晚收工後係葵芳搵食😋
本身已經諗住買返屋企食,
七點幾行過已經有D人,到八點幾再行過去都係咁多人😳

舖頭都算易搵,就係葵涌廣場1樓,大家樂隔離~
第一下睇menu,其實係想食🥭良枝甘露😂
但見佢有個自選DIY,自己揀料,
同埋呢間舖係出名芋圓,所以最後叫左個6款DIY😝
因為舖頭幾多人幫襯,⏱食物製作需時~
我落完單見仲有十碗先到我,就又行左陣先返去攞😚

🍨6款自選DIY ($40 + 1)
6款料本身係 $40,但因為外賣,所以加多 $1~

本身係想攞返屋企食,但買完又費事攞來攞去了,
所以最後都係係葵廣搵個位食算😝

🌸桂花凍勁多,食落唔甜,好清香嘅桂花味,幾有驚喜😳
🍠包心芋圓幾得意,入面仲有蕃薯蓉😋
🍠紫薯圓幾有紫薯味,煙煙韌韌~
🍵焙茶圓好重茶味,好正😋
🥥椰汁,本身係想叫🥛4.3牛奶,但舖頭話冇晒,惟有揀椰汁😢
小食幾滋味,但食多D就會覺得🥥椰汁有D膩🤦‍♀️
6款自選DIY
呢碗甜品份量非常足,當飯食都得,勁飽😂
服務正正常常~
不過舖頭只收💵現金,呢個要強調!
絕對會再幫襯,下次要試返🥭良枝甘露😂
2022-11-04
$41 (Other)
6款自選DIY
芋圓控招牌自家製芋圓$46(8/10)(仙草凍、包心芋圓、芋圓、地瓜圓、紫薯圓、粉圓、西米)呢碗招牌芋圓糖水真係份量好多,尤其是芋圓,全部加埋都有22粒,一人食會飽死,好彩同屋企人一齊食🤣🤣🤣唯一唔好係粉圓,入面硬心,其他都好Q彈,真係幾唔錯!😋😋😋@tarolover.hk地址:葵芳葵富路7號葵涌廣場1樓B60B#芋圓控 #糖水 #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfood #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong
芋圓控

招牌自家製芋圓$46(8/10)
(仙草凍、包心芋圓、芋圓、地瓜圓、紫薯圓、粉圓、西米)

@tarolover.hk

地址:葵芳葵富路7號葵涌廣場1樓B60B

TakeAway
  • 招牌自家製芋圓
芋圓控 (葵芳)📇地址:葵芳葵富路7號葵涌廣場1樓B60B🕐營業時間:星期一至日13:00 - 21:00💸人均消費:~$40/人👏🏻抵讚位:有幫你配好嘅招牌芋圓餐,亦都有俾客人自己配搭嘅唔同DIY口味,欣賞佢個自選配搭唔一定要配芋圓番薯圓,可以揀配唔同嘅凍或者奶凍😆🍴Food QC:「自選芋圓 $40」所有嘅圓我都有叫,其中覺得最特別嘅係焙茶圓,喺出面好少見到同埋食落好重焙茶味!每款圓都大大粒,同埋每款起碼有四至五粒,超足料。凍我揀左桂花凍,本身好驚會好甜,食落一啲都唔甜仲食到淡淡的桂花香味😋😍 😯有待改善位:唔覺有😌😼私心回應區:咁岩經過葵涌廣場見到呢間新開嘅芋圓甜品舖,心思思買咗一碗食,試完之後覺得自己買咗係一個明智嘅選擇,因為真係好好味同埋一啲都唔甜。啱晒啲鍾意食煙韌嘢但又唔想食咁甜嘅朋友😚

芋圓控 (葵芳)
📇地址:葵芳葵富路7號葵涌廣場1樓B60B
🕐營業時間:星期一至日13:00 - 21:00
💸人均消費:~$40/人

👏🏻抵讚位:

🍴Food QC:
「自選芋圓 $40」

😯有待改善位:
唔覺有😌

😼私心回應區:
2022-10-09 518 views
呢間芋圓聽就聽朋友講得多煙韌控嘅我終於去到了有得揀佢Set好咗嘅或者自選由於自選太多選擇啦所以都係決定食Set好咗嘅就算啦叫咗個奶共不了 - $42個底係4.3牛乳不過好似有啲稀入面有奶茶凍,紅豆,芋泥球,包心芋圓,芋圓同粉圓奶茶凍陣味好有Thai Tea嘅影子都幾好食芋泥球有驚喜大大個波咁咬開入面仲食到細細粒嘅芋頭粒口感豐富包心芋圓入面有蕃薯餡唔會太甜,都幾特別不過等嘅時間真係太耐希望情況有改善
呢間芋圓聽就聽朋友講得多
煙韌控嘅我終於去到了
有得揀佢Set好咗嘅或者自選
由於自選太多選擇啦
所以都係決定食Set好咗嘅就算啦

叫咗個奶共不了 - $42
個底係4.3牛乳
不過好似有啲稀
入面有奶茶凍,紅豆,芋泥球,包心芋圓,芋圓同粉圓
奶茶凍陣味好有Thai Tea嘅影子
不過等嘅時間真係太耐
希望情況有改善
2022-10-05
Waiting Time
20 Minutes (TakeAway)
$45 (Tea)
2022-10-01 502 views
今日去左葵涌廣場行街兼掃街,行到芋圓控門口勁多人排隊,問一問店員要等幾耐,店員話等半個鐘,就知不能錯過,所以就排隊點了自選8款不同口味的甜甜行完街再返去都要等多一陣先攞到!急不及待打開,非常足料,芋圓好好食,唔係太淋,又煙韌,好味道綠茶芋圓有驚喜,有綠茶味,

行完街再返去都要等多一陣先攞到!

綠茶芋圓有驚喜,有綠茶味,
2022-09-30
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$48 (Last Night Supper)
【人店芋圓店登陸葵廣😝甜香自家製紫薯圓/地瓜圓】觀塘人氣甜品店芋圓控,終於喺葵廣開新分店!除咗有5款預先搭配menu, 亦可以自選diy揀選配料!揀7種自選配料都只係47蚊😝咁就唔怕有一款唔啱食點左set A 招牌自家製芋圓$46仙草凍、包心芋圓、芋圓、地瓜圓、紫薯圓、粉圓、西米,配椰汁💬點評紫薯圓地瓜圓甜香軟糯,食到本身紫薯+地瓜嘅味道喜歡包心芋圓,食到一粒粒芋頭碎,真材實料西米大大粒,唔會淋,椰汁好香,配仙草凍一流♥如果大家覺得我review得ok,可以follow 我IG @hkdine360(📍葵芳) 芋圓控葵芳葵富路7號葵涌廣場1樓B60B#hkdine360 #hkfood #hkfoodie #葵廣 #葵涌廣場 #葵廣掃街 #葵芳餐廳 #中式甜品 #葵廣甜品 #芋圓 #芋圓控 #美食 #葵廣美食 #foodiehk #吃貨 #餐廳推薦 #打卡 #打卡餐廳
【人店芋圓店登陸葵廣😝甜香自家製紫薯圓/地瓜圓】

觀塘人氣甜品店芋圓控,終於喺葵廣開新分店!

點左set A 招牌自家製芋圓$46
仙草凍、包心芋圓、芋圓、地瓜圓、紫薯圓、粉圓、西米,配椰汁

💬點評
紫薯圓地瓜圓甜香軟糯,食到本身紫薯+地瓜嘅味道
喜歡包心芋圓,食到一粒粒芋頭碎,真材實料
西米大大粒,唔會淋,椰汁好香,配仙草凍一流♥

(📍葵芳) 芋圓控
葵芳葵富路7號葵涌廣場1樓B60B

2022-08-31 478 views
看了介紹才認識這家芋圓店,碰巧附近收工,即帶走名物回家品嘗,回家路程稍遠,幸好不太影響食物質素.>>>三色分立   $42+1內有芋圓, 蕃薯圓, 紫薯圓, 包心芋圓, 西米及寒天晶丸 伴椰汁.目觀上,感覺店主真係取了個好名, 手工芋圓 真材實料, 咬口煙韌,如果要講芋圓同粉的比例, 我相信係1:1, 芋頭的香氣隨即充滿口腔中.有時會咀嚼到原材料,也增加了芋圓的口感, 一舉兩得椰汁不會太甜, 伴上芋圓西米等,大口伴小口的, 層次豐富~蕃薯圓, 紫薯圓也是同樣的做法, 所以食時盡量會分類食, / 吞了一粒, 才食另一粒,否則感覺大家在口腔中都不分立了😂😂😂#黑白分明>>>自選DIY (五款)    $36+1選了仙草凍, 培茶圓(限定),  桃膠, 蜜薏米, 伴仙草汁.手工培茶圓咬下香氣四溢, 培茶味十足~刻意配選啫喱狀口感,相對上較為清香的桃膠,加上粒粒分明的密薏米, 可以俾個口腔適時休息,慢慢享受下培茶圓的齒頰留香,叫人非常滿足🤤🤤🤤歡迎大家交流自選配搭XD整體而言, 不論食材定價錢,都感受到店主的良心定位.如此好店, 實應多多支持~絕
看了介紹才認識這家芋圓店,
碰巧附近收工,
即帶走名物回家品嘗,
回家路程稍遠,幸好不太影響食物質素.
三色分立
>>>
三色分立   $42+1
目觀上,感覺店主真係取了個好名,
手工芋圓 真材實料, 咬口煙韌,
如果要講芋圓同粉的比例,
我相信係1:1,
芋頭的香氣隨即充滿口腔中.
有時會咀嚼到原材料,
也增加了芋圓的口感,
一舉兩得

椰汁不會太甜, 伴上芋圓西米等,
大口伴小口的, 層次豐富~
蕃薯圓, 紫薯圓也是同樣的做法,
所以食時盡量會分類食,
/ 吞了一粒, 才食另一粒,
否則感覺大家在口腔中都不分立了😂😂😂
#黑白分明
>>>
自選DIY (五款)    $36+1
手工培茶圓咬下香氣四溢,
培茶味十足~
刻意配選啫喱狀口感,
相對上較為清香的桃膠,
加上粒粒分明的密薏米,
可以俾個口腔適時休息,
慢慢享受下培茶圓的齒頰留香,
叫人非常滿足🤤🤤🤤
歡迎大家交流自選配搭XD

整體而言,
不論食材定價錢,
都感受到店主的良心定位.
如此好店, 實應多多支持~
絕對是名符其實的「芋圓控」!
2022-08-30
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$80 (Dinner)
三色分立
  • 培茶圓