2019-07-17 51 views
平時見呢間鋪啲tart 都賣相精緻,一直念念不忘,忙左一段時間,今次又係時候獎勵下自己。外賣包裝好精美,每個tart分別裝入不同小盒,上面仲有數字,方便認出係邊一款tart,Good!2 Orange Earl Grey tarte伯爵茶mousse好幼滑,茶味香濃,同橙既甜味意外地夾,正!3 Coffee Crème Brûlée tarte同普通焦糖燉蛋唔同,呢個一咬落去就慢慢感受到咖啡既甘味,先甜後苦,有層次!8 Mojito tarte食落好似飲緊Mojito,淡淡既薄荷味加上青檸香,好fresh。9 Sesame Matcha tarte上層係濃濃幼滑抹茶mousse,中間就係芝麻流心,烤芝麻既香味,加上濃郁甘甜既抹茶香,好match!整體黎講,全部都好滿意,最鐘意係Orange Earl Grey & Sesame Matcha,有機會會再黎食!

2 Orange Earl Grey tarte

3 Coffee Crème Brûlée tarte

8 Mojito tarte

9 Sesame Matcha tarte

2019-07-17 80 views
一直想試這間位置於上環的Tarte & Pops,光是外賣盒已經很吸睛了,每一個撻都是獨立包裝,一打開就像一個四葉草定禮合一樣,送俾人尤其是女仔就最啱啦!orange earl grey 伯爵茶味香濃,本人大愛的口味,果然沒有令我失望!餅底香脆之餘,香橙果味更得出了伯爵茶的濃郁。sesame matcha tarte 濃郁的黑芝麻香味,配上清幽抺茶,柔滑細膩,3倍層次口感係一啖裏面滿足晒。Peach & Cream Tarte mousse質感幼滑,入口即溶,甜到剛剛好。Mojito Tarte 吃下去像在喝真正的mojito,淡淡的,不算很甜,適合不太喜歡吃甜和油膩感的我。

orange earl grey

sesame matcha tarte

Peach & Cream Tarte
mousse質感幼滑,入口即溶,甜到剛剛好。

Mojito Tarte
2019-07-16 127 views
今日係公司LAST DAY,要派埋散水餅係總行呢邊番工既幾個特別要好既同事,之前係網上見到有得訂散水餅,見到包裝精美,有D特別,所以揀左呢間,反正都係訂,同時亦都訂多幾件同屋企人食,以下呢幾隻味正是同家人分食後之有感~~~店之外觀,成間店只係用橙同白對色好SHARP店入面都係橙+白,好醒神,簡約而突出包裝好方便,就到晒扲既手感且好環保,貼心既係每個盒仔上面有寫上NO.對番卡片上既NO.就可以搵到自己想食既味,唔係逐盒慢慢打開1號:牛奶朱古力柚子撻: 鐘意食朱古力所以揀左呢個,牛奶朱古力白而滑,朱古力唔覺得過甜,特別鐘意食中間果層朱古力醬,撻底為消化餅3號法式咖啡忌廉布丁撻: 咖啡味好香,忌廉滑身,餅底係牛油皮,焗出嚟頗鬆化,唔會死實實,非常香脆,撻皮鬆脆,甜而不膩,個人最愛5號士多啤利忌廉撻: 上面層士多啤梨醬食落酸甜,薄薄的忌廉不會太膩喉整件甜而不膩, 撻底係消化餅,夠鬆化唔會實的的6號:白桃忌廉撻:呢個係清新之選,桃有果香,桃同撻底中間既醬加了一層果蓉,唔會過甜,味道突出,呢個清新口感,撻底為曲奇,帶點酥脆,口感輕盈不膩9號黑芝麻抺茶撻: 撻底為朱古力曲奇,帶點酥脆,面果舊抺茶超甘
店之外觀,成間店只係用橙同白對色好SHARP

店入面都係橙+白,好醒神,簡約而突出

對番卡片上既NO.就可以搵到自己想食既味,唔係逐盒慢慢打開

整件甜而不膩, 撻底係消化餅,夠鬆化唔會實的的
6號:白桃忌廉撻:
9號黑芝麻抺茶撻: 撻底為朱古力曲奇,帶點酥脆,面果舊抺茶超甘,好重抺茶味口感夠滑,有D似ROYCE既綠茶朱古力,但呢個味口味較甘,中間夾心係黑芝麻蓉好香滑,層次多,呢個係我第二最愛。
食食下抺茶撻時記得店入面有呢張CERT,個抺茶味道咁甘,先聯想起個師父真係係日本深造過

家下普通西餅連鎖店一件四四正正既CAKE都差唔多接近30大元,高級精美D既CAKE  SHOP都差唔多40-45蚊一件。呢個法式撻精緻咁多且用料講究咁多都係平均45蚊件,唔算貴,一試之後真心覺得用料講究,味道食得出,有別於一般餅店製法,唔錯。
2019-07-15 69 views
據說甜品可以趕走壞心情🥺🍰🥰·🍵Sesame Matcha($45)最喜歡🥰💓濃郁黑芝麻夾埋抹茶⋯2者未有搶去大家風頭🤤甜度適中👍🏻🤤食完未有甜膩感🥰·🍓Vanilla Strawberry($45) 中間有層士多啤梨啫喱😍mix埋cream cheese..口感豐富😋·🍫Raspberry Chocolate ($45)作為朱古力粉既我係一定會簡🤩加埋紅桑子jam..帶少許酸度好夾👍🏻·☕️Coffee Creme Brulee ($45) 非常濃郁咖啡味~口感細滑·值得一讚🥰Tarte包裝好得意🥰仲好貼心分開逐個放置⋯散水餅有得諗💓🤤·📍Tartes & Pop 上環摩利臣街2號地鋪
據說甜品可以趕走壞心情🥺🍰🥰

📍Tartes & Pop
上環摩利臣街2號地鋪
  • Sesame Matcha
2019-07-15 78 views
工作咁辛苦,有時都會想食下甜野等自己開心下。中上環既甜品店話多唔多,話少唔少,但要數到好食,OPENRICE我就SEARCH到呢間極多好評既甜品店。呢間甜品店冇得坐低慢慢食,但呢個唔係我首要考慮因素,我絕對係味道第一最緊要。我打算買返屋企慢慢嘆,今次揀4件同屋企人一齊試下先。店鋪空間細細,店長係一個外國人,仲要好靚仔,仲好好人。我地傾計佢分享左佢既最愛同最好賣之選,又唔介意我影相。仲同我講佢地既TARTE既料全部都係法國入口,言語間聽得出佢對自家甜品既自豪。Orange Earl Grey Tarte最近愛上食Earl Grey食,呢度亦冇令我失望。伯爵茶清清淡淡,配上鮮橙好好食。Raspberry Chocolate Tarte呢個店長最愛,果然好食。黑朱古力好濃郁,朱古力愛好者實鍾意,Raspberry既微酸亦令成個味道更加多層次。Strawberry Vanilla Tarte呢款唔係話唔好食,但的確係最普通既一款。唔會死甜,基本功夫做到足。Sesame Matcha Tarte最好賣之一果然係有原因,睇佢個樣好綠茶,原來最濃既係芝麻味,綠茶反而好淡做配角。個tarte味道好豐富

Raspberry Chocolate Tarte

Strawberry Vanilla Tarte

Sesame Matcha Tarte
最好賣之一果然係有原因,睇佢個樣好綠茶,原來最濃既係芝麻味,綠茶反而好淡做配角。個tarte味道好豐富,而且好特別,推介﹗

每款餅底都一樣,好香好脆口,大滿足啊﹗下次可以再試其實口味﹗

2019-07-08
2019-07-15 58 views
為食的兩口子經過西港城附近,比舖頭精緻嘅法式小甜撻吸引住,原定嘅減肥計劃都喺等食完甜品先再算啦。📍Sesame Matcha tarte估唔到抹茶mouse同黑芝麻一拍即合,完全無違和感,甜度唔高且帶有微微甘香,推薦比鍾意食濃郁抹茶味嘅朋友仔。📍Peach & Cream tarte 小甜撻面頭舖滿日本白桃肉,內藏滿滿的蜜桃忌廉和啫喱,一口咬下味道鮮甜又清新。📍Raspberry Chocolate tarte黑朱古力味道香濃,中間夾着帶酸的覆盆子醬,食落甜而不膩。📍Coffee Crème Brûlée tarte表面是烤得金黃的焦糖,底下是幼滑的法式忌廉布丁,整體咖啡味香濃卻不苦澀,甜甜地好易入口。舖頭主要都喺做外賣生意,每個甜撻都有獨立小盒包裝好,安全又密實,唔怕半路中途撞散。

📍Sesame Matcha tarte

📍Peach & Cream tarte

📍Raspberry Chocolate tarte
黑朱古力味道香濃,中間夾着帶酸的覆盆子醬,食落甜而不膩。

📍Coffee Crème Brûlée tarte

• 法式咖啡忌廉布丁撻
2019-07-14 167 views
今日去咗上環探一個好耐冇見嘅朋友,見咁耐冇見,就諗住買少少野上去探佢,所以我專登早一日上網預訂左四件蛋糕,然後今日臨上去之前就去攞。嗰四件蛋糕我分別要左Lemon Gianduja tarte,Orange earl grey tarte,Sesame matcha tarte同埋Coffee crème brûlée tarte。Lemon Gianduja tarte既檸檬味好濃,酸酸甜甜,好醒胃。係酸味漸過之後,榛子朱古力既味道就慢慢透出黎,十分有層次。口感方面,餅底既牛油味好香,用來中和檸檬既酸味十分適合。Orange earl grey tarte一入口就有香橙既酸味,配合埋伯爵茶既微苦,令到撻既味道有所提升,而撻既餅底係由曲奇餅整成,令到口感更好,味道就好似食緊English high tea既感覺咁。Sesame matcha tarte用上左宇治抺茶黎整,抺茶味好濃郁,唔會太甜之餘帶甘香,再配上芝麻味蛋糕,兩種香味互相呼應。最後朱古力餅皮既甜味再帶走抹茶既甘,十分好吃。Coffee crème brûlée tarte亦都十分好味,忌廉好滑,咖啡味亦都好濃,成個口腔都籠

Lemon Gianduja Tarte

Sesame Matcha Tarte

Coffee crème brûlée tarte亦都十分好味,忌廉好滑,咖啡味亦都好濃,成個口腔都籠罩着咖啡嘅香味。
Coffee Crème Brûlée Tarte

整體來講,四件西餅都好高質,食得出依間小店對食品有好高嘅要求。
Type of Meal
Tea
Lemon Gianduja Tarte
Coffee Crème Brûlée Tarte
2019-07-14 88 views
位置於上環摩利臣街的Tartes & Pop小店,主要以外賣為主,雖然沒有座位,但是中環和擺設都一目了然。orange earl grey甜品當然少不了伯爵茶點綴囉!甘甜的香橙配上濃郁的茶味,令人齒頰留香。sesame matcha tarte驚喜芝麻抹茶組合是這裏的主打,店裏跟陳列出宇治抹茶的證書呢!信心保證,哈。。。coffee creme brûlée tarte這個咖啡焦糖燉蛋,味道非常夾,甜而不膩,再配一杯美式咖啡就絕頂了!raspberry chocolate tarteraspberry味道好天然,一甜一酸的配搭,開胃之餘帶有果酸的口感。

orange earl grey

sesame matcha tarte

coffee creme brûlée tarte

raspberry chocolate tarte
2019-07-13 263 views
加咗$150送貨 準時到達Total 買咗2盒mini set + 1盒9件裝+1件Lemon cake 個個同事都話好好食個Lemon cake 好酸好正雖然有少少肉痛 但見到同事食得咁開心好值得
加咗$150送貨 準時到達

個個同事都話好好食
個Lemon cake 好酸好正
雖然有少少肉痛 但見到同事食得咁開心
好值得
我們都是這樣長大的我時常佩服有勇氣創業。。。尤其是開食店的朋友,除了因為我「為食亅外,其實同時希望可以多支持香港的小店老闆。。。無論是尚在努力當中、還是做得成功的創業家!!就好像今日來到的這家店,它做的蛋糕很有心思,口味獨一無二,雖然款式選擇不算多,但它的蛋糕不只獨沽一味「甜亅,而是跟你和我的人生一樣。。。百味紛陳! 雖然我覺得它的價錢偏貴,但正所謂「一分錢、一分貨亅,付出的 premium 就當是買店主的創意,和支持心囗有個勇字的老闆維繫它的「諗頭亅和生意吧!當然,能從福福郎囗袋中拿走鈔票的最主要原因,就是因為它的蛋糕好味!!所以工作辛苦的時候,就當是買個「甜頭」獎勵一下自己吧!Coffee Crème Brûlée tarte ③「塵世內。。。 誰無畏懼 、誰無心碎、 誰無唏噓?」咖啡的甘澀味,是在咬了第一口焦糖燉蛋之後, 慢慢從舌尖一點一滴地慢慢滲透出來的,先甜後苦。吃著吃著,這件甜品就是有一種只限飽經歷練的成年人才懂得欣賞的韻味! 一件不是只有甜味的甜品。。。果真有意思!Sesame Matcha tarte ⑨「年年適應、年年老去, 而智慧是沉着面對。」芝麻經烘培後。。。 散
我們都是這樣長大的

Coffee Crème Brûlée tarte ③

「塵世內。。。 誰無畏懼 、誰無心碎、 誰無唏噓?」

一件不是只有甜味的甜品。。。果真有意思!

Sesame Matcha tarte ⑨

「年年適應、年年老去, 而智慧是沉着面對。」

芝麻經烘培後。。。 散發出一陣烤芝麻獨有的果仁香氣。現在再混和了抹茶複雜的茶香, 和酥皮厚實的牛油味, 實在是帶了給福福郎一種 「昇華了亅的三重味覺享受。

這個撻的味道很complex, 我很喜歡店家調教的這種濃重的 「雙層味道亅, 不知道怎麼形容, 就是你也不如親身來試一下。

這件撻是今天四件撻之中,我最喜歡的一件! 值得推介。

Mojito tarte ⑧

「決定我成敗得失。。。心胸裏。亅

撻裏面包含了涼透心的薄荷味,清新怡人的青檸香,吃起來有一陣說不出的freshness。。。但,坦白說,喜歡不喜歡 ,其實只在轉念之間!在有比較之下,我還是較喜歡Sesame Matcha tarte。

雖然。。。這件mojito tarte的味道不像我預期般甜美, 我仍是無悔選了它。。。 Even 我覺得它的牙膏味道不是我杯茶, 但是未試過又怎麼知道呢?

我感激自己今天「替我自己亅選了這樣一件avant garde / 前衛的「不」甜品撻 , 讓我又擴闊了自己的眼光, 更了解自己的喜好和想法!!Thank you Mojito tarte!

Peach & Cream tarte ⑥

「人大了, 難得放肆地笑;才會懂、 煩惱盡量忘掉。亅

拿這個穩陣的蜜桃撻來做壓軸是有原因的 :

假使世界不像你預期,我們身邊仍然有好味道的甜品可以給你充飢和老懷安慰。蜜桃味的甜品,是毫無懸念的自信好味道、 讓人吃完甜入心。

簡單的蜜桃水果味道,就好像母親的關懷一樣,在你需要的時候 ,如清甜的泉水一樣湧入你心, 輕輕安慰你和支持你!

而且,在決定要試這個甜品的時候,我的心很安定,因為知道挑選這樣一件經典口味的果撻,味道一定不會令人失望,肯定不會有「surprise 亅!

。。。🦉

後記:

人生。。。就是有高山低谷,正如近期的Hit歌「我們都是這樣長大的亅唱者所言:「只有少數人能順利走完人生,有些人會在谷底~徘徊,也有人有所成就。。。亅

但,我們都是這樣長大的。。。都是在跌盪中走過人生的不同階段, 奮力前進!所以,我們更要支持小店、支持創意,支持有夢想、愛生活的人!!🙏

。。。🦉

+ ==============================
福福郎希望可以寫一些。。。有自我觀點,並非人云亦云的食評 !!也希望和你分享「戀戰中環亅的苦與樂丶貓頭鷹的人生觀丶美食和「金句亅!

有興趣可以按左上角「福福郎的貓頭鷹頭像亅 。。。閱讀/訂閱我的其他 餐廳介紹文章!
2019-07-10
Waiting Time
2 Minutes (TakeAway)
$45 (Tea)
Celebration
Anniversary
  • SesameMatchatarte
  • CoffeeCrèmeBrûléetarte
由法國甜品師傅製作既甜品,每件撻既價錢大約$45-50,製作甜品既過程絕不馬虎,而且賣相精緻之外,味道更加係一試難忘,比起其他貴價甜品鋪既產品,尼間甜品鋪既作品更值得食。鋪頭亦有做散水餅,送禮得體又大方,唔怕同人撞之餘,最緊要好食。牛奶朱古力柚子撻 Yuzu Milk Chocolate tarte ($45),面頭上有柚子,第一啖食到好重既柚子味,之後就食到朱古力味。師傅用左法國出名品牌既朱古力,香滑好濃郁,就算全件都係朱古力,食完唔會覺得濟,唔係死甜。朱古力迷一定鍾意。每件撻既餅底都做得好結寶但脆,一啖咬,都唔會令個撻散哂。白桃忌廉撻 Peach & Cream tarte ($45),面頭有幾片甜桃,中間有3層唔同口感既餡,既有creamy既桃,亦有原粒桃肉,仲有桃味啫喱,甜度岩岩好。士多啤梨忌廉撻 Strawberry Vanilla tarte ($45),用上馬達加斯加既香草製作既mousse,既有士多啤梨果肉,又有士多啤喱味既啫喱,口感豐富。加上檸檬皮帶點清新,唔膩。好難得師傅用心製作每件撻,件件既內餡都有驚喜,唔係普普通通。香橙伯爵茶撻 Orange Earl Grey

香橙伯爵茶撻 Orange Earl Grey tarte

香橙伯爵茶撻 Orange Earl Grey tarte ($45),伯爵茶mousse滑,而且香橙同伯爵茶味出奇地夾,同時食到橙既甜味,以及茶既香濃味。

整體,鋪頭面積唔大,但貼心整左幾個堂食高檯位,裝飾簡潔,都係用橙色及白色做主題,同外賣盒一樣色。

2019-07-09
TakeAway
$45 (Tea)
香橙伯爵茶撻 Orange Earl Grey tarte
2019-07-09 72 views
👭Tartes & Pop(上環)👭1⃣士多啤梨忌廉撻 $45餅底鬆脆,中層係唔太甜但口感較結實既忌廉,面頭再有一層酸酸甜甜既草莓果凍,整體balance 返,唔會過甜😍2⃣黑芝麻抹茶撻 $45餅底充滿香濃味既朱古力製成,中層係黑芝麻蓉,非常香濃,上層有一件好軟滑既抹茶忌廉。咬落口腔充滿抹茶既甘甜及黑芝麻既軟滑,抹茶控必試。3⃣法式咖啡忌廉布丁撻$45軟滑既布丁帶有陣陣香濃既咖啡味,布丁與餅底中間夾有一層薄薄既海綿蛋糕,成為兩者之間既橋樑。整體味道比較甜,食完呢件撻既感覺似岩岩飲完一杯咖啡咁,所以鍾意飲咖啡既朋友仔可以試下呀😛4⃣牛奶朱古力柚子撻$45完全估唔到柚子同朱古力可以咁夾,兩者味道融為一體,彼此唔會搶對方風頭,而且撻上有點鹽味,所以甜度得以平衡。由於含有牛奶既關係,整體口感好細滑,建議配熱茶進食,會好match 😋呢間餅店既餅係唔需要用餐具食既,而係用最原始既雙手,雖然用手拎住啲撻黎食,但雙手絕對唔會污糟,一啲cream都唔會沾上手,仍能保持乾爽,38非常欣賞呢點。另外每件撻都係獨立包裝,咁樣可以keep住溫度同外觀😏推薦度:8/10🏠上環摩利臣街2號地舖🕐Mon-Sat 11:00
👭Tartes & Pop(上環)👭

🏠上環摩利臣街2號地舖
🕐Mon-Sat 11:00am-7:00pm
Public Holiday 11:30am-7:00pm
2019-07-02 173 views
Order左tarts 做散水餅。 首先早左半個小時送到 第二係完來要雪在冰箱。 但公司沒有地方雪,website沒有寫明,令人感到失望😞。 但味道是好的。 希望website 清楚列明儲存方法
website沒有寫明,令人感到失望😞。 但味道是好的
。 希望website 清楚列明儲存方法

2019-06-28 361 views
去開上環工作,隨意係open rice搵下有咩蛋糕店, 差一點遺忘左tartes & Pop,。印象中,四年前的款式同宜家有幾大分別。今次買左三件包括係Mojito mock tail, sesame matcha 同coffee creme bruleee. 最有驚喜係 Mojito, 超似飲緊Mojito價錢,味道,外國人收錢,都同四年前無變。不過,以前有得儲印仔,儲夠十個送一件,今次就無收到印花咭了。不過,難得keep到水準,都無咩所謂啦
✏️黑芝麻抹茶撻 ($45)-一件細細嘅芝麻抹茶撻 足以一次過滿足我兩個願望😚味道方面好有驚喜 一來好難得遇到兩樣我都鍾意嘅嘢組合一齊 二來兩者味道都幾突出而且又夾🙃抹茶味濃郁 黑芝麻味都出嘅 但相對之下會弱少少 整體甜度好適中啊 不過唯一有啲美中不足就係唔知點解個撻皮好硬😂😂😂
✏️黑芝麻抹茶撻 ($45)

Delivery
  • 黑芝麻抹茶撻