2018-12-17 1073 views
一兩年前喺佐敦見到呢間拉麵店,一路都無機會試。今日咁啱個friend 喺附近行禮,終於有機會一試。佢個Menu 都算有幾多選擇,我揀左佢話最有人氣嘅達人拉麵,c就揀左博多拉麵。個面黎到我已經開始擔心,因為佢個賣相真係麻麻。第一樣當然係試試佢個湯底。一個字,淡! 佢本應係豚骨湯底,但係如果你話佢係清湯,我都會信。佢個面就正常。個叉燒 無特別。最好其實係粒蛋,都算入味。個博多拉麵同我嗰碗係差唔多,只係個餸變左好似蟹柳嘅“海老” (佢話係)。Overall 其實係可以入口,但我唔會想再黎。

Overall 其實係可以入口,但我唔會想再黎。
2018-12-13 677 views
呢次放工去咗佐敦買嘢,順便食埋個晚餐,不過呢次想輕食吓啦🤫,行行下見到呢間「拉麵達人」門口裝修都幾靚,就決定食個拉麵🍜食返間鋪嘅招鋪,叫咗個「達人拉麵」,豬骨湯好飲,而且又足料🤩有無盡咁多既叉燒又有黑木耳食👏🏻👏🏻👍🏻 好有咬口,好好嚼!!不過衰貪心嗌多咗兩個小食😝,唐揚炸雞 $38 同埋炒野菜都係 $38兩個都好大份,食唔晒,都要打包番去算😵P.s 飽到今日仲飽緊🤰🏼🤭
呢次放工去咗佐敦買嘢,順便食埋個晚餐,

兩個都好大份,食唔晒,都要打包番去算😵

P.s 飽到今日仲飽緊🤰🏼🤭

2018-08-14
2018-11-26 648 views
去到見下午茶星期-至五50蚊連飲品,咪叫吃完後,佢好野比錢果時收85連單都無,同賊無分别,比佢呃一次算以後都唔會去,大家小心,職員態度又差,可能收我85,交回公司50自己袋35
2018-11-07 702 views
話說當晚由尖沙咀上openrice 睇下附近有咩好食,搵搵下搵到去佐敦。睇啲評價講到好利害,就一於試下佢喇。去到門口,發現人唔係好多。我心諗可能唔係大街又過咗少少食飯時所以少人者,都由尖沙咀行到過嚟就入去坐底喇。入到去睇完menu就叫左碗達人拉麵。上到嚟就飲啖湯先,濃度比之前食過既拉麵舖淡。再食淡拉麵,有種類似鹼水既味道🤦‍♂️。再試埋個叉燒,唔嫩係柴既... 基於對拉麵同食物既專重都係連湯都清哂佢。比著如果開係元朗,咁既質素一定頂唔到幾耐。見到啲留言話小食得拉麵麻麻。作為一間賣拉麵既食店拉麵唔得係站唔住腳的,仲要以達人為名。可能期望愈大失望就愈大,唔會推薦朋友嚟食。
達人拉麵
2018-11-06
$85 (Dinner)
2018-10-30 364 views
吾知係咪午市特價,個湯比較稀,完全吾掛麵,叉燒都好鞋口無咩味,一般港式日本拉麵水準。午市得幾枱客,都要等十幾分鐘先黎拉麵,小食仲要差吾多食完麵先上到。侍應態度麻麻,無乜禮貌咁
2018-10-30
$75 (Lunch)
2018-10-14 494 views
野食方面無乜問題......亂計數,態度差呢樣野足以入黑名單......入到門口,得1個人食野,但完全無人招呼......仲要無餐牌,都唔知睇邊度好......等左幾分鐘,終於有個人拎餐牌黎,係掉,係掉個餐牌去張枱度!個員工仲要西西地面,都唔知得罪左佢啲乜野!!!明明講惠顧拉麵加24元蚊換一個飯,亦都有指示要優惠果個飯,最後埋單居然當我普通餐,仲死口唔認有錯,聲稱明明講緊要餐牌果個餐,唔熟鋪頭優惠就返去背下先喇!60蚊賣個差評,抵!!!!
野食方面無乜問題......
亂計數,態度差呢樣野足以入黑名單......
入到門口,得1個人食野,但完全無人招呼......
仲要無餐牌,都唔知睇邊度好......
等左幾分鐘,終於有個人拎餐牌黎,係掉,係掉個餐牌去張枱度!
個員工仲要西西地面,都唔知得罪左佢啲乜野!!!
2018-10-13 452 views
喺佐敦吳松街入面一間門面好唔起眼好細既嘅拉麵店 仔細睇個餐牌發現好有心思 就入去試吓😍-豬軟骨達人 原價$85 lunch價錢$65 星期一至五 都有唔同嘅拉麵特價 師傅好有心機係每個客人落單之後即叫即整 豬軟骨炆得好淋好入味!入口即溶 肉質嫩滑 😍麵條係偏硬嘅 亦係我鍾意嘅質感 有咬口 個湯底好香豬骨味又唔會太咸😇佢唔似其他拉麵店可以有張紙揀軟硬度 不過你可以落單嗰時同師傅講聲你想要硬定淋啲嘅麵條 😄+$10 日式餃子 用韭菜豬肉包成嘅餃子 外皮煎得好脆好好味😇+$10 章魚小丸子意外地好好食!小丸子個外皮係炸到見脆 入面好軟林林包住一粒好大粒嘅章魚🐙
豬軟骨達人 原價$85 lunch價錢$65

豬軟骨達人
日式餃子
章魚小丸子
2018-10-12 240 views
日本拉麵店一直深受香港人喜愛,更不乏有長期有粉絲捧場。今次落區搵食,去到佐敦近廟街附近,開了一間拉麵小店。小店裝潢帶著懷舊日本風,牆上更掛著日式小吃及玩具,很有特色。-元祖達人 $65顧名思義是豚肉拉麵,湯底並不算濃郁🥣掛湯的能力比較低。但帶有豬骨香,吃完有少許口渴。叉燒選用腩肉部分,如能做到厚切口感定能更佳。拉麵🍜做得彈牙有咬口。-豬軟骨拉麵 $65豬軟骨炆得很腍,不會失去豬軟骨原有的口感,而味道更是濃郁。推薦👍🏻👍🏻👍🏻

元祖達人 $65

豬軟骨拉麵 $65
2018-10-11
$140 (Tea)
2018-09-22 2532 views
日本拉麵餐廳「拉麵達人」所處的位置,佐敦「吳松街」雖然在熱鬧「廟街」的旁邊,但是晚上的「吳松街」,但是論人流和人氣密集的程度,「吳松街」就遠遠不及夜夜笙歌的「廟街」了。在「吳松街」街舖裡面開門營業的食肆,食肆的熱鬧程度,跟上門食客數目雖然會有點輸洩和失色,但是這樣就不等於「吳松街」沒有值得一請的食店,我就找到一間值得下次再幫襯的日本拉麵餐廳。「拉麵達人」正正就是,「吳松街」裡面其中一間的日本拉麵餐廳。由於「吳松街」在地理上,處於一個偏僻兼且人氣不足的區域,所以我曾經擔心「拉麵達人」店內的人氣程度。但是我進入「拉麵達人」餐廳樓面之後,我發現的擔憂其實還是有點多餘,因為「拉麵達人」看來亦有花心思,嘗試吸引街外客幫襯他們的拉麵小食。「拉麵達人」身處在頗為幽靜的街道上,頗有自成一國,與世無爭的感覺。「拉麵達人」其中一個吸引街外客人的方法,就是食客每惠顧,購買「拉麵達人」的小食一份,就送一罐汽水,或者可以再加錢選購「拉麵達人」的梳打飲品一罐。當時我無意中看見了,「拉麵達人」有一款看來很吸引的「明太子雞肉串」。本來我在跟「拉麵達人」的店員點菜時,已經表明想叫「明太子雞肉串」。可惜「拉麵達人」的店員

可惜「拉麵達人」的店員此時跟我說,「明太子雞肉串」早已經在午市的時間,已經被午市的食客搶購一空,「明太子雞肉串」早已經沽清了。

我聽罷立刻感到有點失望,要怨就只能埋怨自己,自小就已經要住在「西貢」這些「山旮旯」,「鳥不生蛋」的偏僻荒野地上,每次出九龍都要好像「行路上廣州」一樣,大費周章花長時間轉車。

我唯有面對現實,先在「拉麵達人」餐牌裡面,選擇其中一款拉麵,然後才繼續考慮,應該食哪一款「拉麵達人」小食才對。

我最初看見「拉麵達人」餐牌裡面的每一款口味拉麵,發現大部分「拉麵達人」的拉麵,都是以豚肉作為主要配菜,違背我個人的飲食習慣喜好。

但是我當時抬頭一望,望向「拉麵達人」店內牆壁上,張貼了一張「拉麵達人」限定口味拉麵的餐牌,我終於發現到,原來「拉麵達人」有限定的「雞白湯達人拉麵」可以提供。

對於一個偏好雞肉,但是卻不太喜歡豬肉豚肉的人來說,沒有什麼事會比,去到最後落單前的一刻,發現食店還有自己最喜歡的食材跟菜式。

於是我二話不說,立刻跟「拉麵達人」的寫單店員,選擇一大碗的「雞白湯達人拉麵」,然後再追加食店的小食套餐,套餐包括「雞軟骨餃子棒」,以及一罐忌廉汽水。

經過這一次在佐敦,幫襯「拉麵達人」,以及試食「雞白湯達人拉麵」套餐之後,我發現「拉麵達人」這間拉麵店,還是早點上門光顧,會比晚上光顧更加有着數。

因為「拉麵達人」區區一客小食「明太子雞肉串」,未到晚市時間就已經被食客搶購一空,受歡迎程度看來不輸洩給,知名食店的限量名牌小食食品。

我最後選擇了一碗,屬於「拉麵達人」期間限定的拉麵「雞白湯達人拉麵」。但是由於我當時看不清楚,也不太記得拉麵價錢,所以「拉麵達人」「雞白湯達人拉麵」實際的價錢,比我預期中昂貴了一點。

再上「拉麵達人」一碟四條的「雞軟骨餃子棒」,我在星期日幫襯的「拉麵達人」拉麵晚餐,估計價錢未必便宜,幸好我已經有心理準備,攜帶了足夠金錢才上門幫襯「拉麵達人」。

跟著我又等候了大概十多分鐘,「拉麵達人」廚房師傅,終於都把「雞白湯達人拉麵」,跟雞軟骨餃子棒小食,都一一順利製作完成。

「拉麵達人」的「雞白湯達人拉麵」實際製成品,伴碗的溏心蛋以切件的方式,放在「雞白湯拉麵」的碗邊位置,跟餐牌裡面的圖片幾乎一模一樣。

至於「拉麵達人」「雞白湯達人拉麵」有關配料這方面,「拉麵達人」「雞白湯達人拉麵」跟坊間其他拉麵店的「雞白湯拉麵」,相對下「拉麵達人」的「雞白湯拉麵」碗面放了很多蔥絲,味道相對比較濃厚。

而且「拉麵達人」「雞白湯達人拉麵」實際的湯底味道,實在很像廚房長時間熬煮出來的雞湯,而不像其他食店有混合其他湯料,沖調出來的雞湯味道。
雞白湯達人拉麵

所以我看見「雞白湯達人拉麵」湯面頭還泛起,少量疑似雞油的油脂,我再喝了一口相關的雞湯後,發現湯裡面的甜味,少許的鹹味,跟那些這些油脂,感覺都是來自於雞湯的精華。

至於「雞白湯達人拉麵」面頭放了幾塊的雞肉,雞肉出奇地不是「雞叉燒」,不是「雞腿肉」,但是雞肉卻是呈塊狀的造型,就令我有點懷疑,究竟是否不同形狀版本的切片雞扒?

雞肉的口感相對來說,只是中等的程度,不難咀嚼但又偏偏不是入口即溶的嫩滑感覺,所以我最後還是覺得,覺得自己食了一大塊雞肉叉燒。
雞軟骨餃子棒

至於「拉麵達人」的小食「雞軟骨餃子棒」,「雞軟骨餃子棒」的口感是出乎意料地的容易咬,容易咀嚼,而且彷彿有一種嚼由免治雞肉釀造而成的「雞肉腸」感覺。

但是用筷子夾起「雞軟骨餃子棒」後,餃子棒實際的質感沒有我想像那麼硬,餃子棒還是較軟趴趴地,癱倒在夾住的筷子裡面。

而且「雞軟骨餃子棒」的雞肉餡,時不時就可以吃到。所以「雞軟骨餃子棒」雞肉餡裡面的軟骨口感還夾雜了雞軟骨,層次而又變得有點複雜的口感。

但是,相對「拉麵達人」有複雜口感的「雞軟骨餃子棒」,「雞白湯達人拉麵」的雞肉口感就偏向比較滑溜,而且沒有任何軟骨,夾心餡料改變雞肉構造,食得夠快的話,隨時可以三兩下「手勢」,就把拉麵面頭的雞肉短時間內掃清。

所以相對「雞白湯達人拉麵」的雞肉無骨啖啖肉感覺,我反而更喜歡「雞軟骨餃子棒」裡面,層次分別和雞軟骨的層次化口感。

相反,「拉麵達人」「雞白湯達人拉麵」真正有與別不同的地方,都是跟湯底和麵條,完全沒有直接關係,食店沒有自助點餐紙,也沒有與湯底,麵條粗幼、軟硬、「大盛」份量相關的選項。

所以我吃完「拉麵達人」這個的「全雞拉麵」「套餐」,食到最後拉麵碗底剩下的麵條,感覺拉麵的麵條多得,叫我一下子數極也數不清楚。

我對「拉麵達人」「雞白湯達人拉麵」麵條份量上的唯一評語,就是「拉麵達人」臨場提供的麵條實在太多,多得連我這「身經百戰」的人,吃到末段都開始有點飽,感覺「拉麵達人」深藏不露於僻靜的街道上,頗有「大隱隱於市」的感覺。

所以即使「拉麵達人」「雞白湯達人拉麵」,加上「雞軟骨餃子棒」整餐的最後價錢需要港幣一百三十六元,看似不是便宜的價錢,但是吃得飽吃得滿足才是最重要。

但是我光顧完「拉麵達人」,結賬取回收據跟離開食店後,我一路看着「拉麵達人」的收據,一百三十六元港幣價錢看來有點昂貴,但是看平均價錢跟拉麵味道的話,性價比已經算不差了。
2018-07-22
Waiting Time
26 Minutes (Dine In)
$136 (Dinner)
雞白湯達人拉麵
雞軟骨餃子棒
2018-09-12 476 views
試了一間在佐敦的拉麵小店元組達人(濃厚豬骨湯): 湯底不膩,簡單傳統,有日本的味道炭燒雞肉串&一口紫芋丸: 雞肉嫩滑; 紫芋丸口感紮實.Tatsujin Ramen | 拉麵達人佐敦吳松街108號顯發大廈地下4號舖
試了一間在佐敦的拉麵小店
元組達人(濃厚豬骨湯): 湯底不膩,簡單傳統,有日本的味道
炭燒雞肉串&一口紫芋丸: 雞肉嫩滑; 紫芋丸口感紮實
Tatsujin Ramen | 拉麵達人
佐敦吳松街108號顯發大廈地下4號舖
佐敦呢間拉麵店裏面擺滿咗好多日本特色既古玩同懷舊擺設 非常特別 仿如置身於博物館當中櫻花蝦達人 $108從前有三隻蝦 一隻叫炸大海老 兩隻蝦仔 其實仲有櫻花蝦同埋蟹棒 一隻溏心蛋以及粟米😆一拎到黎熱辣辣 櫻花蝦湯香氣撲鼻 我已經忍唔住飲第一啖湯 哇... 真係辣親個嘴 味道都唔錯既炸大蝦炸皮香脆 肉質就一般啦兩隻細蝦仔都幾爽脆 但係嫌佢醃得有點重口味最正係粒溏心蛋幾有蛋香幾入味!!😋拉麵麵質同掛湯度就一般般豚骨湯底同蝦油再濃厚d既話就正啦~~
櫻花蝦達人

櫻花蝦達人 $108
炸大蝦炸皮香脆 肉質就一般啦
兩隻細蝦仔都幾爽脆 但係嫌佢醃得有點重口味
最正係粒溏心蛋幾有蛋香幾入味!!😋
拉麵麵質同掛湯度就一般般
豚骨湯底同蝦油再濃厚d既話就正啦~~
$108 (Lunch)
2018-09-01 391 views
我鍾意呢一類型嘅拉麵店,細細間。好多懷舊玩具做裝飾。本身係一個非常非常鍾意食蝦嘅人,所以點左櫻花蝦達人拉麵都算足料,湯底個人來說會比80分,都好香蝦味。但我覺得隻雞蛋比啲蝦仲好食😂。
我鍾意呢一類型嘅拉麵店,細細間。好多懷舊玩具做裝飾。

本身係一個非常非常鍾意食蝦嘅人,所以點左櫻花蝦達人拉麵

櫻花蝦達人拉麵
2018-08-07
$100 (Dinner)
櫻花蝦達人拉麵
2018-08-27 327 views
今晚要自己食自己🙊唔知食咩好🧐經過呢間拉麵店😙林住醫飽個肚就算😂意想唔到都有驚喜😎呢到有好多日本產嘅擺設😉有興趣可以慢慢睇下🤪有多款拉麵選擇🤗大概10款左右小妹選擇左💁🏻‍♀️黑蒜達人🍜上枱時🙌🏻服務員溫馨提示湯碗好熱小妹無理會😢自討苦吃😣辣親手食時真係要小心喔🤫喜歡蒜嘅真的不能錯過😎每一啖充滿激濃嘅蒜香😋拉麵份量多😚偏硬身配料有蔥、木耳、粟米、仲有心愛嘅味玉🤗相當足料架😘
今晚要自己食自己🙊唔知食咩好🧐
食時真係要小心喔🤫
喜歡蒜嘅真的不能錯過😎
每一啖充滿激濃嘅蒜香😋
拉麵份量多😚偏硬身
配料有蔥、木耳、粟米、仲有心愛嘅味玉🤗
相當足料架😘
2018-07-26 441 views
拉麵狂徒🍜又去食拉麵啦😂今次去左佐敦 #拉麵達人😂 之前食過都唔錯!❤️ 特盛叉燒達人 濃厚豚骨湯底 叉燒軟腍入味 但厚d會更有口感😅🧡達人拉麵 溏心蛋😍😍😍最愛!🔈🔈有無好食拉麵推介?留comment讓我地知😛========================拉麵達人 (佐敦)佐敦吳松街108號顯發大廈地下4號舖
拉麵狂徒🍜又去食拉麵啦😂
今次去左佐敦 #拉麵達人😂 之前食過都唔錯!

🧡達人拉麵 溏心蛋😍😍😍最愛!

🔈🔈有無好食拉麵推介?留comment讓我地知😛
========================

拉麵達人 (佐敦)
佐敦吳松街108號顯發大廈地下4號舖
  • 達人拉麵
  • 特盛叉燒拉麵
2018-07-09 740 views
曾經有朋友話我知佐敦有一間裝修得好有日本feel的拉麵店,所以決定一試!!入到來真係好似去左日本咁,好多位置都放左D日本精品,裝飾同零食,有bar枱有4人枱因為我地比較夜食晚飯,所以可以選擇我想坐的位置(因為小店坐位不算太多),侍應很有禮貌話比我地知每種拉麵有咩唔同,同埋如果跟餐又可以有咩選擇,因為開頭我地見到menu又見到牆上一堆字有D迷茫,經過佢地一輪推介,我地一齊簡了呢間小店推薦的達人拉麵,再配餃子同一碗細豬軟骨飯!!達人拉麵豬骨湯好濃味,叉燒薄薄一塊好入味,加埋溏心蛋真係好好味,朋友的細豬軟骨飯雖然細碗,但餸多過飯,好抵食!!聽住懷舊日本歌一邊食拉麵真係好有mood!!

達人拉麵

豬軟骨飯