Restaurant: TeaWood Taiwanese Cafe & Restaurant
Info:

味道賣相不錯,價格偏貴(同時本人自細討厭加一服務費),服務員態度可改善(始終係客,唔係趕豬趕狗,年青人唔好永遠呢個世界欠左你咁概樣同態度)下午茶:周日人不太多,三個人只等五六台廿分鐘左右,其他共三四十人等位,好快有位入座!對於下午茶來說,食物的價格偏高,結賬要差不多港幣298元。最吸引是雞扒和面包條很好吃。炸豬扒雞扒推薦,三色面包條也可以。芋圓甜品下面全部係冰唔抵。至於台灣傳統核心主食的紅燒牛肉麵等可以其他地方食,唔需要茶木食。

下午茶:

炸豬扒雞扒推薦,三色面包條也可以。

2019-03-31
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$100 (Tea)
2019-03-15 168 views
同小朋友們放完電,原來諗住食甜館,點知今日唔開算~ 入返mostown都有野食嘅~ 由於帶住2個小朋友,當然都以提供bb櫈為主~ 茶木就完全符合我地要求,而且呢間舖仲可以㨂唔坐店內,坐商場劃出嚟嘅「店外」位置,為咗避免嘈住其他客人,我地就㨂咗坐出面Tea set有吐司,小食,主食同甜品,嚟茶木當然吃吐司呀~ 不然幹嘛?我就叫咗台式牛肉溫泉蛋芝士吐司,朋友就叫咗薯絲炸蝦配鹽酥雞,大家都飲珠珠茶茶雖然落單時講要等20分鐘,但唔駛10分鐘已經上齊晒喇~ 對住湊住小朋友嘅我地真係幫好大忙,事關小朋友坐唔到咁耐嘛套餐配埋沙律,感覺上健康啲~ 不過沙律當然冇咩驚喜啦但吐司好有驚喜啊~ 估唔到牛肉唔係淋到爛嗰啲,仲好有咬口,軟軟的~ 溫泉蛋蛋汁配埋芝士同吐司,濕濕又脆脆,超正~超吸引的蛋蛋珠珠茶茶用咗環保飲管,茶味偏淡,珍珠就比較硬,但外層又好淋㗎喎,甜度就適中啦~ 不過有得坐低同朋友傾吓計食個tea, 於願足矣~埋單一人50蚊~ 抵食~
同小朋友們放完電,原來諗住食甜館,點知今日唔開
算~ 入返mostown都有野食嘅~

套餐配埋沙律,感覺上健康啲~ 不過沙律當然冇咩驚喜啦
超吸引的蛋蛋

埋單一人50蚊~ 抵食~
2019-03-12
$50 (Tea)
2019-01-28 208 views
今次試下茶木嘅泡飯感覺咸咗d,不過都幾香幾足料食完泡飯,略嫌未夠飽,見到新出了款台式糖水,就點嚟試下。紅豆沙都幾綿,唔似酒樓個D溝水,而且好多料,又有珍珠 (好有咬口感)、薏米、芋圓配搭,甜味適中。
今次試下茶木嘅泡飯
蚵嗲肉碎泡飯

感覺咸咗d,不過都幾香幾足料

珍珠芋圓紅豆湯

食完泡飯,略嫌未夠飽,見到新出了款台式糖水,就點嚟試下。
2019-01-27
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)
珍珠芋圓紅豆湯
2019-01-20 148 views
茶木雖然是到處都有的連鎖餐廳,但我自己卻一次都未曾吃過。但愛好甜食的我也早聞茶木有名的蜜糖吐司,於是決定一試。點了草莓香草蜜糖磚塊,巧克力蛋糕,以及外型特別的香橙蛋糕。蜜糖磚塊配上雲呢拿雪糕和士多啤梨醬的確十分滿足,如果可以再加強蜜糖味,就更好了!

2018-11-03
2019-01-20 127 views
雖然宜家多左好多餐廳,不過放假係馬鞍山食嘢,點都要等下位~好彩今日唔算多人呢,傾下計等左陣就坐得仲有得靠邊坐,同朋友自成主角。今次主要黎食麵包磚啦,耐唔耐就要嚟探下佢我哋仲叫左其他嘢食啦~坐下傾下有一日
仲有得靠邊坐,同朋友自成主角。
今次主要黎食麵包磚啦,耐唔耐就要嚟探下佢

我哋仲叫左其他嘢食啦~坐下傾下有一日
Tea
2018-12-20 150 views
同幾個朋友o係附近食完飯,朋友話好掛住【茶木】既磚塊甜品,於是就去左呢度食。朋友A叫左「草莓香草蜜糖磚塊」,果然無令大家失望,真係Keep到水準,香口鬆脆既厚多士磚塊,每一塊都滲滿了香濃既牛油香味,而且很有咬口,新鮮草莓很足料,放滿了整整每一層的磚塊吐司上。而我則選了「香芒鮮果拿破崙」(唔知有無記錯個名),傳統的拿破崙由三層酥皮夾着兩層吉士醬及鮮果而成。 雖然拿破崙是很普遍的甜品, 但真正好吃的, 卻不易吃到。呢度選用了新鮮水果與奶油製造的獨特香脆的層次,將傳統法式甜品提升了另一個層次。
2018-10-27
$85 (Dinner)
  • 草莓香草蜜糖磚塊
2018-12-20 89 views
今晚同媽媽o係新港城中心睇完戲,媽媽話想食甜品,於是近近地就上左 3/F 既【茶木】食個甜品。我就揀左「朱古力心太軟配雪糕」一切開心太軟,朱古力流心已經急不及待傾瀉而出,香濃的蛋糕加上流心的漿,熱騰騰的口感再配上一球冰凍的雪糕,實在令人非常滿足。要做到香濃幼滑的流心,就要上適當的溫度和時間了。而媽媽就揀左「紅豆沙糯米小丸子」寒風刺骨的天氣進食熱騰騰的料理,身體會變得更和暖,而且甜糯的味道更是暖心喔,紅豆煮得很香綿,加上煙煙韌韌的糯米小丸子,令人咀嚼得很有喜感,媽媽都表示吃得很滿意喔。
2018-11-24
$80 (Dinner)
  • 朱古力心太軟配雪糕
  • 紅豆沙糯米小丸子
2018-11-03 287 views
之前經過幾次茶木,也見到有很多人等位。 今天經過冇人排隊,即入去試試吧。可以選擇種類也算多,不過以下午茶來説也不算便宜。員工好快手,一落完柯打,就有顧客點菜紙放在枱上,方便可以即時double check 。 在四方木上也刻了"結帳請到收銀枱",方便提示顧客。珍珠奶茶茶夠香,奶夠滑,珍珠也有彈力,幾好飲。紅燒牛肉麵牛肉稔又入味,可惜只得2塊,又唔大塊又唔厚。 有2塊紅蘿蔔及1塊白蘿蔔,麵條也夠多,湯底味道也可以。

可以選擇種類也算多,不過以下午茶來説也不算便宜。

珍珠奶茶
茶夠香,奶夠滑,珍珠也有彈力,幾好飲。

紅燒牛肉麵

《甜點鹹點都可以出色的茶木》係馬鞍山行街見到茶木呢間餐廳已經好想入去,但次次都好多人排隊,所以冇入去。所以今日特登一早去羅飛,之後去行街,時間就岩岩好!一分鐘都冇等!🍽紅燒牛肉麵 ($77)👍🏻推薦指數:(8/10)有4大塊秘製牛腩!!! 牛腩都好香滑!好林!配料有啲同蔥花係到,又有幾舊紅白羅白,食落去好開胃!碗湯牛味好重,應該用牛煲左好耐,而且份量都幾多。最後我食曬碗麵、飲埋湯都幾飽飽㗎 😋😋😋🍽松露帶子起司紅糟麵$81 👍🏻推薦指數:(7/10)松露帶子紅面就相對有d遜色,份量少,只有2粒帶子,黑松露味又唔夠,勝有個白汁味道夠,補救返。but真係no again.🍽黑糖芒果芋圓仙草👍🏻推薦指數:(7/10)最後仲食咗個甜品: 黑糖芒果芋圓仙草每樣野都有10粒左右,只係芒果有4個,個分量都好多。而且仙草令成個甜品唔會太甜,好啱一啲唔係太鍾意甜品嘅人👍🏻餐牌⤵️
《甜點鹹點都可以出色的茶木》

紅燒牛肉麵 ($77)

🍽紅燒牛肉麵 ($77)
👍🏻推薦指數:(8/10)
紅燒牛肉麵 ($77)

有4大塊秘製牛腩!!!
牛腩都好香滑!好林!
配料有啲同蔥花係到,
又有幾舊紅白羅白,食落去好開胃!
松露帶子起司紅糟麵$81

🍽松露帶子起司紅糟麵$81
👍🏻推薦指數:(7/10)
松露帶子紅面就相對有d遜色,
份量少,只有2粒帶子,

🍽黑糖芒果芋圓仙草
👍🏻推薦指數:(7/10)
最後仲食咗個甜品: 黑糖芒果芋圓仙草

餐牌⤵️
2018-10-13
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$110 (Dinner)
  • 黑糖芒果芋圓仙草
  • 紅燒牛肉麵
2018-10-07 227 views
開始秋涼,心思思想食蠔😬! 由於是二人晚餐,order的食物唔多,只係叫咗一份set dinner同蠔仔泡飯。好多湯*酥炸蚵嗲 $67(另加$30可配白飯+沙律/蛋糕+飲品) 蠔餅有一隻碟咁大塊,但係就有d薄。味道還可。👆🏻如果一開始見到實物就唔會叫!蛋糕賣相唔吸引首先倒汗水頗多⋯懷疑雪櫃壞咗/無控制好溫度😥 Opera cake 面層朱古力好「張」口,有點塑膠溶掉的質感。一層層的蛋層十分乾,乾的程度係枝叉一拮落去就散開,無應蛋糕有嘅鬆軟感覺。一路食一路有d無奈。總結是,茶木食物水準穩定,味道中規中矩。價錢偏貴,份量偏少。蛋糕類食物可以直接忽略。以前食過非蛋糕類的甜食是ok的。要排咁耐先有位,可以有更多選擇。
開始秋涼,心思思想食蠔😬!

蚵仔肉碎泡飯

好多湯

酥炸蚵嗲

*酥炸蚵嗲 $67(另加$30可配白飯+沙律/蛋糕+飲品)

蠔餅有一隻碟咁大塊,但係就有d薄。味道還可。

小茶木劇院士

👆🏻如果一開始見到實物就唔會叫!蛋糕賣相唔吸引

$95 (Dinner)
蚵仔肉碎泡飯
酥炸蚵嗲
2018-10-02 280 views
同朋友師奶仔上身, 走左去馬鞍山千色度行下~每逢呢D大型百貨公司做減價, 迫到個人都超攰...所以好想即刻搵個地方食下野坐下, 補充返能量...見到有茶木, 就同朋友埋去食~見到有小丸子menu~但唔算太吸引, 所以冇特別叫黎食.醬燒豬軟骨麵豬軟骨好淋好入味! 而且D肉都好大舊, 都算OK!麵條係類似闊條麵咁, 幾煙靭, 而且唔會煮得太淋黑糖芒果芋圓仙草望落都算足料, 有D芒果都幾refresh~
同朋友師奶仔上身, 走左去馬鞍山千色度行下~
每逢呢D大型百貨公司做減價, 迫到個人都超攰...
所以好想即刻搵個地方食下野坐下, 補充返能量...
見到有茶木, 就同朋友埋去食~

見到有小丸子menu~但唔算太吸引, 所以冇特別叫黎食.

醬燒豬軟骨麵
豬軟骨好淋好入味! 而且D肉都好大舊, 都算OK!
麵條係類似闊條麵咁, 幾煙靭, 而且唔會煮得太淋

醬燒豬軟骨麵

黑糖芒果芋圓仙草
望落都算足料, 有D芒果都幾refresh~

2018-09-29
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2018-09-18 210 views
平時黎食多數都係食甜品多 今次放工過黎就試下正餐啦好彩係平日啦 等一陣就有位呢~頭菜要食沙律先啦 三四個人食既話份量岩岩好呢兩個人食就好似多左少少...但係出街食野 都係叫少少菜 平衡返好d 而跟住食既蚵嗲肉碎泡飯好足料呀!!記得要襯熱食 因為凍左有少少腥 LOL雖然已經係夜晚 不過仲想飲凍野呢呢杯仲有個雪糕係上面 可以過一過口癮唔錯唔錯!仲叫左小食 熱辣辣仲好香呢~我地再叫多個主菜 最後緊係要叫麵包磚原本諗住試之前新出既口味可惜我地食得太慢 落單個陣已經無曬啦....所以叫返朱古力味算啦今次輪到我大顯身手 將佢一層一層拆開夾起最頂個層之後  就可以開始食一路傾計一路食好開心呢~
平時黎食多數都係食甜品多 今次放工過黎就試下正餐啦
好彩係平日啦 等一陣就有位呢~
頭菜要食沙律先啦
三四個人食既話份量岩岩好呢
兩個人食就好似多左少少...
但係出街食野 都係叫少少菜 平衡返好d

而跟住食既蚵嗲肉碎泡飯好足料呀!!
記得要襯熱食 因為凍左有少少腥 LOL
雖然已經係夜晚 不過仲想飲凍野呢

呢杯仲有個雪糕係上面 可以過一過口癮
唔錯唔錯!
愛爾蘭冰咖啡

仲叫左小食 熱辣辣仲好香呢~
地瓜花枝餅
我地再叫多個主菜
香料雞肉蝴蝶粉
最後緊係要叫麵包磚
原本諗住試之前新出既口味
可惜我地食得太慢 落單個陣已經無曬啦....
所以叫返朱古力味算啦
今次輪到我大顯身手 將佢一層一層拆開
夾起最頂個層之後  就可以開始食

一路傾計一路食好開心呢~
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Dinner
唔明大家點解咁鐘意茶木。今日唔知食咩好走左入去真是好後悔竹炭多士曲奇雪糕有凍櫃味+一d都唔好食入面d芝士醬好奇怪,配埋一d都唔覺得好味😣😣😣😣😣😣😣😣😣😣仲要勁甜兩杯飲料都係極品-甜到個胃都抽筋咖啡無咖啡味,一味死甜加糖漿;餅乾淋patpat勁無誠意水果茶飲完個頭暈暈地 真心甜到接受唔到唔係好明點解咁多人食,又限時急急腳又唔好味,價錢又貴,冷氣凍到就黎變雪人🙄🙄🙄係咪想趕客快d走呢
唔明大家點解咁鐘意茶木。
今日唔知食咩好走左入去
真是好後悔

竹炭多士
曲奇雪糕有凍櫃味+一d都唔好食

兩杯飲料都係極品-甜到個胃都抽筋
咖啡無咖啡味,一味死甜加糖漿;餅乾淋patpat勁無誠意
水果茶飲完個頭暈暈地 真心甜到接受唔到

2018-09-02
2018-08-30 113 views
今日一個人去左馬鞍山行街,買下d日用品,行下行下就覺得肚餓,就梗係搵間餐廳醫肚啦,於是就去左"茶木",環境相當有格調,咁我就叫左個雞扒肉燥飯,雞扒炸得好鬆脆,肉燥味道一流,very good。
2018-08-20
$80 (Lunch)
2018-08-09 210 views
好耐冇黎茶木食喇, 今次想食飯所以冇叫到佢既名物"蜜糖磚塊", 反而叫左款肉燥飯試下. 我揀左炸雞排肉燥飯,  單點要$68再加一, 價錢唔算平, 但黎到發現都叫做值回票價啦, 因為賣相好好之外份量都好多.塊雞排比想像中巨型得多, 大大塊仲要幾厚下, 而且係即炸仲熱辣辣架! 塊雞排炸到外脆內軟, 肉質都幾嫩滑, 咬落去口感正. 而肉燥味道都正正常常唔差, 撈飯食唔錯. 伴碟仲有涼拌青瓜同埋半隻滷蛋, 整體味道都唔錯, 下次都可以再黎食過.
Dinner