2024-06-17 164 views
前幾天和同事到沙田銀城的「茶木」用餐午膳。首先是古早台式香腸肉燥飯,使用特色的台灣香腸原條切片,香腸肉質飽滿甜甜的,搭配肉燥,佐飯一流,簡單而美味。台灣人從小就喜歡這種彈牙爽口的台式香腸。黑醬油雞翅麵,雞翅入味,醬汁恰到好處。另一道餃子蔥油拌麵,麵條彈牙,加上蔥油香,再配上新鮮的芫茜, 夏天吃很清新。紅豆薏仁水這是跟餐配的不用另外加錢, 紅豆和薏米都富含多種維生素和礦物質,對女性的身體健康有很好的調理作用,可以有效改善月經不調、水腫等問題。養生飲品料足實在。小食鹽酥雞酥脆可口,讓人懷念台灣夜市,好想立即放工起程去台灣玩囉✈️。
前幾天和同事到沙田銀城的「茶木」用餐午膳。

台灣人從小就喜歡這種彈牙爽口的台式香腸。

黑醬油雞翅麵,雞翅入味,醬汁恰到好處。

紅豆薏仁水

2024-03-25
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$70 (Lunch)
平時食開,第一次食第一城呢間 發現Menu少好多選擇 嗌咗個紅燒牛肉湯麵,佢個面係有幼條,平時食嘅係粗嘅老細嗌牛面肉,我都係鍾意紅燒牛肉嘅牛腱位滷水拼盤同幅圖唔同,如圖所見佢冇咗牛牛腱同埋牛筋。 total小成四件。!有啲失望因為我哋想食牛,同埋會唔夠用,加多$30.4件總共兩粒嘅流心蛋,有啲留心留心 服務質素嘅話就非常之好,佢哋好貼身,雖然人手唔多 呢個舖頭細 原來喺文華冰室入面我哋搵咗勁耐 我諗成間舖應該都係得六張枱加兩張卡為 卡位就坐得舒服!
老細嗌牛面肉,我都係鍾意紅燒牛肉嘅牛腱位

服務質素嘅話就非常之好,佢哋好貼身,雖然人手唔多

呢個舖頭細 原來喺文華冰室入面我哋搵咗勁耐

我諗成間舖應該都係得六張枱加兩張卡為
卡位就坐得舒服!
Type of Meal
Lunch
2024-03-22 128 views
勁耐冇食個茶木 今日去食個tea第一城分店舖面都幾細叫左 鹽酥雞 滷肉飯+ 蜂蜜柚子茶🍋鹽酥雞係新鮮炸嘅,但係偏乾同埋有D硬,肉既比例冇咁多同較細粒🤏🏻🤏🏻滷肉飯味道正常,飯都粒粒分明蜂蜜柚子茶味道唔錯 夠甜幾好飲👍🏻👍🏻
勁耐冇食個茶木 今日去食個tea
第一城分店舖面都幾細

叫左 鹽酥雞 滷肉飯+ 蜂蜜柚子茶🍋
滷肉飯味道正常,飯都粒粒分明
蜂蜜柚子茶味道唔錯 夠甜幾好飲👍🏻👍🏻
2024-02-18 151 views
原來第一城巳開茶木,今日首試外賣自取,賣相也企理,味道不是太差,我還擔心是否要掉?因點完餐才醒起看食評1) 鹽酥雞飯 @ 正常2) 台腸飯 @ 正常3) 鹽酥排骨 @ 麻麻4) 紅油抄手 @ 麻麻5) 鹵水併盤 @ 正常 ** 但外賣併盤居然無左三款料,所以無緣試到牛是否真的有酸味?6) 黑糖珍珠奶茶 @ 珍珠太淋

1) 鹽酥雞飯 @ 正常
2) 台腸飯 @ 正常
3) 鹽酥排骨 @ 麻麻
4) 紅油抄手 @ 麻麻
5) 鹵水併盤 @ 正常

6) 黑糖珍珠奶茶 @ 珍珠太淋

2024-02-05 137 views
午市套餐 見唔使等位 點知中大伏$7x 一個牛肉麵牛肉酸到不得了,好似飲醋咁唔係變壞,係醃既問題,舊舊都係咁麵得幾條,食唔飽跟餐飲品柚子茶,飲熱水咁職員長期發夢食完要去第二間買野食絕對永不錄用
午市套餐 見唔使等位 點知中大伏
$7x 一個牛肉麵
牛肉酸到不得了,好似飲醋咁
唔係變壞,係醃既問題,舊舊都係咁
麵得幾條,食唔飽
跟餐飲品柚子茶,飲熱水咁
職員長期發夢

食完要去第二間買野食
絕對永不錄用
2024-01-23 97 views
茶木的環境一直是寬敞,悠閒又舒適的環境。細心的服務,和平和的語氣給客人很暖心的感覺。茶木的飲品一向有顏有質,口感一流,台式店里,茶木是一家很受自己喜歡和收藏的店。套餐的搭配也很別緻,好容易找到合適自己的餐飲。每次停留於可愛的茶木,和愛人一起度過慢時光,慢聊我們喜歡的話題,我喜歡他把我的手捂暖的熱熱的,配上餐飲,兩個人,舒舒服服的度過樸實無華的一刻。
2024-01-22
$62 (Tea)
茶木‧台式休閒餐廳位於沙田第一城,專注於台灣料理的提供。他們的台式腸肉操飯和台式牛肉麵可說是合格水平,能夠滿足喜愛台式腸的我。腸肉操飯的肉質鮮嫩多汁,搭配著香氣撲鼻的米飯,味道相當不錯。而台式牛肉麵的湯頭濃郁,牛肉軟嫩入味,不禁讓人回味無窮。然而,除了這兩道招牌菜之外,其他的食品表現就一般了。品嚐過他們的其他菜式後,我感到有些失望。這些菜色缺乏獨特的味道,且在味道上並沒有給我留下深刻的印象。另外,這家餐廳的座位數量有些不足夠。在繁忙的用餐時間,往往需要等待一段時間才能找到座位。這對於有限的用餐時間的顧客來說可能是一個不太方便的因素。此外,他們的飲品價格偏高,而且品質並不盡如人意。我點了一杯他們的士多啤莉沙冰及黑糖冬瓜茶(少甜),但卻感到失望。黑糖冬瓜茶太甜,士多啤莉沙冰味道也不夠濃郁,讓人有些遺憾。總括而言,茶木‧台式休閒餐廳的台式腸肉操飯和台式牛肉麵可圈可點,但其他菜品的表現就一般。座位數量不足以應對繁忙時段的客流量,而且飲品的價格較高且品質不盡如人意。如果你對台灣料理有特別的喜好,可以一試,但可能需要對其他菜品和飲品保持一些謹慎。
台式腸肉操飯

台式牛肉麵
2023-09-03
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
台式腸肉操飯
台式牛肉麵
2023-05-14 449 views
今次去第一城見到有間新開,做外賣為主嘅茶木,今日aim食甜品,平時食開厚多士,今日見到menu有牛角包窩夫,就入去試下!有3隻味揀,士多啤梨,朱古力,抹茶。我今次揀左士多啤梨同朱古力。等左10分鐘左右,有得食Lu!估唔到又幾好食!唔會太甜,牛角包窩夫熱辣辣,好鬆軟,好食!下次再黎試下佢其他野食。不過都因為呢間係做外賣為主,佢啲碟就算你係堂食都係會用紙盒,呢度扣左少少分,唔夠環保。不過除左呢樣,其他都ok ,可以encore。
2023-04-06 354 views
喺附近做完按摩食埋個晚餐先返屋企。行咗嚟呢邊。喺隔離間敏華揀唔到啱食嘅,唯有又食一次茶木。上個禮拜先喺第二度食完。呢度就唔同啲得少少枱櫈俾人坐同埋要落咗單先坐係位。另外見到佢有晚餐套餐,其他茶木分店應該冇。咁我就落咗一個一人餐叫鹽酥雞小食跟住主菜叫咗香菇肉操拌麵,飲品我望黎望去我都係淨係想飲芒果沙冰。咁我比完錢坐低之後得返一張枱。唯有坐低。坐低之後發現該環境有一浸味好似一種藥味,有病嘅人嗰種味。全程用膳都要忍住呢種臭味。嘢食嚟到喇。食落發現個質素真係差好多。首先份鹽酥雞小食冇乜肉食嘅,佢擺好多說碎喺入邊。跟住個芒果沙冰都好差。同我第度飲嘅唔同囉,佢唔creamy同埋冇乜芒果味,啲碎冰粒比較大粒,只能夠話佢真係芒果 沙 冰。黃色芒果味碎冰。最嚴重都係我用膳嗰陣聞到嗰浸病味,搞到我食咩都係嗰隻味。🤮老老實實去其他分店食無咁嬲。

最嚴重都係我用膳嗰陣聞到嗰浸病味,搞到我食咩都係嗰隻味。🤮

老老實實去其他分店食無咁嬲。
2022-11-24 713 views
住在第一城這麼久前幾日發現有茶木新開業今日同朋友一起來吃個飯位置就在敏華隔壁其實是和敏華合併了間店鋪整體來說不錯的和朋友下午茶傾下都ok味道中規中矩,都不錯的支持一下!
豬軟骨椒麻拌面
紅油抄手8個大份