2022-08-17 1131 views
舒適方便美味的茶餐廳吃過好早餐開始今天的工作, 今天忽然走走這條後街見到這間茶餐廳, 裏面都好多人喎,應該唔錯就入去試下啦。 入到去找好位置坐後好快便有人落單, 落單後亦好快出到電腦單, 想齊整個餐都不用五分鐘, 真係啱曬個食早餐嘅節奏。 點了煎雙太陽蛋, 蛋味濃配以油香真係好味啦。 另外五香肉丁公仔麵, 正常嘅水準,味道很不錯呀。 還有果占多, 這個就略嫌果占不夠多了。 老公點了雪菜肉絲米, 這個極力推薦,他的米粉爽口彈牙,而且份量很足, 落少少辣椒油,倍添惹味。 熱啡好味, 值得推介,熱華田 就比較淡口, 沒有落糖情況下已經很甜了。 但整體成間餐廳,仍是會值得推介,喺附近搵食嘅朋友可以試試呀!
舒適方便美味的茶餐廳

2021-11-08 957 views
這是一家好低調的‘小廚’,在西灣河街起點不遠處,街邊小花園旁…時常路過但並沒有關注過它.今日,實在想不起晚餐食乜嘢,突然記起那家‘小廚’…印象中那裡總是靜靜的,一定有吉位!果然,今晚18:30,我哋(3人)係第一批客人,入座舒服的卡位😀,雖然有7-8種set好的晚餐,但我哋仍然睇menu叫餸,簡簡單單三樣:1)椒鹽鮮魷 HKD88.- (+12=客飯+例湯+熱飲)魷魚🦑很新鮮,應該裹了鹹蛋黃過油,椒鹽味被鹹蛋黃味搶左,但也非常惹味!very good👍2)咕嚕蝦球 HKD88.- (+12=客飯+例湯+熱飲)哩個餸唔似茶餐廳的作品,虎蝦size,+新鮮菠蘿/洋蔥/青椒/茄汁,完美配合,色香味俱全👍3)枝竹豆腐魚腩煲 HKD68.-有小小建議:如果加D豉油,豆腐再煎耐D,就更完美lar😂買單,人均HKD90.- ,海鮮晚餐,I like it!

1)椒鹽鮮魷 HKD88.- (+12=客飯+例湯+熱飲)
椒鹽鮮魷

2)咕嚕蝦球 HKD88.- (+12=客飯+例湯+熱飲)
咕嚕蝦球

3)枝竹豆腐魚腩煲 HKD68.-
有小小建議:如果加D豉油,豆腐再煎耐D,就更完美lar😂
枝竹豆腐魚腩煲

買單,人均HKD90.- ,海鮮晚餐,I like it!
2021-11-07
$90 (Dinner)
椒鹽鮮魷
咕嚕蝦球
枝竹豆腐魚腩煲
今時今日$43下午茶你會買乜?我多數會揀大x樂同大x活,因為價錢平同穩穩陣陣。不過今日貪新鮮,試咗這間茶餐廳,就這樣中伏了。佢將雞髀炸薯條放喺下午茶1號餐,以為應該夠穩陣啦,點知真係出咗事。隻雞髀除咗啲骨食得之外,成隻雞脾D肉炸到又乾又鞋又硬,雞皮似咬緊啲菲林膠片咁。薯條食咗幾條棄食,奶茶都係飲咗一半。不過亦有值得一讚的地方,就係店員肯換過其他食物俾你,不過避免加料,當用$43買咗杯凍奶茶飲就算。

TakeAway
2020-12-12 838 views
年尾公司清假,加上晚市禁堂食,中午和家人出外享受一下寧靜的午膳,來到一間開業不久的新餐廳,雖然我們三人要隔著膠板坐,但不失雅興。我們點了兩個午餐,一碟是俄國牛肉飯,另一碟是日式青芥雞扒腸仔飯。第一是份量頗多,我們是兩大一細,絕對吃得很飽。第二是味道一流,俄國牛肉的汁剛剛好,不太甜也不太酸,好味,下次必定再食;兩大塊鷄扒煎得皮脆肉嫩,青芥汁有少少青芥味但不辣。今日例湯是紅蘿蔔豬骨粟米湯,眼見碗內食材,非常足料,夠火候,飲完想再飲多碗😝。最後以這種的食物及服務質素,這個價錢絕對是非常相宜。總括來說,這一餐性價比很高,下次一定再來幫襯。

2020-12-11