2016-12-31 414 views
一個正常人,係街一日無可能唔買野飲珍珠奶茶既發明真係俾我地呢d唔鐘意飲太甜野既大一種幸福呢間店既珍珠有口感,珍珠份量不會太多,有時太多就會有種討厭感,飲來飲去都仲係珍珠,而呢一間無呢個問題但有另一個問係太多碎冰,所以碎冰,珍珠,奶奶同時入口有種不知所措。對我來講少甜剛剛好。排隊購買是常識啊!
一個正常人,係街一日無可能唔買野飲
珍珠奶茶既發明真係俾我地呢d唔鐘意飲太甜野既大一種幸福
對我來講少甜剛剛好。
排隊購買是常識啊!
2016-12-26 267 views
叫左杯珍珠鮮奶綠,叫左小甜,落左又唔覆一句嗯,幾錢又唔覆下。叫號碼,鬼死禁細聲,比張單距,竟然話不如你講你幾多號啊,又唔指出單放係邊,態度十分之惡劣,仲要杯野無落糖,茶味無,奶味都無,只有珍珠甜到好似食砂糖禁,茶筒又係前所未見既骯髒未,試過禁難飲既台式飲品。
2016-10-19 474 views
食完晚餐, 心思思想食返個天仁嘅鐵觀音雪糕之前係一試難忘。20大元已經好大個,食到底都有雪糕,冇厄人。有別於抺茶雪糕, 鐵觀音雪糕有種茶味嘅層次, 少少苦澀中透出奶香質地軟滑, 一個人獨吞一個, 都唔過分, 而且冇其他咁膩, 感覺在食緊一杯奶茶個cone 好脆, 無令人失望!
食完晚餐, 心思思想食返個天仁嘅鐵觀音雪糕

個cone 好脆, 無令人失望!
2016-09-07
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$20 (Last Night Supper)
  • 鐵觀音雪糕
平時經過天仁都想試下佢哋啲茶味雪糕,但次次都勁多人排隊。難得今晚經過唔駛排,就買咗杯鐵觀音冰淇淋(抹茶味同阿薩姆味都賣晒),味道幾得意,真係有鐵觀音味,不過太甜,似食緊珍珠奶茶雪糕,而且好快溶,食過一次就夠。
鐵觀音冰淇淋
2016-08-24
Type of Meal
Other
有一段時間沒來,今日陪澳洲好友掃完街太熱想要食就帶佢試下喇。。。鐵觀音雪糕20價性比高茶味又濃,她說也沒試過,好少咁早去食雪糕呀,原來十一點多先開呀,今天唧得幾高也深入筒內,但天气太熱太快溶喇,二人唯有乖乖站門外立食,不過即使咁但都溶到成手係,食到無曬儀態。
鐵觀音雪糕20
$20 (Other)
2016-07-11 355 views
天仁喫茶趣最近係旺角東站都開左分店,一出火車站非常就腳就買左杯!洛神冰茶酸澀又帶小小香甜,味道似山楂,夠哂生津解渴!味道係唔錯既,但質素同口感非常差!!!!!洛神冰茶未飲時已經見到面層非常多泡,飲到後尾約1/10既時候更加係全部都係泡泡,飲唔到d茶~
洛神冰茶酸澀又帶小小香甜,味道似山楂,夠哂生津解渴!
味道係唔錯既,但質素同口感非常差!!!!!
2016-07-07 242 views
店鋪位於旺角火車站,下午人流不多,放工時間爆滿,以前是另一家手搖杯店。天仁茶業,創始於台灣,以前旅行社到台灣很愛到此店買茶當做其中一個行程,現在以手機搖杯形式流傳到香港,茶葉的質數應該能有保證。來了這家店2次,海報寫著冰淇淋都是沒供應。以前在別家吃過鐵觀音口味的,有茶味,軟度雖比不上雪糕車,質地也算軟滑,價錢不算貴,$20。鮮奶珍珠奶茶$21是次叫了鮮奶珍珠奶茶,少冰。寫著是皇牌推薦。喝下去,奶味是足夠的,而且喝得出來不是奶精。但茶業自居的茶味不夠足,被奶味蓋過了,珍珠帶有甜味,有咬勁,看來下次叫普通的珍珠奶菜看來比較好。而上一次喝的蜂蜜茶比較好喝,以蜂蜜的香氣為主,茶味也足夠。服務員態度一般,旁邊有茶葉出售,但匆忙的鐵路站不會是品茶的好地方,真要買這家的茶,應該會去別家能靜心品嚐的地方。

來了這家店2次,海報寫著冰淇淋都是沒供應。

鮮奶珍珠奶茶$21
鮮奶珍珠奶茶

2016-07-05
Waiting Time
2 Minutes (TakeAway)
$21 (Tea)
  • 蜂蜜紅茶
一直想試,終於有機會試到!而家$20 一杯!平左定貴左呢?大大杯,有成4-5 轉! 係呢個30幾度高溫嘅天氣,都依然夠凍唔會好快一路食一路溶味道非常清香,有茶味但係唔甜!好高境界!無咩奶味,食食下覺得有點雪芭feel 添!但係我就真係食唔出係咪真係鐵觀音喇,始終飲係會容易分啲嘅脆筒都夠脆,似係一般窩夫皮而家M當當抹茶新地筒都要$5,呢杯大大杯天仁茗茶出品,鐵觀音$20 一杯都抵食呀
一直想試,終於有機會試到!
而家$20 一杯!平左定貴左呢?

唔會好快一路食一路溶

味道非常清香,有茶味但係唔甜!好高境界!

脆筒都夠脆,似係一般窩夫皮

鐵觀音霜淇淋
$20 (Tea)
鐵觀音霜淇淋
2016-06-22 215 views
好熱真係好熱,行到身水身汗,唔買黎飲都唔得呀,所以又叫左我至愛珍珠奶茶茶香,奶滑,最愛咬佢地既珍珠,唔太細粒又唔會太大粒,剛剛好,又夠煙un,好有咬口叫左少冰少甜,甜度剛剛好
叫左少冰少甜,甜度剛剛好
2016-06-19
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$19 (Tea)
2016-06-13 185 views
行經旺角火車站見倒間愈開愈多嘅天仁茗茶,朋友話未試過,就陪佢試下啦。我點的是熱香芋鮮奶綠,要求標準甜。25蚊都叫合理嘅,因為份量是大size,熱熱的,飲落每啖都有細細粒芋頭,但成杯味道好淡,無咩香芋味,更加無咩奶味,我差啲以為自己叫左無糖。朋友叫的是凍珍珠鮮奶綠,21蚊,綠茶味好濃,啖啖都有珍珠,而且夠甜,好餘過我嗰杯。
香芋鮮奶綠及冰珍珠鮮奶綠

2016-06-12
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2016-05-08 197 views
叫左抹茶latte加珍珠。先講珍珠,d珍珠好難吸上黎,飲料飲完先發覺原來d珍珠系個底度癡埋曬一齊。唔只甘,d珍珠好明顯系未煮得夠諗,個心仲系硬硬地。再講飲料,抹茶latte系ok嘅,抹茶同綠茶的分別都飲得出。

2016-05-05
Waiting Time
3 Minutes (TakeAway)
2016-04-05 191 views
聽朋友講哩道既雪糕好好味! 因為唔係間間天仁都有得賣雪糕!見到更係即刻唔執輸啦今次叫左鐵觀音雪糕! 都幾期待!因為本身我好鐘意飲茶! 朋友又話茶味重! 都幾大杯! 食落...覺得有D覺得中伏既!食落都幾滑其實! 又夠結實! 但係鐵觀音味就不重...我食唔到有茶既味道!而只有雪糕的甜甜味...佢味道同質地都唔錯架! 只係沒有茶味而己!
聽朋友講哩道既雪糕好好味!
因為唔係間間天仁都有得賣雪糕!
見到更係即刻唔執輸啦
今次叫左鐵觀音雪糕! 都幾期待!
因為本身我好鐘意飲茶! 朋友又話茶味重!
都幾大杯!
食落...覺得有D覺得中伏既!
食落都幾滑其實! 又夠結實!
但係鐵觀音味就不重...我食唔到有茶既味道!
而只有雪糕的甜甜味...
佢味道同質地都唔錯架! 只係沒有茶味而己!

2016-04-02
2016-01-13 325 views
朋友介紹宜間茶味雪糕好出名一聽到茶味雪糕…最多都只會想起綠茶雪糕!估唔到雪糕都可以有咁中式!!鐵觀音軟雪糕真係聞所未聞!!!$20大大杯,雪糕份量之多多到成個筒都係!!!最後一啖唔會只吃到乾爭爭既雪糕筒,抵讚!!!!雪糕質地幼滑,入口即溶,濃郁既茶味隨之而散滿口腔中!!!茶味香濃,有少少甘甘甜甜既味道,回味無窮!
朋友介紹宜間茶味雪糕好出名
一聽到茶味雪糕…最多都只會想起綠茶雪糕!
估唔到雪糕都可以有咁中式!!
鐵觀音軟雪糕
鐵觀音軟雪糕真係聞所未聞!!!
$20大大杯,雪糕份量之多多到成個筒都係!!!
最後一啖唔會只吃到乾爭爭既雪糕筒,抵讚!!!!
雪糕質地幼滑,入口即溶,濃郁既茶味隨之而散滿口腔中!!!
茶味香濃,有少少甘甘甜甜既味道,回味無窮!
2016-01-09
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2016-01-06 240 views
成日經過見到個個拎住一個綠茶雪糕,仲要係無論男女,所以想食好耐了,呢兩日想買,售罄。今晚又去問,睇下有無,點知原來紅茶同綠茶味係交替出,激氣得濟,照試:鐵觀音味20好大個的一個,好抵食囉,唔怪得咁多人買啦!雪糕茶味濃郁,真材實料,十分好味,香軟幼滑,大愛,一試難忘,無試錯!紅茶味22一人食完一個後唔抵得,又買賣呢隻味黎試。伊!都好好食喔呢個,似奶茶咁既味,好香奶味,口感滑溜,價位低,又大個,很出色,奶茶味不能錯過!兩個筒都好脆,但可以做得更香的,因為味道相對淡點!
鐵觀音味20
紅茶味22

兩個筒都好脆,但可以做得更香的,因為味道相對淡點!
2016-01-06
$22 (Last Night Supper)
今日放工要去上堂,在旺角東火車站一出就見到天仁茗茶,於是就買了一杯珍珠鮮奶綠($21)上堂飲了。黑珍珠十分煙韌,份量都很多。珍珠鮮奶綠的奶味很重,綠茶味比較少。可能是「如果太多牛奶味,綠茶味又無定企」。不過,個人都喜歡奶味較重的茶類飲品,整體還不錯。另外,鋪頭還有售賣其他茶包飲品,價錢都十分相宜。
珍珠鮮奶綠
另外,鋪頭還有售賣其他茶包飲品,價錢都十分相宜。
2015-11-12
珍珠鮮奶綠