2024-08-27 228 views
自從泰皇普密蓬登基之後,我好似食少咗泰菜,個原因就係...只系咁啱啫。 九龍城嗰啲好正宗又好味,但係店鋪太細啦,坐得有啲唔舒服。所以今次特登嚟到呢一間對方好大,座位好有特色,好似鳥籠咁嘅泰國餐廳。 🍖首先一定係叫生蝦,因為呢樣嘢簡單得嚟可以即時測試到餐廳嘅水準,唔好嘅餐廳,會有雪藏味,會完全冇鮮味,甚至啲肉會有梅梅哋嘅感覺。但呢度就係合格以上,未點醬嘅蝦肉,爽脆得嚟,蝦味夠,而且帶有鹹香,配埋個醬汁,醒胃又冰涼。 🍖馬拉盞炒椰菜苗,其實好考功夫,椰菜苗本身係要煮得比較耐,如果唔係會太硬,但係又唔好煮得太耐,因為要保持佢嘅鮮綠色同埋爽既口感,呢位師傅就做得到啦! 🍖然後就係咖喱海鮮,呢個咖喱醬唔會辣,顏色一流,好sharp而且充滿椰香味,所以用嚟帶出炸嘢嘅味道系最夾。裏面有炸軟殼蟹同埋炸蝦。軟殼蟹唔使講,本身佢嘅質地就係好適合酥炸嘅處理,炸到脹卜卜,成隻放入口,一啲都唔使lur骨,但估唔到連隻蝦都系,佢又唔係deep fried,但係成個殼,我就咁咬就咁食,竟然都食到軟殼蟹嘅口感,你話神唔神奇? 🍖最後就係鱸魚,個湯同香料真係好重要,大量嘅香草,配合埋肉碎,帶出魚嘅嫩滑,而最正系墊底嘅旺

🍖最後就係鱸魚,個湯同香料真係好重要,大量嘅香草,配合埋肉碎,帶出魚嘅嫩滑,而最正系墊底嘅旺菜,吸曬啲味,又夠軟腍。

呢度嘅一個特點就係,我估佢係pet friendly,俾你睇吓隻貓仔幾得意,仲有人帶狗去添!而且呢度又系一個雀會,打麻雀嗰種,都算係另類嘅寵物呀!

2024-08-27 154 views
喺淘大商場行完街發現咗一間好大嘅泰國餐廳,價錢同質素都唔錯,而且食物份量都幾大份,幾抵食。座位相當闊落,啱晒一大班一齊食飯。鮮蝦炒金邊粉覺得比出面餐廳,呢度做得特別大份!用咗雞蛋絲網佈封面,下面包住好多金邊粉!呢到嘅產品澱粉調味偏甜,冇咁酸,而且都炒得好香,側邊仲有啲花生碎,鐘意食花生嘅可加埋食,金邊份量都多,抵食。泰式海鮮粉絲沙律其他泰國餐廳未必有呢款沙律,粉絲應該用咗蒜蓉炒香,仲暖暖地,配合唔同嘅海鮮,例如鮮魷魚圈,青口,口感同味道都好豐富。冬陰原隻大蝦海鮮湯成煲冬陰功湯上,都幾大份,店員即時點著火油膏,煲滾食用,入邊都有幾隻大蝦!冬陰功湯底椰汁味同甜味比較突出,唔會好酸,味道都好濃郁。青咖哩配雞肉同薄餅加$30有薄餅或者蒜蓉包,我哋就揀咗個薄餅,同樣地個份量真係幾大下!薄餅都有好多塊,而青咖喱都好大碟,雞塊都好多,青咖喱唔會好辣,椰味重,啲雞都好滑。泰式椰絲糕好爽口清新嘅甜品,一份有成五六件都幾抵食。餐廳店員都好熱情招待,有緣嘅話仲可以見到兩隻貓店長喺度巡邏haha

座位相當闊落,啱晒一大班一齊食飯。

鮮蝦炒金邊粉

泰式海鮮粉絲沙律

冬陰原隻大蝦海鮮湯

青咖哩配雞肉同薄餅

泰式椰絲糕
好爽口清新嘅甜品,一份有成五六件都幾抵食。

2024-08-16
2024-08-26 160 views
所有菜式全由泰籍師傅主理的正宗泰國菜🇹🇭菜式以傳統泰國菜為主👨‍🍳環境舒適寫意,令人仿如置身泰國的感覺😃串燒用醬汁先醃過再烤🍢外脆內嫩,配濃郁沙嗲醬,神級惹味🥹炸蝦餅炸得呈金黃色🔥配上酸酸甜甜的泰式醬汁,香脆又可口😋農夫包盛著咖哩軟殼蟹🦀咖哩椰香惹味🥥軟殼蟹則酥炸的方式處理🔥外層酥脆,內裡鮮嫩,令人食指大動🤩胡椒蝦份量好多,蝦肉鮮嫩彈牙🦐胡椒大大提升了蝦的鮮甜味道,香辣惹味😁
所有菜式全由泰籍師傅主理的正宗泰國菜🇹🇭
菜式以傳統泰國菜為主👨‍🍳
環境舒適寫意,令人仿如置身泰國的感覺😃

串燒用醬汁先醃過再烤🍢
外脆內嫩,配濃郁沙嗲醬,神級惹味🥹
炸蝦餅炸得呈金黃色🔥
配上酸酸甜甜的泰式醬汁,香脆又可口😋

農夫包盛著咖哩軟殼蟹🦀
咖哩椰香惹味🥥
軟殼蟹則酥炸的方式處理🔥
外層酥脆,內裡鮮嫩,令人食指大動🤩

胡椒蝦份量好多,蝦肉鮮嫩彈牙🦐
胡椒大大提升了蝦的鮮甜味道,香辣惹味😁
  • 沙嗲串燒拼盤
  • 泰式炸蝦餅
  • 泰皇咖喱軟殼蟹釀巨型麵包
  • 黑胡椒爆炒檸檬虎蝦
2024-08-26 174 views
又是慶祝生日餐,相約在九龍灣淘大花園,本以為地方不好找,誰知就在佐敦谷游泳池🏊旁邊,地鐵巴士都到,大大的招牌,遠遠就看到了。好朋友住這區,講究飲食的她自然會揀最好的。餐廳很大,裝修好特別,有個大鳥🐦籠,有兩只公關貓🐱行來行去,還有戶外座位,是動物友善餐廳,真好,可以和小動物一起享受美食。🐩🐱🐦識飲識食的好友負責點菜,樣樣精彩,味味佳餚。1️⃣鮮蝦金柚伴沙律🍊🥬🥒🌶🧄🦐鮮香的泰國柚子肉,大塊多汁香甜,香蒜香葉香菜,還有很多新鮮沙律菜,幾只鮮蝦爽脆鮮美,少少黑椒檸檬汁調味,吃得胃口大開。🥳🥳2️⃣明爐檸檬蒸烏頭🍋🍋🐟片片青檸鋪在烏頭魚🐠上,點火🔥煮滾,馬上散發出誘人的香味。烏頭魚多肉少骨,加上用檸檬煮,很快清理完畢。😋😋3️⃣泰皇咖哩軟殼蟹釀巨型麵包🦀🍞哇⊙∀⊙!,賣相好誇張,麵包好似蓮花座打開,炸香軟殼蟹放在中間,淋上淡咖哩醬汁,看到就開心❤。4️⃣蒜蓉炒芥蘭🥬🥬🧄翠綠的芥蘭用蒜蓉炒香,灑上金蒜,還加些粟米心,非常清香爽甜,吃泰菜絕不能錯過。👍👍最後飲番杯凍鹹檸七,圓滿了。🥳🥳

餐廳很大,裝修好特別,

有個大鳥🐦籠,有兩只公關貓🐱行來行去,還有戶外座位,

是動物友善餐廳,真好,可以和小動物一起享受美食。🐩🐱🐦
識飲識食的好友負責點菜,樣樣精彩,味味佳餚。

1️⃣鮮蝦金柚伴沙律🍊🥬🥒🌶🧄🦐
鮮香的泰國柚子肉,

2️⃣明爐檸檬蒸烏頭🍋🍋🐟

加上用檸檬煮,很快清理完畢。😋😋
3️⃣泰皇咖哩軟殼蟹釀巨型麵包🦀🍞

4️⃣蒜蓉炒芥蘭🥬🥬🧄

最後飲番杯凍鹹檸七,圓滿了。🥳🥳

店名/Shop Name:泰Cool (九龍灣)地址/ Adresss: 九龍灣牛頭角道77號淘大商場4期地下F229-240號舖種類/Type:泰國菜推介/Recommend:泰王咖喱雙拼兩隻軟殼蟹加兩隻大蝦人均價錢:$250店舖環境:深色嘅背景配上鮮黃色嘅椅子非常明快嘅設計,中間貯糧裝飾成大樹,座位坐得非常舒適交通:九龍灣地鐵站往淘大商場方向行大概5分鐘上菜速度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務態度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️食物口味:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️泰式炸蝦餅 $78香脆可口、嚼勁十足,蝦肉飽滿鮮美,配以泰式香料調味,酥脆外皮下是香濃入味的內餡。是泰國小吃的經典代表。青木瓜沙律 $68爽脆多汁的青木瓜,搭配酸甜可口的檸檬汁與香料醬料,清新爽口,清爽解膩,是夏日消暑佳品。炭燒豬頸肉 $78肉質鮮嫩多汁,表層微焦香,透著一股煙燻香氣,肉汁在口中化開。泰王咖喱雙拼兩隻軟殼蟹加兩隻大蝦 $188鮮嫩多汁的軟殼蟹與肥美大蝦,浸泡在香濃濃的泰式咖喱汁中,交織出麻辣鮮甜的美妙滋味,最正嘅係佢一啲都唔辣,小朋友都可以一齊食,點麵包或者薄餅超正鹹檸檬七喜 $28酸甜鹹味交織,清新爽口,解暑消脂。
店名/Shop Name:泰Cool (九龍灣)
種類/Type:泰國菜

青木瓜沙律 $68

炭燒豬頸肉 $78
泰王咖喱雙拼兩隻軟殼蟹加兩隻大蝦 $188

鹹檸檬七喜 $28
酸甜鹹味交織,清新爽口,解暑消脂。
  • 泰王咖喱雙拼兩隻軟殼蟹加兩隻大蝦
2024-08-21 226 views
泰Cool 九龍灣牛頭角道77號淘大商場4期地下F229-240號舖裏面嘅範圍好大 再入面就係娛樂打麻雀嘅地方食完嘢入去激戰一番 OK!打完牌再出嚟食返餐好又得 無論輸贏 食咗先講總共飲咗兩個椰青 好清甜 記得唔好嘥咗啲椰青肉泰式生蝦刺身(10隻) $98喺冰上面用一層保鮮紙隔住乾淨又衛生辣椒粒,蒜蓉粒必備 配上生蝦酸辣醬汁足足10隻 生蝦會食上癮haha炭燒大蝦(4隻) $128大隻蝦肉 乾燒脆皮蝦殼雖然等嘅時間係耐啲 慢工出細活炭燒牛柳粒 $88呢款牛柳粒相對開胃 用沙律菜青瓜作底牛肉油脂豐富 每口都有清爽青瓜中和返
泰Cool
九龍灣牛頭角道77號淘大商場4期地下F229-240號舖

裏面嘅範圍好大 再入面就係娛樂打麻雀嘅地方
食完嘢入去激戰一番 OK!
打完牌再出嚟食返餐好又得 無論輸贏 食咗先講
總共飲咗兩個椰青 好清甜 記得唔好嘥咗啲椰青肉

泰式生蝦刺身(10隻) $98
喺冰上面用一層保鮮紙隔住乾淨又衛生
辣椒粒,蒜蓉粒必備 配上生蝦酸辣醬汁
足足10隻 生蝦會食上癮haha

炭燒大蝦(4隻) $128
大隻蝦肉 乾燒脆皮蝦殼
雖然等嘅時間係耐啲 慢工出細活

炭燒牛柳粒 $88
呢款牛柳粒相對開胃 用沙律菜青瓜作底
牛肉油脂豐富 每口都有清爽青瓜中和返
好耐冇去淘大花園了,今晚去左個邊食飯,呢間泰cool,非常好。地方又大,裝潢優美,充滿泰國色彩,坐位又舒服,是籠雀sofa設計。我同朋友點了香芒蟹肉炒飯,鐵板蠔仔蛋,泰式明爐烏頭,飲品點了三色冰同菠蘿沙冰,全部都非常出色,大大碟食到勁飽啊。先來香芒蟹肉炒飯,芒果很鮮甜美味,炒到粒粒分明,蟹肉料多,好食。鐵板蠔仔蛋,很抵食啊,好大碟,蛋入面有好多蠔,啖啖都食到,配埋辣醬,很惹味,底嘅芽菜都好好食,吸晒精華,全碟清晒,好食。泰式明爐烏頭,同平時食嘅泰式菜一樣正宗,酸酸辣辣很醒胃,湯底有肉碎,茹等好食,加了很多配料令到味道豐富,魚新鮮鮮甜,喜歡佢比多碗湯,可以邊食加埋湯食勁正啊。飲品大大杯,非常高身的杯呀,哈哈,菠蘿沙冰菠蘿味濃,三色冰都又抵又好飲,整體好食,環境又好,推介。

2024-08-20 162 views
太耐無食泰國菜,今日放工早,終於有時間約到朋友一起去食泰國菜,餐廳好大間,員工既服務態度非常友善👍👍👍,食物質素高,而且好抵食👍👍👍小食拼盤———食物好豐富(春卷、魚餅、蝦餅、雞翼),全部都係我鍾意食既😋,春卷炸得好脆,入面餡料非常飽滿,配合泰式辣椒醬非常好味👍魚餅同蝦餅都好彈牙,食得出好濃既魚味同蝦味,好正,必食之一😍泰式炸蝦片———超級鍾意食,超級大包+抵食,好貼心既服務。可以比客人食幾多倒幾多落個食物籃內,倒唔嗮再用密封袋密封,避免D蝦片因放得太耐而唔再脆既情況,非常欣賞,可以令我地成餐飯都食到好脆又大塊又好味既蝦片,而且咁大包蝦片只需$28,真係超級抵食,下次一定會再食過😍😍😍😍😍青咖喱雞肉———青咖喱味濃,加$30可以加購薄餅,薄餅新鮮出爐,外皮好酥,沾上青咖喱汁食好好味😋鮮蝦炒金邊粉———擺盤好靚,打卡一流,鮮蝦超大隻,金邊粉&鮮蝦一起炒得超入味,泰國菜必食之一❤️椰青———好新鮮好大個,椰汁水超清甜,椰肉好好味,炎熱夏天飲一啖清涼既椰汁水超級滿足。

2024-08-17 151 views
谁说香港的美食都在旺角和尖沙咀?这家位于观塘区(九龙湾)的泰国料理照样打把泰国菜做的出神入化!可以说是近期我去过所有泰国饭馆里的天花板!他们家的装修超级用心,不仅泰国风格十足,而且还很有丛林风味,吧台和卡座的设计也是别出心裁,让人眼前一亮!当然,作为泰国菜的天花板,他们家的味道可以说是无可挑剔!🥩地道火山排骨作为泰国菜的扛把子,他们家的火山排骨酸甜可口,肉质软烂,入口即化,最重要的是汤汁吃起来也超级爽口,强推!🐷泰式猪手一别于传统的泰国猪手,他们家啊这道猪手软软糯糯,吃起来不会觉得腻,配上甜酸酱简直不要太绝!喜欢啃大猪蹄的姐妹们一定不要错过!🐔泰式烧鸡你以为这是普普通通的烧鸡嘛?no!no!no!那你就大错特错了,他们家的烧鸡吃起来口感和普通的烧鸡截然不同,不仅不会柴,而且非常juciy,平常K家爱好者一定不能错过!这家泰国菜馆真的可以说是非常high level了,小伙伴们有机会一定要去试一试哦!
🥩地道火山排骨
🐷泰式猪手
🐔泰式烧鸡
啱啱泰國回港隔日就想回味下D泰菜,諗起成日行淘大會經過泰COOL,入嚟試下先,可能時間早有位,待應叫我地自己揀位,見店內裝修幾特別,有個好似雀籠既二人位就坐低咗,自已掃碼落單,方便!先點了小食拼盤,有我最鍾意既蝦餅,好味,夠厚身大件,仲有春卷唔錯,魚餅、雞翼每樣食物有四件,成個拼盤好足料全部都大大件,讚!點個泰式生蝦刺身,一碟有十隻,都夠新鮮,再叫埋個泰式香草爆炒肉碎生菜包,又係份量足,好大碟,配上生菜真係好夾,有泰國風味,最後點了二柸飲品,先嚟一柸香桃青蘋果冰茶,之後嚟一柸碟豆花特飲,好靚,啱晒打卡,仲要係好飲!仲有見到隔離食緊個排骨,賣相唔錯,下次要試吓,有機會會再嚟幫襯,臨走仲見到貓店長,勁乖乖又可愛可以不停比人拍照!
好耐冇食泰國野 同老公揀左呢間佢公司附近既泰國菜餐廳😎呢間泰cool喺其他地方都有分店位置喺淘大商場4期 近佐敦谷游泳池對面估唔到仲有得睇波同打麻雀🀄️呢個鮮蝦金柚伴沙律 我超鐘意佢酸酸甜甜的醬汁 金柚好多汁 作為前菜好開胃 我清左成碟🤭原隻菠蘿海鮮炒飯見到其他食評話好淡味 反正老公好鐘意 因為其他菜式都係濃味 有呢個淡口味既炒飯就岩岩好!而且仲要好足料 一d都唔孤寒~馬拉盞炒椰菜苗火侯同調味都岩岩好 唔會死咸沙嗲串燒拼盤甜品泰式椰絲糕 好清新 食到椰青肉整體呢泰國餐廳食物都唔錯 環境舒適 上菜速度都超快 真係唔明點解咁多負評🙈食到最後發現原來有兩隻可愛親人既貓店長 我同老公都係貓痴 有貓店長既餐廳一定大力支持!下次一定要坐貓咪皇位先得啦😍十分盡責既貓店長 監督職員傳菜😂😂

位置喺淘大商場4期 近佐敦谷游泳池對面

2024-08-13
  • 鮮蝦金柚伴沙律
  • 原隻菠蘿海鮮炒飯
2024-08-15 133 views
今晚在淘大行街,食完晚餐就響淘大食,我們揀左泰Cool食泰國菜,睇menu見泰式咖喱雙拼好吸引,有兩隻蝦、兩隻軟殼蟹,+ $30仲蒜蓉包或者薄餅,我哋就揀咗蒜蓉包,上嚟有五片蒜蓉包,兩個人夠晒食。咖喱好出色,就算白飯都一定好餸得飯,我同個friend 都覺得好值得叫。另外,我哋仲叫左椰汁雞湯,呢個椰汁雞湯好惹味,有香茅、洋蔥、雞肉,上果時有個火熱住,保持温度。我們再加咗個香芒蟹肉炒飯,呢個炒飯唔係乾身既炒飯,濕濕地既炒飯,蟹肉係鋪左在飯面。因為用手機落單,我們都係睇一樣先叫一樣,甜品就留到食到八八九九嗰時先最後再追加。最後甜品係芒果糯米飯,present 得靚靚仔仔,有白嘅糯米飯同埋紫糯米,食落都好好美,very nice,作為今餐完美嘅結束。

2024-08-15
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
  • 椰汁雞湯
  • 咖喱軟殼蟹、大蝦
  • 芒果糯米飯
  • 香芒蟹肉炒飯
2024-08-13 123 views
今晚去咗淘大嘅「泰Cool」食晚飯,嚟一趟泰國風味嘅美食之旅!鮮蝦金柚伴沙律清新開胃,金柚嘅酸甜同鮮蝦嘅鮮甜完美結合,令人回味🍤🥗🍋香葉爆炒肉碎伴生菜包,香葉嘅香氣搭配爆炒肉碎,包入生菜包度食,口感酥香又多汁,正!咖喱牛腩釀巨型麵包,牛腩慢煮入味,再配上蓬鬆麵包,一口咬落,香氣四溢!🥟🍞🌶️鮮蝦炒金邊粉,金邊粉爽滑,再加上鮮蝦嘅鮮甜,味道絕對唔平凡!最後,以芒果糯米飯作結,清甜的芒果配上糯米飯,簡直係完美組合!🍚🍤🌶️泰Cool係一個值得一試嘅泰國菜餐廳!食物美味多元,服務又親切,係一個適合與朋友或家人一齊分享美食嘅好去處🍴🌟👍

九龍灣嘅泰Cool,同雀會嚟個crossover,套餐泰式食物連雀鐘都係人均百零蚊有交易!食物單點都係幾十蚊起,絕對超值!Stella Artois 500ml $68青檸七 $28有多款生啤供應,消暑又解辣!另有多款泰式特飲!咖喱牛腩釀巨型麵包 $88巨型麵包塞滿美味嘅咖喱牛腩,連包食份量超大!香葉爆炒肉碎拌生菜包 $88生菜新鮮爽脆,加滿肉碎都唔會淋,啖啖滋味!小食拼盤 $108炸物愛好者必點!有齊蝦餅、魚餅、春卷、同埋雞翼!蒜蓉炒通菜 $68炒得夠香口,唔錯!

Stella Artois 500ml $68
青檸七 $28
有多款生啤供應,消暑又解辣!另有多款泰式特飲!

咖喱牛腩釀巨型麵包 $88
巨型麵包塞滿美味嘅咖喱牛腩,連包食份量超大!

香葉爆炒肉碎拌生菜包 $88
生菜新鮮爽脆,加滿肉碎都唔會淋,啖啖滋味!

小食拼盤 $108
炸物愛好者必點!有齊蝦餅、魚餅、春卷、同埋雞翼!

蒜蓉炒通菜 $68
炒得夠香口,唔錯!
2024-07-10 321 views
朋友表示吃這間泰國菜時,上網看了食評後有點猶豫,但因之前吃過另一分店因此亦有信心試。餐廳很大,環境亦很舒適!午市竟然不用等位!可能因為淘大實在太多餐廳而呢間的位置又較不明顯吧!午市套餐是$58,我們二人都是叫金邊粉!份量剛剛好,湯底亦不鹹不淡!最舒適是可以輕鬆地邊吃邊聊天,不用擔心會被趕。不明白為何網上會有那麼差的食評😅與朋友討論後,決定亦寫食評為餐廳平反。
2024-07-10