2024-08-27 228 views
自從泰皇普密蓬登基之後,我好似食少咗泰菜,個原因就係...只系咁啱啫。 九龍城嗰啲好正宗又好味,但係店鋪太細啦,坐得有啲唔舒服。所以今次特登嚟到呢一間對方好大,座位好有特色,好似鳥籠咁嘅泰國餐廳。 🍖首先一定係叫生蝦,因為呢樣嘢簡單得嚟可以即時測試到餐廳嘅水準,唔好嘅餐廳,會有雪藏味,會完全冇鮮味,甚至啲肉會有梅梅哋嘅感覺。但呢度就係合格以上,未點醬嘅蝦肉,爽脆得嚟,蝦味夠,而且帶有鹹香,配埋個醬汁,醒胃又冰涼。 🍖馬拉盞炒椰菜苗,其實好考功夫,椰菜苗本身係要煮得比較耐,如果唔係會太硬,但係又唔好煮得太耐,因為要保持佢嘅鮮綠色同埋爽既口感,呢位師傅就做得到啦! 🍖然後就係咖喱海鮮,呢個咖喱醬唔會辣,顏色一流,好sharp而且充滿椰香味,所以用嚟帶出炸嘢嘅味道系最夾。裏面有炸軟殼蟹同埋炸蝦。軟殼蟹唔使講,本身佢嘅質地就係好適合酥炸嘅處理,炸到脹卜卜,成隻放入口,一啲都唔使lur骨,但估唔到連隻蝦都系,佢又唔係deep fried,但係成個殼,我就咁咬就咁食,竟然都食到軟殼蟹嘅口感,你話神唔神奇? 🍖最後就係鱸魚,個湯同香料真係好重要,大量嘅香草,配合埋肉碎,帶出魚嘅嫩滑,而最正系墊底嘅旺

🍖最後就係鱸魚,個湯同香料真係好重要,大量嘅香草,配合埋肉碎,帶出魚嘅嫩滑,而最正系墊底嘅旺菜,吸曬啲味,又夠軟腍。

呢度嘅一個特點就係,我估佢係pet friendly,俾你睇吓隻貓仔幾得意,仲有人帶狗去添!而且呢度又系一個雀會,打麻雀嗰種,都算係另類嘅寵物呀!