2021-10-07 281 views
環境同價錢都不過不失,今日同事介紹就黎到呢度食午餐,我自己就叫咗個香葉肉碎煎蛋飯💰58咁本身自己都有食辣嘅但係依碟嘢真係太辣😅😅😅而且我印象中佢菜單上面都冇特別列明呢個餸係會好辣喎😖😖😖真係搞唔掂,自己預咗泰國野都會辣,但係我冇諗到我係辣到都食唔到🥺而且除咗辣之外就冇唔係好好食囉🙁🙁🙁朋友就叫咗其他午餐套餐嚟試嘅咁佢哋都覺得今次好似同之前相比冇咁好食麻麻地。奶茶都麻麻地,無咩味
環境同價錢都不過不失,
今日同事介紹就黎到呢度食午餐,
我自己就叫咗個香葉肉碎煎蛋飯💰58
咁本身自己都有食辣嘅但係依碟嘢真係太辣😅😅😅
而且除咗辣之外就冇唔係好好食囉🙁🙁🙁

奶茶都麻麻地,無咩味

2021-10-01 389 views
食完晚飯諗住打食評先發現d食評好壞參半 不過個人覺得無d負評講到咁可怕😂 有d都ok 可能叫嘅野食唔同~先講嘢飲真係好一般 不過好彩唔太貴 1. 龍眼冰 $28 - 甜甜地嘅水加幾粒龍眼肉2.奶茶 $26 - 本身係叫泰式奶茶 而家睇返單先知落錯左 唔怪得一飲覺得似普通奶茶.. 奶味偏重 無咩茶味3.芒果沙冰 $38 - 好大杯 都有d芒果味不過係芒果糖漿嘅味道 算係呢幾杯野飲入面最好飲野食雖然無太大驚喜不過都幾抵食 全部都好大份1. 泰式炒通菜 $68 - 炒通菜最好食 豆板醬加辣椒 係食到有辣味嘅 仲有d辣椒粒幾好食2. 串燒拼盤 (大) $118 - 有豬牛雞各兩串加燒豬頸肉 串燒都一般 比較乾身同柴 豬頸肉就幾好食3. 泰式豬手 $128 - 好腍好腍 d肉同骨係完全分離嘅 無乜太特別4. 泰皇咖哩軟殼蟹 (4隻) $198 - 呢個好抵食 軟殼蟹好大隻 仲有蟹膏 又唔會有勁厚嘅炸粉 咖哩就普通 咸咸地點薄餅幾好食5. 鮮蝦炒金邊粉 $88 - 味道ok甜甜地 入面都有d急凍蝦同豆乾 超級大份 本身有蛋係面包住左都唔覺咁多 一撈勻就發現超多 最後食唔晒要打包6. 蒜蓉包 +$3

先講嘢飲真係好一般 不過好彩唔太貴
1. 龍眼冰 $28 - 甜甜地嘅水加幾粒龍眼肉

野食雖然無太大驚喜不過都幾抵食 全部都好大份
6. 蒜蓉包 +$30/ 薄餅$38 - 兩樣都好食 蒜蓉包夠脆 不過無咩蒜味 薄餅最遲黎一上碟係熱辣辣嘅 表面仲有少少脆

環境方面我哋四個人坐卡位都幾舒服 我哋叫咁多野食張枱都夠位擺 其中一隻碗有污漬 不過又未到超級唔衞生嘅

芒果沙冰
泰式炒通菜
  • 炭燒豬頸肉
  • 炒通菜
2021-09-22 261 views
性價比高的泰國菜,環境富有泰國氣氛菜式味道正宗,令人有一種置身於泰國的感覺三黃雞海南雞飯 用上肥嫩既三黃雞做海南雞皮下脂肪夠肥 肉多又嫩滑 斬得大件無碎骨肉質細嫩皮爽入味 配以黑醬油同蒜蓉已經好夠味 燒肉拼盤,串燒2款一款豬頸肉雞肉串燒夠大串, 一串4件雞肉,醃得入味又香,燒到個皮好脆口,咬開肉質仍嫩滑牛肉細串少少,但口感味濃夠味道豬頸肉一份有3片,煎得幾香口 邊位仲脆脆地有焦觀塘鴻圖道48號新榮大廈1樓消費$120
性價比高的泰國菜,環境富有泰國氣氛
菜式味道正宗,令人有一種置身於泰國的感覺
三黃雞海南雞飯 用上肥嫩既三黃雞做海南雞
皮下脂肪夠肥 肉多又嫩滑 斬得大件無碎骨
肉質細嫩皮爽入味 配以黑醬油同蒜蓉已經好夠味
燒肉拼盤,串燒2款一款豬頸肉
牛肉細串少少,但口感味濃夠味道
豬頸肉一份有3片,煎得幾香口 邊位仲脆脆地有焦

觀塘鴻圖道48號新榮大廈1樓
消費$120
話說9月3日晚上一同4人去到上址食泰菜,事關係人介紹去,上網睇過下食評都無乜其望所以諗住應該無失望既,事因介紹者說呢間野抵食夾大份,都係果句都係試過先知,首先杯飲品30幾,我諗自己整應該都比佢好飲,乜味都飲吾到,好似飲緊淨梳打水咁樣,再黎青咖哩點解好似飲糖水咁甜呢椰奶好蘇😫,仲仲仲有碟海南雞我堅欣賞師傅經驗,到底要點樣先可以整到隻雞咁難食?白切雞一定好食過佢,串燒我就無食但問過家人說似食緊油炸鬼。其實到呢刻我仲想象緊食緊油炸鬼即係如何?😂蒜茸包牛油蒜茸好咸,好了黎到成晚堅以話最好食既一味餸就係鹹魚芥蘭炒豬頸肉,估唔到最好食原來係d咸魚😟d菜又係好咸🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️真心講價錢吾平呢啲咁既質素下次再有人免費請我都一定吾會去,都係果句口味既野好難講,我本人就絕對吾啱口味,絕無下次,比錢食垃圾無分別

2021-09-03
$191 (Dinner)
2021-09-04 252 views
:「與朋友談起此家,其云質素普普,而老饕反覺不俗。許是菜式選擇不同,又或當日老饕與家父飢若餓鬼。」《製》#泰Cool《品》【#海南雞(半隻)】$108▫️份量頗多,每塊極厚切,啖啖雞肉供撕咬,餓鬼福音!▫️可能本身不什期望,雞肉算滑,連雞胸也容易入口。▫️未到極嫩,但不乾柴,且富鮮味(再次強調老饕極餓)。▫️橙醬酸香四溢,為雞肉增濃味;▫️薑蓉與雞肉已是常見組合,兩者合拍,不作多述。—————————————————————————【香芒蟹肉炒飯】$88🔸炒飯慷慨,乾身不油膩;🔸芒果肉頗大粒,熟透而香甜微酸。🔸飯粒亦沾滿其酸甜香,要人胃口大開!🔸許是芒果香氣盛勢凌人,覆蓋蟹肉鮮味,稍稍遺憾;🔸但整體絕對不俗,值得一試。—————————————————————————【冬陰鮮蝦炒飯】$88♦️炒飯依然粒粒分明,份量同樣令人滿足;♦️不濕軟,帶微微嚼勁,優秀!♦️具冬陰功味,酸辣可口,又是一道開胃之菜。♦️重口老饕認為可更濃,但畢竟非湯麵類,不能相提並論。♦️及後有點過冬陰功湯,酸辣飄香,比炒飯濃!————————————————————————🔎#老饕鑑鹹_上下品🗂#老饕品_泰菜;#老饕喫_炒飯;#老饕喫

《製》#泰Cool
《品》

【#海南雞(半隻)】$108
▫️份量頗多,每塊極厚切,啖啖雞肉供撕咬,餓鬼福音!
▫️可能本身不什期望,雞肉算滑,連雞胸也容易入口。
▫️未到極嫩,但不乾柴,且富鮮味(再次強調老饕極餓)。

▫️橙醬酸香四溢,為雞肉增濃味;
▫️薑蓉與雞肉已是常見組合,兩者合拍,不作多述。
—————————————————————————

【香芒蟹肉炒飯】$88
🔸炒飯慷慨,乾身不油膩;
🔸芒果肉頗大粒,熟透而香甜微酸。
🔸飯粒亦沾滿其酸甜香,要人胃口大開!

🔸許是芒果香氣盛勢凌人,覆蓋蟹肉鮮味,稍稍遺憾;
🔸但整體絕對不俗,值得一試。
—————————————————————————

【冬陰鮮蝦炒飯】$88
♦️炒飯依然粒粒分明,份量同樣令人滿足;
♦️不濕軟,帶微微嚼勁,優秀!
♦️具冬陰功味,酸辣可口,又是一道開胃之菜。

♦️重口老饕認為可更濃,但畢竟非湯麵類,不能相提並論。
♦️及後有點過冬陰功湯,酸辣飄香,比炒飯濃!
————————————————————————

🔎#老饕鑑鹹_上下品
🗂#老饕品_泰菜;#老饕喫_炒飯;#老饕喫_鳥
📍#老饕赴_觀塘;#老饕赴_將軍澳;#老饕赴_油麻地
🗺️觀塘鴻圖道48號新榮大廈1樓
🗺️將軍澳唐俊街21號翩匯坊地下G25號舖
🗺️油麻地彌敦道483-485A號Le Chateau1樓
2021-07-22
$120 (Dinner)
  • 香芒蟹肉炒飯
  • 海南雞
  • 冬陰鮮蝦炒飯
2021-08-18 398 views
第一次幫襯呢間餐廳。整體環境感覺都唔係特別乾淨。而且其實坐低嘅時候已經發現啲餐具唔係好乾淨,個碗同埋啲筷子仲有一啲污糟野,要自己用紙巾抹,但呢啲都係常見嘅問題,所以抹完就算數。之後點左幾樣野其中包括一個花甲煲。上菜果陣見到啲花甲唔係隻隻都煲到開口,咁我地淨係食啲開左口嘅花甲。食完之後就比錢走,點知行左約10分鐘就肚痛,痛到到標哂冷汗。而家諗返起就覺得佢地d衛生真係好差,而且價錢唔係特別平。做飲食業衛生真係最重要,唔會再幫襯。

2021-08-11 327 views
個串燒拼盤同燒尤魚好好食,好足料🤤但係唔記得影相淨係影左個無骨雞腳🤤店員態度好好💛,同埋上菜時間都算快🔥有同行朋友唔太禮貌,想同佢地講聲對唔住🙇🏻‍♀️
個串燒拼盤同燒尤魚好好食,好足料🤤但係唔記得影相
淨係影左個無骨雞腳🤤
店員態度好好💛,同埋上菜時間都算快🔥

有同行朋友唔太禮貌,想同佢地講聲對唔住🙇🏻‍♀️
  • 串燒拼盤
2021-08-04 423 views
雞肉炒金邊。色有。樣有。份量夠味道ok。大路雪雞。粉好碎。一夾就散海南雞飯。去骨。份量足! 油飯唔香。味道怪。不是平時食開的。但一定夠飽。都多人嗌! 配甜自由。薑蓉。冇辣熱泰茶。朋友話有椰味。不討好凍太泰茶。味正常。偏甜小計。冇加一都爆場。唔夠人手。返觀塘係惡夢就唔駛多講。本身近APM。都叫唔算最衰。依家搬到近碼頭。簡直跌多層地獄。去到第19層。係附近搵食。見到呢間。勁不起眼。係幾間食肆中。低調到睇你唔到
雞肉炒金邊。色有。樣有。份量夠
味道ok。大路雪雞。

粉好碎。一夾就散

熱泰茶。朋友話有椰味。不討好
凍太泰茶。味正常。偏甜

小計。冇加一

都爆場。唔夠人手。

2021-07-29 409 views
本身上網都有睇到啲評價麻麻 不過冇諗到叫嘅嘢同食嘅嘢係九唔搭八 枉我本身仲滿心期待去試 職員態度極麻麻 差唔多黑面咁款 不過我當時就冇擺喺心上 亦都唔會為咗咁小事打劣評當我返到公司 一打開盒野真係想講粗口 我本身係叫雞肉炒金邊粉配熱奶茶 (走青走芽菜)我本身對芽菜敏感的 我都知佢要特登炒起 所以我係OpenRice早咗三個鐘頭落單等佢哋可以準備 當然佢哋係完全冇幫我走青走芽菜啦 仲要比錯熱檸茶 即刻心諗咩事呀 究竟有冇睇過我張單 全部野都錯晒 你間餐廳又唔係忙 好記得去到我望到只有一張枱 我仲心諗lunch hour竟然咁小人 原來係有原因嘅 冇心做就唔好開門啦 累咗啲顧客😂味道亦都係非常普通 真係唔需要特登去試不過有樣嘢值得一讚 由於當日落住大雨 我只好夾硬食左佢 慢慢挑左啲芽菜出嚟 都搞咗成10分鐘事關佢落咗非常多 但當我食咗一半 發現成個底都係油 佢落油係唔使本 非常大方 我只好扔咗佢 講咗好耐嘅減肥終於成功咗 抵讚👍🏻

雞肉炒金邊粉
TakeAway
2021-07-26 292 views
聽朋友講呢間餐廳唔錯,就去試下啦😋。大約1:00pm到達,門口企滿人,包括堂食和外賣。等了大約15分鐘,終於可以入座。裡面燈光有點暗,果然如其名~夠COOL 😁呢間餐廳主打泰式食物,飲品。午飯時間選擇都多。Order 左香葉肉碎煎蛋🥚飯+熱朱古力、泰式雞🐔肉炒金邊粉+泰式奶茶。食物份量十足,大大碟😁。香葉肉碎煎蛋飯味道很不錯,有泰式風味,香葉配豆角粒加微辣味,好惹味,值得推介👍🏻泰式雞🐔肉炒金邊粉雞肉賣相不錯喔,份量足夠,但我覺得味道略嫌有啲酸,希望改善一下😃熱朱古力味道濃郁,幾好味。泰式奶茶茶味幾特別,不過我都係鍾意港式奶茶多啲😀用膳感覺唔錯,會再去幫襯🥰
聽朋友講呢間餐廳唔錯,就去試下啦😋。

大約1:00pm到達,門口企滿人,包括堂食和外賣。

呢間餐廳主打泰式食物,飲品。午飯時間選擇都多。

用膳感覺唔錯,會再去幫襯🥰
2021-07-18 402 views
觀塘 lunch 多餐廳多選擇,但人更多。堂食就睇食評搵食,不過真係唔係間間可以做外賣,有時啲外賣搞到啲飯林晒,啲餸又變得唔好食,份量又爭咁啲。呢間豬手飯唔係特別出色,不過叫做份量夠勁,質素又有返少少,最緊要外賣keep 到水準。直接去圖 泰式豬手飯 !58

直接去圖 泰式豬手飯 !58
泰式豬手飯
TakeAway
泰式豬手飯
2021-07-10 289 views
呢間開係觀塘既泰國菜,經常聽朋友推薦,終於下定決心去一試。閒日晚上都好旺,等左大約30分鐘先有位。我地兩個人叫左一個香芒蟹肉炒飯,同埋串燒拼盤。個炒飯水平還好,都算粒粒分明,左蟹肉沒有很多,所以食落無咩味,似普通茶餐廳炒飯。串燒拼盤反而有驚喜,可以試好多款,燒得唔乾,醬汁好味,不遜色於出面串燒店,值得一讚。呢間店性價比唔算特別高,但係勝在可以解對泰國既相思之苦,得閒去食下都不錯,而且可以係openrice book 位,你地去就book 定,唔好咁辛苦排隊啦
呢間開係觀塘既泰國菜,經常聽朋友推薦,終於下定決心去一試。

閒日晚上都好旺,等左大約30分鐘先有位。

Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
  • 炭燒豬頸肉
  • 串燒拼盤
2021-07-09 3437 views
沒有太刻意,隨心到來💛試一試,在沒有期望下非常滿足,驚訝食物質素及同事質素均好好。這裏有兩位後生仔💁🏽‍♂️💁🏻‍♂️,工作勤快、不怕污糟、態度好好很難得,令客人很欣賞。因為今天不肚餓,只叫了很少,但這裏出乎意料之外大件夾抵食, 很適合多人開心share共聚,場地枱椅都闊落,坐得舒服。湯是必須的,椰汁🥥🐓雞湯,雞肉沒有冰鮮雪味,做得好好,材料好多。馬拉盞🥬炒芥蘭,份量非常多。如此大路的餸菜,本沒有期望,但也覺得好味,重點在他的配料,並沒有太濃烈但很香口。沙律魚,落單時候完全沒有概念是怎樣的一道餸,就是想試試。等了一陣子才上枱,賣相非常吸引配料很豐富,整條魚也被起肉去骨,全條炸香再拼砌上碟,怪不得炮製需時,百幾蚊功夫菜, 好有心。見唔見?見唔見?啖啖肉啖啖香口啖啖均勻配上汁醬配料。也是沒有太鹹沒有太濃,炸得乾身,甜甜酸酸好好味。條魚好大好多肉,份量超出預期但真心好食不想浪費,兩個人最終食晒整條魚。
沒有太刻意,隨心到來💛試一試,在沒有期望下非常
滿足,
驚訝食物質素及
同事質素均好好。這裏有兩位後生仔💁🏽‍♂️💁🏻‍♂️,
工作勤快、
不怕污糟、
態度好好很難得,
令客人很欣賞。
因為今天不肚餓,只叫了很少,
但這裏出乎意料之外大件夾抵食,
很適合多人開心share共聚,場地枱椅都闊落,坐得舒服。

💛椰汁雞湯

馬拉盞🥬炒芥蘭,
份量非常多。如此大路的餸菜,本沒有期望,
但也覺得好味,重點在他的配料,
並沒有太濃烈但很香口
💛馬拉盞炒芥蘭

沙律魚,
落單時候完全沒有概念是怎樣的一道餸,
就是想試試。等了一陣子才上枱,
賣相非常吸引配料很豐富,
整條魚也被起肉去骨,
全條炸香再拼砌上碟,怪不得炮製需時,
百幾蚊功夫菜,
好有心。
💛泰式風味沙律魚
💛泰式沙律魚
見唔見?
見唔見?啖啖肉
啖啖香口
啖啖均勻配上汁醬配料
。也是沒有太鹹沒有太濃
,炸得乾身
,甜甜酸酸好好味
。條魚好大好多肉,
份量超出預期但
真心好食不想浪費,兩個人最終食晒整條魚。
2021-06-20
$200 (Dinner)
💛椰汁雞湯
💛馬拉盞炒芥蘭
💛泰式風味沙律魚
💛泰式沙律魚
2021-06-15 609 views
• 泰 𝚌 𝚘 𝚘 𝚕 •-午市時間去超抵食(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)全部都只係58蚊包野飲 加6蚊仲有兩條春卷!份量都大大份 女仔就可能食唔曬喇-🦦泰式雞肉炒金邊粉 💰$58好食加抵食٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و甜酸味再多啲就更好~-🦦海南雞飯 💰$58海南雞飯係朋友叫的~佢話飯幾香 雞普通 份量大 抵食!-📍觀塘鴻圖道48號新榮大廈1樓

• 泰 𝚌 𝚘 𝚘 𝚕 •
午市時間去超抵食(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
全部都只係58蚊包野飲 加6蚊仲有兩條春卷!
份量都大大份 女仔就可能食唔曬喇
🦦泰式雞肉炒金邊粉 💰$58
好食加抵食٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و
甜酸味再多啲就更好~
泰式雞肉炒金邊粉

🦦海南雞飯 💰$58
海南雞飯係朋友叫的~
佢話飯幾香 雞普通 份量大 抵食!
海南雞飯

📍觀塘鴻圖道48號新榮大廈1樓
泰式雞肉炒金邊粉
海南雞飯
好失望既泰菜 又唔扺食第一次寫食評 因為太恐怖太難食首先飲品還ok..我地叫左青檸梳打同椰青椰青正常 但唔凍 叫左個小食拼盤 正常既因為都係炸野 其實都好難整得難食串燒拼盤就大件事啦 啲串燒凍架 係完全放左好耐咁 串牛肉又凍又乾乾到咬唔到 勁恐怖蒜蓉炒通菜普通 正常 主菜:咖喱軟殼蟹農夫包 勁恐怖!!!!!!一啲咖哩味都無 一pat好杰既醬 都唔知食緊咩最離譜收人178蚊一個農夫包 竟然得3舊軟殼蟹 係三舊咋 性價比好低 呢個包千忻唔好叫另外買左一包炸蝦片 點知佢兩溝啲蝦片一啲淋一啲脆呢間餐廳永遠唔會幫襯
好失望既泰菜 又唔扺食

串燒拼盤就大件事啦 啲串燒凍架
係完全放左好耐咁 串牛肉又凍又乾
乾到咬唔到 勁恐怖

蒜蓉炒通菜普通 正常

主菜:咖喱軟殼蟹農夫包 勁恐怖!!!!!!
一啲咖哩味都無 一pat好杰既醬 都唔知食緊咩
呢個包千忻唔好叫