今日約左朋友放工後係觀塘食飯,見到佢個環境幾有feel🍷,加上自己都好鍾意食泰國嘢😙,露營🏕️Crossover泰國餐真係第一次,所以決定去試吓🍻打開Menu📋沙律、串燒、湯品….樣樣都好吸引🤪,為免眼闊肚窄,最後叫左四款食物,分別是沙嗲拼盤🍖、馬拉盞炒椰菜苗🥬和軟殼蟹蟹肉白咖喱意粉🍝、泰式虎蝦炒金邊粉🍜🎶沙嗲拼盤入面有豬牛雞串燒,雞肉特別嫩滑,點埋沙嗲醬食都好惹味,但略嫌有少少唔夠熱🤔🎶個菜就咸咗少少,份量都唔算多🥗🎶至於軟殼蟹蟹肉意粉,意粉口感幾好😋,食到明顯嘅蟹肉,軟殼蟹亦都好香脆👍🏻🎶食泰國餐點最鍾意食炒金邊粉,虎蝦🍤唔算大,金邊粉味道就不過不失,係都幾有泰式風味😗整體而言,食物味道唔差的,上菜好快,十分有效率🙂‍↕️,最加分係場地氣氛好好,我哋都唔使出去搵下場🤫,直接喺餐廳裏面飲番杯🍻,同朋友慢慢吹水😎所以如果想約朋友食飯兼傾偈,呢個係一個幾好嘅地方☺️

🎶個菜就咸咗少少,份量都唔算多🥗

2024-06-25 163 views
未食過咁難食既泰國菜簡直係超難食樓面不停傾計 無野做來到既時候 19:00 無咩人 巳經知道中伏野食出得慢 而且難食椰菜苗收$88 超貴 而且硬炒金邊粉 收$128 太貴 蝦又少燒春雞 好細隻 仲收 $238黑毛豬鞍 份量少之又少 又收 $238 太貴了 干而且柴未食過咁難食既野 唔飽食完再去樓下食麥記完全0性價比朋友之前來都話無咩人係度 空城計 入嚟即伏伏伏未食過一餐咁勞氣既晚飯唔會再來 大家千祈唔好來環境ok 但比較暗我同朋友去就感覺有啲唔太鍾意
未食過咁難食既泰國菜

唔會再來 大家千祈唔好來

環境ok 但比較暗
我同朋友去就感覺有啲唔太鍾意
2024-06-22 49 views
露營餐廳作為主題都幾吸引,非常適合鍾意打卡嘅朋友,但要坐卡位要消費$600以上.軟殼蟹白咖喱意大利粉 $148軟殼蟹煎得香脆好味,意粉亦好入味,白咖喱味均勻creamy,脆卜卜軟殼蟹配合軟硬度適中意粉,口感非常好👍🏻.冬陰功海鮮意大利飯 $158成個飯普遍酸酸辣辣,雖然都幾好食,但冬陰功味唔算濃郁,而且蝦唔入味,感覺到係分開煮….泰式鹹蛋黃單骨雞翼 $88鹹蛋黃香脆好食,單骨雞翼亦好容易進食,推介!.泰式炒椰菜苗 $88菜苗新鮮,份量略嫌較少,味道不過不失.椰汁芒果糯米飯 $68椰汁非常rich,椰香濃烈,芒果有啲酸,不過配合甜甜的椰汁雪糕撈埋一齊食,恰到好處.食物其實OK,不過感覺性價比唔算高,如果想搵個安靜傾偈嘅地方,而嘢食都OK,呢度會適合

軟殼蟹白咖喱意大利粉 $148

冬陰功海鮮意大利飯 $158

泰式鹹蛋黃單骨雞翼 $88
鹹蛋黃香脆好食,單骨雞翼亦好容易進食,推介!

泰式炒椰菜苗 $88
菜苗新鮮,份量略嫌較少,味道不過不失

椰汁芒果糯米飯 $68

以露營為主題⛺️, 設有3個大帳篷, 可以坐喺入面用餐, 門口仲有個韆鞦打卡位俾大家影相📷~餐廳有露營專用可摺疊枱凳, 周圍都有綠色植物🪴, 天花板掛滿一串串小燈泡💡, 成個格局都係以Camping為主要風格~𓌈⸝⸝ 香煎三文魚 • 黃薑椰菜花飯三文魚皮煎至微脆, 肉質幾嫩; 椰菜花飯加入黃薑香料調味, 炒得夠乾身, 粒粒分明, 口感爽口!椰菜花含有豐富膳食纖維, 低卡、低碳, 而薑黃內嘅薑黃素有抗炎、抗氧化功效, 係健康又好味嘅主菜😋!𓌈⸝⸝ 泰式虎蝦炒金邊粉金邊粉份量多, 味道酸酸甜甜; 虎蝦有4大隻, 質感彈牙, 撈埋芽菜、雞蛋、豆乾、花生碎、辣椒碎, 好有泰式風味~🥬馬拉盞炒椰菜苗帶鹹香, 非常惹味!🥭芒果桔子特飲有着清新嘅熱帶果味, 芒果味香甜🥭, 又有柑橘嘅微酸🍊, 清新又解渴~

𓌈⸝⸝ 香煎三文魚 • 黃薑椰菜花飯

𓌈⸝⸝ 泰式虎蝦炒金邊粉

🥬馬拉盞炒椰菜苗
帶鹹香, 非常惹味!

🥭芒果桔子特飲
2024-06-20
$250 (Dinner)
2024-06-04 119 views
來到觀塘興業街The Wave 的6 樓裝修佈置幾有心思,卡位列有如帳篷內用餐。打開menu食物款式種類唔少,如果多人聚餐會選擇更加多。煙燻西班牙黑毛豬鞍 $248推介:⭐️⭐️⭐️⭐️用木盒裝盛,店員先打開上蓋,果木煙燻飄出,豬鞍厚身肉質軟腍,煙燻味深入配上斑斕香茅燒汁。軟殼蟹•蟹肉白咖哩意粉 $148推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️金黃外皮香脆蟹肉配惹味白咖喱,意粉沾滿醬汁掛汁理想👍🏼,軟殼蟹蟹身飽滿,滿足推介。馬拉盞椰菜苗 $88推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️有鑊氣有驚喜,份量合理,三款蔬菜款選擇之一。熱帶果園 $42推介:⭐️⭐️⭐️⭐️濃郁菠蘿及百香果味道加入梳打水,加入菠蘿果乾裝飾,夏日鮮渴夠fresh。

來到觀塘興業街The Wave 的6 樓
裝修佈置幾有心思,卡位列有如帳篷內用餐。
打開menu食物款式種類唔少,如果多人聚餐會選擇更加多。

煙燻西班牙黑毛豬鞍 $248
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️
用木盒裝盛,店員先打開上蓋,果木煙燻飄出,
豬鞍厚身肉質軟腍,煙燻味深入配上斑斕香茅燒汁。

軟殼蟹•蟹肉白咖哩意粉 $148
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
金黃外皮香脆蟹肉配惹味白咖喱,
意粉沾滿醬汁掛汁理想👍🏼,
軟殼蟹蟹身飽滿,滿足推介。

馬拉盞椰菜苗 $88
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
有鑊氣有驚喜,份量合理,三款蔬菜款選擇之一。

熱帶果園 $42
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️
濃郁菠蘿及百香果味道加入梳打水,
加入菠蘿果乾裝飾,夏日鮮渴夠fresh。
2024-06-02 93 views
🉐餐廳好有氣氛✅餐佈置就好似喺戶外露營一樣咁chill👍唔錯呀🥳🍜泰式船麵金邊粉🌈食泰國菜🇹🇭梗係要食番碗船麵啦🍜啖湯味道夠濃🔥我揀左好滑又重牛肉味嘅牛頸脊同埋爽口彈牙嘅牛丸👍呢個超推介✅🐥烤泰式雞肉串🌈呢個泰式雞肉串超有驚喜🥳個雞串烤完啲雞肉都仲係滑嘟嘟✅仲好多汁添😋🥙香煎三文魚柳黃薑椰菜花飯 🌈呢個黃薑椰菜花飯味道唔錯👅好香口✅三文魚柳大大件仲煎得啱啱好😍都幾滑😋份量都算係大份🥳🥗麻醬田園海蝦沙律🌈新鮮嘅沙律菜配埋好香嘅麻醬❤️上面仲放滿左彈牙嘅海蝦🍤真係色香味俱全呀🥳🍷藍蝶花荔枝特調 🌈呢杯啱晒打卡嘅特飲真係超靚 😍味道清清地唔錯👍🥤凍泰式奶茶🌈呢個泰式奶茶都唔錯👍我自己平時飲奶茶就鍾意奶味比較多啲啲✅所以呢個味道就係啱晒我嘅口味喇🥳

🍜泰式船麵金邊粉

🐥烤泰式雞肉串

🥙香煎三文魚柳黃薑椰菜花飯

🥗麻醬田園海蝦沙律

🍷藍蝶花荔枝特調

🌈呢杯啱晒打卡嘅特飲真係超靚 😍味道清清地唔錯👍

🥤凍泰式奶茶

2024-06-01 62 views
𝙏𝙝𝙖𝙞 𝘿𝙚𝙚𝙧 𝙁𝙖𝙘𝙩𝙤𝙧𝙮 嘅佈置走露營風,仲可以安排喺帳幕內用餐,一班朋友食住泰國菜傾偈好似一齊去左𝙘𝙖𝙢𝙥𝙞𝙣𝙜 咁!✦蟹肉•軟殼蟹 蛋炒咖喱𓂅蟹肉嘅份量絕不欺場!每條都好飽滿實肉帶鮮味,軟殼蟹炸得鬆脆,蛋炒咖喱帶辣,超惹味!✦炭燒紐西蘭肉眼配薯條𓂅肉眼五成熟,火喉剛剛好,肉味夠濃,肉質軟腍,配上燒汁,用來點薯條都幾夾✦檸檬茶𓂅茶味幾濃,消暑解膩✦龍眼斑蘭冰𓂅好得意地用袋裝住,好似喺泰國嘅小食店咁,龍眼味幾重,而且夠晒凍好消暑𓄢𝙏𝙝𝙖𝙞 𝘿𝙚𝙚𝙧 𝙁𝙖𝙘𝙩𝙤𝙧𝙮觀塘興業街𝟰號𝙏𝙝𝙚 𝙒𝙖𝙫𝙚 𝟲樓𝟬𝟭室

✦蟹肉•軟殼蟹 蛋炒咖喱

✦炭燒紐西蘭肉眼配薯條

✦檸檬茶
𓂅茶味幾濃,消暑解膩

✦龍眼斑蘭冰

𓄢𝙏𝙝𝙖𝙞 𝘿𝙚𝙚𝙧 𝙁𝙖𝙘𝙩𝙤𝙧𝙮
觀塘興業街𝟰號𝙏𝙝𝙚 𝙒𝙖𝙫𝙚 𝟲樓𝟬𝟭室
2024-06-01 119 views
黑毛豬鞍 $248 貴而且難食, 只能打咭影相 , 比一粒星都叫多軟殼蟹 $156 咖喱  隻蟹炸都好硬, overcooked 蒜蓉包 $32 唯一可以話係最正常既芒果糯米飯椰子雪糕$68  真係難食, 芒果唔甜, 糯米飯唔好食太硬兩包飲品真心難拿起飲. 我以為佢會重用塑膠, 一開頭都有少少擔心, 睇真D, 佢唔會重用, 咁就真係一D都唔環保, 會去政府投訴, 呢間係一間嚴重破壞環境既restaurant 教壞人, camping 做咩要搞咁多垃圾出來破壞環境. 仲要係無人會覺得好食和好飲既野. 無諗過會食到咁唔開心既一餐服務差食物真心難食
蒜蓉包 $32 唯一可以話係最正常既
呢間係一間嚴重破壞環境既restaurant
教壞人, camping 做咩要搞咁多垃圾出來破壞環境.
仲要係無人會覺得好食和好飲既野.
無諗過會食到咁唔開心既一餐
服務差
食物真心難食
Other Info. : 不環保的餐廳
2024-05-31
$300 (Dinner)
2024-05-26 95 views
上到黎就見到露營⛺️嘅佈置,帳篷入面重有架撐,好似真嘅一樣⋯⋯叫嘢食先芒果海蝦牛油果沙律芒果係多嘅重係甜芒果好味,沙律菜有埋羽衣甘藍,牛油果軟硬適中,蝦肉爽夠大隻,沙律醬啱啱好,唔會落得太多,令味道蓋過左其他食材。軟殼蟹•蟹肉白咖哩意粉炸軟殼蟹比我想像中大隻,炸得香口,蟹肉同白咖哩意粉好夾,醬汁剛好意粉彈牙,唔會淋晒。沙嗲雞肉、牛肉各一串沙嗲醬好香夠味又唔辣,雞肉同牛肉燒得唔太乾。香煎鮮三文魚•黃薑椰菜花飯三文魚皮煎到金黃色,肉質嫩,冇煎過龍,配椰菜花飯健康,值得推薦。椰子奶凍•椰子雪糕奶凍椰子味夠香,食埋椰子雪糕。椰青好大隻,所以椰水好多,清甜解渴。鳳梨氣泡特飲唔會太甜嘅菠蘿味,加上有汽嘅飲料,夏天必選。

叫嘢食先
芒果海蝦牛油果沙律

軟殼蟹•蟹肉白咖哩意粉

沙嗲雞肉、牛肉各一串
沙嗲醬好香夠味又唔辣,雞肉同牛肉燒得唔太乾。

香煎鮮三文魚•黃薑椰菜花飯

椰子奶凍•椰子雪糕
奶凍椰子味夠香,食埋椰子雪糕。

椰青
好大隻,所以椰水好多,清甜解渴。

鳳梨氣泡特飲
唔會太甜嘅菠蘿味,加上有汽嘅飲料,夏天必選。

2024-05-25 62 views
放假去The Wave嘅露營風泰式餐廳食晚飯~餐廳環境好寬敞,好啱一人班人聚會!食物以泰國菜為主,都有啲西餐同fusion菜。✨煙燻盒子西班牙黑毛豬鞍•班蘭香茅燒汁 $248豬鞍肉質彈牙多汁,生熟度啱啱好,帶陣陣煙燻香氣。亦有啲雜菜伴下碟。✨泰式香葉打拋豬生菜包.鍋巴 $98豬肉碎香料味道好重,就咁食有啲鹹,用生菜包住食就啱啱好。鍋巴重米香而且脆卜卜,就咁食都好味!✨龍眼班蘭冰 $38味道清甜解渴,仲有淡淡班蘭香。✨椰子雪糕 $48椰子香好濃郁,仲配埋新鮮椰肉。

✨煙燻盒子西班牙黑毛豬鞍•班蘭香茅燒汁 $248

✨泰式香葉打拋豬生菜包.鍋巴 $98

✨龍眼班蘭冰 $38
味道清甜解渴,仲有淡淡班蘭香。

✨椰子雪糕 $48
椰子香好濃郁,仲配埋新鮮椰肉。
2024-05-24 42 views
經常見到網上有人打卡有三角帳篷位嘅餐廳估唔到裝修得咁靚,好多打卡位食物質素都唔差咖喱好出色,特飲都好正蛋炒咖哩香茅椰香飯+香茅豬扒呢個蛋炒咖喱好惹味少少辣份量好多仲有洋蔥調味香茅豬扒一共有兩大片豬扒唔韌香茅入味香茅豬扒沾上少少咖喱汁配上椰香飯真係特別開胃脆皮燒春雞配薯條呢隻小春雞真係好好食皮香肉嫩就係呢隻雞每一啖咬落去都充滿肉汁再沾上特製既醬汁薯條份量好多夠香脆我鍾意薯條點蛋炒咖喱特別出色好味熱帶果園好濃郁既菠蘿加百香果味道配上梳打水夏天飲超級fresh班蘭鮮奶好好飲又好睇既一杯飲品底下係班蘭鮮奶頂係好棉密嘅奶泡

經常見到網上有人打卡
有三角帳篷位嘅餐廳
估唔到裝修得咁靚,好多打卡位
食物質素都唔差
咖喱好出色,特飲都好正

蛋炒咖哩香茅椰香飯+香茅豬扒

底下係班蘭鮮奶
頂係好棉密嘅奶泡

Lunch
2024-05-21 76 views
咁熱嘅天氣唔想去露營,但又想有露營嘅feel🏕俾黎搵到係觀塘呢間充滿露營裝飾嘅---🌟Thai Deer Factory🌟主打食泰國嘢,餐廳空間闊落,卡位位置係以露營裝修好啱打卡,餐廳入口位仲有個鞦韆位又係好適合影相,感覺好有戶外露營嘅氛圍住💓._.🐖 | 煙燻盒子西班牙黑毛豬鞍-班蘭香茅燒汁 | 🐖呢個見係煙燻已經好吸引,好想點黎試下,上枱仲會係你面前打開木盒,陣陣煙燻嘅香味散出,連帶塊豬鞍都有煙燻香味😍豬鞍扒厚身,面頭仲燒格紋網,肉質腍身,好味道值得食.🦐 | 冬蔭功海鮮意大利飯 | 🦐好香嘅冬蔭功味道,每啖意大利飯都有滿滿嘅香濃冬蔭功汁,香矛味重,少少辣幾過癮🌶.🥭 | 芒果桔子特飲 | 🥭芒果嘅香甜,再加上桔嘅酸甜,味道好夾,解辣又解渴._.
._.
🐖 | 煙燻盒子西班牙黑毛豬鞍-班蘭香茅燒汁 | 🐖
🦐 | 冬蔭功海鮮意大利飯 | 🦐
🥭 | 芒果桔子特飲 | 🥭
芒果嘅香甜,再加上桔嘅酸甜,味道好夾,解辣又解渴
._.

Dinner
2024-05-19 97 views
觀塘The Wave餐廳臨立,但擠擁程度同駱駝漆爭好遠,餐廳價位高啲,但環境舒適好多,今次食呢間泰式餐廳佈置以露營為主題,就算未有在帳篷內用餐,影相做背景都幾IG-able。二人餐 $498① 脆脆黃金蝦餅•黑松露醬② 沙嗲雞肉、豬肉③ 軟殼蟹•蟹肉白咖哩意粉④ 煙燻西班牙黑毛豬鞍⑤ 椰子奶凍•椰子雪糕食物上得幾快,平時我都慣左相機食先,影完一碟另一碟又上,影下影下影到上齊晒主菜…到我食既時候,最先上的蝦餅依然夠熱,外脆內彈牙,平時點開泰式辣醬,呢次點松露醬好香,又幾夾。兩串沙爹點沙爹醬都好味,雞肉幾嫰。炸軟殼蟹香脆,意粉唔會太多汁但都夠Creamy,白咖喱夠香濃,正!仲有洋蔥,小蕃茄,蟹肉等,好食!打開木盒仲有煙飄出黎,豬鞍幾厚身,但切開同入口都感受到唔係又乾又柴果種,不過個燒汁我就麻麻地,點個串燒沙爹汁仲開心。雪糕底下仲有個窩夫杯,椰子味好清新,奶凍夠凍夠滑。飲品本身包茶啡或啤酒,或者半價配特飲。⑥ 斑蘭泰式奶茶 $21 好似一座綠色富士山,淡淡的斑蘭味幾特別,仲比平時的泰式奶無咁甜。⑦ 荔枝嘉年華花茶 $24 未飲都聞到荔枝茶香,我朋友話解膩而且中和泰菜的重口味,好養生。

二人餐 $498
⑤ 椰子奶凍•椰子雪糕
二人餐

脆脆黃金蝦餅•黑松露醬

沙嗲雞肉、豬肉

兩串沙爹點沙爹醬都好味,雞肉幾嫰。

煙燻西班牙黑毛豬鞍

椰子奶凍•椰子雪糕

雪糕底下仲有個窩夫杯,椰子味好清新,奶凍夠凍夠滑。
飲品本身包茶啡或啤酒,或者半價配特飲。

Dinner
二人餐
脆脆黃金蝦餅•黑松露醬
沙嗲雞肉、豬肉
煙燻西班牙黑毛豬鞍
椰子奶凍•椰子雪糕
最鍾意食好嘢又可以打卡,竟然喺觀塘發現呢間露營風🏕️泰國菜,即刻試吓。店入面有多個打卡位,雖然因為有人訂晒座無得坐tent(估唔到平日晚都咁多人) 但坐外面影埋d tents又幾靚,趁住野食未到,當然係瘋狂打卡先📷食泰國野,特飲🍹當然唔少得,我地叫咗Dinner Set所以特飲只要半價👍🏻點咗藍蝶花荔枝特調同鳳梨氣泡特飲,兩杯都酸酸甜甜,非常開胃解渴重點推介主菜:煙燻西班牙黑毛豬鞍🐖黑毛豬鞍厚身但而且肉質軟腍腍,加埋個班蘭香茅燒汁,溝埋啲肉汁好Juicy❤️另外值得一讚就係跟餐嘅泰式奶茶奶凍同奶茶雪糕,香濃奶茶味,唔會太甜,攪到大家爭住食😂我哋另外仲點咗火山排骨,細都超大份,個汁辣得嚟惹味,食都唔停口3個人埋單7百幾蚊

重點推介主菜:煙燻西班牙黑毛豬鞍🐖

3個人埋單7百幾蚊

• 煙燻西班牙黑毛豬鞍
⛰️Thai Deer Factory 隱藏於觀塘活化工廈The Wave ,以露營風作主題,餐廳設有帳篷、露營凳、油燈、摺檯、韆鞦等,室内同樣可以camping,舒適體驗露營感覺🏕️餐廳主打泰式fusion,招牌海鮮及肉類料理均相當惹味。週未下午時段11:30-17:30 亦有Lunch set 提供,今次就點了兩份set Lunch (Main+drink)🥘炭燒紐西蘭肉眼配薯條(Hk$128): 肉質清香且肉汁豐富,脂肪比例平均;波浪紋粗薯條熱騰騰而鬆軟,香脆有咬口🍝香茅雞扒配白咖哩意粉(Hk$92): 五大舊香茅雞肉,皮脆肉嫩份量足,白咖哩意粉淡淡椰奶香🍹蝶豆花荔枝特調(+Hk$19): 迷人色彩的外表已俘虜我心,淡淡清香☕熱咖啡: 標準熱咖啡味道,口感柔順(All subject to 10% service charge)📍Thai Deer Factory 觀塘興業街4號The Wave 6樓01室(港鐵觀塘站 B2 出口, 步行約6分鐘)

☕熱咖啡: 標準熱咖啡味道,口感柔順

📍Thai Deer Factory
觀塘興業街4號The Wave 6樓01室
(港鐵觀塘站 B2 出口, 步行約6分鐘)