本人一想食泰國嘢,之前必定去九龍城個間泰金國(十年泰金國粉絲)。大家如果去過的都知道每晚必定大排長龍。但自從偶然間在深水埗發現這一間,食過佢嘅船麵,生蝦以及豬頸肉後真的有驚喜。超大隻嘅生蝦(食得出好新鮮),好入味嘅船麵湯底加上非常爽滑的鮮豬肉,加上燒完仲居然仲有肉汁嘅豬頸肉,簡簡單單三款菜式都拍得住九龍城的質素。非常有水準和驚喜的一間餐廳!如果攞它和我的老飯堂泰金國比較的話:以後唔洗特登去九龍城排隊了😉大家明白的😋

船麵  生蝦
2024-07-30
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)
船麵  生蝦
2024-07-24 140 views
尋晚買左個外賣青咖哩豬肉連外賣盒$70返到家打開個碗細得可憐裡面得4片豬肉薄片2舊菇仔加幾條菜仔咖哩好稀同咖哩湯無分別白飯份量🤔仲少過酒樓叫碗白飯既量食左一啖後我放低吾會再有下一次甘既食物質素連基本都吾比吾到啲好評吾知點黎既然係泰菜做到甘港式之餘我都吾知自己食緊咩一啖就ko 左我寧願餓住訓都吾食真係勁總之做飲食做到甘真心奉勸老細再甘落去你啲生意吾會好比你呃一次絕吾會有第二次如果吾係太過份都吾會寫甘多野
尋晚買左個外賣

如果吾係太過份都吾會寫甘多野
2024-07-19
TakeAway
2024-06-22 155 views
牛小排串燒: 起初見這款是小食,而且是串燒類,怎知道上碟時,分量及質量是切碎的優質牛小排。如果視這菜式為串燒,的確有點貴;但如果視爲牛扒,那就值回票價。船面:湯底很濃郁,推介炒粉麵:相比起上述,就比較遜色

船面:湯底很濃郁,推介

炒粉麵:相比起上述,就比較遜色

2024-04-30 200 views
本身食另一間ThaiFood但無開見依間近近地就試下啦店面小小的 環境企理乾淨 坐得舒服一行6人 隨心乜都叫啲食物黎到非常有驚喜食得出係泰國人煮嘅味道特別喜歡嘅係海南雞 非常嫩滑 +埋個汁好野味乾炒河 店員推薦 好香好好味咖哩蜆+蒜蓉包 燒大蝦 好香口 肉質彈牙燒豬頸肉+個汁(🫣連個飛天通菜都覺得好好味)餐飯掛住傾計無乜影相 附上大蝦一碟全晚食得好滿意 店員有禮有笑容(好重要) 食物有水準 價錢合理地方 食器 乾淨清潔一定會再黎~已經諗左下次食咩 生蝦!(今次已經賣晒) 船河, 炒金邊粉, 冬陰功! 支持香港小店
本身食另一間ThaiFood但無開

咖哩蜆+蒜蓉包
燒大蝦 好香口 肉質彈牙
燒豬頸肉+個汁
(🫣連個
飛天通菜都覺得好好味)
餐飯掛住傾計無乜影相 附上大蝦一碟
燒大蝦

全晚食得好滿意 店員有禮有笑容(好重要)
食物有水準 價錢合理
地方 食器 乾淨清潔

支持香港小店
2024-04-29
2024-03-29 228 views
經朋友介紹來到這間長沙灣泰國菜館,叫了椰青喝非常清甜。吃了生菜包少少辣很惹味,生蝦非常新鮮,燒牛肉有香濃牛味入口嫩滑。店員服務態度親切,我和朋友感覺氣氛良好,下次會再回來幫襯呢😊
  • 燒牛肉
如果你中意食泰國菜的話,大推呢間餐廳餐廳呢到唔止有超正宗的泰國菜,仲感受到店家的超級熱情和用心。他們的招牌菜之一係豬肉船河個河裡面有煮得岩岩好 個湯超濃郁 勁正仲見我地大多 加湯俾我地😍😍跟住係飛天通菜,新鮮的通菜搭配泰式的特製醬汁。通菜脆脆的口感加上醬汁的香辣味,真的是超正 啖啖都讓人感受到清新的味道,吃起來超過癮。仲有有雞肉牛肉串燒和雞翼串雞烤出來的肉質鮮嫩多汁,外皮烤得金黃香脆,加埋個Sauce 勁正🤤🤤還有燒牛小排和燒豬頸肉,也是這家餐廳必點之選牛小排肉質鮮嫩,外面稍微有點焦,但內裡還是嫩嫩滑滑的。燒豬頸肉則是用豬頸部位烤出來的,肉質鮮嫩多汁。這兩道菜都有特殊的燒烤風味,送泰啤一流🥳最後是炒金邊粉,超級夠鑊氣😆這家餐廳不只好食,服務態度都超Nice 💕店員會同你傾計問下你覺得好唔好食 你亦見隔離枱街坊同d店員勁好傾 我地有朋友生日仲幫我地影埋相 唔收切餅費😚😚寫緊呢篇既時候已經約緊下轉🤤🤤
如果你中意食泰國菜的話,大推呢間餐廳餐廳
呢到唔止有超正宗的泰國菜,仲感受到店家的超級熱情和用心。

他們的招牌菜之一係豬肉船河
個河裡面有煮得岩岩好 個湯超濃郁 勁正
仲見我地大多 加湯俾我地😍😍

仲有有雞肉牛肉串燒和雞翼串雞
烤出來的肉質鮮嫩多汁,外皮烤得金黃香脆,
加埋個Sauce 勁正🤤🤤

最後是炒金邊粉,超級夠鑊氣😆

寫緊呢篇既時候已經約緊下轉🤤🤤
  • 串燒  船河  豬頸肉  牛小排
2024-03-22 124 views
第二次黎食,因為上次覺得樣樣都好好食想encore🤤第一次唔記得影相,第二次終於記得📸勁多野都想食所以兩個人食到勁飽🤰🏻已經諗定下次再黎食咩好😋1. 泰式肉碎生菜包 $68呢度既生菜包同出面啲泰國菜唔同食得出係有炒過啲肉等佢香口啲😍啲肉又唔會乾,再加上唔會落太重香料,同埋啲生菜係明顯有簡過,食唔到太辣仲可以同店員要求落少啲辣,所以我比💯分2. 蟹肉炒飯 $78雖然蟹肉既存在感比較低,但係個炒飯係好出色🌟炒得好入味同粒粒分明,忍唔住要一啖接一啖咁食🥰證明廚師既功力好深厚👍🏻3. 招牌船河(牛肉片+牛肉丸)$58我簡左船湯湯底,食落濃厚得黎唔會太鹹,雖然啲河粉既口感食落同喺泰國食既唔太一樣,但係整體黎講都不錯👍🏻尤其是肉同肉丸既份量好大方,男朋友仲大讚肉丸好好食,好香肉味同泰式醃料味4. 去骨海南雞飯(油飯) $68個湯雖然望落去比出面餐廳個啲深色,但係反而冇咁鹹😲仲有大大舊冇煲爛既冬瓜;唔好比個飯既顏色呃左,佢食落都係好食既油飯,好香雞油味;啲雞超滑又唔會有勁多筋或者脂肪位,而且就算唔點個汁都食到淡淡既鹹香味👅5. 芒果糯米飯 $48上次黎食既時間未有呢個,同埋店員話唔係日日都有賣,所以

1. 泰式肉碎生菜包 $68

2. 蟹肉炒飯 $78

蟹肉炒飯

3. 招牌船河(牛肉片+牛肉丸)$58

招牌船河(牛肉片+牛肉丸)

4. 去骨海南雞飯(油飯) $68

去骨海南雞飯(油飯)

5. 芒果糯米飯 $48
上次黎食既時間未有呢個,同埋店員話唔係日日都有賣,所以即刻叫番個黎試下😎比我想像中大份,啲芒果同我喺泰國食既一樣咁甜,椰汁都好充足,如果啲糯米飯可以再黏啲就更perfect💯

芒果糯米飯

5. 椰汁冰 $25
最想飲大大個椰青但係賣晒😢叫左呢個試下,甜度剛剛好,唔會因為太稀而唔夠椰汁味,而且解辣一流👍🏻

椰汁冰
2024-03-21
Type of Meal
Dinner
蟹肉炒飯
招牌船河(牛肉片+牛肉丸)
去骨海南雞飯(油飯)
芒果糯米飯
椰汁冰
第一次寫食評,因為太驚喜🥰🥰同朋友嚟聚餐,本身麻麻地椰青,但係試咗朋友嗰個覺得勁驚喜 超好飲!!之後上咗海南雞、通菜 、豬頸肉 、牛小排、金邊粉、生菜包、芒果糯米飯,全部都好好味。等我逐個講吓。- 海南雞:勁嫩 附上嘅汁超入味- 豬頸肉:外脆內嫩 燒得啱啱好 加埋汁夠入味又清爽- 牛小排:嗌咗五成熟 嫩到不得了 又香又好夠牛味 呢個都有配汁令成個味昇華咗- 金邊粉:之前食泰國菜被伏 所以本身冇咩興趣 但呢個完全改變咗我嘅印象 麵好爽身夠彈牙 好夠鮮味- 生菜包:肉碎有配一隻好fresh嘅葉(唔記得咗叫咩🤣) 令成道餸唔會好滯好膩 份量適合1至2個人- 芒果糯米飯:芒果好juicy好甜 糯米飯食得出唔係隔夜飯 但都係好粒粒分明 又入到味 食完上面嘅主菜之後當甜品食簡直一流!上面全部都好推薦!一定會再返嚟食!
第一次寫食評,因為太驚喜🥰🥰

- 海南雞:勁嫩 附上嘅汁超入味
- 豬頸肉:外脆內嫩 燒得啱啱好 加埋汁夠入味又清爽

上面全部都好推薦!一定會再返嚟食!
2024-01-29
2024-01-20 160 views
聽朋友講深水埗開左間泰式小店行完高登就去搵下,真係估佢唔到,食物水準好好,而且唔貴,老闆仲好好人,會問有無野要跟進,依家仲有小店甘有heart真係難冬陰公- 的蝦又彈牙,煲出黎個湯夠鮮,辣度岩岩好,唔會太咸,因為我食得特別辣,老闆好好人,仲可以俾指天椒我加辣,正蒜蓉包 - 即叫即整,夠香夠脆,我的最愛青咖哩雞-送蒜蓉包一流,的雞又唔會煮到好老,又唔會太水,濃度啱啱好酸辣鳳爪-唔會配菜多個鳳爪龍眼冰- 煲得夠濃
聽朋友講深水埗開左間泰式小店

蒜蓉包 - 即叫即整,夠香夠脆,我的最愛

酸辣鳳爪-唔會配菜多個鳳爪

龍眼冰- 煲得夠濃

• 蒜蓉包、冬陰功
2024-01-20 101 views
朋友推介這間泰國小菜館, 因為鍾意泰菜, 鍾意小店, 所以專成一試。 第一次幫襯留下不錯印象。 舖頭面積 不大, 但都坐得舒服。 大廚係泰國媽媽, 為人爽朗好客,好talk得 舖頭細細都有 四個伙記, 比例上畀好多酒樓還多三兩知已食下傾下,差D忘了拍照人小但不知不覺都食了很多款菜式我們食了泰式椰菜苗, 炭燒豬頸肉, 雞豬串燒, 炭燒豬頸肉, 海南雞, 咖哩牛腩, 冬陰功湯 安格斯牛排, 炭燒鮑魚 泰式生蝦 ……等等。我最愛的菜式: 炭燒豬頸肉冇得頂 安格斯牛排正, 泰式生蝦鮮甜, 海南雞滑,炭燒鮑魚好嫩好好食
舖頭細細都有 四個伙記, 比例上畀好多酒樓還多
三兩知已食下傾下,差D忘了拍照
人小但不知不覺都食了很多款菜式
泰式生蝦 ……等等。我最愛的菜式: 炭燒豬頸肉冇得頂
2024-01-18
$250 (Dinner)
  • 安格斯牛排
  • 泰式生蝦
  • 炭燒鮑魚
  • 炭燒豬頸肉
2024-01-20 96 views
整體不錯食材新鮮都很美味1.海南雞 - 雞非常嫩滑 醬汁一絕👍🏻2.菠蘿炒飯 - 味道OK, 稍為濕咗少少, 如果乾身D有D鑊氣更好; 佢用碟上, 但其他精緻D既餐廳會用菠蘿上, 可以諗諗但成本有可能增加3.豬頸肉 - 好香炭燒味, 都係相對濕咗少少, 我唔可以話佢juice, 乾身D較好, 醬汁都很好味4.生菜包 - 味道很好, 生菜鮮脆, 會問客人辣度, 非常細心, 個人覺得香料可以多少少佢哋無熱飲供應, 如果都係唔打算有, 就主動提供水喇成晚唔覺有外賣都可以諗諗可以外賣自取 或同平台合作
整體不錯
食材新鮮
都很美味
1.海南雞 - 雞非常嫩滑 醬汁一絕👍🏻
佢哋無熱飲供應, 如果都係唔打算有, 就主動提供水喇

成晚唔覺有外賣
都可以諗諗
可以外賣自取 或同平台合作
2024-01-15 94 views
這家餐廳的野食味道只是普通水準,生菜包太咸,調味料太多,但肉炒得不夠香,肉碎內還有些骨;通菜亦太咸,除了咸之外,味道不算差,但不夠鍋氣,金邊粉太酸,蝦亦不夠新鮮。他們使用的味精量太多,吃完後感到非常口渴。我們點了一杯青檸梳打,還算可以。然而,總共花了$219,我覺得不太值得。店舖的環境也只是普通水準,但他們的價格卻很高昂。更糟糕的是,他們只接受現金支付。總的來說,我不太建議這家餐廳。以同樣的價格,我相信可以找到更好的用餐體驗,或者至少可以找到價格更合理一些的選擇。
2024-01-15
2024-01-09 81 views
第一次寫食評😀但呢間值得我去寫第一次2個人咁啱經過深水埗入去食夜晚,叫左青檸梳打,海南雞,沙嗲豬肉串燒,燒牛小排,牛肉船麵。整體小辣易入口。💚青檸梳打:超夠青檸味,有成3-4?粒青檸,平時出面都好hea 得1-2粒💛海南雞:無骨,滑嘟嘟又冧🧡沙嗲豬肉串燒:個沙嗲醬好香椰香花生味🤎燒牛小排:店主推介7成,肉汁味濃但依夾然冧身,配埋個有d蕃茄味酸酸甜甜醬好夾🖤牛肉船麵:加左豬紅入湯底,一送嚟已經好香,唔鐘意食豬紅既我都覺得好好食飲晒個湯底👍埋單3百頭,真係好食又抵食,一定會番去食😊
第一次寫食評😀但呢間值得我去寫第一次
💛海南雞:無骨,滑嘟嘟又冧
🧡沙嗲豬肉串燒:個沙嗲醬好香椰香花生味
埋單3百頭,真係好食又抵食,一定會番去食😊

2024-01-09
Type of Meal
Dinner
2024-01-07 71 views
見到佢新開張又係我中意嘅泰野咪入去試下👀雖然舖面唔算大,但係位與位之間唔會坐到好迫,一入去即刻就會有員工serve,服務態度仲幾好𠻹,會一直留意我哋有咩需要。食物方面佢哋個金邊粉係我預期之上,幾大份仲幾好食𠻹,酸酸甜甜好啱我口味,另外我哋仲有嗌生蝦食,啲蝦咬落去勁爽口,肉質甜鮮又有口感,配埋佢哋個酸辣汁一齊食真心超夾,差啲要嗌多兩碟🤤價格方面雖然比起其他泰式餐廳貴少少,但係佢哋味道贏咗,cp值算高,真係值得再去食👍🏻
見到佢新開張又係我中意嘅泰野咪入去試下👀

泰式生海蝦
2023-12-27
$250 (Dinner)
泰式生海蝦
2024-01-07 69 views
朋友住深水埗,話有帶我地去食好野,有間新開的泰國餐廳味道唔錯,街坊小店得十幾個座位,所以早少少去唔使同人迫,6點左右去到已經有幾位客人坐低左,我們幾位朋友到齊後,好快已經差不多滿座。
泰式生蝦
秘製串燒雞 (每串$15)
炭燒豬頸肉
清邁香葉鹽燒魚
泰式炸蝦餅
蒜蓉法包 (黃咖喱牛腩另叫)
炭燒安格斯牛小排