2024-11-07 0 views
今日同事帶隊去咗九龍城食泰國嘢佢哋係咁話泰仔原來間舖真係叫泰仔😂可能都算係起九龍城末段關係Lunch hour 唔算好爆午餐有八款碟頭去選擇我跟咗一同事揀咗泰式肉碎煎蛋飯$60好大碟😂好抵食肉碎、辣椒、紅椒絲、香葉、豆角來炒炒得來帶有少少肉汁略嫌煎蛋個黃八成熟成件事好好送飯另外餐飲可配汽水或龍眼冰但因為今晚要唱歌關係我揀咗熱龍眼水算係冇咁甜係好飲嘅同事叫咗海南雞飯都好吸引下次要再試試食其他#泰仔泰國菜 #香港 #香港美食 #九龍城 #泰國 #香辣肉碎煎蛋飯 #hk #hkfoodie #kowlooncity #thaifood #thaifoodgram #yummy #thankyou
今日同事帶隊去咗九龍城食泰國嘢
佢哋係咁話泰仔
原來間舖真係叫泰仔😂
可能都算係起九龍城末段關係
Lunch hour 唔算好爆
午餐有八款碟頭去選擇
我跟咗一同事揀咗泰式肉碎煎蛋飯$60
好大碟😂好抵食
肉碎、辣椒、紅椒絲、香葉、豆角來炒
炒得來帶有少少肉汁
係好飲嘅
同事叫咗海南雞飯都好吸引
下次要再試試食其他

2024-11-06
$60 (Lunch)
  • 泰式香辣肉碎煎蛋飯
2024-09-29 758 views
唔會推介去呢間泰國菜,除非你接受到人均消費200蚊食快餐。今晚一行四人,叫咗6樣嘢,後加咗1個,總共7個再加4杯飲品。頭6個菜,唔使五分鐘全部已經上齊。出餐真係好快,可以講同澳牛有得Fight。不過食到咁上下嘅時候 (約由落單計25-30分鐘左右),因為有12位大客到,餐廳先安排咗六個人坐喺我哋張枱隔離,然後就畀張單我,跟手收哂我地啲碟,仲好主動地話幫我哋去追未到過一個菜 (其實我地冇叫埋單,亦都冇叫追單)跟住超過份嘅嘢就開始發生,個侍應走埋嚟同我哋講,碟金邊粉廚房已經開始整緊,叫我哋去另外一邊食,呢張枱有12個客人要坐。真係火都嚟埋,我話你冇嘢呀嘛,菜都未上齊你叫我轉去另外一張枱食,上埋碟嘢我哋食完走囉。。。講完碟金邊粉無耐就到咗,拿拿林食完即刻埋單走門口寫住用餐時間80分鐘,由落單到畀佢整到我地走,前後都無40分鐘,未食完仲想要我哋換枱,人均消費成$200,呢間泰菜嘅服務水平都可謂世界級。真係貼錢買難受!絕對冇下次。。。。
唔會推介去呢間泰國菜
,除非你接受到人均消費200蚊食快餐

真係貼錢買難受!絕對冇下次。。。。

2024-08-07 1457 views
幫襯左好幾次必叫 燒雞翼 冬陰公 串燒 好多野都好食嘅味道唔錯 份量唔細 但係食完都幾口渴不過……………………………………………………..Notice寫限時80分鐘 食到大約40分鐘就會出單叫你對下啱唔啱我哋仲未食完 你唔走 就每隔幾分鐘催你走 一係執走啲野埋單時(未夠80分鐘)問收銀小姐 點解未夠鐘係咁催人走佢話 有人等緊位 如果你想坐 可以坐到夠鐘先走🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️第一 我哋未超時 第二 我哋仲未食完建議notice改為限時40分鐘 未食完都請離開
幫襯左好幾次
必叫 燒雞翼 冬陰公 串燒 好多野都好食嘅
味道唔錯 份量唔細 但係食完都幾口渴
不過……………………………………………………..
我哋仲未食完 你唔走 就每隔幾分鐘催你走 一係執走啲野
埋單時(未夠80分鐘)問收銀小姐 點解未夠鐘係咁催人走
佢話 有人等緊位 如果你想坐 可以坐到夠鐘先走
🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️
第一 我哋未超時 第二 我哋仲未食完
建議notice改為限時40分鐘 未食完都請離開
2024-08-06
$250 (Dinner)
  • 燒雞翼
  • 泰式串燒
🍽️泰仔美食突然間好想食泰國餐🇹🇭,收工即刻去小泰國九龍城食朋友之前食過覺得好好味的泰仔美食,7:30晚飯時間過到去都唔算太多人,等了大概五至十分鐘就入得。三個👧🏻👧🏻👧🏻叫了六個菜三杯飲品,人均三百多🤎冬陰功湯🍲勁正宗的泰國冬陰功,口味偏辣,飲第一口覺得還好,越飲越辣🔥 但勁好味,酸酸辣辣的味道,湯料有一些海鮮和菇類,唯有不太完美的地方是香料渣太多,經常不小心吃到🥲串燒(雞🐔&豬🐷)雞串燒一般,但豬的必叫,可以雙拼,吃得豬肉的建議全部都叫豬,因為真的很大分別。豬肉邊燒得有點脆,而中間的肉肥瘦分明,配上附上的酸辣汁,正到爆👍🏻😍炸蝦餅🍤炸蝦餅份量勁大,送上的時候熱辣辣,炸到脆卜卜,但是味道較普通泰式生蝦🦐生蝦算新鮮,沒有奇怪味道,配上泰式酸辣汁,口味清爽🤤飛天通菜🥬通菜份量比較多,味道較辣,有一些指天椒🌶️,不能吃辣的朋友可能要選擇其他菜,或者問一問店家可否少辣咖喱軟殼蟹配薄餅🦀送上時見到勁大盤即刻嚇一嚇,軟殼蟹外脆內軟,配上惹味咖哩汁,另外叫了一份薄餅,一齊食簡直一絕😋椰汁冰🥛勁濃的椰子味🥥,吃辣時喝上一口即刻解到辣同埋透心涼🧊店內還有其他不同口味的冰,下次再嚟試一試😍味道 : 🤎🤎🤎🤎
🍽️泰仔美食

冬陰功湯🍲

串燒(雞🐔&豬🐷)

炸蝦餅🍤

泰式生蝦🦐
生蝦算新鮮,沒有奇怪味道,配上泰式酸辣汁,口味清爽🤤

飛天通菜🥬

咖喱軟殼蟹配薄餅🦀

椰汁冰🥛

味道 : 🤎🤎🤎🤎🤍
環境 : 🤎🤎🤎🤎🤍
服務 : 🤎🤎🤎🤎🤍
CP值: 🤎🤎🤎🤎🤍

🍽️ 泰仔美食 (九龍城)
📍九龍城南角道30-32號地舖
2024-06-02 1399 views
🍽️泰式燒雞翼 🐓必食燒雞翼!!🤩🤩🔥🔥🔥雞翼超大一隻,整隻烤得脆脆的,可是裏面還是超juicy😋配上甜酸醬更好吃❤️🍽️馬拉盞炒通菜 🥬十分夠味,份量也很足🥰🍽泰式燒豬頸肉 🐽豬頸肉軟軟的很易咬,邊邊燒得焦焦的超級香,愛吃豬頸肉的人要試😆️🍽泰式冬陰功 (小) 🌶️冬陰公很辣但還是忍不住要喝🤣🤣湯入面還有幾隻蝦和秀珍菇,秀珍菇吸滿湯汁😋️🍽芒果冰 🥭超甜的芒果冰,而且不會有渣,推薦!❤️
🍽️泰式燒雞翼 🐓

🍽️馬拉盞炒通菜 🥬
十分夠味,份量也很足🥰

🍽泰式燒豬頸肉 🐽

️🍽泰式冬陰功 (小) 🌶️

️🍽芒果冰 🥭
超甜的芒果冰,而且不會有渣,推薦!❤️

青口炒粉絲鮮味十足,青口口感彈牙,粉絲滑嫩入味,配上蔬菜的清甜和蒜香,整體味道層次豐富。份量充足,令人滿足。芒果糯米飯甜美可口,芒果香甜多汁,糯米飯軟糯Q彈,淋上椰漿更添香濃,口感豐富且層次分明,十分推薦嘗試😉😉😋。炒通菜色澤翠綠,口感爽脆。蒜香四溢,調味適中,保留了蔬菜的清新自然。簡單卻美味,是一道健康又開胃的家常菜。左邊的龍眼冰,消暑解渴,適合搭配重口味菜餚。右邊的泰式奶茶甜美醇厚,奶香與紅茶完美融合,冰涼爽口,是夏日的不二選擇。

飲品:龍眼冰、泰式凍奶茶
炒青口粉絲煲
芒果糯米飯
炒通菜
2024-05-25
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$200 (Lunch)
飲品:龍眼冰、泰式凍奶茶
炒青口粉絲煲
芒果糯米飯
炒通菜
  • 飛天通菜
  • 龍眼冰
2024-05-27 782 views
早排同女朋友屋企人食飯,擇咗依間泰國菜,都幾多人排隊,太約等咗半個鐘先有位,入面環境就有d d迫,同有限時80分鐘,整體都唔錯,服務都幾好,點完野食都好快就送到,食得幾開心

小食拼盤

串燒同飛天抄通菜
帕能咖哩魚柳
炭燒雞翼
2024-05-24 777 views
🔸地道泰菜6點滿座🔸九龍城咁多泰國野,唔識路都真係眼花撩亂,今次有朋友帶路推介依間,6點幾去到都要等位,老闆係門口就同客人談笑風生,餐廳店員都係泰國人,環境坐得密密麻麻,有啲似港式大排檔嘅感覺,好地道貼地~—— 泰式燒鰂魚 $159必叫!大大條鰂魚好厚肉,鹽燒好有鮮味,冇泥味,沾埋個泰式汁食好夾,魚質超嫩滑👍🏻—— 金邊粉 $79金邊粉炒得恰好乾身,粉質幾Q彈,醬汁偏甜但幾好食,配料有大量芽菜、花生同蛋絲,整體好豐富—— 豬頸肉炒椰菜苗 $79好惹味夠哂辣,菜苗鮮嫩,豬頸肉白炒就冇燒或者煎咁好食—— 泰式串燒 $89可以豬肉或者雞肉或者雙拼,豬肉有啲油脂會好食啲,份量唔多,性價比較低,可以係九龍城出面搵其他食🤣—— 波蘿沙冰 $30清甜消暑透心涼,天然菠蘿味,食辣野飲一流🌟推薦指數:9/10▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️📍 泰仔美食 (九龍城)九龍城南角道30-32號地舖
🔸地道泰菜6點滿座🔸

—— 泰式燒鰂魚 $159

—— 金邊粉 $79
金邊粉

—— 豬頸肉炒椰菜苗 $79
好惹味夠哂辣,菜苗鮮嫩,豬頸肉白炒就冇燒或者煎咁好食
豬頸肉炒椰菜苗

—— 泰式串燒 $89
泰式串燒

—— 波蘿沙冰 $30
清甜消暑透心涼,天然菠蘿味,食辣野飲一流
波蘿沙冰

🌟推薦指數:9/10
▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️
📍 泰仔美食 (九龍城)
金邊粉
豬頸肉炒椰菜苗
泰式串燒
波蘿沙冰
  • 鹽燒鰂魚
  • 泰式炒金邊粉
  • 燒魚
2024-04-27 790 views
一行三人,朋友小聚,友人推薦呢間,講真作為一個住喺九龍嘅人,九龍城泰菜真係食過好多間,今日就try try 佢⋯⋯鍾意食炸嘢,梗係首先選個:泰式拼盤,跟著冬蔭功,串燒~雞豬各半(無牛肉選擇),飛天芥蘭(因為無通菜),生菜包,二支象啤。「全院滿座」,但由柯打到出菜速度不錯,首先出場係拼盤,炸物對我嚟講起碼要乾身無油立立,佢做到兼味道不錯,串燒正正常常不過係無牛選擇同好似細串咗,冬蔭功個人較為喜愛,可能味道啱我😂,生菜包反而一般,因為唔夠味同夠辣,整體水準以九龍城嚟計中上,但真係希望佢哋可以落小啲味精,好耐都未試過食完嘢咁口渴⋯⋯最後承惠~$600,都算合理價格。

最後承惠~$600,都算合理價格。
2024-04-27
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
2024-04-24 636 views
🦐柚子蝦沙律 $忘記了泰式沙律汁酸酸甜甜好開胃,帶點微辣,柚子帶甜味,不會苦澀。鋪喺面頭嘅炸乾葱同花生很香口很惹味,沙律有兩隻蝦,都新鮮彈牙。🦀招牌泰式咖喱炒蟹 $368唔辣的黃咖喱炒蟹,啱晒唔食辣嘅我😬肉蟹都好大隻,蟹肉亦都鮮甜飽滿。咖喱汁好啱同蒜茸包一齊食!🐔泰式燒雞翼 $68雞翼燒到外皮好香脆,唔會燒到乾爭爭,雞翼仲帶點肉汁添👍🏻調味都恰到好處,唔會太鹹。🌶️泰式冬陰功 S $78夠辣,夠酸,但冇乜椰香味🤔唔食得辣嘅我只可以飲到幾啖。入面有三四隻蝦,有啲秀珍菇。🐟泰式燒烏頭 $158正常的烏頭,唔腥,唔會燒到好乾。🥭芒果糯米飯 $88芒果夠甜,糯米飯軟熟。糯米飯本身已經帶點椰香味,應該加左椰汁同少少鹽去煮,就咁食已經幾好食🥹再加埋淋係面嘅香甜嘅椰漿,好味道!🧄蒜茸包 $2x夠脆,個包都切得幾厚。🫓薄餅 $30煎得唔夠耐,所以唔夠香口🤔都係蒜茸包正啲🌴椰青 $忘記了夠凍夠清甜,都幾大個👍🏻👍🏻

🦐柚子蝦沙律 $忘記了

🦀招牌泰式咖喱炒蟹 $368

🐔泰式燒雞翼 $68

🌶️泰式冬陰功 S $78

🐟泰式燒烏頭 $158
正常的烏頭,唔腥,唔會燒到好乾。

🥭芒果糯米飯 $88

🧄蒜茸包 $2x
夠脆,個包都切得幾厚。

🫓薄餅 $30
煎得唔夠耐,所以唔夠香口🤔都係蒜茸包正啲

🌴椰青 $忘記了
夠凍夠清甜,都幾大個👍🏻👍🏻
呢間係我哋上年誤打誤撞係九龍城亂入既泰國餐廳☺️ 食過一次後,經過九龍城都會幫襯佢,性價比高😋 yr 成間餐廳既職員都係泰國人,老闆最鍾意企門口,生招牌吧?!都幾Nice同爽快,門口仲有張佢後生既相做招萊🤣𖡼 泰式烏頭+ 冬陰功湯🐟烏頭必定要加冬陰功湯,魚底仲有D粉絲,吸哂D冬陰功超正!𖡼 香芒蟹肉炒飯好得意既配搭,而真係好夾,芒果夠甜🥭🦀蟹肉都算多,仲有好多腰果,一齊食好滿足𖡼 泰式燒雞翼夠4個人先好點,因為雞全翼大大隻4隻🍗4個人一人一隻啱啱好!𖡼 豬肉碎生菜包夠辣夠惹味,帶酸味味~ 生菜都大大塊新鮮的!😋
𖡼 泰式烏頭+ 冬陰功湯
🐟烏頭必定要加冬陰功湯,魚底仲有D粉絲,吸哂D冬陰功超正!
𖡼 香芒蟹肉炒飯
𖡼 泰式燒雞翼

𖡼 豬肉碎生菜包
夠辣夠惹味,帶酸味味~ 生菜都大大塊新鮮的!😋
2024-04-14 448 views
🫰幫襯過幾次,食物keep得住水準,份量多,又惹味👍🏻 泰式生蝦 生蝦大隻新鮮肥美,咬落去好有口感,加埋個醬同埋蒜頭好match🧊飛天炒椰菜苗 椰菜苗夠爽,個辣醬汁令你會想keep住食落去 (留意返係有啲辣既) 🙈燒雞翼燒雞翼好香脆,熱氣死🤣不過肉質就一般啦,如個一人一隻就岩晒 (一人兩隻就會飽)🤘🏻大部份食物上菜速度超快,見到碟清咗就會問你仲要唔要,然後就想收起佢,但係店員服務態度算有禮貌,唔會黑面,兩個人食左一個鐘左右,亦都冇話講我哋走嘅(不過我哋都識做,食完都好快走,費事阻住人做生意啦。) 不過我都明嘅,因為佢啲生意真係好好,好多客喺出邊等入座。七點前去就穩陣啲啦,大機會唔使等👍🏻⚡️地方雖然大,但係好多枱,拎得多嘢未必有位俾你擺,會有啲逼夾,輕便去就坐得綽綽有餘⚡️消費滿$300先可以用信用卡驚喜度:7.5/10回頭度:8/10舒適度:6.5/10🎡餐廳資料餐廳名稱:泰仔美食餐廳地址:港鐵宋皇臺站B3出口
🫰幫襯過幾次,食物keep得住水準,份量多,又惹味👍🏻

泰式生蝦

舒適度:6.5/10

🎡餐廳資料
餐廳名稱:泰仔美食
餐廳地址:港鐵宋皇臺站B3出口
在香港🇭🇰想食泰國菜一定第一時間諗起📍九龍城出名又多間泰國人開的舖頭今次就去左呢間試朋友話一定要試下呢間因為好好食同好地道泰國菜一定叫我最鍾意食嘅生蝦🍤肥肥的肉之後叫左蝦醬炒椰菜苗 好夠鑊氣炒金邊粉好好食 勁大碟😍最後緊係嘆埋杯啤酒🍻超爽食到勁飽😊大家去試試人均$150📍泰仔美食 (九龍城)九龍城南角道30-32號地舖食野就係My Hobbies❤️#泰國菜#九龍城#hongkong#探店#必試#sponsored#brandcollaboration#influencerwanted#collab#sponsoredpost #partnership #ambassador#collaborate#brandambassador #sponsorshipopportunity
在香港🇭🇰想食泰國菜一定第一時間諗起

炒金邊粉好好食 勁大碟😍

最後緊係嘆埋杯啤酒🍻超爽
食到勁飽😊大家去試試
人均$150

📍泰仔美食 (九龍城)

食野就係My Hobbies❤️
2024-01-12 945 views
位於九龍城小泰國的地道泰國料理餐廳,食物味道正宗還原泰式滋味,價錢相當合理,一到晚上店外便會聚起人龍排隊,品嚐泰菜一解泰國相思。餐廳老闆、店員、和主廚都是泰國人,上菜的速度快,服務態度熱情。由餐廳的環境到食物的表現甚佳,絕對是值得一試的泰國料理餐廳!“Thai Hot” located in the “Little Thailand” in Hong Kong - Kowloon City, shows the authentic tastes of Thai Food. The food is served quickly and the service attitude is enthusiastic. From the restaurant interior to the excellent performance of the dishes, it is definitely a Thai restaurant worth trying!-🔘 泰式燒豬頸肉 Thai Style Grilled Pork Neck | hkd$89豬頸肉表層燒得香脆,肉質口感爽脆,份量足,配搭泰

豬頸肉表層燒得香脆,肉質口感爽脆,份量足,配搭泰式酸辣醬汁,味道十分優秀,是每枱必點的餸菜,推薦!

🔘 炭燒魷魚 Charcoal Grilled Whole Squid | hkd$139
魷魚表層燒得金黃,但可惜上菜的時候魷魚不夠熱,已經有點冷卻了,導致表皮有些韌,但配上泰式經典的酸辣汁亦是美味

🔘 皮蛋炸蝦餅 Deep Fried Century Egg with Prawn Cake | hkd$99
炸蝦餅新鮮熱辣,口感彈牙,內餡的皮蛋亦融合得非常好,泰式酸甜汁中和了炸物的油膩感,一口接一口,不經不覺瞬間把這碟餸清空,推薦!

🔘 蝦醬炒通菜 Fried Morning Glory With Shrimp Paste | hkd$68
蝦醬的鹹香味道誘人,通菜炒得十分有鑊氣,值得一試!

🔘 菠蘿炒飯 Fried Rice with Pineapple | hkd$99
菠蘿炒飯的主要食材有菠蘿、葡萄乾、肉鬆、雜豆、及雞蛋是,旁邊配有蝦仁、新鮮菠蘿粒、青瓜片、蕃茄片、和腰果。炒飯乾濕適中,味道亦平衡均勻,整體表現不俗
🍽️ 食物 | Food: 4.5/5
🌅 環境 | Environment: 4/5
💆🏻‍♂️ 服務 | Service: 4/5
💰 價錢 | Price: 4/5
📝 總結 | CP Value: 4.1/5
A foodie documentation of dining experience in restaurants through image and text.

• 菠蘿炒飯
  • 泰式燒豬頸肉
  • 皮蛋炸蝦餅
  • 蝦醬炒通菜
2023-12-25 760 views
今日黎到九龍城「泰仔美食」,香港最地道泰國菜,價格好實惠,野食好好味。特別要提到冬陰功真係好好味,一定要點。泰式冬陰功$78味道非常正宗,湯汁酸辣可口,裡面的蝦和蘑菇也很新鮮,呢個湯比平時出面更鮮味。香辣肉碎炒河粉$68河粉炒得啱啱好,肉碎的味道也很香辣。脆肉飛天通菜$78通菜炒得好嫩,有豆瓣醬同辣椒炒,味道特別香。泰式串燒$89(6串)豬肉和雞肉都很嫩,而且燒得剛好,醬中酸甜微辣。泰仔美食 (九龍城)九龍城南角道30-32號地舖

泰式冬陰功$78

香辣肉碎炒河粉$68
河粉炒得啱啱好,肉碎的味道也很香辣。

脆肉飛天通菜$78
通菜炒得好嫩,有豆瓣醬同辣椒炒,味道特別香。

泰式串燒$89(6串)
豬肉和雞肉都很嫩,而且燒得剛好,醬中酸甜微辣。

泰仔美食 (九龍城)