2022-08-05 51 views
最近幫襯了在葵芳廣場附近的「泰星匯」,都想分享一下。「泰星匯」雖然舖面細細,但客似雲來,座無虛席。菜式美味又大份,價錢大眾化,是街坊食飯的好選擇。“甜酸鱸魚”,一整條鱸魚起肉炸香,外皮香脆,裏面肉滑,配上青紅椒、菠蘿等,酸甜可口,是必食之選“黃咖喱雞”,泰式咖喱多了份椰香,雞肉、咖喱、椰奶,上佳的配搭。“菠蘿海鮮炒飯”,有鮮蝦、鮮魷和鮮菠蘿,炒飯有濃濃的椰香味,還配有腰果和肉鬆,非常可口。“馬拉盞海鮮炒河”,新鮮炒起,河粉有濃香蝦醬味,加上鮮蝦和鮮魷,口感又滑又爽,十分惹味。炎炎夏日,來杯凍飲,暑氣全消。“椰汁涼粉冰”,椰奶濃郁,涼粉爽口,夠清熱。“泰式奶茶”,泰式香料滲透獨特木香味,別具風味。總括而言,兩個字形容------“抵食”

菜式美味又大份,價錢大眾化,是街坊食飯的好選擇。

炎炎夏日,來杯凍飲,暑氣全消。

“椰汁涼粉冰”,椰奶濃郁,涼粉爽口,夠清熱。
“泰式奶茶”,泰式香料滲透獨特木香味,別具風味。
總括而言,兩個字形容------“抵食”

2022-08-03 59 views
去葵廣shopping,然後同老公一齊食飯。葵芳周圍真係好多野食,見到食泰國菜嘅餐廳👉泰星匯👈,諗諗下都好似有一段時間冇食過泰國菜,咁就入去試一試。餐廳入面嘅裝修都幾有特色,有泰國小店嘅風情,溫和嘅燈光搭配實用簡潔嘅實木傢俱,濃厚嘅東南亞風,整體環境舒適。食物價錢相宜,set dinner嘅菜式都岩食,我地order左個晚餐E,揀左生菜肉碎包,蝦餅,馬拉盞炒通菜,海南雞同額外叫左個泰式燒豬頸肉。黎到有d估唔到,份量都幾多,唔怪得咁多人叫外賣海鮮冬蔭公湯,有蝦有青口同有秀珍菇,入口唔會太辣,但非常香,有齊酸、辣、甜、鮮嘅味道,份量足,可以分到差唔多六碗。生菜肉碎包,肉碎混有辣椒同洋蔥,仲帶有陣陣芫荽嘅香味,酸味唔強,魚露味香,鹹味剛好,肉碎肥瘦比例得直,食落質感唔會太鞋。炸蝦餅材料足,肉質彈牙,炸醬薄身,做到外脆內軟嘅口感,油膩感唔強,好食。炒通菜賣相不錯,保持翠綠,質感脆嫰味道夠,香辣惹味。泰式燒豬頸肉燒得幾香口,令人一口接一口食過不停,肉質juicy唔會乾,再加上嗰個甜甜但又帶辣嘅特製醬汁,好夾。海南雞飯,油飯正常,可以再香d。而海南雞幾好,雞皮爽口,雞肉嫰滑有雞味,唔會太肥食到成口

黎到有d估唔到,份量都幾多,唔怪得咁多人叫外賣

生菜肉碎包

炸蝦餅

炒通菜賣相不錯,保持翠綠,質感脆嫰味道夠,香辣惹味。

泰式燒豬頸肉

海南雞飯,油飯正常,可以再香d。而海南雞幾好,雞皮爽口,雞肉嫰滑有雞味,唔會太肥食到成口油,配埋個醬更好味。

海南雞飯

整體都非常滿意呢餐泰國菜,我地咁大食都滿足到,欣賞
生菜肉碎包
泰式燒豬頸肉
海南雞飯
2022-08-01 539 views
今晚同爸爸來葵芳食晚餐,黎左呢間泰國餐廳。餐廳入面有十張檯左右,食客不少,而且仲有好多人叫外賣,生意不錯。食完先見到openrice book位係指定時段會有折,可惜我今晚係即興walkin…冇折了。不過呢間餐廳都好抵食,平民價,正。點了個泰式炒金邊粉,呢碟粉份量好多,我同爸爸兩人都吃了好多碗似的,好足量。另外,味道都好惹味,濃濃既香茄味,好惹味好開胃,入面仲有好多配料,如豆腐乾、蝦米、又有爽口彈牙既蝦,啖啖肉,正。呢個金邊粉又大兜又惹味,好抵食。另外仲點了一些小食,我同爸爸都好鍾意食泰式串燒,所以點了四串。串燒有雞、豬、牛可供選擇。我們點了兩豬兩雞。啖啖肉好好味,沾埋個沙嗲醬好好味,又香又濃味,唔錯。食下呢d香口小食,十分開胃。另外,呢款小菜,真心超推介。泰式芒果絲脆炸鱸魚。鱸魚起肉再脆,有好多件香炸鱸魚球,啖啖肉好香脆好好味,脆卜卜。呢個餸仲好岩小朋友食,因為炸魚好香口,又冇骨,食起來好方便又好味。我仲超鍾意個堆芒果絲,因好fresh,好香,酸酸甜甜好清新開胃,夾起了芒果絲再夾埋舊炸鱸魚,一啖放入口,香香甜甜酸酸,脆卜卜又啖啖肉,口感同味道都好正。所以呢個餸真係好開胃,岩曬熱辣辣既

沙嗲串燒

另外,呢款小菜,真心超推介。
泰式芒果絲脆炸鱸魚

我仲超鍾意個堆芒果絲,因好fresh,好香,酸酸甜甜好清新開胃,夾起了芒果絲再夾埋舊炸鱸魚,一啖放入口,香香甜甜酸酸,脆卜卜又啖啖肉,口感同味道都好正。所以呢個餸真係好開胃,岩曬熱辣辣既夏天食。
連魚頭、魚尾、魚骨都炸了的,所以鍾意食魚骨既朋友都實好鍾意呢個餸。
仲點了兩款消暑泰式飲品。
椰青

椰青,清爽又解暑,好正,夏天飲椰青一流
泰式鹹青檸七喜

另一杯是鹹檸七,咸咸酸酸好解渴,正。
呢間餐廳平民價,質素高,唔錯。
2022-07-28
$200 (Dinner)
沙嗲串燒
泰式鹹青檸七喜
2022-07-28 493 views
🌸葵芳泰國菜🌸泰星匯泰國菜🍽想吃泰國菜不一定要到九龍城!今天我便相約好友到了葵芳一間主打正宗滋味泰國菜的餐廳-「 泰星匯泰國菜」品嚐是日晚餐❗餐廳鋪面寬敞,裝修簡約❗店員十分親切殷勤有禮,店員細心為客人下單及不時收拾碗碟。我們一行2人點了晚餐E另加以下餐點:1️⃣晚餐E 包括以下餐點 $348🌟冬蔭功海鮮湯冬蔭公湯即叫即製,海鮮配料非常之豐富,包括鮮香肥美的鮮甜大蝦、開胃蕃茄及香菇等,味道鮮甜,酸中帶辣,十分開胃❗🌟生菜包生菜包是清新爽口的生菜配搭粒粒滋味泰式豬肉碎,還配搭紫洋蔥及辣椒,味道帶點微辣,豬肉肉質鬆化,以生菜包裹肉碎一起食甚有風味。🌟炸蝦餅 (細)炸蝦餅非常足料,口感彈牙,外皮炸得黃金香脆,非常滋味,配搭滋味泰式辣醬及沙爹醬,十分滋味❗️🌟馬拉盞炒通菜通菜以經典泰國調味料馬拉盞作調味,搭配爽脆通菜,通菜充分吸收馬拉盞精華,味道帶點微辣,非常惹味❗️🌟海南雞一份海南雞肉肉質香嫩,配合餐廳秘製的海南雞醬,配搭油飯一流,十分滋味!2️⃣沙爹串燒 $64我選了2串雞肉拼2串牛肉,雞肉肉質香滑幼嫩,牛肉肉質鮮嫩,口感不會韌,帶淡淡焦香,配搭香濃沙爹醬,十分惹味!3️⃣椰青 $35椰青非常大隻,份量十
🌸葵芳泰國菜🌸泰星匯泰國菜🍽

我們一行2人點了晚餐E另加以下餐點:

1️⃣晚餐E 包括以下餐點 $348
🌟冬蔭功海鮮湯
冬蔭功海鮮湯

🌟生菜包
生菜包

🌟炸蝦餅 (細)

🌟馬拉盞炒通菜

🌟海南雞一份
海南雞
油飯

2️⃣沙爹串燒 $64
沙爹串燒

3️⃣椰青 $35
椰青非常大隻,份量十足,椰青水鮮甜可口,絕對消暑解膩的不二之選!

🌟為是次餐廳用膳的推薦菜色❗

🔖整體評分
美味指數:⭕⭕⭕⭕️⭕️
賣相指數:⭕⭕⭕⭕️
抵食指數:⭕⭕⭕⭕️⭕️
5⭕️為滿分

總括而言,此餐廳的食物質素高,食物即叫即製,絕對是葵芳一帶高質精緻滋味泰國菜之選❗

📍泰星匯泰國菜 (葵芳):葵芳信芳街40號
2022-07-26
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$225 (Dinner)
冬蔭功海鮮湯
生菜包
海南雞
油飯
沙爹串燒
  • 泰式海南雞飯
2022-07-25 234 views
今晚在新都會廣場買完東西,突然想吃泰國菜,上網發現這家泰星匯泰國菜好像不錯,於是來試試水準。餐廳環境是一般街坊泰菜的水平,平日晚市亦接近全院滿座,記得要早點到。餐廳泰菜選擇頗多,小食、沙律、主菜、咖哩、粉麵飯類、甜品各種各樣都有,全是正正經經的傳統的泰式食品,沒有整色整水的假泰菜,更有多種泰國特色飲品。青木瓜絲沙律 $75前菜點了最經典的青木瓜沙律Som tum試試水準,青木瓜甜中帶酸,口感清脆爽口,配上泰式魚露沙律汁,酸甜鹹鮮香辣俱全,是正宗泰國的辣度,令人胃口大開。泰式炒金邊粉 $68Pad Thai同樣是經典的泰菜之一,金邊粉入口味道不單一死實,酸甜調味有層次,口感彈牙煙韌,同時重本用上大蝦,金邊粉鑊氣十足,令人一口接一口。菠蘿海鮮炒飯 $68海鮮炒飯鑊氣十足,上枱時仍冒煙,配料味道突出,用上新鮮的菠蘿、提子乾、鮮蝦、魷魚等,粗糙細膩並存,每一口都有味道及口感不同的變化。明爐鱸魚 $178原條新鮮鱸魚明爐上枱,鱸魚即叫即炸新鮮熱辣上枱,魚肉煮得恰到好處,肉厚鮮嫩,加上泰式檸檬湯底,微酸清香,檸檬葉、香茅以及青檸的味道層次分明,只是比泰國地道的少了一分辣度,更適合港人口味。鮮青檸梳

青木瓜絲沙律
青木瓜絲沙律 $75

泰式炒金邊粉 $68

菠蘿海鮮炒飯
菠蘿海鮮炒飯 $68

明爐鱸魚 $178

鮮青檸梳打
鮮青檸梳打 $25
最後點了一客泰式青檸梳打,一吸入口,頓然遍體生涼,暑氣全消,新鮮味道酸甜可喜,同時腴而不膩,是夏日佳饌。
2022-07-25
青木瓜絲沙律
菠蘿海鮮炒飯
鮮青檸梳打
2022-07-21 93 views
好耐冇食過泰國野, 就約左朋友收工去葵芳食泰國菜金邊粉 - 是泰國著名的泰式料理,不論在泰國的餐廳或街頭小店都很常見, 店家炒到香氣十足, 而且有很多大蝦, 大份夾抵食泰式併盤 - 有炸春卷, 雞亦等等數重泰國食品, 十分香口, 配上凍飲一流串燒 - 點了2串雞和2串豬, 火烤恰到好處, 配上秘製汁十分惹味冬陰公爐魚 - 這個菜賣相十分吸引, 新鮮爐魚配上明爐冬陰功湯, 一次過滿足了2樣野, 既可吃魚, 又可飲湯, 2樣加埋十分搭配
好耐冇食過泰國野, 就約左朋友收工去葵芳食泰國菜

2022-07-20 71 views
朋友飯聚,嘻嘻哈哈又一晚❤️❤️❤️開心街坊泰國菜~🐠泰式芒果絲脆炸鱸魚,酸酸甜甜的汁,青芒絲腰果紫洋蔥,鱸魚起肉炸得香脆,我就覺太濃汁醬,我 friend 又話 ok。口味真係好個人 🤷‍♀️🐷燒豬頸肉,邊燒得香囗肉夠厚,每囗都有油脂香,不要怕肥,這是靈魂😍🥗再來個柚子沙律,感覺清淡健康一點😅🐥泰式鳳爪,醃得入味,夠爽囗酸得又夠開胃份量算多,適合大伙兒嘻哈嘈閉食個飯!完全地道街坊 feel 泰菜,性價比非常高,隊返幾支泰啤就爽了😂
朋友飯聚,嘻嘻哈哈又一晚❤️❤️❤️開心

街坊泰國菜~

🥗再來個柚子沙律,感覺清淡健康一點😅

🐥泰式鳳爪,醃得入味,夠爽囗酸得又夠開胃

2022-07-20
2022-07-03 203 views
有好多個神響收銀上面 。 個環境都乾淨既 。K15金不換濃湯海南雞絲河粉$49 +🍋凍檸茶兩蚊 =$51 。 唔 new 個底只睇個面頭係幾呃到人既🤫🤫 。 個檸檬茶冇茶味既🤨🤨 。 人地飲淨跟住加d水再比我 ??☹️☹️我食緊廚餘 ?? 有90%既河粉碎濕濕既 ?? what??K3 香葉肉碎煎蛋飯$49 。 個賣相都真係冇問題既 。 靚既 。虎你咩 , d油多到食一半都濟咗 。 廢事浪費食物所以先食哂佢 。 有時唔想食乾炒牛河就係因為d師傅落好多油 。佢 exactly就係呢種feel 。

有好多個神響收銀上面 。 個環境都乾淨既 。

2022-04-30 568 views
疫情嚴峻 而家有得揀都盡量買外賣返屋企食🥲 雖然真係好想正常生活 但係出街食又真係有一定嘅風險 仲要限咗四人一枱 真係乜癮都冇晒😵泰式海鮮炒金邊粉顔色鮮豔 食落口唔係好酸 材料方面都好豐富 有鮮蝦 芽菜 蛋等等 份量絕對夠兩個人食😗 香葉肉碎煎蛋飯望落賣相唔係好吸引 好似好少餸咁 但原來寶物沉歸底 由於飯嘅份量太多 我只好留起啲飯😂 一揭開原來有好多肉碎係底 仲有好多枝豆粒做配料 呢間嘅調味幾好食😋 仲有隻煎蛋係面 咬落口仲有蛋汁㗎無骨豬手飯賣相似乎係最好嗰盒飯 同樣地飯量好多 我都有留起啲 豬手滷得幾入味 豬皮入口即溶🐷 仲有半隻滷水蛋飲品我地嗌咗熱奶茶 熱檸水 味道正正常常呢個飯盒都算幾扺食 而且等候時間唔係太長 幾有效率😊 希望快啲唔駛成日叫外賣

泰式海鮮炒金邊粉

我地嗌咗熱奶茶 熱檸水 味道正正常常

TakeAway
Lunch
2021-08-12 1565 views
尋晚點左兩個野食,雞蛋煎蠔仔餅,明爐魚!兩個都超級垃圾,蠔仔餅濕pat pat!條魚唔洗講,清湯加幾條蔥就叫明爐魚,擺喺Gas爐度燒!兩樣只食左一啖,直接俾錢埋單周人!無下次!
尋晚點左兩個野食,雞蛋煎蠔仔餅,明爐魚!
無下次!
2021-08-07
Dinner
成日黎到葵芳都係去葵涌廣場搵食,今日搵左地膽朋友,佢推介位於信芳街(近葵涌運動場的泰國菜餐廳「泰星匯泰國菜」,感覺這一帶店舖似荃灣路德圍咁,一條街形形色色餐廳🍴林立。餐廳🍴環境不大, 主要用上木系顏色加泰國元素掛畫等裝飾營造泰國🇹🇭地道氣氛,空間不大, 容納二三十人左右,椅子🪑較殘舊,有點歷史痕跡。泰式酸辣鳳爪: 好有誠意,夠地道夠曬辣,每隻去骨鳳爪都蘸滿辣椒🌶️碎,軟骨都食埋真係好美味可口,調味做到恰到好處,吾會死咸。爽脆洋蔥🧅新鮮蕃茄增加口感,不錯的開胃菜。炭燒魷魚筒:一整隻魷魚🦑燒得好鮮嫩,充滿炭燒焦香味,大大隻,仲好有彈性爽口,蘸上泰式酸辣魚露醬。泰式炒金邊粉:非常夠鑊氣,仲有大量櫻花🌸蝦調味,沒有花生🥜碎,但食落甜甜地,有彈牙大蝦肉毫不吝嗇。沙嗲串燒(豬牛雞各兩串):食落無鬆肉粉味已經好好👍🏽沙嗲偏甜,啖啖花生🥜碎,啖啖炭燒味。總結:價錢合宜 味道正宗多謝地膽介紹

總結:
價錢合宜 味道正宗
多謝地膽介紹

2021-07-12 902 views
香葉肉碎炒飯$65無骨海南雞湯河$55好味指數:😋😋😋😋抵食指數:💲💲💲💲💲環境舒適:😌😌環境衛生:🧹🧹服務質素:💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️推介原因:份量超多。湯碗裝滿滑身的河粉,上面再放了極多雞肉。欣賞雞皮沒有那層肥膏。炒飯也是大大碟。一個大湯碗壓實炒飯,再倒在碟上,應該可以分到3-4個飯碗的量吧。正常食量的女生,一定吃不完。炒飯好惹味,夠鑊氣。好味得在葵廣掃街後,沒什麼胃口,也能一口接一口的,吃到半碟飯。飯是粒粒分明,但又不覺硬。用餐時,餐廳的電視播放著泰國歌曲短片,給我一種身在泰國的感覺。
好味指數:😋😋😋😋
抵食指數:💲💲💲💲💲
環境舒適:😌😌
環境衛生:🧹🧹
服務質素:💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️

2021-07-02 603 views
經網上平台 叫呢間嘅外賣打電話去問點解執漏。仲要大條道理講句,賴網上平台多單執漏咗。咁明知多野,唔係睇清楚啲架咩?呢家唔係退唔退錢問題係態度問題仲要cut 線。唔會再幫襯
經網上平台 叫呢間嘅外賣
打電話去問點解執漏。
仲要大條道理講句,
賴網上平台
多單執漏咗。
咁明知多野,唔係睇清楚啲架咩?
呢家唔係退唔退錢問題
係態度問題
仲要cut 線。
唔會再幫襯
Delivery
2021-06-06 815 views
整體味道一般,似去泰國食嘅菜式;價錢親民,着$45都有交易;衛生唔太好,地下癡立立;同埋好多外賣,所以比杯水都要5分鐘,但係態度唔錯推薦泰式咖啡,雖然要加$8,但係味道正宗
2021-06-06
$60 (Lunch)
泰式乾炒肉片河
泰式凍咖啡
  • 泰式咖啡
2021-06-03 460 views
經常光顧的一家食店,之前覺得男老闆態度很好,店裏的叔叔阿姨也很熱情,女老闆態度平平。但今天去外帶卻莫名其妙被女老闆針對。店員拎著21號餐到門口問我,但我不是21號,於是她轉頭問另兩個學生,學生是21號,可她們說點的是凍檸茶不是奶茶。於是店員把餐拿回去問女老闆,女老闆就開始不停地在店裡嘮叨,還不時很不耐煩地看向我,零星地聽見她說“她點的就是泰式奶茶”(我點的正是這個),以及“拿出去隨便她給誰”之類的話語。之後我就看見店員把剛剛那份餐換成泰奶再拿著對應的小票出來給我。所以我想可能店員姊姊一開始是拿錯了小票。我並不責怪店員,畢竟午市繁忙也有可能出錯,但女老闆沒有弄清楚事情經過就莫名其妙怪罪在我頭上讓我實在無語😓我也不會因為女老闆一次的態度就否定這家店,客觀地說店裡的食物很符合我的口味,性價比也高,但真心希望女老闆能收斂一下自己的脾氣,不要讓一幫伙計難做,大家也只想來開開心心簡簡單單吃餐飯罷了...
TakeAway