2024-10-04
今晚約咗朋友出尖沙咀,經過利時,見到呢間Thailand King嘅餐廳,上網一search,評價唔錯,就決定一試。餐廳唔大,環境開揚,靜靜哋喺度食個dinner或者同朋友happy hour感覺好chill!泰式生蝦生蝦無論是外型、味道、口感都十分良好,肉質爽口彈牙,配上生蝦酸辣汁,酸酸辣辣,十分醒胃!炸蝦餅香脆彈牙嘅蝦餅配上酸酸甜甜嘅泰式醬汁,令人一件又一件,停唔到口⋯香茅煮花蜆簡單煮法,帶出花蜆嘅鮮味!蜆肉肥美,隻隻飽滿⋯花蜆融入咗香茅獨有嘅香味,感覺唔錯。泰式豬頸肉肉質爽而軟腍,肥瘦均勻,配上泰式醬汁,酸酸辣辣,十分清爽惹味!咖喱軟殼蟹 配蒜蓉法包酥脆軟滑嘅軟殼蟹,配上香濃嘅咖喱汁,非常有風味!食淨咗嘅咖喱汁唔好浪費,再配上蒜蓉法包,又係另一個食法!泰茶 / 荔枝沙冰泰茶茶底香濃,入口醇厚,唔錯!荔枝沙冰,味道清新,而且唔太甜,解暑又開胃!
泰式生蝦
炸蝦餅
香茅煮花蜆
泰式豬頸肉
咖喱軟殼蟹 配蒜蓉法包
泰茶 / 荔枝沙冰
泰茶茶底香濃,入口醇厚,唔錯!
荔枝沙冰,味道清新,而且唔太甜,解暑又開胃!