Hiring
$16,500-$25,000
$15,500-$21,500
$17,500-$25,000
2020-04-11 259 views
----------💛#黃店💛漂書收益捐612人道基金💛11月罷市2天----------晚市4人餐-大吃四方 $5984人餐有前菜+小食+主食+甜品+飲品-🥗前菜可以揀煙三文魚凱撒沙律/水果沙律,沙律都幾大份新鮮,不過就只係得生菜,比較單調。-🍡小食可以揀任何3款,今次試左和風牛油帆立貝、炸雞翼、鐵板黑椒牛柳粒,全部小食份量都幾多,而且夠濃味。-🍝主食可以揀2款,三文魚籽和風蜆肉意大利粉好Creamy,意粉軟硬適中,唔會過咸。菠蘿辣肉腸薄餅勁多芝士,餅底係薄批夠脆。-🍰甜品朱古力窩夫配曲奇雪糕,窩夫外脆內軟,加埋雪糕一流。----------📍牧羊少年咖啡館🔎太子白楊街27-29號嘉安大廈地下1號舖🔎尖沙咀河內道18號K11購物藝術館B2樓27號舖🔎將軍澳寶康路105-107號香港單車館地下G53號舖🔎葵芳興寧路12號葵青劇院地下2號舖🔎沙田文林路1號香港文化博物館地下G6號舖
💛#黃店
🥗前菜
🍡小食
🍝主食
🍰甜品
朱古力窩夫配曲奇雪糕,窩夫外脆內軟,加埋雪糕一流。
📍牧羊少年咖啡館
  • 和風牛油帆立貝
  • 菠蘿辣肉腸薄餅
  • 小食拼盤
2020-04-06 164 views
經過呢間餐廳几次,覺得間餐廳幾有feel, 所以上網search 下,原來係西餐廳,之後book位去試下。記得要book位,walk in 多數無位入。餐廳燈光好暗,周圍都擺放好多古靈精怪擺設,仲有唔同國家國旗,每張枱都有唔同,几特别唔同一般餐廳。我地叫左必食厚雞扒漢堡套餐,快雞扒超大快,燒得好香唔乾配上特製淡香蛋黃醬+芝士,一啖咬落去真係好juicy。套裝仲可以揀一杯特飲同送cheese cake 👍🏻另外我地叫左個大食併盤,一來到我地都嘩左一下,好豐富,有7樣小食+ 三個醬。7樣小食味道都ok,每小食有三件但我地得兩個人食就太多,要打包🤣*餐廳限時,入座計90分鐘用餐
經過呢間餐廳几次,覺得間餐廳幾有feel[笑哭], 所以上網search 下,原來係西餐廳,之後book位去試下。記得要book位,walk in 多數無位入。

*餐廳限時,入座計90分鐘用餐
2020-03-29 272 views
餐廳一入去會量度體溫。餐廳黃燈又比較暗,環境幾warm幾舒服,所以我影出嘅顏色唔係特別吸引。平日下午茶時段人唔算多,可以慢慢坐。--👉👉 餐廳環境&餐牌可以睇後面! 👉👉--🦐 明太子鮮蝦意大利粉 連飲品 沙律 HK$62蝦都算大隻,忌廉味道都幾重幾creamy,明太子嘅味道就正常,唔係特別重。.🍫 凍士多啤梨朱古力 (套餐)通常套餐飲品都無乜選擇,要加差額,而佢竟然水果茶同朱古力個啲都可以套餐包埋。唔記得少甜,所以.🧀 芝士薯條 (小食追加HK$38)🍟 黑松露薯條 (小食追加HK$38)個人特別喜歡佢嘅薯條,薯條比想像中大份,而且醬好多,黑松露醬味道特別邪惡。--📌 價格為下午茶時段 (14:30-18:00)📌 另收加一服務
👉👉 餐廳環境&餐牌可以睇後面! 👉👉

明太子鮮蝦意大利粉

🦐 明太子鮮蝦意大利粉 連飲品 沙律 HK$62
凍士多啤梨朱古力

🍫 凍士多啤梨朱古力 (套餐)
芝士薯條

🧀 芝士薯條 (小食追加HK$38)
🍟 黑松露薯條 (小食追加HK$38)
📌 價格為下午茶時段 (14:30-18:00)
📌 另收加一服務
Type of Meal
Tea
明太子鮮蝦意大利粉
芝士薯條
2020-03-28 171 views
鮮忌廉煙三文魚意大利粉🐟🍝成碟意粉都好creamy 個鮮忌廉醬好掂😋煙三文魚又超多 啖啖都食到尤其食到底淨低嘅全部都係魚🤤意粉煮得岩岩好 微硬 口感滿分💯抹茶牛奶🍵先黎靚靚洋蔥心拉花抹茶粉略帶甘 係小編中意嘅抹茶味💚冇溝好多糖水 唔會太甜 恰到好處芝士凍餅🧀睇落超似硬身cheese cake但一吉落去就知原來軟嘅🤣芝士味都幾夠 亦唔會話漏 話咁快食完士拉差醬配炸雞翼🌶🐔因為係岩岩炸起上枱 熱辣辣🔥攤左陣先食都係一咬啲雞油就湧出黎差啲辣親條脷👅雞翼加辣係無敵嘅😌
鮮忌廉煙三文魚意大利粉🐟🍝

攤左陣先食都係一咬啲雞油就湧出黎
差啲辣親條脷👅
雞翼加辣係無敵嘅😌
2020-03-27 2395 views
幾年前曾經黎過食Lunch,今晚忽然諗起就帶男朋友過黎撐枱腳☺️餐廳以旅遊為主題,周圍放左唔同國家的裝飾,環境暗暗地幾舒服,有不少情侶同朋友都係度傾計食野飲酒。另外,由於疫情關係入去前需要量體溫,做足措施大家都安心!我自己叫『煙三文魚鮮忌廉意粉』晚市套餐,包飲品同甜品。飲品叫『蘋果蜜桃鮮打綠茶』每啖都飲到果肉碎,果香味加綠茶味道清新,好有夏日feel套餐甜品係芝士餅,慕絲口感,芝士味唔會好重,就算食完都無覺得漏,而面層的紐紋原來係芒果味因為我地想食心太軟,但套餐甜品指定係芝士餅無得加錢轉,員工建議我地散叫,所以男朋友『厚切烤雞漢堡配薯條』就散叫,唔跟餐。用黑炭包賣相特別吸引,雞扒厚身大塊,無呃你真係大過個包。薯條熱辣辣,幼身脆口,撒左調味粉有少少辣味食落幾有風味榛子朱古力平時出面餐廳食心太軟一般都80幾蚊,無記錯呢度係52定55蚊,仲有兩球雪糕,好抵食外面焗到脆身,內外的朱古力味好濃,不甜,只可惜無做到流心效果 另外值得讚係有位女員工由帶位 量體溫 到走時幫手開門都態度好好,好有禮貌

榛子朱古力

2020-03-21
Type of Meal
Dinner
黃店介紹💛如果2:30pm 後去食,每個Lunch Set 減$12,好抵食,而且份量無少到(・∀・)每個Lunch Set都會送沙律🥗和$40內的飲品🍹-漢堡汁醬燒燒雞中東包 配薯條🍟 (下午茶價錢$60) 依個中東包的份量真係好驚人,仲有超多薯條🍟個包夾住好大塊雞扒🤩有成隻手掌🖐️咁大ヾ(☆▽☆)除左雞扒,仲有蔬菜,蕃茄和洋蔥等口感豐富,配埋醬汁好好味😘中東包都幾好食😍而薯條係細薯條,幾香脆,記得趁熱食😎點埋蕃茄醬就最夾🥰-英式早午餐😚(下午茶價錢$70) 依個English Brunch有牛角包🥐茄汁豆,蕃茄仔,炒蛋,蘑菇,肉腸和煙三文魚😍幾豐富,牛角包好酥脆(´w`*)煙三文魚都好味😚肉腸肉質結實,味道正常(≧∇≦)/-而前菜沙律都普普通通,幾開胃😍而$40內的飲品都有好多選擇,有熱花茶,水果茶,朱古力特飲,咖啡☕️等等⋯⋯-洋甘菊茶🍵($34 跟餐免費)一壺細細花茶,用茶包沖(◕‿◕✿)味道普通,沒有太特別😋-Name🏠: 牧羊少年咖啡館(The Alchemist Café)Location📌:太子白楊街27-29號嘉安大廈地下1號舖(港鐵太子站 A 出口, 步行約5分鐘)價錢

黃店介紹💛
每個Lunch Set都會送沙律🥗和$40內的飲品🍹
漢堡汁醬燒燒雞中東包 配薯條🍟 (下午茶價錢$60)
依個中東包的份量真係好驚人,仲有超多薯條🍟
個包夾住好大塊雞扒🤩
有成隻手掌🖐️咁大ヾ(☆▽☆)
漢堡汁醬燒燒雞中東包 配薯條

除左雞扒,仲有蔬菜,蕃茄和洋蔥等
口感豐富,配埋醬汁好好味😘
中東包都幾好食😍
而薯條係細薯條,幾香脆,記得趁熱食😎
點埋蕃茄醬就最夾🥰
漢堡汁醬燒燒雞中東包 配薯條

英式早午餐😚(下午茶價錢$70)
幾豐富,牛角包好酥脆(´w`*)
煙三文魚都好味😚
肉腸肉質結實,味道正常(≧∇≦)/
英式早午餐

洋甘菊茶🍵($34 跟餐免費)
一壺細細花茶,用茶包沖(◕‿◕✿)
味道普通,沒有太特別😋
(港鐵太子站 A 出口, 步行約5分鐘)
價錢💰: 漢堡汁醬燒燒雞中東包 配薯條 (下午茶價錢$60) ,英式早午餐(下午茶價錢$70)

英式早午餐
2020-02-29 494 views
幾年無嚟過 以前好鐘意食 嗰時閒日夜晚都一定要排一陣先可以入座 今晚星期六去到即刻有位唔洗等 我仲以為佢已經不受歡迎 不過食食吓都見到有人等嘅食物質素都係無變 我鐘意 尤其是個煙三文魚炒蛋多士❤敗筆嘅反而係個心太軟 我以前自己整一定會控制到個温度同時間好好 一定要流心 所以對於食店做唔到呢個效果 我係會失望🤷🏻‍♀
2020-01-21 1497 views
今日同朋友一位朋友食飯, 好彩我哋比較早到 ,大約七點鐘左右, 立刻就入到場, 但係由於冇book位,只能夠坐高枱, 所以都建議大家book位, 我哋之後嘅人就要等比較耐位先入到餐廳。我哋分別叫咗兩個dinner set, 嘢飲我就叫咗菠蘿芒果沙冰,酸酸甜甜好開胃主菜我哋分別叫咗一個牛肉漢堡同埋明太子大蝦意粉,先講講漢堡, size好大個, 麵包係黑色( 我諗係竹炭包 ?)比較特別,肉扒多汁唔會乾身, 薯條係一般有薯條, 都炸到卜卜脆。至於意粉, 足料有5隻爽口大蝦, 明太子味唔會太鹹。最後就上朱古力蛋糕, 朱古力味好濃沃, 不過可能因為我個人唔係太鍾意食得太甜,所以食到後面就覺得甜左少少。Overall嚟講, 呢度環境幾好, 食物亦都唔錯, 同朋友坐耐啲,都唔會有畀店員催趕嘅情況。同朋友小聚都建議大家可以嚟呢間餐廳

牛肉漢堡

朱古力蛋糕

$150 (Dinner)
牛肉漢堡
朱古力蛋糕
2020-01-21 1543 views
晚上我們二人突然想起次次行經都見到好多人等候入座的餐廳~牧羊少年咖啡館,於是決心今晚排隊都要試。可能今日係星期一,唔係太多人輪候,服務員問是否已訂枱,我話無,佢話要攞飛,好好彩,服務員話我地係輪候第三張枱。噢!原來是可以訂枱的等候了約15至20分鐘,卒之輪到我們入座了,入面環境唔差,氣氛幾好,好多枱,地方尚算寬敞,行過時起碼唔會撞到人地張枱。我們被安排坐最入的卡位4人枱,這點我要稱讚這間餐廳,唔會因為係4人枱就唔按号碼叫座,2人都比坐。不過好好的環境被附近的食客打擾了,兩張枱的女仕們由我地坐低前高談闊論到我地埋單佢地都未講完,嘥晒餐廳氣氛坐下,看看餐牌,餐牌內既選擇都唔少,有pizza,有主菜,有......嘩,仲有扒。因為係第一次試尼間,我地卒之揀晚市套餐。套餐除左主餐仲包一杯餐牌內不含酒精既飲品同埋一件蛋糕。我地最後揀左明太子蝦意粉配凍原味coco朱古力,另外手工牛肉漢堡 + 薯條配菠蘿芒果沙冰。明太子蝦意粉~大大隻蝦,隻隻都好爽,好有口感, 明太子不是只係係意粉面,而係已經 與意粉拌在

套餐除左主餐仲包一杯餐牌內不含酒精既飲品

手工牛肉漢堡+薯條

凍原味coco朱古力

菠蘿芒果沙冰

明太子蝦意粉~大大隻蝦,隻隻都好爽,好有口感,
明太子不是只係係意粉面,而係已經
與意粉拌在一起,啖啖都有

手工牛肉漢堡+薯條~漢堡包既皮係竹炭飽,手工牛
肉漢堡唔夠淋,不過都煎得幾
好。薯條就比較炸得略嫌硬左
少少,有少少辣粉都唔錯

凍原味coco朱古力~好香朱古力味,幾好飲,個賣相
都唔錯

菠蘿芒果沙冰~賣相一流,飲得出菠蘿同芒果味,唔
似一般係街邊買的果汁,尼杯又幾好
味

個餐牌本來寫套餐個餐甜品係芝士蛋糕,但可能好賣啦!變左做另一款唔知係咩既蛋糕,蛋糕唔太甜,夠凍,有朱古力碎係面,個底係朱古力餅,都好好食㗎,況且個賣相都唔差,再配合盛住佢嗰隻凍凍的碟子,簡直一流。

跟餐蛋糕

甜品蛋糕

仲有個溫馨提示,書架上外觀看似年代煙遠的旅遊書,有張貼紙寫住,要攞走要自律交10元比員工先。

雖然唔好彩預遇到嘈吵的食客,但食物既味道同賣相都已經能蓋上她們的嘈聲了

備註~原來這間餐廳沒有限定用餐時間的,可以慢慢
食,慢慢傾,超正,不過記得下次去時先訂枱
較好

2020-01-20
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$304 (Dinner)
手工牛肉漢堡+薯條
凍原味coco朱古力
跟餐蛋糕
甜品蛋糕
2020-01-12 717 views
一流。一行18人,有大有細,實在難搵地方去歇腳!難得職員「周先生」細心嘅安排下,令我哋可以好暢順地有地方食嘢!工作人員亦服務好好,細心有禮嘅態度令我感動。祝 新年快樂、生意興隆。
一流。
祝 新年快樂、生意興隆。
2019-12-30 936 views
前兩日打電話黎book枱但話已經full左要walk in心諗早啲到都無所謂既好啦結果都等左九個字。。。最近食既舖頭都好多人( ´▽`)。。叫左個小食波波腸八爪魚丸。。。其實佢menu個名都已經係咁我都唔知我期待佢上枱係咩樣但見到就咁蜜糖bbq咁又有啲無奈同唔甘心。。咪就係波波腸同八爪魚丸囉。。。。呢個係芝士魚子蝦意粉佢睇上去貌相都ok睇落個汁都撈得幾均食落個味都ok既。。 不過可能係因為芝士所以有啲漏 但其實芝士味唔夠濃所以係冇乜味但又感覺好膩友人話除左蝦都幾好食的確蝦都有少少雪藏味但我認為整體口味偏淡但個質感太濃另一個係黑椒鴨胸意粉少少辣都食唔到既可以直接投降佢唔係好辣嗰種但係食落已經辣 唔屬於後勁凌厲 少少鹹 比起剛才芝士意粉係好食得多不過份量少 鴨胸如圖所見 真係唔多叫左個pizza 我覺得係全枱最好食既( ´▽`)pizza跟千島醬真係冇得輸同埋 見到個pizza咁多個窿 應該係製作時篤 令佢易啲熟由此亦可証明左餅底係自己整蝦都係冰鮮蝦 加蟹柳 千島醬跟海鮮跟pizza就等於好食( ´▽`)套餐跟既cheese cake整得算唔錯 唔係好實好硬又唔會好濕 芝士味都濃最後係兩杯
前兩日打電話黎book枱
但話已經full左要walk in
心諗早啲到都無所謂既
好啦結果都等左九個字。。。
最近食既舖頭都好多人( ´▽`)。。

叫左個小食
波波腸八爪魚丸。。。
其實佢menu個名都已經係咁
我都唔知我期待佢上枱係咩樣
但見到就咁蜜糖bbq咁又有啲無奈同唔甘心。。
咪就係波波腸同八爪魚丸囉。。。。

呢個係芝士魚子蝦意粉
佢睇上去貌相都ok
睇落個汁都撈得幾均
食落個味都ok既。。 不過可能係因為芝士
所以有啲漏 但其實芝士味唔夠濃

佢唔係好辣嗰種
但係食落已經辣 唔屬於後勁凌厲
少少鹹 比起剛才芝士意粉係好食得多
不過份量少 鴨胸如圖所見 真係唔多

叫左個pizza 我覺得係全枱最好食既( ´▽`)
pizza跟千島醬真係冇得輸
同埋 見到個pizza咁多個窿
應該係製作時篤 令佢易啲熟
由此亦可証明左餅底係自己整

蝦都係冰鮮蝦 加蟹柳
千島醬跟海鮮跟pizza就等於好食( ´▽`)

套餐跟既cheese cake

個茶都好快就凍
如果有個燭台㷫住個茶咁就好好多

呢一杯係黑梅梳打
飲落去就係檸樂
檸樂就冇咩好評價啦( ´▽`)
酸度就視乎粒梅
2019-12-19 697 views
再次去牧羊少年,不過第一次去太子店。地方比想像中大,因比較葵芳店同K11同以前荃灣都大。3人共500落樓,炸嘢,意粉同咖啡都好多同區cafe 好食同好飲。大食拼盤個炸得幾脆吓,D腸亦有德國餐廳水準,估唔到炸洋蔥圈同炸蝦幾好食。意粉,平時好怕cafe啲意粉太淋,佢個鴨胸意粉算係乾身好食。Pizza 個底幾脆,食得出自家製的,厚薄適中,D料又唔少,抵讚。鋪頭係有酒牌的,但想飲咖啡。所以點咗有少少酒精的愛爾蘭咖啡,沒有令我失望!

大食拼盤,愛爾蘭咖啡,鴨胸意粉
大食拼盤,愛爾蘭咖啡,鴨胸意粉
  • 大食拼盤
  • 千島海鮮pizza
  • 愛爾蘭咖啡
以旅行為主題的咖啡廳 餐廳環境好靚好木系feel 暗暗地 有少量五六人大枱 唯一缺點係位置偏僻少少 不過就係因為位置遠離地鐵站 附近冇商場行街街 價錢比較平店員好有禮貌友善 入座的時候係一點一個人 同店員講想要六人枱同坐耐啲 (我地有六個人) 店員都話ok同唔會黑面*雞扒中東包(唔記得實際的名) $72 (1430後減$12)送前菜沙律同$40以下的飲品一上菜 嘩!好大個包!好多薯條!食完個包都飽左 中東包軟軟的 唔係好似panini甘硬骨骨 雞扒唔係好大塊 嫩滑不過冇咩雞味 雞皮好有煙韌感 有一片車打芝士同千島醬 仲有幾片生菜蕃茄同生到攻鼻的生洋蔥薯條係細薯條 有好好好多 外表有薄薄的一層辣粉 應該係cayenne pepper(?) 好惹味 我的朋友唔食薯條都r左幾條食前菜沙律 普普通通 正常發揮 不過落得太多芝麻醬飲品有好多選擇 單係朱古力就有三種揀 我叫左奇異果荔枝飲品 味道有少少假 餐牌聲稱有粒粒果肉 不過其實冇💁🏻‍♀️ 咖啡都有好多種 有少見的種類 例如Irish coffee *ps試食左朋友的卡邦尼意粉 好正好濃忌廉同芝士味 不過唔係正宗蛋黃加巴馬臣芝士的卡邦尼*想同朋
送前菜沙律同$40以下的飲品
一上菜 嘩!好大個包!好多薯條!
前菜沙律 普普通通 正常發揮 不過落得太多芝麻醬
想同朋友傾下計又唔怕遠 想食好西又有budget 呢度係一個好好的選擇❤️

雞扒中東包配薯條
2019-12-13
$60 (Lunch)
雞扒中東包配薯條
2019-12-16 334 views
這間餐廳以旅遊文青為主題,內裡有很多不同種類的旅遊書藉供客人閱讀,另外在牆上貼有很多不同國家的名信片。食物方面也很不錯,薄餅味道不錯,有大蝦,芝士也很香。德國香腸拼盤是我的最愛,紅酒啤酒配香腸一流。this restaurant is a travelling theme restaurant with lots of travelling books. A lovely place for gathering and enjoy food with friends. Highly recommend it to others.
2019-12-14
$250 (Dinner)
2019-11-05 1045 views
對上一次到牧羊少年用餐已經將近5年前, 再次到訪食物既質素有進步!4個人叫左2個套餐(一個主食、一杯飲品、一個甜品) 再另外加個薄餅加個小食同飲品, 咩都試到啲呢個意粉唔錯!意粉好掛汁之餘, 唔會煮到淋哂nice~ (加上我鍾意食冰鮮蝦, 下次去一定會take2)呢個喇沙海鮮湯烏冬我就比較麻麻, 一黎我唔係幾食得辣, 二黎食落比較普通, 冇平時食喇沙個陣喇沙香...佢係我呢餐既MVP!!! 薄餅邊脆, 每一舊都平均有料係上面, 千島醬夠哂味但唔膩, 加上(!)我麻麻地平時薄餅上面個啲青椒紅椒, 次次都挑到半死, 終於可以試下大大啖食pizza既感覺呢個係一個普通既拼盤cheese cake唔錯, 兩個set兩件cake四個人食岩岩好, 推薦叫set, 但一人一個set就冇肚試pizza, 因為pizza係冇得跟set架! 點解??!!叫左四杯野飲, 呢杯奇異果青瓜奶酪最特別, 點講呢, 佢隻味真係好奇異但係又幾好飲喎! 呢杯雙重朱古力沙冰值得讚既係佢飲到最尾都唔淡 (唔好講笑 呢件事對一杯朱古力黎講真十分重要), 但係要彈既係飲幾啖就會冇哂水飲唔到...仲有呢兩杯, 都ok既~整體呢個

三文魚籽鮮蝦意大利粉

芝士蛋糕

奇異果青瓜奶酪

雙重朱古力沙冰

黑莓檸檬梳打&摩卡

仲有呢兩杯, 都ok既~

整體呢個晚餐豐富抵食, 環境有啲暗, 睇餐牌要好似呀婆睇報紙咁搵光源
但同朋友一齊去傾下計食個飯, 呢到絕對係一個好好既選擇!
三文魚籽鮮蝦意大利粉
千島醬海鮮薄餅