Restaurant: The Alley
Info:

2019-01-12 218 views
每次路過鹿角巷見到成條人龍都會嚇到窒一窒之後放棄排隊😂今次終於下定決心冒住汗排左條超長嘅人龍👯‍♂️👯‍♀️. 黑糖鹿丸鮮奶 $28✅本身我係個幾怕甜嘅人,見到佢個飲品冇得嗌減甜度個心驚一驚😰好彩其後飲成杯都覺得甜度適中接受到,黑糖味亦較濃,而珍珠自覺幾煙韌有加分❎可能因為排得耐好熱,於是就諗住杯涷飲會好涼快,點知飲落去完全冇冰嘅感覺,感覺上係因為人龍好長所以預先整好咁。對比起平時飲開黑糖奶茶,可能因為鮮奶味較淡所以唔太啱口味😕整體評分:6.5/10.皇家9號奶茶(加珍珠)$30✅依款奶茶睇落同普通珍珠奶茶雖則冇乜分別,但係佢嘅茶味比我想像中更加酣香😽,對比黑糖鮮奶嗰種鮮奶過淡嘅感覺,依款皇家9號奶茶嘅茶香對比起來就令我更回味無窮,令本身攞住黑糖鮮奶嘅我不斷從CM手中搶杯奶茶過嚟😝不過就賣相而言就普通左少少🤔整體評分:7.5/10.鹿角巷 (尖沙咀)尖沙咀彌敦道27-33號良士大廈地下F舖.#hk #hkig #hkigfood #hkfood #food #couple #hkeat #eat #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodporn #hkfoodie #h
黑糖鹿丸鮮奶 $28
整體評分:6.5/10
皇家9號奶茶(加珍珠)$30
整體評分:7.5/10
鹿角巷 (尖沙咀)
尖沙咀彌敦道27-33號良士大廈地下F舖
#hk #hkig #hkigfood #hkfood #food #couple #hkeat #eat #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodporn #hkfoodie #hkfood #美食 #情侶 #吃貨 #鹿角巷 #珍珠奶茶 #黒糖
2019-01-11 150 views
今日陽光普照,係時候比自己藉口去飲返杯珠珠飲品⋯⋯一直都想試 the alley,但每次見到條隊,都卻步⋯⋯今次叫咗杯熱黑糖鹿丸鮮奶,雖然唔係透明杯,但亦無偷工減料。打開紙蓋,鮮奶仍然打到起泡。d珠珠好chewy, 食落去有黑糖/焦糖味,唔係死甜。咬到珠珠嘅中心,無硬點,全粒珠珠都好 chewy,証明好新鮮。鮮奶亦真材實料,唔係奶水。雖然排咗好耐隊,但我都覺得值得。午後一杯䁔笠笠既黑黑珠珠鮮奶,嘩。。。下午充滿能量繼續努力工作💪🏻

鮮奶亦真材實料,唔係奶水。

2019-01-09 161 views
真心不喜歡鹿角這間店在尖沙咀竟然會有人大排長隆。而在內地好多地方根本不需要去到排隊的地步OK?不過講返又講。奶蓋每個人都喜歡,每個女孩都會中意摞住一杯影了又影。那麼。尖沙咀選擇,這個還是可以打發時間。
  • 小確幸奶茶
2018-12-22 327 views
一直聽朋友說去尖沙咀的話,買手調飲品一定要試鹿角巷,所以我今天也特意去排隊!去到門口已經看到超多人在排隊,當時心裡已經想跑路去了,絕對要排一小時多才能拿到飲料呢😞⋯可是上年已經沒買到聖誕特飲👉🏻👈🏻,今年真的真的真的好想試試看,還是繼續乖乖的排隊等待吧😭。焙茶smoothie特飲拿到手的時候,鋼杯子的外面已經開始有水珠彌漫著了,明顯特飲很凍。特飲的外表是由小鹿朱古力角加紅鼻子果子(小蕃茄?)加白色的cream造型岀來的;喝起來⋯⋯嗯⋯⋯感覺是中伏了🤢。特飲看起來很美觀,聞起來和喝起來卻沒什麼焙茶的味道,忌廉和扭紋脆條太甜,基本上喝一口,甜味都蓋過了焙茶味,而且焙茶smoothie的口感一般,感覺用88元買一個鋼杯加一杯不太好喝的飲料,有點不值得☹️。

2018 2018聖誕節焙茶特飲
2018 2018聖誕節焙茶特飲
📍尖沙咀📍台灣過江龍❣️人氣珍珠奶茶🥛排到頸都長先有得飲⁉️嚟咗幾次都排唔到🙈今次終於排到啦😭起碼要排20分鐘以上😞因為前面每個人都買三、四杯,所以先等咁耐☹️叫咗杯黑糖鹿丸鮮奶同三巷奶茶💕黑糖鹿丸同鮮奶搖勻之後🍼係真係幾好飲嘅,又重鮮奶味🥛唔會怕太甜,淡淡地😍啲珍珠都外軟內韌,幾有咬口👌🏻但如果真係每次都要排咁耐,真係會令到購買意欲大大降低😢應該唔會再去☹️太哂時間😩
  • 黑糖鹿丸鮮奶
秋意漸濃(飲個時仲係未凍架🤣)香港珍珠奶茶嘅熱潮會唔會就此減退🙈?幾個月前鹿角巷真係好多人排隊自己第一次排咗一個半鐘真係犀利🤣!今次去到人潮好明顯少咗好多過口癮突然好鬼想飲 想Chill 下🤣去到見到有期間限定嘅新品鹿丸滑捋捋同鹿丸僕喱喱😍排到唔洗排,唔係唔試下嘛!鹿丸滑捋捋 (期間限定)$36其實杯嘢係芝士奶蓋加黑糖珍珠奶茶佢個比例做得幾好😋芝士奶蓋份量啱啱好就咁飲,奶味都幾香,合格架攪勻之後又唔會蓋過本身茶底味道而奶茶底又有陣陣紅茶味加埋一齊又咸又甜,幾過癮又好飲!黑糖珍珠都保持住一貫咁煙韌又有黑糖味🤤以香港而家啲芝士奶蓋、黑糖珍珠爆炸性咁推出嘅時期,算係其中好飲嘅一杯。好味指數:
秋意漸濃(飲個時仲係未凍架🤣)
香港珍珠奶茶嘅熱潮會唔會就此減退🙈?

幾個月前鹿角巷真係好多人排隊
自己第一次排咗一個半鐘真係犀利🤣!
今次去到人潮好明顯少咗好多
過口癮突然好鬼想飲 想Chill 下🤣
去到見到有期間限定嘅新品
鹿丸滑捋捋同鹿丸僕喱喱😍
排到唔洗排,唔係唔試下嘛!

鹿丸滑捋捋 (期間限定)$36
其實杯嘢係芝士奶蓋加黑糖珍珠奶茶
佢個比例做得幾好😋芝士奶蓋份量啱啱好
就咁飲,奶味都幾香,合格架
攪勻之後又唔會蓋過本身茶底味道
而奶茶底又有陣陣紅茶味
加埋一齊又咸又甜,幾過癮又好飲!
黑糖珍珠都保持住一貫咁煙韌又有黑糖味🤤

好味指數:
2018-12-05 264 views
果次飲唔小心打左尖,睇唔到條隊,誤打誤撞就叫左黎飲,係呢到同每一排隊既朋友道個歉冇心的,我總等候時間唔超過十分鐘,一直好內疚,買完先發現條隊另外,我好鐘意飲綠茶,佢綠茶味好夠,但係黑糖珍珠冇得揀冰度同糖味,所以就太凍,飲唔慣凍飲既我冇辦法啦 不過聽朋友講老x堂好飲好多,我又未試過,可以一試。至於值唔值得排咁耐隊,我冇排到隊,只可以講還好,好gimmick既感覺,如果你得閒冇野做,又或者等人,可以襯下熱鬧試
不過聽朋友講老x堂好飲好多,我又未試過,可以一試。
至於值唔值得排咁耐隊,
每次行過都見到鹿角巷好多人排隊,今日早咗出街,見有時間多,就決定排隊試下呢一間傳聞好好飲嘅黑糖珍珠鮮奶。雖然條隊唔係特別長,但最後都排咗差唔多十五分鐘先買到杯嘢飲。 最後都係買咗一杯黑糖珍珠鮮奶。店舖建議可以搖勻之前先飲幾啖,之後再搖勻再飲。 第一啖飲落去係熱嘅,原來黑糖珍珠係熱嘅,亦都好重黑糖味,而珍珠亦都好有咬口。 之後就搖勻佢嚟飲, 但奇怪嘅係鮮奶嘅味道同黑糖未能完全融合,飲落好似兩樣嘢分開咗咁,有d失望。

Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
Type of Meal
Dinner
平時我係附近剪頭髮,每次經過條龍都長到去彌敦道,所以都冇試😕 我覺得如果要我為咗杯珍珠奶茶排一個鐘實在太痴線🤪前幾日平日12點幾出尖沙咀揾朋友又再經過鹿角巷,竟然冇乜人排隊!唔算太甜,幾岩我口味。(不過珍珠奶茶又真係好難整得唔好飲既)同埋冰量都比其他珍珠奶茶少,但又真係細杯左d,個人比較喜歡老X堂既炒黑糖香好d。反而呢杯既黑糖味唔太甜,恰到好處,但就少咗炒香味,茶底都冇乜特別!而呢杯就有少少吹大左,唔值得排咁耐😶

黑糖鹿丸鮮奶

唔算太甜,幾岩我口味。
(不過珍珠奶茶又真係好難整得唔好飲既)
而呢杯就有少少吹大左,唔值得排咁耐😶

2018-11-15
Type of Meal
Breakfast
2018-11-24 198 views
其實呢間係好耐之前已經開始飲記得abt幾個月前開始已經見到佢每日都好多人排同朋友於是特登過嚟朝一朝聖記得我哋嗰幾次飲都差唔多排咗八個字但係因為一路傾住計所以好快過我哋分別叫咗一杯招牌黑糖鹿丸鮮奶同一杯熱帶百香綠因為黑糖鹿丸鮮奶係Fix左所以冇得叫小糖嗰啲但係招牌果然係招牌佢嘅黑糖鹿丸鮮奶真係幾好飲但係因為佢嘅份量都幾大同埋幾飽肚如果飲晒成杯都應該可以當一餐唔使食飯所以飲番杯綠茶下就啱啱好由於呢度地點夠方便地鐵站一出就係所以都幾多人排隊但係因為地點夠方便喺呢度排完隊買完杯嘢飲拎住一路行一路去shopping真係人生一大享受所以都encore左幾次整體來講如果大家去尖沙咀shopping行街又唔介意排下隊傾吓計嘅話都可以選擇呢度買杯嘢飲跟住繼續血拼!但因為有一次喺呢度有啲不愉快經歷就係比隔離嗰間熊仔曲奇鋪頭淋水大家留意番唔好排隊排去嗰邊因為佢哋會唔抵得呢間鋪頭多人幫襯跟住淋水所以大家要小心啲

所以飲番杯綠茶下就啱啱好

Waiting Time
40 Minutes (Dine In)
$30 (Tea)
  • 小確幸奶茶
2018-11-22 158 views
是日放半天假,見條龍唔算長,又有時間,就排下啦。由排到拎到嘢飲,約15分鐘,可以接受。第一次飲梗係要試TOP 1 - 黑糖鹿丸鮮奶。店員有介紹新嘢,亦指出黑糖鹿丸鮮奶冇得揀少冰及建議飲原甜度。但我堅持要少甜拎到杯嘢飲,我明啦!啲珍珠新鮮熱烘烘,所以加冰後搖完已經係少冰。啲奶本身冇甜度,全靠啲黑糖珍珠,不過少甜(即係少啲黑糖珍珠)我覺得已經夠甜。其實成杯嘢嘅超加分位係啲珠,真係好Q彈、好少店有咁好味,如果奶味再濃啲就perfect !

第一次飲梗係要試TOP 1 - 黑糖鹿丸鮮奶。
但我堅持要少甜

2018-11-22
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
2018-11-19 163 views
都一段時間無飲黑糖珍珠鮮奶,又癮起喇經過鹿角巷幾次都排長龍,但係趕時間於是無排到。呢日收工無野做,條隊又唔算太長,於是就排隊買喇。因為嗰幾日唔飲得凍野,逼於無奈就叫熱飲。但係秋風起,暖笠笠咁又幾正黑糖味仲香左同事飲嗰杯係一樣嘅黑糖鹿丸鮮奶,不過佢飲凍,d虎紋睇落好靚夠曬吸引呀
都一段時間無飲黑糖珍珠鮮奶,又癮起喇

黑糖味仲香左

2018-10-22
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2018-11-03 213 views
大熱既黑糖鮮奶終於有機會試,本身以為系珍珠奶茶既一種,原來系鮮奶加黑糖珍珠,但係都好夾!佢既珍珠煮得唔錯,而且黑糖唔會死甜,反而有種清甜。但係稍有遜色之處就係個奶味唔夠重。整體既設計都係好靚既,好文青!
2018-10-15
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2018-11-01 207 views
每次經過呢間店 都因為長長既人龍所以卻步但今日同朋友早食完晚餐 行街又無乜野好行之下於是就排下打發下時間啦即係咁 兩個人排隊當然要有策略先一個排住先 另一個影低menu再慢慢研究佢某些飲品係限購的 買之前要留意呀第一次飲 同朋友都揀左鹿丸鮮奶 先可以同其他台式飲品比拼一下排隊時亦發現 呢間銷售方式好特別佢係賣幾杯就停 等飲品做好拎晒先再賣另一批咁唔怪得長期人龍啦由於會停一停再賣 所以影店面係可以無阻例牌 搖之前要影相打卡先呢一間茶飲 飲完之後真係師傅明白了點解咁多人願意排隊無論係黑糖同鮮奶比例 珍珠味道 黑糖既濃味 全部完勝飲過一次之後我係不停推薦俾人既然飲完怕肥既 梗係要留返黎飲最好味既一杯
每次經過呢間店 都因為長長既人龍

無論係黑糖同鮮奶比例 珍珠味道 黑糖既濃味 全部完勝

飲過一次之後我係不停推薦俾人
既然飲完怕肥既 梗係要留返黎飲最好味既一杯
TakeAway
無論係旺角定尖沙咀都成日見到路人拎住鹿角杯既飲品,今日係食晚餐前有時間又有d 肚餓,終於可以一試!尖沙咀地鐵站E 出口行2分鐘到就到,開頭見到鋪頭對面排左20幾人,好擔心要等好耐,但都買左,等左15~20mins 到就拎到😝😝個人真係好中意食黑糖珍珠,所以當然要點黑糖鹿丸鮮奶試試,呢間都係無得揀冰量同甜度。飲前先打卡,打完就搖一搖,攪拌均勻先飲。第一啖覺得奶味好濃下😍😍,珍珠都好夠黑糖味,都係偏甜,但未到飲完會膩既感覺,但奶都係偏稀,唔係厚奶。冰量唔會好多,飲到最後已經無哂冰,奶都變淡左🙁,但最後一啖都仲有珍珠。👍🏻👍🏻整體都覺得都唔錯!下次會再試下其他飲品💕💕

整體都覺得都唔錯!下次會再試下其他飲品💕💕
2018-10-30
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$28 (Tea)