又黎到香港大學站附近搵食啦😋呢邊真係多隱世餐廳小店,最近試左一間由加拿大🇨🇦回流番香港創業既廚師主理,主打burger🍔嘅小店,仲提供多款特色burger、pizza、意粉等🤩!‣ Crispy Bacon Cheese Burger ($88)呢款漢堡賣相幾吸引😍,麵包烘到焦焦地,漢堡排煎到好香,中間有肉汁😋配埋芝士、煙肉🥓、番茄片、洋蔥,口感豐富,而且份量都幾大,總體質素唔錯👍‣ Honey Garlic Buffalo Wings ($68)加拿大名菜之一就係水牛城雞翼,作為餐廳其中一樣招牌小食,有多款口味可以揀,呢款係蜜糖蒜蓉味,雞翼表皮煎到好香脆😍,蜜糖味好正,雞肉食落幾滑,好好味😝‣ Poutine Fries ($48)Poutine係源自加拿大嘅特色薯條,有別於一般嘅薯條,表面加左有芝士同埋gravy,食落口感幾特別,味道都唔錯😋‣ BBQ Baby Pork Ribs half slab ($168)慢煮豬仔肋骨賣相好吸引,表面烤到焦焦地,而且份量幾大,如果醬汁再多啲就更好~‣ Vietnamese Pho ($88)湯底係48小時慢煮牛肉湯,飲落幾清甜,新鮮M9和牛

‣ Poutine Fries ($48)

‣ Vietnamese Pho ($88)
湯底係48小時慢煮牛肉湯,飲落幾清甜,新鮮M9和牛片口感唔錯,河粉煮到啱啱好,口感爽滑,總體質素都唔錯😊

‣ Craft Beer ($50)/ Fresh Strawberry Milkshake ($68)
啤酒飲落麥味幾香,味道唔錯,而且幾大杯;奶昔賣相唔錯,味道正常發揮

💭 C͟o͟n͟c͟l͟u͟s͟i͟o͟n͟
餐廳環境都舒服,食物種類繁多,招牌漢堡同埋薯條質素都唔錯,價錢合適;孖埋港大職員學生黎仲抵,有8折優惠架🤩 幾啱一班朋友黎食!

💰Total: $652 ($217pp 已包括10%服務費)
📍The Bigbite Flam Grill|@

🚩更多同類餐廳 #foodstep_西餐
🚩更多同區餐廳 #foodstep_香港大學

📣Like & Share & Follow @ourfoodstephk_
🙏🏻謝謝你的支持,成為我努力分享的動力💪🏻
2023-06-09 318 views
作為一個為食嘅人,總係會有一啲口袋名單😌西環嘅The Big Bite Flame-Grill水準一向唔錯❣️絕對係我嘅私心推介!Garlic Prawns With Toast剝咗殼嘅海蝦每一粒都大大隻✨口感非常之爽口彈牙,焗嘅時間啱啱好啊!食好香嘅蒜味,仲落咗少少辣椒勁惹味🤤旁邊嘅多士塗滿牛油再焗到香脆,好正!Honey Garlic Wings黎到呢度一定要叫雞翼!雞翼調味得入味再拎去炸到脆卜卜😌再加埋海量嘅蜜糖醬汁😆滿足晒鍾意食蜜糖雞翼嘅我😍CBC Burger呢個漢堡每一層都好豐富!除咗有好Juicy肉味濃郁嘅牛漢堡扒肉外!仲有煎到焦香嘅煙肉、芝士、新鮮蕃茄、生菜、洋蔥、酸青瓜🥒麵包好香小麥香,整體出色💓Poutine脆卜卜嘅薯條加埋芝士蘑菇醬汁🤤唔使我講都知道好味啦!真係充滿加拿大風味☺️係香港好少地方有得食到😚Vietnamese Pho湯底用咗48個鐘黎熬製👀牛骨湯清甜得黎濃郁!生牛肉用到M9和牛級數,牛味濃又滑身❣️Chocolate Milkshake奶昔夠哂creamy🤓朱古力味突出又唔會過甜😌S Pellegrino夏天飲多晒清爽,食飯飲夠晒解膩🥂The Big Bi
作為一個為食嘅人,總係會有一啲口袋名單😌

剝咗殼嘅海蝦每一粒都大大隻✨
口感非常之爽口彈牙,焗嘅時間啱啱好啊!
Garlic Prawns With Toast

食好香嘅蒜味,仲落咗少少辣椒勁惹味🤤
旁邊嘅多士塗滿牛油再焗到香脆,好正!

Honey Garlic Wings
Honey Garlic Wings

黎到呢度一定要叫雞翼!
雞翼調味得入味再拎去炸到脆卜卜😌
再加埋海量嘅蜜糖醬汁😆
滿足晒鍾意食蜜糖雞翼嘅我😍

CBC Burger
CBC Burger

呢個漢堡每一層都好豐富!
除咗有好Juicy肉味濃郁嘅牛漢堡扒肉外!
仲有煎到焦香嘅煙肉、芝士、新鮮蕃茄、生菜、洋蔥、酸青瓜🥒
麵包好香小麥香,整體出色💓

Poutine
Poutine

脆卜卜嘅薯條加埋芝士蘑菇醬汁🤤
唔使我講都知道好味啦!
真係充滿加拿大風味☺️
係香港好少地方有得食到😚

湯底用咗48個鐘黎熬製👀
牛骨湯清甜得黎濃郁!

生牛肉用到M9和牛級數,牛味濃又滑身❣️

Chocolate Milkshake
Chocolate Milkshake

奶昔夠哂creamy🤓
朱古力味突出又唔會過甜😌

S Pellegrino
S Pellegrino

夏天飲多晒清爽,食飯飲夠晒解膩🥂

The Big Bite Flame-Grill (西環)
  • Garlic Prawns With Toast
  • Honey Garlic Wings
  • CBC Burger
  • Vietnamese Pho
第2次食呢間餐廳喇,第一次係好多年前。估唔到今次再食,水準依舊咁高,仲要好抵食我哋叫咗bbq baby pork rib half slab: 非常大份,本身仲以為叫錯左full slab。個rib非常入味,係用tabasco chipotle pepper sauce。仲會有個沙律及薯條做side,非常豐富Vietnamese Pho: 係我最愛嘅金邊粉。湯底係用48小時熬煮,m9和牛非常嫩亦好肥美。另外亦有2條春卷,都係好豐富CBC Burger: 超級大個,而且好足料,牛肉都好食mushroom poutine: 呢個係加拿大必點街頭小食,好味兼有特色!飲品方面就叫左oreo crunch: 打得好好味,好正draught beer

我哋叫咗
CBC Burger: 超級大個,而且好足料,牛肉都好食

飲品方面就叫左
oreo crunch: 打得好好味,好正
draught beer
2023-06-05 19 views
The Big Bite Flame Grill夜晚食飯,最怕就係四圍都好多人,已經返咗一日工,真係想揾個地方靜靜地同個friend傾下計食下飯。😊😊❤️❤️ 行過石塘嘴街市附近,有間細細地既餐廳仔,我同個同事好好奇咁入咗去。由於只係六點鐘鬆啲,只有一兩枱客人係到飲酒吹水,幾chill幾舒服。 餐廳行少少工業風,一邊係白色木妝,另一邊係水泥牆,牆身有啲動物頭既裝飾,加埋柔香既燈光,好有外國feel。🥰🥰Crispy Bacon and Cheese Burger人生路不熟,未食過梗係問下有咩推介啦,咁佢就介紹咗呢個burger比我地試。漢堡包係有少少意大利包既感覺,乾身而且煙韌。漢堡扒煎得外皮香脆,入面濕潤多汁,香口得黎油脂亦都好豐富。煙肉金黃香脆,配埋芝士,生菜,紫洋蔥同酸瓜等等既配料,中香油膩感,減輕食junk good既罪惡感。🤪🤪Vietnamese Pho 估唔到一間主打加拿大菜既餐廳會有越南粉食。湯頭冇一般pho咁濃同咸,主要係清甜為主,食耐咗都晤會覺得好口乾。配埋和牛片同洋蔥,茜荽,芽菜同香葉,都幾好食。☺️☺️Deep fried mushroom with truffle m
The Big Bite Flame Grill

Vietnamese Pho

Deep fried mushroom with truffle mayo
之後我地叫咗個小食,脆炸蘑菇仔。外表非常似炸尤魚仔,粉漿薄薄咁包住個蘑菇,點埋個黑松露醬,幾好味。👍👍😍😍

最後我地飲多兩杯milkshake,分別係Oreo crunch 同朱古力味,非常足料,加埋香滑既cream,creamy得黎又唔會太甜!😜😜

2023-06-04 27 views
喺石塘咀街市2樓熟食中心出,行去加倫臺果邊就見到The Big Bite Flame-Grill。❤️Caesar salad呢款沙律好特別。有三大條菜,上鋪滿麵包糠、煙肉碎、橄欖粒等配料。口感超豐富!菜十分爽脆。❤️Ribs好大塊豬肋骨!另配薯條和沙律。薯條粗身,炸成金黃色唔會燶,熱辣辣,趁熱食最好食!沙律有羽衣甘藍、紫洋蔥和番茄粒,十分豐富👍🏻。❤️Bak, Goo!, mushroom burger漢堡包有蘑菇,紫洋蔥同埋牛肉。包夠軟熟,大量蘑菇入口好香。漢堡扒好大塊。❤️Chilli cheese fries芝士肉醬薯條微辣的肉醬加上芝士的微鹹,令平凡的薯條添上一番風味。去嘅時候係星期三。原來逢星期三係「雞翼之夜」。$3 一隻雞翼,任嗌!😱勁正!👍🏻👍🏻👍🏻店員話每人最少要嗌6隻。❤️Honey garlic wings個蜜糖蒜蓉醬汁整得又甜又香口。雞翼夠熱,皮脆肉嫩~🤤😋一咬啲汁流晒出嚟,滋味十足!👍🏻👏🏻❤️Strawberry milkshake粉紅色的奶昔上有白色的忌廉,士多啤梨醬唧在忌廉上,份外美觀~😍令人少女心爆發!奶昔酸酸甜甜,甜度恰到好處👍🏻,喝完也不覺膩滯。❤️Kahlul

❤️Caesar salad

❤️Ribs
沙律有羽衣甘藍、紫洋蔥和番茄粒,十分豐富👍🏻。

❤️Bak, Goo!, mushroom burger

❤️Chilli cheese fries
芝士肉醬薯條
微辣的肉醬加上芝士的微鹹,令平凡的薯條添上一番風味。

❤️Honey garlic wings

❤️Strawberry milkshake

❤️Kahlula root beer float
這杯飲品的名字十分特別,喝起來味道似忌廉。
飲品上同樣唧了白色忌廉,混入飲料中,喝起來更順喉滑溜。

總的來說,這餐廳很有外國feel,侍應服務態度很好👍🏻。

📍The Big Bite Flame-Grill (西環)

2023-06-03 27 views
呢間餐廳係石塘咀,香港大學站行過黎只係5分鐘路程,成間餐廳都好有美式風格好舒適好乾淨。佢電子落單,好方便。Caesar Salad,我好鍾意caesar沙律係用一喺用一棵棵生菜整,感覺啲菜特別新鮮特別甜,配埋芝士粉bacon 粒同沙律醬,好freshCBC Burger ,佢嘅漢堡扒係自家製,好juicy, 配埋脆脆嘅煙肉同芝士好夾。基本叫一個餐都好飽,因為佢有好多薯條,啲薯條仲要好香好脆。BBQ baby pork ribs,哩個真係無得輸,Tabasco pepper sauce 整,成條ribs 好入味,濃郁煙熏味又帶少少微辣,好正。肉排軟嫰多汁Poutine,芝士加燒汁配薯條,簡直一流,芝士係拉斯溶化左嘅芝士,包住脆脆嘅薯條,連住濃厚嘅肉汁,無得輸。Root beer float 雲呢拿雪糕加cream加沙士汽水,佢味道幾得意,不過唔係人人接受,我覺得d 似東青膏加cream, 我覺得同佢溝埋一齊飲味道會好啲。
佢電子落單,好方便。
軟嫰多汁
2023-05-31 19 views
🐳雖然餐廳真係比較隱蔽,通常都係住喺哩度嘅人先會去嘅地方,但係其實從大學站行幾分鐘就到架啦!🐳餐廳侍應只能説英文,但對我地嚟講,當然冇問題啦!侍應都好友善和親切,亦都好有禮貌!仲有個廁所勁乾淨!🐳CBC,Crispy Bacon Cheese 🍔 首先麵包採用類似法包嘅麵包,有種煙煙韌韌嘅口感,之後就有非常趣卜卜嘅生菜和非常Crispy嘅煙肉,再有一塊肉汁豐富嘅牛肉漢堡,加埋芝士和酸瓜,簡直一流。🐳Poutine, with cheese and gravy 🍟 老公非常欣賞呢種整法嘅薯條,首先有勁多芝士喺上面,剛剛溶掉嘅芝士係最美味嘅,再加上gravy醬,成個感覺好豐富。🐳Vietnamese Pho 🍜 冇諗過喺呢類型嘅餐廳都可以食到越南菜,生牛肉湯河,湯底味道唔算太濃厚,但清清地都幾好,上面有勁多芫荽和蔥,非常之香。🐳Buffalo Wings with honey garlic sauce 有六隻非常之大嘅雞翼,另外好欣賞佢嘅炸法,因為炸完之後再淋上蜜糖蒜蓉,有種薄薄甜甜脆脆嘅外皮,一咬落去非常好嘅口感,而且味道都唔錯。🐳呢度每樣菜式嘅價錢都非常之合理,可能位置比較偏僻,但係食

🐳CBC,Crispy Bacon Cheese 🍔

🐳Vietnamese Pho 🍜

🐳呢度每樣菜式嘅價錢都非常之合理,可能位置比較偏僻,但係食物和價錢,真心覺得值得去。
2023-05-29 237 views
呢間 big bite 第一次食係喺佢地北角分店,但可惜已經執咗,不過好彩西環仲有分店! 如果你想回味下加拿大既味道就一定要去試啦~ 今次去試咗佢哋嘅幾款招牌菜CBC Burger(crispy bacon cheese burger)呢個漢堡係用自家製嘅牛肉餅夾埋脆脆嘅煙肉、芝士、生菜同埋醬汁,牛肉餅有超香炭烤味,係我最鐘意既風味!!poutine呢個加拿大街頭小食係必叫! 薯條芝士同埋肉汁mix 埋,薯條香脆加埋芝士粒粒同肉汁=100%!honey garlic wings我最鐘意食呢個雞翼!!! 個雞翼炸到超香再加埋蜜糖蒜茸醬,雞翼外皮金黃香脆,內裡肉質鮮嫩多汁點埋個醬黎食不得了!!!勁想encore至於主菜方面 BBQ Baby Pork Ribs with TABASCO®️ Chipotle Pepper Sauce同埋Vietnamese Pho with 48hr beef broth and M9 wagyu beef。BBQ Baby Pork Ribs係用TABASCO®️ Chipotle Pepper Sauce醃製過後再用火焰燒烤至入味。TABASCO®️ Chi

今次去試咗佢哋嘅幾款招牌菜

poutine
honey  garlic  wings

honey garlic wings

至於主菜方面

醃製過後再用火焰燒烤至入味。TABASCO®️ Chipotle Pepper Sauce係一種以墨西哥辣椒同埋煙燻番茄製成嘅辣醬,帶有濃郁嘅煙燻風味同埋微辣感覺。豬排肉質柔軟多汁,連骨頭都可以啖啖肉。

Vietnamese Pho 佢湯底用48小時熬製而成,味道清甜而不油膩。河粉滑溜爽口,而M9和牛更是一絕,每一片都厚實而彈牙,入口即溶。

最後,我飲咗一杯Root Beer Float做甜品
(上面圖)
佢個味呢...我諗唔係個個可以接受~~~ 其實佢就係沙示加雪糕,我呢就會形容佢個味有啲似蚊怕水味,我就覺得都幾得意既可以一試!
honey  garlic  wings
2023-05-26 20 views
今晚早收同老公嚟緊hku附近食飯,原來係小半山呢度有間隱世小店,唔係特登揾真係揾唔到!我哋都幾肚餓所以嗌左都幾多嘢食😹 嗌咗個非常之特別嘅小食係炸蘑菇仔,佢又走得幾香口,但係就唔會油,用嚟送啤酒非常之好!Main方面就嗌左碗越南粉🥰🥰估佢唔到啲又幾好食,湯底都幾行,份量好大😂😂好彩今日肚餓咋🥰嗌咗一個最多人叫嘅漢堡包,佢個包皮非常鬆軟,入面漢堡扒好夠汁,成個包食落夠濕潤又豐富👍🏻仲嗌多咗半份燒雞,上面嘅香料都幾唔錯,雞肉都仲係keep到嫩滑的!仲配咗薯蓉!真係好飽😆😆咁多嘢食當然要叫番野飲啦😂嗌左Oreo & strawberry 奶昔🥰🥰特別推介Oreo!! 好creamy & 唔會太甜🥰🥰#hk #hkfoods #hkfoodie #hkfooddiary#hkfoodblogger#hkdessert#coffee#hkig#goodwest#hkfoodies#hkfoodporn#foodies#hkigers#hkfoodblogshare#好味道#好西#香港好西

Main方面就嗌左碗越南粉🥰🥰

咁多嘢食當然要叫番野飲啦😂嗌左Oreo
& strawberry 奶昔
🥰🥰特別推介Oreo!! 好creamy & 唔會太甜🥰🥰

今日lunch 喺西環呢頭,立即上網畀小編搵到間隱世加拿大fusion餐廳有性價比超高嘅lunch set供應,同行同事二話不說就一齊入咗呢一間喺西環山道嘅The Big Bite Flame-Grill。餐廳氣氛非常之舒服,入面播最好chill嘅英文歌,餐廳入面座位闊落坐得非常舒服,餐廳入面有非常多嘅公仔同非常有特色嘅裝飾,話呢個小區帶嚟左唔少氣氛!【Lunch Set】$98🥣Starter: french onion soup呢個洋蔥湯一啲都唔簡單,中間有一大舊芝士,每咬一啖都拉到絲!湯亦超級香!🥣Main Course : flame grilled cheeseburger w fries(fries upgrade to poutine + $10)小編加咗價錢$10去upgrade薯條做poutine,想試試呢一個加拿大嘅小食。薯條外面有一層炸漿同醬汁,非常有咬口,完全唔覺得係林左嘅薯條,反而覺得勁特別好好食,強烈推介一定要upgrade薯條做poutine !而主角Burger入面塊burger steak非常之香口,絕對唔係一般連鎖店入面嗰塊肉嘅味道,呢一塊1肉香非常

【Lunch Set】$98

🥣Starter: french onion soup

小編加咗價錢$10去upgrade薯條做poutine,想試試呢一個加拿大嘅小食。薯條外面有一層炸漿同醬汁,非常有咬口,完全唔覺得係林左嘅薯條,反而覺得勁特別好好食,強烈推介一定要upgrade薯條做poutine !而主角Burger入面塊burger steak非常之香口,絕對唔係一般連鎖店入面嗰塊肉嘅味道,呢一塊1肉香非常之重 !加分!

🥣Set Drink: coke

【BBQ Baby Pork Ribs】$168
個ribs 嘅調味同埋香料落得一啲都唔吝嗇!超級香口!呢度只係半分就已經有一大排!性價比絕對高!

💥 The Big Bite Flame-Grill
📍 西環石塘咀加倫臺8-16號地舖

#美食 #香港美食 #吃貨 #相機食先 #tagforfood #foodie #foodlover #hkrestaurant #gastronomy#hkigfood #hkfood #hkfoodpic #hkfoodstagram #hkfoodshare #hkfoodlover #hkfoodie #hongkong #hongkongfood #hkig#youngmaster #放工好去處 #上班族午餐#西環美食推介#goodvibe#fusionrestaurant#poutine
2023-05-25 168 views
The Big Bite Flame-Grill西環石塘咀加倫臺8-16號地舖經開西環,老友帶咗去一間特色西餐廳,又真係唔錯喎!😎Set Lunch 午餐Starter 頭盤French onion soup 法式洋蔥湯香濃的芝士吐司放在洋蔥湯中,要趁熱飲,洋蔥的精華融入湯中,清甜開胃。😋House salad 沙律面層放了香脆的煙肉,沙律菜夠新鮮,款式夠多,酸甜的醬汁十分醒胃,連我這個食肉獸都鍾意食。😄Flame grilled cheeseburger 🍔香脆的面層,麵包夠鬆化,配料有新鮮生菜、蕃茄、洋蔥和芝士。牛肉肉汁豐富,口感煙韌,炙燒過後十分惹味。🤤BBQ chicken burger 🍔麵包夠鬆軟,生菜夠大塊,中層加了脆圈,雞肉夠香,醬汁調配得很好。Poutine 芝士澆肉汁馬鈴薯條🍟超邪惡,面層勁多芝士,醬汁調配得很好,不太鹹、不油膩,再加粗身薯條,大滿足。😍Mushroom poutine 蘑菇芝士馬鈴薯條🍟蘑菇新鮮又夠香,芝士食極都仲有,好癲。😂Supreme pizza🍕大廚即叫即製,餅底夠薄超級香脆,記得趁熱食,份量十足,配料夠新鮮,推薦!😍Vietnamese
The Big Bite Flame-Grill

西環石塘咀加倫臺8-16號地舖

經開西環,老友帶咗去一間特色西餐廳,又真係唔錯喎!😎

Set Lunch 午餐

Starter 頭盤

French onion soup 法式洋蔥湯

House salad 沙律

Flame grilled cheeseburger 🍔

BBQ chicken burger 🍔

Poutine 芝士澆肉汁馬鈴薯條🍟

Mushroom poutine 蘑菇芝士馬鈴薯條🍟

蘑菇新鮮又夠香,芝士食極都仲有,好癲。😂

Supreme pizza🍕

Vietnamese pho with wagyu beef

生牛河湯底十分出色,可以直接飲用,牛肉新鮮,口感煙韌,配菜有芽菜、芫茜、香蔥,吃到中段可加醬油,薄荷葉、青檸檬和辣椒增加層次,春捲新鮮即炸,外脆內軟。🤤

Buffalo Wings (Honey garlic)

水牛雞翼皮脆肉滑,加了蜜糖又香又甜,大蒜醬汁好 creamy,必食!😁

Root Beer Float

冰淇淋沙士,面層加了忌廉,雲呢拿雪糕,冰凍沙士汽水,三重口感好特別,夏天飲一流。🤘🏻

The Big Bite Flame-Grill 環境舒適,食物高質,侍應服務好,還會再來。👍🏻
2023-05-25
2023-05-20 179 views
呢間西餐廳之前每逢星期四係steak night牛扒又好食又抵食,相隔一段時間冇嚟原來餐廳已搖身一變,加入左係咪Asian menu,大玩fusion style! 平日夜晚都坐無虛席,證明食物有一定質素😙❣️Vietnamese Pho聽廚師講湯底用左48個鐘頭熬製, 絕無味精飲落好鮮甜, 牛肉採用左M9和牛肉質嫩滑, 送點埋甜醬同辣醬更惹味! 估唔到呢間西餐廳嘅越南牛河嘅質素好過好多坊間越南牛河專門店, 好有驚喜!❣️CBC Burger漢堡材料非常豐富, 除左大大塊厚身又富肉汁嘅牛肉patty,仲有煎到好香脆又juicy嘅煙肉🥓,另外有厚切新鮮蕃茄、pickles、生菜同香濃半溶化芝士🧀️。美味又邪惡嘅配搭伴碟嘅薯條都絕不馬虎,炸到外脆內軟又熱辣辣,仲配埋黑松露口味嘅沙律醬。❣️Crispy deep fried mushroom 濕潤嘅mushroom外面包住一層薄薄地好香脆可口嘅炸粉,非常香口好食到停唔到口!呢款小食用黎送啤酒🍻一流。❣️Grilled French Chicken春雞以多種香料焗製,上枱時陣陣香烤撲鼻,外皮酥脆焦香,雞肉嫩滑惹味,隨隨滲出嘅肉汁更令人流哂口水🤤

❣️Vietnamese Pho

❣️CBC Burger

❣️Crispy deep fried mushroom

❣️Grilled French Chicken
2023-05-18
Dinner
之前都有行開依個,唔係住開依區就較難搵到嘅餐廳,雖然較隱蔽,交通都好方便,由港鐵站行上去都係5分鐘左右😀😀💬 Bbq baby pork ribs 豬肋骨非常入味,肉質十分軟,軟到程度係,用叉吉落去即刻分離🤭 會唔會太正太過份!!再搭配燒烤醬同松露蛋黃醬,濃味淡味隨心加減🤤回頭食: ⓨⓔⓢ💬 CBC crispy bacon cheeseburger 🥓係好邪惡嘅組合啊🤤有脆脆煙肉,食落非常香😍 加埋juicy漢堡同新鮮嘅配菜,食完超滿足💓回頭食: ⓨⓔⓢ💬 Buffalo wings 味道好刺激,少少咸、少少酸同少少辣集結,相對出面嘅冇咁辣😎都幾岩我,肉質都好嫩滑👍回頭食: ⓨⓔⓢ💬Poutine加拿大名物緊係唔少得Poutine!! 係香港想食都唔易🤭 雖然唔係用最classic cheese curds去製作,但滿滿嘅肉汁同熱溶芝士,淋上薯條,每條薯條都沾滿肉香同芝士嘅味道🤤🤤 必食!回頭食: ⓨⓔⓢ💬 Movenpick Milkshake(Fresh Strawberry)好大飲😍 佢係淡淡士多啤梨味道,偏奶味重而香,唔會太膩!怕太甜嘅朋友就岩哂!回頭食: ⓨⓔⓢ💬Moven

💬 Bbq baby pork ribs

💬 Buffalo wings

💬Poutine

回頭食: ⓨⓔⓢ

💬Movenpick Milkshake(Oreo Crunch)
🤤依個好重oreo同牛奶味道🤭本身鍾意oreo嘅朋友仔必試!!
回頭食: ⓨⓔⓢ

總結一下,食物有驚喜,店員都好有禮貌,而環境氛圍非常恬靜舒適🤭

❤️The Big Bite Flame-Grill
❤️西環石塘咀加倫臺8-16號地舖
❤️2857 2508
▂﹍▂﹍▂﹍▂﹍▂﹍▂﹍▂﹍▂
@hamm.eat.alot
ʕ⁠っ⁠•⁠ᴥ⁠•⁠ʔ⁠っ
  • Poutine
🇨🇦The Big Bite Flame-Grill主打加拿大菜式,在香港可算屈指可數。餐廳裝潢充滿濃濃的美加風情,如楓葉、國旗、野生動物告示、趣緻吉祥物公仔放置檯面供客人打卡等。牆上更掛有仿動物標本:鹿頭、熊頭等,由於加拿大人愛打獵後,在家中掛牆上展示獵物🦌 餐廳提供烤肉、漢堡、熱狗、意粉、Pizza、加拿大特有Poutine等美加菜餚。更有越南pho,因為戰後有很多越南裔定居加拿大,所以都很有代表性! 餐廳更有不同精選優惠~🍔CBC,Crispy bacon cheese burger ($88)牛肉patty100%來自加拿大,配上新鮮蔬菜、香脆煙肉、全溶化芝士和秘製醬汁,極級滋味!薯條更配有黑松露mayo🐖Full Slow cooked BBQ baby pork ribs ($268)慢焗的原條豬肋骨帶有炭燒煙熏味,肉質柔軟彈牙,没有任何肥膏,淋上醬汁十分惹味,伴碟更配有薯條和沙律🍟Poutine with cheese & gravy ($48)Poutine 可算是加拿大最有代表性的國民美食,味道正宗和我在加拿大食到嘅一樣, 令人懷念😋將地道gravy加上芝士在炸薯條,

Poutine 可算是加拿大最有代表性的國民美食,味道正宗和我在加拿大食到嘅一樣, 令人懷念😋將地道gravy加上芝士在炸薯條,味道風靡全國,絕對不是浪得虛名

🍗Buffalo wings 6pcs ($68)
雞翼有3款口味選擇:BBQ, honey garlic ,Cajun,另再揀選辣度(Wuss、mild、med、hot)

🍫Oreo crunch Milkshake ($68)
質地濃厚,朱古力奶香幼滑,小鳥胃會好飽肚

🍓Strawberry Milkshake ($68)
少女粉紅色的奶昔散發淡淡酸甜果香
(All prices are subject to 10% service charge)

食物💯滿分,完全啱我口味,連續食一個月我都唔會厭😆服務猶如置身加拿大,會友善問你意見! 如此特色小店,絕對令人回味無窮🤤

📍The Big Bite Flame-Grill
西環石塘咀加倫臺8-16號地舖
(港鐵香港大學站 B2 出口, 步行約3分鐘)
2023-05-12 34 views
有時諗唔到食咩就會去西環搵西餐食😆 佢哋嘅Milk Shake 好出名☺️ 選用Movenpick雪糕 香滑而冰涼👍🏼🍖BBQ Baby Pork Ribs with Tabasco Chipotle Pepper Sauce 燒豬肋骨帶有煙燻味道😋 醬汁鋪滿表面 夠濃郁好惹味😇 即炸薯條好脆口 有松露醬及黑椒醬點🍟🍔CBC 煙肉芝士漢堡 麵包好鬆軟💕 中間有漢堡扒、煙肉及芝士,整體好juicy又豐富!!🍟Poutine Poutine係加拿大名菜🇨🇦 薯條加上厚厚芝士及Gravy醬汁,非常邪惡🤪🍗Buffalo Wings好正宗嘅味道 酸辣惹味😋🍌Bananarama 香蕉味好濃 🤎Oreo Crunch 有Oreo脆脆同忌廉好正😚

🍔CBC

🍟Poutine