荃灣親子寵物友善餐廳 周末打卡放電好去處《經典芝士牛肉漢堡》 $88Classic Angus Beef Burger牛肉比較乾身,整體嚟講中規中矩番薯條都算香口(虎就唔鍾意番薯條)但味道同蕃茄醬有啲唔襯《無澉素雞脾肉野菜秘 の黑咖喱飯》 $88Black Curry Hormone Free Chicken Steak Rice雞扒煎得香嫩,但咖喱有啲苦凍黑咖啡 Iced Black Coffee$76.0比較淡整體 食物味道一般,普通日式菜。 環境乾净寬敞,懶惰二人組去食嘅時候未改名,唔知宜家有冇裝修過。 服務態度正常,比較少交流。   Rating:懶惰鼠😻😻😻懶惰虎 🤩🤩🤩 📍The Big Things Party荃灣白田壩街45號南豐紗廠2樓204號舖💰人均消費:$150 ⏰營業時間:11am-7pm  #荃灣美食 #荃灣餐廳 #荃灣 #hkfoodie #lazifooday #hkfood #hkig #hkrestaurant #hkfoodblogger #hongkongfoodie #香港餐廳 #香港打卡 #日本菜 #親子餐廳  #打卡餐廳 #打卡 #懶惰在香港
荃灣親子寵物友善餐廳 周末打卡放電好去處
《經典芝士牛肉漢堡》 $88
Classic Angus Beef Burger
牛肉比較乾身,整體嚟講中規中矩
番薯條都算香口(虎就唔鍾意番薯條)但味道同蕃茄醬有啲唔襯

《無澉素雞脾肉野菜秘 の黑咖喱飯》 $88
雞扒煎得香嫩,但咖喱有啲苦

凍黑咖啡 Iced Black Coffee$76.0
比較淡

整體
食物味道一般,普通日式菜。
服務態度正常,比較少交流。

Rating:
懶惰鼠😻😻😻
懶惰虎 🤩🤩🤩

📍The Big Things Party
荃灣白田壩街45號南豐紗廠2樓204號舖
💰人均消費:$150 ⏰營業時間:11am-7pm

#荃灣美食 #荃灣餐廳 #荃灣 #hkfoodie #lazifooday #hkfood #hkig #hkrestaurant #hkfoodblogger #hongkongfoodie #香港餐廳 #香港打卡 #日本菜 #親子餐廳  #打卡餐廳 #打卡 #懶惰在香港 #tflers #omnomnom  #寵物餐廳 #日式
$150 (Lunch)
2024-08-27 356 views
今日去咗荃灣南豐紗廠,一個集文青、藝術 + pet friendly 嘅地方。The big thing📍荃灣白田壩街45號南豐紗廠2樓204這裡餐廳當然都是寵物友善餐廳,食物方面,主打日式料理,包括丼飯、烏冬和咖哩飯,另外對面有一個同名好大的兒童樂園,今日星期日,很多小朋友在玩耍。餐廳食物選擇不多,自助形式到收銀處拿取二維碼自行落單。🍴溫泉蛋🥚無激素雞脾肉蓋飯 ($88)食材以非常普通的方式組合在一起,雞扒好大件,溫泉蛋正常發揮。🍹停不了的 Oreo ($88)好大個冬甩,打咭一流,但味道怪怪,而且太甜。行下街,食下野,玩下人哋啲毛孩,開開心心,休閑的一天!

The big thing
📍荃灣白田壩街45號南豐紗廠2樓204

餐廳食物選擇不多,自助形式到收銀處拿取二維碼自行落單。

🍴溫泉蛋🥚無激素雞脾肉蓋飯 ($88)

🍹停不了的 Oreo ($88)
好大個冬甩,打咭一流,但味道怪怪,而且太甜。

行下街,食下野,玩下人哋啲毛孩,開開心心,休閑的一天!
2024-08-25
$100 (Tea)
2024-08-12 371 views
自助購買快餐店形式,等咗幾分鐘先有人出嚟問你要叫咩食?睇唔到有人等緊唔緊要,但行出嚟嗰位姐姐仔態度惡劣,面又黑。講多句嘢唔會死嘅年青人。食物味道還可以接受,入到對面遊樂場玩,想買嘢飲就冇得買。小朋友一個自己係𥚃面點樣可以去第二度買呢?

講多句嘢唔會死嘅年青人。
2024-08-12
Lunch
2024-07-19 318 views
嘗試過放入口,但真係食唔落。拎咗去refund。店員好順攤即刻refund,大家都知咩事啦。話說我特登請假,同埋屋企人去捧場,叫咗3個餐同2個小食,所有嘢食嚟到都係凍冰冰嘅。炸豬扒黑咖哩飯,塊豬扒就係日式急凍嗰啲,佢只係焗番熱,但又焗唔熱。無激素雞扒蔥油伴麵,塊雞扒緊急解凍不成,仲成滲雪味,切又切唔開,又係凍冰冰,個麵就乾爭爭,無蔥又無油,碗邊仲有店員啲手指模(睇圖)。個牛肉丼飯,汁都慳,又係無溫度嘅。芝麻雞翼又係雪藏貨,唔熱又唔香,個玉子多士原來只係兩塊麵包夾住喺donki都買到嘅凍冰冰玉子。個餐加錢先有嘢飲,加$10得到1罐200ml嘅可樂,唔凍的。要熱嘅唔熱,要凍嘅唔凍。屋企人乜都唔知,少出街食飯,我帶佢哋嚟食一餐咁嘅垃圾我都好後悔同內疚,真係委屈到差啲喊。非常呃錢的餐廳,雪藏貨處理不當扮上菜。呢個集團好似仲有其他餐廳,不過無勇氣試啦。

2024-06-20
2024-04-28 504 views
食食下嘢無端端話要交場開生日會,店員安排失當,要我哋自己拎住個盆同啲食物行去第二邊都算,仲要又冇枱又冇櫈,要拎住等勁耐都冇解決到個問題,到最後求其推張枱埋一二邊叫我哋坐,張櫈又搖搖下,櫈又得一張,我同朋友兩個但就得一張櫈,叫經理拎多一張又係冇咗件事,之後叫店員比多張淨係識講等等然後店員又企返喺原位冇做過嘢,毫無實際行動,要催成三四次先有張櫈。交場唔係應該事前已經知道?點解會安排得咁差,經理全程仲要冇歉意,一句唔好意思都冇句,成餐嘢食到一肚氣!
2024-04-27
2024-02-16 455 views
這間位於荃灣南豐紗廠3樓的The Big Things Party,是一間Pets Friendly嘅餐廳,所以去到可以見到大大小小的狗隻坐在主人身邊,絕對是喜歡玩狗狗朋友們的天堂。這間餐飯的午餐款式繁多,而且價錢大眾化,唯一缺點是自助形式。今次第一次光顧,必定要試試他們最著名的吉列玉子燒三文治,玉子勁厚,而外層甜甜脆脆,整個口感外脆外軟,難怪那麼受歡迎。再加一杯特別的士多啤梨奇遇記,製成後跟餐牌圖片完全一樣咁震撼。最後便到主角出場是淺草名物嘅「抹茶蒙布朗」雪糕。 「紗織蒙布朗」屬日式風情的高級甜點,以特殊機器榨擠出直徑只有1毫米的抹茶泥細絲,包裹香濃粟子美的雪糕,搭配自製的甜筒杯,質感、口感都是100分。香港很少見到嘅阿富汗牧羊犬🐶,超級乖巧,坐在主人身邊,從不發出聲響。吉列玉子三文治,玉子勁厚,燒得又香又甜淺淺草名物嘅「抹茶蒙布朗」雪糕,香港好少有,所以專程到來品嚐,質感和口感絕對是無懈可擊。士多啤梨奇遇記 👉🏼 杯裡面是士多啤梨奶昔,上面再加上一個朱古力冬甩🍩,再在冬甩上面加上忌廉,最後加埋朱古力手指條,簡直是超完美的組合。

吉列玉子燒三文治
吉列玉子三文治,玉子勁厚,燒得又香又甜淺

2024-02-06
$200 (Lunch)
  • 抹茶蒙布朗
2023-11-12 414 views
下午茶時間嚟到南豐紗廠2樓嘅 The Big Things noodles,對面仲有同名嘅室內遊樂場,小朋友嚟放電,大人嚟食嘢傾偈就啱哂啦。而且餐廳設有兒童餐同竉物餐,一家大細帶埋狗狗嚟食嘢,都無問題呀~  ✨吉列玉子燒三文治 🥪吉列玉子燒三文治厚度十足,中間嘅玉子燒得又甜又香脆,而面層嘅麵包脆卜卜之外,仲有牛油嘅香味,每啖都外脆內軟,難怪咁受歡迎!😋✨章魚燒 熱焫焫嘅章魚燒配埋上面嘅紫菜、木魚絲同蛋黃醬,足料美味!如果有多兩粒就好啦~🤤✨Iced Latte ✨Iced Mocha下午茶又點少得飲咖啡,Latte 嘅奶味香醇,仲有咖啡香氣。而Mocha嘅朱古力味突出,咖啡同樣濃郁香滑。
 ✨吉列玉子燒三文治 🥪

章魚燒
✨章魚燒
✨Iced Latte
✨Iced Mocha
Tea
章魚燒
位於荃灣南豐紗廠, 是一個寵物友善商場,餐廳3/F 超大面積餐廳,有內外位置。對面是室內兒童遊樂場,家長們可以好好用膳。餐牌選擇很多種類,以日式美式食物為主先到櫃檯選食物付錢,再拿一個電牌,食物做好再自取。值得留意不收現金,只收電子付款。停不了的Oreo 真的很吸引有熊仔糖,冬甩,棉花糖,Oreo餅塊,朱古力百力支,同圖片一樣。 沒有偷工減料,真的很滿足!大大杯曲奇奶昔,口感豐富喜歡甜朋友不能錯過。吉列豚肉稻庭湯烏冬 厚身豬扒很香脆,而且肉質軟臥很易咬,脆中爽口。烏冬煙韌一食就知是手打稻庭,品質很好!吉列海鮮套餐定食吉列外脆而不油,雖然蝦和帶子是急凍的但醃過沒有雪味,而且爽口彈牙,熱辣辣好正麵豉湯不太咸,味道清甜甜品蕨糕好軟臥煙韌,非常喜歡,2粒太少了。細沙律1個吉列海鮮有:大蝦3隻 帶子2隻紫菜珍珠飯1碗麵豉湯1碗甜品:抹茶蕨餅2粒狗狗亦有多種食物,有鮮食拼盤和焗批選了鴨肉菠菜批上面有隻鴨仔圖案好可愛,要放涼才可以俾狗仔食建議先切開快些易涼,中心很熱的。味道我不太清楚,但我家主子好喜歡。
位於荃灣南豐紗廠, 是一個寵物友善商場,
餐廳3/F 超大面積餐廳,有內外位置。
對面是室內兒童遊樂場,家長們可以好好用膳。
餐牌選擇很多種類,以日式美式食物為主

停不了的Oreo 真的很吸引

停不了的Oreo

吉列豚肉稻庭湯烏冬
厚身豬扒很香脆,而且肉質軟臥很易咬,脆中爽口。
吉列豚肉稻庭湯烏冬
烏冬煙韌一食就知是手打稻庭,品質很好!

吉列海鮮套餐定食
吉列外脆而不油,雖然蝦和帶子是急凍的
甜品蕨糕好軟臥煙韌,非常喜歡,2粒太少了。
細沙律1個
吉列海鮮有:大蝦3隻 帶子2隻
紫菜珍珠飯1碗
麵豉湯1碗
甜品:抹茶蕨餅2粒

狗狗亦有多種食物,有鮮食拼盤和焗批
選了鴨肉菠菜批
鴨肉菠菜批
上面有隻鴨仔圖案好可愛,要放涼才可以俾狗仔食
建議先切開快些易涼,中心很熱的。

味道我不太清楚,但我家主子好喜歡。
Other Info. : 週末假期比較多人, 帶寵物下午茶時間夠好
2023-09-16
$200 (Tea)
停不了的Oreo
鴨肉菠菜批
2023-08-15 339 views
餐廳位置寬躺,有不少打咭位,現場有不少帶寵物的食客,非常熱鬧。另一個空間是設有包房,適合一班人包房,或帶寵物來開party都很適合。迷你紫甜薯:迷你紫甜薯外觀小巧可愛,色澤鮮豔,給人一種視覺上的享受。一口一個甜薯,口感綿密。香煎豬肉餃子:香煎豬肉餃子是一道廣受歡迎的中式美食。餃子的外皮金黃酥脆,內餡則是多汁鮮美。豬肉餡的香氣在煎炸過程中更加濃郁,每一口都充滿著肉汁的滋味。搭配上一些醋和辣椒油,能更加提升口感和風味。唐揚炸雞:唐揚炸雞是代表日本的經典美食。外酥內嫩,每一塊雞肉都經調味,使其保持多汁鮮嫩的口感。外層炸至金黃酥脆,內裡的肉質鮮嫩多汁,放入口中仍然保持微辣,讓味蕾得到滿足。薯條:薯條無論是大人還是小孩都鐘意,搭番茄醬之後增添不同的風味。作為主菜或小食都可以。熱朱古力:熱朱古散發出誘人的朱古力香氣,溫暖了整個身心。帶來甜絲絲的口感,讓人心情更加愉悅。

迷你紫甜薯:

香煎豬肉餃子:

唐揚炸雞

薯條:

熱朱古力:
公司最近搬咗嚟荃灣柴灣角,以為附近冇乜好食。趁着好天行過去南豐紗廠睇吓有咩食。諗住順便行吓南豐紗廠,因為平時放假一定好多人,聽聞佢哋有個天台耕地,順便去睇吓。經過見到間餐廳,地方好大,好光猛。入去見到有好多唔同嘅日式fusion菜式,睇OpenRice已經見過話呢間蛋治好好食,不過今日因為食晏所以要食飯先至飽肚。諗咗一輪,不如試吓個咖喱飯,因為附近都好難搵一間有日式咖喱食。個飯餐有一個set,有湯餸有小食。雞扒好大件, 哇,冇減料😂飯都唔少,差啲食唔晒,咖喱都幾好食,都幾有質感。食完飯,本來諗住出去睇吓個耕地,點知因為太熱🥵下次先出去啦。臨走前店員話,佢哋好快會有新菜式,會有無激素雞扒漢堡包下次先試下
公司最近搬咗嚟荃灣柴灣角,以為附近冇乜好食。
趁着好天行過去南豐紗廠睇吓有咩食。
經過見到間餐廳,地方好大,好光猛。
入去見到有好多唔同嘅日式fusion菜式,
個飯餐有一個set,有湯餸有小食。

臨走前店員話,佢哋好快會有新菜式,會有無激素雞扒漢堡包

下次先試下

2023-07-13
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Lunch
呢間餐廳最啱小朋友、一家大細、寵物嚟嘅餐廳雖然大家都知道南豐紗廠大多數都寵物友善餐廳 但都有唔俾狗入嘅餐廳所以呢度好放心 店員同埋餐廳環境都很和藹親切 The Big Things Party 對面🤪🥳食物可以接受 小朋友應該很喜歡有很多小朋友套餐 飲品亦都好色彩繽紛我哋今次去嘅都係大朋友,所以食返啲成人餐今次我哋叫咗一個牛丼飯、兩個烏冬佢嘅烏冬係撈烏冬 一個係四川麻辣蝦烏冬 呢個比惹味,味道夠濃郁好多隻蝦,隻隻蝦都好新鮮非常唔錯👍🏻😍另一個烏冬喺餐牌第一頁好似係熱推嘅人氣菜 — 海鮮龍蝦汁稻庭烏冬可惜呢個會有少少失望 因為我覺得佢可以做得再濃郁啲 但係就比較健康我加咗好多七味粉 但係都覺得比較淡 但我見到好多張枱都有叫😅🤭最後嘅 溫泉蛋照燒牛丼飯我覺得相片圖片同埋真實菜式冇乜出入 讚味道都非常Delicious 👍🏻👍🏻👍🏻值得一試飲品,我哋叫咗三杯都係咖啡分別係 Iced Coffee, Iced Mocha and Iced Latte我除咗佢係一般嘅咖啡之外,欣賞佢喺咖啡面加咗忌廉,同埋彩色繽紛脆條做裝飾睇到儀式感重咗,飲之前都開心啲🩷
呢間餐廳最啱小朋友、一家大細、寵物嚟嘅餐廳

食物可以接受 小朋友應該很喜歡
有很多小朋友套餐 飲品亦都好色彩繽紛
我哋今次去嘅都係大朋友,所以食返啲成人餐

今次我哋叫咗一個牛丼飯、兩個烏冬

佢嘅烏冬係撈烏冬 一個係四川麻辣蝦烏冬

呢個比惹味,味道夠濃郁
好多隻蝦,隻隻蝦都好新鮮非常唔錯👍🏻😍

另一個烏冬喺餐牌第一頁

好似係熱推嘅人氣菜 — 海鮮龍蝦汁稻庭烏冬

最後嘅 溫泉蛋照燒牛丼飯

我覺得相片圖片同埋真實菜式冇乜出入 讚
味道都非常Delicious 👍🏻👍🏻👍🏻
值得一試

飲品,我哋叫咗三杯都係咖啡

睇到儀式感重咗,飲之前都開心啲🩷
去南豐紗廠玩嘅朋友仔,如果肚餓可以嚟試下呢間餐廳,喺The Big Things Playground嘅對面,環境好寬敞,裝修擺設以田園風為主調,除咗有多款特色烏冬,仲有日式便當同兒童餐供應,玩完帶小朋友嚟食嘢就最啱海鮮龍蝦湯稻庭烏冬 $108龍蝦湯味道濃郁,材料有三文魚、青口、素翅、蕃茄醬、洋蔥、西芹、紅蘿蔔同蕃茄,好豐富。青口都有幾隻,好足料。推薦鍾意食海鮮嘅揀呢個,因為除咗龍蝦湯,三文魚同青口嘅味道都好濃郁,滿滿海鮮嘅味道。除咗烏冬,仲可以揀意粉,任君選擇日式櫻花蝦擔擔烏冬 $98材料有秘製芝麻花生醬、豬肉碎、櫻花蝦、青蔥、芝麻同辣椒絲。四川擔擔嘅風味再fusion日式嘅櫻花蝦,呢個配搭都幾夾。擔擔嘅微辣,加花生醬嘅甜味,再加櫻花蝦嘅鹹香,多重味道嘅享受。烏冬好掛汁,每一條烏冬都掛滿哂擔擔汁凡惠顧所有飯、麵食均可配日式小食一客,今次食嘅係小丸子,仲有海帶味噌湯

海鮮龍蝦湯稻庭烏冬 $108

日式櫻花蝦擔擔烏冬 $98

• 海鮮龍蝦湯稻庭烏冬
  • 日式櫻花蝦擔擔烏冬
2023-05-20 916 views
最近去荃灣工作,赫然發現在南豐紗廠「新開」的CHAT六廠,真是孤陋寡聞,於是決定工作結束後去逛逛,亦因此,遇到這間餐廳。餐廳叫The Big Things Party,原本叫The Big Things Noodles,走快餐店路線,櫃檯點餐,等號取餐。餐廳看起來挺新的,乾淨舒服,備有一排嬰兒凳,適合親子用餐。餐廳對面就是個兒童樂園。無激素雞髀肉稻庭湯烏冬餐牌的選擇有不少,每個都想試,最後聽店員推薦,點了無激素雞髀肉稻庭湯烏冬,雞肉雞味濃,烏冬口感煙韌,湯底清香。但湯少了一點,我喜歡多湯的。吉列玉子燒三文治另外因為賣相精緻,明知吃不完都要點這個三文治,鬆脆的麵包夾著肥厚的玉子燒,味道不錯。見到餐牌有「日式六野菜便當」,說是在南豐紗廠天台耕地自家種植的野菜,下次可以試試。

2023-05-16
Tea