網上見到赤柱地摽結業的消息後就決定要和朋友來作最後的朝聖~餐廳座落於赤柱大街轉角位的藍屋(已被塗成黃色),可能因為就快結業嘅關係,去到嘅時候已經坐滿晒人都要等一段時間先有戶外位。不過戶外嘅環境有啲凌亂,餐枱餐具地下都有少少污糟,而且坐低叫店員攞兩杯水叫咗幾次到最後主菜食到一半先至有......我哋叫咗兩個Lunch Special, 一個和牛漢堡同一個公司三文治雞肉卷,不包括前菜及飲品。兩個餐嘅份量以下午茶來講都算足夠,可能係一早準備定嘅關係所以兩個都唔係好夠熱,味道都叫普通;不過可以享受到赤柱大街嘅風景同氣氛已經好好~
網上見到赤柱地摽結業的消息後就決定要和朋友來作最後的朝聖~

2020-12-28 759 views
趁住【The Boathouse】結業前嘅最後一個weekend,專登去舊地重遊食個lunch😌之前一日擔心無位,諗住打電話訂位先⋯點知打咗好多次都無人聽🤪唯有碰下運氣直接walk in,果然不出所料,店外出現少見嘅人龍😯烈日當空之下好彩唔算等咗好耐,大概十五分鐘左右就有位(限時90分鐘)。我哋order咗個【海鮮拼盤】,食物質素就算一般般都已經唔重要,重點係對住無敵靚景懷舊一番🥰

海鮮拼盤
2020-12-28 522 views
去到赤柱,見到一間黃色嘅餐廳好多人排隊,咁就排隊去試一試,食完之後先發現佢哋即將要結業,感覺好可惜!佢地成餐廳都非常之有渡假嘅感覺,而且佢牆身成間都係以黃色為主,非常之搶眼!好適合大家過嚟打卡影相,但唔知佢結業之後仲會唔會保留呢?排左一陣間再可以開入去坐低,咁我就嗌左佢哋嘅三文魚同雞肉wrap,再配合埋啤酒,簡直係一流,你望出去就已經可以見到海邊,真係一個好嘆假期!係嘢食方面,分量好大份,但係唔算話好好食!雞肉同埋三文魚都比較硬!

2020-12-25 503 views
同老伴住港島假日最鐘意去赤柱。當中赤柱大街都係經常去嘅地方啦!早排睇新聞見倒我地久不久就去嘅the boathouse 將會結業!襯聖誕假期立即去多一次懷念一下!我地坐最下層。對住門口位置,都不斷好多人排隊等位,大家都同我一樣想臨結業幫襯多一次吧!希望有緣再見!🐟煙三文魚沙律Salmon Carpoaccio $118 ~煙三文魚同醬汁好味,唔馬虎 🦞海鮮筒配白酒汁 Bucket Assorted seafood (Large) $278 ~白酒汁🍶海鮮筒係招牌菜仍然好好味!個汁配埋蒜蓉包食一流架!青口新鮮爽口!大蜆軟硬剛好!🍝  意大利雲吞Porcini Ravioli  $162 ~略重芝士味但松露味都好香嘅!🍔和牛漢堡   Beef Burger $162~ 漢堡唔乾幾juicy. 配牛油果醬同煙肉,份量大!唔錯!

2020-12-19 651 views
*✲゚*。🍔赤柱黃色外牆三層高餐廳🙆🏻‍♀️

去過赤柱大街一定會見過呢間咁鮮艷奪目嘅餐廳😆
有室內室外座位 💁🏻‍♀️個景同外牆真係好靚 好啱打卡📷不過食物質素一般 好失望 好少會叫左都唔食哂😕
價錢偏貴 試左一次 唔會回訪🙈和牛漢堡個包比塊漢堡嘅油整淋哂😵雖然係話係和牛 不過我覺得冇咩牛味😕蒜辣加菲蟹肉意粉只係食到橄欖油味🙊
蟹肉都得好少 完全唔值呢個價錢😞
-✨ 和牛漢堡 Wagyu Burger ($162)✨ 蒜辣加菲蟹肉意粉 Spanner Crab Spaghetti ($198)-📍The Boathouse
赤柱赤柱大街86-88號
-#cafefoodsnap_Stanley#cafefoodsnap_burger
*✲゚*。🍔

和牛漢堡個包比塊漢堡嘅油整淋哂😵
雖然係話係和牛 不過我覺得冇咩牛味😕

蒜辣加菲蟹肉意粉只係食到橄欖油味🙊
蟹肉都得好少 完全唔值呢個價錢😞

✨ 和牛漢堡 Wagyu Burger ($162)
📍The Boathouse
赤柱赤柱大街86-88號

#cafefoodsnap_Stanley
#cafefoodsnap_burger
《廢物女孩👭食の覺醒》#赤柱篇👧🏿向左碌碌◀️◀️-🍴House club chicken tortilla wrap HKD 138比想像中大嚿 仲有薯條都比想像中多🤯睇相仲以為係細細嚿 仲驚唔夠飽🙈除左雞肉外 餡料有煙肉 小茴香 雞蛋同乾蕃茄 所以成個卷仲係包到超大一碌😂雞肉好Juicy好嫩 加上有超多小茴香 所以食落去味道好清新 感覺好健康🤤薯條炸得香香脆脆 又係食到停唔到口🙈🍴Somked salmon tortilla wrap HKD 142有煙三文魚 小茴香 羽衣甘藍 羊奶芝士同牛油果醬 又係卷到好大碌😂煙三文魚咸咸地 有好濃嘅煙熏味 加上清新嘅沙律菜 同濃郁嘅羊奶芝士 口感好有層次🤤呢款比起雞肉卷味道會較濃郁🤤🍴Wet Woody HKD 88考慮左好耐飲唔飲酒好 但係見到佢係menu張相實在太靚 最後都係決定左飲呢杯Wet woody🙈主調係peach and pineapple blended with Vodka and Spiced Rum🍸首先賣相真係好靚 有日落黃昏嘅感覺🤪味道上 最上層嘅果蓉 mix埋下層嘅酒 味道都幾match 但係就略微有少少似藥水味🙈-💡
《廢物女孩👭食の覺醒》
#赤柱篇
👧🏿
向左碌碌◀️◀️

🍴Wet Woody HKD 88

💡環境真係好靚 成橦野對住個海 如果座到近窗或者露台位 可以食埋個景 令人非常放鬆💜
💡員工都好熱心 好好禮貌 大大加分🥳

味道覺醒指數: 4/5
抵食指數: 4/5
服務指數: 5/5.
The Boathouse係我同男朋友都好鍾意嘅餐廳,佢位於赤柱大街一角,黃色外牆好搶眼,有室外露台座位,望住個海食嘢特別舒服☺️Grilled steak本身醃得幾入味,加埋炒洋蔥同芝士蘑菇食落好香口,麵包亦有烘過,比預期中更好食。配菜嘅薯條亦都好好味,加啲胡椒調味或者點茄汁一樣正,食唔停口。嚟到啲咁chill又有外國feel嘅地方就想嗌番份Fish and Chips~依度嘅炸魚薯條份量好多,有tartar sauce、malt vinegar同檸檬自由配搭。炸魚唧咗檸檬汁清新解膩,炸粉唔厚亦都炸得好脆冇分離,同麥芽醋幾夾,點他他醬就更惹味。吹住海風傾下計飲番杯smoothie同啤酒,咁先係放假加嘛😌

Strawberry Smoothie;  HK  Yau
Strawberry Smoothie;  HK  Yau
  • Fish  and  Chips
2020-11-18 540 views
原先book左8點鐘開始晚飯,差不多8點45分先到達,好在待應哥哥話無問題,即時入場叫野食,叫左海鮮桶,安格斯牛扒,蟹肉多士,烤羊架,海鮮桶入面既海鮮食得出好新鮮下,蝦,青口,蜆肉,味道鮮甜,佢個白汁同D海鮮好夾下,真係值得推介既,安格斯牛扒,唔算好厚切,正常厚度,有咬口,唔會咬唔開,薯條熱既,真係有炸過既,蟹肉多士都幾好食,不過size就細咗少少,烤羊架都唔錯,完全冇羶味,加埋佢果D醬,都幾好食😋到左切生日蛋糕,影返張大合照既時候,隔離枱兩位好靚既小姐姐好好人,主動幫我地揸機影,真係非常之唔該晒😘,如果兩位小姐有睇到我呢個post,記得留個言,留低聯絡方法,有小禮物送返俾你,最後大家食埋蛋糕,10點收工走人,開心哂😆😆😆
2020-11-17
$400 (Dinner)
Celebration
Birthday
  • 海鮮桶
2020-11-04 695 views
📍Stanley📍...我覺得萬聖節可以去睇人扮鬼扮馬就好似一年一度既大事咁🙇🏻‍♀️🙇🏻‍♀️🙇🏻‍♀️🙇🏻‍♀️🙇🏻‍♀️而且好多時都見到好多化妝好叻既人好得意的👼🏻👼🏻👼🏻但要我呢個老人家逼去中環絕對係mission impossible 😣😣😣🙇🏻‍♀️🙇🏻‍♀️🙇🏻‍♀️ 所以去左赤柱💁‍♀️ 呢邊沿路上唔多人扮鬼扮馬😯😯😯不過好多qq ge french bulldog 👼🏻👼🏻👼🏻我見到至少有10隻🥺🥺🥺🥺.. .📍海鮮盤💰33x.00📌 6.9 / 10分呢盤有冰既海鮮盤係signature 黎👼🏻👼🏻👼🏻佢入邊有青口, 龍蝦仔, 普通我地屋企炒個種橙魷殻蝦, 帶子, 帶子鮮甜, 其他海鮮正常, 龍蝦比較遜色, 有小小小小小既鞋口, 點醋, 辣椒醬食的呀😃😃...📍 牛肋骨💰2xx.00📌 7.6 / 10 分牛肋骨入邊有4舊, 每舊都好入味👼🏻👼🏻👼🏻入邊仲有蘿蔔同好creamy薯泥, 一大淡咁食好Nom Nom Nom nom nom 😊😊😊😊😊———————————————————————.📌環境:7 / 10分 ( 咁岩坐rooftop 最邊既位👼🏻👼🏻👼🏻, 吹風吹到頭甩😂
📍Stanley📍
📍海鮮盤
💰33x.00
📌 6.9 / 10分
📍 牛肋骨
💰2xx.00
📌 7.6 / 10 分

———————————————————————
📌環境:7 / 10分 ( 咁岩坐rooftop 最邊既位👼🏻👼🏻👼🏻, 吹風吹到頭甩😂💁‍♀️)
📌Outdoor area ✔️
📌不可帶寵物黎餐廳🐶 ( 地下可以💁‍♀️)
📌要加1🐟
———————————————————————
- 高水平
- 中上水平
- 正常和中上水平之間✔️
- 正常水平, 路過可試
- 我好爭扎 ><“
- 唔使試
2020-10-26 573 views
揸車入咗赤柱,就梗係要試吓呢間打卡必到餐廳!訂咗6點,早咗去,平日冇咁人所以都可以早入座。實際真實reception唔知係咩,求其搵咗個位入去,只見一個菲籍女士座咗係度,就同佢講訂咗位啦,之後就咁叫我哋上去,但餐廳有3層,佢又冇講邊層先係🤦🏻‍♂️🤦🏻‍♂️但上到去之後其他員工其實都唔錯,主要都係外籍嘅。我同朋友叫咗海鮮桶、沙律🥗,同一個扒。海鮮桶確係有哂3款嘢,但得2隻蝦,唔夠喉。沙律就清新開胃,平平無奇。扒叫咗5成,但都係香港一貫作風,太熟!好在最尾甜品補返數。呢啲打卡餐廳真係嚟一次就夠,其實隔離仲有好多嘢揀,如果再去真係可以試!

2020-10-22
$400 (Dinner)
2020-10-23 615 views
放假幫女友慶生,出唔到國去赤柱逛逛遠離都市侷促感覺,而用餐赤柱都有不少選擇,見小黃屋分類為慶祝紀念日好選擇,就揀左作為晚餐地點。我亦有在預約時標明是為寫上為女友慶祝生日。可能我地於平日到赤柱,無論行街定食飯都唔多人。雖然比起預約時間早15分鐘到,侍應亦先安排我地先坐下,等佢地整理好窗邊座位再安排調位。由於係慶生,價錢唔係最大考慮,最緊要食得開心,兩個人食到既菜色亦有限,好彩女友都非常滿意美中不知係見唔到其他食評提及的 death by chocolate 可以點,亦未見有生日寫盤,後來翻查可能預約時用英文寫上要求會比較容易處理,最後我地點左個lava cake, 我覺得都算得上係甜品推薦。晚餐整體感覺唔錯
我亦有在預約時標明是為寫上為女友慶祝生日。

晚餐整體感覺唔錯
Chocolate  Lava  Cake
Beef  Short  Ribst
Crab  Crostini
Sausage  Spaghetti
2020-10-21
$333 (Dinner)
Celebration
Birthday
Chocolate  Lava  Cake
  • 心太軟
2020-10-05 768 views
下午2點幾的假期都要排10 mins 先有位Wagyu Beef Burger $162最多人叫呢個餐叫左7成 但都係有D 乾 有D鞋口Burger 來講真係麻麻薯條係新鮮炸 好脆 好好食Truffle Ravioli $162呢個唔係Lunch menu Truffle 都幾香 幾濃意大利雲吞煮得剛好 汁份量的控制都唔錯但唔知點解咬到d 類似蟹殼的硬物仲要咬到幾次好多人來呢到食野打卡 但其實赤柱來講有更加多好的選擇非常一般
下午2點幾的假期都要排10 mins 先有位

好多人來呢到食野打卡 但其實赤柱來講有更加多好的選擇
非常一般
2020-10-01
2020-10-02 630 views
星期一放假,入左赤柱high tea, 想試小黃屋好耐喇,見今日唔多人於是入去tea 一tea, 由於食左早餐都冇幾耐,所以只點左兩個小食一個湯,粟米濃湯,好濃好甜,唔係一般罐頭湯嚟,蟹肉多士,有驚喜,個sauce 好好味,雜錦海鮮桶,個藍青口好正,整體來講樣樣都好滿意。環境算唔錯,可惜坐唔倒window seat, 啲侍應都好有禮貌,一坐低就比左一啲白色紙袋你放口罩用,下次一定要嚟試下佢哋啲晚餐水準。
2020-08-28 1375 views
赤柱藍屋都變左黃屋啦。諗起巨輪呢首歌,”時代變,人物風景都改變” “時代變,又一間消失小店” 呢度Menu算少選擇,同埋Lunch竟然冇Set😅叫左煙三文魚墨西哥卷$142,如果唔計偏咸既薯條,都算幾清新健康既,煙三文魚配羊奶芝士,係我的最愛,食呢個冇個輸。和牛漢堡$162,叫個時俾人問漢堡要幾成熟,如果唔想下場慘,叫全熟啦😂呢個和牛扒唔錯,牛味濃重,仲好juicy,配搭牛油果醬,脆香煙肉同洋蔥👍的確幾出色

呢度Menu算少選擇,同埋Lunch竟然冇Set😅

煙三文魚配羊奶芝士,係我的最愛,食呢個冇個輸。

2020-08-22 953 views
疫情咁鬱悶,一於遠征一下去赤柱。入左去一間好顯眼既黃色小屋🏡,呢到欣賞到海景又可以吹下海風🌀,浪漫又舒暢,同男朋友👩‍❤️‍👨重拾一下拍拖既感覺。💓 和牛漢堡🍔:入面有和牛、煙肉、洋蔥、番茄、生菜、牛油果醬同埋車打芝士🧀我揀左要medium well,食落好juicy🤤因為太足料,我將個🍔分開左4舊黎食😂😆💓煙三文魚墨西哥卷 :入面有小茴香、羽衣甘藍、煙三文魚、羊奶芝士同埋牛油果醬🥑呢個食落覺得好Fresh,唔會覺得好膩❗以上2款都配埋🍟嫁☺️炸得好酥脆好香、薯味又濃🤤💡Lunch menu唔包飲品,須另外加配。加$20就有凍檸水、檸茶,但感覺加$40要杯白酒🍸抵好多😛

💓 和牛漢堡🍔:入面有和牛、煙肉、洋蔥、番茄、

❗以上2款都配埋🍟嫁☺️炸得好酥脆好香、薯味又濃🤤

和牛漢堡
煙三文魚墨西哥卷
2020-08-20
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$200 (Lunch)
和牛漢堡
煙三文魚墨西哥卷