2022-11-29 397 views
【食物還好態度有待改善😢】經過銅鑼灣唔知食咩好,朋友話食過呢間幾好,所以就試吓🙈喺門口仲見到佢有食物推廣優惠、信用卡優惠!可惜食完之後真係有少少失望🥲.🍴滋味三重奏套餐佢係一個限時推廣,大概$388包一大盤老壇酸菜魚、蜜桃咕嚕肉、鮮肉小籠包,聽落幾抵食🈹酸菜魚嘅份量都幾多,都幾辣🌶味道一般,但係上碟嗰陣都唔算太熱…蜜桃咕嚕肉幾好食😚好多蜜桃🍑小籠包皮薄,餡多👍一咬開仲爆汁!小籠包掂😆.🍴 鳳尾蝦卷味道幾好,可惜炸得有啲OVER,一上碟佢已經好燶😓賣相有待改善。講真食落去係有少少苦苦地…如果唔計苦味,味道都真係可以🤣.👩‍🍳員工態度有待改善,可能同人手不足有關。店員應該有70%時間處理外賣單😂見到客人係門口一陣,都係就咁俾張MENU你睇下有冇野啱食,然後繼續處理佢啲外賣單,完全係趕客感覺。到坐低又真係就咁發悔氣咁抌個MENU俾你,服務真係完全有待改善。.💡平日夜晚去比較少人,真係想座幾耐都得👍-💎推介指數: 💎 (小籠包唔錯)💡性價比:✨🍴ENCORE指數: 0-
🍴滋味三重奏套餐
🍴 鳳尾蝦卷
💡平日夜晚去比較少人,真係想座幾耐都得👍
💎推介指數: 💎 (小籠包唔錯)
💡性價比:✨
🍴ENCORE指數: 0
2022-06-07 1654 views
補寫食評用餐日期:2021年12月16日 星期四重要會議順利結束,鬆口氣!約了好朋友林小姐吃午餐,輕鬆吓!之前發現銅鑼灣希禛廣場南小館關了,原來是搬到登龍街 V Point重開南小館plus。新店環境比舊店好,坐得比較舒服!是日午餐,點了以下的:#綠茶:解油膩,就是店員人手不夠,加茶不及時。#砂鍋雲吞雞湯:星期四特價88元/份(原價108元/份),味道挺不錯。#南小館四小併:花雕白雞、糖醋排骨、四喜烤麩、蝦米海藻,賣相吸引,但味道just so so。#特色牛肉炒米粉:本餐驚喜!有鑊氣!牛肉很嫩,米粉乾身不油膩,好好味!😍#高高興興:甜品併盤,5件不同,樣樣都好味!😋
補寫食評
用餐日期:2021年12月16日 星期四

重要會議順利結束,鬆口氣!
約了好朋友林小姐吃午餐,輕鬆吓!

新店環境比舊店好,坐得比較舒服!
是日午餐,點了以下的:
#綠茶:解油膩,就是店員人手不夠,加茶不及時。
#高高興興:甜品併盤,5件不同,樣樣都好味!😋
2021-12-16
$160 (Lunch)
2022-05-10 1160 views
早前因疫情嚴重香港全面禁止晚市,這星期疫情回落才回復晚市。適逢媽親節,媽媽愛吃上海菜,我便想起疫情前常來的南小館Plus,他們不但菜做得好,服務水平高,非常有禮而且招呼非常到位,不停添茶添水。簡直是五星級嘅服務。天氣熱,坐下先點飲品,我和老公點了柚子咸檸梳打。媽媽喜歡熱飲,所以替她點咗杯五穀薏米水。她說非常好飲。而且飲品有優惠第二杯半價!抵飲!再點個冷盤蒜蓉青瓜,消消暑吧!柚子咸檸梳打~$22大大杯而且鹹鹹酸酸好開胃。 五穀薏米水~$18有小米、薏米煲得綿爛口感豐富。蒜蓉青瓜~$45青瓜爽脆清甜混上蒜蓉鮮肉小籠包~$50湯汁清香,皮薄餡靚,上枱時熱騰騰香氣十足。金網生煎鍋貼~$48餡料豐富,有蝦有肉,外面香脆可口。京蔥爆牛肉$98京蔥香、牛肉嫩!爆炒時間啱啱好,醬汁不多不少。超嘢味👍🏻👍🏻👍🏻砂鍋餛飩雞湯$108雲吞餡料豐富,雞湯清香,雞肉鮮幼嫩配上青菜🥬實在美味!酸辣湯菜肉餛飩~$68味道酸酸辣辣,6隻菜肉餛飩,配上蝦仁、木耳絲、筍絲了、冬菇絲把味道和層次感大大提升。薺菜肉絲炒年糕~$78薺莱清香獨特配上肉絲炒香,味道充分滲進軟綿綿嘅年糕。實在令人停不了口!店家特意在母親節為客人送上
早前因疫情嚴重香港全面禁止晚市,這星期疫情回落才回復晚市。

柚子咸檸梳打~$22
大大杯而且鹹鹹酸酸好開胃。

五穀薏米水~$18
有小米、薏米煲得綿爛口感豐富。

蒜蓉青瓜~$45
青瓜爽脆清甜混上蒜蓉

鮮肉小籠包~$50
湯汁清香,皮薄餡靚,上枱時熱騰騰香氣十足。

金網生煎鍋貼~$48
餡料豐富,有蝦有肉,外面香脆可口。

京蔥爆牛肉$98

砂鍋餛飩雞湯$108
雲吞餡料豐富,雞湯清香,雞肉鮮幼嫩配上青菜🥬實在美味!

酸辣湯菜肉餛飩~$68

薺菜肉絲炒年糕~$78

店家特意在母親節為客人送上精美甜點!太窩心了😍
四款不同口味,南瓜豆沙、椰香紅棗、斑斕藍莓和桂花蜜垃糕,各有千秋
蒜蓉白菜
2022-05-08
$180 (Dinner)
Celebration
Mother's Day
2021-12-16 1290 views
看了自己五年前的評價,覺得味道也就一般,但現在覺得味道還可以,雖然小菜拼盤感覺就是從雪櫃拿出來的,但點心好吃的,小籠包也不錯,擔擔麵也可以,五穀薏米水一般般,服務可以,一直幫忙加水,價格合適,這麼多300💰
2021-09-23 1570 views
星期六在這兒午餐很少人,環境令人幾舒服,沒有追追趕趕的感覺。乳鴿是必食,熱辣辣的好野味,另外,小籠包丶四喜烤夫丶牛肉炒米粉丶炒飯、炸銀絲卷丶煱貼也的確不錯,非常推薦下次再來
2021-09-14 1090 views
以前堂食過一次南小館,印象還不錯,但今次外賣返屋企就大感失望,估唔到質素差咗咁多,直頭係無質素可言,價錢雖然親民,但食物水準太低令我唔會再回頭。🥢鮮肉小籠包 $49⭐️⭐️皮薄多汁但易穿同好難夾起,5隻有4隻穿,而且肉有啲鞋🥢糖醋排骨 $68⭐️⭐️份量多、排骨入味,但粒粒都係骨大無乜肉🥢椒鹽豬手 $78⭐️味道ok但豬手一啲都唔腍,連皮同筋位都好韌,感覺似咬橡根🥢煸四季豆 $68⭐️非常咸有啲辣,口味較重,食剩咗好多,食完好口渴🥢老重慶擔擔麵 $58⭐️⭐️超級辣,又唔夠香,麵亦唔夠彈牙,四川擔擔麵好味好多二人共消費:$209 (foodpanda 外賣自取)

🥢鮮肉小籠包 $49⭐️⭐️
皮薄多汁但易穿同好難夾起,5隻有4隻穿,而且肉有啲鞋

🥢糖醋排骨 $68⭐️⭐️
份量多、排骨入味,但粒粒都係骨大無乜肉

🥢椒鹽豬手 $78⭐️
味道ok但豬手一啲都唔腍,連皮同筋位都好韌,感覺似咬橡根

🥢煸四季豆 $68⭐️
非常咸有啲辣,口味較重,食剩咗好多,食完好口渴

🥢老重慶擔擔麵 $58⭐️⭐️
超級辣,又唔夠香,麵亦唔夠彈牙,四川擔擔麵好味好多

二人共消費:$209 (foodpanda 外賣自取)
2021-09-01
Waiting Time
20 Minutes (TakeAway)
$105 (Dinner)
2021-09-12 601 views
_____好味指數:🌟🌟🌟抵食指數:🤑🤑🤑自己幾鍾意食中菜,一來比較啱胃口,二來可以叫一堆小菜一齊share,有種屋企食飯嘅感覺。南小館係一間幾出名嘅上海菜餐廳,以前開喺希慎12樓,依家轉左去V Point,仲加咗個plus,咁不得不去試啦✅特色牛肉炒米粉之前會叫佢哋嘅湯麵,今次就想試吓炒粉麵,而味道確實唔錯。牛肉幾嫩滑,米粉乾濕適中,加埋芝麻粒同韭菜一齊食味道更惹味。同埋炒米粉同湯米粉嘅口感真係有幾大分別,而自己就鍾意炒米粉多啲

_____
好味指數:🌟🌟🌟
抵食指數:🤑🤑🤑

✅特色牛肉炒米粉
2021-08-05 1154 views
以前係希慎個陣成日幫襯,食物精緻價錢味道ok⋯⋯原來搬咗去v point咁隱閉,就去試吓。個場細左好多,不過都光猛整潔嘅,但係有天花滴水問題,待應比個膠套套住我地D袋。叫左基本個幾樣:雞絲粉皮、上海粗炒、小籠包、上湯時蔬。先上前菜,係鹽水木耳菜脯,好鹹!時蔬係莧菜,算大碟,有幾條秀真菇同杞子。菜好硬好生。小籠包就正常發揮。雞絲粉皮成碗河粉咁又粗身又大碟,得好少雞絲同青瓜絲,麻麻。相比之下,上海粗炒仲細碟過粉皮!味道唔差但重手左,幾鹹。埋單27x,2位茶加前菜已經3x蚊。客唔多,侍應不斷加茶,不過D茶其淡如水。送咗張堂食main menu150-50嘅coupon,應該會去多一次⋯⋯咁多多!
叫左基本個幾樣:雞絲粉皮、上海粗炒、小籠包、上湯時蔬。
先上前菜,係鹽水木耳菜脯,好鹹!
時蔬係莧菜,算大碟,有幾條秀真菇同杞子。菜好硬好生。
小籠包就正常發揮。
雞絲粉皮成碗河粉咁又粗身又大碟,得好少雞絲同青瓜絲,麻麻。
相比之下,上海粗炒仲細碟過粉皮!味道唔差但重手左,幾鹹。
埋單27x,2位茶加前菜已經3x蚊。
客唔多,侍應不斷加茶,不過D茶其淡如水。
2021-08-02 788 views
由希慎廣場搬到view point 的南小館plus , 落地玻璃陽光充足,裝修以淺綠色為主整潔清新。先來一個冷盤~羅漢素鵝$48,夏天吃啱晒。 酸辣湯麵$52~麵低煮得軟硬適中,酸辣味比較淡。鮮肉小籠包(5隻)$48 皮薄餡靚,肉汁偏甜。金網生煎窩貼(4隻)$48,外面煎炸香脆可口,餡料味道也不錯啊。紫淮山小炒$68~紫淮山丶蓮藕片丶木耳和萵筍清炒,非常可口。夏天吃這個比較清爽不油膩。紅燒乳鴿特價$29一隻,味道不錯,外面脆肉質鮮嫩,非常抵食。

先來一個冷盤~羅漢素鵝$48,夏天吃啱晒。

酸辣湯麵$52~麵低煮得軟硬適中,酸辣味比較淡。

鮮肉小籠包(5隻)$48 皮薄餡靚,肉汁偏甜。

2021-07-21
$170 (Lunch)
2021-07-24 1038 views
Lunch時間一個人銅鑼灣行街,肚餓周圍搵野食行經登龍街見到南小館開番,之前都經常會去希慎果間食,但上年就已經無左,今次上去幫襯下先,去到門口見到環境新淨光猛,行入去登記掃出行,招呼幾好;見到有一人麵餐,唔洗煩諗叫乜野,一個餐搞掂,最後揀左豬扒餐,主食就食麻醬拌麵。其實個個餐都想試,之後再多啲黎試下唔同既餐等待野食期間飲左幾杯茶,好快就有侍應幫我加番滿,幾好服務上枱1 set過,前菜有兩小碟:沙律,口水雞,湯就薺菜香羮,一個餐包哂炸豬扒比想像中好食,唔洗任何醬汁,本身調味已經好食,麵就爽口彈牙,麻醬香濃,食左小小想要多啲醬,侍應即刻幫我拎多一小碟比我,幾貼心埋單都係$85,同區我去茶餐廳淨係食個豬扒飯都要6、70蚊,呢度有服務有前菜有湯都係貴十蚊八蚊,坐得舒服,以後都會多啲黎,仲見到呢排有個夏日三寶,價錢唔貴,下次同fd過黎食下先
Lunch時間一個人銅鑼灣行街,
肚餓周圍搵野食

行經登龍街見到南小館開番,
之前都經常會去希慎果間食,
但上年就已經無左,今次上去幫襯下先,
去到門口見到環境新淨光猛,
行入去登記掃出行,招呼幾好;

見到有一人麵餐,唔洗煩諗叫乜野,
一個餐搞掂,最後揀左豬扒餐,
主食就食麻醬拌麵。

其實個個餐都想試,之後再多啲黎試下唔同既餐

等待野食期間飲左幾杯茶,好快就有侍應幫我加番滿,幾好服務

上枱1 set過,前菜有兩小碟:沙律,口水雞,
湯就薺菜香羮,一個餐包哂

炸豬扒比想像中好食,唔洗任何醬汁,本身調味已經好食,

麵就爽口彈牙,麻醬香濃,
食左小小想要多啲醬,
侍應即刻幫我拎多一小碟比我,幾貼心

呢度有服務有前菜有湯都係貴十蚊八蚊,
坐得舒服,以後都會多啲黎,
仲見到呢排有個夏日三寶,價錢唔貴,
下次同fd過黎食下先

2021-07-14 611 views
午市一人餐,酥炸大排餐,切件豬扒條大概5-6件,豬扒薄成紙,完全就是在食炸粉,而且還炸過火,深紅褐色,干到爆。。 同事買咗紅燒燜肉,肉只得兩啖,送的沙律菜分量都多過主菜,小南館plus,感覺食物質素大跳水,7×的價格這樣的質素,不是價平物賤可以解釋,只此一次,不再幫襯!幾年一來第一次憤怒到寫食評,真心差評,想給負分,燈籠街大把選擇,不要再貪圖新鮮而中伏,至少千萬不要酥炸大排,千萬不要酥炸大排,千萬不要酥炸大排

TakeAway
昨日朋友給了兩張南小館$50現金卷,滿$150可當$50使用,原來餐廳只開了10幾天,所以特意來試試菜,價錢大眾化,性價比高店內裝修充滿時代感,樓底高好寬敞舒適👍🏻➡️花雕白雞$68➡️生拆蟹粉小籠包(5件)$88小籠包皮夠薄,入面滿滿是湯汁,啖啖蟹肉,真是很滋味👍🏻➡️金網生煎鍋貼(4件)$48鍋貼煎得好靚,咬落去是爆汁的,好juicy👍🏻➡️腐皮小菠菜$58穩陣好食➡️特色牛肉炒米粉$68我本身好鍾意食炒米粉,米粉炒得好夠鑊氣,好好味,牛肉有肉味,推介食👍🏻仲有茶好好味,原來係蕎麥茶,大家真係要飲多兩杯🍵
店內裝修充滿時代感,樓底高好寬敞舒適👍🏻

➡️花雕白雞$68
➡️生拆蟹粉小籠包(5件)$88
小籠包皮夠薄,入面滿滿是湯汁,啖啖蟹肉,真是很滋味👍🏻
➡️金網生煎鍋貼(4件)$48
鍋貼煎得好靚,咬落去是爆汁的,好juicy👍🏻
➡️腐皮小菠菜$58
穩陣好食
➡️特色牛肉炒米粉$68

仲有茶好好味,原來係蕎麥茶,大家真係要飲多兩杯🍵
2021-07-06 603 views
今日行過湾仔橋底附近, 見有人派傳單便上VPoint大厦二南小館睇下, 見到新開張便入去試,食物水準不錯,蝦多士,乳鴿,同小黃魚好香口好好味呀鮮芒果布丁又香D芒果又新鮮, 好正呀.....
2021-07-01
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$70 (Lunch)
  • 鮮芒果布丁
2021-07-06 152 views
今日同三個FRIEND 去食南小館下午茶, 叫佐酸菜魚, 美奶滋蝦球,雞絲粉皮, 同上海粗炒, 依家因為有正價七折, 大家都食得好開心, 飲野第二杯又有半價,一邊食一邊影下相, 環境唔錯, 職員態度又有禮貌,我地一邊食一邊講笑,都無睇實我地食, 跟住因為食唔曬, 打包回家,D 粗炒都係禁好食又彈牙 ...
2021-07-06
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$80 (Tea)
Celebration
Birthday
Dining Offer
Coupon
  • 美奶滋蝦球
2021-07-01 449 views
今日喺外賣平台叫咗兩份晚餐套餐,紅燒炆肉一人套餐和酥炸大排一人套餐。紅燒炆肉一人套餐居然只有一件炆肉。。。。十分失望。酥炸大排一人套餐就正正常常。其實價錢合理,$78個餐仲有杯豆漿,只係肉的份量有點而少。。。。